Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Transferuri instant intre bancile...

player video

Carefur Act for good

Parcare gratis in Bucuresti pentr...
 Rovinieta prin SMS pentru masina ...

Viteza mica Usb 3.2 gen.1 header

Cerificat atestare fiscala pentru...

Schimbare destinatie imobil din l...
 Dorsalgie

Recomandare brand cheie dinamomet...

Divorț la notar

Vechime vs km reali
 Android 12 : "Yahoo Mail s-a ...

Bloc Favorit cu RS2

Ce extractor audio (analogic) pen...

Cine suporta cheltuielile de jude...
 

Sfaturi UPS

- - - - -
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
Disturber

Disturber

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 02.12.2007
Salutare salutare!

De cand m-am mutat in IF, acum aproximativ 5 ani, sunt exaperat in principal vara, cand cade curentul de cel putin 7-8 ori pe zi, cate 1 secunda, asta cat sa-ti inchida calculatorul si sa-ti distruga unele componente.
M-am hotarat (dupa ce mi s-au ars 2 hdd-uri, 2 placi de baza si 2 placute ram) sa-mi achizitionez un UPS.
Ce UPS imi recomandati pentru PC, monitor LCD si un modem? Din cate am inteles pentru ce am eu nevoie, este ok unul fara management. Imi puteti spune la ce ajuta cel cu management, avand in vedere ca nu cade decat 1-2 secunde curentul?

Inca o nelamurire am: -observ la descrierea UPS-urilor -> Capacitate putere: 390W/650VA, respectiv Voltaj nominal output: 220V ± 10%. Este ok asa? Stiu ca trebuie sa fie 220V, dar ma nelamureste acel ± 10%. De exemplu la alte UPS-uri, descrierea arata in felul urmator -> Capacitate putere: 405W/700VA - Voltaj nominal output: 230 V

Va multumesc anticipat.

#2
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
Buna! In primul rand, tensiunea ''oficiala'' la noi nu mai e de 220 volti, ci de 230 volti.
In functie de suma de bani de care dispui, putem sa iti facem niste recomandari. Acel ± indica faptul ca tensiunea poate fluctua in limita a 10 volti. Capacitatea, exprimata in VA (volt amper) iti indica incarcarea maxima pe care o poate duce un UPS, e recomandat sa nu il incarci la maxim, ci sa aiba si o mica rezerva.
Acestea fiind spune, spune-ne care-i bugetul tau, ca sa putem sa-ti recomandam ceva.


Apropo, ca tot intrebai de management, acel management inseamna faptul ca poti controla/urmari anumiti parametri ai UPS-ului printr-un software instalat pe calculator sau pe LCD-ul UPS-ului, daca modelul respectiv are asa ceva. Cateva exemple de parametrii ar fi: monitorizare voltaj, frecventa, incarcarea UPS-ului, statusul bateriei, alarmele, optiunea de a testa bateria.

#3
Disturber

Disturber

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 02.12.2007
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Bugetul ma limiteaza undeva la 200 lei.
De ce intreb de acel ?10%, ca la 220 sa scada la 210 nu este o problema?

Edited by Disturber, 27 June 2011 - 14:18.


#4
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
Nu ar trebui sa fie o problema acei 210 volti.
Ce-ti recomand eu in suma asta de bani e asta. Are o capacitate de 240 watti, ma indoiesc ca sistemul tau sa consume atat. Tot un UPS de la CyberPower folosesc si eu de vreo 2-3 ani, nu mai retin exact si nu am avut probleme cu el pana acum. Are management prin softul Power PanelPanel Personal Edition.

Apropo, poti sa setezi UPS-ul sa-ti inchida automat calculatorul daca e vreo pana de curent si tu nu esti prin preajma, sau sa-l puna in hibernare, depinde cum doresti tu.
Protectia la supratensiune se face printr-o siguranta fuzibila, are si regulator automat de voltaj.

#5
Disturber

Disturber

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 02.12.2007
Destul de interesant. vad ca pana in 200 lei pot sa-mi iau ceva.
Ideea este sunt exasperat de caderile foarte scurte de curent (1-2 secunde). Daca observ ca tine mai mult de 5 minute, il opresc pc-ul.

Quote

Capacitatea, exprimata in VA (volt amper) iti indica incarcarea maxima pe care o poate duce un UPS, e recomandat sa nu il incarci la maxim, ci sa aiba si o mica rezerva.
Se poate incarca doar la un anumit nivel? Indiferent daca este sau nu cu management? Sau doar la cel cu management se poate asta?

De acesta ce zici?

Edited by Disturber, 27 June 2011 - 14:38.


#6
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
Fiecare UPS suporta o anumita incarcare, nu tine cont de management sau nu. El are o anumita capacitate pe care tu nu trebuie sa o depasesti.
Daca o depasesti, intervine protectia si taie alimentarea sau se arde siguranta fuzibila, care se schimba extrem de usor si totul revine la normal.
Cum ziceam si mai sus, nu trebuie sa-l incarci cu consumatori pana la capacitatea maxima, lasa-i si o mica rezerva.
Daca ai caderi asa de scurte de curent, cred ca mai degraba o sa iti intre pe regulatorul de voltaj si nu pe baterie, pentru ca e de tip line-interactive, adica nu ''sta'' degeaba si intra pe baterie doar cand cade curentul de tot, ci si ajusteaza automat voltajul la valori normale.


Nu-ti recomand V-Mark sub nicio forma. :)

#7
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009

View Postcopil_Cuminte19, on 27th June 2011, 15:13, said:

tensiunea ''oficiala'' la noi nu mai e de 220 volti, ci de 230 volti.
In functie de suma de bani de care dispui, putem sa iti facem niste recomandari. Acel ± indica faptul ca tensiunea poate fluctua in limita a 10 volti
10% din 220V nu cred ca sunt doar 10V. :rolleyes:
mie imi ies cam 22...
deci jucaria aia suporta cresteri de curent pana la 242V si caderi de pana la 198V.

scaderea de tensiune nu este chiar atat de critica, majoritatea draciilor din ziua de azi functionand in plaja de tensiune 100-240V.
cresterea insa, este, peste pragul de 240V. din cate inteleg problema nu o reprezinta fluctuatiile de tensiune, ci doar caderile totale, chiar si de scurta durata.

eu unul iti recomand un Quantex 1000VA impreuna cu un AVR (automatic voltage regulator) Quantex AVR FDR500 sau numai pe primul, in functie de bugetul disponibil, desi AVR-ul nu e foarte scump.

eu le folosesc undeva la tara, de doi ani de zile nu au dat gres niciodata. in Bucuresti folosesc direct priza, la mine in zona cade curentul cam odata la 2 ani.

#8
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
Pardon, ai dreptate. :) Am incurcat 10% cu + sau -10, fara procent. :)

#9
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009
nu-i nimic, multa lume e tentata sa zica +/- 10V.

oricum, astia de la Electrica, E-ON, Enel sau cum dracu' i-o chema sunt buni de bagat in ma-sa in anumite regiuni din tara.
nu inteleg cum naiba de au intreruperi la greu, inteleg doar ca sunt dobitoci si supraincarca reteaua cu mai multi consumatori decat poate duce.

avem curent sa ne punem si-n cap la cat producem.
vindem in draci la sarbi si unguri si uneori la bulgari, dar de inelul national ne doare-n c*r, mai ales in Bucuresti si imprejurimi si in nordul tarii.

Edited by dygey, 27 June 2011 - 14:56.


#10
Disturber

Disturber

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 02.12.2007
Si eu am confundat tot cu procentaj.

Quote

Daca ai caderi asa de scurte de curent, cred ca mai degraba o sa iti intre pe regulatorul de voltaj si nu pe baterie, pentru ca e de tip line-interactive, adica nu ''sta'' degeaba si intra pe baterie doar cand cade curentul de tot, ci si ajusteaza automat voltajul la valori normale.
In orice caz. Ideea este ca nu mi se opreste pc-ul chiar daca minunatul curent cade 2 secunde sau 2 minute nu?

#11
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008

View PostDisturber, on 27th June 2011, 15:56, said:

Ideea este ca nu mi se opreste pc-ul chiar daca minunatul curent cade 2 secunde sau 2 minute nu?
Nu se va opri PC-ul, stai fara griji. Si la mine mai scade brusc tensiunea pentru o secunda, mai ales cand sunt furtuni cu fulgere puternice, UPS-ul face un click si atat.

View Postdygey, on 27th June 2011, 15:53, said:

nu-i nimic, multa lume e tentata sa zica +/- 10V.

oricum, astia de la Electrica, E-ON, Enel sau cum dracu' i-o chema sunt buni de bagat in ma-sa in anumite regiuni din tara.
nu inteleg cum naiba de au intreruperi la greu, inteleg doar ca sunt dobitoci si supraincarca reteaua cu mai multi consumatori decat poate duce.

avem curent sa ne punem si-n cap la cat producem.
vindem in draci la sarbi si unguri si uneori la bulgari, dar de inelul national ne doare-n c*r, mai ales in Bucuresti si imprejurimi si in nordul tarii.
De acord, plus ca unde mai pui ca si protectiile lipsesc sau sunt putine si/sau vechi.

Edited by copil_Cuminte19, 27 June 2011 - 14:57.


#12
Disturber

Disturber

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 02.12.2007
Super. Ms mult de help si sper sa fie de folos si celor care mai cauta :)

#13
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008

View PostDisturber, on 27th June 2011, 15:58, said:

Super. Ms mult de help si sper sa fie de folos si celor care mai cauta :)
Nu ai pentru ce! :)

#14
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009

View PostDisturber, on 27th June 2011, 15:56, said:

Ideea este ca nu mi se opreste pc-ul chiar daca minunatul curent cade 2 secunde sau 2 minute nu?
corect. in functie de incarcarea UPS-ului (puterea totala a consumatorilor conectati), un UPS poate tine de la 10 min pana la >30 min.
calculezi capacitatea consumatorilor si puterea UPS-ului si vezi cam cat timp o sa fie capabil sa iti furnizeze tensiune in caz de lipsa totala la retea.

cu al meu nu am facut niciodata experiente sa vad cat poate duce, reteaua mea de la tara e facuta in asa fel incat la o cadere de tensiune intra automat doua UPS-uri Quantex, iar daca durata lipsei de curent e mai mare de doua minute reteaua externa e decuplata si intra in functiune generatorul pe benzina.
in cazul in care curentul revine, reteaua nationala nu este conectata inapoi decat dupa alte doua minute, pentru a evita o recadere de tensiune.

Edited by dygey, 27 June 2011 - 15:07.


#15
Disturber

Disturber

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 02.12.2007
Salutare! Astazi m-am hotarat sa-mi achizitionez UPS-ul (nu mai tine treaba cu Enelul -_-), dar mai am cateva nelamuriri.

Initial mi-a fost recomandat ACEST UPS de catre colegul copil_cuminte19, insa am pus ochii si pe ACESTA chiar daca nu are management. pretul sincer n-as vrea sa depaseasca 200 lei...as da din tot sufletul si 300 lei pe un UPS, dar sunt foarte limitat dpdv al bugetului.

Observ insa, ca in spatele UPS-urilor prezentate mai sus au iesiri de alimentare specifice calculatorului\monitorului, dar am vazut si cateva modele cu priza(europeana) si m-ar ajuta foarte mult sa gasesc unul asa. De ce? Pentru ca am nevoie ca atunci cand a cazut curentul pentru 2 secunde sa nu ma deconecteze de pe internet. Intrand in acest detaliu, as vrea sa vad si o parere de-a voastra in legatura cu internetul. Atunci cand cade curentul pentru 2 secunde (in toata comuna) exista posibilitatea si internetul sa cada pentru 2 secunde? Sau avand conectat modemul la UPS, exista posibilitatea ca internetul sa functioneze in continuare?

Sincer pe mine m-ar incanta un UPS cu o capacitate mai maricica, ca de exemplu acel mustek pe care vi l-am prezentat, dar in paralel caut si cu iesire pe priza.
Am mai studiat putin pe internet si am inteles ca este importanta si protectia AVR. Intrebarea mea care este? Protectie AVR au toate UPS-urile sau sunt doar cateva care au? Adica observ la majoritatea UPS-urilor specificatia "protectie la supratensiune". Este de ajuns aceasta protectie?
Din cate stiu acea protectie AVR este un regulator de tensiune, mentinand constant la 220 sau ma insel?

Va multumesc!

#16
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
Buna dimineata! Iti recomand in continuare sa mergi pe CyberPower.
Legat de intrebarea ta cu internetul, daca o sa-ti cada sau nu, depinde de reteaua din zona ta, daca echipamentele sunt alimentate din UPS-uri sau alte dispozitive asemanatoare sau nu.
Legat de AVR, nu toate modelele au, dar e bun unul. El practic ce face? Regleaza tensiunea pana la o valoare considerata normala pentru functionare in cazul in care tu ai probleme cu tensiunea de la priza, cum ar fi: fluctuatii, scadere/urcare brusca a tensiunii, fara a cadea total, mai exact, subtensiune sau supratensiune, toate astea fara sa consume inutil energia din baterie, pentru ca nu foloseste deloc bateria, doar cand e cazul.

Mustek-ul ala e de tip offline, adica el nu ''face'' nimic, doar ''sta'' degeaba si intra pe baterie cand cade curentul de tot. Daca ai fluctuatii, tot asa o sa ai si tensiunea pe iesirea lui.

Edited by copil_Cuminte19, 19 July 2011 - 09:48.


#17
Disturber

Disturber

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 704
  • Înscris: 02.12.2007
Neata!
Caderi fara intreruperea curentului sunt foarte rare.
Situatia arata in felul urmator 91% sunt caderi foarte scurte 2-3 secunde, 7% sunt caderi lungi de curent (1 ora, doua, jumatate de zi) si sa zic ca restul de 2% dintr-un an sa existe si scaderi bruste ale tensiunii fara a cadea total curentul.
Sa inteleg ca o protectie AVR este ok, dar in cazul meu nu ar fi neaparat necesara nu?
Cu internetul ramane de vazut daca o sa mearga sau nu (sper sa mearga). Daca ajuta cu ceva si ai idee, am internet Clicknet (Romtelecom).

Cat despre iesirea din UPS as avea iar o mare nelamurire. De exemplu la cel pe care mi l-ai recomandat tu si din ce ai spus il si detii, are iesiri specifice cablurilor de alimentare de pc nu? Daca da, ideea este ca m-ar interesa sa aiba iesire de priza normala unde mi-as putea conecta la un loc sa zic pc-ul, monitorul (lcd) si modemul. (am vazut cateva modele dar nu le mai gasesc acum).

Edited by Disturber, 19 July 2011 - 09:54.


#18
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
Recomand sa iei ceva care sa aiba si AVR, macar stii de-o treaba. Nu te ajuta cu mai nimic un UPS care doar sta degeaba si intra ''in actiune'' doar cand cade curentul de tot. Da, are iesirile ca la cablul de calculator, dar, daca vrei sa faci ceva, iti dau o idee. Iei un prelungitor si tai cablul cu stecher, iar in locul acelui cablu conectezi pe cel cu mufa de calculator si asta e.

P.S: Monitorul + unitatea le poti conecta prin cablul acela de calculator, sa-i zicem asa, gasesti pe la magazinele de PC-uri cabluri de astea, costa cativa lei unul. Li se mai zice si cablul prelungitor pentru alimentare calculator. O sa vezi ca mufele potrivesc exact cu UPS-ul .

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate