Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
EURO 24 - Primul meci: Romania - ...

Bicicleta eliptica

Aer conditionat Vortex 9000/12000...

Curatare tigaie
 Alegere SPC sau parchet laminat -...

Sfat achizitie masina SH

Foloseste cineva radar?

Extreme cuponing este adevarata e...
 Cum de convine unora sa cumpere p...

Vanzatorul mașinii a plecat ...

RCA majorat in Bucuresti si Ilfov

OMV Petrom cumpara Renovatio
 Sens unic pe strada Matasari (Buc...

Bios vede dar nu afiseaza 32GB ra...

WWE - The Undertaker

Aș vrea sa merg la o cursa d...
 

Cum ajungi sa fugi de Linux

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
90 replies to this topic

#1
QFWFQ

QFWFQ

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 31.07.2006
Am ezitat sa pun o postare pe forum la tema Linux, pentru ca am observat ca uneori debutantii in Linux au fost tratati cam de sus. Asa zisa "moda" Linux cred ca este gresit inteleasa pe forum. Este de fapt o tendinta de a fugi de monopolul Microsoft si de a sparge monopolul acestui producator de software cu un marketing foarte bun, dar cu produse de o calitate discutabila, o tendinta de a nu mai imbogati pe Bill Gates peste masura. In masura in care comunitatea Linux va intelege ce se intimpla, Linux poate depasi statutul minoritar pe care il are acum.
In mod normal, acestei tendinte comunitatea Linux trebuie sa ii raspunda prin facilizarea accesului la Linux a nespecialistilor, care reprezinta cam 85 la suta din utilizatori, precum si a hai sa-i zicem semispecialistilor, adica a celor care au studii legate de calculatoare dar care prin ocupatia prezenta nu pot aloca foarte mult timp bucatariei interne a calculatorului. Deasemeni, comunitatea Linux din Romania ar trebui sa preseze institutiile statului sa furnizeze programele pentru contribuabili si sub Linux; in acest moment, furnizarea lor exclusiv sub Windows este un sprijin mascat pentru Microsoft.
Hai sa vedem ce s-a intimplat in cazul meu, un semispecialist, adica un cunoscator al computerelor dar lipsit de timp suficient pentru a se ocupa prea mult de ele. Am decis, deci, ca este cazul sa trec pe Linux, fara sa-mi fac probleme de consola, dat fiind ca in trecut am lucrat si sub sisteme de operare pre-Windows, adica bazate exclusiv pe consola. Am ales Suse Linux 10.1 de la Novell, pe care l-am si cumparat pentru 48 de euro - versiunea cu 6 CD+DVD si, mai ales, am cumparat un calculator nou care sa implineasca specificatiile recomandate pentru SuSE. Specificul meu de lucru este urmatorul: dual cu XP, fiindca institutiile statului furnizeaza programele contribuabilului numai sub Windows; internetul prin conectare in LAN, dar e-mail prin dial-up.
La instalare, am constatat doua lipsuri ale Suse: prima, aceea ca niste programe aflate le site-ul Novell ca fiind incluse in versiunea cu 6 CD nu figurau de fapt in lista de instalare. A doua, ca modul de listare, destul de propagandistic realizat ca sa scoata in evidenta numarul de programe furnizate, este destul de confuz pentru un debutant in Linux.
Desktop-ul KDE pare mai interesant pentru mine decit GNOME, desi nimic pe lume nu-ti poate satisface toate dorintele. KDE are posibilitatea interesanta de a putea face citeva lucruri si pe spatiul de sub Windows.
Desigur, de cum am instalat si XP am avut probleme cu reteaua sub Suse. O problema clasica pe care am mai observat-o pe forumurire romanest si straine. Ba am dat si de un american care nu a avut probleme sub 10.1, dar are probleme sub 10.2. L-am rugat pe administratorul de retea sa ma viziteze pentru a analiza impreuna problema, omul m-a vizitat si a zis ca din punctul lui de vedere totul este OK in setari, ciudatenia fiind aceea ca sub Linux camputerul sta sub bucla interna in ceea ce priveste reteaua. Bun nu sunt un sperios si am facut un plan de masuri, de la o ultima solutie care ar insemna o a doua placa de retea pina la o prima solutie care insemna reinstalarea driverului. M-am dus asadar la CD-ul de la NVidia, care a dat chipset-ul si am gasit driverele sub Linux. Mentionez si faptul ca literatura Linux disponibila este la un inalt nivel stiintific, numai ca nu da un lucru esential pentru un debutant si anume sintaxa necesara rularii unui program. Se discuta de multitasking, de procese, dar nimic de cum se lanseaza un program simplu in executie. Norocul meu ca am intilnit altii pe forumurile straine si am gasit un raspuns, dar dupa vreo trei zile. Cu ocazia asta va pot informa ca Suse pare a avea o preferinta pentru forma cu ./, dar fara a fi o regula. Am dezarhivat driverele si am dat sa fac instalarea. Am primit mesaj ca driverul necesar mie nu se afla in cele compilate si ca este necesara compilarea. I-am zis sa faca compilarare si a dat eroare. Buni baieti la NVidia! Aveam doua cai: sa ma apuc sa colaborez cu NVidia la rescrierea driverului ori sa caut unul mai nou. Zis si facut, am copiat cele mai noi drivere de pe site-ul NVidia. Nici pomeneala de instructiuni detaliate de instalare acolo, mai ales in ceea ce priveste optiunile din comenzi, dar in fine, am gasit ca pina la urma driverele erau intr-un rpm si am purces la instalare. Din nou belea: am fost anuntat ca lipseste ceva. Adica: prima oara NVidia a avut o eroare in sursa, a doua oara nu a pus toate fisierele in pachet. Punct.
Am zis, domle, macar imprimanta sa am ca vad eu ce fac cu reteaua. Am o imprimanta Lexmark care nu este in lista de la Suse. Top la CD-ul cu drivere: acolo Lexmark a facut un pustiu de bine, mai bine nu-l facea; a scris ca imprimanta de tipul meu si de la care era CD-ul nu are driver de Linux, dar ca da Lexmark acolo niste drivere pentru unele tipuri, poate s-o potrivi ceva, dar n-a zis ce. Am luat eu unul care imi parea apropiat, l-am instalat, am facut test cu succes, dar m-am bucurat pina cind am incercat sa printez un document din OpenOffice: a fost un dezastru, in ciuda testului de tiparire bun. Top-top deci si pe site-ul Lexmark de unde am copiat fericit un pachet de drivere de aproape 100M (asta sunt nebuni de te silesc sa lucrezi cu 100M arhivati  pentru un driver) care, fiind mai nou, avea si imprimata mea printre tipuri si hai la facut rpm cu el. Belea mare: eroare lipsa un fisier din pachet, aleluia.
Bun, ce ar trebui sa fac acuma? Sa initiez o ceorespondenta cu NVidia si cu Lexmark ca sa dea driverele ca lumea ori sa ma apuc sa le rescriu. Cine imi cistiga insa piinea pina atunci? Si asa povestea de mai sus s-a intins pe doua saptamini. Ce ar trebui sa fac, sa perseverez pe Linux ori sa abandonez total reintorcindu-ma exclusiv la Windows? Sa mai cumpar alt calculator fara chipset NVidia si imprimanta Lexmark? Si cu asta care este nou ce sa fac?
Concluzia este amara: impulsului care Linux simtit de catre din ce in ce mai multi utilizatori nespecializati ori semispecializati, producatorii nu-i raspund pe masura, furnizind drivere ori pachete de drivere neglijent formate ori insuficient testate. Nu ar fi o chestie noua: cu niste ani in urma, pe cind mai exista Burr-Brown, ei publicau cu obstinatie in cataloage o schema de aplicatie numai buna de prajit circuite integrate. Utilizatorii de Linux risca sa ramina in continuare un club extins, dar minoritar si limitat numeric, in crestere inceata. Scuze ca v-am plictisit cu o postare lunga.

#2
jonae

jonae

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 680
  • Înscris: 27.04.2004
Nu am avut nervi sa citesc tot ceea ce ai scris dar iti spun cum am ajuns eu sa "fug" de Linux. Nu fug de linux dar imi mentin parerea ca Linuxul nu este pentru home useri.
Nu reuseam sa folosesc toate componentele din computer din lipsa driverilor si lipsa programelor de editare video calumea (editarea video este un mic hobby al meu). Acesta este motivul pentru care eu nu folosesc linux.

#3
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,930
  • Înscris: 06.10.2003
@QFWFQ : Lexmark NU are drivere pt. Linux. Ce ai dld. tu probabil e SDK-ul pentru a face drivere pt. Linux. Asta e politica companiei Lexmark, nu e vina Linux-ului.

Daca ai cumparat SuSE, atunci beneficiezi de suport tehnic pt. sistemul de operare. Inteleg, din postul tau, ca nu ai cerut lamuriri de la Novell.

De obicei, fiecare program in Linux are cate un ReadMe atasat, unde explica ce si cum se instaleaza( eventual compileaza ). Dependentele dintre diverse librarii/pachete/programe dau mari batai de cap. In ultima vreme insa au aparut managere de pachete, de ex. yum pe Fedora, care stie sa-ti downloadeze si instaleze si dependentele.

Quote

Asa zisa "moda" Linux cred ca este gresit inteleasa pe forum. Este de fapt o tendinta de a fugi de monopolul Microsoft si de a sparge monopolul acestui producator de software cu un marketing foarte bun, dar cu produse de o calitate discutabila, o tendinta de a nu mai imbogati pe Bill Gates peste masura. In masura in care comunitatea Linux va intelege ce se intimpla, Linux poate depasi statutul minoritar pe care il are acum.
Nu are rost sa hulesti Microsoft si pe Bill Gates, atata timp cat folosesti produsele acestei firme( pt. ca sunt adresate exact nespecialistilor ). 2 lucruri bune legate de ei: MS are 60000 de angajati si fundatia lui Bill si a Melindei Gates ...

:peacefingers: No flame intended ....

#4
visez.trance

visez.trance

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 326
  • Înscris: 31.12.2006
Lexmark are drivere de Linux pentru anumite imprimante si da chiar functioneaza, dupa ceva efort ce-i just. Insa, daca ai dat bani pe Suse, ai incercat sa le trimiti un mail (suport si asa mai departe..) ?

#5
oneill333

oneill333

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 541
  • Înscris: 13.03.2006
Folosesc Ubuntu ultima versiune pentru ca mi-am sters din greseala partitia ascunsa bootabila de la IBM,
insa nu am reusit inca sa-l configurez pe wide display, trebuie programare manuala si instalare de nu stiu ce programe,
2. Pe wireless Firefox cu fasterfox si toate addonurile necesare merge muuult mai greu decat pe windows optimizat.
Imi reinstalez windows cand imi vin DVD rescue and reovery.

#6
QFWFQ

QFWFQ

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 31.07.2006

View Postshiva, on Feb 14 2007, 13:06, said:

@QFWFQ : Lexmark NU are drivere pt. Linux. Ce ai dld. tu probabil e SDK-ul pentru a face drivere pt. Linux. Asta e politica companiei Lexmark, nu e vina Linux-ului.

Daca ai cumparat SuSE, atunci beneficiezi de suport tehnic pt. sistemul de operare. Inteleg, din postul tau, ca nu ai cerut lamuriri de la Novell.

De obicei, fiecare program in Linux are cate un ReadMe atasat, unde explica ce si cum se instaleaza( eventual compileaza ). Dependentele dintre diverse librarii/pachete/programe dau mari batai de cap. In ultima vreme insa au aparut managere de pachete, de ex. yum pe Fedora, care stie sa-ti downloadeze si instaleze si dependentele.


Nu are rost sa hulesti Microsoft si pe Bill Gates, atata timp cat folosesti produsele acestei firme( pt. ca sunt adresate exact nespecialistilor ). 2 lucruri bune legate de ei: MS are 60000 de angajati si fundatia lui Bill si a Melindei Gates ...

:peacefingers: No flame intended ....
Buna Shiva,
Multumesc de raspuns. Sigur ca pot cere sprijin gratuit de la Novell, numai ca ei isi iau precautii, suportul fiind limitat la anumite clase de probleme: de exemplu, in cazul retelelor, sprijinul lor se limiteaza la a verifica setarile si incarcarea. Astea le pot face si eu, ba le-am si fracut. Ideea care se desprinde in subsidiar este ca ei urmaresc sa te inscrii la o serie de cursuri care, firesc, sunt pe bani.
Ba are rost sa hulesc Microsoft: programele lor, inclusiv "celebrul" compilator de fortran care se utiliza si la noi pe M18 au fost cit se poate de proaste.  Scuza-ma, dar s-a nimerit sa scriu si software vreo 4 ani, am scris cam 3000 de linii sursa pe luna in 6 limbaje de programare si nu mi s-a intimplat niciodata sa dau vreun program in exploatare cu vreo eroare sau cum se zice in limbaj de depersonalizare a erorilor, cu vreun bug. Asa ca iti dai seama ce impresionat sunt eu de armata de angajati ai lui Gates. Dealtfel si RATB avea la un moment dat vreo 30000 de angajati: trebuia sa-l respectam la jumate Microsoft? Iar fundatia nu lucreaza cu banii nostri? Profitul Microsoft nu este din banii clientilor? Nu doresc sa incep o polemica despre Microsoft: se bucura de dispretul meu total si nici o discutie nu-mi poate schimba opinia.
Nu am vorbe rele despre Linux in sine.

#7
AZOMISS

AZOMISS

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 23.05.2006
eu am fugit de linux acum 5 ani de zile si-mi dau palme pentru ce am facut atunci ... acum sunt fascinat de cat e de frumos acest sistem de operare, in cazul meu Ubuntu 6.10.

P.S.

Am reusit sa ascult mp3-urile pe 5 .1 ... si era atat de simplu :) ... mai ramane tvtunerul

Imprimanta HP1200 a fost vazut din prima totul a fost recunoscut in cazul meu automat pana si placa wireless pe usb care are suport pentru linux.
Cred ca cine se sperie asa usor de linux nu are destula rabdare sa 'sape' pe net.

#8
jonae

jonae

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 680
  • Înscris: 27.04.2004

View PostQFWFQ, on Feb 14 2007, 13:49, said:

Buna Shiva,
Multumesc de raspuns. Sigur ca pot cere sprijin gratuit de la Novell, numai ca ei isi iau precautii, suportul fiind limitat la anumite clase de probleme: de exemplu, in cazul retelelor, sprijinul lor se limiteaza la a verifica setarile si incarcarea. Astea le pot face si eu, ba le-am si fracut. Ideea care se desprinde in subsidiar este ca ei urmaresc sa te inscrii la o serie de cursuri care, firesc, sunt pe bani.
Ba are rost sa hulesc Microsoft: programele lor, inclusiv "celebrul" compilator de fortran care se utiliza si la noi pe M18 au fost cit se poate de proaste.  Scuza-ma, dar s-a nimerit sa scriu si software vreo 4 ani, am scris cam 3000 de linii sursa pe luna in 6 limbaje de programare si nu mi s-a intimplat niciodata sa dau vreun program in exploatare cu vreo eroare sau cum se zice in limbaj de depersonalizare a erorilor, cu vreun bug. Asa ca iti dai seama ce impresionat sunt eu de armata de angajati ai lui Gates. Dealtfel si RATB avea la un moment dat vreo 30000 de angajati: trebuia sa-l respectam la jumate Microsoft? Iar fundatia nu lucreaza cu banii nostri? Profitul Microsoft nu este din banii clientilor? Nu doresc sa incep o polemica despre Microsoft: se bucura de dispretul meu total si nici o discutie nu-mi poate schimba opinia.
Nu am vorbe rele despre Linux in sine.


Fara suparare dar cred ca ai luat-o putin pe ulei. Nu neg ca esti programator dar nu cred ca poti sa compari ceea ce progamezi tu cu ceea ce se programeaza la Microsoft. Daca esti programator dece nu iti faci drivere de imprimanta ca sa nu mai ai probleme cu ea ?? e putin cam greu sau esti implicat in alte proiecte si nu ai timp sa iti faci si mai bine dai cu batul unde apuci?

Fara suparare daca esti asa de satul de Windows si de produsele Microsoft dece nu treci la Linux?? Iti spun eu dece pentru ca Linux necesita si putin efort din partea utilizatorului pentru a realiza unele lucruri. Vorba lui AZOMISS dupa ce reusesti in Linux sa faci un lucru ti se pare banal de usor dar pana sa il realizezi trebuie sa te documentezi.

Folosesc Windows si sunt multumit! Respect pentru cei care folosesc Linux!

#9
XCRISTI

XCRISTI

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 27.02.2003
Fiecare are dreptul sa-si aleaga ce sistem de operare foloseste. Ca decizia lui e influentata intr-o masura mai mica sau mai mare, este partea a doua.

Ca sunt din ce in ce mai multi care isi instaleaza un linux, este adevarat. Din pacate, in tot acest avant exista mult teribilism si superficialitate. Si aceste lucruri ocupa cateodata in mod inutil tipul celor cu adevarati pasionati de acest sistem, care aleg sa se retraga undeva intr-un colt al lor sau intr-o comunitate mica si cu un alt grad de intelegere.

Cine foloseste in mod curent linux stie de ce o face.

Cat despre drivere si hardware: verficati-va compatibilitatea inainte de a cumpara un produs. Vina pentru lipsa acestor drivere este in majoritate a producatorilor respectivi. Nu a sistemului de operare.

#10
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
@QFWFQ Salut şi bun venit în lumea linux! Am citit tot ce ai scris şi te înţeleg mai bine decât crezi. Am trecut şi eu prin starea asta cu mult timp în urmă : http://forum.softped...t...&hl=lexmark . Am perseverat, am continuat să încerc şi acum mă bucur pentru asta. Acum rulez linux exclusiv şi chiar dacă nu pot spune că fac orice sub linux, pot spune totuşi că fac tot ceea ce mi-am propus şi sunt mulţumit.
Problema cu placa de reţea cred că se poate rezolva foarte uşor. Rar se găsesc plăci de reţea care să nu reuşeşti să le faci cu nici un chip să meargă sub linux şi, chiar dacă nu merge, în cel mai rău caz poţi lua o placă din piaţă cu 15 lei (3 pachete de ţigări) şi o să meargă sigur. Totuşi, sunt de părere că trebuie să încerci să rezolvi. În linux când un dispozitiv nu merge, nu poţi spune despre el că "nu merge pur şi simplu" ci poţi face o serie de paşi pentru a localiza şi deduce exact unde-i baiul. De exemplu:
1. A recunoscut placa, i-a instalat el drivere generice la început? - înţeleg că da însă văzând că nu merge ai testat tu cu altele oferite de nVidia.
a) dacă nu vede placa deloc, trebuie să verifici cu un live CD sau prin orice altă modalitate, să nu fie probleme hardware cu placa
b ) dacă o vede şi-i asignează drivere el, atunci problema e probabil să fie în altă parte, la firewall sau la setările de reţea, treci la 2
c) dacă o vede şi-i pune el drivere însă după toate testele rezultă că e problemă de driver, atunci cauţi pe site-ul producătorului şi pe google. Problemele sunt în general cunoscute, e aproape imposibil să fi singurul care a păţit asta.
2. Apoi:
a) configurezi placa in functie de tipul de conexiune la net (dhcp, ip fix, proxy, ppoe etc). Încerci să verifici dacă răspunde la comenzile elementare (ifconfig), ping, trace route etc. De aici poţi afla o mulţime de lucruri: dacă-şi ia IP, dacă are link, dacă ia IP şi are link dar nu trimite pachete, dacă trimite pachete dar nu primeşte, dacă are pierderi, dacă e o problemă cu firewall (f. probabil), dacă trimite pachete spre server şi primeşte de la acesta dar totuşi netul nu merge - fie nu o recunoaşte serverul (problemă de autentificare), fie  e o problemă cu Firefox sau programele care le foloseşti pentru net (ex. ai un proxy şi nu l-ai setat şi pe firefox) etc. etc. etc.
b ) verifici log-urile, în linux găseşti log pentru aproape orice. Log-urile sunt foarte importante în linux şi sunt chiar utile, nu ca cele de win unde vezi eroarea xx869xvk şi habar n-ai ce poate să însemne.
3. Postezi la net pentru ajutor menţionând în post distribuţia pe care o foloseşti, tipul plăcii de reţea şi al plăcii bază şi neapărat un mic rezumat al încercărilor şi răspunsurile testelor pe care le-ai făcut deja. Comunitatea linux e un pic cam rece aş putea spune. Dacă ei nu văd că te-ai zbătut un pic singur să rezolvi problema, s-ar putea să primeşti răspunsuri în 2 peri.
4. Dacă toţi paşii de mai sus n-au dat rezultate, sacrifici 3 pachete de ţigări, iei o placă nouă şi din ziua asta ai uitat de probleme cu reţeaua pentru muuuulllt timp. Odată făcută, conexiunea e stabilă, nu vezi erori ca-n win unde dai enable-disable, restart, bălării, că o fi aia, că e aia. Aici după ce merge, păi merge!
Acum legat de imprimantă. Trebuie să iei în considerare două aspecte:
1. Este un lucru comun ca la instalarea de pachete  să primeşti mesaje de ca: "libxxx is missing, abort" dau "error: package xxx is needed by yyy, abort". Aceste mesaje sunt atât de dese încât sunt considerate normale pentru un utilizator care a trecut de faza iniţiatică în linux. De fapt, aproape la orice instalare a unui soft din surse vei primi câte un mesaj că lipseşte ceva. Acest lucru se datorează arhitecturii linux, arhitectură care este bazată pe librarys (biblioteci - lucru bun dealtfel), spre deosebire de win care are fişiere dll. De obicei se trece foarte uşor peste astfel de erori căutând la net pachetul cu pricina şi instalându-l. Sunt mai multe tehnici de a trece peste asta: la instalarea linux-ului tre să ai grijă să-i pui ce-i trebuie ca să nu ţipe apoi chiar pentru orice, se poate folosi yum, apt (programe care instalează automat pachetele şi rezolvă dependinţele automat), sunt mai multe tehnici.
Cel mai probabil, tu ai întâlnit o eroare din asta car apare mai mereu şi ai zis "uite domle, acestui driver îi lipseşte ceva, deci nu-i bun". Rar se întâmplă să fie lansate programe incomplete aşa cum spui că ai găsit tu de mai multe ori. În general lipsesc dependinţele - lucru care se rezolvă uşor ...de la net. Dar, pentru net trebuie să faci în primul rând placa de reţea.
2. Când ai cumpărat calculatorul şi perifericele nu aveai linux şi nu te-ai gândit să alegi componente în funcţie şi de acest aspect. Dacă ai fi avut contact cu linux-ul, ţi-ar fi fost foarte uşor, banal, să alegi HP care sunt ok, sau dacă vroiai neapărat - un alt model de lexmark, să zicem în loc de Z33 un Z34 care merge fără probleme. Lumea hardware a linux-ului nu este limitată la 3 modele de imprimată şi 2 plăci de reţea şi cu asta tot. Din contră, se pot folosi mii de modele de plăci şi de imprimante, scanere, tunere TV/Radio, camere foto, video, bluetooth pentru telefoane etc. etc.,  pe care le găseşti în orice magazin de la noi. Deci, toate problemele tale dispăreau cu un simplu cuvinţel rostit, un cuvânt şi ai fi ales dispozitiviul potrivit.
Oricum, cred că se pate face să funcţioneze şi imprimanta ta însă deocamdată eşti abea la început şi trebuie să ai răbdare. De obicei începătorii se sperie de erori şi le consideră de netrecut. În mintea lor se formează involuntar ideea că erorilor respective nu le-ar putea da de cap nimeni, când, de fapt sunt banale.
Nu te baza pe ce spune adminul tău de reţea, de obicei necesită tip să diagnostichezi o placă de reţea. Tre să faci teste, încercări. Sunt convins că el n-a avut răbdare să piardă ore cu tine şi a zis că din punctul lui de vedere totul e ok, placa e de vina.
Baftă! Dacă eşti dezamăgit acum, gândeşte-te că eşti la încputul începuturilor... Eşi ca în prima zi când ai văzut XP şi nu ştiai unde-i startul sau cum să faci un shortcut în tray. Păreau imposibile, acum sunt banale...

Edited by dobrotescunicol, 14 February 2007 - 14:34.


#11
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,930
  • Înscris: 06.10.2003
@dobrotescunicol: un excelent post, esenta sa fiind 'DON'T GIVE UP!!! IT'S NOT SO HARD!!!'

Eu tocmai ma pregatesc sa-mi convertesc desktop-ul intr-un server de linux. Distributia va fi Fedora, pentru ca am pornit la drum in lumea Linux cu RH( sunt 'fidea'  :rolleyes: ).  Satisfactia pe care o ai cand, dupa lupte aprige, reusesti sa configurezi una-alta, este extraordinara. Si, mai mult, inveti o gramada de lucruri noi, care s-a putea sa-ti prinda bine mai tarziu ...

#12
oblio.

oblio.

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 07.09.2005

Quote

Nu reuseam sa folosesc toate componentele din computer din lipsa driverilor si lipsa programelor de editare video calumea (editarea video este un mic hobby al meu). Acesta este motivul pentru care eu nu folosesc linux.
Când ai încercat ultima oară? Au apărut recent niște progrămele interesante, precum AviDemux, Cinelerra, Lives, ... dintre care unele s-ar putea să fie chiar capabile. Nu sunt din domeniu, așa că nu-ți pot da prea multe detalii, dar ar trebui să te informezi pe un forum foarte mare (gen linuxquestions.org, ubuntuforums.org, forums.gentoo.org), sau pe unul dedicat (la vreo distribuție multimedia). Întrebi, și revii cam vreo săptămână, să vezi ce zice lumea ;)

#13
joeflynn

joeflynn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 09.09.2006

View Postjonae, on Feb 14 2007, 12:20, said:

Nu am avut nervi sa citesc tot ceea ce ai scris dar iti spun cum am ajuns eu sa "fug" de Linux. Nu fug de linux dar imi mentin parerea ca Linuxul nu este pentru home useri.
Nu reuseam sa folosesc toate componentele din computer din lipsa driverilor si lipsa programelor de editare video calumea (editarea video este un mic hobby al meu). Acesta este motivul pentru care eu nu folosesc linux.
Eu folosesc linux exclusiv, de aproape 2 luni venind de pe win xp. Nu stiu programare deloc, nu cunosc pe nimeni care foloseste linux. Singurul avantaj este ca stiu engleza.  Am avut o gramada de probleme, de la instalare pana la dependinte. Am reusit "performanta" de a instala 2 programe in 3 zile. Acum fac cam tot ce faceam in win, fara deconectari, cu erori mai putine. Urmatorul lucru pe care vreau sa-l invat este sa compilez kernelul. Mentionez ca folosesc suse 10.1 pe laptop acer 1600 ghz, 512 ram, 60 gb, intel graphics 950, dvd, wireless, lan.
  Nu laud linux, care este destul de dificil, dar, eu sint multumit deocamdata.

#14
gxg88

gxg88

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,159
  • Înscris: 15.03.2006

View PostQFWFQ, on Feb 14 2007, 12:06, said:

Mentionez si faptul ca literatura Linux disponibila este la un inalt nivel stiintific, numai ca nu da un lucru esential pentru un debutant si anume sintaxa necesara rularii unui program. Se discuta de multitasking, de procese, dar nimic de cum se lanseaza un program simplu in executie. Norocul meu ca am intilnit altii pe forumurile straine si am gasit un raspuns, dar dupa vreo trei zile. Cu ocazia asta va pot informa ca Suse pare a avea o preferinta pentru forma cu ./, dar fara a fi o regula.
Vreo 2 zile am petrecut si eu cautand cum naiba pot rula un program. Pana la urma mi-am dat eu seama, ca un raspuns scurt si la obiect n-am gasit.

Alte nelamuriri aveam cu utilizatorii, parolele si rootul. Raspunsurile la cele mai banale intrebari eu trebuia sa le deduc de cele mai multe ori.
Citeam pe zeci de forumuri threaduri cu intrebari asemanatoare cu ale mele, dar raspunsurile erau mereu pe langa subiect. Raspundea jumatate de forum, dar fiecare user te baga in concepte care mai de care mai avansate si cu tangente prea mici la subiectul threadului.

Alta chestie interesanta era faptul ca la unele intrebari primeai raspunsul "man"(poftim?!?)  :deadtongue: . Foarte exasperant!

Am inceput sa folosesc din ce in ce mai putin Linux-ul din doua motive:
1) sunt cateva programe de Windows pe care sunt nevoit sa le folosesc, corespondente in Linux nu exista si calculatorul meu e prea lent ca sa folosesc un emulator
2) nici pana in ziua de azi nu am aflat cum anume pot sa setez placa de sunet (Creative Audigy SE - CA0106) pentru sunet 5.1. Intri pe un oarecare forum si zici: "am placa A, am problema B si am incercat X, Y si Z ca sa remediez problema". Singurul sfat care se repeta de 50-60 de ori este "Incearca X, Y si Z". :confuzzled:

Ultima chestie de care imi aduc aminte si care e fooarte enervanta e faptul ca atunci cand utilizator de Windows intra pe un forum si zice ca vrea sa treaca pe Linux din pricina problemelor Windows-ului (de obicei se refera la securitate)  sau pur si simplu s-a plictisit si vrea ceva nou, se sesizeaza maestrii linuxisti si, cu un aer de superioritate, spun ca Linux e prea bun pentru noul venit; motivele lui nu sunt convingatoare si inainte de  a face trecerea trebuie sa dovedeasca nu-stiu-ce calitati, sa construiasca nu-stiu-ce temple de venerare etc.

#15
gepres

gepres

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,957
  • Înscris: 09.04.2005
Eu am fugit de Linux de vreo zece ori si m-am intors de fiecare data cand se lansa cate o noua distributie minune care se lauda ca a rezolvat toate problemele, ca a remediat toate bug-urile, ca are toate driverele, ca poseda cel mai aratos desktop, cea mai prietenoasa interfata, cel mai bun manager de pachete, cel mai bogat repository, cea mai unita si binevoitoare comunitate..........

De fiecare data m-am intors dezamagit la mult hulitul Windows (fara licenta) pentru care am toate driverele, obisnuit deja cu bugurile lui, cu desktopul lui prafuit, cu abrutizantul lui next-next-next, cu deja comunele lui mesaje de eroare... dar cu o bogata oferta de programe, aplicatii, jocuri...

Linuxul are oameni excelenti care uimesc prin entuziasmul lor si prin risipa de inteligenta de care dau dovada. Toti spun ca frumusetea Linuxului sta tocmai in diversitatea lui care-ti da posibilitatea sa alegi ce vrei. Eu, ca inginer, consider ca se simte lipsa standardizarii. Unixul s-a ramificat prea mult. Va plac distributiile cu care v-ati obisnuit si laudati stabilitatea uneia, configurabilitatea alteia, capacitatea distributiei X de a detecta si instala corect hardware-ul sau usurinta cu care manipuleaza pachetele Y, viteza cu care ruleaza Z sau aspectul deosebit al distributiei Q....

Dar n-ar fi mai comod sa le aveti pe toate astea intr-o singura distributie?

Am vazut cativa pe aici mandri ca nu folosesc decat Linux. Facand ce? Ascultand muzica si vizionand filme? Jucandu-se Tuxracer sau Armagetron? Desenand in InkScape si modeland in Blender? Aveti vreun program omologat de contabilitate, vreun program decent de editare video, vreun program performant de grafica 3D (cand tie nici nu-ti vede corect placa video), vreun program de securitate prin webcam? Lista ar putea continua dar deja simt ca s-au inflamat cativa linuxisti.

Inca mai sper ca Linuxul sa devina o alternativa reala pentru cei obisnuiti cu Windows dar exasperati de el.

Edited by gepres, 15 February 2007 - 22:11.


#16
bogdanan

bogdanan

    devoted SoftNews member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,269
  • Înscris: 02.04.2004
unele lucruri...se rezolva cu aparitia unor noi distributii.

driverele tin de producator, atata timp cat nu e interesat...trebuie sa ne obisnuim cu asta, sau sa cumparam ceva cu suport

sa nu crezi ca, prin simplul fapt de-a fi cumparat o licenta, ai acces la toate driverele (as da si eu cateva $$$ doar pt unele drivere, daca as considera ca se merita)

suportul tehnic nu-l platesc, atata timp cat consider ca ma pricep (a se citii descurc)

diferenta sta in modul de abordare al problemei (copyright vs copyleft) si altele.
un windows configurat bine (da, am licenta pe el!) sta la fel de bine la capitolul securitate ca un linux/unix. atata timp cat toti ne visam administratori(win) respectiv root(lin) va fi o problematrebuie sa intelegem ca adevarata inteligenta sta de cealalta parte a monitorului ;)

#17
UnixMarius

UnixMarius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,435
  • Înscris: 02.03.2006

View Postbogdanan, on Feb 15 2007, 22:23, said:

unele lucruri...se rezolva cu aparitia unor noi distributii.

driverele tin de producator, atata timp cat nu e interesat...trebuie sa ne obisnuim cu asta, sau sa cumparam ceva cu suport

sa nu crezi ca, prin simplul fapt de-a fi cumparat o licenta, ai acces la toate driverele (as da si eu cateva $$$ doar pt unele drivere, daca as considera ca se merita)

suportul tehnic nu-l platesc, atata timp cat consider ca ma pricep (a se citii descurc)

diferenta sta in modul de abordare al problemei (copyright vs copyleft) si altele.
un windows configurat bine (da, am licenta pe el!) sta la fel de bine la capitolul securitate ca un linux/unix. atata timp cat toti ne visam administratori(win) respectiv root(lin) va fi o problematrebuie sa intelegem ca adevarata inteligenta sta de cealalta parte a monitorului ;)


Oh C`mon guys , io am MS Vista cu licenta . Din pacate prefer un redhat 7.3 , care in treacat fie spus se misca mai bine si imi consuma mai putine resurse . Bun nu este sau are el tot ceea ce as folosi dar decat sa ma chinui cu un Os la ceea ce am acuma (AMD X2 4200+ , 2 GB RAM DDR2 , SATA2 etc etc) , mai bine folosesc un OS care ma mai lasa sa fac si altceva . Este drept daca esti pasionat de jocuri , media etc , stai la Windows .

Aicea aveti un screen . Asta este in timp ce scriam un amarat de DVD cu nero sub win vista . De la 800 Mega (Da , cititi bine , Vista sta easy in 800 de rami si asta cand nu prea faci mare lucru .) la 1.80+ GB Ram?
1 GB sa scri un amarat de DVD? . WTF?  :scared: :wacko:

Si toate aste la 400 $ . :death:

Attached Files


Edited by UnixMarius, 15 February 2007 - 22:51.


#18
brandy78

brandy78

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 175
  • Înscris: 18.02.2005
eu am invatat mai mult de unul singur cu chiu cu vai . nu mai zic si de forumul asta unde majoritatea raspunsurilor mi-au fost google, man ... citeste documentatia etc
am invatat sa-l folosesc in mod text si sunt foarte multumit de el - rulez un mic server web sub fedora
fidel redhat - am plecat de la red hat 9 si acu` am ajuns la Fedora 5
super stabil  minim de resurse - poti face multe chestii interesante pe el la care nici nu visezi sub winblowz
am ramas adeptul modului text , n-am instalat vreodata x windows ala ca ma enerveaza ideea si raman la parerea mea: mod text minim de proc si memorie consumat maxim de performanta
eu zic ca merita efortul asa ca da-i inainte nu renunta

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate