Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tencuiala exterioara casa caramid...

Contact posibil deteriorat proces...

ce se mai lucreaza remote ?

Care din urmatoarele optiuni este...
 Distante etrieri

Fisier corupt reapare in galeria ...

Ce condensator ar putea fi? TV Vo...

Problema droguri
 Soldat gradat profesionist - dipl...

Eroare incarcare formular

merita upgrade de la Ryzen 5 2600...

Intel i9 14900K cooler air Deepco...
 Curațare disc vinil

Atentie la site-ul FixShop.ro - p...

Display cu culori neuniforme

Despre Laborator Defectoscopie Ca...
 

Personalități marcante de origine română

- - - - -
  • Acest subiect este blocat Acest subiect este blocat
156 răspunsuri în acest subiect

#1
summer_realm2

summer_realm2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.678
  • Înscris: 07.10.2014
Tot în legătura cu ziua națională, acest topic se vrea a fi un omagiu adus numeroaselor personalități de origine română, care s-au afirmat în România sau în afara granițelor țării, în diferite domenii: știință, cultură, istorie, politică sau  artă.

Cu ocazia asta, sper să găsim mai multe motive de a fi mandri că suntem români.

Puteți posta fotografii sau doar nume, împreuna cu o scurtă biografie sau motive pentru care respectiva personalitate a marcat un anumit domeniu de activitate.


Incep eu cu Eminescu, ca tot se apropie ziua lui:
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Eminescu.jpg/210px-Eminescu.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura româna. Nascut al 7-lea copil intr-o familie saraca, a trecut peste toate lipsurile,  avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pînă la urmă) și de teoriile lui Hegel, a urmat facultati la Viena si Berlin. Desi a murit la 39 de ani (cea mai mare parte a operei a scris-o pana la 33 de ani), a lasat in urma o colectie impresionanta de poezii si scrieri politice, opera sa fiind in prezent tradusa in peste 60 de limbi.

În limba lui Shakespeare - cea care ar garanta vizibilitate - a fost tradus prima dată în 1930, de Sylvia Pankhurst, la Editura Kegan Paul. Volumul cu zece poeme era insoţit de o scrisoare a lui George Bernard Shaw şi o introducere de Nicolae Iorga.
În 1978, un manuscris cu 69 de poeme traduse în engleza de adolescentul Corneliu M. Popescu aparea la Editura Eminescu. Cu un an înainte, in 1977, genialul traducător murise în Bucuresti la cutremur, la doar 19 ani. Nici o altă variantă n-a egalat până acum surprinzatoarele traduceri ale lui Corneliu M. Popescu, superioare oricăror încercari ale specialiştilor. În 1983, The Poetry Society din Marea Britanie a instituit chiar Premiul european de traducere de poezie, în memoria sa.

In "Viaţa lui Mihai Eminescu” ( 1932), G. Călinescu a scris aceste emoţionate cuvinte despre moartea poetului: "Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţa cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsării pădure sau cetate, şi cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt sa-şi strîngă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale".

Editat de summer_realm2, 29 noiembrie 2015 - 19:07.


#2
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 36.151
  • Înscris: 10.07.2013
[ http://aeroglob.org/userfiles/articles3/coanda_1910_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Henri Coanda (n. 7 iunie 1886 ~ d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918...............https://ro.wikipedia...

Editat de xmanyacs77, 29 noiembrie 2015 - 18:56.


#3
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.711
  • Înscris: 16.11.2012
Mircea Vulcănescu

Născut la București, la 19 februarie (stil vechi) 1904, din părinți originari din Oltenia.
Și-a făcut studiile liceale în cursul anilor de război în București, când la liceu, când particular, în diferite orașe din refugiu: Iași, Tecuci, Galați.
Și-a făcut studiile universitare de Filosofie și de Drept la București, unde a obținut licențe în aceste două ramuri.
A continuat la Paris studiile, obținând diploma de (studii) superioare de Drept și Economie Politică de la Facultatea de Drept din Paris. Tot aici a studiat teologia, în contact cu cercurile ortodoxe și tomiste.
Întors la București, a fost numit directorul Oficiului Universitar, apoi asistent la Universitatea din București, pe lângă catedra de Sociologie, Etică și Politică a prof. Gusti, din 1930.
În 1930 a fost numit profesor de economie și drept la Scoala Superioară de Asistență (Socială) și profesor de statistică morală la Școala Superioară de Statistică.
Formația spirituală și-a făcut-o treptat, în diferite asociații de tineret: ”Înfrățirea românească”, A.S.C.R., ”Criterion”, ”XIII Gemina”, prin care a trecut aproape totalitatea generașiei tinere românești.
Împreună cu tovarășii săi de generație a întemeiat Institutul Românesc de Conjunctură, Asociația Științifică pentru Enciclopedia României și Societatea Română de Studii Politice.
Membru o vreme în consiliul Asociației Economiștilor și în consiliul Institutului de Cercetări Sociale a României.

Spirit multilateral, preocupat deopotrivă de probleme filosofice, economice, religioase, artistice și morale, a căutat să deslușească în toate domeniile firul călăuzitor, perspectiva care permite cristalizarea evenimentelor risipite într-o sinteză unitară, aducând totdeauna contribuția unor perspective noi în interpretarea materialului de care s-a ocupat.
Ca sociolog, face parte din Școala Română a profesorului Gusti, în cadrul căreia reprezintă o pozițiune mijlocie între drepta noologică gustiană, reprezentată de Traian Herseni, și stânga empiristă, reprezentată de H. H. Stahl.
Ca filosof, a militat pentru o pozișie realistă, autohtonistă, monarhică și ortodoxă, pe urmele profesorului Nae Ionescu, al cărui ucenic este, cu Mircea Eliade, Paul Sterian, George Racoveanu, etc.
În cursul anului 1940 a lucrat, împreună cu C. Noica, C. Floru, Virgil Bogdan (și) alții, la publicarea cursurilor prof. Nae Ionescu.
Ca economist, s-e preocupat, pe urmele lui V. Madgearu, îndeosebi de caracterele specifice ale economiei rurale românești, precum și de încercarea de a integra într-o viziune unitară, pe care a numit-o ”neomedievalism economic”, evoluția din ultimele decenii a economiei mondiale.

Ca publicist a colaborat la ziarul ”Cuvântul” al prof. Nae Ionescu în 1927-1934, la ziarul economic ”Prezentul” (al) prof. V. Madgearu, precum și la revistele și ziarele: ”Gândirea”, ”Dreapta”, ”Lumea nouă”, ”Familia”, ”Gând românesc”, ”Criterion”, ”Arhiva pentru știința și reforma sociaă"

La 9 octombrie 1946 a fost condamnat la opt ani temniță grea. Judecarea recursului s-a prelungit pînă în ianuarie 1948, cînd instanța a menținut pedeapsa din ’46.
Închis la Aiud, alături de majoritatea elitei românești, Mircea Vulcănescu a ținut o serie de conferințe considerate subversive de torționari, pentru că le menținea oamenilor moralul. Astfel că a fost izolat, la fel ca alți 12 bărbați din celula sa, în hrubele secției 1. Acolo au fost dezbrăcați în pielea goală și lăsați într-un frig cumplit, neavînd paturi sau scaune pe care să șadă. Epuizat, unul dintre deținuți a căzut din picioare după cîteva ore. Vulcănescu s-a așezat pe ciment ca o saltea pentru cel doborît, salvîndu-i viața. Filosoful a murit însă pe 28 octombrie 1952, bolnav de plămîni, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus. Avea 48 de ani și a lăsat cu limbă de moarte un îndemn cutremurător, cu adevărat demn de un mucenic: “Să nu ne răzbunați!”.

Principalele publicații ale lui Vulcănescu

Teoria și sociologia vieții economice. Prolegomene la studiul morfologiei economice a unui sat (1932)
În ceasul al 11-lea (1932)
Cele două Românii (1932)
Gospodăria țărănească și cooperația (1933)
Războiul pentru întregirea neamului (1938)
Înfățișarea socială a două județe (1938)
Dimensiunea românească a existenței (1943)

Fișiere atașate



#4
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 399.554
  • Înscris: 08.10.2015
Până să postez eu despre Henri Coandă mi-a luat-o xmanyacs77 înainte.

Editat de MembruAnonim, 29 noiembrie 2015 - 19:01.


#5
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 27.268
  • Înscris: 10.08.2006
Gica Hagi, ne-a facut prieteni foarte buni cu Turcia.

Nu mai traiti in istorie, prezentul e de unde e!

Romanii sunt in stare sa-i aprecieze doar pe cei morti?!

 summer_realm2, on 29 noiembrie 2015 - 18:40, said:

Cu ocazia asta, sper să găsim mai multe motive de a fi mandri că suntem români.
Mandria nu se atinge sabotand realizarile unor indivizi si clamandu-le ca fiind ale tuturor. Ce faci tu aici e hai sa ne mintim singuri.

Daca vrei sa fii mandru ca esti roman, trebuie sa identifici lucrurile deosebite pe care le face in acest moment societatea romaneasca pentru tine, lucruri fara de care nu ai fi reusit singur. Lururi pe care niciun alt popor nu il face pentru cetatenii sai.


Poti sa tai din start educatia (60% picati la BAC) si sanatatea de pe lista (s-a vazut de cand cu #colectiv ca putem muri pe capete), de aceste lucruri nu este in stare Statul Roman.

Editat de OriginalCopy, 29 noiembrie 2015 - 20:42.


#6
thisbeatishot

thisbeatishot

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 862
  • Înscris: 24.10.2015
Sa repostez chestii de pe net, asa cum se face pe topicul de romancute..... Posted Image

#7
wattu

wattu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.782
  • Înscris: 30.03.2014
Stan Lee
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Stan_Lee_by_Gage_Skidmore_3.jpg/220px-Stan_Lee_by_Gage_Skidmore_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Quote

Stan Lee este creatorul personajului Spider-Man (Omul-Păianjen). S-a născut în Manhattan/New York, chiar în apartamentul părinților săi emigrați din România.


#8
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 50.024
  • Înscris: 20.10.2015
Hermann Oberth
Petrache Poenaru
Eu

 xmanyacs77, on 29 noiembrie 2015 - 18:53, said:

[ http://aeroglob.org/userfiles/articles3/coanda_1910_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Henri Coanda (n. 7 iunie 1886 ~ d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918...............https://ro.wikipedia...

N-as spune cu reactie, as spune, motorului aero-reactor fara elice.
Motorul cu reactie este racheta, inventata cu mult timp in urma

si Ceausescu, ca asta-l uitai, doamne iarta-ma

E personalitate MARCANTA, nu?

#9
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 27.268
  • Înscris: 10.08.2006

 Tsunnnami, on 29 noiembrie 2015 - 19:16, said:

E personalitate MARCANTA, nu?
Da, este.

Si Basescu este. Ne-a aratat prin oglindire tot jegul existent in societatea romaneasca.

#10
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.768
  • Înscris: 14.05.2015

 xmanyacs77, on 29 noiembrie 2015 - 18:53, said:

[ http://aeroglob.org/userfiles/articles3/coanda_1910_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Henri Coanda (n. 7 iunie 1886 ~ d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918...............https://ro.wikipedia...
Cu tot respectul poza este a celebrului NIKOLA TESLA . Vezi ca cineva a ratacit-o si tu ai luat-o de buna.

#11
anoniymus

anoniymus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.463
  • Înscris: 18.10.2014
Aurel Persu, prima masina aerodinamica din lumea, el a revolutionat modul de contructie al masinilor.
https://ro.wikipedia...iki/Aurel_Persu

Editat de anoniymus, 29 noiembrie 2015 - 19:21.


#12
summer_realm2

summer_realm2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.678
  • Înscris: 07.10.2014

 OriginalCopy, on 29 noiembrie 2015 - 19:05, said:

Gica Hagi, ne-a facut prieteni foarte buni cu Turcia.

Nu mai traiti in istorie, prezentul e de unde e!


Mandria nu se atinge sabotand realizarile unor indivizi si clamandu-le ca fiind ale tuturor. Ce faci tu aici e hai sa ne mintim singuri.

Daca vrei sa fii mandru ca esti roman, trebuie sa identifici lucrurile deosebite pe care le face in acest moment societatea romaneasca pentru tine, lucruri fara de care nu ai fi reusit singur. Lururi pe care niciun alt popor nu il face pentru tine.


Poti sa tai din start educatia (60% picati la BAC) si sanatatea de pe lista (s-a vazut de cand cu #colectiv ca putem muri pe capete), de aceste lucruri nu este in stare Statul Roman.
Acesti oameni nu s-au intrebat ce face societatea/statul pentru ei, ci au facut ei lucruri pentru societate. Daca nu ai inteles acest lucru din istoriile deja prezentate, te invit sa nu poluezi si acest topic.

#13
lil debul

lil debul

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 15.662
  • Înscris: 29.09.2005

 wattu, on 29 noiembrie 2015 - 19:11, said:

Uauuuuu , e pe bune ?

#14
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 50.024
  • Înscris: 20.10.2015

 OriginalCopy, on 29 noiembrie 2015 - 19:17, said:

Da, este.

Si Basescu este. Ne-a aratat prin oglindire tot jegul existent in societatea romaneasca.

:lol:
Pe bugetari sigur i-a marcat!
Mai tare decat o facea Hagi

#15
summer_realm2

summer_realm2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.678
  • Înscris: 07.10.2014

 cristirg, on 29 noiembrie 2015 - 18:57, said:

Mircea Vulcănescu

Multumesc pentru istoria lui Vulcanescu, o stiam dar m-a emotionat sa o recitesc.
Imi plac si scrierile lui, o alegere inspirata. :)

#16
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 12.239
  • Înscris: 03.03.2007

 lil debul, on 29 noiembrie 2015 - 19:23, said:

Uauuuuu , e pe bune ?

Nu te bucura, parintii lui erau considerati o boala a Romaniei. Cam de prost gust ca romanasii de pe acest thread sa se mandreasca cu unul pe care l-ar fi ucis daca ar fi ramas in tara.

#17
Arentan1

Arentan1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.678
  • Înscris: 29.07.2015

 lil debul, on 29 noiembrie 2015 - 19:23, said:

Uauuuuu , e pe bune ?
evreu din Romania dupa nume dar io zic ca se pune si el nu de alta dar are influente culturale romane sau cel putin parintii lui aveau

#18
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 36.151
  • Înscris: 10.07.2013

 unucelalalt, on 29 noiembrie 2015 - 19:20, said:

Cu tot respectul poza este a celebrului NIKOLA TESLA . Vezi ca cineva a ratacit-o si tu ai luat-o de buna.

[ http://romania-fascinanta.ro/wp-content/uploads/2015/09/coanda_henri.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Aceasta este poza lui Henri Coanda..................nu mai pot edita mesajul de mai sus!Posted Image

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate