Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vacanta Italia

Concediu Halkidiki

Ce vehicule motorizate ați avut d...

Router Asus nu se conecteaza WAN
 Gradina, copaci, arbusti si plant...

Trackpoint Thinkpad

Legare boiler electric trifazat l...

Upgrade CPU pentru Lenovo ThinkCe...
 Mouse wireless multimode (2x BT +...

Durere incheietura piciorului

Reparatie tablou electronic

Dell U2722 USB Connectors
 Transport aragaz Germania - Ro

Ssd m2 NVMe nu este recunoscut de...

De ce apare lag la telefoanele Mo...

Proiect monitorizare - comunicare...
 

Foraje Fantani, Puturi

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
4402 replies to this topic

#2233
luc1979

luc1979

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 12.03.2007
Va Salut,

Dupa ce am studiat acest forum si am ajuns la concluzia cat de complcat si riscant si scump e sa sapi un put intr-o zona de munte, m-am gandit la solutia sa aduca apa de la o distanta de cca 60 metri, de la o ruda a soacra-mi-i care are o fantana plina de apa. Intreabarea e cum aduc eu apa - pun un hidrofor la mine in curte, trage de la 60 de metri? Sau il pun langa fantana, impinge 60 metri? Sau trebuie sa pun o pompa langa fantana si hidrofor la mine in curte?
Cum fac?

#2234
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Depinde daca exista diferenta de nivel intre tine si fintina si mai depinde si de cit de multa apa vrei. Ca si solutie, indiferent ca vei cumpara un hidrofor, sau vei face unul cu o pompa sumersibila, tot linga fintina trebuie sa fie. Ca sa montezi un hidrofor la tine in curte, trebuie ca fintina sa fie mai sus decit tine ca sa vina apa prin cadere.

#2235
pharaonul1

pharaonul1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 29.06.2012

 IroN_vW, on 02 iunie 2014 - 22:32, said:

Buna ziua,
Cred ca am facut o mare prostie azi. Am facut putul acum doua zile la 14m iar luciul apei este la 4m pe teava portocalie. Cel care a facut putul mi-a spus sa nu iau pompa submersibila cu vibratii, dar cand am ajuns acum pe seara acasa fratele meu deja cumparase o pompa submersibila dar cu vibratii pe care a lasat-o azi toata ziua sa mearga ca sa se formeze acel filtru natural. Am scos-o din priza si nu stiu ce sa fac, daca sa o mai folosesc sau nu si sa iau alta fara vibratii. Pompa este straus ST/MVP 281AM ieftina la 160lei, dar am mai luat si destul de mult furtun pt. ea de 1/2.
Imi fac griji sa nu stric putul sa se infunde fantele din cauza vibratiilor sau sa se deterioareze filtrul natural de pe langa teava care vibreaza sau sa-mi bage nisip in put in urma acelor vibratii. Ce sa fac? Stric putul sau o pot folosi vreo doua luni pe perioada santierului fara sa afectez putul? Daca am inteles bine de la cel care a facut putul ar cam dauna vibratiile putului. Azi nu am dat de el la telefon asa ca sper sa ma ajutati cu niste raspunsuri sa stiu ce fac. Multumesc.

   Salut. Folosirea unei pompe cu vibratii intradevar va poate crea probleme, daca panza freatica din zona de la dumneavoastra are particule fine de nisip, acestea in timp urmand sa nisipeze acel foraj si nu in ultimul rand sa scoata nisipul in acelas timp cu apa rezultatul fiind acela ca putul nu se va limpezi, sau va scoate particule fine de nisip, sesizabile numai daca puneti apa intr-un recipient , nisipul se decanteaza la fundul acestuia.

 Viorelsolar, on 02 iunie 2014 - 23:11, said:

Ba din contră,eu bag pompa cu vibrații Taifun 2 care este cea mai puternică la ora asta construită de ucrainienii de la LG Bosna,care îmi deznisipează puțul cât ai zice pește,curăță toată mizeria de pe fund până rămâne apa limpede  !!!,după aia o scot și folosesc încontinuare pompa submersibilă cu motor brushless de 24V alimentată de la panoul fotovoltaic și 2 baterii auto înseriate tampon.Eu nu sunt de acord cu ăia care nu văd și părțile bune a unei pompe cu vibrații și este suficient să o înfășori într-o manta de cauciuc să-i reduci vibrațiile și zgomotul în tub-urile puțului,altfel este o pompă excelentă.Posted Image
   Salut. Varianata este buna intradevar pentru decolmatarea forajului...nu pentru folosirea unei pompe cu vibratii in regim de zi cu zi. Totusi pentru denisipari, decolmatari sunt recomandate alte procedee tehnice, acestea fiind diferite de la caz la caz, in functie de adancimea forajului, diametrul acestuia si nu in ultimul rand tipul de tubulatura folosit


 Legolulu, on 12 iunie 2014 - 14:39, said:

Buna ziua,

Datele problemei sunt urmatoarele:
Adancime put 23 m (fundul putului este la 20 m dupa introducere margaritar).
Pompa la 18.5 m.
Functioneaza 10-15 min cu debit de 20-25 l/min. O opresc 10 min, functioneaza iar 10 min cu debitul specificat.
Daca montez o pompa chinezeasca de 12 l/min, scoate apa incontinuu dar fara presiune.
Nu vine tulbure dar mai are firisoare de nisip.
Filtrele am inteles de la domnii sapatori (caci nu pot sa le zic altfel) sunt pe 3 m in sus de la acei 23 m sapati.
Chiar daca ramane fara apa nu vine tulbure.

Se poate mari debitul putului in aceste conditii?

Multumesc mult pentru parerile voastre.

Buna ziua.
In primul rand din ce am inteles eu, filtrele respective sunt astupate cu margaritar, ceea ce nu este neaparat un lucru rau, numai ca impachetarea cu margaritar aferenta acestui foraj pe exteriorul tubulaturii nu exista.
Pentru un foraj de mica adancime debitul de apa estimat este de 1.5-2 m3 /h, cu cateva exceptii. Concluzia este ca forajul respectiv ori nu capteaza toata panza freatica, ori aceasta a fost foarte mica si nu face fata necesitatilor dumneavoastra. Am citit mai tarziu partea in care spuneti ca au dat fante cu flexul, greseala mai mare ca asta nu se poate face in executarea unui put, din pacate forajul respectiv este compromis, o eventuala incercare de reparare a acelui foraj ar duce la costuri apropiate de forarea altuia noi si fara a avea certitudinea ca acel foraj va avea un debit suficient de apa , sau ca acel foraj se va lipezi.
PS: Atunci cand doriti executarea unui foraj, indiferent de adancimea sau sau destinatia lui finala (irigatii, gradina, alimentarea cu apa a unei locuinte sau sediu de birouri) sa nu luati pretul ca principal factor de decizie. Un pret mic inseamna intotdeauna ca cel care executa respectivul foraj trebuie sa faca si profit, acest profit din nefericire vine prin rabatul de la calitatea materialelor folosite, rezultatul unui astfel de rabat de la calitate regasindu-se in costuri ulterioare : schimbarea pompei din cauza nisipului ( aceasta de cele mai multe ori se arde), denisipari dese , sau mai rau forarea unui put nou. Daca ati face socoteala intre un foraj executat profesional, la un pret mai mare si unul facut intradevar cu bai putini dar cu probleme vesnice veti observa bani multi care se duc pe apa sambetei. Sfatul meu este sa reflectati asupra deciziilor luate, pentru ca acestea se vor vedea in portofelul dumneavoastra pe termen lung.

#2236
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Eu am mai spus-o aici pe forum că pompa mea cu vibrații LG Bosna este excelentă pentru deznisiparea puțului,dar eu n-am constatat „ochiometric”că îmi tulbură apa după acest procedeu și vă mărturisesc că am un puț de 4 țoli pe țeavă de inox 316L și de-abia cu chiu cu vai îmi intră pompa pe țeavă,i-am pus și un manșon de cauciuc subțire de jur împrejur pentru a mai amortiza vibrațiile în transmisia lor către țeava de inox,apoi cu siguranță că folosesc după aceea doar pompa submersibilă de 24V-86Wh care se alimentează „moka” de la un panou fotovoltaic cu un debit de 1200 litri/h,dar asta pentru că eu nu am rețea electrică în curte și folosesc apa doar la irigat grădina de legume colectând apa într-un bazin de 2000 litri la înălțime unde se încălzește de la soare.Dacă unii au puțuri largi,pot ține foarte ușor acest tip de pompă cu vibrații în mijlocul puțului,o pot ancora eventual pe o placă de plastic de la un lighean cu rol de plutire,pe marginea căreia pot monta o bandă de burete,astfel pompa poate coborâ s-au urca odată cu nivelul apei,iar dacă se apropie de tuburi atunci buretele va amortiza vibrațiile,este o idee proprie nu trebuie musai să o faceți după gândirea mea.Posted Image

Edited by Viorelsolar, 07 July 2014 - 11:08.


#2237
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Pharaon, descrie-ne cand ai timp cum se face un foraj corect, sa stie oamenii ce sa ceara putarilor, nu toti isi permit foraje profi dar astfel pot obtine puturi decente.

#2238
pharaonul1

pharaonul1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 29.06.2012

 parintele, on 07 iulie 2014 - 11:42, said:

Pharaon, descrie-ne cand ai timp cum se face un foraj corect, sa stie oamenii ce sa ceara putarilor, nu toti isi permit foraje profi dar astfel pot obtine puturi decente.
   Depinde de la caz la caz, de la zona la zona, in functie de adancimea forajului, destinatia lui finala etc. Sunt multi factori care influenteaza un foraj. O sa va explic in cateva cuvinte ce inseamna un foraj de mica adancime facut bine.
   Trebuie stiut ca un foraj de mica adancime (prima si a doua panza freatica acvifera) are concentratii mari de nitriti, nitrati, micro-organisme, valori ridicate in unele zone de mangan ..etc. Aceste foraje de regula sunt foarte bune pentru instalatia sanitara a casei si pentru udat prin gradina. Ca debit un foraj de mica adancime poate furniza intre 1 m3/h si 6 m3/h (in cazuri destul de izolate). Eu personal pentru forajele de mica adancime folosesc un utilaj actionat manual (se executa forajul repede, iar deplasarea unui alt utilaj nu se justifica nici prin calitatea executiei forajului nici prin costuri). Folosesc tubulatura numai de la valplast si recomand clientilor achizitionarea unei tevi cu filtru screen de fabrica care are fante de 0.5 mm (aceasta teava desi are acelas diametru ca si celelalte folosite la tubare costa ceva mai mult). Daca nu se doreste aceasta tubulatura se poate fanta teava la fata locului cu un bomfaier cu o panza cat mai ingusta cu putinta (sa nu se foloseasca sub nicio forma flexul sau bormasina). Sa se impacheteze cu margaritar cu sort cat mai mic filtrul montat in dreptul panzei freatice acvifere captate pe toata lungimea acestuia + 2-3 metrii deasupra lui (exista si exceptii cand granulatia nisipurilor/pietrisurilor din panza freatica acvifera nu necesita impachetare cu margaritar, cel natural fiind mult mai bun decat acela facut de echipa de forare). La fundul forajului, prin interiorul tubulaturii sa se astupe cu acest margaritar 1-3 metrii din put daca nu sa inchis panza freatica, daca sa inchis si la fundul forajului este argila este suficient 1-2 galeti cu margaritar . Urmand acesti mici pasi forajul respectiv ar trebuii sa functioneze in parametrii optimi (nu uitati sa cereti echipei care executa forajul sfatul in ceea ce priveste pompa sau hidroforul ca debit ma refer si sa il folositi caatare, degeaba bagati intr-un put o pompa care extrage 5 m3/h daca acesta nu poate furniza mai mult de 2m3/h, putul va ramane pentru o perioada de timp fara apa, aceats regenerandu-se intr-o anumita perioada de timp, sau va scoate inaceles timp mult nisip, forajul nelimpezindu-se

PS: mi-ar lua foarte mult timp sa fac o descriere totala a unui foraj, am incercat in cateva cuvinte sa explic lucrurile cele mai importante...

#2239
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Pharaonul, foarte corect ce spui, dealtfel fiind de meserie nici nu avea cum sa fie altfel..insa am mai vazut "meseriasi" care nici macar teoretic nu stiau ce fac acolo.
Asadar important de spus ar fi asa:
1. de regula la adancimi mai mici, de genul sub 30-40 de metri, se sapa de regula uscat...o schela, sapa cu telescop, tuburi telescopice de 35-pana la 25 sau pe acolo, functie de diametrul final al tubulaturii putului...
   forarea uscata asigura o evidentiere clara, mai ales pentru beneficiar, a straturilor subterane.e ieftina, suficient de rapida si poate si beneficiarul sa vada ce e in jos, ca sa fie impacat la final ca lucrarea s-a facut corect.
2. Se sapa, se ajunge la prima panza , teava de 40 cu sapa de 40 sau diametre mai mici, functie de necesitati. Daca se doreste ajungerea la a doua panza, sau se impune acest lucru TEHNIC (adica prima panza nu ofera calitatea apei sau stratul acvifer e nisipos samd... lucru care duce la infundare, nelimpezire samd.... ) se continua forajul...
3. dupa trecerea de prima panza, aceasta se izoleaza , asta inseamna ca prin teava de 40 sau 35 se baga tubulatura mai subtire, de 35 sau 30, si sapa aferenta..in jos practic se merge pe acest diametru....
4. se ajunge la a doua panza....
Se sapa ori pana la fundul stratului acvifer, la lut, ori atat cat e nevoie daca stratul acvifer este "gros"...
Daca sapi si scoti 3-4-5 metri coloana de pietris, se poate inchide forajul, daca scoti nisip fin mai sapi in speranta ca gasesti o "felie" de pietris, ceva mai grosier...
  IDeal e sa dai de un astfel de strat mai grosier care poate sa formeze un filtru NATURAL...
o coloana de 3-4-5 metri de pietris in mod normal este suficienta pt a plasa acolo filtrul tubulaturii.
Daca ai doar nisip, asta e, ori mergi mai jos ori daca beneficiarul isi asuma faptul ca ia apa din strat nisipos, cu neajunsurile si riscurile de rigoare, oresti forajul si montezi tubulatura...
5. Tubulatura... valplast sau altele similare (si eu am tot valplast, cred....tubulatura neagra, plastic gros de 6-8 mm)
Tubulatura trebuie sa aiba un diametru cu 10-14 cm mai mic decat tuburile metalice prin care s-a sapat spre al doilea strat acvifer..adica, in functie de ce tubulatura vrei sa folosesti alegi diametrul tubulaturii telescopice metalice si al sapelor...CU cat te duci prin mai multe straturi acvifere, cu atat folosesti diametre din ce in ce mai mici ale sapelor si deci trebuie sa pleci de la nivelul zero cu tevi mai groase...
   Asadar, se INCHIDE teava de la baza putului cu un dop...aceasta teava are 1-2 metri de teava fara filtru, o zona in care se decanteaza nisipul ...se poate si fara, direct filtru, dar de regula se foloseste aceasta zona tampon.... In sus urmeaza zona de filtru...adica teava cu fante DIN FABRICA... nu flexuri, bormasini, borfaiere si alte aberatii...exsita tehnologia asta, pretul filtrului este ACCEPTABIL , nu are niciun rost s apelati la scurtaturi idioate...
Practic  aceasta teava cu fante se plaseaza EXACT in zona de pietris, daca ea exista...... Se introduce prin tubulatura prin care s-a sapat, acele tevi metalice telescopice...
6. Pe exterior, prin interiorul tevii de plastic si interiorul tevii metalice se toarna margaritar, sort de 2-4 mm, functie de ce s-a gasit in subsol se alege sortul....
Acesta e filtrul de margaritar care IMBRACA tubul de plastic.......
Este necesar ca grosimea acestui strat de margaritar sa fie de minim 5-7 cm...de aici diferenta aceea de minim 10-14 cm intre diametrul plasticului si diametrul tevilor telescopuce/sapei cu care se foreaza....
Cu cat filtrul de margaritar e mai gros, cu atat mai bine ...ESTE DE PREFERAT ca tubul de plastic sa aiba un diametru MAI MIC pentru a putea avea un filtru de margaritar MAI GROS, calitatea putului va fi mai buna decat daca ai avea un tub mai gros cu un filtru subtire ...

PRactic calitatea putului si debitul acestuia nu depind de diametrul plasticului pentru ca apa intra printr-o coloana inalta de 2-3-5 metri de fante.... un diametru mai mare asigura o suprafata de patrundere a apei mai mare DAR asta se poate rezolva avand un filtru pe teava mai INALT, adica in loc de 2 metri de fante sa ai 3 metri....
Adica folosesti o tubulatura mai mica in diametru, doar PUTIN mai mare decat pompa submersibila, cu un filtru cat mai intalt, intr-un strat cat mai de pietris .. pe cat posibil sa indeplinesti la maxim aceste conditii....
Trebuie spus ca pompele submersibile , cf recomandarilor producatorilor,se simt foarte bine in tuburi cu diametru apropiat , putin mai mare decat propriul diametru...adica pompa submersibila de 100-110 mm se simte mai bine intr-un tub de 130-140 mm decat intr-un tub de 160 mm... chestii legate de "cutentii" apei, racire, etc...
Este de preferat sa ai "doar" 2 metri coloana de filtru/fante dar plasat doar in strat cu pietris, decat sa ai 5 metri, 2 in pietris si 3 in strat nisipos, zona predispusa la aparitia problemelor de nisipare, apa tulbure, colmatari samd...

7. in sus se merge pe tubulatura normala de plastic, tevile se sudeaza/lipesc...
8. se scot tuburile de 30-35, cele prin care s-a sapat spre a doua panza..se mai compelteaza cu ceva margaritar. pietris, apoi cand s-a iesit din stratul acvifer se umple cu pamant pe alnga tubul de plastic....se foloseste si argila...
Ideal e sa existe acolo si argila si sa se folosesca si bentonita...adica un "ciment" care sa impiedice apa de la panza superioara sa coboare spre a doua panza...
Odata incisa orice cale de contaminare a panei inferioare pe langa tubulatura , in spatiul sapat, cu apa din panza superioara, adica odata ce s-a izolat panza, se scot si tevile groase , cele de 35-40 prin care s-a sapat initial, pana la prima panza....
Se umple cu pietris pana se depaseste stratu acvifer superior apoi se astupa cu banast/lut/pamant pana la nivelul solului...

Cam asta e EXECUTAREA putului....

Urmeaza formarea filtrului natural, a "izvoarelor", a "vetrei" putului...
ce se intampla? la scoaterea tuburilor metalice prin care s-a sapat , apa impreuna cu nisip fin trece prin stratul de margaritar si filtrul tubulaturii si patrunde in put...nisipul ala se decanteaza.... trebuie scos...Cum se scoate? cu ajutorul unei pompe de ape cu impuritati ...de regula , penru ca pompele de acest gen sunt ori scumpe ori pot lucra la adancimi foarte mici, se foloseste un compresor si o teava de polietilena....
Cu ajutorul acestei instalatii si a presiunii aerului, se ejecteaza acea apa cu nisip care a patruns in interiorul putului....

In timp, cateva ore, cateva zile sau mai mult, nisipul din stratu acvifer  din proximitatea putului ajunge in put odata cu apa si este scos...particulele mai mari raman blocate intre pietrele din stratul acvifer dar mai ales intre peitricelele de margaritar, filtrul de margaritar adica, umplu spatiile dintre peitrele mari, apoi din ce in ce mai mici pana cand putul se stabilizeaza...SCADE debitul acestuia DAR calitatea apei este mai buna pentru ca nisipul nu mai poate patrunde IN PUT...
Astfel in functie de stratul acvifer, de structura acestuia, de filtrul de margaritar folosit, de unde este plasat filtrul , etc..... putul poate fi stabilizat mai repede sau mai lent, mai mult sau mai putin... In principiu daca s-a lucrat corect si zona nu este una chiar problematica in cateva zile de scos apa se "lipezeste".... si nu mai baga nisip... DAR e la fel de normal ca uneori sa mai dea nisip , putin, care in timp se aduna pe fundul tubulaturii....

Periodic , folosind o instalatie cu compresor SAU o pompa care poate sa scoata particule de nisip din fundul putului, se denisipreaza putul....
mai des sau mai rar, ideal ca macar la 1-2 ani sa se verifice putul.


9. Putul TREBUIE folosit cat mai mult...cu cat se scoate mai multa apa in mod constant, cu atat mai mult se imbunatateste calitatea filtrului natural si calitatea apei dpdv al limpezimii si lipsei particulelor de nisip este mai buna. Debitul SCADE insa in mod normal nesemnificativ...

10.  unde plasam pompa...
La prima panza de regula nivelul apei nu e mai sus decat nivelul panzei subterane...de regula prima panza este mai subtire, adica stratul de pietris /nisip prin care circula apa subterana este destul de subtirel....2-3-4 metri.... coloana de apa din put este deci de 2-3-4 metri, sau mai mult daca se merge in jos, in lut, dar asta e o tampenie sa mergi cu tub in jos in lut, aia e o OALA in care se DEPOZITEAZA putina apa...o pompa scoate coloana aia de apa in cateva secunde.... Asadar, la prima panza pompa cam sta IN ZONA FILTRULUI....   adica acolo pe unde MAI PATRUNDE nisip fin...nu e bine.... dar nu prea ai ce face, mai sus nu poti sa o pui, mai jos nu poti sa o bagi daca sapi in lut si tubezi pentru ca acolo se strange nisipul, pe acolo coboara spre fundul putului....

DE aceea la prima panza in general filtrele sunt "scurte" , de regula puturile astea se fac cu tubulatura artizanala sau cu fultru facut artizanal, cu flexul, bormasina samd.... gauri/fante mici, putine, suprafata mica prin care poate sa patrunda apa, gauri sau fante care se pot infunda usor cu nisipul din stratul acvifer sau chiar cu filtrul margaritar  folosit, DACA este folosit...de regula nu prea se foloseste tocmai din acest motiv, mai rau face...

La a doua panza...DE REGULA exista o presiune a apei subterane, adica apa SE RIDICA ...nivelul hidrostatic al unui put este semnificativ mai sus decat adancimea la care "sai de apa", adica adancimea la care se afla stratul acvifer.... de ce? simplu, vasele comunicante...stratul acvifer se intinde pe suprafete foarte mari si la 3-4 km departare, unde exista un deal, panza freatica este cu 10-15 metri mai sus decat la tine in curte...cand tu inteli stratul acvifer, apa se ridica la nivelul la care se afla in zona aceea de deal... Supersimplist vorbind cand asta e treaba cu presiunea straturilor acvifere inferioare....
ADICA, practic, eu am dat de apa undeva la 26 de metri adancime, am sapat pana pe la 33-34...nivelul hidrostatic este insa undeva la vreo 9 metri fata de nivelul solului, presiunea apei subterane imi ridica apa in put pana la 9 metri  adancime....
Avantajul major al puturilor sapate la a doua panza, dincolo de calitatea putin mai buna a apei, este tocmai acest fenomen...pe langa faptul ca apa de adancime nu seaca, nu se tulbura de la ploaie la fel ca cea din stratul superficial, prima panza adica, este PUTIN mai curata de regula, ea se si ridica mai sus decat nivelul panzei respective....
Practic, asta inseamna ca filtrul este plasat jos, la 20-25 de metri sa spunem , iar eu am apa inca vreo 10-15 metri in sus pe tub..apa aceea se limpezeste mai repede, nisipul se decanteaza jos, in sus apa este mai limpede chiar daca putul mai da si nisip fin.... Pot plasa pompa undeva la 12-15 metri adancime, adica o bag 5-6 metri in coloana de apa, dar NU IN DREPTUL FILTRULUI, acolo unde POT sa mai patrunda si particule de nisip.....

Desigur, se intampla ca nivelul apei, hidrostatic, sa urce si la foraj in prima panza, se intampla ca apa subterana sa aiba presiune atat de mare incat sa ai o arteziana, sa iti arunce sapele in sus......E posibil ca prima panza sa aiba apa indestulatoare, la fel ca a doua sau a treia panza...se poate ca a doua panza sa aiba apa la fel de contaminata ca si prima panza...se poate intampla orice in subsol DAR , ca principiu, DE REGULA, cu cat cobori cu atat apa e mai multa, adica nu seaca, presiunea apei e mai mare, adica apa urca si ai avantajele descrise mai sus, samd...

Cam asta e povestea cu puturile de mica adancime, adica straturile acvifere 1-2 si chiar 3, deja acolo incepe media adancime de regula si calitatea putului. DACA este executat corect, este mai buna.....

In opinia mea, de inginer semipracticant, nu in domeniul acesta e drept dar cu oarecare cunostinte, teoretice si practice pe acest subiect, un put ar trebui sapat MACAR la a doua panza (doar in cazuri extreme la prima, cand chiar nu exsita posibilitatile financiare sa cobori macar un strat acvifer sau exista certitudinea ca al doilea strat este contaminat (spre exemplu saramurat, sau sulfuros) si e exclus sa cobori la al treilea in astfel de conditii....
ideal, un put bun incepe de la a treia panza... dar e scump si stim cu totii ca atunci cand esti la inceput de drum si ai in fata multe si mari cheltuieli ai tendinta sa fii mai "zgarcit"... Ideal, putul bun il faci DUPA ce ai terminat cu casa si curtea si ai bani sa bagi si in put...din pacate de regula e tarziu....
DE aceea, pt cei mai multi dintre noi, un compromis acceptabil, adica nici multi bani dar nici bataie de joc, ar fi un put la a doua panza.... acolo unde se poate mai jos nici nu incape discutie, merita fiecare leu in plus....treaba e sa-l ai, leul ala...


PS: asa cum ziceam, nu fac puturi, nu sunt specialist, sunt un simplu inginer care s-a preocupat nitel sa afle mai multe inainte de a se apuca de treaba sau a da banii.

#2240
pharaonul1

pharaonul1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 29.06.2012
Specificatiile tehnice spuse de tine mai sus sunt strict folosite pe utilaje de medie (asa se numesc printre cunoscatori) ,care foloseste coloane metalice pentru protectia malurilor. In principiu sunt deacord cu tine, numai ca eu ma refeream in cele relatate in cateva cuvinte la forajele de mica adancime,  adica foraje de 5-30 metrii adancime. La partea unde spui ca trebuie captata panza freatica pana dai de margaritar, nu mai sunt deacord...sunt zone unde nu gasesti nici macat 1 panza freatica pana la 40 de metrii adancime (ex Islaz ilfov), dar care au apa din formatiuni calcaroase fara nicio problema cu un debit de 2-3 m3/h .
   Am avut clienti care doreu foraje de mica adancime facute cu foreza, cu circulatie de noroi (foraj de 15 metrii), ca a citit dansul pe net si se face asa si pe dincolo. Nu credeti tot ce scrie pe internet, sau mai bine spus, documentatia facuta de fiecare posibil client nu se potriveste de cele mai multe ori cu tipul de foraj dorit . Eu am intalnit clienti care mi-au cerut foraje de mare adancime (peste 100 metrii) pentru ca doreu apa buna de baut. Pierd zilnic astfel de clienti pentru ca le spun adevarul NIMENI INDIFERENT DE ADANCIMEA FORAJULUI NU POATE GARANTA CALITATEA APEI. Deaceea recomand celor care doresc sa devina independenti de retelele stradale de apa sa ceara parerea cuiva care se ocupa de foraje si impreuna cu acesta sa ia decizia corecta in ceea ce priveste eventuala adancime a forajului.
PS: Nu vreau sa imi fac reclama, dau raspunsuri cat mai simple cu putinta si sper ca pe intelesul celor ce doresc sa faca un foraj propiu sau celor care au probleme cu forajele deja existente. Poate la iarna cand nu vom avea de lucru voi explica cu lux de amanunte cum se executa un foraj si sper sa nu intru in categoria aceea de "meseriasi" Posted Image

Edited by pharaonul1, 09 July 2014 - 00:29.


#2241
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Cu scuzele de rigoare pentru ambiguitatea anumitor paragrafe de mai sus si mai ales a erorilor de dactilografiere, am scris in mega viteza si cu un ochi la meci, revin cu cateva imagini de acum 2 ani cand am facut eu putul. A fost executat de o echipa de prin Ialomita, 3 baieti, 2 zile, adancime forata 32 sau 34 de metri.

1. TEvile (intr-adevar sunt valplast) si o parte din sacii cu margaritar pentru filtru.
[ http://i16.photobucket.com/albums/b36/parintele/Foraj%20put/IMG_0243_zps3949e6e6.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

2. Tevile ptin interiorul carora s-a sapat
[ http://i16.photobucket.com/albums/b36/parintele/Foraj%20put/IMG_0242_zps18c68875.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

3. Sapele si oalele cu care s-a executat forajul...fiind vorba de a doua panza, sunt, evident, 2 diametre
[ http://i16.photobucket.com/albums/b36/parintele/Foraj%20put/IMG_0238_zps0634c8a4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

4. filtrul executat in fabrica, pe masina, se pot vede fantele care sunt segmente de 4 de jur imprejurul tubului, la distanta de 10mm intre ele pe verticala cred...grosimea fantei e ceva de genul 0.5 mm. Inaltimea filtrului este undeva in jur de 3-4 metri liniari, pe veticala , evident...
Eu am avut de la 26 pana pe la vreo 28-29 de metri un strat mai nisipos, am mers mai jos cativa metri in strat de pietris si acolo am plasat filtrul. adancimea totala e ceva de genul 33-34 de metri, nu imi mai amintesc exact cifrele exacte.
  [ http://i16.photobucket.com/albums/b36/parintele/Foraj%20put/IMG_0234_zps5ee28f2e.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

5. Asa cum spuneam, in mod normal capatul tubului se inchide....baietii nu au folosit aici un capac special ci au impaturit la cald capatul si deasupra au pus un prezervativ dintr-o simpla sticla pet de 5 litri, incalzita si stransa astfel fest peste capatul impaturit de teava.

Se vede si ca zona tampon dintre capat si filtru este relativ scurta, aproximativ 50-60 de cm.... uneori poate sa lipseasca, alteori se poate lasa mai lunga, de 1-2 metri, in mare masura este irelevant aspectul, nu de aia ai sau nu apa, nu de aia apa e tulbure sau nu, etc....

[ http://i16.photobucket.com/albums/b36/parintele/Foraj%20put/IMG_0236_zps5d60824d.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

6. si aici puteti vedea ansamblul, schela, metoda de foraj uscat, cred ca se vede pe undeva si vinciul folosit pt extragerea sapelor si a tubulaturii metalice...ce e relevant este sa observati cele 2 tuburi metalice, de diametre diferite....la momentul acela se sapa pentru a doua panza, prima panza fiind inchisa cu tubul exterior, mai gros, spre a doua sapanduse pe diametru putin mai mic...

[ http://i16.photobucket.com/albums/b36/parintele/Foraj%20put/IMG_0228_zps4f56e875.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

@pharaonul, evident ca sunt zone si zone...zunt zone calcaroase, sunt zone cu strat acvifer nisipos fara pic de pietris, sunt o mie si una de variabile...una e sa ai prima panza la 6 metri, alta e sa o ai la 35 (spre exemplu asta se intampla chair aici la mine, langa bucuresti, am la marginea satului un teren si acolo prima panza incepe undeva la 30m , a doua e mult mai jos....)...una e sa sapi in pamant, alta e sa dai de un strat de calcar de vreo 3-4 metri in care uscat tragi ca boul in jug zile intregi sa racai prin metoda descrisa......
Asa cum ziceam, eu nu fac puturi, nu sunt nici macar de meserie, am incercat sa prezin UN MODEL general aplicabil la modul general celor mai multi dintre noi.....vorbim aici cu multi oameni care tubeaza cu portocale, sau cu ciment pisat la mana in forma, despre oameni care isi zic putari si de fapt sunt sapatori de gauri  care ciobesc tubul cu dalta samd....
Evident ca situatiile si domeniul in general sunt extrem de vaste. consider ca orice "input" este binevenit si util celor interesati de subiect....

Eu m-am docuemntat pt mine si situatia mea, am discutat cu mesterul inainte mult timp la telefon, l-am intrebat o mie de lucruri, abia cand m-am convins ca stie ce vorbeste si cunoaste cat de cat zona samd... am facut intelegerea.


In fine, o ultima chestie, legata de denisipare, pentru ca de cand am postat pe aici m-au tot intrebat diversi colegi de forum ...iarasi, nu sunt specialist, am idee, specialistii pot spune mult mai multe..ma rezum la a prezenta o poza cu modalitatea in care se conecteaza furtunul de aer comprimat la teava de PEHD.... e super simplu, ceva de genul...asa arata cea cu care mi-am verificat eu putul recent...

Attached File  uploadfromtaptalk1404859736245.jpg   143.63K   119 downloadsAttached File  uploadfromtaptalk1404859752687.jpg   114.78K   117 downloads

Spre dreapta, capatul mai rotund al buclei furtunului de aer, este capatul tevii de PEHD...deschis...capatul ala ajunge pe fundul putului.....furtunul e intepat in teava de PEHD printr-o gaura de diametru de vreo 20mm, in imagine capatul furtunului este indreptat asa cum se vede spre stanga, adica spre "in sus"...practic aerul injectat impinge coloana de apa in sus... pe jos, pe la capatul din dreapta al tevii, trage apa cu nisip de pe fundul putului...
In loc sa gauriti teava de PEHD si sa faceti acea bucla din furtun, se poate folosi un J din teava de cupru , un capat se conecteaza la furtunul de aer iar capatul mai scurt al J-ului se introduce in teava de PEHD prin capatul de jos, evident...e tot un drac , se intampla acelasi lucru, aerul injectat impinge coloana de apa in susiar variatiile de presiune din zona de jos a tuburilor putului favorizeaza micrarea nisipului dinspre exterior inspre interiorul putului si de acolo este ejectat...

Edited by parintele, 09 July 2014 - 00:55.


#2242
cyp2mobile

cyp2mobile

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 04.03.2007
Pentru zona Iasi, va rog daca aveti o recomandare de echipa pt un put la al doilea strat de apa.
In fantanile vecinilor apa se gaseste la 19-23 m.

Multumesc

#2243
m_maru

m_maru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,297
  • Înscris: 04.05.2013

 pharaonul1, on 09 iulie 2014 - 00:23, said:

Specificatiile tehnice spuse de tine mai sus sunt strict folosite pe utilaje de medie (asa se numesc printre cunoscatori) ,care foloseste coloane metalice pentru protectia malurilor. In principiu sunt deacord cu tine, numai ca eu ma refeream in cele relatate in cateva cuvinte la forajele de mica adancime,  adica foraje de 5-30 metrii adancime. La partea unde spui ca trebuie captata panza freatica pana dai de margaritar, nu mai sunt deacord...sunt zone unde nu gasesti nici macat 1 panza freatica pana la 40 de metrii adancime (ex Islaz ilfov), dar care au apa din formatiuni calcaroase fara nicio problema cu un debit de 2-3 m3/h .
   Am avut clienti care doreu foraje de mica adancime facute cu foreza, cu circulatie de noroi (foraj de 15 metrii), ca a citit dansul pe net si se face asa si pe dincolo. Nu credeti tot ce scrie pe internet, sau mai bine spus, documentatia facuta de fiecare posibil client nu se potriveste de cele mai multe ori cu tipul de foraj dorit . Eu am intalnit clienti care mi-au cerut foraje de mare adancime (peste 100 metrii) pentru ca doreu apa buna de baut. Pierd zilnic astfel de clienti pentru ca le spun adevarul NIMENI INDIFERENT DE ADANCIMEA FORAJULUI NU POATE GARANTA CALITATEA APEI. Deaceea recomand celor care doresc sa devina independenti de retelele stradale de apa sa ceara parerea cuiva care se ocupa de foraje si impreuna cu acesta sa ia decizia corecta in ceea ce priveste eventuala adancime a forajului.
PS: Nu vreau sa imi fac reclama, dau raspunsuri cat mai simple cu putinta si sper ca pe intelesul celor ce doresc sa faca un foraj propiu sau celor care au probleme cu forajele deja existente. Poate la iarna cand nu vom avea de lucru voi explica cu lux de amanunte cum se executa un foraj si sper sa nu intru in categoria aceea de "meseriasi" Posted Image



Am o mare dilema in ceea ce priveste un foraj de mica adincime.Am forat la cca. 2 km de Dunare.La 2 ml adincime era apa de infiltrare, la 10 ml am gasit nisip si putin pietris si pina la 15 ml nu am dat de apa, nu am reusit sa gasim izvoare, gasind huma galbena si ulterior gri.
Mesteri s-au lasat pagubasi spunind ca nu este apa acolo.
In putul forat se aduna apa 13ml din 15 cit este forat, tulbure pe principiul vaselor comunicante probabil.Nu poate fi consumata si nici nu stiu cita este.
In alta ordine de idei mai am o nelamurire.In cazul in care lucrarea nu este functionala, mestrii au venit cu scule si experienta eu aducind 8 oameni forta de munca ,ce obligatii decurg din invoiala privind plata ml liniar de put.
Multumesc,

Edited by m_maru, 10 July 2014 - 19:29.


#2244
costinel76

costinel76

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 10.07.2014
va salut pe toti utilizarorii acestui forum,eu sunt nou pe aici,dar sper sa gasesc rezolvare la problema mea...
Locuiesc in Clinceni-Ilfov si vreau sa forez un put pentru apa potabila,am inteles de la vecini ca la noi in zona panzele freatice sunt la:
prima la 7-9 ml adancime
a doua la 17-20 ml adancime
a treia la 36-39 ml adancime
va rog un sfat,prima pozitie este exclusa
vreau si eu niste preturi daca se poate si o echipa seriaoasa ,va doresc toate cele bune...

#2245
pharaonul1

pharaonul1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 29.06.2012

 m_maru, on 10 iulie 2014 - 19:28, said:

Am o mare dilema in ceea ce priveste un foraj de mica adincime.Am forat la cca. 2 km de Dunare.La 2 ml adincime era apa de infiltrare, la 10 ml am gasit nisip si putin pietris si pina la 15 ml nu am dat de apa, nu am reusit sa gasim izvoare, gasind huma galbena si ulterior gri.
Mesteri s-au lasat pagubasi spunind ca nu este apa acolo.
In putul forat se aduna apa 13ml din 15 cit este forat, tulbure pe principiul vaselor comunicante probabil.Nu poate fi consumata si nici nu stiu cita este.
In alta ordine de idei mai am o nelamurire.In cazul in care lucrarea nu este functionala, mestrii au venit cu scule si experienta eu aducind 8 oameni forta de munca ,ce obligatii decurg din invoiala privind plata ml liniar de put.
Multumesc,
   In ceea ce priveste costurile, in mod normal nu aveti  nicio obligatie fata de el. Spuneti- mi localitatea exacta si va spun  la cati metrii este apa in localitatea dumneavoastra.

 costinel76, on 10 iulie 2014 - 19:40, said:

va salut pe toti utilizarorii acestui forum,eu sunt nou pe aici,dar sper sa gasesc rezolvare la problema mea...
Locuiesc in Clinceni-Ilfov si vreau sa forez un put pentru apa potabila,am inteles de la vecini ca la noi in zona panzele freatice sunt la:
prima la 7-9 ml adancime
a doua la 17-20 ml adancime
a treia la 36-39 ml adancime
va rog un sfat,prima pozitie este exclusa
vreau si eu niste preturi daca se poate si o echipa seriaoasa ,va doresc toate cele bune...
   Pentru un foraj la a-IIa panza freatica pretul practicat  este de 100 lei/ml (in acest pret fiind inclus: deplasarea, manopera, tubulatura tip pvc 200 mm diametru, denisiparea , limpezirea si impachetarea cu margaritar)
  Pentru un foraj la a III-a panza freatica pretul este ceva mai mare, 170 lei/ml (in acest pret fiind inclus: deplasarea, manopera, tubulatura tip pvc 140 mm diametru, denisiparea , limpezirea si impachetarea cu margaritar)
  Ma puteti contacta daca doriti in PM

---
@pharaonul1, te rog sa acorzi o mai mare atentie regulamentului.

#2246
costinel76

costinel76

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 10.07.2014
nu inteleg de unde diferenta de 70 ron,pana la urma daca un put este mai adanc  e normal ca pretul total sa creasca,nu si cel pe ml...
va rog sa veniti cu argumente de unde diferenta asta asa de mare...nu vad nici un fel de procedura in plus...
seara buna.

#2247
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 pharaonul1, on 10 iulie 2014 - 21:22, said:

Spuneti- mi localitatea exacta si va spun  la cati metrii este apa in localitatea dumneavoastra.

Treaba asta este valabila pentru toate localitatile din Romania, sau este stric pentru aplicatia lui @m_maru ?

#2248
pharaonul1

pharaonul1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 29.06.2012

 florin71_skoda, on 10 iulie 2014 - 23:10, said:

Treaba asta este valabila pentru toate localitatile din Romania, sau este stric pentru aplicatia lui @m_maru ?
   In principiu este valabila pentru toata tara.

 costinel76, on 10 iulie 2014 - 22:59, said:

nu inteleg de unde diferenta de 70 ron,pana la urma daca un put este mai adanc  e normal ca pretul total sa creasca,nu si cel pe ml...
va rog sa veniti cu argumente de unde diferenta asta asa de mare...nu vad nici un fel de procedura in plus...
seara buna.
Diferenta de pret este din cauza utilajelor si a materialelor folosite. Pentru forajul de mica adancime se foloseste tubulatura tip pvc portocalie (este buna din punct de vedere calitativ si mentine pretul forajului mic) durata de executie este de 1 singura zi deci si cheltuielile sunt mai mici. La forajul de 40-50 de metrii se foloseste tubulatura tip pvc albastra (pretul per metru liniar al acestei tubulaturi este de aproximativ 60- 70 lei), durata de executie a forajului este de 3-5 zile, cheltuielile sunt mult mai mari, la care adaugam si pretul considerabil mai mare al tubulaturii folosite, pretul este total justificat
PS: "nu inteleg de unde diferenta de 70 ron,pana la urma daca un put este mai adanc  e normal ca pretul total sa creasca,nu si cel pe ml..."  O sa va dau un exemplu:
   Se executa un foraj de 120 metrii adancime. Tubulatura albastra are urmatoarele specificatii de tubare :0-45 metrii teava R8, 45-90 metrii R10, 90-120 m teava R16. R8, R10 si R16 reprezinta grosimea tubulaturii , cu cat teava este mai groasa cu atat este mai scumpa, daca adaugam si ceilalti factori amintiti mai sus, asa cum spuneam pretul este total justificat.

Edited by pharaonul1, 11 July 2014 - 01:04.


#2249
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Pretul are 2 componente.
Tubul...iar alea portocalii nu sunt pt puturi ci pt scurgere/dren/pluviale.
A doua e instalatia...
Una e sa cari 5 plus 10-12 tevi de fier, de 35 resp.30 cm diametru sa zicem, alta e sa cari dublu sau triplu. Una e o duba si alta e un camion.
Pretul normal pe piata e undeva pe acolo140-180 functie de diametrul tevii.

#2250
m_maru

m_maru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,297
  • Înscris: 04.05.2013

 pharaonul1, on 10 iulie 2014 - 21:22, said:

   In ceea ce priveste costurile, in mod normal nu aveti  nicio obligatie fata de el. Spuneti- mi localitatea exacta si va spun  la cati metrii este apa in localitatea dumneavoastra.


   Pentru un foraj la a-IIa panza freatica pretul practicat  este de 100 lei/ml (in acest pret fiind inclus: deplasarea, manopera, tubulatura tip pvc 200 mm diametru, denisiparea , limpezirea si impachetarea cu margaritar)
  Pentru un foraj la a III-a panza freatica pretul este ceva mai mare, 170 lei/ml (in acest pret fiind inclus: deplasarea, manopera, tubulatura tip pvc 140 mm diametru, denisiparea , limpezirea si impachetarea cu margaritar)
  Ma puteti contacta daca doriti in PM

---
@pharaonul1, te rog sa acorzi o mai mare atentie regulamentului.



Multumesc pt. lamuriri.
Locatia este in vama Giurgiu la marginea de sud a orasului.
In zona sunt puturi la prima pinza la 12ml pe treapta Dunarii.Eu sunt mai jos cu cca 6-7 m altitudine pe GPS la 2 km de malul apei si nu am gasit apa.
Practic in linie dreapta sunt la 200m de puturile de pe treapta care au apa la 12 ml.Eu la 15 foraj plus diferenta de nivel de cca 6-7 m nimic.
Multumesc pt. timpul acordat.

Edited by m_maru, 11 July 2014 - 19:57.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate