Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tencuiala exterioara casa caramid...

Contact posibil deteriorat proces...

ce se mai lucreaza remote ?

Care din urmatoarele optiuni este...
 Distante etrieri

Fisier corupt reapare in galeria ...

Ce condensator ar putea fi? TV Vo...

Problema droguri
 Soldat gradat profesionist - dipl...

Eroare incarcare formular

merita upgrade de la Ryzen 5 2600...

Intel i9 14900K cooler air Deepco...
 Curațare disc vinil

Atentie la site-ul FixShop.ro - p...

Display cu culori neuniforme

Despre Laborator Defectoscopie Ca...
 

Casa parter cu posibilitate de mansardare in viitor

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
anogian

anogian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 10.04.2012
Salut tuturor! Doresc sa construiesc o casa, doar parter, dar sa-mi rezerv optiunea de a putea amenaja in viitor mansarda in podul casei. Ma gandesc ca este pacat de atata spatiu, si cine stie, poate chiar o sa am nevoie de el candva. Am vazut la o alta persoana o astfel de constructie, si am ramas surprins de cat de spatioase sunt camerele pe care le-a amenajat in podul casei. Am nevoie insa de niste sfaturi de la cunoscatori. Mi-am schitat o idee de cum asi dori sa fie, insa nu stiu unde ar fi mai bine sa las spatiu pentru scara. Sa pozitionez scara in holul de acces, sau sa mut zidul despartitor dintre hol si living, sa fie mai mare spatiul in living si sa pozitionez scara in interiorul livingului. Sunt in ceata, deoarece nu vreau sa torn planseu. Vreau sa folosesc grinzi (evident puse la distanta mica una fata de cealalta ) si nu stiu unde, si cum ar putea afecta structura de rezistenata a podului acel spatiu necesar pentru scara. Atasez schita poate, poate o sa intelegeti mai bine despre ce este vorba.Attached File  test1.pdf   57.95K   54 downloads
Attached File  test1.png   194.94K   97 downloads

#2
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
fa proiectul de la inceput cu mansarda fiindca, in eventualitatea unei extinderi, vei fi nevoit sa faci expertiza tehnica si este foarte costisitoare.

#3
micutu82

micutu82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,799
  • Înscris: 25.07.2004
Calculul trebuie facut pentru o casa mansardata. Apoi proiectul il poate preda fara mansarda, cu conditia ca la mansardare sa ai acceptul proiectantului initial si atunci nu mai are nevoie de expertiza. In cazul in care se intampla ceva cu proiectantul initial...ii trebuie expertiza

Edited by micutu82, 04 December 2014 - 11:00.


#4
the_lion

the_lion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,504
  • Înscris: 04.05.2007
Si eu iti recomand sa faci proiectul de la bun inceput cu mansarda si sa-l autorizezi ca atare.
Sunt unele primarii care de exemplu nu accepta case parter cu mansarde false (adica cu acoperis inalt in 2 ape), asta tocmai pentru a preintampina situatii de genul acesta, in care mansarda nu se autorizeaza.

La schita atasata (imi dau seama ca este numai o schita de pornire) trebuie sa te gandesti de la inceput ca de ex, un living ca acela, ingust si lung, cu o gramada de spatii vitrate si usa foarte larga, va fi foarte greu de mobilat. Aici insa este rolul arhitectului, cel mai bine ar fi sa ingustezi acel hol care este mult prea mare si sa latesti acea zona.

#5
anogian

anogian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 10.04.2012
Va multumesc pentru promptitudine! Dar eu n-am spus ca nu voi face un proiect pentru mansardare. Evident, parterul trebuie sa fie construit sa sustina o mansardare, cu toate structurile de rezistenta ( samburi, centuri, etc.). Dar inainte de a apela la un proiectant, vreau sa ma hotarasc eu ce am de facut. Vorba aia : " tradare, tradare dar sa stim si noi". Nu-mi place sa iau un plan sau un proiect impus de un proiectant dupa propria lui viziune. Vreau sa merg cu o schita, in care sa-i arat ce doresc ( in functie de utilitatea pe care vreau sa o dau fiecarui spatiu, de orientarea in teren, etc. ) si pe baza acelei schite sa-si faca el job-ul. Nu de alta, dar exista posibilitatea, la final sa nu fi tocmai multumit de cum a iesit, si daca se intampla cumva chestia asta, parca tot accepti mai usor erorile tale decat pe cele pe care ti le-au bagat pe gat altii. Din cauza asta, vreau sa sucesc problema pe toate partile, iar cand am luat hotararea finala, voi apela la proiectant.

#6
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
adica, tu vrei sa spui ca te pricepi mai bine decat un arhitect?
hai sa-ti zic o treaba: vad in jurul meu tot felul de case construite EXTREM de prost fiindca omul are incapatanarea sa se creada mai destept decat un arhitect.
ceea ce trebuie sa inteleaga oricine este ca la arhitect te duci ca la doctor. lasa ahitectul sa-ti gandeasca designul, functionalitatea, etc. pt ca tu nu ai experienta in domeniu.

#7
anogian

anogian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 10.04.2012
Bun! Ce-am zis eu si ce ai inteles tu! Daca tot ai facut trimitere la doctor, (cum ar fi , sa spunem , un estetician), caruia ii ceri sa-ti faca un nas a la Britney Spears, si dupa operatie te trezesti cu unul tip Tanase, ca stie el mai bine ce ti se potriveste? Te rog sa ne oprim aici cu polemici inutile. Nu o sa ma poti convinge. Asa sunt eu batut in cap, si nu o sa ma poata convinge nici un arhitect ca trebuie sa-mi fac baie de 15mp (ca asa e trendy) daca eu consider ca-mi sunt necesari doar 5mp.

Edited by anogian, 04 December 2014 - 11:40.


#8
alin62

alin62

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,457
  • Înscris: 26.02.2012
Pai si cine a zis ca are nevoie de doctori? Nu stiai ca romanii se vindeca singuri :D

 rich1974, on 04 decembrie 2014 - 11:16, said:

adica, tu vrei sa spui ca te pricepi mai bine decat un arhitect?
hai sa-ti zic o treaba: vad in jurul meu tot felul de case construite EXTREM de prost fiindca omul are incapatanarea sa se creada mai destept decat un arhitect.
Pai rezultatul mai sus, oare de ce credem ca noi putem face o treaba mai buna decat cei care au cheltuit o groaza de bani in facultatile de arhitectura?

Nu te mai incapatana si lasa un arhitect sa faca proiectul, tu poti sa i spui cam ce preferi si asa ii este mult mai usor.

#9
anogian

anogian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 10.04.2012
OK! Credeam ca pot obtine sfaturi utile aici dar se pare ca nu este asa ! De la ce am inceput, si unde am ajuns ! Ca o paranteza, vis-a-vis de facultati, am o cunostinta care lucreaza in constructii, si chiar zilele trecute m-a intrebat daca nu cunosc pe cineva interesat sa cumpere mortar (vreo 55 de saci ). L-am intrebat la ce dracu' au cumparat atata daca nu aveau nevoie de el. Raspunsul a fost ca proprietarul l-a cumparat dupa cum era dat in proiect ( o mica greseala de calcul , nu mai intru in detalii ).
Va doresc numai bine! Rog moderatorii sa inchida acest topic!

#10
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
ti s-a dat raspuncul foarte clar: proiecteaza casa cu mansarda si o cumstruieti pe parcurs. faci intai parterul si apoi, in timp, faci si mansarda. ti se va da autorizatie pe un an si o poti prelungi pe inca 4, asa stiam.

#11
alin62

alin62

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,457
  • Înscris: 26.02.2012
Pai asa si daca doctoru ala l a operat pe X la piciorul gresit eu zic ca data viitoare sa ne operam singuri, ce mai avem nevoie de doctori daca ala nu stie care picior trebuia operat?

#12
micutu82

micutu82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,799
  • Înscris: 25.07.2004
Ciudatel baiatul Posted Image)
Din pacate erorile pe santiere se intampla din lipsa unui minim de persoane care au  anumite competente. Pe un santier trebuie sa existe un DIRIGINTE (care este din parte beneficiarului) si un RTE (responsabil tehnic cu executia, care este din partea constructorului). Existand aceste doua persoane, si plecand pe ideea ca nu-s rude Posted Image erorile cu sacii de ciment sau cu lipsa stalpilor n-ar trebui sa mai existe Posted Image. Greseli pot exista atat din partea proiectantului cat si din partea constructorului. Si atata timp cat exista diriginte si rte aceste erori vor scadea.
Ca o mica paranteza, a gresi este uman..prin urmare facultatea..chiar si aia din vest nu elimina erorile in totalitate. Orice extras de pe planse trebuie intai verificat de constructor si apoi trebuie sa comande.  Din pacate in romania, constructorii sunt cam puturosi si considera ca  ..ce-i pe plan aia fac. Nu, ei trebuie sa respecte si notele de pe planse si sa anunte proiectantul in cazul in care gaseste niste erori.

Cea mai mare problema este faptul ca, in romania, se fac case/constructii  cu informatii primite pe forumuri sau ..de la vecinul de dupa gard.

In ceea ce priveste arhitectura, e normal ca tu sa te duci cu ideile tale si nevoile tale, si un arhitect bun, in cazul in care considera ca ideile tale nu sunt functionale sa iti demonstreze acest lucru si sa-ti adapteze ideile la o functionalitate mai buna

Acu ca nu-ti convin raspunsurile....nu trebuie sa dai cu pietre dupa noi..iti iei jucariile, pleci ..si toata lumea este linistita Posted Image

Edited by micutu82, 04 December 2014 - 12:18.


#13
lestad_25

lestad_25

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,317
  • Înscris: 28.07.2010
Un comentariu extrem de bine punctat  @ rich1974,  se poate si cu acordul proiectantului initial, dar vei plati ulterior a doua oara proiectul + restul de taxe la stat. Dar exista liberatea de a fi incapatanat,
Cum am mai explicat si pe alte posturi, in loc de o schita care sunt mai mult de 90% sanse sa fie stangace, deficitara, care sa creeze mai multe probleme deca sa le rezolve, mai bine ti-ai face o tema de proiectare care sa contina : componenta locuitorilor permanenti, varsta, obiceiurile, spatii necesare cu tot cu suprafete utile. In momentul in care vi cu o schita si cu ideea ca in afara de faptul ca de la arhitectul respectiv nu ai nevoie numai de stampila ca restul il sti si esti dispus sa suporti consecintele asa se va intampla.
Intradevar oricine poate sa schiteze o casa si in lini mari sa o si construiasca, dar e ca si cum ai spune ca oricine poate sa faca o ciorba , doar ca una facuta de un bucatar de regula va iesi ceva mai bine (vorbind din punctul meu de om la 30 de ani care nu a facut mai mult de supa la plic, dar sunt convins ca as face o ciorba absolut grozava in orice restaurant Posted Image)
La un parter se poate la si pe 24 de luni si se poate prelungi o data cu un an , si mai poti castiga aproximativ un an de zile dupa ce obti autorizatia pana in momentul in care faci inceperea , dar lucrezi pe riscul tau (in functie de zona)

Edited by lestad_25, 04 December 2014 - 12:36.


#14
the_lion

the_lion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,504
  • Înscris: 04.05.2007
Prea repede iti iei jucariile si pleci, mai ales ca ai primit niste sfaturi foarte pertinente.
Referitor la schita, este ok sa ai ceva de plecare, care sa-i dea o idee arhitectului despre ce functiuni/camere iti doresti, cam care ar fi suprafetele dorite si cam ce orientare sa aiba pe teren/fata de punctele cardinale. Trebuie sa fii constient ca orice student de la arhitectura iti poate face functionalul ala pus de tine mult mai ok decat este in prezent.

Edited by the_lion, 04 December 2014 - 12:57.


#15
lestad_25

lestad_25

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,317
  • Înscris: 28.07.2010
Referitor strict la schita casei, prima problema e faptul ca nici nu te-ai gandit ca pereti aia au o grosime cuprinsa intre 20-30 cm,
-Holul tau de ce are 3 metri , care este considerentul ?, daca crezi ca poti sa fentezi casa scarii in 1,5 metri e aiurea rau, iti trebuie minim 2 m latime si aproximativ 5-6 mp.
-Ai un dormitor mic de 10,5 (conform legi locuintei 114/1996 revizuita poate fi birou sau o camera secundara) dar ai un living cu bucatarie mare.
Mai umbla la dimensiuni sa ai 2 dormitoare de 12-14 mp , elimina holul si transformal in living unde sa delimitezi accesul prin mobilare (faptul ca ai pus o camara si o magazie este foarte bine , tine de ele chiar si la dimensiunile respective.
Pana la detali tehnice spune cate persoane vor sta acolo ?

Edited by lestad_25, 04 December 2014 - 14:43.


#16
anogian

anogian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 10.04.2012
- Buna ziua!
Raspunsul vostru ar fi ceva de genul:
búnă zíua (formulă de salut) adj. + s. f. art.
BUN, -Ă, (I-VIII) buni, -e, adj., s. m. și f., (IX) bunuri, s. n., (X) adv. I. Adj. Care are calități.
zi și ziŭă f., pl. zile, cu art. ziŭa, pl. zilele (vlat. dî, cl. dies, rudă cu dĕus, zeŭ; it. pv. vfr. di. V. diurn
Foarte academic, dar care nu prea are legatura cu subiectul. Omul pur si simplu vrea sa va salute, nimic mai mult.
Daca nu ati fost atenti, va rog cititi primul post. V-am cerut sfatul vis-a-vis de pozitionarea scarii, tocmai pentru a nu-i da batai de cap Specialistului (arhitect, proiectant sau cum se va numi ), cand ma voi duce sa-mi faca proiectul.
Raspunsul vostru : proiect, proiectant, arhitect, student, autorizatie, roman = te tratezi singur, esti mai destept decat un arhitect, primarii, 114/1996, ciudat, iti iei jucariile si pleci, etc., probabil urma infractor, criminal sau mai stiu eu ce .
Oameni buni, decat sa dati raspunsuri de genul: " ai , n-ai mingea , tragi la poarta ", cred ca ar fi mai bine sa va abtineti. Nu faceti altceva, decat sa ingreunati forumul si sa-l faceti mai stufos, ingreunand astfel cautarea pentru cei care cauta un raspuns.
UNDE am spus eu ca n-am nevoie de proiectant? UNDE am spus eu ca n-am nevoie de autorizatii? UNDE am spus eu ca voi construi noaptea, de preferat cu eclipsa totala de luna, sa nu stie nimeni ce fac eu acolo? CUM ati dedus voi chestiile astea? Mister! Dar, la naiba, sunt atatea mistere pe lume incat ce mai conteaza unul in plus!
Acum, daca tot ati facut front comun (banuiesc ca sunteti toti Specialisti, desi zau ca nu pricep UNDE si CUM v-am ofensat, dar poate m-am ramolit eu), vrea sa aduc unele clarificari.
Cu acea schita urmeaza sa merg la proiectant, si pe baza ei sa faca el proiectul. Din cauza asta am si cerut sfatul vostru, ca sa fac schita cat mai aproape de cerinte, sa nu care cumva sa-l pun pe bietul Specialist sa se frece cu fruntea de birou cautand solutii nemaivazute, ca sa-mi satisfaca el toanele mele de viitor Beneficiar, si Ciudat pe deasupra. Lasa ce ai vazut tu pe Discovery, proiecte care aparent sfideaza logica si uneori chiar si legile fizicii! Aia nu E arhitecti si nici proiectanti! Niste iresponsabili dai dracu' ! Cum sa vi tu, viitor beneficiar cu ideile tale in fata unui Specialist! Cine dracu' te crezi ! Tu ai un singur drept : acela de a-l plati pe Specialist. Ce esti roman, vrei sa te tratezi singur? Esti tu mai destept decat un arhitect? Treaba ta este sa dai cu banul, atata tot. Ca de facut, face el, Specialistul ce vrea muschii lui! Muschii lui, pe banii tai ! Suna fain! Lasa ca stie el mai bine ca tine ce ti se potriveste ! Din raspunsurile pertinente pe care le-ati oferit, trag concluzia ca Specialistul este un fel de Mama Omida! Isi mijeste el ochii cand se uita la tine si, pac! a gasit exact ce ti se potriveste ( la o adica ,el va locui acolo cate zile i-a mai dat Dumnezeu, nu tu ). Un proiect de succes, ca doar l-a facut in urma cu nspe ani, si n-a fost nevoit sa schimbe o virgula. Un proiect de succes ca doar l-a mai vandut la nspe Beneficiari. Ca vorba aia, doar tu, beneficiarul, esti roman si te tratezi singur, specialistul doar traieste in Romania, dar de fapt e neamt, face proiecte personalizate!
Lasa ca stie el mai bine! Ce vrei tu nu conteaza! Ce-ti trebuie tie o cosmelie, care s-ar incadra cel mai bine la ceea ce generic se numeste gospodarie taraneasca? Vezi-ti de treaba omule! Ce conteaza ca vrei sa o faci, nu chiar in creierul muntilor, dar nici foarte departe, acolo unde, Slava Domnului, vacile inca mai trec agale pe ulita ( ca zonele astea sunt tot mai rare in Romania)? Ce conteaza ca nu peste multa vreme o sa fi un mosulet cu acte in regula si o sa locuiesti doar tu cu baba ta si ca mai tot timpul o sa trebaluiesti prin curte si gradina si n-o sa stai prea mult inchis in casa. Ce conteaza ca speri in sufletul tau sa devii intr-o buna zi fericitul posesor al unor nepotei si ca poate, cand or mai creste, nu te-or uita de tot, si poate o sa vina in vacanta mare sa-ti tina de urat vreo saptamana, si n-ar strica sa le pregatesti doua dormitoare?
Lasa ca stie el mai bine! Trebuie sa faci domnule ceva demn de Buricul Capitalei! Sa vada taranii aia prosti ca s-a intors un Cocalar de la oras! Cum sa-ti faci domnule dormitor de 10 mp? Este ILEGAL ! Pe asta chiar n-am stiut-o! Curios, m-am apucat sa caut, sa vad care lege, fie ea si romaneasca crede ca suntem toti swingers. si am gasit :
http://www.icase.ro/casa.php?id=cp8
http://www.eproiecte...mediata-21014-2
Opss! Greseala mea ! Alea nu sunt texte de lege! Concluzie e una singura : daca vrei tu Beneficiar prost, dormitor de 10mp, este ILEGAL! Dar, daca ai patalama la mana si esti Specialist, nu numai ca chestia devine legala, dar este si super confortabila si functionala!
Oricum, va multumesc pentru sfaturile pertinente si-mi cer scuze daca am ofensat pe cineva! N-am facut-o intentionat, la fel cum sunt sigur ca nici voi n-ati facut-o!
Rugamintea mea fata de moderatori ramane valabila. Decizia, insa le apartine in totalitate! Eu promit ca n-o sa mai deranjez! Regret deja ca am facut-o! La urma urmei mi-e si frica! Ma astept ca din moment in moment sa-mi bata la usa cei de la Inspectia in Constructii, si sa ma aresteze, desi, eu n-am apucat sa bat nici macar un tarus!

Suntem in Decembrie, asa ca hai sa intram in spiritul sarbatorilor de iarna.
Va doresc tuturor Sarbatori Fericite, pline de bucurii si un sincer LA MULTI ANI!

#17
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,205
  • Înscris: 23.02.2007
Bati campii! Rau de tot.
Revino-ti, daca vrei sa te apuci de constructie si sa mai fi intreg la minte dupa ce o termini.

Eu am un dormitor de 10.89 mp la bloc cu inaltime de 2.5 metri. E sufocant! indiferent de anotimp.
Daca nu suporti parerile/comentariile/sfaturile de aici, cum crezi ca o sa suporti arhitecta/structuristi/constructori/dorei/mesteri/instalatori/electricieni s.a.m.d.?
O sa mergi cu DEX-ul in mana pe la toti sa le explici pe rand ca nu s-au incarnat cum trebuia? Tu crezi ca aia o sa aiba timp de tine? Daca nu o sa fi in stare sa stai dupa ei sa le spui ce trebuie sa faca o sa ramai cu lucrarea prost executata si fara bani.

Eu te sfatuiesc sa te docmentezi enorm inainte si in timpul executiei.
Sau sa emigrezi.

Bafta!

#18
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,065
  • Înscris: 09.08.2005
Da' repede vă inflamați, oameni buni!

Inițial ai cerut un sfat - apropo de poziționarea scării.
Ți s-a răspuns - cam pe alături, dar cu intenții bune să-ți scutească dureri de cap ulterioare.
După asta ai zis că vrei să te hotărăști ce ai de făcut înainte să ajungi la proiectant astfel încît să-i dai o schiță în baza căreia să-și facă el meseria.
Ți s-a sugerat, poate cam din scurt, că meseria arhitectului implică mai mult decît crezi.
Ai sărit în sus că tu știi mai bine ce îți trebuie și ai dat un exemplu din care ai tras o concluzie generală.
Ți s-au mai dat niște răspunsuri din care n-ai înțeles decît că ești luat peste picior drept pentru care ai devenit sarcastic.
Așa nu ajungi nicăieri...

Pe scurt - vrei o casă.
E esențial să îți faci întîi o listă cu așteptările tale de la casa asta - cine o să locuiască acolo permanent? dar temporar? ce anume vrei să faci acolo - simplă locuire sau și ceva lucru, de exemplu? ai nevoie de birou? de un atelier? îți trebuie garaj? magazie? cum vei încălzi casa? și așa mai departe... restul întrebărilor ți le pune arhitectul.
Știu - e tentant să faci planuri și volumetrii 3D dar asta e etapa a doua; prima e cea de mai sus.
După asta te duci la arhitect - cu sau fără schițe și planuri; nu e musai să ai așa ceva. E treaba lui să le facă după ce discutați cele stabilite în lista pomenită mai sus și completată de el. De asemeni - e treaba lui să-și bată capul cu rezolvarea problemelor gen "unde stă scara" și să îți prezinte rezultatul pe care tu îl aprobi sau nu.
Tot treaba lui e să discute și să îți facă sugestii, să spună care sînt avantajele și dezavantajele unei soluții și, în general, să te ghideze - pentru că și de asta îl plătești.

Încă o chestiune - ai grijă cum îți alegi arhitectul. Dacă mergi pe cel mai ieftin, garantat se va aplica principiul "cît plătești, atît face". Asta firește nu înseamnă că ăl mai scump va fi automat cel mai bun. Și în meseria asta sînt unii mai buni, alții mai slabi și o grămadă între cele două extreme. Întrebi, vezi ce a mai făcut, cum a făcut, ceri o părere și decizi.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate