Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masina de spalat rufe Bosch

Aici sunt banii Dvs: tarife pentr...

Spatiu prea mare inainte de titlu

Recomandare banca pentru firma
 Prima World HD

Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Cum pot reda niște inregistr...

Denon AVR 1804
 Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune

Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...
 PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...

w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...
 

Ion Diaconescu cere 18 milioane euro despăgubiri de la stat

- - - - -
  • Acest subiect este blocat Acest subiect este blocat
74 răspunsuri în acest subiect

#1
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.919
  • Înscris: 09.04.2006
Articol în "România Liberă":

Ion Diaconescu cere Romaniei 18 milioane de euro pentru anii petrecuti in inchisorile comuniste
In actiunea de chemare in instanta a statului, Diaconescu povesteste cum a fost operat in mina de plumb de la Baia Sprie de un detinut medic care nu avea pregatire de chirurg
Cristi Ciuperca
Joi, 04 Martie 2010

» Pana acum, actiuni similare deschise contra statului roman au fost pierdute de fosti detinuti politici precum Vasile Paraschiv si Viorel Chirila.

Liderul taranist este reprezentat in procesul intentat statului de un alt nume cu greutate in PNT-ul postdecembrist, fostul premier Victor
Ciorbea, cel care a si inregistrat actiunea la  Tribunalul Bucuresti. Acum, Diaconescu solicita instantei  sa constate caracterul politic al condamnarii suferite in baza sentintei Tribunalului Militar Bucuresti din 28 februarie 1948, cand fostul presedinte al PNT a primit o pedeapsa de 15 ani de munca silnica, 5 ani degradare civica si confiscarea totala a averii. Fruntasul taranist le mai solicita magistratilor sa constate si caracterul politic al actiunii prin care Securitatea i-a stabilit domiciliul obligatoriu in comuna Valea Calmatui, din Braila, intre decembrie 1962 si aprilie
1964. Pentru acest ultim episod, Ion Diaconescu solicita statului roman o despagubire de 170.000 euro. Prima infatisare in acest proces a fost fixata pentru 19 martie.

Calvarul liderului taranist a inceput efectiv in urma cu aproape 63 de ani, cand, pe 5 decembrie 1947, a fost arestat in baza unui mandat emis de Ministerul de Interne – Directia Anchete Penale. Aventura penitenciara a lui Diaconescu a luat sfarsit abia 15 ani mai tarziu, parasind puscaria pe 30 noiembrie 1962. "S-a retinut in sarcina mea ca, in calitate
de membru in Biroul de conducere pe tara al Organizatiei de Tineret a Partidului National Taranesc, am desfasurat activitati ostile regimului totalitarist bolsevico-comunist instaurat pe 6 martie 1945, actiuni ce vizau decredibilizarea si rasturnarea acestuia", explica Ion Diaconescu in actiunea de chemare in judecata depusa la Tribunalul Bucuresti.

Distrugerea PNT
La capitolul motive care stau la baza actiunii indreptate impotriva statului roman, avocatul Victor Ciorbea arata ca Ion Diaconescu a realizat un rezumat dupa primele doua volume ale sale: "Temnita, Destinul Generatiei Noastre" si "Dupa Temnita", pentru a descrie mai bine situatia prin care a trecut: "Pretextul  acestor arestari consta in acuzarea conducatorilor partidului de tentativa de fuga in strainatate. Cauza adevarata era insa faptul ca PNT, sub conducerea lui Iuliu Maniu si a lui Ion Mihalache, reprezenta forta de rezistenta nationala fata de cotropirea sovietica", se precizeaza in actiunea depusa la Tribunal.

Ion Diaconescu descrie ca, in timpul anchetei care a urmat arestarii sale, pe langa bataile sistematice si alte torturi, una dintre cele mai crunte experiente prin care a trecut a fost cea a infometarii, "astfel incat ajunsesem in situatia de a fi compatimiti chiar si de oamenii de serviciu". Dupa finalizarea procesului, Diaconescu si lotul care a fost arestat o data cu el au fost transportati la Jilava, apoi in vestita inchisoare comunista de la Aiud. In documentul
trimis recent instantei, fostul presedinte PNT mai sustine ca, odata ajuns la Aiud, si-a dat seama ca detinutii aruncati in beciurile comuniste faceau parte din fostele elite ale societatii, dandu-i ca exemple pe filosoful Mircea Vulcanescu, jurnalistul Nichifor Crainic sau poetul Radu Gyr, dar si legionari arestati pe vremea maresalului Antonescu.

"Am fost chinuit trei ore in cautarea apendicelui"
Diaconescu mai sustine ca dupa escala facuta la Penitenciarul Aiud au urmat  inchisoarea de la Ramnic si perioada in care a muncit in mina de plumb de la Baia Sprie. Referindu-se la acest ultim moment din periplul sau penitenciar, fruntasul taranist povesteste cum, teoretic, o banala operatie de apendicita s-a transformat intr-un supliciu infiorator. Cum lagarul de la Baia Sprie era mai putin cunoscut in exterior, solicitarea sa de a fi operat de apendicita a fost tratata intr-un mod socant: s-a decis ca detinutul Diaconescu Ion sa fie operat chiar in mina, in cele mai mizere conditii, de catre un medic recrutat dintre detinuti, si nu dus la spitalul din localitate.

"Doctorul care opera nu era de fapt medic
, asa cum am aflat mai tarziu, si niciodata nu mai facuse vreo operatie inainte de puscarie. In conditiile acestea, cu un instrumentar primitiv, fara masuri septice si cu o anestezie locala cu efect de scurta durata, am fost chinuit groaznic pe masa de operatie cel putin trei ore in cautarea apendicelui, pentru care mi s-a facut o taietura disproportionat de mare. Am fost macelarit intr-un asemenea hal, ca nu mai puteam articula nici un sunet, toti credeau ca voi muri, astfel ca directorul inchisorii a pregatit formalitatile pentru constatarea decesului", sustine Ion Diaconescu.


Sursa

#2
H725

H725

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.587
  • Înscris: 19.03.2005

Quote

Prost nu e cine cere, prost e cine dă.


#3
nicuabc

nicuabc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.450
  • Înscris: 28.02.2007
Pana la urma totul se rezuma la bani.

#4
H725

H725

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.587
  • Înscris: 19.03.2005
unul dintre bunicii mei a fost trimis la canal pt ca era PNT-ist. a fost printre norocosii care au supravietuit. cum a murit cu multi ani inante de 1989, pot sa cer eu despagubire in numele lui? nu mi-ar strica, daca nu milioane de euro, citeva sute de mii...

Editat de H725, 06 martie 2010 - 02:17.


#5
marius_x

marius_x

    New Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 2
  • Înscris: 06.03.2010
INTREBARE: Sunteti de acord ca Ion Diaconescu (PNT) sa primeasca 18 mil. Euro ca despagubire pentru suferintele indurate in inchisorile comuniste?

#6
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 28.117
  • Înscris: 20.12.2007

 Marius1989, on 6th March 2010, 01:54, said:

sustine Ion Diaconescu. [/i]

Sursa

Incapabilule, pentru prestatia de lider al CDR si presedinte al PNTCD ar trebui ca tu sa dai bani statului roman. Ai fost una dintre dovezile cele mai elocvente ale faptului ca un om politic nu se face doar ca a fost arestat prin tinerete.
Batraneii incapabili ca tine sau instantaneu molipsiti de gustul puterii ca Ionescu Galbeni, sunt principalii vinovati de uriasul regres al ideii de dreapta din Romania dupa 2000.

#7
nicuabc

nicuabc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.450
  • Înscris: 28.02.2007
Eu nu am putut sa-i mai inghit deloc pe astia de la PNT si alianta lor dupa guvernarea dezastruoasa din 1996-2000. Faptul ca Diaconescu cere 18 milioane de euro nu mi se pare chiar atat de grav (nu zic ca-i bine), altii au furat mult mai mult si nu au stat prin puscarii ca detinuti politici. Dupa parerea mea Diaconescu cere banii astia ca sa-si puna neamurile la adapost, altfel ii cerea mai demult.

#8
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 28.117
  • Înscris: 20.12.2007

 nicuabc, on 6th March 2010, 09:53, said:

Diaconescu cere banii astia ca sa-si puna neamurile la adapost, altfel ii cerea mai demult.

Spre deosebire de alti amarati cu ani de puscarie la ctiv, Diaconescu a ajuns in pozitia in care putea si trebuia sa faca ceva pentru tara asta. Incompetenta lui politica il descalifica pentru orice compensatie platita de statul roman actual. Nu de alta dar prea mult a suferit acest stat de prostia lui, a lui Ionescu Galbeni, ministrului de interne Prodigy ca sa- enumar pe batrani. Asta ca sa n u-mi aduc aminte de personaje precum Opris ca ma enervez si devin off topic.

#9
gigel de hohențolărn

gigel de hohențolărn

    am merțan

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 17.692
  • Înscris: 07.07.2006
sunt curios cum poți da în schimbul a cinșpe ani o oareșcare sumă de euro.
e trist că nu suntem în stare să ne asumăm trecutul, iar prin aceasta înseamnă să nu-i mai vedem pe fii securiștilor și foștii securiști în structurile statului. începând cu ilici și terminând cu băse.
asta în condițiile în care primesc pensie de revoluționar niște căcați care au strigat hai ilièi jos ceașcă, în timp ce rezistența anticomunistă a crăpat prin părânăi, munți & șit.

asta-i țara, ăștia-s oamenii.
pagubă-n ciuperci

#10
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.784
  • Înscris: 11.03.2007

 Kokoshmare, on 6th March 2010, 08:21, said:

Incapabilule, pentru prestatia de lider al CDR si presedinte al PNTCD ar trebui ca tu sa dai bani statului roman. Ai fost una dintre dovezile cele mai elocvente ale faptului ca un om politic nu se face doar ca a fost arestat prin tinerete.
Batraneii incapabili ca tine sau instantaneu molipsiti de gustul puterii ca Ionescu Galbeni, sunt principalii vinovati de uriasul regres al ideii de dreapta din Romania dupa 2000.
  
Nu stiu ce anume ma face sa fiu de acord cu tine; de obicei nu mi se intampla.

#11
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.269
  • Înscris: 03.01.2007
Nu deoarece banii respectivi s-ar da din banii oamenilor care trăiesc acum care n-au nici o vină că el a fost închis atunci.

În perioada interbelică erau anumite legi, în perioada postbelică alte legi. El a respectat legile interbelice în perioada comunistă și a ajuns la bulan.
Voi credeți că Ceaușescu și alți comuniștii n-a făcut pușcărie în perioada în care la guvernare era PNȚ sau PNL?
Partidul comunist era interzis înainte; comuniștii au răsplătit cu aceeași monedă.

Liderii politici din perioada interbelică au plătit pentru prostiile mari pe care le-au făcut după moartea lui Ferdinand și a lui Ionel Brătianu; l-au acceptat pe Carol al II-lea care era autoritar și prost dar nu i-au acceptat pe legionarii conduși de Zelea-Codreanu care era autoritar dar nu era în nici un caz prost.
Codreanu nu s-ar fi aliat niciodată cu Hitler după Dictatul de la Viena (știu că era mort când a început războiul).

Editat de m3th0dman, 06 martie 2010 - 20:29.


#12
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 12.073
  • Înscris: 02.03.2003
Se ataca unii pentru ca omul cere suma asta.
Mai baieti dar cand copii tortionarilor invart milioanele furate de ce nu protestati ?
Comunismul a transformat oamenii, i-a facut sa nu mai vada adevarul, sa nege lucrurile evidente.

Vizavi de situatia celor ce au suferit de pe urma comunistilor am o singura consolare, istoria se va repeta.

#13
tomafric

tomafric

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 93
  • Înscris: 02.02.2010

 gigel de hohențolărn, on 6th March 2010, 18:07, said:

sunt curios cum poți da în schimbul a cinșpe ani o oareșcare sumă de euro.
dar cum evreii solicita bani iar tu esti de acord cu cei?

 gigel de hohențolărn, on 6th March 2010, 18:07, said:

e trist că nu suntem în stare să ne asumăm trecutul,
primul esti tu.

 gigel de hohențolărn, on 6th March 2010, 18:07, said:

asta-i țara, ăștia-s oamenii.
sper ca vorbesti in oglinda. Iti mai recomand sa tragi si o flegma in lepra care o vezi.

#14
mihaibo

mihaibo

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 2.203
  • Înscris: 12.07.2005

 gigel de hohențolărn, on 6th March 2010, 17:07, said:

asta în condițiile în care primesc pensie de revoluționar niște căcați care au strigat hai ilièi jos ceașcă, în timp ce rezistența anticomunistă a crăpat prin părânăi, munți & șit.

asta-i țara, ăștia-s oamenii.
pagubă-n ciuperci

asa e sunt multi care nici nu au strigat si au n drepturi ca au  fost "revolutionari".

Pe cand cei care chiar au suferit sau au putrezit prin puscarii nu au fost despagubiti deoarece tortionarii si urmasii lor sunt la putere.

Sa nu mai zic ca avem eroi care fie inca sunt considerati extremisti sau nici macar nu au fost reabilitati.

Editat de mihaibo, 06 martie 2010 - 21:59.


#15
zagon

zagon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.048
  • Înscris: 30.11.2009

 Kokoshmare, on 6th March 2010, 08:21, said:

Incapabilule, pentru prestatia de lider al CDR si presedinte al PNTCD ar trebui ca tu sa dai bani statului roman. Ai fost una dintre dovezile cele mai elocvente ale faptului ca un om politic nu se face doar ca a fost arestat prin tinerete.
Batraneii incapabili ca tine sau instantaneu molipsiti de gustul puterii ca Ionescu Galbeni, sunt principalii vinovati de uriasul regres al ideii de dreapta din Romania dupa 2000.
ai foarte mare dreptate,omul ăsta e o nulitate politică. :thumbdown:

Editat de zagon, 06 martie 2010 - 22:08.


#16
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 51.057
  • Înscris: 31.07.2007
Oare cum ar fi daca toti cei intemnitati/torturati de catre comunisti ar cere acum sume din astea exorbitante?

#17
tomafric

tomafric

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Mesaje: 93
  • Înscris: 02.02.2010

 edy_wheazel, on 6th March 2010, 23:14, said:

Oare cum ar fi daca toti cei intemnitati/torturati de catre comunisti ar cere acum sume din astea exorbitante?
ai intelege de ce unii nu-i inghit pe evreii care fac caz de Holocaust! :ciocan:

#18
Anjin`

Anjin`

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.160
  • Înscris: 10.05.2005
Eu în locul lui ceream, pentru un cuvânt, o formulare. Adică justificam cu anii de bulău dar chestia e că în țara ast, între sfârșitul războiului și moartea lui Stalin au fost cam un milion de deținuți. Asta nu include pe cei care au fost victime ale abuzurilor administrative cum ar veni deportați în Bărăgan, cei care au fost trimiși la "muncă" în URSS sau alte cazuri.
Tuturor celor care au supraviețuit acestor lucruri li s-a dat printre altele un act pe care scrie așa [...]
Se acordă titlul de luptător anticomunist[...] Hellău
Nu poți acorda așa ceva și oricum NU E ADEVĂRAT pentru mulți. Mai jos pe pagină scrie exact ce i s-a întâmplat persoanei, dar faptul rămâne. Tot gunoaiele astea sunt la conducere. Dacă au nesimțirea să-și bată joc în așa hal încât să scrie că se acordă, să dilueze numărul până la punctul la care nu mai înseamnă nimic recunoașterea prin acel act(valabil și pentru revoluționari) eu unul ceream cât se poate. Poate se trezește dracu cineva.

Editat de Anjin`, 06 martie 2010 - 22:34.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate