Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Parcare gratis Romexpo

Limbaj de programare RUST

Despre titularizare si definitiva...

date personale angajat
 Intelectualii Romaniei

Gaina rasa Brahma bolnavioara

Recomandare SmartWatch pe care po...

Concediu Vasiliki
 Funcție WhatsApp

Zilele reclamelor luminoase cu &#...

Propranolol zilnic

Ce "tip" de apartament/ca...
 A luat cineva masina Tesla din re...

Robot de spalat geamuri

Lipsa etrieri noduri

nume strazi
 

Imbunatatiri aduse incintelor audio

- - - - -
  • Please log in to reply
61 replies to this topic

#1
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
Sunt considerate on topic posturile care se referă la experiențe personale în ce privește subiectul topicului, iar concluziile acestor experiențe NU au caracter general ci se referă strict la acel caz particular.
NU complicați inutil discuția. Da, acustica este o știință însă asta e irelevant în acest topic, oricine are dreptul să facă diverse experimente chiar dacă nu e acustician.


 spiridusul_0591, on 15th December 2009, 10:11, said:

de cateva zile tot ma documentez despre "tunat" incinte.Adica sch filtre, sch cabluri in boxa, indrodus material fonoabsorbant in incinte, etc.
Credeti ca la boxele mentionate mai sus(Magnat Monitor 880) in care au fost sch condensatorii filtrelor(imbunatatiti) ar mai trebui sa fac ceva...?
Sfatul meu e ca momentan sa stai si sa le asculti asa cum sunt, bucura-te de muzica, nu face o obsesie prea mare din asta. In felul asta te vei obisnui si cu sunetul si astfel daca vei dori sa mai modifici ceva pe viitor macar vei observa mai bine diferentele.
Iti spun unde am observat pana acum diferente, boxele astea sunt sensibile la pozitionare. Cum am spus, le am de aproape un an, si in acest timp am incercat tot felul de tweak-uri si in cele din urma mi se pare ca suna cam de 2x mai bine ca in ziua in care le-am cumparat. Parere nu numai a mea ci si a altcuiva. Nici pomeneala de efect placebo, schimbari foarte evidente. Si fara sa umblu in ele.
In primul rand conteaza mult pe ce stau boxele. E bine sa fie spike-uri cat mai ascutite, puteam sa iau altele noi, eu le-am luat pe ale lor si le-am bagat putin la polizor pana le-am ascutit de sa ma intep in ele. Le-am pus pe monezi. Apoi ridicarea de la podea (desi sunt boxe standfloor) are un efect benefic asupra sunetului, nu mai bubuie basul. Am improvizat mai multe, si scaunele si stand-uri, pana m-am oprit la cele de mai jos. Sunt din lemn, umplute cu nisip, cca 25kg. Dedesubt alte spike-uri ascutite, tot pe monezi, sa nu intepe parchetul si sa fie suprafata de contact cat mai mica. In spate am confectionat niste basstraps - pentru astea iti dau mai multe detalii pe PM, nu mai umplu aici...
Toate modificarile astea le-am facut treptat, din ce citeam pe net, eram neincrezator la fiecare (nu-mi imaginam ca vor schimba ceva, dar voiam sa le incerc, "sa-mi fac damblaua" cum se zice). Si spre surprinderea mea au adus imbunatatiri majore sunetului, per total, adunate, si boxele parca abia dupa ele si-au mai dat drumul si au inceput sa arate ce pot! Alta dinamica, alt soundstage, focus, transparenta... Nu ma pricep asa bine sa le descriu, dar alta viata! Mai ales pe inregistrari minimaliste (voce si doua instrumente, lossless bineinteles) se observa diferenta fata de inainte, o senzatie de realism. Si mi-a fost confirmat si de altcineva, suna mult mai bine ca in ziua in care le-am cumparat si le-am asezat simplu pe podea. A, uitasem - distantele fata de pereti - minim 50 cm in spate si 40 fata de cei laterali. Boxele au porturi de bass-reflex in spate, eu am pus si basstraps sa mai elimin din reverberatii prin camera si in pozitia de ascultare. Si nu uita toate modificarile le-am adus treptat, la distanta in timp una de alta, si in felul acesta am putut sa ma bucur mai mult de ele si mi parca s-au parut mai mari decat mi s-ar fi parut daca le faceam toate dintr-o data. Deci nu te grabi cu modificarile.
In final arata ca mai jos, daca nu place cuiva aspectul putin imi pasa, ca suna mult mai bine asa! :P

Uite aici si alte exemple de tweak-uri, ca de la modificarea filtrelor a pornit discutia http://www.tnt-audio...eaktweak_e.html
Acolo le imparte in 3 categorii, A - in care nu aduci nicio modificare boxei, B - unde trebuie sa umbli inauntrul incintei si C - unde pui mana si pe pistolul de lipit. Vezi ca e si part 2, dai clic jos

Ma atrage indeea cu ranforsarea suplimentara, ce credeti va aduce imbunatatiri ? Acolo zice ca aproape garantat va aduce imbunatatiri la un standfloor.
Si alta modificare pe viitor - vreau sa schimb toate cablurile din interior cu cupru OFC de 2.5

Attached Files


Edited by antinari, 06 March 2010 - 17:27.
completare reguli topic


#2
spiridusul_0591

spiridusul_0591

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 27.03.2009
Super treaba!
Banuiesc ca dupa ce imi v-or ajunge nu voi incepe direct sa ma gandesc la modificari, adica baiatul m-a asigurat k nu este cazu, asa ca ma voi pune in fololiu si le voi asculta:P
Pe parcurs as fi tentat sa fac niste suporturi pentru ele, dar asta nu prea inteleg dc trebuie sa fie cat mai ascutit piciorusul boxei, de spuneai ca le-ai bagat la polizat?
si in legatura cu "In spate am confectionat niste basstraps - pentru astea iti dau mai multe detalii pe PM, nu mai umplu aici..." as dori macar in mare sa stiu despre ce e vorba, sa nu cumva nu te mai gasesc pe forum pe cand ma apuc si eu la chestia asta:D
tot in viitor poate o sa ma ocup si de cablaraie, si cel conducator la boxe, si cel din boxe, dar dupa cum ziceai si tu asta in viitor.
Apropo boxele au ceva material inauntru?fonoabsorbant, sau nu au nevoie?
Multumesc pt link'uri si pentru sugestii, chiar imi sunt de folos,
Cu bine!

Edited by antinari, 15 December 2009 - 17:45.
quote removed


#3
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_trap
Hai ca scriu si aici, nu mai trimit PM, poate e de folos si altora. Iti spun cum stiu eu, sper sa nu incurc ceva.
(Daca se considera off-topic se poate sterge si trimit doar PM, am salvat si intr-un txt.)
Basstrap-urile sunt niste panouri care se pun pe pereti si la colturi, cu rolul de absorbtie a basului care o ia razna prin camera. Sunt facute de obicei din vata minerala din roca bazaltica cu densitatea 40...60kg/mcub, sau vata de sticla cu densitate mai mica, sau alte materiale, si trebuie sa aiba o grosime de min 10-15cm.
Cand boxa emite un sunet, o unda sonora, acesta pleaca in mai multe directii - o data inspre urechea ta in pozitia ta din care asculti, dar pleaca si inspre peretele alaturat de unde se reflecta asemeni luminii dintr-o oglinda si se intoarce la urechea ta. Suprapunandu-se cu sunetul original plecat din boxa, se poate auzi ori mai tare si bubuit si prelung, ori mai incet pe acea frecventa (daca se suprapune in faza - mai tare, in antifaza - mai incet sau se anuleaza de tot). Undelor suprapuse astfel le spune unde stationare.
Punctul din perete din care unda reflectata se intoarce la urechea ta in pozitia de ascultare se numeste punct de reflexie primara, si acolo trebuie pus basstrap sa absoarba unda sa nu se mai reflecte. Dealtfel basstraps se mai pun si in colturile camerei. Uite o imagine care arata sugestiv cum ajunge o bataie din palme la ureche, si cum basstrap-ul absoarbe una din reflexii.
Deci basstrapul se ocupa in special de frecventele joase. Pentru inalte e alta discutie...
Punctele de reflexie primara le poti afla destul de usor: stai in pozitia ta de ascultare preferata. Chemi un prieten cu o oglinda si il pui sa plimbe oglinda pe pereti, lipita de ei. Unde vezi boxa in oglinda, in acea zona e un punct de reflexie primara  :idea:
Mai multe detalii aici in special pag 14-20, desi merita citit tot.
Deci basstraps pui ca sa nu mai bubuie basul prin camera si in pozitia de ascultare, sau sa nu se anuleze pe anumite frecvente, deci sa sune corect.
Legat de constructia lor (ca nu am vazut nicaieri de vanzare - deci ti le faci singur) abunda youtube-ul de tutoriale. Panza folosita pentru acoperirea vatei minerale trebuie sa treaca aerul prin ea, nu conteaza materialul sau cu ce e colorata, atata timp cat trece aerul daca sufli prin ea.
Vata minerala am folosit Isover PLU 50, 8 bucati x 5cm grosime, 100cm inaltime si 60 latime. Mai e si PLU 100 unde sunt 4 bucati x 10cm. Am vazut-o in cam toate magazinele de bricolaj din bucuresti, ~40ron pe bax. Atentie cea cu folie aluminiu nu e buna.

Despre materialul din boxe scrie tot acolo in linkul pe care ti l-am dat prima data http://www.tnt-audio...eaktweak_e.html

Dar repet nu fa o obsesie din astea, lasa-le in timp...
Asculta muzica in primul rand!

PS - cand am cumparat boxele, la mana a doua, aveau rodajul facut deja ~7 luni, deci schimbarile in sunet pe care le-am enumerat eu in celalalt mesaj nu s-au datorat decat modificarilor aduse de mine, si nu ca urmare a rodajului. Am uitat sa precizez si asta.

PPS - nu mai cita tot ce am scris eu ca se supara antinari pe tine :) Da repede edit si sterge tot citatul ala ;)

Edited by motanu44, 15 December 2009 - 17:40.


#4
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,535
  • Înscris: 08.12.2006

 spiridusul_0591, on 15th December 2009, 10:11, said:

Credeti ca la boxele mentionate mai sus(Magnat Monitor 880) in care au fost sch condensatorii filtrelor(imbunatatiti) ar mai trebui sa fac ceva...?
Cred că nu. Cel puțin deocamdată, modificările e bine să le faci doar atunci când știi exact ce, de ce  și cum vrei să le faci.

 motanu44, on 15th December 2009, 13:35, said:

Ma atrage indeea cu ranforsarea suplimentara, ce credeti va aduce imbunatatiri ? Acolo zice ca aproape garantat va aduce imbunatatiri la un standfloor.
Si alta modificare pe viitor - vreau sa schimb toate cablurile din interior cu cupru OFC de 2.5
Îți poți da seama dacă e nevoie de o ranforsare suplimentară din comportamentul incintei la nivel mare de sunet, pui mâna pe ea. Dacă se aude vibrând/zbârnâind atunci nu mai e cazul s-o "palpezi", cu siguranță are nevoie :)
Ranforsarea cu elemente suplimentare aduce și o scădere a volumului incintei, dacă nu e necesară e preferabil să nu o faci.

Cablurile din boxe sunt de regulă scurte spre foarte scurte, însă e la fel de adevărat că, cel puțin la cele din mileniul ăsta, sunt și subțiri spre foarte subțiri (cam la minimul posibil/admis). Oricum, schimbarea nu va afea efecte negative, pozitive e posibil să existe (chiar dacă nu semnificative).


 motanu44, on 15th December 2009, 17:27, said:

Dar repet nu fa o obsesie din astea, lasa-le in timp...
Asculta muzica in primul rand!
Foarte corect :cheers:

 motanu44, on 15th December 2009, 17:27, said:

PPS - nu mai cita tot ce am scris eu ca se supara antinari pe tine :) Da repede edit si sterge tot citatul ala ;)
L-am șters eu :)

Edited by antinari, 15 December 2009 - 17:48.


#5
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,646
  • Înscris: 06.03.2005
Poate ca in unele situatii modificarile aduse unor incinte in interior pot fi benefice dar in acest caz (Magnat ) ma indoiesc ca vor ajuta.
Scriu asta deoarece am ceva experienta cu filtrele lor si cu incinta.
Poate pare ciudat dar incintele astea au fost realizate pe baza sistemului de masura si analiza Klippel ( http://www.klippel.de/ ) si s-a tinut cont inclusiv de rezonantele incintei.Cu alte cuvinte boxa "canta" ca sistem impreuna cu incinta nu s-au luat in considerare numai difuzoarele.
Coloratia incintei este luata in seama pentru rezultatul final.
Daca se supra-amortizeaza sau se modifica materialul si cantitatea absorbantului vor apare modificari nedorite de proiectant si sunetul redat poate suferi.

#6
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
Se pare ca, chiar si folosind sistemul Klippel, la modelul 1000 nu prea le-a iesit ca la modelul 220. :)
Eu totusi cred ca o sa incerc pana la urma la ale mele 880, nu ma costa mai nimic, vreau sa pun niste traverse din lemn (de tip "coada de matura" intre peretii paraleli cum scria pe tntaudio.)
Si daca e sa nu-mi placa le dau jos. Incercarea moarte n-are.

Edited by motanu44, 15 December 2009 - 18:27.


#7
spiridusul_0591

spiridusul_0591

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 27.03.2009
In primul rand, sorry antinari pt citat, nu am intentionat sa fac ceva rau.
Iar in al doilea rand mi se pare foarte interesant ce zice motanu44, nu stiu daca imi va iesi si mie chestia aia, dar cu siguranta voi incerca in mare tot ceea ce mi-a spus.Nu sunt un expert in astea, dar pur si simplu ma atrag chestiile astea, imi place sa tot "piscalesc" cam pe la tot ce inseamna electrica :D
Nu ma gandesc ca va fi un succes extraordinar, dar imi place sa "pierd" timpu in acest fel, in special ca acum e cavanta pt mine(is in a 12-a).
Orcum daca va mai exista acest topic pe cand ma hotarasc sa fac eu cateceva din ceea ce mi-ati spus,  va voi tine la curent.
Inca odata ii multumesc lui motanu44 pt timpul acordat si pt indrumarile pe care mi le-a facut!
Traiti bine!!!(cum ar zice un personaj politic)

#8
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
Daca te si pasioneaza, incearca! Cu bani putini si un Hornbach la indemana si un minim de unelte poate iesi chiar ceva frumos. Mie imi place tot ce tine de construit in general, cu electrica nu prea ma omor.

Acuma, legat de Magnat 880, eu ti-am spus ce am incercat eu si cum mi-a iesit, dar nu spun ca ce am incercat eu e o reteta sau ca nu se poate si mai bine. Trebuie sa intelegi logica din spate, eu am incercat astea in bani putini. Poate tu descoperi si altele. Eu nu aveam nimic planuit dinainte, citeam pe forumuri de profil (romanesti sau straine) si ce imi placea din ce scria lumea pe acolo - incercam si eu. Trebuie a intelegi si logica la ceea ce faci.
Oricum, m-am convins de unele lucruri spre exemplu conteaza mult pe ce sta boxa, la milte boxe mai scumpe lumea isi cumpara placi de granit, standurile la bookshelf (si nu numai) trebuie sa fie cat mai grele, umplute cu nisip sau plumb chiar, ce importanta au spike-urile, ce e aia decuplare acustica s.a.m.d.... Pt inceput articolul asta mi se pare foarte bun, pentru a intelege ce inseamna integrarea optima a unui sistem intr-un spatiu de locuit, si ce beneficii poate aduce asta (sau altfel spus de ce o boxa suna bine in showroom si cand ajungi acasa poti chiar sa te iei cu mainile de cap)


OFFTOPIC
(scuze, dar oricum discutia a deviat deja de la Sony SSF6000 catre tweak-uri pentru boxe si altele asemenea)

apropo de standuri si ce am scris in primul rand de sus, cu pasiunea pentru construit, uite mai jos, cel putin ca inspiratie, alte standuri pe care le-am facut "la comanda" :) cadou fratelui meu pentru Microlab Solo7 (pe care dealtfel tot de la mine le are). Standurile au peste 30kg. M-au costat materialele ~150ron. Scuze pt calitatea pozelor, sunt facute cu telefonul.

Attached Files


Edited by motanu44, 15 December 2009 - 22:23.


#9
spiridusul_0591

spiridusul_0591

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 27.03.2009
Cand o sa am timp vreau sa citesc tot ce sctie in acel tutorial, si cu siguranta imi voi construi niste stativi pentru acele boxe.
Un singur lucru nu prea inteleg , faza cu acele picioruse ale boxelor si ale stativelor, dc nu le pui direct pe podea, respectiv pe stativ(boxele)?
Si apropo, chiar arata super acele stative, sper sa-mi iasa si mie macar asemanatoare cu ale tale ;)) documentare am suficienta, poate si prea multa, datorita tie:D
Maine trebuie sa-mi ajunga boxele si sunt deja tare extaziat in aceasta privinta :D
PS: sper sa nu se supere adminii pt k am derivat putin de la subiect :|
Numai bine!

Edited by antinari, 16 December 2009 - 10:01.
quote removed


#10
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

 spiridusul_0591, on 15th December 2009, 23:30, said:

Un singur lucru nu prea inteleg , faza cu acele picioruse ale boxelor si ale stativelor, dc nu le pui direct pe podea, respectiv pe stativ(boxele)?
Acelea se numesc spike-uri. La ce folosesc si cum ajuta - aici sunt multe dezbateri pe forum-urile de profil. In linii mari e vorba de cuplare si decuplare acustica intre boxa si podea, si aici e o intreaga teorie..... Tu tine minte ca e bine ca boxa sa stea pe spike-uri pt ca se aude mai bine asa decat fara nimic. Monezile dedesubt sunt ca sa nu se strice parchetul si ca punctul de contact sa fie cat mai mic. E mai greu de explicat, ia-o ca atare, marea majoritate a boxelor scumpe (inclusiv foarte scumpe - ex Sonus Faber) folosesc spike-uri, si asta cred ca e suficient. Mai poti cauta pe google despre cuplare si decuplare acustica, nici eu nu stiu exact sa-ti explic, daca zic cu cuvintele mele ce-am inteles mi-e sa nu spun vreo prostie, ia-o de-a gata ca e mai bine cu spike-uri, eu am incercat in mai multe feluri si la mine cel mai bine a sunat cu spike-uri

Am intalnit si ideea de decuplare cu ceva elastic (cauciuc), dar aici e mai greu de nimerit, trebuie un cauciuc suficient de moale incat sa absoarba dar suficient de tare sa nu se comprime de tot si sa devina rigid. In practica se pot folosi cuburi dintr-un material care sa se comprime cu aprox 10-15% din inaltimea lui la asezarea boxei. Deci depinde de la boxa la boxa, in functie de greutate. Asta inca nu am incercat pt n-am gasit cauciuc (dar nici n-am cautat suficient).

Care metoda e mai buna? Din ce am citit pe forum-uri depinde de la caz la caz. Unii zic ca spike-urile nu au ajutat la nimic, la mine au ajutat mult, la altii mai putin. La fel si cu cauciucul, parerile sunt impartite. (ca o paranteza - la fel de impartite cum sunt si despre placile de granit). Revenind, mie nu mi-a placut cum suna boxele cu piciorusele lor mici de cauciuc (sunet mort fara dinamica, palid) si am incercat si cu niste picioruse de silicon (anti-vibratii scria pe ele) cu acelasi rezultat. Cand am pus spike-uri pe monezi alta viata - sunet mai dinamic, mai live, parca s-a luminat. Mi-a placut asa si am renuntat la ideea de a mai cauta cauciuc.

Cand boxa mai sta si pe stand (sau pe o bucata de granit) se complica lucrurile - ce trebuie folosit intre boxa/stand si intre stand/podea ?
Si aici sunt mai multe combinatii intre cele de mai sus (iar te sfatuiesc sa mai cauti pe google...)
Atunci cand se foloseste un stand bun, rigid si greu, cel mai des se recomanda sa se foloseasca spike-uri intre stand si podea.
Iar intre boxa si stand sunt mai multe variante - ori boxa sa fie perfect lipita de stand (una cu el), ori una din cele doua de mai sus (spike-uri sau cauciuc)
La mine mai bine a sunat tot cu spike-uri intre boxa si stand. Cu piciorusele lor de cauciuc (sau cele din silicon) acelasi rezultat ca mai sus. Am lipit si boxa de stand si pt asta cel mai bun material (in ideea ca s-o si pot dezlipi daca nu-mi place) cel mai bun mi s-a parut plastilina, si nici nu costa mult. Am pus destula, dupa ce s-a mai intarit aproape ca se inclina boxa cu tot cu standul de 25kg daca o impingeam de sus, cu mana. Rezultatul nu mi-a placut, cam acelasi cu cauciucul/siliconul. Asa ca am folosit peste tot numai spike-uri, din combinatiile incercate de mine asa mi-a placut mie mai mult, dar nu zic ca le-am incercat pe toate in mod corect sa pot trage o concluzie clara si definitiva cum suna cel mai bine (in cazul meu particular, evident, ca la alte boxe/stand-uri se poate schimba treaba). La mine ce am incercat cu cauciuc (sau chiar si carti am incercat) a dus la un sunet fara dinamica, palid, fara viata. De aceea, cand am construit a doua pereche de stand-uri mai cu pretentii audiofile, adica cele pt Microlab Solo7 de mai sus, am pus direct spike-uri si sus si jos, si pe fundul boxelor am lipit monezi in punctele unde stau pe spike-uri, deci invers adica spike-urile sunt atasate de stand si monezile de boxa

Edited by motanu44, 16 December 2009 - 02:22.


#11
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

 motanu44, on 15th December 2009, 19:00, said:

Acelea se numesc spike-uri. La ce folosesc si cum ajuta - aici sunt multe dezbateri pe forum-urile de profil. In linii mari e vorba de cuplare si decuplare acustica intre boxa si podea, si aici e o intreaga teorie.....

Teorie aplicata aiurea in toate camerele din Romania.
"Decuplarea" aia este utila cand ai podea de lemn, care se sprijina din 3 in 3 metri pe coloane de beton (suspendata cum ar veni). Acel tip de podea poate prelua vibratiile de la boxa si induce la randul ei vibratii pe alte frecvente proprii, care la volum mare coloreaza sunetul. Acele case se numesc ca au "crawl space" in USA.
De aceea se mai adauga si o masa intermediara cu efect de "amortizare" al rezonantelor podelei.

In cazul podelei de beton care se gaseste la toate blocurile din Romania, podeaua nu are frecvente proprii de rezonanta, ca nu se apuca sa se zgaltaie planseul... Toate ingineriile alea nu fac absolut nimic, decat in imaginatia celor care le pun in aplicare.

#12
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

 SuperDuper, on 16th December 2009, 03:08, said:

Toate ingineriile alea nu fac absolut nimic, decat in imaginatia celor care le pun in aplicare.
Deci la care te referi - la stand-uri grele, la spike-uri, sau la cauciuc ?
Vrei sa spui ca le negi pe toate ?
Nu am inteles...

#13
spiridusul_0591

spiridusul_0591

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 27.03.2009
Eu cred ca, daca pana si sony s-a convins de acele spike-uri, cu siguranta au un efect benefic asupra sunetului chiar si daca materialul pe care sunt asezate boxele nu este neaparat lemn.
Nu sunt in masura sa dau explicatii in acest sens(pt ca nu le am), dar cu toate acestea mi se pare o idee foarte interesanta, si chiar daca, sa zicem ca nu va avea un efect izbitor sunt dispus sa incerc aceasta teorie deoarece dupa cum am mentionat si mai sus imi place sa fac tot felu de chestii de genul acesta, iar daca rezultatul va fi unu cat de cat pe asteptarile mele, sau macar sa observ o schimbare, ma declar foarte multumit deoarece am satisfactia unui lucru facut de mine.Poate pentru unii asta nu inseamna mare lucru, dar pentru altii reprezinta un adevarat premiu.
Asta ca un raspuns la atitudinea negativista a lui "SuperDuper".
Papa!

#14
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,646
  • Înscris: 06.03.2005
Treburile cu pozitionare , decuplarea acustica sunt foarte importante la sunetul final, modificarile interne pot altera conceptul initial.
Din experienta am inlocuit capacitorii electrolitici nepolarizati cu unii speciali MKP mult mai buni si rezultatul parea initial bun, sunetul a castigat in precizie si rafinament, parea mai curat dar la o comparatie ulterioara cu incinte nemodificate am constatat ca pierduse din sclipire, din dinamica devenise mai soft  si mai monoton.
Daca comutai A-B perechile originale si cele modificate era greu sa spui cum este mai bine, sunetul exuberant original sau curatenia moale.
Supra-amortizarea interna reduce deasemenea articulatia si dinamica, sunetul pare mai sec, mai mort chiar daca pare mai exact.
Prin modificarile aduse la incinte se obtine defapt alt sunet nu neaparat mai bun, sunet care poata sa placa mai mult sau mai putin decat cel original.

#15
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

 spiridusul_0591, on 16th December 2009, 03:45, said:

Eu cred ca, daca pana si sony s-a convins de acele spike-uri, cu siguranta au un efect benefic asupra sunetului chiar si daca materialul pe care sunt asezate boxele nu este neaparat lemn.
Da, Sony proiecteaza boxele special pentru aparatmentele din Romania... <_<
Ei pun spike ca asa este moda si arata "cool", din motive de marketing pur, nu ca ar ajuta la ceva.
La boxele bookshelf pozitionarea este critica, la cele floorstand este importanta, dar nu cred ca adaugarea de saci de nisip si spike-uri intr-un aparatment de bloc face vreo diferenta. Postul meu nu se referea la  utilitatea lor in general - la mine in casa, da, se justifica incercarile astea - ci la un caz specific.

#16
bfn

bfn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 762
  • Înscris: 24.04.2008

 SuperDuper, on 16th December 2009, 03:08, said:

In cazul podelei de beton care se gaseste la toate blocurile din Romania, podeaua nu are frecvente proprii de rezonanta
Orice are frecventa proprie de rezonanta, daca intra sau nu la rezonanta din cauza boxelor e alta poveste.

#17
spiridusul_0591

spiridusul_0591

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 325
  • Înscris: 27.03.2009
Poi eu de exemplu stau la casa, iar pe jos am parchet(melaminat).Deci exista posibilitatea sa aiba ceva efect aceste spike'uri.
Sunt perfect de acord cu tine FC72, modificarile aduse incintelor pot aduce si imbunatatiri, dar si "rautati", in mare parte cred ca frumusetea sunetului vine odata cu conceptele fiecaruia cu privire felul sunetului:dinamic, curat, tare, soft..etc
Pe motanu44 am vrut sa il mai intreb ceva.... in legatura cu acele planse confectionate(fonoabsorbante parca) din spatele boxelor.Adica ma gandesc ca daca pui in spatele boxelor acele "planse" banuiesc ca basul in special se diminueaza:-? Defapt asta e scopul...?sau elimina surplusul de bass?
Numai bine!

#18
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

 SuperDuper, on 16th December 2009, 15:04, said:

nu cred ca adaugarea de saci de nisip si spike-uri intr-un aparatment de bloc face vreo diferenta.

 SuperDuper, on 16th December 2009, 03:08, said:

In cazul podelei de beton care se gaseste la toate blocurile din Romania, podeaua nu are frecvente proprii de rezonanta, ca nu se apuca sa se zgaltaie planseul... Toate ingineriile alea nu fac absolut nimic, decat in imaginatia celor care le pun in aplicare.
Te asigur ca la mine, intr-un bloc comunist din bucuresti, construit prin anii '80, toate "ingineriile" de mai sus au facut o diferenta cand le-am pus in aplicare. Si pozitionarea pe spike-uri fata de cea fara, si standutile cu nisip fata de altele fara (in aceleasi conditii, fara sa scot spike-urile, si la aceeasi inaltime), absolut toate au adus modificari mai mari sau mai mici, si m-am oprit la combinatia care suna cel mai bine. Si altfel spus, din moment ce fiecare combinatie intre cele de mai sus suna diferit, clar fac ceva ingineriile, in anumite situatii schimbarile, bune sau rele, erau evidente. Nu stiu sa-ti explic fizic fenomenul intalnit in fiecare caz, si nici nu stiu cum sunt construite toate blocurile din berceni, dar te asigur ca la al meu s-au simtit diferente. Si are o importanta foarte mare pe ce sta boxa. In cazul meu particular cu unele materiale a sunat mai bine cu altele mai rau, si din toate incercarile facute de mine m-am oprit la stand-uri cu nisip, si spike-uri la ambele. Daca indepartez acum spike-urile de la boxe macar, se pierde vizibil din atac si din detalii, soundstage. Nici nu trebuie sa fac ca la alte schimbari, sa stau o perioada mai lunga intr-un fel, si abia cand revin sa observ ca fusese ceva schimbat. Se observa imediat. Si am enumerat mai sus toate schimbarile care au avut efect si care nu, din ce am incercat eu.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate