Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Denon AVR 1804

Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune
 Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...

PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...
 w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...

Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...

Iphone 13, 14 sau 15?
 Dune: Prophecy (2024 _ ...)

DMSS problema

Montare parchet in balcon

Exista doar ... si restul
 

De ce am cere bacalaureatul pentru meseriile simple?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
211 replies to this topic

#1
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,554
  • Înscris: 18.10.2011
Vazui acum ceva timp (in Romania) anunt pentru job de vanzator la magazin de electrocasnice sau casier la magazin de cartier, sau altele asemenea: toate cer bacalaureatul. De ce ar fi necesar?

- tot ce am studiat la liceu este mult peste ce ar folosi un astfel de lucrator
- cel mult niste notiuni simple de aritmetica, poate de fizica de liceu - electricitate pentru electrocasnice - dar cam atat - se pot invata la fata locului, intr-o oricum necesara ucenicie, sau intr- un curs scurt etc etc. Cum se facea inainte in scolile profesionale - erau inainte vanzatori, electricieni cu 8 sau 10 clase etc.

Deci, de ce am cere asa ceva? Pentur ca asa demonetizam totul: practic obligam ca inlucisv oamenii care nu pot lua un bac sa faca cursuri de liceu si apoi sa ia fortat bacul (inainte se copia), cand acei oameni de facti nu au capacitatea si nici dorinta de a invata materie de liceu, care e destul de avansata...

#2
bettrik

bettrik

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 221
  • Înscris: 21.04.2009
Probabil pentru ca fiind angajator iti doresti o persoana care poate sa faca vanzare incrucisata iar pentru asta e nevoie ca angajatul sa nu fie analfabet functional. Avand bac-ul luat exista o sansa mai mare sa se incadreze in dorinta ta. Oricum trierea o faci la interviu dar macar nu pierzi timpul degeaba cu unii pe care oricum nu i-ai alege.

#3
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,165
  • Înscris: 30.04.2007
zilele trecute am platit unui "tractorist" o lucrare de uniformizare/curatare a unui teren. i-am platit cu bancnote de 200 de lei .. i-am numarat in fatza, 2,4,6,8,10 .. 11,12, 13 ..

i-am dat banii si i-am zis sa-i mai numere o data sa nu se fi lipit vreo bancnota sau asa, de amorul artei, sa se asigure ca nu i-am facut smenul .. la fiecare bancnota de 200, statea si se gindea putin. am dedus ca nu stie sa numere din 2 in 2 :(  si avea bacul .. presupun.

#4
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
AI atins o problema sensibila, dar din pacate nimeni din M.I. nu este interesat.
Toti vor sa ingreuneze programa scolara, sa angajeze noi profesori s.a.m.d. ca sa devina... "esentiali".
Nimeni nu vrea sa observe ca participarea la bac este din ce in ce mai mica, ca procentul celor care il iau este si el in scadere si nimeni nu-si pune intrebarea: de ce?

#5
Ale-Helen-19

Ale-Helen-19

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 25.06.2023
Pentru ca reprezinta un examen extrem de important in viata? Daca iei bac-ul, inseamna ca ai o sansa la a avea o viata cat de cat decenta, o sansa la dezvoltare. Iei bac-ul la timp si poti face o facultate cand doresti si ai posibilitati. Materia de liceu nu este grea, imi pare rau s-o spun dar este usor sa iei un examen de acest gen daca treci pe la scoala in fiecare zi. Nu ai nevoie de meditații daca iti dai silința cat de cat (si astea ar trebui sa fie prioritatile pana la 18-19 ani). Daca un copil nu provine dintr-o familie saraca si il pun la munca fizica in fiecare zi, atunci nu are o scuza pertinenta sa nu dea acel examen. Orice copil/adolescent normal din punct de vedere psihic, poate lua acel examen. Il dai, il iei si mai apoi  decizi ce vrei sa faci mai departe. In tara asta avem nevoie de oameni cat de cat educati. Educatia te ajuta in viata si absolut totul porneste de la o scoala terminata. Ca vrei sa faci o facultate (majoritatea pot intra la stat, deci nu-ți platesti studiile ci traiul de zi cu zi), ca vrei sa urmezi diverse cursuri sau te angajezi casier imediat dupa bac este treaba ta, fiecare face ce doreste. Daca nu ai examenul luat, nu ai nici o sansa de dezvoltare chiar daca esti un bun electrician. Dacă iei examenul, posibilitatile sunt numeroase chiar si daca te gandesti să-ți schimbi viata peste 10 ani.
In tara avem nevoie de oameni pregatiti pe toate profesiile, de la agricultori, electricieni, la medici si ingineri. Inainte copiai de rupeai la bac si bine ca acum e altfel, insa inca exista cazuri in care la facultate unii nu stiu sa scrie corect gramatical (nu stiu cum este posibil).
E nevoie de putina sustinere, dar merita. Toate se fac la timpul lor, dar de invatat avem de invatat o viata. E greu sa faci o facultate la 40 de ani, dar mai greu e sa iei bac-ul la acea varsta.


#6
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016
La ce profesori dezaxati avem, ma mir ca avem rata de promovabilitate care o avem. Mai au tupeul sa ceara si mariri de salarii.

Da, consider si eu ca pentru posturi simple nu e nevoie de bacalaureat. Macar cele 10 clase. Se acopera destul in clasele 9-10 daca acele persoane trebuie sa faca si... "vanzari incrucisate" ca si casier.

#7
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,432
  • Înscris: 08.02.2011
In anunt sunt niste cerinte, in practica sunt altele, daca tu spui ca ai 3 clase si ai lucrat toata viata ca si casier in alte magazine te angajeaza aia pe loc. Aia cu anunturile bifeaza si ei niste cerinte acolo , ca sa fie.

#8
mercur68

mercur68

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,437
  • Înscris: 07.08.2007
Fiindca trebuie sa faca diferenta de unul care este calificat la drumuri si poduri si sa dea cu budineaua, de unul care a invatat ca sa ia bac-ul , de aceea. Exceptiile nu fac parte discutiei, daca demontrezi ca esti capabil, nu-i bai, te angajeaza. Cat despre profesorii "dezaxati" la care face referire colegul, cred ca nu este chiar asa, platesti omul prost si vrei performanta? P.S. nu sunt cadru didactic

#9
canarel

canarel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,548
  • Înscris: 13.10.2010
ai fi uimit sa afli, dar la drumuri si poduri aproape toti sunt calificati.

#10
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,750
  • Înscris: 13.06.2004
Că unii au prea multe idei. La Bacaluareat se cere matematică şi ghici ce, nu din aia simplă. Îţi folosesc şiruri, deviaţii, integrale dacă eşti casier(ă). Important e să ştii să te exprimi corect d.p.v.d. gramatical şi să poţi face calcule aritmetice de bază. Şi să fii civilizat(ă). Adică să dovedeşti că poţi fi mai util(ă) decât un telefon inteligent.
Later edit: educaţia şi cărţile au rolul lor. Dar unele chestii nu se învaţă din carte sau îţi trebuie intuiţe pentru a le înţelege.

Edited by djl, 25 June 2023 - 19:07.


#11
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,579
  • Înscris: 28.11.2017
Am un vecin inginer nustiu cum, lucreaza la un ocol silvic, ceva paduri, are multa carte.
A vazut pe net o inventie cu un motor electric care invarte in generator care alimenteaza acel motor.
El credea ca e adevarata!

Mai usor cu cartea, va rog!

#12
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,352
  • Înscris: 24.05.2010
Fiindca bacalaureatul, precum si facultatea nu e despre cunostinte.

Nu iti cer bacalaureat ca sa fiu sigur ca ai citit tu Enigma Otiliei.

Daca nu ai capacitatea de a lua bacul, care in Romania e mai mult decat banal, ce te face sa crezi ca poti sa fii un vanzator bun?

Vrei sa nu iti bati capul? Te duci in profesii, unde mananci ce produci, mananci daca esti bun ca sa fii recomandat. Fiindca job-urile astea redundante fix sa iti bati capul necesita. Sa-ti depasesti indignarea, sa iti depasesti frustrarea.

Ca sa fim seriosi nu auzi des vanzatori la casa spunand "mama ce bine ma simt, am mai scanat 10 produse" sau "de mic am visat sa intreb lumea "va pot ajuta cu ceva?".

NU, e o munca ce o urasti in sinea ta, o faci de nevoie. Si vreau sa stiu ca ai experienta lucrului facut in scarba si finalizat.

Apoi, daca vorbim de o companie mai mare cu o organigrama.... iau in calcul ca acel vanzator in viitor daca e potrivit si se dezvolta coerent sa il duc cat mai departe pe viitor. Vezi Lidl, unde azi vanzator la casa peste 5-10 ani poate fi direcor de magazin.

Faptul ca tu ai o viziune mica si te vezi sclav toata viata, nu mai e problema mea ca ofertant de job.

Scoala e un cantonament al vietii. La cat de banal e in ziua de azi sa iei pana la master inclusiv, daca nu ai finalizat calea asta si tot sclav pe cateva sute de euro esti... pai ai o problema bai baiatule. Nu ai inteles viata. Fiindca nu faci scoala pentru ce inveti acolo, ca e inutil.

Edited by MooF2010, 25 June 2023 - 19:24.


#13
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,358
  • Înscris: 08.01.2021

View Postaaaa4567, on 25 iunie 2023 - 17:44, said:

: toate cer bacalaureatul. De ce ar fi necesar?


Pentur ca asa demonetizam totul: practic obligam ca inlucisv oamenii care nu pot lua un bac sa faca cursuri de liceu si apoi sa ia fortat bacul

Pai fi atent ca ai răspunsul în întrebare.
Î: De ce se cere bac la orice?
R: Pentru ca aproape oricine îl poate lua.

Întrebarea e: păi cine nu-l ia?
R1. Cineva retardat mintal, clinic.
R2 Sau cineva care și-a bătut profesorii în liceu.
R3 Sau un rebel cu păreri puternice, care nu-i capabil sa piardă niște ani de viata pentru o chestie de forma fără fond.

În oricare dintre categoriile astea te incadrezi plimba ursul, nu ești material de angajat. Riști să-ți bati șefii, sau sa refuzi munci pe care le consideri inutile.  Dacă aveai măcar neuronii unui dancil și erai suficient de conformist îl luai fără probleme. Următorul!

Edited by KiloW, 25 June 2023 - 19:19.


#14
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,921
  • Înscris: 01.01.2010
Bacalaureatul nu trebuie promovat cu 10. Poti sa-l promovezi cu sase. Cine cere BAC la angajare, vrea diploma, nu-l intereseaza nota. SI cauta om care sa aiba minimum de cunostinte, nu vreun geniu.
Eu am avut mereu inclinatie catre latura umana a materiilor, motiv pentru care matematica mi s-a parut mereu grea. De aceea sunt poate subiectiv atunci cand spun ca matematica de liceu este nejustificat de complexa. Nu mi-a trebuit niciodata matematica de liceu, de aceea, fiind mediu al cunostintelor generale, nu am inteles de ce se impune atata matematica.
In societatea moderna, oamenii trebuie sa mearga la scoala, sa primeasca cunostinte intr-un mediu controlat, altfel invata prin viu grai la scoala vEti', tot felul de lucruri gresite, pe care le duc la randul lor mai departe.
Invatamantul merge prost in tara noastra, pentru ca tara noastra merge prost. Dar nu există elev care sa vrea sa invete si s anu aiba cum. Cei care nu vor sau nu au vrur, isi vor manifesta incontinuu dispretul fata de educatie, pentru ca daca nu ajungi, sunt acri. Mi mult, acum ca si pe vremurile de demult, cel mai usor invatau cei care doreau asta cu adevarat, erau formati pro educatie de acasa. Pentru ei, scoala este o etapa in viata. EI nu discuta despre bacalaureat ca de o etapa optionala in viata, ci una obligatiorie. Acum revin la cei îndărătnici. In trecut, erau adusi pe calea cea dreapta de cadrele didactice cu bataie, pedepse etc, de familie, cum stie fiecare sa o faca si de societate prin cultul cartii. Acum, cadrele didactice sunt neputincioase in fata elevului plictisit. Daca nu vrea sa scrie, asta e, n-ai ce-i face. Daca nu vrea sa invete, asta e. Daca-i spui parintelui, atunci vina este la scoala, ca toti prostii s-au facut profesori. Societatea le arata si ea ca e bine sa fie prosti si uite asa ne intoarcem cu totii si dam vina exact pe cine nu trebuie: cadrul didactic care nu face cat trebuie, intr-o societate care nu-l respecta, nu-i acorda incredere si nici sprijin.
Am copilul la scoala, la Pregatitoare. I-am spus ca invatatoarea ne inlocuieste pe noi atunci cand este la scoala si cuvantul dansei este lege si dupa aceea. Mama mi-a aplicat corectii cand calcam stramb. Venea la scoala des si pana in clasa a XII-a, sa vada cum ma descurc. M-a verificat la teme pana prin clasa a V-a. Si pentru ai mei, viata era grea. Dar isi lasau timp sa ma asculte daca am invatat, sa se uite pe teme, desi mai tarziu m-am prins ca habar nu aveau ce scriam.
Lipsa de educatie pleaca de acasa, este sadita de societate si lipsita de control in scoala. Schimbarea trebuie sa plece in ordinea asta. Dar este mai usor sa-l faci prost pe ala de la catedra si tu s anu stii in ce clasa este copilul. Ti-ai facut treaba.

#15
STARTREK1

STARTREK1

    căutător pe gugăl

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,210
  • Înscris: 27.06.2007
Direcţia Grădina Zoologică Târgoviște, Județul Dâmbovița organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a unor funcţii contractuale de execuţie vacante, de:
  • muncitor necalificat – îngrijitor animale -1 post;
  • tractorist -1 post.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:
  • îngrijitor animale:
    • studii medii, cu diplomă de bacalaureat;
    • disponibilitate la program prelungit.
adica, ca sa ei rahatu la animale ca si muncitor necalificat ai nevoie de bacalaureat? dă-o in... de treaba, chiar asa..

https://www.gazetada...ica-targoviste/

Edited by STARTREK1, 25 June 2023 - 19:31.


#16
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,554
  • Înscris: 18.10.2011

View PostAle-Helen-19, on 25 iunie 2023 - 18:12, said:

Pentru ca reprezinta un examen extrem de important in viata? Daca iei bac-ul, inseamna ca ai o sansa la a avea o viata cat de cat decenta, o sansa la dezvoltare. Iei bac-ul la timp si poti face o facultate cand doresti si ai posibilitati. Materia de liceu nu este grea, imi pare rau s-o spun dar este usor sa iei un examen de acest gen daca treci pe la scoala in fiecare zi.
Totusi, daca vrei sa dai bac din cl IX-XII la 2 materi grele, nu mai mult, nu ar lua mai mult de 20% idntr-o generatie, huh?

Totusi, daca te duci la o cohorta de basolventi d eliceu si le pui niste intrebari banale de fizica, chimie, matematica - la naiba, multe din ele de scoala generala (aria unui sfert d ecerc, formula sodei caustice etc), abia daca trec clasa 20% dintre absolventi (multi dibtre ei sunt pe profil, adica la fizica iti vor raspunde profesorii de fizica, chimie etc)

Bacul e usor de luat in forma in care se da acum, adica la romana si o singura materie grea, serioasa (acum se da la matematica, inteleg, indiferent de profilul real), ceea ce, oricum ai da-o, e teribil de incomplet. Cum mai scriam pe un alt topic, e extrem de ciudat sa dai diploma da bac unor oameni care nu au habar pe ce lume traiesc in materie de biologie, chimie, fizica, geografie. Stiti, chestiile alea de buna ziua, in genul: "Virusii sunt sensibili la antibiotice?"

#17
Soulstream

Soulstream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,031
  • Înscris: 03.02.2014
pentru ca bacul e un examen simplu pentru care ai un an intreg sa te pregatesti si faptul ca nu reusesti sa iei 5 la materii (si o medie de 6) spune ceva despre capacitatile acelui om.

#18
kato1

kato1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,945
  • Înscris: 05.07.2007

View Postr_murphy, on 25 iunie 2023 - 18:01, said:

zilele trecute am platit unui "tractorist" o lucrare de uniformizare/curatare a unui teren. i-am platit cu bancnote de 200 de lei .. i-am numarat in fatza, 2,4,6,8,10 .. 11,12, 13 ..

i-am dat banii si i-am zis sa-i mai numere o data sa nu se fi lipit vreo bancnota sau asa, de amorul artei, sa se asigure ca nu i-am facut smenul .. la fiecare bancnota de 200, statea si se gindea putin. am dedus ca nu stie sa numere din 2 in 2 Posted Image  si avea bacul .. presupun.
acu explica si mie, cum la numaratoarea din 2 in 2 ai ajuns la 11 si 13????

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate