Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Aici sunt banii Dvs: tarife pentr...

Spatiu prea mare inainte de titlu

Recomandare banca pentru firma

Prima World HD
 Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Cum pot reda niște inregistr...

Denon AVR 1804

Texte și mesaje funny pe sit...
 Recomandari carti non-fictiune

Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...

PC Voltage +3.3V Red!
 Cum conectez la net o centrala Fe...

w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...

Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...
 

Adevaratul scop al coplatii in sistemul de sanatate?

- - - - -
  • Acest subiect este blocat Acest subiect este blocat
57 răspunsuri în acest subiect

#19
-Dorin-

-Dorin-

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 1.050
  • Înscris: 22.05.2009
Și eu care credeam că vorbim de o nu știu ce conspirație la adresa sănătății românilor după titlul topicului.
Nereguli mari sunt și în sistem după vechea meteahnnă a românului "Voi vă faceți că plătiți (munca doctorului la o valoare ce iar asigura un nivel de trai peste medie) noi ne facem că muncim"
Cum Statul român nu reușește să înțeleagă că fără educație, cercetare și sănătate nu se poate vorbi de prosperitate și civilizație, în adevăratul sens și pe termen lung, "investind" în alte domenii ... de exemplul în asfaltări și răsasfaltări, în bișnițăreala economiei cât de cât competitive ... rezultatul nu poate fi decât degradarea continuă a societății românești în tot ansamblul ei, stare cu care ne confruntăm noi azi.
Ideea este că nici azi, cu două picioare intrate deja în groapă, pe termen lung, nu văd nici cel mai mic interes din partea actualilor guvernanți de a schimba ceva cu adevărat și doar, din nefericire, multă demagogie.

Că tot vorbea cineva mai sus de bătrâni și imposibilitatea lor de a plăti anumite servicii medicale ... trebuie completată lista și cu alte categorii de persoane care au rămas în curul gol datorită măsurilor excepționale luate de mai toate guvernele de după 1989, în special de cel prezent azi.
Și vrând nevrând, am ajuns în punctul din care am plecat: avem de-a face cu o conspirație la adresa sănătății românilor. Nu este nici o exagerare, este realitatea trăită de noi azi.
Cine rămâne ultimul să stingă lumina ! Țară frumoasă cu politicieni și politici de rahat !  :thumbdown:

Editat de -Dorin-, 29 martie 2010 - 13:40.


#20
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 12.855
  • Înscris: 22.07.2004
@MTZ : LOL. Corect !   Ia sa vedem si noi niste cifre corecte. Cat s-a colectat la sanatate, cat s-a cheltuit pentru poseta lu Udrea si apoi cat a ajuns in realitate in spitalele romanesti. Nu se poate ? NU !

   Voiam sa aduc in discutie altceva. Sistemul sanitar privat. In Romania in domeniul asta e stana fara caini. Profeseaza tot felul de pamblicari amatori importati de cine stie unde cu niste diplome daca nu false cel putin foarte greu de verificat. Tarifele pentru prestarile de servicii sunt japca pe fata de cele mai multe ori pentru ca o sa gasesti mai mult PR decat medicina.
   Ministerul sanatatii este ca de obicei impotent.
   Se poate presupune ca nu ai asigurare obligatorie din varii motive. Daca apelezi la o clinica privata se spune ca trebuie sa platesti. Pana aici e in regula. Dar cand omul e bolnav, deci aflat in nevoie, poate fi santajat foarte usor.
Dincolo de usa unei clinici private e tara nimanui unde nu se poate garanta nici un serviciu de calitate si nici un tarif de bun simt. Acolo te duci la marele risc. De cele mai multe ori afacerea se transforma in trafic de organe.
   Probabil foarte multi romani ar apela la astfel de clinici, daca ar avea garantia unui serviciu de calitate, garantia unui pret corect si daca eventual statul ar deconta macar partial aceste servicii.

#21
-Dorin-

-Dorin-

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 1.050
  • Înscris: 22.05.2009

Vizualizare mesajcspot, pe 29th March 2010, 14:39, a scris:

Dincolo de usa unei clinici private e tara nimanui unde nu se poate garanta nici un serviciu de calitate si nici un tarif de bun simt. Acolo te duci la marele risc. De cele mai multe ori afacerea se transforma in trafic de organe.
Probabil foarte multi romani ar apela la astfel de clinici, daca ar avea garantia unui serviciu de calitate, garantia unui pret corect si daca eventual statul ar deconta macar partial aceste servicii.
Problema e că Statul decontează multe servicii efectuate de clinicile private, dar calitatea serviciilor efectuate, cum bine spuneai, lasă de dorit. În domeniu profesează tot felul de pamblicari amatori, începând de la doctor și terminând cu orice asistent/ă sau personal de laborator. Nu este o regulă, dara în cea mai mare parte așa stau lucrurile. Mai ales în afara orașelor cu peste 300000 de locuitori.

#22
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 12.855
  • Înscris: 22.07.2004

Vizualizare mesaj-Dorin-, pe 29th March 2010, 13:36, a scris:

Că tot vorbea cineva mai sus de bătrâni și imposibilitatea lor de a plăti anumite servicii medicale ... trebuie completată lista și cu alte categorii de persoane care au rămas în curul gol datorită măsurilor excepționale luate de mai toate guvernele de după 1989, în special de cel prezent azi.


      Nu este vorba numai de asta. Am platit 10 ani asigurare medicala si nu am beneficiat nici macar de o reteta compensata. Mi se pare nesimtire ca in cazul in care am nevoie sa mi se ceara 50 de lei pentru o saptamana de spitalizare sau 5 lei daca ma duc de doua ori intr-o luna la medicul de familie. Nu e chestie de lipsa de bani. E chestie de principiu. De ce sa platesc de doua ori acelasi serviciu ?


Concluzia finala este ca trebuie sa fii foarte prost sa platesti asigurare de sanatate in Romania. Daca pana acum mai primeai cate ceva gratuit, cum ar fi acces la medicul de familie si alte alea, de acum incolo toata lumea o sa vrea sa se sustraga de la treaba asta.
    De ce dracu sa platesc asigurare, daca la medicul de familie e cu coplata, la medicul specialist cu coplata, la internare in spital cu coplata, si in caz de operatie e cu supra-plata. Nu mai vorbim de spagi si de medicamente pe care tot de la tine din buzunar le platesti.

#23
solovastru

solovastru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 82
  • Înscris: 28.08.2003

Vizualizare mesajsughita_paul, pe 29th March 2010, 12:02, a scris:

Doctorii nu-și primesc banii deja se săptămâni de zile.

Vizualizare mesajcspot, pe 29th March 2010, 12:05, a scris:

Medicul de familie nu este platit in functie de consultatii ci i se acorda un anumit punctaj in functie de numarul de pacienti inscrisi pe lista si dupa multe alte criterii. Ideea coplatii este cretinoida.

Vizualizare mesajCourage, pe 29th March 2010, 12:06, a scris:

Tu stii cat de *ututi in *ur sunt medicii de familie de catre casa de asigurari?
Sunt puricati si daca au periuta de dinti curata.

Vizualizare mesajMtz, pe 29th March 2010, 12:07, a scris:

solovastru, eu nu prea cred ca stii cum sunt platiti medicii de familie si aberezi aiurea.

Am spus toate acestea din experienta faptului ca tin contabilitatea la 12 CMI-uri, care factureaza lunar catre CJAS o medie de 10.000 RON. Nu am numarat sa vad cati pacienti au inscrisi fiecare pe lista; de primit va asigur ca cel putin in zona mea isi primesc banii la timp, nu sunt probleme, si sunt platiti SI in functie de cate consultatii au pe zi/luna. Binenteles ca sunt "*ututi in *ur" de catre casa de asigurari deoarece la unii le apar in lista consultatii catre persoane decedate de ani buni de zile, fiindca mai fac si ei greseli.

Acest post nu a fost deschis pentru a ataca doctorii, ci doar pentru a arata ce marsava este politica statului. Singurul care castiga din coplata este STATUL, iar cei care pierd sunt pacientii si doctorii mai ales. Stiu ca doctorii apeleaza la asa ceva fiindca salariile lor sunt mizerabile si pana acum aveau o scapare. Dar COPLATA le va taia orice sansa de castig. Si da, astept sa vad ce metode de impozitare va baga statul celor care fac meditatii in invatamant, etc.

Problema este ca se leaga tot timpul de cei care ne ofera ceva (doctori, profesori) si multi din administratiile locale freaca menta degeaba, si de ei nu se leaga nimeni.

#24
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 33.295
  • Înscris: 21.04.2004
atitea aberatii ca in threadul asta cred ca nici dumenzo, daca-l rogi 40 de saptamini fara mincare, nu poate sa scoata din el

#25
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.545
  • Înscris: 01.12.2002

Vizualizare mesajsolovastru, pe 29th March 2010, 15:13, a scris:

sunt platiti SI in functie de cate consultatii au pe zi/luna.
Trebuia sa pui SI acela de la inceput. Pentru ca topicul tau are sens numai daca nu pui acel SI.
Probabil ca esti scump ca si servicii si te-au angajat medici care trebuie sa iti faca fata si tie la cheltuieli. Si atunci trebuie sa mai ia si ei de undeva, nu?

Vizualizare mesaj-Dorin-, pe 29th March 2010, 14:36, a scris:

"Voi vă faceți că plătiți (munca doctorului la o valoare ce iar asigura un nivel de trai peste medie) noi ne facem că muncim"
Pai stai asa, ca asta e inceputul. Ca se vor gandi ei: de ce sa plateasca medicii de familie "per-capita" si sa nu ii plateasca numai pentru consultatii? Pe stat il va durea la basca pentru ca el doar va incasa, nu va mai plati. Medicul pentru a se adapta il va chema pe ala "si maine" sa vada daca are efect tratamentul cu aspirina sau apa de la chiuveta.
Stai sa vezi ca trebuie sa se mai inventeze ceva: taxa pe consultatia telefonica. Multi vor incerca sa evite cei 5 lei si vor incerca consultatii la telefon. Sa vezi atunci medicii de familile cu bluestutul in ureche non-stop. Eventual sa doarma si noaptea cu el, ca acei pacienti doar platesc la stat niste asigurari medicale, nu?
Domnu' Booooc! Vezi ca unii medici vor incerca sa faca evaziune fiscala telefonica consultand prin telefon. Sa mai pompati la anu vreun miliard de euro la STS ca sa poata fi ascultati si medicii de familie, poate prescriu vreun piramidon unei babe infierbantate.

Vizualizare mesajcspot, pe 29th March 2010, 14:39, a scris:

Daca apelezi la o clinica privata se spune ca trebuie sa platesti.
Nu sunt toti pamblicari. Sunt multi doctori foarte buni in clinici private (numai in unele din ele), profesori universitari, medici care au facut facultatea cand inca se invata carte. Ia sa vezi tu dupa ce se duce dreq generatia actuala de medici cum vor avea grija de populatie din astia care fac scoala pe bani si cumpara examene. Ca inainte era mai greu cu cumparatul si se cam invata.
Asa ca deocamdata avem sansa unor clinici private cu medici. Cand astia vor disparea vor fi private dar cu panglicari. Sorry pentru actualii studenti la medicina, dar nu prea am incredere deloc in generatia actuala. Eu doar ma rog sa nu moara toti medicii adevarati inaintea mea.
Dupa mine, potopul! Cum va asterneti asa dormiti. Ce votati o sa mancati.

enjoy,
Mtz

Editat de Mtz, 29 martie 2010 - 14:25.


#26
solovastru

solovastru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 82
  • Înscris: 28.08.2003

Vizualizare mesajMosotti, pe 29th March 2010, 15:17, a scris:

atitea aberatii ca in threadul asta cred ca nici dumenzo, daca-l rogi 40 de saptamini fara mincare, nu poate sa scoata din el

Ce aberatii? REALITATI frate, REALITATI! Pariez ca foarte multi din cei care vor da acum 5 Ron pentru o consultatie banala vor crede ca acei bani raman la doctorul de familie. Nimic mai fals! Si crede-ma ca STATUL mai mult bani pierdea platind astfel de doctori, decat va incasa de la cei care vor frecventa de acum incolo cabinetele medicale.

#27
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 12.855
  • Înscris: 22.07.2004
In alta ordine de idei, daca cotizezi timp de 10 ani la fondul de sanatate si intr-o buna zi ramai fara job, din luna urmatoare nu mai ai dreptul la servicii medicale. Un alt individ daca plateste o suma modica asigurare medicala poate sa beneficieze de asigurare din prima luna.
   Un sistem mai inechitabil de asigurare nu am vazut niciodata, asa ca guvernul romaniei nu o sa mai incaseze de la mine nici un leutz ever pentru asa ceva.

#28
solovastru

solovastru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 82
  • Înscris: 28.08.2003

Vizualizare mesajMtz, pe 29th March 2010, 15:19, a scris:

Trebuia sa pui SI acela de la inceput. Pentru ca topicul tau are sens numai daca nu pui acel SI.
Probabil ca esti scump ca si servicii si te-au angajat medici care trebuie sa iti faca fata si tie la cheltuieli. Si atunci trebuie sa mai ia si ei de undeva, nu?

Scuze ca nu am mentionat, acum imi dau seama ca trebuia sa fac mentiunea. Dar asta nu scuza politica statului de a ne fura permanent.

ps: o contabilitate generala la 100 RON / luna nu cred ca e imens.

#29
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.545
  • Înscris: 01.12.2002

Vizualizare mesajsolovastru, pe 29th March 2010, 15:25, a scris:

ps: o contabilitate generala la 100 RON / luna nu cred ca e imens.
Daca e net, e imens. Daca e brut... transmite-i salutari domnului Boc. Direct in frigider ;)

enjoy,
Mtz

#30
Iocan

Iocan

    Tefelist, fan Kövesi

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.795
  • Înscris: 02.06.2006

Vizualizare mesajcspot, pe 29th March 2010, 14:39, a scris:

Voiam sa aduc in discutie altceva. Sistemul sanitar privat. In Romania in domeniul asta e stana fara caini. Profeseaza tot felul de pamblicari amatori importati de cine stie unde cu niste diplome daca nu false cel putin foarte greu de verificat. Tarifele pentru prestarile de servicii sunt japca pe fata de cele mai multe ori pentru ca o sa gasesti mai mult PR decat medicina.
Nu știu pe mîna cărui medic ai nimerit tu, dar contactul meu cu sistemul privat a fost mai mult decît mulțumitor. Medici competenți și amabili, dotare bună, eficiență și prețuri rezonabile. Ba chiar aș putea spune că raportul preț/performanță este extraordinar de bun, dacă ar fi să  comparăm o consultație cu diagnostic și tratament în sistemul privat românesc și în cel echivalent din Austria, Germania, UK, Franța etc. Aș fi curios ce servicii s-ar putea obține în țările anterior enumerate cu 30-100€.
Iar dacă tot vorbim despre sistemul privat, ce părere ai despre stomatologie?

#31
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 14.897
  • Înscris: 06.10.2003
Cotizez de 4 ani ( angajat + PFA).
Acum 3 ani mi-a trebuit o adeverinta de la medicul de familie - 20 de lei
Acum 2 ani n-am fost deloc la medicul de familie ca n-a fost nevoie
Anul trecut am fost pentru analize - absolut necesare si gratuite, avand in vedere conditia in care eram atunci. Nu mai erau fonduri pentru urmatoarele luni. Daca firma unde lucrez n-avea contract cu o policlinica, decartam vreo 500lei fest. Oricum am decartat atata pentru un vaccin ce trebuia sa-mi fie administrat gratuit in spital.

Deci, ma intreb, pentru ce sa platesc in plus, daca deja platesc niste servicii de care io nu pot beneficia cand am nevoie?

#32
solovastru

solovastru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 82
  • Înscris: 28.08.2003
am pus aici si o solutie pentru nemultumitii care s-au saturat sa cotizeze la stat si sa aiba pensii derizorii, sau nici un beneficiu in sanatate.

salarii vs SRL

#33
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 33.295
  • Înscris: 21.04.2004
m-am dus des in ultima vreme pe la medicul de familie si in ultimul an. mi-am luat medicale si am primit toate medicamentele compensate si chiar se si gaseau la farmacii. moca :lol:

mai mult, am primit trimitere la neurologie la aceeasi clinica, moca (altfel e 500.000 consultatia)

deci mai mult ca sigur ca depinde de medicul de familie si ce-o mai fi pe-acolo

#34
active95

active95

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 17.920
  • Înscris: 29.03.2005

Vizualizare mesajcspot, pe 29th March 2010, 13:53, a scris:

Solutia pentru salvarea romaniei de la colaps, daca nu este deja in colaps, este o lege care sa garanteze ca taxele si impozitele percepute pentru un anumit lucru sa ajunga exact acolo unde sunt destinate. De exemplu :
    - banii colectati pentru asigurare de sanatate sa ajunga la sanatate pana la ultimul cent
    - taxa de drumuri sa ajunga in drumuri si autostrazi
    - contributia la asigurari sociale sa ajunga la pensionari
   - taxa pe poluare sa ajunga la cobaterea poluarii
ETC, ETC ...

Si banii generati de taxa pe viciu adica pe tigari care adunase la sfirsitul anului 2008 500 de milioane de lei unde sint? Erau garantati prin lege sa ajunga in sistemul medical :puke:
Si banii generati de taxa pe mediu/prima inmatriculare unde sint? Erau garantati prin lege pt mediu. Simti o schimbare in mediul inconjurator?
Vorba raposatului dan iosif "las-o-n singe" :rolleyes:

#35
solovastru

solovastru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 82
  • Înscris: 28.08.2003

Vizualizare mesajMosotti, pe 29th March 2010, 15:17, a scris:

atitea aberatii ca in threadul asta cred ca nici dumenzo, daca-l rogi 40 de saptamini fara mincare, nu poate sa scoata din el

Si asta e o aberatie?
Stire ProTv

#36
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 16.545
  • Înscris: 01.12.2002
Pe undeva au dreptate cu cresterea procentului de consultatii pentru ca asa cum se spunea acolo sunt medici de familie in special la tara, prin Moldova, adica in regiuni unde nu prea vrea sa se duca nimeni si care au in listele lor o medie de 5000 pacienti. E clar ca nu poate sa ii trateze pe toti, in caz de urgenta greu pot ajunge la ei deoarece unii stau pe tot felul de coclauri sau in cine stie ce varfuri de munti. Medicii astia cu multi pacienti pe liste nu aveau niciun interes sa faca acele consultatii deoare traiau numai din banii proveniti din per-capita. Totusi acele cazuri nu sunt raspandite si din cauza lor trag si altii.
Sunt medici de familie cu sub 1000 de pacienti si in cazul asta meseria lor nu mai este rentabila. De obicei asta se intampla la oras ca deh, vor si ei conditii bune.
Mai sunt medicii care au multi pensionari pe liste iar cu noua lege acestia vor fi avantajati: nu vor mai veni mosii si babele ca sa le consume timpul aiurea pentru o ameteala.
Dar de obicei legile astea se dau ca sa se scada veniturile medicilor, nu sa creasca. Pe undeva e o smecherie. Se va afla ea pana la urma.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate