Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Manere clasice mobila sau push to...

Contact pe piele cu sangele altei...

metoda constantelor de scurtcircuit

video file info
 Nu pot raspunde: Huawei P10

Cod cursor website

Cum se iese la pensie la munca di...

Inlocuire Tranzistor 4410 BA622T ...
 CASS pe veniturile din DOBANZI

Masina de spalat rufe Bosch

Spatiu prea mare inainte de titlu

Recomandare banca pentru firma
 Photoscape, unde?

Prima World HD

Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Cum pot reda niște inregistr...
 

Ziar, obiect, trotuar etc. Cīte silabe?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
83 replies to this topic

Poll: Hiat sau diftong? (60 member(s) have cast votes)

Īn cīte silabe pronunțați cuvīntul „ziar”?

  1. Una. (29 votes [48.33%])

    Percentage of vote: 48.33%

  2. Douć. (31 votes [51.67%])

    Percentage of vote: 51.67%

Īn cīte silabe pronunțați cuvīntul „obiect”?

  1. Douć. (40 votes [66.67%])

    Percentage of vote: 66.67%

  2. Trei. (20 votes [33.33%])

    Percentage of vote: 33.33%

Īn cīte silabe pronunțați cuvīntul „trotuar”?

  1. Douć. (36 votes [60.00%])

    Percentage of vote: 60.00%

  2. Trei. (24 votes [40.00%])

    Percentage of vote: 40.00%

Vote Guests cannot vote

#55
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 florincroitoru, on 16 noiembrie 2013 - 21:56, said:

Subiect de doi bani.
Dacă credeți că e un subiect de doi bani îl puteți ignora liniștit, așa cum ignorați și alte cîteva mii de subiecte de doi bani de la Softpedia. V-a picat pata pe ăsta.

 florincroitoru, on 16 noiembrie 2013 - 21:56, said:

Totuşi vedem aici cine  vine din provincie, de ex Adi Japan care zice co-a-for, lin-gu-al, ia-nu-a-rie, pi-o-ni-erPosted Image
Da, domnule, sînt din provincie. Am copilărit în două orașe din Muntenia, iar la București am locuit numai vreo zece ani. Și care e problema? Ce e de rîs în asta? Peste 90% dintre vorbitorii de română sînt ne-bucureșteni. O să rîdeți de toți? Iar bucureștenii get-beget sînt doar o fracțiune din locuitorii Bucureștiului, restul sînt cum spuneți dumneavoastră, „venetici” (termen jignitor, apropo). O să vă stricați atunci de rîs? Amuzamentul dumneavoastră e infantil.

#56
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Aha! Aŗa , vezi! Ai aici dovada cć tot ce am susžinut eu despre pronunžie la Bucureŗti este real ŗi cć ŗtiu ce vorbesc. Problema este cć tu ai respins ca fiind ireal ce spun eu ŗi anume cć este perceptibilć pronunžarea într-un dialog normal.
Vćd cć schimbi ŗmechereŗte subiectul la cum mć exprim eu .....rîd infantil....Bun ŗi dacć rîd infantil ŗi folosesc termenul jignitor de venetic nu am dreptate în ce spun? Mai am ŗi alte defecte. Ŗi? Nu am dreptate în cazul de fažć din aceastć cauzć?
Hai, lasć, nu mai îmi monitoriza tu mie defectele, cć ai ŗi tu destule.Nu ai avut dreptate în aceastć privinžć ŗi în loc sć recunoŗti cinstit te općreŗti.
Deci de aia nu ai avut tu curaj sć spui acele cuvinte la microfon ca sć fii auzit.
Ŗi unde zici cć ai copilćrit; pe la Mizil.....pe unde?
- cioban, pian , ziar, viațć , fiasco,subiect , obiect, pionier , pionezć, leandru, ideal, coafor , lingual, ianuarie , trotuar.
În fiŗierul ataŗat puteži auzi în format MP3 aceste cuvinte rostite de mine.Este rostirea obiŗnuitć a bucureŗtenilor.Sînt curios cum rostesc alžii. Bćnuiesc cć foarte mulži dibn Constanža, Craiova etc rostesc lafel. Dl Adi Japan a scris aici cć unele dintre aceste cuvinte sînt rostite de cćtre domnia sa altfel. Îl rog sć-ŗi ia inima în dinži ŗi sć le rosteascć la microfon ca sć ne putem da seama dacć existć vreo diferenžć ŗi care anume este ea.Mersi.

Attached Files



#57
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 florincroitoru, on 17 noiembrie 2013 - 14:06, said:

Ai aici dovada că tot ce am susţinut eu despre pronunţie la Bucureşti este real şi că ştiu ce vorbesc.
Aștept, unde e dovada aceea?

 florincroitoru, on 17 noiembrie 2013 - 14:06, said:

Problema este că tu ai respins ca fiind ireal ce spun eu şi anume că este perceptibilă pronunţarea într-un dialog normal.
Vă rog, arătați-mi că sînt perceptibile diferențele astea într-un dialog normal.

 florincroitoru, on 17 noiembrie 2013 - 14:06, said:

Deci de aia nu ai avut tu curaj să spui acele cuvinte la microfon ca să fii auzit.
Şi unde zici că ai copilărit; pe la Mizil.....pe unde?
Visați lipsa mea de curaj. Și apoi îmi spuneți să nu vă mai monitorizez eu defectele. Oare de ce nu țineți seamă de propriile dumneavoastră sfaturi?

Nu, n-am copilărit la Mizil. Dar Mizilul ce-ar fi avut? Eu am mai văzut bucureșteni îngîmfați, care se uită de sus la provincie, dar dumneavoastră sînteți peste măsură de fudul.

 florincroitoru, on 17 noiembrie 2013 - 14:06, said:

În fişierul ataşat puteţi auzi în format MP3 aceste cuvinte rostite de mine.Este rostirea obişnuită a bucureştenilor.Sînt curios cum rostesc alţii.
Vedeți că aveți sunetul reglat atît de prost că a trebuit să-l amplific cu 40 dB ca să-l aduc la nivel normal. Tot slab a fost și la cealaltă înregistrare, dar acum e și mai și.

Și vreți să spuneți că aia e pronunție de București?! De unde aveți accentul ăsta italian? Ce-i aia generAAl, pioniEEr, pionEEză, ideAAl, coafOOr, linguAAl și celelalte? Așa vorbesc fotbaliștii noștri care se întorc după stagii lungi în Italia, nu bucureștenii get-beget.

#58
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Uite, ca sć nu creadć cineva cć aș avea vreun motiv anume sć-l refuz pe Florin Croitoru. Mi-am luat inima în dinți și m-am înregistrat spunînd cele 14 cuvinte. Mi-a fost o fricć, ceva de speriat!

Attached Files



#59
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009
Vai, Adi, dar ce voce sexi ai! Posted Image Scuzć-mć, dar nu m-am putut abține! Posted Image

On topic: pronunția e cam ciudatć, sć știi.

#60
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

 AdiJapan, on 17 noiembrie 2013 - 15:50, said:

Aștept, unde e dovada aceea?


Vć rog, arćtați-mi cć sînt perceptibile diferențele astea într-un dialog normal.


Visați lipsa mea de curaj. Și apoi îmi spuneți sć nu vć mai monitorizez eu defectele. Oare de ce nu țineți seamć de propriile dumneavoastrć sfaturi?

Nu, n-am copilćrit la Mizil. Dar Mizilul ce-ar fi avut? Eu am mai vćzut bucureșteni îngîmfați, care se uitć de sus la provincie, dar dumneavoastrć sînteți peste mćsurć de fudul.


Vedeți cć aveți sunetul reglat atît de prost cć a trebuit sć-l amplific cu 40 dB ca sć-l aduc la nivel normal. Tot slab a fost și la cealaltć înregistrare, dar acum e și mai și.

Și vreți sć spuneți cć aia e pronunție de București?! De unde aveți accentul ćsta italian? Ce-i aia generAAl, pioniEEr, pionEEzć, ideAAl, coafOOr, linguAAl și celelalte? Așa vorbesc fotbaliștii noștri care se întorc dupć stagii lungi în Italia, nu bucureștenii get-beget.
Dupć ce am pus dovada el o cere. Japan nici nu prea înțelege despre ce e vorba.
Dupć ce îi arćt cć sunt perceptibile el vrea sć îi arćt!!japane, ești cam rćmas în urmć, dragć.
Mizil e proverbial la București.E chintesența provincialismului. la mine a fost doar un exemplu.
Vćd cć te simți cu musca pe cćciulć.
Nu am reglat deloc sunetul.O sć îl reglez.
da , aia e pronunția la București.Ai sesizat? Parcć ziceai cć....e insesizabil și cć aștepți o dovadć.Pći, dacć ai sesizat ce dovadć mai aștepți., istețule?
Acesta nu e accent italian.Eu nu cunosc italiana deci cum o sć fie accent italian.Vezi cć avem pe forum un italian, marcuzzzo. Poate confirmć el cć am accent italian.M-aș mira. De unde la mine accent italian?
Oricum dć-mi voie sć știu mai bine ca tine cum vorbim noi la București, unde am locuit primii  41 de ani din viața mea.Dacć tot zici cć ești din provincie nu  mai învćța tu pe un bucureștean cum se vorbește la București.

 AdiJapan, on 17 noiembrie 2013 - 18:24, said:

Uite, ca sć nu creadć cineva cć aș avea vreun motiv anume sć-l refuz pe Florin Croitoru. Mi-am luat inima în dinți și m-am înregistrat spunînd cele 14 cuvinte. Mi-a fost o fricć, ceva de speriat!
„Sć-l refuz pe Florin Croitoru”! M-ai înnebunit! Ce expresie!
Se vede cć ți-ai luat inima în dinți. Ai un mic tremolo, fapt sesizat și de Cleopatra.I se pare ceva ciudat. Eh, un pic de trac. Înțeleg.
Chiar spui co-a-for, tro-tu-ar. Nu mć intereseazć cum e corect. Remarc doar cć bucureștenii spun coa-for, tro-toar *(și tro-tuar)

 AdiJapan, on 17 noiembrie 2013 - 07:41, said:

Da, domnule, sînt din provincie. Am copilćrit în douć orașe din Muntenia, iar la București am locuit numai vreo zece ani. Și care e problema?
Și care sunt cele douć orașe? E secret?
Problema e cć m-am prins cć ești din provincie, adicć am dovedit cć afirmația mea cć acest lucru este sesizabil este adevćratć. Mai vrei încć o dovadć cć acest lucru este sesizabil?

#61
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 cleopatra00, on 17 noiembrie 2013 - 18:35, said:

On topic: pronunția e cam ciudată, să știi.
Bineînțeles că vi se pare cam ciudată, pentru că am ales în mod intenționat cuvinte pe care vorbitorii le percep diferit. Uite, la chestionarul de 14 cuvinte au răspuns 7 oameni și toți pronunță diferit, adică dintre ei nu există doi care să pronunțe la fel. În cel mai fericit caz diferența a fost la un singur cuvînt, și anume abancor și florincroitoru pronunță la fel toate cuvintele în afară de lingual. Dar în medie diferențele sînt de circa 5 cuvinte din cele 14 (diferența maximă a fost de 8 cuvinte).

Asta înseamnă că pentru oricare din noi pronunția celorlalți sună „cam ciudat”. Vă invit și pe dumneavoastră să răspundeți la chestionarul lung (copiați-l din primul mesaj) și o să vedem dacă se potrivește cu a vreunuia din ceilalți.

 florincroitoru, on 17 noiembrie 2013 - 19:10, said:

După ce am pus dovada el o cere. Japan nici nu prea înțelege despre ce e vorba.
După ce îi arăt că sunt perceptibile el vrea să îi arăt!!japane, ești cam rămas în urmă, dragă.

Parcă ziceai că....e insesizabil și că aștepți o dovadă.Păi, dacă ai sesizat ce dovadă mai aștepți., istețule?
Domnule dragă, sînteți turc. Tot timpul a fost vorba de sesizarea diferențelor într-un dialog normal. La #39 am zis că e vorba de dialog normal, la #56 mi-ați confirmat cu mîna dumneavoastră că vorbim de un dialog normal, iar la #57 v-am adus din nou aminte că ne interesează dialogul normal. Unde este, domnule, dialogul normal din înregistrările astea? Dumneavoastră știți ce e ăla dialog? Dar normal?

Bineînțeles că în pronunții emfatice și artificiale ca astea pe care le-am pus noi aici se simt diferențele, pentru că exact de-asta ne-am înregistrat vocile, ca să se audă bine unde e hiat și unde e diftong. Dar în conversații obișnuite diferențele nu se mai simt. Cum spuneam, poți trăi o viață întreagă și să nu știi că cel de lîngă tine percepe altfel unele cuvinte (foarte puține, de altfel).


 florincroitoru, on 17 noiembrie 2013 - 19:10, said:

nu  mai învăța tu pe un bucureștean cum se vorbește la București.
Ce-am făcut?! Unde v-am învățat eu cum se vorbește la București?!

Văd că ați rămas înțepenit pe dimensiunea București–provincie. Dumneavoastră ați adus asta în discuție și tot dumneavoastră pedalați pe ea în continuare, ad nauseam. Sînteți singurul de aici interesat de asta. Fudul, cum spuneam.

Discuția NU este despre bucureșteni și pronunția lor în contrast cu restul țării. Chiar dacă am discuta despre diferențe fonetice dialectale, ceea ce ar fi interesant, tot nu ne-ar interesa clasificarea vorbitorilor în două grupe, bucureșteni și ne-bucureșteni. Nu am auzit să existe isoglose fonetice de jur împrejurul Bucureștiului, și chiar dacă ar exista, cu certitudine n-ar fi singurele isoglose relevante în discuția asta.

Dar parcă spuneați că subiectul e de doi bani? Ce vă reține aici?

#62
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

 AdiJapan, on 18 noiembrie 2013 - 03:29, said:

Bineînțeles cć vi se pare cam ciudatć,

Domnule dragć, sînteți turc. Tot timpul a fost vorba de sesizarea diferențelor într-un dialog normal. La #39 am zis cć e vorba de dialog normal, la #56 mi-ați confirmat cu mîna dumneavoastrć cć vorbim de un dialog normal, iar la #57 v-am adus din nou aminte cć ne intereseazć dialogul normal. Unde este, domnule, dialogul normal din înregistrćrile astea? Dumneavoastrć știți ce e ćla dialog? Dar normal?

Bineînțeles cć în pronunții emfatice și artificiale ca astea pe care le-am pus noi aici se simt diferențele, pentru cć exact de-asta ne-am înregistrat vocile, ca sć se audć bine unde e hiat și unde e diftong. Dar în conversații obișnuite diferențele nu se mai simt. Cum spuneam, poți trći o viațć întreagć și sć nu știi cć cel de lîngć tine percepe altfel unele cuvinte (foarte puține, de altfel).



Ce-am fćcut?! Unde v-am învćțat eu cum se vorbește la București?!

Vćd cć ați rćmas înțepenit pe dimensiunea București–provincie. Dumneavoastrć ați adus asta în discuție și tot dumneavoastrć pedalați pe ea în continuare, ad nauseam. Sînteți singurul de aici interesat de asta. Fudul, cum spuneam.

Discuția NU este despre bucureșteni și pronunția lor în contrast cu restul țćrii. Chiar dacć am discuta despre diferențe fonetice dialectale, ceea ce ar fi interesant, tot nu ne-ar interesa clasificarea vorbitorilor în douć grupe, bucureșteni și ne-bucureșteni. Nu am auzit sć existe isoglose fonetice de jur împrejurul Bucureștiului, și chiar dacć ar exista, cu certitudine n-ar fi singurele isoglose relevante în discuția asta.

Dar parcć spuneați cć subiectul e de doi bani? Ce vć reține aici?
Cleopatra se referea la altceva cînd spunea cć ai pronunție ciudatć, dar tu ca de obicei nu te prinzi.
Aaaa, deci tu ai pronunțat emfatic.....Pći, era vorba cć pronunți așa cum faci de obicei.Eu nu știu de ce ne mai încurci pe aici.
Deci aici se simte diferența dar în vorbire ,nu. Ești tare dćștept! Uite cć eu o simt și în vorbire.Dovada a fost cć pe tine te-am identificat imediat ca nefiind bucureștean chiar dacć doar ai descris pronunția ta, așa cć dacć ai fi fost deștept într-adevćr ți-ai fi dat seama cć știu ce vorbesc.
Mć contrazici tot timpul cînd e vorba despre cum vorbesc bucureștenii dupć care spui acum cć...„Ce-am fćcut?! Unde v-am învćțat eu cum se vorbește la București?!”. Îmi pari total neinteligent,zću.Dai impresia cć nu știi ce spui.
Știu cć discuția NU e despre bucureșteni.Am deviat-o eu în direcția aceasta, iar tu mć contrazici dupć care spui cć....„unde v-am învćțat eu cum se vorbește la București?!”.Niici nu am clasificat în bucureșteni și restul. Am scris asta de vreo 3 ori dar vćd cć ești greu de cap.Am scris cć dau acele exemple pt cć știu ce e acolo și mć pricep, adicć deosebesc foarte bine între bucureșteni și alții!!!!!! Bagć la cap ca sć nu mai îmi reproșezi tîmpenii!!
Ți-am mai spus ce mć reține aici, așa cć nu mai întreba. Mai bine rćspunde tu de unde ești, cć te-am mai întrebat și nu vrei sć spui. Ai o jenć?

#63
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Cleopatra se referea la altceva cînd spunea că ai pronunție ciudată, dar tu ca de obicei nu te prinzi.
Și, mă rog, la ce se referea Cleopatra? Dați-mi o traducere, că eu înțelesesem altceva, și anume că la mine diftongii și hiaturile nu sînt cum știe ea. Spuneați că Cleopatra mi-ar fi sesizat un tremolo în voce. Unde naiba e tremoloul ăla și de unde știți că l-a sesizat ea? Și mai spuneați că am avut trac. Mai aveți multe aberații de-astea?

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Aaaa, deci tu ai pronunțat emfatic.....
Bineînțeles că iese emfatic cînd pronunți cuvinte izolate ca să arăți cum le pronunți. E elementar. Și dumneavoastră le-ați pronunțat tot emfatic, atît prima oară cît și a doua (altfel nu ieșeau cu accent italian, cu alungirea și cîntarea vocalelor accentuate).

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Eu nu știu de ce ne mai încurci pe aici.
Eu nu știu de ce ne mai încurcați pe aici.

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Deci aici se simte diferența dar în vorbire ,nu.
Exact. În pronunția izolată se simt unele lucruri care în vorbirea obișnuită se pierd. Și asta e elementar. Nu e singurul caz din acesta. Un alt caz este cu numărul de i-uri de la sfîrșitul cuvintelor. Am discutat pe tema asta și pe forumul lui Pruteanu, și aici: Cum pronunțați cuvintele scrise cu -ii? Fiecare vorbitor percepe altfel acele i-uri finale, inclusiv vorbitorii care vorbesc același grai.

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Dovada a fost că pe tine te-am identificat imediat ca nefiind bucureștean chiar dacă doar ai descris pronunția ta, așa că dacă ai fi fost deștept într-adevăr ți-ai fi dat seama că știu ce vorbesc.
Atunci toți cei care au răspuns la chestionarul lung sînt și ei tot din provincie. Iar autorii dicționarelor sînt și ei tot din provincie. Nu m-aș mira ca după același criteriu practic toți bucureștenii get-beget să fie și ei tot din provincie. De fapt dacă ne gîndim bine probabil pe lumea asta mai există un singur bucureștean get-beget: numitul Florin Croitoru, cel cu accent italian.

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Mă contrazici tot timpul cînd e vorba despre cum vorbesc bucureștenii după care spui acum că...„Ce-am făcut?! Unde v-am învățat eu cum se vorbește la București?!”.
Vă rog, răspundeți-mi: unde v-am învățat eu cum se vorbește la București? Dați-mi un exemplu. Am impresia că citiți spațiile albe dintre rînduri, nu ce scriu eu, și că mă înțelegeți din doi în doi sau nici atît. V-am prins deja de multe ori că citiți cam în diagonală, așa că nu mă mir.

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

Mai bine răspunde tu de unde ești, că te-am mai întrebat și nu vrei să spui. Ai o jenă?
Mi se pare suspectă insistența asta, așa că refuz să vă răspund. V-am dat despre mine atîtea date dialectale cîte erau necesare în discuția asta, aveți acum și înregistrarea și o puteți asculta și analiza cît poftiți, găsiți și la Wikipedia o mulțime de alte înregistrări cu vocea mea, așa că aveți tot ce vă trebuie ca să mă localizați dialectal. Nu-mi mai cereți date personale.

Și nu, n-am nici o jenă. De altfel n-aș fi avut nici o jenă nici dacă m-aș fi născut undeva la țară sau la Mizilul dumneavoastră rău famat. N-am nici cel mai mic motiv să mă rușinez cu idiolectul meu.

 florincroitoru, on 18 noiembrie 2013 - 08:33, said:

1. tu ca de obicei nu te prinzi.
2. Ești tare dăștept!
3. dacă ai fi fost deștept
4. Îmi pari total neinteligent,zău.
5. Dai impresia că nu știi ce spui.
6. văd că ești greu de cap.
Vedeți bădărăniile astea? Sînt a suta dovadă că sînteți un mitocan incurabil. Vă fuduliți la nesfîrșit că sînteți bucureștean, dar după comportament sînteți cel mult un mahalagiu de București.

Mi-a trecut prin cap să vă înjur de mamă la fiecare jignire pe care mi-o adresați. Sau să vă servesc înapoi jignirea înzecită. Dar nu vreau să mă cobor la nivelul dumneavoastră. N-am venit aici să mă bat în ciorapi mirositori, ci să discut despre lucruri care îmi plac. Nu să mă cert, ci să aflu și eventual să le spun și altora ce știu. Cu dumneavoastră mi-e clar că nu se poate discuta. De fapt am mai ajuns de cîteva ori la concluzia asta, nu știu ce mai sper.

#64
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Cred că cleopatra00 se referea la ciudățenia timbrului vocii tale, nu la silabe.
Un mic tremolo am sesizat eu, nu ea.
Eu cred că am pronunțat normal.Așa vorbesc eu.Oricum era vorba de silabe.
Nu știu care mai sînt din provincie.Eu m-am ocupat de tine.
Nu am accent italian pt că nu cunosc italiana.Ai întrebat pe marcuzzzo? Întreabă, ca să nu mai spui prostia asta.
Din moment ce mă contrazici cînd e vorba de vorbitul la București e clar că mă înveți!! Repeți aceeași prostie.Chiar în postarea asta scrii că în vorbire, deci și la București , nu e sesizabil.....Deci mă contrazici: eu spun că e sesizabil.Așa că nu mai întreba ca un copil unde mă înveți tu.Fă un efort mai mare poate reușești să fii mai deștept.
Ți-e jenă, teamă, să spui unde ai trăit.Posted Image Acest lucru îți provoacă  stări neplăcute.
Nu sînt bădărănii ci constatări.Am constatat că ești greu de cap, că nu te prinzi , de ex de ce a spus cleopatra00, că ești neinteligent în multe cazuuri. Acum faci pe nebunu că.....nu vrei să te cobori...sanki tu ai fi un tip superior.....hai, nu te mai sparge-n figuri!

Edited by florincroitoru, 18 November 2013 - 14:13.


#65
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,495
  • Înscris: 15.09.2010
Mie îmi este imposibil să pronunț ziar într-o singură silabă. M-am străduit 5 minute și nu mi-a ieșit. Iar cuvântul leandru cred ca are două silabe. Dacă pronunți cu diftong, sună aiurea de tot.

#66
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 Freddy12, on 27 noiembrie 2013 - 16:45, said:

Mie îmi este imposibil să pronunț ziar într-o singură silabă. M-am străduit 5 minute și nu mi-a ieșit.
Interesant. Ce vă împiedică? Sau ce iese cînd încercați?

 Freddy12, on 27 noiembrie 2013 - 16:45, said:

Iar cuvântul leandru cred ca are două silabe. Dacă pronunți cu diftong, sună aiurea de tot.
Păi leandru are două silabe dacă îl pronunțați cu diftong. Are trei dacă e cu hiat. Unii îl pronunță cu două și alții cu trei. Ce anume e aiurea de tot?

#67
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,495
  • Înscris: 15.09.2010

 AdiJapan, on 27 noiembrie 2013 - 17:33, said:




Păi leandru are două silabe dacă îl pronunțați cu diftong. Are trei dacă e cu hiat. Unii îl pronunță cu două și alții cu trei. Ce anume e aiurea de tot?
Am greșit eu, trebuia să scriu trei silabe deci le-an-dru. Lean-dru mi se pare ciudat, nu-mi sună bine.

#68
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 Freddy12, on 27 noiembrie 2013 - 22:45, said:

Lean-dru mi se pare ciudat, nu-mi sună bine.
Vă înțeleg. Mie mi se pare ciudat invers, le-an-dru. Îmi sună la fel de prost ca de exemplu pi-a-ță, Ghe-or-ghe, fi-er.

Că ni se pare ciudat e una, dar eu chiar dacă mi se pare ciudat pot totuși să pronunț ușor cu diftong în loc de hiat și invers. Nu mi-ați spus de ce după 5 minute de încercări n-ați putut pronunța ziar într-o silabă.

#69
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Hai, lasă oamenii în pace. ZIAR se pronunţă din două silabe.Doar ţăranii îl pronunţă dintr-o silabă.

Edited by florincroitoru, 05 December 2013 - 10:17.


#70
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

 florincroitoru, on 05 decembrie 2013 - 10:16, said:

ZIAR se pronunţă din două silabe.Doar ţăranii îl pronunţă dintr-o silabă.
Evident. Nici nu știam că unii îl rostesc într-o silabă.

Edited by cleopatra00, 05 December 2013 - 19:09.


#71
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 florincroitoru, on 05 decembrie 2013 - 10:16, said:

ZIAR se pronunţă din două silabe.Doar ţăranii îl pronunţă dintr-o silabă.
Ziar „se” pronunță în două silabe de către unii și într-o silabă de către alții, fără ca asta să însemne că unii sînt țărani și ceilalți nu.

 cleopatra00, on 05 decembrie 2013 - 19:08, said:

Nici nu știam că unii îl rostesc într-o silabă.
Excelent. Ăsta a fost întregul scop al discuției, și anume să afle și alții surprinzătorul fapt de limbă că există o serie de cuvinte pe care unii le pronunță cu hiat și alții cu diftong. Și că asta asta nu se observă în mod obișnuit. După cum vedeți, din aproape 50 de persoane care au răspuns la sondaj, cam jumătate spun că ei pronunță ziar într-o silabă.

Este foarte probabil ca și printre cunoscuții dumneavoastră cam jumătate să pronunțe la fel, într-o silabă, și totuși nu ați observat. Întrebați-i și veți avea surprize.

D-le Florin Croitoru, vă sugerez să faceți și dumneavoastră experimentul. Alegeți vreo 10 oameni, obligatoriu bucureșteni get-beget. Întrebați-i cîte silabe are ziar. Dacă faceți experimentul în mod cinstit veți avea surprize și vă va trece cheful să ziceți aiurea despre oameni că sînt țărani.

#72
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

 AdiJapan, on 06 decembrie 2013 - 06:34, said:

Excelent. Ćsta a fost întregul scop al discuției, și anume sć afle și alții surprinzćtorul fapt de limbć cć existć o serie de cuvinte pe care unii le pronunțć cu hiat și alții cu diftong. Și cć asta asta nu se observć în mod obișnuit. Dupć cum vedeți, din aproape 50 de persoane care au rćspuns la sondaj, cam jumćtate spun cć ei pronunțć ziar într-o silabć.

Este foarte probabil ca și printre cunoscuții dumneavoastrć cam jumćtate sć pronunțe la fel, într-o silabć, și totuși nu ați observat. Întrebați-i și veți avea surprize.
Deloc surprinzćtor faptul cć un numćr atît de mare se aflć în zona crepuscularć, atît de des și atît de adînc.
Oare care e procentul celor care spun tranversez, treling, sosete, șalopetć, și alte minunćții de genul acesta?
Veți spune cć nu are legćturć cu subiectul, dar are. Intrć în categoria oamenii spun lucruri trćznite, dar, nu-i bai, acesta e farmecul lor, al limbii, etc. Ce frumoasć e aceastć constatare! Ambele, de fapt.

Bine, mai încolo voi face și acest lucru. Sper sć nu fie mulți în zona neagrć, altfel aș fi foarte dezamćgitć.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate