Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Condimente
Last Updated: May 15 2008 16:48, Started by
gecs
, Feb 27 2008 16:00
·
0
#1
Posted 27 February 2008 - 16:00
Ideea subiectului mi-a venit de la un comentariu la o reteta in care autorul comentariului se mira de condimentele folosite (curcuma, ghimbir, cardamom etc.)
Deci... Ce fel de condimente folositi si la ce feluri de mancare? Pe ce considerente (criterii) - doar ca asa scrie in reteta pe care ati gasit-o pe net, sau in cartea de bucate, sau asa ati invatat de la mama, sau pentru ca asa vi se pare mai interesant? De cand cu hypermarketurile si magazinele infiintate de straini (arabi, chinezi s.a.) putem gasi tot felul de condimente in afara "traditionalelor" piper, marar, patrunjel, dafin, scortisoara, chimen, cuisoare, cimbru si ce-o mai fi... Ce-mi place mie:
Sa nu va inchipuiti ca gatesc eu toate astea - eu doar le condimentez :thumbup: Alte idei, sugestii, firme preferate? (Fuchs, Kotanyi) Si in final un link, sper folositor (are si denumirile in limba romana ;) ). |
#2
Posted 27 February 2008 - 16:42
Aparent mai diferit așa... folosesc scorțișoară și boia de ardei dulce la sosul de la spaghetti. Care conține și bere, firește :)
|
#3
Posted 27 February 2008 - 17:01
#4
Posted 27 February 2008 - 17:06
Tarhon merge si la ciorbele ardelenesti cu afumatura.
Pe langa Fuchs si Kotanyi, au si Kamis niste combinatii interesante de condimente : "bucataria italiana", "salate", "pui", si o gama "Fitness" ceva mai ciudata. Mie imi placeau Ducros ("cuisinez à la marocaine / espagnole / italienne", peste, orez, diverse combinatii de piper) dar nu le-am mai gasit demult. O chestie putin mai "altfel" pe care o folosesc e harissa (sos originar din Maghreb, folosit in general la cuscus, cu ardei iute si usturoi). |
#5
Posted 27 February 2008 - 19:06
Imi plac condimentele mix din gama "Fitness" pentru ca nu au sare (si nici glutamat monosodic). Scortisoara imi place la pui, insa bucatile trebuie sa fie slabe (despielitate/curatate de grasime), altfel mancarea iese cam nasoala. Salvia in schimb merge bine la mancaruri mai grase. Ghimbirul imi place in mancaruri din peste.
|
#6
Posted 27 February 2008 - 19:24
O gramada de busuioc la pizza si spaghete bolognese, specialitatea mea - cu busuioc, oregano, piper alb si boia de ardei iute, usturoi si vin rosu, in proportii secrete :D
Si oregano merge la multe, inclusiv omleta cu cartofi (un fel de.. tortilla) |
#7
Posted 27 February 2008 - 19:35
mnezo, on Feb 27 2008, 19:24, said: O gramada de busuioc la pizza si spaghete bolognese, specialitatea mea - cu busuioc, oregano, piper alb si boia de ardei iute, usturoi si vin rosu, in proportii secrete :D Si oregano merge la multe, inclusiv omleta cu cartofi (un fel de.. tortilla) Oregano de care si de unde, ca mie nu-mi prea place ce am incercat. :( Capere folositi la sosurile de paste? Bunutze rau! :) Si apropo de spaghetti: ce marca? - eu folosesc (si aici spun in cunostinta de cauza, fiindca eu le prepar :) ) Agnesi. Bune si Barilla, dar Agnesi imi plac mult mai mult mai ales pentru textura. |
#8
Posted 27 February 2008 - 23:39
gecs, on Feb 27 2008, 17:01, said: Berea e in sos, sau e alaturi de spaghetti? :) Ambele Toggle Side Panel |
#9
Posted 27 February 2008 - 23:45
Piorel, on Feb 27 2008, 23:39, said: Ambele Toggle Side Panel Aia cu berea langa sos o stim. Nu ne zici si noua cum e a sosu'? Mi-ai dat o idee: maine o sa fac niste peste cu sos de bere ;) important e sa nu beau toata berea inainte de a prepara pestele :D ) Edited by gecs, 27 February 2008 - 23:47. |
#10
Posted 27 February 2008 - 23:48
o ceapă călită + 2 sosuri de la bunica (unul țigănesc, unul de usturoi), 400-450 ml de bere (preferabil din cutie), condimente, porumb fiert, ciuperci, eventual pătrunjel. Toate astea cu spaghetii și cașcaval răzuit.
|
|
#11
Posted 28 February 2008 - 00:03
Piorel, on Feb 27 2008, 23:48, said: o ceapă călită + 2 sosuri de la bunica (unul țigănesc, unul de usturoi), 400-450 ml de bere (preferabil din cutie), condimente, porumb fiert, ciuperci, eventual pătrunjel. Toate astea cu spaghetii și cașcaval răzuit. Adica berea e in loc de apa - ok! Ce fel de bere - blonda sau bruna (imi e totuna ;), da' cred ca Silva bruna merge mai bine decat orice altceva )? O sugestie: in loc de unul din sosurile de la Bunica incercati Arrabbiata de la Baneasa (era sa scriu baseana...) :) Parmezan in loc de cascaval? Daca e cascaval - de care, ca nu le mai deosebesc de la o vreme. BUSUIOC (uscat, verde - nu conteaza, sa fie din plin, sau intra la "condimente"?). Ce mai lipseste e doar usturoiul - calit "la rece" in ulei de masline inaine de orice. Pastele - de care? Edited by gecs, 28 February 2008 - 00:06. |
#12
Posted 28 February 2008 - 00:34
@gecs: oregano dupa ochi, nu prea stau sa numar firele, dar mi s`a zis ca pun mult. Nu s`au plans de gust insa. Am luat de la Fuchs, la punga mai mare, ca restul au gust de iarba uscata.
Cred ca intr`o buna zi cumpar un ghiveci sau doua de ierburi d`astea si le dau in grija prietenei; macar atat, ca eu gatesc :D |
#13
Posted 28 February 2008 - 06:42
gecs, on Feb 28 2008, 00:03, said: Adica berea e in loc de apa - ok! Ce fel de bere - blonda sau bruna (imi e totuna ;) , da' cred ca Silva bruna merge mai bine decat orice altceva )? O sugestie: in loc de unul din sosurile de la Bunica incercati Arrabbiata de la Baneasa (era sa scriu baseana...) :) Parmezan in loc de cascaval? Daca e cascaval - de care, ca nu le mai deosebesc de la o vreme. BUSUIOC (uscat, verde - nu conteaza, sa fie din plin, sau intra la "condimente"?). Ce mai lipseste e doar usturoiul - calit "la rece" in ulei de masline inaine de orice. Pastele - de care? De regulă punb bergenbier cu sau fără alcool. Am făcut și cu silva neagră, nu a ieșit rău. Condimentele folosite sunt: oregano, cimbru, scorțișoară, boia dulce, pepe nero (ardei iute ceva de genul) și poate un pic de piper. Busuioc nu am folosit încă, dar timpul nu e pierdut :). Uneori mai călesc și 1-2 căței de usturoi cu ceapa. Cașcaval merge foarte bine penteleu de la mili. Dar nu e rău nici cu altceva. Mai greu cu parmezanul și din cauza prețului. Dar eu parmezanul îl pun mai degrabă când fac sos alb la paste. Paste... aici sunte dezamăgit de la o vreme. În sensul că foloseam numai spaghetti de la monte banato. Însă, de ceva timp nu mai sunt bune de nimic, au stricat ceva la ele. Am luat acum două zile alte paste (tot cu ou), nu mai știu cum le zice. |
#14
Posted 28 February 2008 - 17:37
Hummm... ia sa vedem...
- oregano si busuioc la rosii ,oua umplute , pui...legume si mai la toate :)))) , busuiocu in ciorbite - rozmarin la pastrav si la somon , oua umplute, cartofi la cuptor ....mai la orice fac in tava.... pui intreg.. - mi-am facut niste uleiuri de masline cu usturoi, ardei iute , rozmarin si astea le folosesc la prajit...puiu...salate...oriunde...sunt delicioase - tarhon la ciorbica de vita... - este un amestec de ocndimente de se cheama "provence".. ala merge la cartofi aurii....delicios - cimbru la crap la cuptor , ciorbica , fasole |
#15
Posted 28 February 2008 - 19:48
|
#16
Posted 29 February 2008 - 13:52
moro, on Feb 28 2008, 19:48, said: Poti sa detaliezi putin cum ai obtinut aceste uleiuri cu diverse arome,fiindca suna foarte bine? Pai foarte simplu... iei niste sticlute.. eu am luat de la metro, de sticla cu tzushpic d`ala de curs ... din pacate au picat dupurile inauntru ca erau de rahat... am reusit sa salvez una.. in care am infipt un dup de la o sticla de vin ...deci grija mare la sticle... cred ca ar merge mai bine niste sticle de plastic... cu tzushpic d`lala de supt apa :naughty: . Asa... bagi in sticlele astea.... mult usturoi... intreg sau taiat in 2... sau ardei iute ...tot as aintreg sau despicat putin... , rozmarin.. eu cu astea 3 mi-am facut... banuiesc ca merge si cu busuioc si alte cele.... si dupaia adaugi uloiu de masline peste.. si gata.. nu o sa prinda gust de la inceput... treptat.. si dupaia, cum consumi din ulei tot adaugi peste ..acuma.. nu stiu sa-ti zic daca i se intapla ceva usturoiului din sticla.. banuiesc ca nu..... dar daca i trece gustul.. banuiesc ca-l poti scoate afara... si sa pui altul oricand. eu am pus intr-o sticla de 0.250 , cam 1.4 plin cu ustuoi.... si mi se pare ca mai trebuie. pui mult... ca atunci daca are gust bun..si nu trebe sa pui mult ulei in mancare. Ideea e sa aiba gust pronuntat de iute...sau usturoi...sau rozmarin... si sa pui cate putin ulei. |
#17
Posted 29 February 2008 - 14:05
Apropo de usturoi, despre asta stiati?
roasted_garlic.jpg 9.33K 53 downloads Edited by gecs, 29 February 2008 - 14:05. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users