Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Comentarii amuzante pe Youtube

Nu iese laptopul din sleep mode.

Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute
 Se pot monta placi de gresie de 1...

Card de debit virtual emis de India

Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!
 Declarație primar

Contestare amenda politia locala

PC se restarteaza cu erori ecran ...

Mercedes atego 815 oprire motor
 Ce contine Creion rani dupa ras?

Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!

electrician constructor video curs
 

Despre intrarea Romaniei in WW1 in 1916

* - - - - 8 votes
  • Please log in to reply
190 replies to this topic

#73
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 04.09.2018
Eu am zis sa nu moara tineri inutil, adica sa nu pornesti un razboi de cucerire aiurea, nu sa nu te aperi daca e cazul si daca ai sanse sa castigi. Zic ca razboaiele de cucerire sunt organizate de smecheri.
Stai ca nu ne intelegem, eu cand zic "fraieri", ma refer la omul de rand, ca mine, ca noi toti, nu in sens ca-s prosti sau fraieri in sensul in care crezi tu. Cum zic oamenii "aaa aia stau si prostii muncesc", se refera la omul de rand, dar nu ca il face prost pe omul de rand.
E cumva o porecla "prost, fraier" a omului de rand.

Iar cand zic "se duc ca fraierii", zic in contextul in care se duc pentru razboaiele de cucerire, nu cei care se apara si care trebuie sa se apere ca sa nu dispara.
Dar si daca e cat de cat liniste si tu vrei sa te duci doar sa iei un anumit  teritoriu desi ai stat mult si bine asa si fara el, iar consider ca e aiurea, dar asta e opinia mea doar.
Uite acum, ia gandeste-te ca vor astia sa la Cadrilaterul inapoi de la Bulgari, si facem razboi cu Bulgarii, asta mi s-ar parea aiurea desi s-ar fi zis ca era la noi din 1913 si nu trebuia.
Sau Ungurii acuma sa vrea sa ne ia noua Ardealul cand pana acuma a stat bine mersi si asa fara, asa ca si romanii si ei si-au vazut de viata.
Si sa inceapa...sa ia tineri fortat la razboi ungurii, sa luam si noi sa ne aparam (bine, asta e normal), si ptr ce ? Cam cu situatiile astea nu is eu deacord.

Am inteles ca unii cred intr-un ideal, dar sa fie asa, sa fie dorinta lor, sa lupte ptr ceva care vor ei, nu sa fie obligati sa participe la ceva ce nu ii priveste.
Normal ca unele teritorii nu aveau ce cauta acolo in imperiul Austro-Ungar. Dar s-ar fi putut totusi rezolva amiabil,sa ajunga teritoriile alea unde trebuie, dar na, lumea nu merge dupa cum gandesc eu.
WW2 chiar nu trebuia sa aiba loc.

#74
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006

View PostMinettoMatoi, on 18 octombrie 2022 - 00:31, said:

Normal ca unele teritorii nu aveau ce cauta acolo in imperiul Austro-Ungar. Dar s-ar fi putut totusi rezolva amiabil,sa ajunga teritoriile alea unde trebuie
Uite, ăsta e primul punct pe care nu-l înțelegi tu din perspectivă istorică.
NU, nu se putea rezolva amiabil.
(Așa cum nu se poate acum rezolva amiabil cu teritoriile invadate de Rușii sau cu armata 14 din Transnistria.)
Dimpotrivă, Imperiul Austro-Ungar cucerea noi teritorii în Balcani, și ducea o politică de persecutare a etniilor.

De asemenea, istoric se dovedise că cu o duci bine dacă ești asuprit de alt stat, și că lucrurile degenerează
De aceea au fost atâtea revoluții, la care de ce crezi că au mers tinerii să moară ?  :)
Că i-a trimis guvernul ?  Dimpotrivă, și-a folosit toată propaganda și puterea să le oprească. No, cam așa să înțelegi situația.


P.S. Revenind la situația prezentă, e evident foarte diferită.
Ungurii o duc bine la noi, au proprietăți, firme, afaceri, își cântă imnul, dansează ceardașul, vorbesc și învață în maghiară, mănâncă goulash și kurtos kalacs :D
Și, chiar dacă nu au vreo autonomie, sînt conduși tot de reprezentanți de -ai lor, pe care i-au ales.
Valabil și invers, pentru românii din Ungaria.

BIneînțeles că acum nime nu vrea război  :)

#75
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 04.09.2018
Am inteles cu austroungaria, dar asta ziceam, ca era bine sa fim oameni sa nu ne ducem peste altii abuziv (zic de tarile care faceau asta), cam asta e ideea, am inteles de ce am intrat in razboi, ca si lumea vroia.
Insa totusi cum era Romania in 1914 ? Eu dupa cum stiu era cat de cat aici, de aia ziceam ca de ce am intrat in razboi. Nu stiu ca ne ameninte ca vine cineva peste noi, eram in forma aia de mult.

E corect ca daca esti asuprit nu ai cum o duce bine.

Cu integrearea, tocmai auzeam ca Ukraina a bagat limba asta in orice institutie de invatamant si asa mai departe, tocmai ptr ce am zis eu, ca toti sa fie asimilati acolo, am auzit ca-s cam 400 de mii de romani acuma acolo, unii s-au declarat ukrainieni ca au gandit ca mine, am vazut in documentar aseara, asa cum e si normal.
Tot nu mi-ai zis, de ce nu vor sa se integreze aia din anumit teritoriu, ce interes eu sa-si conserve limba de acum 100 ani de ex, sa invete intr-o limba inutila in acea tara.
Si de ce ar trece de la un teritoriu unei tari mai sanatoase la cap, la o tara mai damblagie ? Romanii din Ardeal 1916 caz.

Ptr ca daca ai in tara zone din astea neintegrate, e cam eterogenizare si ar exista vreodata pericolul de ruperi teritoriale, de conflicte, etc.
Stai in zona aia, invata domne limba aia, munceste acolo, etc, ce draci te mananca de altele cand tu te-ai nascut acolo, mai ales in Ukraina, normal ca Ukraina vrea sa ukrainiezeze pe toti din tara aia, daca nu, pleaca unde vrei.
Nu am ceva pro Ukraina, dar zic ca e normal ce face. Vi tu sa-mi ceri mie invatamant intr-o limba inutila la mine in tara, pai de ce as aloca eu fonduri ptr asta ? Integreaza-te aici cu totul daca si parintii tai tot aici s-au nascut.
Tu crezi ca daca parintii mei imigrau in Germania si eu ma nasteam acolo, ma int pe mine ca-s roman ? Nu eram roman, chiar mi se parea inutil sa imi conserv originile parintilor care nu ma ajutau cu nimic, germana era limba mea, atat. Ca invatam asa acasa romana, e altceva.

Cu ungurii de la noi ai dreptate, traiesc bine, dar Ungaria ar vrea sa puna mana pe Ardeal cred daca ar putea, cel putin asa se stie si se spune.
Daca ungurii de acolo o duc mai bine neintegrati la noi, e okey sa nu vrea sa se romanizeze, au motiv intemeiat.

Alta chestie la Cadrilater, nu am inteles de ce s-au dus romanii in Romania si Bulgarii in Bulgaria, ce naiba, nu se integrasera acolo ? Bine, am auzit ca, cadrilaterul ni s-a dat noua in 1913, era putin altceva decat Ardealul din 1914 care era asa de f mult timp.
Mi se pare ca mutarea de populatie in anumit nr a fost obligatorie de ambele tari, ciudat.

#76
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006

View PostMinettoMatoi, on 19 octombrie 2022 - 22:05, said:

Insa totusi cum era Romania in 1914 ? Eu dupa cum stiu era cat de cat aici, de aia ziceam ca de ce am intrat in razboi. Nu stiu ca ne ameninte ca vine cineva peste noi, eram in forma aia de mult.
Demult ăla, erau 35 de ani. Pe vremea aia nimic nu era demult.
Imperiul AU era în destrămare, era firesc ca astfel să facă și România ceva ca să se normalizeze lucrurile.

Pe de altă parte o țară mică în mijlocul Europei nu putea rămâne oricum neutră

View PostMinettoMatoi, on 19 octombrie 2022 - 22:05, said:

Daca ungurii de acolo o duc mai bine neintegrati la noi, e okey sa nu vrea sa se romanizeze, au motiv intemeiat.
Înțeleg, deci ungurii au motiv întemeiat să nu se integreze, dar românii nu au, nici în Ukraina nici în Ungaria.
Poi atunci important e să începem un război, să le luâm teritoriile, ca să se integreze ei, ungurii și ukrainienii, și să fie limba lor inutilă. :)

Asta e ”pacifismul” tău, așa-i ? :D

#77
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 04.09.2018
Pai Ardealu ala pana in 1916 era cam la unguri de pe vremea lui Mihai Viteazu stiam eu, nu de 35 de ani. Iar daca a tot stat asa atatea sute de ani, ce sa zic, poate putea si dupa aia sa stea la fel la o adica.
Pai uite ca pana in 1916 doi ani am stat neutri, chiar daca am fost sa zic mici, facea Antanta ceva presiuni sa intram, dar aia e, si lumea a vrut unirea, altfel poate o mai lungeai pana se termina razboiul si nu intrai.

Am zis doar ca idee ca ungurii n-ar avea motiv sa se romanizeze, ptr ca macar aia nu vor sa faca parte dintr-o tara mai slaba ca a lor, eu ma refer invers, ca eu am interesu sa ma integrez intr-o tara mai tare ca fosta mea tara, sau ca tara bunicilor mei.
Nu e vb de razboi, e vb ca daca esti teritoriu luat de mult, iar tara aia e mai tare ca fosta ta, interesu tau e sa te integrezi acolo in tara aia mai tare, ca acolo traiesti, nu dincolo, iar daca freasca sfantu teritoriu ala revine la tara veche care acuma praf, nu stiu cat o sa-ti placa sa faci parte din ea.

#78
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,035
  • Înscris: 31.07.2007
Aberezi ca de obiecei. Ardealu' a fost un voievodat/principat autonom, care era (sau nu) vasal Ungariei. Nu a facut efectiv parte din Ungaria decat in perioada imperiului ala trist. Si da, ungurii au inceput sa maghiarizeze si sa catolicizeze prin Ardeal in perioada aia. Si nu, romanii nu erau tocmai in culmea fericirii. Nici austriecii nu prea au ajutat bagand strambe cand la unguri, cand la romani. Romania (ma refer la regat) nu avea optiunea neutralitatii, a tergiversat doar cat a putut intrarea in razboi.

Edited by edy_wheazel, 20 October 2022 - 17:42.


#79
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006

View Postedy_wheazel, on 20 octombrie 2022 - 17:41, said:

Aberezi ca de obiecei.
It's staged :)
E un ungur deghizat, ca și Sucre, care încearcă acum să ne convingă că nu trebuia să le luăm Ardealul, că era bine la ei.

Mă așteptam să se dea de gol, ca la faza cu integrarea :D
Omul nu știe că Transilvania e peste Ungaria la GDP /capita, deci ar fi fost o opțiune defavorabilă și economic.

Uite alta :

View PostMinettoMatoi, on 20 octombrie 2022 - 17:25, said:

Pai Ardealu ala pana in 1916 era cam la unguri de pe vremea lui Mihai Viteazu stiam eu, nu de 35 de ani
...
Pai uite ca pana in 1916 doi ani am stat neutri
Deci erai la unguri sau erai neutru ? :D
De  ce parte te plasezi ?

Regatul României avea cam 35 de ani de la Independență,
Regatul Ungariei, care dispare în 1526, reapare ca o unitate administrativă în Imperiul Habsburgic la 1867, deci de vreo 55 de ani.

Deci, sub care unguri era demult ?

#80
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

View PostMinettoMatoi, on 20 octombrie 2022 - 17:25, said:

Pai Ardealu ala pana in 1916 era cam la unguri de pe vremea lui Mihai Viteazu stiam eu, nu de 35 de ani. Iar daca a tot stat asa atatea sute de ani, ce sa zic, poate putea si dupa aia sa stea la fel la o adica.
hai pe bune? era la unguri cu mult inainte de vremea lu' mihai viteazu. dar cel tarziu in 1688 cu ocaza ocuparii de catre trupe imperiale, dieta a recunoscut suveranitatea imparatului (ca rege al ungariei) si in 1699 turcii au recunoscut starea de fapt prin pacea de la karlowitz. de aici era sub administratie imperiala, pena la dualismul din '67.

#81
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006
E o simetrie ciudată aici, ungurii cred că prin unirea Transilvaniei cu România ”li s-a luat” Ardealul. De fapt Ardealul nu mai aparținea Ungariei 400 de ani, pentru simplu fapt că Ungaria nu a mai fost un stat.

Pe de altă parte, românii consideră în general că ungurii ne-au luat Transilvania, ceea ce e tot greșit, pentru că Transilvania nu a aparținut niciunui stat românesc de la retragerea romanilor.

#82
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Iara te-a apucat sa debitezi prostii respectiv criza de paranoia?


Quote

Kingdom of Hungary (1526–1867)
The Kingdom of Hungary between 1526 and 1867 existed as a state outside the Holy Roman Empire, but part of the lands of the Habsburg monarchy that became the
Austrian Empire in 1804. After the Battle of Mohács in 1526, the country was ruled by two crowned kings (John I and Ferdinand I). Initially, the exact territory under Habsburg
rule was disputed because both rulers claimed the whole kingdom. This unsettled period lasted until 1570 when John Sigismund Zápolya (John II) abdicated as King of Hungary
in Emperor Maximilian II's favor.
However, Hungarian historiography positioned Transylvania in a direct continuity with the medieval Kingdom of Hungary (John Sigismund Zápolya) in pursuance of the advancement
of Hungarian interests.

John Sigismund Zápolya or Szapolyai (Hungarian: Szapolyai János Zsigmond; 7 July 1540 – 14 March 1571) was King of Hungary as John II from 1540 to 1551 and from
1556 to 1570, and the first Prince of Transylvania, from 1570 to his death. He was the only son of John I, King of Hungary, and Isabella of Poland. John I ruled parts of the
Kingdom of Hungary with the support of the Ottoman Sultan Suleiman; the remaining areas were ruled by Ferdinand I of Habsburg, who also ruled Austria and Bohemia.

The two kings concluded a peace treaty in 1538 acknowledging Ferdinand's right to reunite Hungary after John I's death, though shortly after John Sigismund's birth, and on his deathbed,
John I bequeathed his realm to his son. The late king's staunchest supporters elected the infant John Sigismund king, but he was not crowned with the Holy Crown of Hungary.

Asta pentru cultura ta generala, dupa cum vezi, statul Ungaria, nu a disparut niciodata, nici sub turci si nici sub habsbugi.

De ce spun ca debitezi prostii? Hai sa vedem cata istorie cunosti, sau mai bine spus, NU cunosti.

Tu afirmi ca "unirea Transilvaniei cu România ”" Ungaria nu exista ca stat. Serios? Adica la 1 Decembrie 1918, Ungaria nu exista.


Quote


Compromisul austro-ungar (februarie 1867) a fost urmarea înfrângerii Imperiului Austriac în războiul din 1866 de către Prusia și Italia și datorită tensiunilor interne provocate
de maghiari care puteau compromite existența Imperiului austriac. De asemenea, compromisul a fost, urmarea unei serii de reforme constituționale eșuate ale monarhiei Habsburgice.
Sub această nouă organizare guvernul din Ungaria, dominat de maghiari, a câștigat drepturi aproape egale cu cele ale guvernului de la Viena, cele două state
constituindu-se ca două state separate care aveau constituție, parlament, administrație și poliție proprie, având în comun suveranul, ministerele pentru
politică externă, economică și militară.

Quote

Între anii 1868 și 1918 Transilvania a fost încorporată părții maghiare a Imperiului Austro-Ungar (parte numită Transleithania, spre deosebire de Cisleithania, care era
partea austriacă.

în compromisul (Ausgleich) din 1867, care stabilea Monarhia austro-ungară, Transilvania s-a reunit cu Ungaria.
În perioada dualismului (1867-1918) Transilvania a aparținut Ungariei. După câteva legi cu conținut liberal precum legea naționalităților și legea învățământului din 1868, treptat
politica maghiară urmărește ideea statului național ungar, cu toate consecințele ce decurg de aici. În mișcarea națională a românilor din Transilvania pot fi remarcate următoarele
momente: -1869 formarea partidelor naționale: Partidul Național Român din Transilvania, alături de PNR din Banat.


Dublă monarhie a existat pe baza compromisului austro-ungar din 8 iunie 1867, recunoscut în Austria prin constituție începând cu 21 decembrie 1867, până în 31 octombrie 1918 (când Ungaria a ieșit din uniune).
Transilvania, parte a Ungariei, este anexata de catre Romania, prin Trataul de la Trianon.

Deci dupa cum vezi, afirmatia ta cu 400 de ani, este doar efectul propagandei extremiste romane si dovada cat de putin cunosti istoria Transilvaniei.

Edited by WestPoint, 23 October 2022 - 16:34.


#83
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006
Este efectul delirului mistic maghiaropat.

Ce stat să existe dacă a fost cucerit ? Posted Image
Și încă împărțit pe bucăți, iar Pașa dădea ordine din castelul din Buda ?

Nici după Ausgleich, Ungaria nu a fost stat, a funcționat ca o regiune autonomă în cadrul Imperiului Habsburgic.

Lasă-ne cu dume din astea, că nici ungurii nu le cred. Posted Image

Edited by Morosanul, 23 October 2022 - 18:41.


#84
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

Quote

cele două state constituindu-se ca două state separate care aveau constituție, parlament, administrație și poliție proprie, având în comun suveranul, ministerele pentru
politică externă, economică și militară.
Tu citesti si nu intelegi nimic. Asta am observat destul de des la tine

#85
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006
Da, deci ... aproape ca două state separate Posted Image

Transilvania avea aceleași caracteristici în cadrul Regatului Ungariei înainte de Mohacs, și abia te-am convins că asta însemna autonomie. Posted Image

Edited by Morosanul, 24 October 2022 - 10:48.


#86
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Ai probleme sa-ti intelegi limba materna? Tu m-ai convins pe mine ce inseamna autonomie? Serios? Pai tu habar nu ai ce inseamna autonomie.
"ca două state separate" nu sunt "aproape" ci sunt doua state.

Degeba este topicul asta ca nu ai invatat nimic din el.
Transilvania nu a fost parte aparte de Ungaria dinainte de Mohacs. A fost doar un voievodat autonom, condus direct de regele Ungariei, respectiv de Dieta Regala.
A existat doar un regat al Ungariei, si Transilvania a fost parte a acestui regat. Independenta nu a fost niciodata.

Dietă al Ungariei sau inițial: Parlamentum Publicum / Parlamentum Generale[1] (Maghiară: Országgyűlés) a devenit instituția legislativă supremă
din regatul medieval al Ungariei din anii 1290,

Activitatea Dietei Ungariei o poti urmari aici, in romaneste
Lista sesiunilor legislative
https://wikicro.icu/...y,_15th_century

Quote


Dieta Transilvaniei (în germană Siebenbürgischer Landtag, în maghiară erdélyi országgyűlés) a fost organul constituțional și politic preparlamentar al Principatului Transilvania,
creat în secolul al XVI-lea și format din reprezentanții stărilor celor trei stări privilegiate (nobilii, sașii și secuii)[1] și ai religiilor recepte
Deci, abia in secolul XVI putem vorbi despre o Dieta a Transilvaniei, adica dupa Mohacs 1526.

Deci, pana in 1526, Transilvania, a fost Regatul Maghiar, si nimic altceva. Speculatiile tale cum ca Transilvania ar fi fost altceva, sunt pueril diletante.
Ioan de Hundedoara a fost regentul regatului Ungar, la fel ca si Matia a fost rege al Ungariei, care s-a nascut si are statuie in Cluj.

[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Gesta_hungarorum_map.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by WestPoint, 24 October 2022 - 13:18.


#87
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006

View PostWestPoint, on 24 octombrie 2022 - 13:15, said:

Transilvania nu a fost parte aparte de Ungaria dinainte de Mohacs. A fost doar un voievodat autonom, condus direct de regele Ungariei
Prima parte, da, un voievodat autonom, a doua parte nu, nu era condus direct, ci de un principe - numit Voievod.

Avea parlament (înainte de dietă se numea Universitate), avea administrație și chiar armată.
Cam tot asta a avut Ungaria în imperiu, mai puțin principe, că ăla era tot împăratul.

#88
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,035
  • Înscris: 31.07.2007
1 - Ungaria a existat ca entitate statala si dupa 1526. "Entitati", mai corect.
2 - Tratatul de la Trianon nu a anexat Transilvania Romaniei, din cate stiu io doar a stabilit granitele Ungariei. Unirea a fost un eveniment independent de cerintele tratatului.
3 - Evident ca Dieta a aparut doar dupa 1526, a aparut cand Transilvania a devenit principat.

#89
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

View PostMorosanul, on 24 octombrie 2022 - 13:27, said:

Prima parte, da, un voievodat autonom, a doua parte nu, nu era condus direct, ci de un principe - numit Voievod.

Avea parlament (înainte de dietă se numea Universitate), avea administrație și chiar armată.
Cam tot asta a avut Ungaria în imperiu, mai puțin principe, că ăla era tot împăratul.

Toate le amesteci, nu vrei sa inveti nimic, sau nu poti retine nimic.


Quote

Voievodatul Transilvaniei a fost o provincie autonomă în Regatul Ungariei medievale, administrată de un voievod numit de rege din rândul marii nobilimi.
Autoritatea voievodului Transilvaniei era exercitată exclusiv peste cele șapte comitate nobiliare din limitele teritoriale ale voievodatului.
De la nord către sud, cele șapte comitate nobiliare erau: Solnocul Interior, Dăbâca, Cluj, Turda, Alba, Târnava și Hunedoara.
https://studentlaist...-transilvaniei/
[ https://studentlaistorie.ro/wp-content/uploads/2021/01/comitate_Transilvania-975x1024.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#90
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,075
  • Înscris: 12.12.2006

View Postedy_wheazel, on 24 octombrie 2022 - 15:59, said:

1 - Ungaria a existat ca entitate statala si dupa 1526. "Entitati", mai corect.

3 - Evident ca Dieta a aparut doar dupa 1526, a aparut cand Transilvania a devenit principat.
1. Da, entități. În general aparținând altor state.

3. Posibil că tocmai pretenția Transilvaniei de succesoare a Regatului Ungariei a dus la denumirea de Dietă.
Înainte denumirea adunării generale era  Universis nobilibus, Saxonibus, Syculis et Olachis in partibus Transiluanis

View PostWestPoint, on 24 octombrie 2022 - 16:14, said:

Voievodatul Transilvaniei a fost o provincie autonomă în Regatul Ungariei medievale, administrată de un voievod...
Eeexact, aia zic și eu. :OK:

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate