Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

Home cinema sau sistem 5.1 ? vreau sfaturi BUNE

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
care mai de care se gandeste noaptea in somn si dimineata se trezeste cu o revelatie gen W reali, diferente rms si pomp, care-i mai real ca altul, ca el a auzit o boxa de acum 30 de ani si acum crede ca nu ce sistem nu are 180w ci 60 sau 50 max... visati fratilor...ca pana nu intrati in ele si nu va formati o oarecare cultura, cat de mica despre cum sta treaba in electronica cu acele montaje finale nu o sa invatati nimic de la cei care vin cu replici "...ala ma??!!....mai multe de 40w  n'are!!!..."

Ideea e ca au aparut atat de multe denumiri in cat nici un depanator nu'ti mai poate spune ce puteri au anumite montaje, pentru ca nu stie la care te referi cand il intrebi. Din cate stiu eu, Z5500, are numai pentru amplificare wooferului doua integrate 7294 (daca nu ma insel), legate in punte. Daca intr-adevar este vorba de ele, atunci va asigur ca duce lejer pana la 150W, si aici ma refer la puterea electrica , la capatul de semnal al finalului, calculat cu o impedanta de 8 ohm. Nu am facut eu calculele ci se gasesc in anumite almanahe si cataloage speciale....deja stabilite si cu referire exacta la puterea electrica. Daca ar fi motive pentru care acel sistem nu s-ar auzi de 150w (depinde si ce va imaginati voi ca inseamna astea 150w), atunci singura ar fi incinta creata sa avanatajeze doar vibratiile si sa evite distorsionari, dar fara un calcul precis pentru amplificarea sunetului (asta doar pentru ca probabil ar fi necesitat o incinta mai mare) si asta probabil doar pentru a avantaja vanzarea sistemului. E ceva industrial, daca nu face urat la volum mare, misca mobila si ocupa cat mai putin spatiu, e ok. ... ne mai contand si altceva.

Nu ma prezint ca un a tot-stiitor, si poate am spus si prostii mai sus, doar ca singura mea scuza este ca am lucrat amatorial cu electronica ani buni si am construit zeci de amplificatoare pentru cluburi, discoteci, terase si am fost obisnuit doar cu puterea electrica, nu cu specificatiile de marketing. Motiv pentru care am intampinat probleme cand a venit vorba sa-mi achizitionez ceva hi-fi pentru mine.
Ideea e sa nu mai credeti in tot ce scriu aia pe cutii, interesati-va cel mai simplu ce e prin el, finali, si cum sunt conectati si ce tip de montaj si va dati seama la ce puteri ajung, electric vorbind (care pana la urma e puterea cea mai reala, pentru tot ce e in acel amp si pana la boxe, e numai curent si electronica), cu ajutorul unor cataloage. Daca aveti si prieteni ce au mai cochetat cu electronica si stiti ce finali aveti in sisteme, ei va pot ajuta usor.

Daca spun prostii si am idei formate gresit, baieti, sa stiti ca astept sa ma luminati, doar pentru asta suntem cu totii aici. :D

Ce vroiam sa spun e ca poti incerca la un amp de 100w (exemplu), sa pui o boxa home made, facuta fara nici un fel de calcul si sa vezi cum se aude si una de firma din magazin, cu acelas difuzor si sa vezi diferenta. Degeaba un amp baga electric 150w intr-un difuzor, daca cutia nu-l avantajaza si el se misca degeaba (sau ma rog, nu-l avantajaza cum ar trebui). Acelas difuzor la aceeasi amplificare, iti poate infunda urechile, sau poate pacani sau poate bubuii in functie de incinta pe care o are (ma refer si la forma si la volum). Cunoscatorii, cei ce au mai avut tangente cu mai multe boxe macar si au mai citit, ar trebui sa inteleaga la ce ma refer.

Z5500, la banii lui, e super tare. Cel ce nu are mai mult de acel buget dispus pentru auditie, va fi multumit. Incercati de curiozitate la acest sistem sa montati in loc de satelitii lui, niste boxe identice intre ele, de la combine, sau gen mm110, sau mm220, ceva si cu un driver dedicat medii-inalte. chiar daca filtrele sistemului se afla in subwoofer, ve-ti fi surprinsi.

ps: acele filtre lasa multe fregvente de medii si poate chiar mai joase in sateliti (dovada a faptului cum danseaza membrana lor la puteri mari). incercati ce v-am spus mai sus si o sa fiti surprinsi cum o sa se auda.

#20
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
NU are cum sa aiba atatia j de mii de W Logitechul ala, ca nu are transformator care sa duca mai mult de 200W.

Si chiar daca ar avea, satalitii aia sunt incapabili de a face presiunea acustica corespunzatoare. De exemplu: o rezistenta ceramica legat ala un amplificator "rezista" la 100W, dar nu insemna ca si produce 100W de muzica... Tot asa si cu cutiutele alea.
Oricum, Z-5500 este o exceptie de la regula, este cel mai bine facut sistem de boxe PC, majoritatea nu sunt nici pe departe facute ca asta.

#21
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
exact ce spuneam superduper. Degeaba ii alimenteaza difurile, electric vorbind, cu zeci de W, daca ele se misca degeaba si nu-s ajutate de incinte sa produca si sunet.

De traf, nu stiu sincer si intr-adevar ai dreptate, degeaba finalii pot daca nu au si cu ce curent sa faca amplificarea. :P

ceea ce am spus cu incercatul altor boxe la acel sistem in loc de sateliti, era tocmai ca sa vedeti ca se poate auzi si mai bine si mai tare si ca mult din sunetul lui depinde de acele "cutiute" facute prost.

#22
hellrider

hellrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,005
  • Înscris: 25.09.2003
Faptul ca finalul poate scoate 150W si legat in punte cu unul identic poate scoate 300W pe canal nu inseamna ca atata scoate. Conteaza tensiunea la care inginerul a ales sa il alimenteze. In ultima vreme, la sisteme de genul asta, tind sa duca finalii spre specs-urile maxime cu filtraj si racire minime (deh, scump aluminiul).

De ex eu am un amplificator stereo care are cate 4 finali pe canal, fiecare cu rating de 130W. Dupa un calcul simplist, amplificatorul ala ar trebui sa scoata 2 x 520Wpc. Si probabil ca daca ar fi fost produs in zilele noastre, chiar astea ar fi fost specificatiile de pe cutie. Doar ca, in mod real ea are specificatii date de producator de 2x50W in 8 ohmi cu distorsiune de 0,01% in plaja 20Hz - 22KHz, ceea ce e f. real si corect. Doar ca muzica nu e liniara si ceea ce ne face noua placere atunci cand ascultam, iese din acest tipar, astfel un bas adanc si rotund iti va duce boxa pana la 2 ohmi si chiar sub, ceea ce inseamna peste 100W.
Ca fapt divers, pe masurate, amplificatorul ala amarat din 1986  de care vorbesc de "doar 2x50W" este stabil in 2 ohmi si varfurile au fost masurate la 150W pe canal si poate scoate fum din multe tweetere.

Cineva ce se pricepe mai bine la electronica ar putea sa explice clar cum sta treaba cu puterea maxima a finalului, tensiunea de alimentare si puterea reala obtinuta din final in functie de aceasta tensiune.

#23
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
Hellrider, cum am raspuns si pentru SUperDuper, intr-adevar nu am intrat eu in Z-ul acela si stiam doar din auzite ce finale are (cum se intelegea si in primele mele explicatii), deci de traf chiar nu stiam nimic. E adevarat ca are o foarte mare importanta si depinde si de montajul in care sunt amplasati finalii. (am scris si mai sus, tocami pentru ca ma asteptam sa-mi dati raspunsuri de genu : putere muzicala si legate de traf). Pentru ca orice integrat final amplificat in diferite moduri si diferind si tensiunea, trebuie pus intr-un anumit mod in montaj.

7294, din cate stiu eu, singur, poate amplifica maxim pana la 75 sau 85 w, si in punte ajunge la 150w, dar nu bag mana in foc pentru ca nu m-am mai uitat de mult in catalog, il tin minte ca al lucrat o data cu el.  :D

PS: M-am referit strict la puterea electrica si in nici un caz muzicala sau alta... :D

#24
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
de la putere electrica la putere utilizabila in audio e cale lunga. ca de la bec la boxa.
oare 10% sau 1% distorsiuni inseamna acelasi lucru cu 0,1 sau 0.01% distorsiuni? la bec, da.
oare o putere masurata pe rand pe cate un canal la max (din 5.1 sau din 2.0) cu celelalte mute inseamna acelasi lucru cu puterea masurata pe un canal cu toate canalele mergand la max? puterea masurata in primul caz iti poate da o idee despre dinamica si cam atat. in nici un caz despre puterea nominala.
puterea continua (pt cei care nu stiu ar fi ridici si cari ceva) e acelasi lucru cu varful de puterea cand doar ridici si dupa aia lasi imediat jos fara sa mai cari?
mai facem si racire? oricum nu ajuta pt varfuri de putere si mai si costa.

aceeasi tensiune "scoasa" de amp la 10khz, 1 khz si 30 hz inseamna acelasi putere? cu amperii ce facem daca nu e si un traf sanatos?

#25
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
Perfecta dreptate :D

#26
bogdan23vl

bogdan23vl

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 96
  • Înscris: 06.12.2008
Am citit ce ati scris voi pe aci tot nu ati dat un raspuns ... adica daca stie cineva cum e logitecu bun scrie pe cutie 505 W ... bun astia nu ii are garantez , da sa stie cineva cum calculezi sa iti dea exact cat are trebuie sa fie o formula o logica in toata chestia asta ... Vreau sa spun ca am acasa niste boxe Hi-Fi au vreo 20 de ani  puse pe o combina are 20 W o boxa ... dar tremura mobila in casa , nu tremura nici cu Genius 5.1 ala de zic eu ca are 150W ... deci aici vreau sa ajung ca in casa daca ai 100 de W reali intradevar cum erau odata stiai ca dai un ban dar face , nu poti sta in casa ! plus de asta sunt niste boxe la 420 milioane Pionner au in total 600w cam atat se platesc 600W si sa nu imi zica cineva ca logitecu are 505W ...

#27
hellrider

hellrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,005
  • Înscris: 25.09.2003
Nu e chiar asa. Poti avea presiune sonora (adica sa se auda tare sa te dea afara din casa si sa sparga geamurile blocului de vis-a-vis) de la cativa wati. Nu toata puterea se traduce in presiune sonora, mai sunt multe variabile.

Stiu pe cineva care si-a spart luneta la masina cu numai 2x15W.

#28
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
Si pana la urma puetrile scrise pe cutiile sistemelor multimedia, sunt suma puterii dezvoltata de fiecare boxa (acum ca e vorba de cea electrica, sau cea muzicala, sau mai stiu eu care, ca sunt atatea denumiri si referinte in cat nu-ti mai dai seama nici despre ce vorbesti, tocmai pentru acesta eu mereu ma inclin sa iau in calcul doar puterea electrica, aceasta depinzand mai apoi de incinte si difuri ...aedvarat....pana ajunge la urechi), si este incorect sa spui spre exemplu, avand un amp de 2x15w, ca amp tau dezvolta 30w. Ai simplu un amp de 15w, ceea ce inseamna ca este stereo, si un amp cu 2 boxe de 15w nu se va compara cu unul cu o singura boxa de 30w. Sper ca ma fac cat de cat inteles, nu prea stiu cum sa explic.

Eu zic ca puterile trebuie luate in consideratie separat. (plus ca e mult mai usor sa dezvolti 6 puteri paralele dintr-un traf, decat una cu o valuare insumata a celor 6). Acel sistem din punctul meu de vedere trebuie privit 5x50(sau 60 cum scrie pe el) + 75-80w (sau 188 :D ). Plus ca fiind un 5.1 nu e calculat sa-i mearga toate canalele la putere maxima simultan. sunt multe de spus, dar ma intind prea mult si... :D.

Sper ca a-ti inteles macar ce am vrut sa spun.

#29
bogdan23vl

bogdan23vl

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 96
  • Înscris: 06.12.2008
da in principiu te-am inteles ce vrei sa zici .... am mai fost pe la cineva pe acasa care se ocupa si se pricepe la electronica , face subwoofere de masina casa boxe tot felu , avea un jbl de 150 W facut dif de 13 inchi daca nu ma insel a venit vecinu de la etj 6 sa ii zica sa dea muzica mai incet si el sta la 10 :) si tremura tot in casa aia :)) de la lustra mobila si ce se mai poate

#30
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
Ma bucur ca m-am facut inteles, ideea e ca puterea emisa de boxe e in mare parte datorata incintei si apoi difului din ea. Poti sa "trantesti" 200w intr-un dif si pus intr-o cutie aiurea, sa nu se auda, sau mai bine, fara cutie. :D

Iar referitor la sistemele acestea PC, cum am mai spus, eu cred ca mai corect e sa privesti puterile separat. (iar la niste chichinete de sateliti cu incinta de plastic, nu cred ca se pune problema amplificarii prea mult sunetului cu ajutorul incintei). Sistemele astea, tipa, vibreaza, bubuie, sau toate la un loc, depinde cum sunt gandite, intr-adevar fara distorsiuni (dar asta nu e mare realizare); In principiu, se aud tare si bine, dar nu fidel. Pentru cel ce doar doreste un sistem, e suficient. Pentru cel ce vrea muzica buna, sa-l incante (nu sa-l oboseasca) si sunete mangaietoare, nu e de ajuns. Acum depinde si la ce folosesti ceea ce iti iei si depinde si de gusturile tale, care nu trebuie sa se potriveasca cu ale mele sau ale altcuiva.

#31
bogdan23vl

bogdan23vl

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 96
  • Înscris: 06.12.2008
Un sistem pc as vrea sa il iau pt muzica si filme .... deaia ma inclin spre un  home cinema ca are dolby digital prologic bla bla bla si in filme se aude foarte bine. clar am mai avut un sistem home cinema philips si deaia as vrea ... nu prea imi place sa bubuie vorba aia fara rost ... exact cum ai zis tu  "Pentru cel ce vrea muzica buna, sa-l incante (nu sa-l oboseasca) si sunete mangaietoare"  sa fie placut si basu nu bubuiala deaia ca din butoi ! Oricum ms mult :D  pt idei :D

#32
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
Eu recent am ajuns la concluzia ca 3000ron investiti intr-un sistem audio, de genul Reciver , frontui ceva mai "solide", rear, center + subwoofer, merita mai mult decat 1000ron intr-un sistem de genul Z5500. Acum referitor la aceste sisteme Home-cinema de care vorbesti tu, sincer am o oarecare retinere. Nu am auzit foarte multe, dar din cate am vazut si auzit, nu-mi inspira nici puteri mari, nici cine stie ce calitate. Chiar le consider slabute si intre orice homecinema si Z5500, referindu-ma la partea de amplificare a-si alege sigur Z-ul. Bine, e adevarat ca un Home-cinema probabil vine si cu o amplificare in DVD-player, ceea ce e un plus (DVD-playerul) si poti si vizualiza filme cu el si etc.

Cum am mai spus, depinde pentru ce ti-l doresti si ce gusturi ai la muzica. Depinde unde vrei sa-l amplasezi, depinde ce vrei sa faci cu el :D

#33
trakker

trakker

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 02.01.2009
Sal..
Uite parerea mea. .nush cum se aude home cinema-ul asta sau celalalt sistem..
Dar daca vrei sa auzi surround ..ori iti iei sistemul ala de calculator 5.1...
ori iti iei home cinema-ul si obligatoriu o placa de sunet care sa aiba iesire optica ..si sa poate transmite dolby digital live si alte alea..care pleaca de la cel putin 150 lei in sus..cu iesire digitala optica (depinde de intrarea home cinema-ul)..bafta

#34
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
cu placa de 150 de lei nu ai surround pe optic. decat stereo.

#35
cosminel_4u

cosminel_4u

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 09.07.2007
Ce era neinregula la Reciver 5.1 , fronuri "solide", rear, center si sub?? :D

#36
trakker

trakker

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 02.01.2009

 undercoverbrother, on Jan 22 2009, 18:45, said:

cu placa de 150 de lei nu ai surround pe optic. decat stereo.


eu gasisem ceva pe la 160-170: Sound 7.1 Sorround Sound Card SC-7600 TRUST, dolby digital live, 3D sound standard, support blu-ray/HD-DVD sound
dar..eu aveam nevoie de iesire coaxiala iar asta avea optica..asa ca am ales una care scoate stereo pe coaxial...:(

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate