Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Parcare gratis Romexpo

Limbaj de programare RUST

Despre titularizare si definitiva...

date personale angajat
 Intelectualii Romaniei

Gaina rasa Brahma bolnavioara

Recomandare SmartWatch pe care po...

Concediu Vasiliki
 Funcție WhatsApp

Zilele reclamelor luminoase cu &#...

Propranolol zilnic

Ce "tip" de apartament/ca...
 A luat cineva masina Tesla din re...

Robot de spalat geamuri

Lipsa etrieri noduri

nume strazi
 

Carnea de sturion

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
Cum va place carnea de sturion?
Sunt curios cati dintre dumneavoastra a consumat sau consuma frecvent carne de sturion.
Cum o preferati gatita? Si mai ales ce specie considerati ca este cea mai delicioasa?
Nu este cazul sa povestim aici despre caviar :rolleyes: , ma intereseaza parerile voastre despre carne.

#2
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,101
  • Înscris: 07.07.2006
Pastruga imi place la nebunie, dar nu maninc frecvent. Si cind m-am insurat am bagat in meniu pastruga :D Alti sturioni nu am mincat, sau nu imi amintesc (oi fi avut ocazia o data - de doua ori).

#3
melcu79

melcu79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,325
  • Înscris: 22.03.2006
Am mancat o singura data (nu stiu ce erau exact pastruga, cega, ... dar erau ceva cartilaginosi) dar mi a placut mult. Problema ca e un pic cam piperata la pret din ce am vazu  prin magazine (daca stii o sursa mai ieftina..... :D asept cu interes).

Edited by melcu79, 07 August 2007 - 13:14.


#4
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
Intradevar e cam piperat pretul la sturion, insa eu zic ca merita, mai ales ca este incadrat drept delicatesa. Pretul va scadea cu siguranta si in supermarketuri, date fiind numeroasele ferme ce vor scoate pe piata incepand cu anul viitor carne de sturion. Daca producatorii vor vinde cu 6,5-7 euro/kg, eu cred ca in supermarket va ajunge undeva la 9 euro/kg, deci maxim 30 ron/kg.
Cat despre gatit, eu cred ca cel mai bine se preteaza ca sturionii sa fie gatiti sub forma de gratar, fiind foarte grasi. Nu poate lipsi in opinia bea un vin alb, demisec.
Voi? cum il preferati?

#5
Laberta

Laberta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,491
  • Înscris: 04.09.2006
sturio, la ce prinzi sturionii aia, la parugean?

#6
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007

 Laberta, on Aug 7 2007, 21:26, said:

sturio, la ce prinzi sturionii aia, la parugean?
??? fi te rog mai specific...
nu cred ca am spus pe undeva ca prind sturionii ce ii mananc...
si ce este "parugeanul"???

#7
Laberta

Laberta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,491
  • Înscris: 04.09.2006

 sturio, on Aug 7 2007, 21:34, said:

??? fi te rog mai specific...
nu cred ca am spus pe undeva ca prind sturionii ce ii mananc...
si ce este "parugeanul"???

Pai la cat sturioin zici ca mananci, m-am gandit ca ii prinzi.

Parugeanul este un par pe care se lipeste un bot de mamaliga (da' nu de-aia de-o mananci tu cu branza si smantana, ci de-aia tare, de-ti rontaie in dinti) si se infige in apa care trebuie sa-ti ajunga pana la brau.

Multumit?

#8
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
Ehh, nu mananc prea mult si nici nu am spus asta.
cat despre parugean.... no comments

#9
mindulita

mindulita

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 01.03.2004
bors de peste - pastruga: cap, coada + resturi in urma filetarii. carnea a fost lasata la maturat putin, doar cu sare. a fost facuta la gratar (de lemne, fara afumat, in curte). varianta afumata: se afuma moderat si se mai tine apoi si in cetina de brad, ptr. alte arome  :P
cega: fiarta, cu sos de usturoi si mamaliga, ptr. ca era cam mica.
morun: o bucata sectiune transversala de morun, adica o "feliuta" de vreo 30 cm dintr-un monstru de sute de kg. muuulta grasime la piele. a fost prajit. f. gras.
pastruga, nisetru: prajit rapid sau la tava in cuptor cu ulei + vin + mirodenii.
ficatei prajiti de morun (cred ca am extras corect din "arhiva")

carnea de sturion e f. apreciata ptr. gustul si valoarea alimentara (si economica !). scheletul e cartilaginos, cine stie sa transeze bine va utiliza aproape tot, inclusiv ficatii si grasimea de pe intestine (da, este f. gustoasa, chiar si de la alte specii). eu am bagat la bors si aripioarele, nu am taiat nimic, doar am razuit putin la placile osoase.
pofta buna !

#10
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,154
  • Înscris: 12.12.2006
Eu am mancat de 2 ori sturion, mai exact nisetru.

Am fost impresionat, si am amas cu ideea ca e o mancare de elita, desi pe atunci nu stiam ca sturionii ar fi mare lucru.
Il cumparasem din Metro la 45 RON / kg, nu era nicidecum cel mai scump peste, si l-am facut la cuptor cu condimente. (Mindulita, tu esti tare la asta !)

Am mai gasit o data tot in Metro la 65 RON / kg inainte de Revelion, se vindeau numai intregi, si aveau peste 8kg, apoi nu-i usor sa scoti 5 milioane pt un peste  :lol:

Cu scuzele de rigoare fata de specialisti, dupa cercetarile mele pretul scazut de care se vorbeste la carnea de sturion se datoreaza unei anomalii. La noi in tara dar mai ales in Rusia, unde au existat sturioni, si ei reprezinta prin traditie o minune a naturii, sint in mod firesc si o delicatesa.
In occident a ajuns caviarul, foarte apreciat, fara a se cunoaste mai nimic despre clitatile carnii. Acum, acvacultura urmareste cu ostentatie productia de caviar si neglijeaza carnea de care se incearca sa se scape la pret mic, ca un produs secundar. E o mare gresala si ain alelasi timp o pierdere regretabila datorita necunoasterii.

Dovada e ca o captura de sturion a fost intodeauna de mare valoare, chiar daca putine exemplare aveau cautatul caviar.
Apoi intr-un articol se vorbeste de pescuitul ilegal si zice: "Carnea de sturion este ceva mai ieftina, se poate cumpara de la pescari la aproximativ 300.000 lei/ kg, iar la export ajunge la cel putin 700.000-1 milion de lei/kg", a precizat presedintele Rompescaria."

http://www.bizwords....ata-neagra.html

Tot acolo scrie:  "Pe de alta parte, reprezentantul patronatului a mai spus ca in Romania au fost importate, anul trecut, foarte multe "gunoaie de peste" ramase in depozitele din vestul Europei, deoarece flota de pescuit nu a adus nici un gram de peste. "

Sint convins ca cei carora va place pestele ati observat si asta, dar poate nu v-a venit sa credeti.  ;)

Parerea mea e rezonabil sa ai cel putin 10 E la carne la poarta fermei, sa ajunga in magazine cam la 12 E

#11
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
Chiar 70-100 ron kilogramul de sturion nu ajunge niciodata la export. Sincer sa fiu, nu stiu de unde au aparut aceste date...
Am spus intotdeauna ca fermierul roman daca obtine 7 euro la kilogram, a facut deja o afacere foarte buna.
Mare adevar ai grait Morosene, cand ai spus: "Acum, acvacultura urmareste cu ostentatie productia de caviar si neglijeaza carnea de care se incearca sa se scape la pret mic, ca un produs secundar. E o mare gresala si ain alelasi timp o pierdere regretabila datorita necunoasterii."
Adevarul este, oricat de ciudat ar suna, ca daca creste consumul de carne de sturion, atunci se salveaza specia de la disparitie din apele naturale.
Cum? Foarte simplu. Fermele de sturioni pentru caviar nu pot functiona, si deci nimeni nu incepe o asemenea afacere, daca nu pot vinde in primii ani carne de sturion (masculii sau alte specii de sturion de carne). Or, daca fermierul are cui vinde carne, atunci el se pune mai sarguincios pe crescut sturioni pentru icre, scazand astfel presiunea asupra populatiilor salbatice. Pretul caviarului va scadea usor, cei drept, dar macar va fi suficient caviar in ferme si va cam disparea incet-incet pescuitul, pardon braconajul din apele naturale.
Asa, ca, incet--incet, am ajuns unde am dorit sa ajung. sa fac un fel de loby pentru consumul de carne de sturion, care paradoxal duce la salvarea speciilor de la disparitie.

Edited by sturio, 15 November 2007 - 20:56.


#12
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,154
  • Înscris: 12.12.2006

 sturio, on Nov 15 2007, 21:54, said:

Fermele de sturioni pentru caviar nu pot functiona, si deci nimeni nu incepe o asemenea afacere, daca nu pot vinde in primii ani carne de sturion (masculii sau alte specii de sturion de carne). Or, daca fermierul are cui vinde carne, atunci el se pune mai sarguincios pe crescut sturioni pentru icre, scazand astfel presiunea asupra populatiilor salbatice. Pretul caviarului va scadea usor, cei drept, dar macar va fi suficient caviar in ferme si va cam disparea incet-incet pescuitul, pardon braconajul din apele naturale.
Mai, asta-i tare de tot !  Dar e perfect logica   :thumbup:

Eu sincer as promova carnea de sturion chiar pt motivul asta, ca mi-as face o ferma de sturioni, dar cum sa incep daca in primii ani nu am cui vinde carnea ?

Si ce e culmea, ca e chiar o delicatesa, si asta e, sincer al doilea motiv pt care o laud.
Am cumparat de cateva zile din nou, din Real, cu botul scurt si spatele negru uniform, baeri sau ceva hibrid cred, aia nu vor sa zica. Nu era chiar foarte proaspata, si tinut-o si eu pana a doua zi pana sa o prepar. Nu are gustul acela de peste, si nici un pic de miros nu a fost in casa cand l-am preparat !!!
Carnea e dulce, putin gelatinoasa, ( oarecum semanind cu ciolanul de porc )  iar grasimea nu se simte, ca la somn de ex. unde se acumuleaza in zona abdominala si tre sa o tai afara.

Ramine pt grupul nostru de prieteni in mod sigur pe primul loc, devansind rechinul, pestele spada sau calcanul, care sint de asemnea foarte deliciosi.

Edited by Morosanul, 17 November 2007 - 13:19.


#13
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,154
  • Înscris: 12.12.2006

 sturio, on Aug 7 2007, 21:22, said:

Nu poate lipsi in opinia bea un vin alb, demisec.
A, si daca veni vorba, este o carne la care merg si vinurile rosii, as zice un Pinot Noire.
Bneinteles, tot ceva pe la pretul sturionului :D adica un Vanju Mare, Valea Prahovei sau Recas.  :proud:  
:cheers:

#14
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Am mancat incepand din copilarie din mai toate speciile de pesti "delicatese", inclusiv calcan, anghila, sturion, dar de neuitat a ramas carnea de morun si pastruga. Tata a fost tehnician piscicol si am avut ocazia, pe vremea comunismului, sa gustam din asemenea minunatii. Am mai cumparat din supermarket-uri in ultima vreme sturion, dar nu are nici pe departe acelasi gust ca pestele prins la toana in Dunare, cu ani buni in urma, poate din cauza ca nu e la fel de proaspat ca cel abia pescuit.

Imi amintesc o intamplare mai mult decat hazoasa: in 1986, la o petrecere intre elevi, fiecare trebuia sa contribuim cu cate ceva de mancare, cum se obisnuia. Nu stiu cum se facu, dar atunci la noi in frigider se gasea doar o pastruga si un borcan de icre negre scoase din ea, asa ca va imaginati ce a dus elevul (eu) la paranghelie  :D . Asa s-a facut ca toata clasa a mancat icre de pastruga, intinse pe tartine cu margarina Unirea, ca unt nu mai vazusem de cativa ani :). Toti au fost incantati, cred ca mai mult de idee totusi :).

Ultima oara cand am prins sturion (pastruga) in Dunare, a fost in primavara lui 1994. Ultima oara am mancat caviar de morun prin 1996 la o ruda din Dunavatu de Jos. Astept sa apara intr-adevar si la noi carne de sturion din productia autohtona, la pret accesibil, in speranta ca pestele de acvacultura va avea un gust macar apropiat de cel al pestelui salbatic de Dunare :rolleyes: .

Edited by fitness4mind, 24 November 2007 - 17:31.


#15
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007

 fitness4mind, on Nov 24 2007, 17:27, said:

toata clasa a mancat icre de pastruga, intinse pe tartine cu margarina Unirea, ca unt nu mai vazusem de cativa ani :).
Asta e tare de tot.  :lol:
Caviar cu margarina ...
Imi aminteste de mine, acum 2 luni am cumparat somon de la hipermarket, l-am facut la gratar si l-am mancat, cum altfel, decat traditional cu mujdei si mamaliga.

Discutand cu alte persoane, cu alte ocazii, am auzit o chestie ce m-a tulburat foarte tare:
Pe Dunare, in zona cazanelor, unde se stie ca se gaseste cega, pescarii prind la plase exemplare cat pixul si le vand pe nimica "domnilor" de la oras, care apreciaza cica foarte mult carnea de sturion. Mi se pare o crima oribila sa prinzi un sturion de cateva grame pentru niste bani care abia iti ajung de o vodca...
La fel si mai jos pe Dunare, pe la Harsova: acolo se prind de alti pescari (cu aceeasi personalitate) puieti de sturioni (nisetru, morun, pastruga) care abia au iesit din cisternele celor care populeaza Dunarea. Nu e destul ca statul plateste o groaza de bani (de ordinul milioanelor de euro anual) pe acesti puieti de sturioni ca acesti amarati pesti nici sa nu ajunga in mare unde sa inceapa sa creasca... .
Cat despre prohibitia pusa pescuitului de sturion, ce sa mai vorbim...
Pacat, o fi carnea de sturion foarte delicioasa, dar nici chiar asa...
Apel catre gurmanzi: consumati doar carne de sturion din surse autorizate (hipermaket, piata special amenajata), si in special sa fie din acvacultura. Gustul celui din acvacultura nu este cu mult diferit de cel natural, este probabil putin mai grasa carnea.

#16
sturio

sturio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 427
  • Înscris: 25.02.2007
Nu am mai continuat discutia asta delicioasa de ceva vreme.
Voiam sa aduc vorba despre o problema serioasa, si anume cum de unele restaurante de pe malul Dunarii au in meniu cega.
Drumurile m-au dus catre Moldova Noua, venind dinspre Orsova, pe un drum foarte rau (dar care se reface) dar plin de pitoresc.
Flamand fiind (ca mai tot-timpul :)) ) m-am oprit la un restaurant ce arata destul de bine.
cand cer meniul... surpriza!!
Cega prajita.
Intreb daca au intr-adevar acest peste (doar din curiozitate), si raspund cu mare parere de rau, ca tocmai s-a terminat. Primesc frecvent, dar se termina repede.
Va dati seama? In plina prohibitie pe sturion, mai toate restaurantele de prin cazanele Dunarii au asa ceva. Nu provine din import sau acvacultura (am intrebat). Si ce este mai rau, e ca nu depasesc 200 de grame. Adica sunt puieti...
Cum comentati acest subiect?
Sau mai bine spus, ati consuma asa ceva, stiind situatia delicata in care se afla populatiile de cega din Dunare? Eu sigur nu as consuma asa ceva, fiindca as fi complice cumva la disparitia speciei. Daca ar fi din acvacultura... ar fi cu totul si cu totul altceva...

#17
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,154
  • Înscris: 12.12.2006
Normal ca n-as mânca, e pana la urma o problema de constiinta.
Cum ai intreba daca cupar camera video de la tiganii de pe drum, stiind ca e furata. Clar, NU.

Din Acvacultura e normal sa maninci, si e si indicat, chiar tu ziceai undeva ca asta ar incuraja fermierii sa produca sturioni, si atunci nu s-ar mai pescui.

Acvacultura ar trebui sprijinita cu fonduri rezultate din amenzile pentru braconaj  :thumbup: ar fi cea mai tare chestie  :lol:

#18
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,118
  • Înscris: 25.06.2007
Resuscitez putin topicul...
Am luat azi acest sturion de Atlantic de 1.5 kg, eviscerat.
Eu nu-s cu bucataritul iar sotiei nu-i place sa gateasca peste (cu exceptia fileului de somon).
Va trebui deci sa ma sacrific si sa fac pe bucatarul Posted Image
Imi dati niste idei simple pt a-l gati fara sa-mi prind urechile?
Multumesc Posted Image

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate