Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

Intrebari in legatura cu gazele naturale din Romania

- - - - -
  • Please log in to reply
152 replies to this topic

#127
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,716
  • Înscris: 13.06.2004
În Manualul instalatorului tehnico-sanitar apărut la Ed. Tehnică în 1953 (sub egida Ministerului Construcțiilor și Industriei materialelor de construcții) și tipărit la Întreprinderea Poligrafică Sibiu, Str. I.V. Stalin Nr. 15 sunt descrise contoare de gaze (pg. 282-285). Cele de tip uscat, cu burduf sunt cele folosite și azi? Principiul de funcționare aduce a la funcționarea unui motor cu piston acționat de aburi.

Attached File  Manualul instalatorului tehnico-sanitar (Ed. Tehnica,1953) pg. 282-283 contoare (contori) apa, gaze.jpg   428.51K   7 downloadsAttached File  Manualul instalatorului tehnico-sanitar (Ed. Tehnica,1953) pg. 284-285 contoare (contori) gaze.jpg   427.08K   6 downloads

#128
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,716
  • Înscris: 13.06.2004
Ah, prima imagine trebuia să fie aceasta.

Attached File  Manualul instalatorului tehnico-sanitar (Ed. Tehnica,1953) pg. 282-283 contoare (contori) apa, gaze.jpg   477.57K   7 downloads

#129
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008
Apropo de buteliile de la taranoaia, cica vechile butelii erau facute pentru butan, si e o greseala sa fie incarcate astazi la statii GPL pentru ca ala e la o presiune mai mare fiind un amestec de butan si propan. Oricum observ ca s-au innoit buteliile in mare parte.

#130
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008

Quote

Problema este ca Romania si Spania (au anuntat la radio) au stocurile de gaz incarcate la 160% (nu inteleg cum pot depasi 100%) iar productia autohtona ne va asigura necesarul de gaz peste iarna. Cu toate acestea pretul gazului facturat populatiei a ramas scump. Asta e metoda statuluinde a jefui romanii, pentru ca este partas la acest furt.
Pe alt topic, pe alta arie.

#131
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,716
  • Înscris: 13.06.2004
1)Probabil se referă la faptul că sunt nişte rezervoare suplimentare, care oferă o capacitate de stocare peste cea care este neceasră unei anumite perioade de timp. Ca şi cum ţi-ai lua canistră * la maşină.
2) M-am uitat ieri pe revista "Tehnica şi viaţa", din 1942-1943. Este menţionată şi introducerea gazului natural în Capitală. Din cauza lipsei de interes, atât public, cât şi particular, multe mii de metri cubi de gaze gaze de sondă au fost irosite în anii '30... cantităţi care putea asigura rezerve viitoare. Necesitatea combustibili lichizi în rezbel a făcut ca până la urmă să se facă reţea de gaz pentru Bucureşti.
Staţia de reglare a presiunii urma să fie la Grozăveşti. Reţeaua urma să fie pe axa Nord - Sud, cam de la P-ţa Naţiunii (Unirii) până spre P-ţa Victoriei, pe inelul 1 până a Calea Moşilor (în Vest şi Sud nu mai ştiu cum), după care pe sub Calea Moşilor spre centru. Nu ştiu cât a fost realizat atunci. Cică Bucureştii consumau pentru încălzire 100.000 vagoane de lemne/an!!!
Cu ocazia asta am aflat că reţeaua de gaz aerian nu a putut fi folosită şi la gaz natural. Gazul aerian se distribuia la presiuni de 40-60 m.m. coloană de apă, gazul natural, la presiuni mai mari. De aceea era nevoie de ţevi de oţel sudate între ele.
3) * în Engleză, canister e şi cutia de metal în care se ţine pelicula cinematografică.

#132
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008
In Slatina e o statie de reglare in zona ALRO, intrarea dinspre Pitesti. In anii 90 acolo era un miros puternic de mercaptan, cand veneam de la tara cu tata se simtea puternic in Dacie, acum nu mai miroase deloc.

#133
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008
A fost o chestie funny despre metan si mercaptan pe alt forum.

Mai exact cineva a zis ca daca Siberia devine subtropicala, o sa puta a metan acolo. Posted Image

Imediat eu si cu altcineva am corectat prin faptul ca metanul nu are miros, ceea ce miroase din teava de gaz este mercaptanul, aditivul odorizant cu miros de usturoi. Posted Image

#134
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008
Rusii ar fi reluat furnizarea de gaze catre tarile Europene. Ei nu au altceva de facut cu ele. Au prea multe.

Noi am fi independenti gazeistic cu ce avem in Marea Neagra. Dar mai dureaza. Si sper sa nu le vrea nemtalaii in loc de alea rusesti.

Intrebarea am avea gaze suficiente daca prin absurd toate orasele ce inca au termoficare ar trece pe centrale individuale nu isi are rostul, pentru ca termoficarile unde mai exista tot pe gaz functioneaza. Si cele care au pierderi cum e a Bucurestiului consuma chiar mai mult gaz iarna decat s-ar consuma cu centrale individuale.

Asta o zic ca sunt eu fan centrala pe gaz si anti alte metode de incalzire si mai ales ACM.

#135
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,025
  • Înscris: 03.12.2005
Esti tu analfabet tehnic si nu intelegi ca daca arzi gazul in soba de perete trebuie sa arzi alt gaz ca sa ai si curent in priza. Desigur, cu toate fotovoltaicele de care te temi.
Dar, e ok. Nu te asculta nimeni, fotovoltaicele continua sa creasca iar cogenerarea sa ia amploare. Inclusiv multe grupuri pe carbune sunt convertite la gaz in cogenerare. O sa ajunga in cele din urma si in comuna voastra, tot cu 30 de ani intarziere, ca tot ce a tinut de civilizatie.

#136
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,716
  • Înscris: 13.06.2004
Poţi să arzi gazul şi în termocentrale de tip C.E.T. şi să foloseşti panouri fotovoltaice, dar atâta timp cât încă rămâne electricitatea scumpă în România, chiar şi cu mijloace de producere a căldurii mai eficiente decât radiatorul clasic sau un aer condiţionat fără invertor, tot nu va fi atractivă electricitatea. Dacă ar fi un k.W.h. 70 de bani cu tot cu T.V.A., poate ar deveni mai atractivă electricitatea.
E interesant totuşi de ce s-a ales la scară largă soluţia electric + aragaz, adică la bucătărie să ai aragaz, chit că că în rest nu ai nevoie de gaz. Dacă aveai să zic încălzire cu gaz (inclusiv cazan la baie) sau cel puţin încălzire centrală cu cazan gaz, înţeleg de ce gaz. Dar dacă era termoficare (încălzire centralizată), de ce nu au pus "aragaze" electrice? Sau alea vechi erau prea ineficiente şi ieşea mai repede cu gaz. Au fost şi maşini de gătit electrice în oraşe cu gaz, dar au fost excepţii.

Am comis o eroare vis-a-vis de traseul primei reţele inelare de distribuţie a gazului în Bucureşti, cel puţin conform planului: nu acopera tot inelul 1. O lua parcă pe sub Bd. George Coşbuc (Regina Maria pe atunci) şi pe nu mai ştiu unde sau Str. Fabrica de Chibrituri şi Str. Dr. Constantin Istrati... oricum, ajungea la Fabrica de Gaz de la Filaret (Parcul Carol I), o lua pe Bd. Mărăşeşti şi apoi pe nu ştiu ce traseu ajungea la P-ţa Unirii (Naţiunii pe atunci), o lua spre P-ţa Sf. Gheorghe şi se unea cu cea ce venea de pe Cal. Moşilor şi cea care venea dinspre Universitate. Diametrul conductei era de 662 m.m. parcă.
Regulatorul de presiune era la Grozăveşti.
Unora nu le place gazul. Personal, cred că soluţia trebuie să ţină cont de situaţie. Introducerea gazului natural în Bucureşti a prezentat multe avantaje: un gaz mai curat, reducerea tăierii pădurilor, scăpat de cazane cu păcură (cel puţin parţial) şi de păcură şi cărbuni (tot parţial). E interesant de studiat istoria introducerii gazelor naturale în Bucureşti şi păcate că nu există vreo lucrare dedicată acestui capitol

#137
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008
Cogenerarea e o balarie ecologista. Poate fi necesara daca se epuizeaza gazele. Dar nu cred. Si raman la parerea ca casnicul trebuie sa se incalzeasca cu gaz, iar partea de termocentrale din energia electrica sa ramana pe carbune, gaz doar la nevoie. Ca mineritul a fost distrus in Romania.

Casele trebuie sa aiba curent din retea si gaze din retea. Balanta energetica echilibrata la end user. Interdictia asta nu ai voie sa arzi gaz pentru ca cogenerare e mizerie.

Trebuie sa-ti placa gazul si sa nu-ti placa lemnele. Asta da, e firesc. Dar satele nu au gaz. Si cu halul de conducatori de la noi si din UE, nici ca vor avea. Nici gaz nici canalizare.

Analfabeti tehnici sunt cei care cred ca societatea poate trai doar cu FV si eoliene. Aia da.

Doar nebunii nu vor gaz, sa fie foarte clar.

Masochistii.

Bucurestiul e in urma cu 30 de ani, nu noi. Oamenii care stau in frig din cauza Radetului. Nu mizeriile ecologiste de azi asa zis progres, care de fapt sunt regres. Treaba lor in SEN cu ce produc curentul. Dar sa nu ne taie noua gazul de acasa. Si nici sa il scumpeasca.

View Postdjl, on 03 noiembrie 2023 - 12:32, said:

Poţi să arzi gazul şi în termocentrale de tip C.E.T. şi să foloseşti panouri fotovoltaice, dar atâta timp cât încă rămâne electricitatea scumpă în România, chiar şi cu mijloace de producere a căldurii mai eficiente decât radiatorul clasic sau un aer condiţionat fără invertor, tot nu va fi atractivă electricitatea. Dacă ar fi un k.W.h. 70 de bani cu tot cu T.V.A., poate ar deveni mai atractivă electricitatea.
E interesant totuşi de ce s-a ales la scară largă soluţia electric + aragaz, adică la bucătărie să ai aragaz, chit că că în rest nu ai nevoie de gaz. Dacă aveai să zic încălzire cu gaz (inclusiv cazan la baie) sau cel puţin încălzire centrală cu cazan gaz, înţeleg de ce gaz. Dar dacă era termoficare (încălzire centralizată), de ce nu au pus "aragaze" electrice? Sau alea vechi erau prea ineficiente şi ieşea mai repede cu gaz. Au fost şi maşini de gătit electrice în oraşe cu gaz, dar au fost excepţii.

Am comis o eroare vis-a-vis de traseul primei reţele inelare de distribuţie a gazului în Bucureşti, cel puţin conform planului: nu acopera tot inelul 1. O lua parcă pe sub Bd. George Coşbuc (Regina Maria pe atunci) şi pe nu mai ştiu unde sau Str. Fabrica de Chibrituri şi Str. Dr. Constantin Istrati... oricum, ajungea la Fabrica de Gaz de la Filaret (Parcul Carol I), o lua pe Bd. Mărăşeşti şi apoi pe nu ştiu ce traseu ajungea la P-ţa Unirii (Naţiunii pe atunci), o lua spre P-ţa Sf. Gheorghe şi se unea cu cea ce venea de pe Cal. Moşilor şi cea care venea dinspre Universitate. Diametrul conductei era de 662 m.m. parcă.
Regulatorul de presiune era la Grozăveşti.
Unora nu le place gazul. Personal, cred că soluţia trebuie să ţină cont de situaţie. Introducerea gazului natural în Bucureşti a prezentat multe avantaje: un gaz mai curat, reducerea tăierii pădurilor, scăpat de cazane cu păcură (cel puţin parţial) şi de păcură şi cărbuni (tot parţial). E interesant de studiat istoria introducerii gazelor naturale în Bucureşti şi păcate că nu există vreo lucrare dedicată acestui capitol
Electricitatea e prea capusata ca sa fie vreodata ieftina. Capusata de baietii destepti. Visul meu e curent ieftin de la retea, gaz ieftin. Pana mor asa voi vrea. Nu ce vor nebunii ajunsi la putere care fac brainwash.

#138
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,025
  • Înscris: 03.12.2005
Ai batut si din picior? Daca nu, nu se indeplineste.

#139
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008
In interbelic s-or fi introdus gazele in Bucuresti si s-a scapat de pacura si lemne, dar apoi a venit comunismul care a introdus termoficarea si gazul doar pentru bucatarii la comun. Si bucurestenii nu vor nici sa scape de termoficarea falimentara si cu pierderi uriase, nici sa isi separe bransamentele de gaz sa nu mai sufere de la ce fac vecinii.

Ca daca se pun repartitoare, ghici ce, unii se vor incalzi cu gazul ala pausal :drac: Kopak zice chestie comunista, dar mie termoficarea care nu merge (ca pretul le convine) e si mai comunista.

View Postsebulbus, on 07 noiembrie 2023 - 11:42, said:

Ai batut si din picior? Daca nu, nu se indeplineste.
Faceti voi ce vreti in Bucuresti, eu sa am gaz si curent ieftine. Curent imi trebuie la racire si lampi, gaz la apa calda si incalzire.

Va place sa fiti altfel de restul tarii, ca restul tarii e taranoaia pentru voi.

#140
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View PostNeaceasca85, on 07 noiembrie 2023 - 11:42, said:

ca casnicul trebuie sa se incalzeasca cu gaz
Pe Marte merge cum vrei tu, acolo nu sunt probleme cu schimbarile climatice.
Dar pe Pamant nu mai merge, bugetul de gaze cu efect de sera s-a cam epuizat.

#141
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,716
  • Înscris: 13.06.2004
Eu nu o s-o cred pe asta cu încălzirea globală (poluarea e altceva) cât am să trăiesc. Sunt însă pentru surse alternative (atunci când se poate) din motive de poluare şi siguranţă energetică. Consumi mai puţini fosili, reduci dependenţa şi ai rezervă dacă alte surse au probleme şi ai nevoie să treci temporar pe mai mult fosil.
Neaceaşcă, destule sobe şi cazane de baie din Bucureşti au fost făcute sau trecute pe gaz natural în Bucureşti în comunism. Continuare a operei din perioada rezbelului şi de imediat după.
La partea cu băieţii deştepţi ai dreptate. Dar ideea de termoficare a apărut prin 1944, că era necesară econimia de combustibil. Într-o revistă "Energetica" (anii '50 - început de anii '60) se spunea că există destul gaz pentru clădirile din Bucureşti, dar că din alte motive este necesară termoficarea. De acord că nu a fost făcută cum trebuie, dar să arunci pe turnul de răcire multă energie... Iar unele blocuri interbelice din zona termoficării nu au fost trecute pe termoficare. Nu e vina termoficării că la Slatina... e vina idioţilor.

#142
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postdjl, on 07 noiembrie 2023 - 13:15, said:

Eu nu o s-o cred pe asta cu încălzirea globală (poluarea e altceva) cât am să trăiesc.
Iti dai seama ce caraghios suna asta, din moment ce treaba este deja dovedita dincolo de orice indoiala.

Pana si firmele extractoare de combustibil fosil au descoperit "asta cu încălzirea globală"


For decades, some members of the fossil fuel industry tried to convince the public that a causative link between fossil fuel use and climate warming could not be made because the models used to project warming were too uncertain. Supran et al. show that one of those fossil fuel companies, ExxonMobil, had their own internal models that projected warming trajectories consistent with those forecast by the independent academic and government models. What they understood about climate models thus contradicted what they led the public to believe.
...
Many of the uncovered fossil fuel industry documents include explicit projections of the amount of warming expected to occur over time in response to rising atmospheric greenhouse gas concentrations
...
Our results show that in private and academic circles since the late 1970s and early 1980s, ExxonMobil predicted global warming correctly and skillfully. Using established statistical techniques, we find that 63 to 83% of the climate projections reported by ExxonMobil scientists were accurate in predicting subsequent global warming.

https://www.science....science.abk0063

Edited by kolfleading, 07 November 2023 - 13:37.


#143
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,025
  • Înscris: 03.12.2005
Cand am ajuns la Roma in decembrie prin 2000 si putin m-a mirat ca inca e iarba verde si vremea doar ploioasa, eu plecand de la zapada si ger.
Acum numar pe degetele de sus de cate ori a nins in ultimii cinci ani, in acelasi loc. Si nu e posibil sa omit treaba asta, pentru ca e sursa de deranj major in domeniul meu.

Da, as zice ca incalzirea nu exista. /s

#144
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,999
  • Înscris: 14.10.2008

View Postdjl, on 07 noiembrie 2023 - 13:15, said:

Eu nu o s-o cred pe asta cu încălzirea globală (poluarea e altceva) cât am să trăiesc. Sunt însă pentru surse alternative (atunci când se poate) din motive de poluare şi siguranţă energetică. Consumi mai puţini fosili, reduci dependenţa şi ai rezervă dacă alte surse au probleme şi ai nevoie să treci temporar pe mai mult fosil.
Neaceaşcă, destule sobe şi cazane de baie din Bucureşti au fost făcute sau trecute pe gaz natural în Bucureşti în comunism. Continuare a operei din perioada rezbelului şi de imediat după.
La partea cu băieţii deştepţi ai dreptate. Dar ideea de termoficare a apărut prin 1944, că era necesară econimia de combustibil. Într-o revistă "Energetica" (anii '50 - început de anii '60) se spunea că există destul gaz pentru clădirile din Bucureşti, dar că din alte motive este necesară termoficarea. De acord că nu a fost făcută cum trebuie, dar să arunci pe turnul de răcire multă energie... Iar unele blocuri interbelice din zona termoficării nu au fost trecute pe termoficare. Nu e vina termoficării că la Slatina... e vina idioţilor.
Reziduul tehnologic din productia de energie electrica la CET-uri poate e de ajuns vara pentru agentul termic. Iarna se suplimenteaza cu multa productie stricta de agent termic, prin CAF-uri, care evident compenseaza si pierderile de tone de apa pe ora din subteran si consuma mai mult gaz decat daca fiecare bucurestean ar avea centrala lui. Posted Image

Ar fi o idee sa aiba termoficare doar locuitorii ce stau aproape de CET-uri sau termocentrale. Dar nu cei de la distante mari, pe distante mari clar mai bine transporti gaze naturale decat ape fierbinti. Posted Image

La Slatina termoficarea nu putea da mai mult de 4 ore de apa calda pe saptamana. Era prea putin reziduu tehnologic de la ALRO si ALPROM. Unii zic de CET-ul ala nefinalizat.

Dar termoficarea nu a murit doar in Slatina ci in multe alte orase, chiar si orase mari si chiar si orasele ce nu au nici gaze la blocuri. Posted Image

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate