Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity

Supratensiuni accidentale
 Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day

Recomandare aparat de vidat alime...
 Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3
 Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...
 

Rosii "Heirloom"

- - - - -
  • Please log in to reply
41 replies to this topic

#1
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
Dupa ce am plecat din romania mi-am dat seama ce inseamna rosii "heirloom" (nu stiu cum se numeste in romana).
Parintii mei au plecat si ei pentru o vreme iar pentru ca fratii  mei nu au pastrat seminte am pierdut si rosiile alea pe care le aveam si pe care bunicu le folosise toata viata pentru ca era un soi foarte gustos. Odata ce ai pierdut un tip de rosii e pierdut. Multa lume venea la noi si luau rasaduri dar nimeni nu s-a sinchisit sa tina niste seminte; oamenii sunt prea comozi.

Dupa ce cativa ani am cumparat rosii Hybride de la magazin m-am saturat de rosii fara gust si dupa ce am cautat putin pe net am descoperit ca inca mai sunt oameni si companii care pastreaza seminte Heirloom, asa ca am cumparat o gramada de soiuri ca sa le testez la anu si sa pastrez cat mai multe din ele, care imi vor placea. Uite aici sunt rosiile care le-am cumparat:
Attached File  Rosii.jpg   177.66K   431 downloads

La rosiile Hybride chiar daca tii seminte nu o sa iasa aceeiasi rosie anul urmator, sau nu o sa iasa de loc.
Semintele Hybride sunt facute sa arate bine  si sa stea mai mult in magazine pe rafturi dar nu au gust asa bun ca si o rosie heirloom.
Monsanto incearca sa modifice cat mai multe seminte si cumpara tot mai multi producatori mici de seminte. In felul asta ei vor sa detina monopolul semintelor  si o sa fii fortat sa cumperi seminte doar de la ei.

E important ca, o multime oameni sa detina cat mai multe tipuri de seminte.

Producatorul asta din California are peste 600 soiuri de rosii. http://www.tomatofes...seed_store.html

pentru cei interesati - inca cativa producatori:

http://sustainablese...heirloom-seeds/

http://amishlandseed...an_tomatoes.htm

http://www.irisheyes...hp?cPath=33_144

Edited by dinpoplaca, 22 December 2011 - 03:50.


#2
gino81

gino81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 01.03.2010
Heirloom- sunt soiurile de tomate care se inmultesc prin seminte. La noi se mai gasesc soiuri valoroase si gustoase la tara, la bunici, sau la producatorii care au stiut sa le protejeze si sa le inmulteasca an de an.
La anu as vrea sa comand din Anglia cateva soiuri din astea: tomate negre, tomate cirese f dulci, invargate, etc.
Daca cineva a mai comandat din UK, il rog sa ofere informatii despre site-ul respectiv si ce pasi a urmat, cat a costat, etc.

#3
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
O noua metoda de crestere a rosiilor se numeste "dry farmed tomatoes", ceea ce inseamna ca dupa ce le-ai plantat in pamant le uzi o data sau de 2 ori dupa care  nu le mai uzi niciodata sau o data de 2 ori daca chiar e nevoie.
Tehnica asta e folosita pentru ca planta sa fie fortata sa creasca mai multe radacini si sa puna in rosii mai multe minerale, ceea ce deasemenea face ca rosiile sa sa aiba gust mai bun. Rosiile sunt plantate adanc in pamant ca sa aiba acces la sol care e umed si pentru ca toata tulpina rosiei ingropata in pamant o sa crasca radacini dea lungul tulpini care e ingropata. De fapt orice rosie trebuie plantata mai adanc in pamat comparat cu alte plante.
Recolta poate ca nu o sa fie asa mare dar calitatea rosiilor o sa fie superioara la toate rosiile de pe piata care sunt umflate cu apa.

Edited by dinpoplaca, 27 December 2011 - 17:31.


#4
whitey

whitey

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 19.01.2004
Foarte interesanta discutia, eu caut cam acelasi lucruri. Ce spui tu @dinpoplaca legat de dry farming este foarte adevarat, se apropie si de ce citesc eu de cateva luni despre permacultura, soiuri companion. Dar cred ca pentru clima din Romania, sud cel putin, este nevoie de mulcire ca sa ajungi sa nu uzi. Eventual straturi inalte cum face Sepp Holzer (hugelkultur) sau cum face rusul asta aici

Cautand seminte prin Europa am dat de Readytogrow care are reducere pana de anul nou, taxele postale sunt mici si vand heirloom la tomate. Sunt soiuri din diferite zone, singura problema pe care o am cu a comanda soiuri din alta tara este cu adaptabilitatea soiurilor la noi in tara, ce ziceti ?

#5
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011

 whitey, on 28th December 2011, 13:34, said:

Sunt soiuri din diferite zone, singura problema pe care o am cu a comanda soiuri din alta tara este cu adaptabilitatea soiurilor la noi in tara, ce ziceti ?

Rosiile nu au probleme cu adaptarea. unul din producatorii  de la care am cumparat rosi glumea, la intoarcere dupa ce a mers intr-un stat din nordul americii dupa niste seminte bune de rosii, si spunea ca tot drumul a intrebat rosiile prin ce state treceau iar rosiile nu au stiut sa-i spuna, iar cand a ajuns acasa, cateva state mai departe si clima diferita, rosiile au crescut la fel.

Vad ca pe vebsiteul ala au multe varietati de rosi.
Daca as fii in locul tau as merge si la tara, sa iau seminte de la taranii care au seminte de generatii.
Uite aici pe forum un user are niste rosii care arata foarte bine
Ai putea sa comunici cu el sa vezi daca nu-ti poate da niste seminte.

Edited by dinpoplaca, 28 December 2011 - 17:04.


#6
HADE 61

HADE 61

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 02.03.2007
mirela06sunphoto.ro
intra si cauta albumul despre rosii 2011 si rosiile noastre , are o gradina super si vinde si seminte din rosiile din poze .

#7
whitey

whitey

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 19.01.2004
Arata foarte bine cele ale mirelei, multumesc de info .

#8
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
Am inceput sa fac niste experimente in casa iarna asta. In prima poza, sus am plantat niste rosii mici sa vad cum o sa creasca. Nu am avut rabdare pana la primavara.
Attached File  IMG_20120104_140002.jpg   771.31K   145 downloads -- Attached File  IMG_20120104_151445.jpg   831.51K   122 downloads

In poza doua sunt Pink Brandywine, pe care o sa le plantez in galeti.
Cartofii i-am plantat la 1 Dec si in timp ce cresteau am tot adaugat pamant pana sus. Sa vedem ce o sa iasa.

Pe langa astea mai am, si mai experimentez cu salata, usturoi, varza, celery, morcovi, mazare, kale, busuioc, ridichi si sfecla rosie.
Im pahare de cafea am plantat, menta, lemon balm, si inca cateva plante medicinale pe care o sa le plantez in gradina la primavara.

Attached File  IMG_20120104_140034.jpg   912.39K   110 downloads

Edited by dinpoplaca, 04 January 2012 - 22:30.


#9
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Pai colega, in agricultura trebuie sa ai rabdare!

In prima poza vad 6 fire de tomate (asa par) intr-o galetusa. Sunt foarte dese!
Anul trecut, intr-o galetusa chiar mai larga, am pus trei fire de cherry. La maturitate imi
pareau ca o vegetatie din jungla, adica f dese. Am cules si rod de acolo, dar putin fata de cele din gradina.
In poza a 2-a vad rasaduri. Nu stiu cand vine la tine primavara. Aici, in sudul tarii, afara si neprotejat, nu pot planta
pana la 1 mai. Adica peste 4 luni. In 4 luni acele plante din pahare vor avea rod pe ele, unele vor fi aproape
galbene, batrane. Ai cam gresit, experimentul nu-l poti finaliza!
Menta, busuiocul si altele le poti cultiva f bine in vase mai mici. Eu prefer sa cultiv menta in vase ptr ca e f invaziva.

Dar asteptam! Sa vedem ce o sa iasa!

#10
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011

 danutz_2009, on 4th January 2012, 23:17, said:

In prima poza vad 6 fire de tomate (asa par) intr-o galetusa. Sunt foarte dese!

Dar asteptam! Sa vedem ce o sa iasa!
In galeata mai mare sunt cartofi iar in galeata mai mica am fasole.

Doar in cea suspendata sunt trei fire de rosii mici + cele din pahare, care o sa fie plantate tot in galeati, dar mari mare pentru ca sunt rosii mari.

 danutz_2009, on 4th January 2012, 23:17, said:

In poza a 2-a vad rasaduri. Nu stiu cand vine la tine primavara. Aici, in sudul tarii, afara si neprotejat, nu pot planta
pana la 1 mai. Adica peste 4 luni. In 4 luni acele plante din pahare vor avea rod pe ele, unele vor fi aproape
galbene, batrane. Ai cam gresit, experimentul nu-l poti finaliza!
Menta, busuiocul si altele le poti cultiva f bine in vase mai mici. Eu prefer sa cultiv menta in vase ptr ca e f invaziva.

Rasadurile de rosii din pahare o sa le cresc in casa; eventual o sa le scot afara cu tot cu galeti cand vremea o sa se incalzeasca. Noaptea tin un bec aprins pentru ca nu am destule ore de lumina de afara. Pentru afara la noi le poti planta in april usor pentru ca e cald. Rasadurile pentru afara  inca nu le-am semanat.

Uite calendarul de semanat in Georgia.

Attached File  planting_calendar.jpg   184.94K   112 downloads

Edited by dinpoplaca, 05 January 2012 - 00:03.


#11
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
Pana acum am stiut ca Rosia trebuie sa o plantezi cat mai adanc in pamant pentru ca pe toata tulpina ei o sa apara radacini, ceea ce e doar partial adevarat. In videoul de mai jos nenea asta a scos radacini de la rosii plantate la diferite adincimi si a ajuns la concluzia ca in afara de radacinile originale, rosia mai dezvolta restul radacinilor cam la 4-5 cm de suprafata, poate din cauza ca radacinile au nevoie de aer sau oxigen. Toate radacinile pe care le-a scos din pamant  si au fost plantate la diferite adancimi, au dezvoltat al 2-lea set de radacini, care devin si radacinile principale ale plantei, la aceeasi distanta; aproape de suprafatza.

Attached File  Untitled.jpg   56.75K   113 downloads

El a ajuns la concluzia ca poate cel mai bine e sa faci un sant si sa plantezi tulpina rosiei pe care o ingropi in pamant cat mai aproape de suprafata, pe orizontala, ca si in poza de mai jos.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/YEScsdoPowo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Attached File  Untitled.jpg   244.62K   127 downloads

Edited by dinpoplaca, 21 January 2012 - 08:22.


#12
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,617
  • Înscris: 25.11.2007
Un rasad potrivit de tomate timpurii are o varsta de 50 - 55 de zile. Desigur, se poate planta si cateva zile mai tazriu, insa orice intarziere a plantarii incetineste dezvoltarea optima a plantei. Daca nu se poate planta, se repica, adica se pune planta intr-un ghiveci mai mare, iar momentul potrivit este atunci cand radacinile plantei au umplut paharul (tragi usor in sus de tulpina plantei si ea iese cu tot cu radacina); asta se intampla cam dupa 3 saptamani de la repicare. Alti spun ca atunci cand inaltimea plantei este de 3 ori diametrul ghiveciului, tomata trebuie repicata, ceea ce inseamna ca un ghiveci de 10 cm diametrul poate gazdui in conditii optime o planta de pana la 30 cm inaltime. Dupa aceea trebuie pusa in pamant sau repicati intr-ub sac sau intr-o galeata de 10 litri daca vreti sa o cresteti pana la final in acest mod.
In clipul de mai sus, rasadurile sunt alungite semnificativ, fenomen care apare cand planta a avut lumina insuficienta, caldura excesiva, ingrasamant prea mult, ori o combinatie a celor 3 factori. De aceea este nevoit sa foloseasca metoda plantarii orizontale a tulpinii.

Daca este sa alegeti dintre lumina si caldura, alegeti lumina. Cu exceptia primelor zile (pana la germinare, cand samanta are nevoie de caldura si umiditate), e de preferat un loc mai luminos dar mai racoros, decat un loc mai calduros dar intunecat. Foliile duble, triple, etc, aduc ceva caldura DAR taie mult din lumina, provocand alungirea rasadurilor, asa ca atentie la dozaj. Un pervaz de fereastra nu este suficient (dpdv al lumini) pentru cresterea rasadurilor. Lumina este prea slaba, prea putina (acum ziua nu are mai mult de 9 ore, iar daca nu e soare intensitatea ei este scazuta mult) si unidirectionala. Puteti porni rasadurile sub o lampa dubla (120 cm / 30 cm) cu neoane 2 X 36 W (la Leroy Merlin lampa costa 85 lei, fiecare neon OSRAM cu lumina alba si circa 1,300 lumeni - costa 15 lei) + 1 cronostat (20 -30 lei). Setati un interval de lumina de 12 - 14 ore / zi (nu mai putin de 8 ore si nu mai mult de 16 ore) si plasati tavitele cu rasaduri (sau paharele de cafea / iaurt gaurite in fund) la circa 20 - 30 cm sub tuburi (intensitatea luminoasa ajunge la 8,000 - 10,000 de lux, suficient pentru multe categorii de plante). Caldura nu mai mult de 16 - 18 grade ziua si circa 13-14 noaptea. Nu uitati sa plasati in camera si un ventilator mic si sa stropiti cu un antifungic de tipul Previcur sau Tachigaren. Peste 3 - 4 saptamani verificati daca radacinile au umplut alveola sau paharul si repicati in ghivece de 7 - 10 cm. Acum e momentul sa mutati plantele intr-o zona cu suficienta lumina (solar, tunel, etc) si sa va ganditi ce ingrasamant veti folosi.

#13
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011
Informatie buna   :OK:

 jumborom, on 21st January 2012, 12:03, said:

....De aceea este nevoit sa foloseasca metoda plantarii orizontale a tulpinii.
Plantarea orizontala e doar un experiment pentru el; e prima oara cand o face si vrea ca sa vada daca planta o sa dezvolte radacini pe toata tulpina. Am vazut si in alte videouri ale lui ca plantele sunt inalte. Nu stiu de ce e asta, pentru ca intr-un video incare are rasaduri el arata neonul chiar deasupra rasadurilor si spune calumina trebuie sa fie aproape, ca planta sa nu se lungeasca prea repede; deci stie. Poate le lasa sa creasca asa dupa ce le-a repicat.
Oricum are recolta foarte mare.

Edited by dinpoplaca, 21 January 2012 - 19:26.


#14
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
da ce bre ,si americani maninca rosii?!!!eu stiam ca maninca keciup :rolleyes:

#15
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,678
  • Înscris: 21.10.2009
si eu am incercat la camp tot felul de rosii si de magazin si de la tarani.dupa 6 ani am ajuns la un singur soi care ma multumeste.Buzau 47.este o planta care nu creste foarte inalta ,are tulpina foarte groasa si rezistenta,face multe fructe gustoase si cu gust de rosie,si sunt tari si nu crapa.sunt rezistente la boli si am avut surpriza ca in fiecare primavara sa rasara spontan plante din fructele cazute la pamant .plantele respective sunt mult mai viguroase de cat cele din rasad ceea ce ma face sa cred ca ste un soi care se preteaza si la semanat.gogonelele de la astfel de rosii sunt perfecte.

#16
daniel-popa

daniel-popa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 08.05.2011
Va salut!
Unde ati gasit seminte de tomate Buzau 47?
Am cautat si eu si nu am gasit...anul trecut am avut niste rasaduri din acestea aduse de cineva si intr-adevar, am avut rezultate foarte bune afara in camp.
Rosiile sunt tari si gustoase.

#17
dinpoplaca

dinpoplaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 05.11.2011

 calinjack, on 22nd January 2012, 19:27, said:

....am avut surpriza ca in fiecare primavara sa rasara spontan plante din fructele cazute la pamant .plantele respective sunt mult mai viguroase de cat cele din rasad ceea ce ma face sa cred ca ste un soi care se preteaza si la semanat.gogonelele de la astfel de rosii sunt perfecte.

Chiar aseara citem cum sa salvezi seminte, si cea mai buna metoda esalasi semintele intr-un vas cu putina apa sa fermenteze vreo 24 ore. Spuneau in articolul ala ca exact asta se intampla si cand fructul cade pe pamant si prin fermentare se omoara bacteriile si bolilecare ar putea sa le aiba semintele si o sa ai seminte foarte sanatoase. Prin fermentare de asemenea se distruge ceva substanta care inveleste samanta si o impiedica sa germineze.
Daca nu ai timp si chef sa la lasi semintele la fermentat se recomanda ca sale speli foarte binede substanta aia lucioasa care le acopera.

Edited by dinpoplaca, 22 January 2012 - 19:37.


#18
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004

 dinpoplaca, on 27th December 2011, 17:28, said:

O noua metoda de crestere a rosiilor se numeste "dry farmed tomatoes", ceea ce inseamna ca dupa ce le-ai plantat in pamant le uzi o data sau de 2 ori dupa care  nu le mai uzi niciodata sau o data de 2 ori daca chiar e nevoie.
Tehnica asta e folosita pentru ca planta sa fie fortata sa creasca mai multe radacini si sa puna in rosii mai multe minerale, ceea ce deasemenea face ca rosiile sa sa aiba gust mai bun. Rosiile sunt plantate adanc in pamant ca sa aiba acces la sol care e umed si pentru ca toata tulpina rosiei ingropata in pamant o sa crasca radacini dea lungul tulpini care e ingropata. De fapt orice rosie trebuie plantata mai adanc in pamat comparat cu alte plante.
Recolta poate ca nu o sa fie asa mare dar calitatea rosiilor o sa fie superioara la toate rosiile de pe piata care sunt umflate cu apa.


ai dreptate, eu le plantez f adanc in pamant si de udat le ud la plantare si eventual inca o data daca in perioada aia nu mai ploua...in rest se multumesc f.bine cu ce pica de sus, doar ca ale mele sunt puse in golurile de la vita si vita de vie le mai tine un pic de parasolar pe canicula.

cu gustul...nu prea. am avut rosii de bulion (aka roma si san marzano) si astea chiar nu aveau niciun gust oricat de adanc au fost plantate...pe langa rosia gigant (heirloom romanesc :) ) care fuse absolut delicioasa! roma si san marzano in schimb au aratat de ce-s in stare o data cu producerea bulionului :)

 HADE 61, on 29th December 2011, 08:38, said:

mirela06sunphoto.ro
intra si cauta albumul despre rosii 2011 si rosiile noastre , are o gradina super si vinde si seminte din rosiile din poze .

da! de la ea le am eu pe cele uriase...cele mai delicioase din gradina mea :)

 calinjack, on 22nd January 2012, 18:27, said:

si eu am incercat la camp tot felul de rosii si de magazin si de la tarani.dupa 6 ani am ajuns la un singur soi care ma multumeste.Buzau 47.este o planta care nu creste foarte inalta ,are tulpina foarte groasa si rezistenta,face multe fructe gustoase si cu gust de rosie,si sunt tari si nu crapa.sunt rezistente la boli si am avut surpriza ca in fiecare primavara sa rasara spontan plante din fructele cazute la pamant .plantele respective sunt mult mai viguroase de cat cele din rasad ceea ce ma face sa cred ca ste un soi care se preteaza si la semanat.gogonelele de la astfel de rosii sunt perfecte.


buzau 47 am avut si eu anul trcut (luat un plic de prin magazinele de profil) si nu imi aduc aminte sa ma fi dat pe spate cu gustul. anul trecut am avut si eu rasarite prin gradina singurele 2 tipuri de rosii: cherry si niste rosii pe care le aveam de la vecinu (deci tot heirloom...ca el lecultiva de vreo 40 de ani) si intr-adevar aveau tulpina mai groasa decat celelalte iesite din rasadnita si au fructificat mai bine. soacra-mea imi spunea ca aveau un loc in gradina unde an de an ieseau rosii cherry fara sa le planteze cineva vreodata.

 dinpoplaca, on 22nd January 2012, 19:34, said:

Chiar aseara citem cum sa salvezi seminte, si cea mai buna metoda esalasi semintele intr-un vas cu putina apa sa fermenteze vreo 24 ore. Spuneau in articolul ala ca exact asta se intampla si cand fructul cade pe pamant si prin fermentare se omoara bacteriile si bolilecare ar putea sa le aiba semintele si o sa ai seminte foarte sanatoase. Prin fermentare de asemenea se distruge ceva substanta care inveleste samanta si o impiedica sa germineze.
Daca nu ai timp si chef sa la lasi semintele la fermentat se recomanda ca sale speli foarte binede substanta aia lucioasa care le acopera.

eu am intrebat cativa vanzatori de seminte din afara cum separa ei seminele de rosii si cum le usuca (pt.ca vara trecuta mie mi-au scos peri albi...ca pe servetel se lipeau, in sita se inegreau...) si mi-au spus ca le lasa 2-3 zile sa fermenteze in sucul lor (aka starcesc o rosie, separa pulpa groasa si sucul cu seminte il lasa 2-3 zile), dupa ce fermenteaza le spala si le usuca. n-am inteles prea bine pe ce le usuca...da' ideea cu fermentatul am zis sa o aplic si eu anul asta ca ma gandesc io ca dupa fermentarea aia nu vor mai fi atat de lipicioase :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate