Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari
 Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...
 Site nesigur

Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?
 Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn
 

Intrebari in legatura cu gazele naturale din Romania

- - - - -
  • Please log in to reply
152 replies to this topic

#1
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
Buna ziua,

daca djl a deschis in 2006 topicul Intrebari in Legatura cu Electricitatea din Romania, eu deschid in legatura cu gazele, cu permisiunea moderatorilor. djl nu va deschide subiect despre gaze deoarece el este client termoficare si gazul se rezuma doar la masina de gatit din bucatarie.

Cand ati avut retea de gaze prima data? Cand ati avut retea de tip cojitza (teava subtire la comun) la bloc si cand v-a fost inlocuita cu teava mai groasa si contor individual prin trecerea blocului de la termoficarea comunista la centrale de apartament.

Eu am crescut la Spineni Olt, pana in 1992 unde era gatit la butelie. Nasol ca iarna nu mai avea presiune si bunica o baga in apa fierbinte ca sa functioneze aragazul. Cuptorul nu a functionat niciodata. Aragaz de Satu Mare.

La bloc din 1992 pana in 2000 cand m-am mutat la casa am avut cojitza pausala. Dar dupa ce m-am mutat la casa, a murit termoficarea si toate blocurile au trecut pe centrale. Lucru ce s-a intamplat in toate orasele, cu exceptia celor mari si a unor orase ce nu au inca retea de gaz metan sau aceasta nu acopera integral toate zonele. Oradea si Constanta-acoperite partial, Dr Tr Severin acoperire gaze 0.

Bucuresti acoperire gaz integral dar mafia nu permite desfiintarea termoficarii si cam interzice montarea centralelor, nici nu se poate cu cojitza.

La mine o vecina pusese in 1998, pe teava subtire, instant pe gaz, caram apa calda de la ea si umpleam cada. Posted Image

In ce ani s-au facut primele "gazeificari" la bloc in Romania? In unele blocuri mai vechi de anii 80 a existat gatit electric, mutat apoi pe gaz. Acum moda cam remuta gatitul pe electric, centralele raman pe gaz datorita pretului curentului.

#2
kopac

kopac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,292
  • Înscris: 31.07.2017

 Neaceasca85, on 02 noiembrie 2021 - 10:20, said:

dar mafia nu permite desfiintarea termoficarii si cam interzice montarea centralelor, nici nu se poate cu cojitza.

Mafia inseamana: UE, primaria capitalei, ecologia, bunul simt!  Ma bucur ca ai placeri intense cand auzi de gaz metan! Mentioneaza acolo si masinile care merg cu GPL si de unchiul de la Stolinici care avea trabant pe GPL cand erai la gradinita.

#3
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
UE vrea sa includa gazele si nuclearul la energii verzi. Mi se pare corect, nu poti trai sau sa ai confort fara foc de niciun fel. Si nici curentul electric nu il poti produce fara partea de termo. Termo, hidro si nuclear sau stam la lumanare.

#4
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
kopac, la masini prefer diesel. Pleaca usor de pe loc, nu resimte AC-ul dat in blana vara.

#5
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,140
  • Înscris: 15.05.2008
Legat de pausal la gaze,va fi destul de interesant iarna asta

#6
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
Pe pausal nu ai voie decat aragazul. Si multi pensionari se incalzesc la aragaz daca termoficarea nu functioneaza sau amana pornirea. A lasa aragazul nesupravegheat e periculos, mai ales la cele vechi, o centrala functioneaza fara griji, apare o problema, intra in avarie.

Ma pasioneaza deopotriva retelele electrice, de canalizare si de gaze. Ah, era sa uit de fibra optica si RCS-RDS.Posted Image

Centrala individuala imbina 3 utilitati: apa, gaze si curent. Chiar si canalizare, acum la centralele in condensatie. Eu am avut centrala cu tiraj natural intre 2000 si 2008, am sarit direct la condensatie, Buderus GB 112.

Detectori de gaz am din 2014. Si nu reactioneaza decat la gaz, orice as gati, vin fiert sau altceva, stau cuminti.

Marca Prevent.

Edited by Neaceasca85, 02 November 2021 - 10:59.


#7
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 Neaceasca85, on 02 noiembrie 2021 - 10:22, said:

...Dr Tr Severin acoperire gaze 0.
Aceasta afirmatie necesita o reactualizare.

 Neaceasca85, on 02 noiembrie 2021 - 10:25, said:

UE vrea sa includa gazele si nuclearul la energii verzi.
Chestia e ca nu vrea ...

#8
Lotusisrael

Lotusisrael

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,713
  • Înscris: 05.01.2020
De mulți ani, mie îmi place să iau texte unde se găsește termenul „paușal” și să-l înlocuiesc cu „flaușat”. Să văd ce sensuri noi ies.

#9
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
De orase fara gaz, in Olt stiu de Piatra Olt, desi comune precum Plesoiu au inca din anii 90. La Corabia s-au bagat recent. De Alexandria nu mai stiu.

UE nu vor sa finanteze extinderi de gaze acum. Doar energii de blackout (marijuana).

O mare problema in ruralul romanesc e ca nu ai gaze si canalizare, in multe comune. Nu zic ca nu sunt si comune care le au. In Olt prea putine.

 Hunor_66, on 02 noiembrie 2021 - 11:16, said:

Chestia e ca nu vrea ...
Statele membre vor vota.

Franta, Belgia au nuclear si nu vor altceva. Germania e dependenta de gaz ca au inchis nuclearul. UE in general ar vrea adio gaz pentru ca vine din Rusia.

Gazele noastre ne mai tin 9 ani. Dar cele de la Putin Vodka inca 50.

Strict pentru gaze, as dori ca Romania sa aiba cu Rusia relatii precum Turcia. Dar tocmai ca in regiunea Antalya, putine zone au gaz, orasul si statiunea Lara. In rest doar rezervoare de butan/propan pentru hoteluri.

Era funny, eu am furnizor Engie, in Turcia era Enerya. Posted Image

Contor de gaz: Elster Aeroteh.

Contor de curent electric: Enerlux AEM (trifazic).

Am 4 aere conditionate si 4 centrale in 2 locatii. Acasa sunt 3 centrale si 4 aragaze pe acelasi gazometru, merge de rupe.

Contor de apa: Flodis. Am avut o vechitura din 1999 pana in 2020. Ruginea mereu cadranul.

Hai sa insiruiesc aparatura folosita pe gaz in mediul casnic/fast food:

- aragaz (masina de gatit, echipata si cu cuptor de obicei)
- plita pe gaz (incorporabila)
- sobe pe gaz (mai rar)
- centrale termice (tiraj natural, tiraj fortat simplu care predomina in Slatina, tiraj fortat+condensatie, eu am 3 in condensatie si una clasica)
- convectoare
- aparate de kebab shaorma (Archway la Shaorma House Slatina, au nevoie de curent pentru rotit carnea pe tzeapa)
- friteuze pe gaz (Pitco la Shaorma House Slatina, are flacara de veghe si termostat, e independenta de curentul electric)
- cuptor pe gaz (foarte rar, se prefera electric in casnic si cu lemne la pizzerii)

Edited by Neaceasca85, 02 November 2021 - 11:49.


#10
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,480
  • Înscris: 13.06.2004
Aş fi putut deschide şi eu un asemenea subiect, numai că nu am aşa de multe cunoştiinţe în domeniu, iar electricitatea este folosită în mai mute domenii, plus instalaţiile de producţie, transport, distribuţie mi se pare mult mai interesante, motiv pentru care am preferat electricitatea.
Primul abonat casnic la gaze naturale din Bucureşti a fost în perioada războiului, sfârşitul lui 1944 sau începutul lui 1945. Despre asta voi continua mai jos. Ideea a de a lega Prahova cu Bucureştii cu o conductă de gaze naturale exista încă din anii '30, însă nu au fost fonduri.
De petrol existau, că unde e acum "Petrom City" era ... rafinărie şi depozit de combustibil (a Societăţii "Distribuţia"). Legătura a fost realizată în timpul războiului în 1942, pentru alimentarea C.T.E. Grozăveşti (atenţie, pe vremea aia nu producea decât electricitate!), că combustibilul lichid era necesar războiului şi atunci au căutat să reducă depedenţa de el, folosind gazele naturale.
Înainte de introducerea gazelor naturale, se foloseau lemne, poate cărbuni, păcură (dacă aveai încălzire centralizată), eventual electricitate (se vindeau şi sobe electrice, precum şi maşini electrice de gătit). Pentru maşini de gătit cu gaze existau butelii. Una din societăţiile Româneşti, "Astra Română" vindea (habar nu am dacă şi în rate) şi încărca butelii sub marca ... "Aragaz"! Bănuiesc că mulţi credeaţi că aragaz e un cuvând de sorginte străină. Nein, e neaoş Româneasc. Probabil erau destul de scumpe, dar la cele "Aragaz" se făcea publicitate că sunt mai uşor de folosit şi economisesc timp (deci probabil şi bani).

   Attached File  Reclama interbelica butelii Aragaz.jpg   122.89K   26 downloads

Extinderea reţelei de gaz din Bucureşti nu s-a făcut foarte repede. Unele zone centrale nu aveau gaz în anii '60-'70. Chiar habar nu am cât de repede au construit conductele de gaze înainte de anii '60, ţinând cont de faptul că în zona inelului 1 şi spre Sud-Est blocuri au apărut prin 1963 şi erau cu aragaze, nu maşini electrice de gătit. Habar nu am de ce s-a ales soluţia cu gaze.
E o poză de prin 1956? cu un bloc din zona centrală şi era camion cu butelii.
La parterul unui dintre aceste 2 blocuri interbelice: https://www.google.r...!7i13312!8i6656
am văzut undeva prin 2004-2005 un diatamai contorul de gaze de producţie R.D.G. (Germania de Est), 1959. Era contor de bloc. Habar nu am dacă erau în bloc şi individuale. Era un dulap mare (probabil avea şi ceva regulator de presiune). A fost schimbat ulterior cu ceva mai nou.
Contoare din alea individuale de gaz produceau (şi cred că mai produc) cei de la "A.E.M." ("Aparaj Electric de Măsură") Timişoara. Sunt curios dacă a produs şi altcineva înaintea lor.

La Proviţa de Sus (Prahova) visam să avem gaze în anii '90. Au băgat undeva după 2000, dar doar la şosea (nu mai ştiu dacă şi în zona adiacentă, peste râu), că pe deal au considerat probabil că nu e economic. Majoritatea tot cu lemne se încălzesc.

Mă întreb dacă în Prahova şi în zona Poduşilui Transilvaniei, unde se găsesc gaze naturale, au fost construite înainte de comunism reţele de gaze naturale pentru utilizatorii casnici.

Edited by djl, 02 November 2021 - 11:54.


#11
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
Ca infrastructura aud de statii de reglare gaze. La Slatina am impresia ca e la intrarea dinspre Pitesti in zona ALRO. S-a infiintat recent una aproape de comuna Oporelu, poate va alimenta noi comune.

La tara e chin cu soba pe lemne si butelia GPL, dar iarna sunt pene de curent periculos de lungi la care soba e sfanta. La oras poti sta de obicei la cheremul retelei electrice pentru ca penele daca sunt se restabilesc repede. Fara curent doar soba functioneaza, iar centrala pe lemne devine periculoasa.

Gazul natural e un serviciu foarte stabil in Slatina. Nu am avut probleme de presiune, iar din 1992 pana in 2021 unica pana de gaze a fost in octombrie 2020, 20 de ore lipsa peste tot exceptand ALRO. Dar era cald, nu am stat in frig.

Orice intrerupere a fost doar locala si anuntata, in afara de octombrie 2020.

Deci masina de gatit a existat cu butelie la inceput si a fost adaptata la GN de retea. E o mare bataie de cap sa treci un aparat gazos de pe GPL pe GN si invers, se schimba niste piese, numite diuze de obicei.

Regulatoare de presiune am avut mereu la butelie (la tara i se zicea ceas), la contorul de gaz de acasa si la centrala. La bloc e un regulator mare la intrare si apoi mai e doar cel de la centrala. Aragazele sunt fara regulatoare pe retea.

Mi-ar place sa avem si pentru gaze un link precum asta:

https://www.transele...areHartaportlet

#12
Victor5

Victor5

    Verba volant, scripta manent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,278
  • Înscris: 05.04.2011

 kopac, on 02 noiembrie 2021 - 10:23, said:

unchiul de la Stolinici care avea trabant pe GPL cand erai la gradinita.
Si cum asigura ungerea? Cum baga ulei în GPL? Butelia de GPL tot în fata, la motor?

#13
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
Da, motoarele in 2 timpi au amestec carburant+lubrifiant. Posted Image

Curent electric: furnizor CEZ Vanzare si retea Distributie Oltenia

Gaz metan: Engie furnizor si Distrigaz Sud Retele.

Pana recent, incalzire cu gaz de 3 ori mai ieftina decat cea pe curent.

#14
gushpi

gushpi

    cārcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,054
  • Înscris: 17.01.2012
mie mi s-a părut o acțiune mafiotă să te pună să schimbi țevușca inițială cu țeava de 1”...

#15
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
Aia e ceva ce in multe orase nu mai exista din 2000.

#16
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,225
  • Înscris: 27.10.2007

 Hunor_66, on 02 noiembrie 2021 - 11:16, said:

Quote

...Dr Tr Severin acoperire gaze 0.

Aceasta afirmatie necesita o reactualizare.

@tomaso ai legatura ....
PS in Severin sunt gaze. ultimul pret : 1000 lei / Gwh, făra TVA. am postat pe undeva notificarea primita de soacra-mea...

#17
nelu F

nelu F

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 16.12.2003

 strongsss, on 02 noiembrie 2021 - 14:11, said:

PS in Severin sunt gaze. ultimul pret : 1000 lei / Gwh, făra TVA. am postat pe undeva notificarea primita de soacra-mea...

Un pret excelent. Mi-as dori si eu. La 1 leu/ MWh.

Edited by nelu F, 02 November 2021 - 14:43.


#18
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
La curent schimbarile de nume au fost asa: IRE, RENEL, CONEL, ELECTRICA, CEZ (Vanzare si Distributie Oltenia).

La gaze era Romgaz, scindat in Distrigaz Sud/Nord? M-am trezit la GDF Suez, devenit apoi Engie. Eu citeam SVEZ ca asa era fontul lor. M-am mai prostit zicand Engie Gas du Bashinne. Posted Image

GDF Suez lipea un colant mic pe centrala la verificare cu sigla lor. Engie nu mai face asta. Le face reclama Cabral.

In perioada asta la blocuri se schimba cutiile de distributie metalice cu unele din compozit.

Ce mai observ e ca la o scara de bloc de 4 etaje este un singur regulator de presiune, teava vine din pamant mai subtire, dupa regulator e o teava mai groasa. La scara de 10 etaje sunt 2 regulatoare si 2 tevi subtiri intre conducta ce vine din subteran si cea groasa ce intra in scara.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate