Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...

De ce i se zice Mariei "Stapa...
 Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix

Cum pot sa fac rost de un negativ...
 Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular

Parere apartament ~150k
 Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...

Ciobanesc german - zgarda electro...
 

unelte taiat pomii fructiferi

- - - - -
  • Please log in to reply
1374 replies to this topic

#847
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Eu am uitat... Tu ai dreptate bineinteles.
Fiind copil eram carat pe la slujbe. Pe atunci erau 2 cutii la intrare pe care scria pomelnic, respectiv acatist. Acolo puneai biletele si, mai rar, maruntis. Asta a fost odata... au trecut multi ani. Acum, dai pomelnicul la preot, direct. Cu o lumanare cumparata numai de la biserica si cate bancnote poti.
Scuze de offtopic si interventia gresita.

#848
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Pentru cei care nu stiu ce Felco sa-si cumpere, in link gasiti o corelare numar cu lungimea palmei: https://www.gardento...e-felco-pruners

#849
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
E ca la septic aici? Dacã va spun ca am un apropiat preot,se pune septar sau popa la Socoteala?
Sa nu aud vreun "popa prostu" ca va spun și dracu e al vostru, va leagã pompa de stropit și instalația de picurare, mai mancati voi pere când le-o face plopu...

#850
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005

 adip1962, on 12 ianuarie 2022 - 15:16, said:

Pentru cei care nu stiu ce Felco sa-si cumpere, in link gasiti o corelare numar cu lungimea palmei: https://www.gardento...e-felco-pruners
Practic e irelevant, 6 și variantele ar fi teoretic pt mana mica, practic 8 e universala dwr trebuie folosita și de doamne dacã vor sa taie lucruri serioase, pentru ca lungimea lamei, pârghia oferita de manerul puțin mai lung și robustețea 9 Fac singura alegere pt situațiile mai serioase.
În același timp, 6 este mica, poate tãia orice taie și 8 doar ca la gros nu atât de mult, e puțin mai finuta și mânerele mai scurte nu te ajuta sa forțezi în gros, oricum se deschide mult și nu prea mai tai comod cu o singura mana.
Cred ca de aia au scos modelul similar mai butucanos... 14 parca ii zice..

E e buna pt purtat în buzunar, dacã nu ai teaca... E mai mica, mai ușoarã, agera și poți tãia și mai gros când ai nevoie ici colo, contralama e foarte ascuțitã si întra pe la baza oricãrui lastar oricât de strâns ar fi unghiul.... Dar nu se pune problema sa înlocuiascã f8 nici pt femei iar pt bãrbați exclus, nu exista mana atât de mica..

Deci f6 e de femei și pt treburi de femei, mai greu totuși la trandafiri... Chestii fine.... Si e back-up sau edc pt bãrbați.
F8 e universala. Și e atât de bine croita și închegatã încât lejer poate fi folosita de oricine, orice mana ar avea.

Mai mare oricum nu este, ai 13gle sau cât e tigaia aia lunga însã aia e pt total altceva, e exclusiv pt vie.
Avantajul ei e sa tai cum taie Simonit, adicã e gânditã ca în lemn gros, dar totuși moale, unde ai nevoie de deschidere și cu o mana nu poți prinde calumea, trebuie sa deschizi mult și mânerele oricãrei foarfece se depãrteazã prea mult(f8), mana aluneca spre lame și pierzi forța pt ca nu mai ai pârghie...
În aceasta situație ramai cu mana dreapta pe coada mânerului de sus iar slcu stânga împingi în manerul de jos... De aia mânerele sunt inegale și cel de jos e mai lung.
De aia și baza manerelor, acolo unde nu sunt acoperite de cãmașã roșie siliconica, este mai ljnga, pt ca niciodatã nu ai nevoie sa prinzi cu o mana mai aproape de lame, tocmai ca vrei pârghie mai lunga...
Ca sã tai însã cu doua mâini asa cum spuneam pe. Manerul lung, de jos, trebuie sa apeși pt a avea forța... Asta impune sa fii poziționat cu zona pieptului mai jos sau la nivelul foarfecii..
Asta nu poți face decât când tai jos. La înãlțime maxim cat înãlțimea pieptului, adesea mai jos, te apleci puțin... Sau tai în genunchi..
Asa e. Palisata via, fix înãlțimea optima, sub 1.5 înãlțimea maxima, adesea zona 80-100e.la butucii mai înalți din viile de producție...

Tocmai pt faptul ca se folosește astfel, cu mana stânga împingând bratul inferior, nici nu exista varianta cu mâner rotativ deși observați ca toate cele de o mana au și asa ceva(cu excepția nicovalelor. Care și. Ele. Au o. Destinație gânditã, unde bagi asa ceva nu ai nevoie de rotativ în general,. Oricum teoretic ele. Taie mai ușor).
Un mâner rotativ pe 13 ar fi nu doar inutil, taid cu o mana doar lemn subțire care la vie e și moale.. Ar face chiar foarfeca inutila, aberanta, pt ca nu poți împinge în acel pivot...



Deci foarfecele ãstora sunt nu doar bine realizate, sunt în primul rand extrem de bine gândite și avand permanent in vedere anumite scopuri, anumite maniere de lucru, nu sunt foarfeci ca sa fie... Aproape orice detaliu e gândit întrgo anume direcție. Puține lucruri sunt "fuserite"


Evident ca în ultima vreme apãrând atât co.mpetitia cât și alte sisteme de cultura cu particularitãți diverse, oamenii încearcã diversifice, sa ofere și ei ce oferã concurenta sau ce e potrivit pt noile curente..

Adicã.. Nicovala.
Pai nicovala are un avantaj, ca taie relativ mai ușor cu o mana.... Când tai gros sau tai pe sus nu poți tãia corect cu bypass... Nu. Poți apleca ramura sa. Deschizi tãieturã.
Nu sgau obosit oamenii sa facã nicovale pt ca bypassul lor. Era destinat profesioniștilor care știu sa taie și știu ca trebuie sa foloseascã și mana libera pt a se ajuta.
În plus, dincolo de faptul ca poți tãia ușor și cu bypass, el are 2 alte avantaje majore.
1. Faptul ca nu zdrobește... În orice taiere asta e un lucru obligatoriu, și dacã nu e rãmâne totuși un plus.
2. Faptul ca nicio nicovala nu poate întra în locuri înguste..
Contralama by pasului este mai îngustã.... Dacã la f2 era mai butucanoasa, felco a venit cu contralama de otel integral, iar f8 a devenit foarfeca în stare sa între între orice lastar și ramura mana și poți tãia orice la inel.
Ca asta cu o nicovala, niciodatã nu vei reuși...


Iatã deci 2 avantaje enorme și un semidezavamtaj dar dezavantaj pt fraierii care nu știu sa taie fraieri care nu repezinta ta4vetul felco...
De ce ar fi schimbat ei ceva? De ce sgar fi complicat cu nicovale? Au stat liniștiți.

Doar ca în ultimii 20-30 de ani s-au întâmplat lucruri în horticultura.
Si în piațã.

În horticultura a apãrut sistemul întensiv și o alta filosofie de taiere.
Nu se mai lucreazã cu forme largi de coroana, cu portaltoi mari dar și leneși..
Pe clasic ai pomul mare la care practic extinzi coroana și apoi o dai înapoi... Tai la inel... Pomul întra greu pe rod, trãiește mult... Pomul de acest gen diferențiazã mai lent rod, formațiunile fructifere rãmân mai mult timp pe pom..

La întensiv se merge pe alta filosofie...
Pomul diferențiazã mult mai rapid rod, îți poți permite sa renunti la formațiunile care deja au rodit pt ca știi ca imediat poți face altele.
Se taie în cepi foarte mult, deci foarfecã poate fi butucanoasa pt ca nu tai la ras.. Tocmai, vrei sa aparã alți lastari în zona ttãieturii, stai pe loc cu lemnul, vrei regenerare acolo nu la mama dracu...
Belești lemnul când tai? Aia 3, oricum ție îți creste de la baza cepului, cepul oricum se usucã la vârf, la tãieturã... Poți sa tai și cu toporul...
Boli? Pai în primul rand ca tãind în cep îți permiți sa între boala pt ca oricum nu înainteazã pana la ramura permanenta, adesea asta fiind axul... În al doilea rand, pomul rodește din al doilea an, o eventuala pierdere price tuala mai mare cauzata de boli e irelevanta. Nu stai 5 ani sa între pe rod.. Si apoi, oricum pomul e. Exploatat 10g12g15 ani, nu 40.
In cei 7g8 ani de tãieri mai severe greu pierzi pomi...
Producția e atât de mult mai profitabila încât îți permiți un risc mai marede boala cauzata de taiere..

Deci orice dezavantaj al unei foarfeci e anulat de avantaje, râie mult mai ușor, tai și sus și nu ai nevoie de 3 mâini și un picior..


În plus, acoperi și. Piața de fraieri cu nicovala pt.c a orice fraier taie cu o mana și i se pare ca nicovala e mult mai buna pt ca taie ușor..
Fraierul nu are el chef sa facã o facultate sa poatã folosi o foarfecã.

Apoi s-a schimbat lumea în general... A apãrut netul.. Fraierii comunica mai ușor și dacã unu zice ca nicovala e de vis, rapid îl cred 1000si încearcã, vad ca asa e și încep sa spunã ca felco e de rahat fata de lowe...
Aunii buni în nicovale au început sa se globalizeze și ei, sa creascã...
Lowe inunda piețe enorme, Asia toatã taie cu lowe... Sunt agresivi acolo.. Au mers pana și în Italia și au dat mana cu concurenta locala. Concurenta care le pirateaza marfa... Stocker distribuie lowe în Italia și vinde atât lowe cât și copiile lor dupã lowe, pai când vreodatã în. Trecut o firma serioasa și mare legitima pe. Aia care ii furau piațã și le copiau produsele?

Globalizarea a adus pe langa comunicare și marfa ieftina...
Orice fraier azi își ia din magazin orice copie dupã orice foarfecã și îl costa 2 lei...
Toatã Italia doar asta produce.... China in bunã mãsurã...
Luați orice producãtor italian, duebuoi, due cigni, stocker, vesco, falket, kuker, castellari.. Oricare... Toți fac aceleași copii... Preturi diverse, calitate diversa, adesea ok la juma de preț..
Pai în acest context, tu lider mondial, inovator, nu poți sa nu oferi și tu ceva.. Ca prostu aia vrea, deși e mai prost decât ce ai tu, ii oferi ca banu e ban și apoi te cumpãrã stocker tu fiind în faliment.
Trãim în lumea în care Fiat a cumpãrat branduri mari, Renault la fel... Aia care fac jeguri pt fraieri fac și bani, ala cu bentley și jaguar care a inventat turbina nu știu care se duce pe copca....
Asa ca oferi, asta e...

La fel în cazul foarfecele de 2 mâini....
Acum 30 de ani nunstiu dacã exista nicovala.... Era oricum rara. Motivele expuse mai sus.
Azi se taie enorm cu asa ceva..
Si aici nu Lowe e tartorul ci italienii.

Fiind o tara cu pomicultura dezvoltata, cu inovație în domeniu, și având și o industrie a instrumentelor de tãiat foarte puternica, au avut și nevoia și capacitatea de a genera aalsa ceva.

Astãzi dacã te uiți în piațã designul lor 3 cel dominant. Toate la fel.
Lowe are alt design în mare..

Degeaba felco are f22 care e mama și tatãl lopperelor, despre care nu auzi vreodatã vreo plângere sau critica...
Lumea vrea sa taie mai ușor, lumea vrea și mai ieftin deși o nicovala italiana la. 500 lei nu e chiar ieftina...

Si. Atunci tu felco faci și tu pt. Ca iatã, a apãrut utilitatea și a apãrut și piața. Nu poți sa nu oferi.
Si dsca alții te copiazã fãrã jena și exista pe. Spinarea inovațiilor tale, tu de ce nu ai copia ce au fãcut alții, ca de perfecționat nu prea mai ai ce?

Cam asta e povestea cu sculele...




#851
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Eu va recomand Bahco chiar dacã am si Silky . Felco este foarte slab .

Attached Files



#852
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 28.12.2010
Parinte, sa moara cocalarii daca nu m-ai extaziat cu prezentarea. E frumos ce scrii. Mie cel putin imi merge la inima si mi se pare foarte realistica. Te-ai gandit vreodata sa scrii? Dupa parerea mea ai talent cu furca si spre deosebire de asa zisi barzi ca Paunescu sau Vadim ai muuuuult mai mult bun simtz :))

#853
hamangia

hamangia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,345
  • Înscris: 24.02.2020
exista 2 variante:

1. merge si asa
2. incerci sa faci perfect ceea ce faci

1. cautati imbinari de lemn, varianta japoneza si varianta romaneasca, cel putin pe youtube, sa vedeti ce diferenta de gandire exista intre 2 oameni care traiesc in acelasi timp si fac acelasi lucru

2. urmariti flimul "Ultimul samurai"

Edited by hamangia, 13 January 2022 - 00:02.


#854
sorin_tps

sorin_tps

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 300
  • Înscris: 24.09.2010
sau poti sa cauti si varianta chinezeasca. aici ai avantaju ca nu-ti trebuie scule scumpe.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/X2TIM2f9ubI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#855
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 28.12.2010
Rabdare de chinez ......

#856
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
Auleuuu...
Padre a lucrat in metalurgie...si e mai liber, pomii si gazele hiberneaza Posted Image
Eu nu apuc sa citesc tot ce a scris...si am incercat de 3 ori deja azi...

Stima.

#857
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

 sorin_tps, on 13 ianuarie 2022 - 06:15, said:

sau poti sa cauti si varianta chinezeasca. ..........
Dupa parerea mea, modelul este realizat pe calculator, este posibil chiar de catre un program. Apoi copiat cu creionul si realizat de unul din chinezi.

 gabiroa, on 13 ianuarie 2022 - 10:20, said:

Rabdare de chinez ......
Si despre ce rabdare vorbiti voi? I-a luat 8 minute si 48 secunde! Pentru 2 masute si un scaun? Asta este productivitate! Posted Image Posted Image Posted Image

#858
nanpeter

nanpeter

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 28.11.2020
Nu-i musai sa fie realizat pe calculator ,ia priviti ce poate nascoci mintea omului .
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/i5zYK9FxORI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Scuze pentru off topic

#859
Gratian43

Gratian43

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 22.07.2020
Wow!!!
Au aparut si in Romania fierastraiele Samurai, principalii rivali ai lui Silky.
Intrucat Hidehisa promisa de Finetools.ro intarzie sa apara, un Samurai Ichiban va fi cadoul meu de ziua Unirii Principatelor Posted Image.
https://www.gardenpe...ban-330-mm.html

#860
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,585
  • Înscris: 10.01.2019

 Gratian43, on 14 ianuarie 2022 - 22:27, said:

Wow!!!
Au aparut si in Romania fierastraiele Samurai, principalii rivali ai lui Silky.
Intrucat Hidehisa promisa de Finetools.ro intarzie sa apara, un Samurai Ichiban va fi cadoul meu de ziua Unirii Principatelor Posted Image.
https://www.gardenpe...ban-330-mm.html
4 mm dintii, cam maruntei pt taiat la pomi.

#861
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 28.12.2010
4 mm e pasul dintilor. Probabil a tradus un habarnist pentru siteul ala.

Specs: Model: GC-330-LH
Blade Type: Curved.
Blade Length: 330mm (13")
Tooth Pitch: 4mm  (0.16")

Si mie imi suradea fierastraul asta dar la cat tai eu am considerat ca mai bine dau banii pe alte chestii pentru gradina. Am vreo 3-4 gioarse printre care si unul pliabil de la Lidl, unul care seamana cu Samuraiul asta ( dar nu rasare ), e o marca Poloneza chinezarie de pe la Leroy si taie satisfacator. In general eu tai mai mult salcam si salcie cu ele. Pomii fructiferi nu prea ii ating cu fierastraul, sunt atent din vara sa nu las lacomi , etc.

Edited by gabiroa, 15 January 2022 - 09:10.


#862
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Nu am sa inteleg niciodata, de ce nu se poate adapta sau folosi un cutit de bucatarie electric (cu baterie). Sau adapta un fierastrau sabie.
Sau un adaptor de drujba pentru flex (habar nu am daca exista flex pe baterii).
De ce trebuie sa muncesti?

#863
hamangia

hamangia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,345
  • Înscris: 24.02.2020
fierastraul sabie are o vibratie laterala a lamei care nu permite o taiere precisa
exista fierastraie electrice pentru pomicultura, dar sunt de jucarie

o taiere curata ca cea obtinuta cu o foarfeca by-pass nu o sa o obtii cu un fierastrau sabie

este definitia epocii moderne: vrei arta sau vrei produs de serie pentru mase, ieftin si prost?

#864
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Ce arta e aia sa tai o craca? Nu faci sculptura, tai o creanga mai groasa care nu poate fi taiata cu foarfeca de o mana sau de doua maini ori e prea mica, greu accesibila pentru drujba. Interesul tau este ca taietura sa fie curata, fara moate, sa nu ranesti inutil pomul. Oricum, dupa taiere, izolezi taietura...
Da, cu o scula mai scumpa, muncesti mai putin, dar intrebarea mea era: de ce sa muncesti, cand ar putea fi inventata o scula, asa cum s-au inventat mii de scule. Majoritatea inutile, dar cu o minoritate foarte utila.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate