Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...
 

Manifestul partidului comunist - 170 de ani d-atunci

* * - - - 5 votes
  • This topic is locked This topic is locked
35 replies to this topic

#1
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Ce repede trece vremea.. parca ieri eram in 21 februarie, 1848.

O carte fundamentala pentru comunism, socialism si social-democratia de astazi a luat fiinta atunci. Manifestul partidului comunist. Atunci Marx si Engels visau la o utopie comunista. Fara state, fara clase sociale, fara religie; doar cu oameni; egali - de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia pentru nevoi!

Nu, n-am sa va citez din Manifest ci din alta teza care mie-mi place.

Quote

Să ne lenevim în toate, în afară de iubire şi băutură, în afară de lenevie

Dacă durerile muncii forţate, dacă torturile foametei s-au abătut asupra proletariatului, mai numeroase decît lăcustele din Biblie, proletariatul este cel care le-a adus asupra sa.

[...]

Pentru că, aplecîndu-şi urechea la vorbele înşelătoare ale economiştilor, proletarii s-au aservit cu trup şi suflet viciului muncii, ei precipită întreaga societate în crize industriale de supraproducţie care duc la convulsionarea organismului social. Atunci, dat fiind că există un exces de mărfuri şi penurie de cumpărători, atelierele se închid, iar foametea îi flagelează cu biciul său cu o mie de curele.

Abrutizaţi de dogma muncii, proletarii nu înţeleg că supramunca pe care şi-au aplicat-o în timpul aşa-zisei prosperităţi este cauza prezentei lor mizerii, în loc să alerge la hambarele de grîu şi să strige: «Ne este foame şi vrem să mîncăm!… E adevărat, nu avem un gologan, dar chiar aşa calici cum sîntem, noi sîntem acei care am recoltat grîul şi am cules strugurii…»

[...]

Aceste mizerii individuale şi sociale, oricît de mari şi numeroase ar fi, oricît de eterne ar părea, vor dispare după cum hienele şi şacalii dispar cînd se apropie leul, cînd Proletariatul va spune: «Vreau». Dar, pentru a ajunge la starea de a fi conştient de forţa sa, este necesar ca Proletariatul să calce în picioare prejudecăţile moralei creştine, economice, liber gînditoare; el trebuie să revină la instinctele sale naturale, să proclame Drepturile lenei, de mii şi mii de ori mai nobile şi mai sfinte decît acele ftizice Drepturi ale omului, născocite de avocaţii metafizicieni ai revoluţiei burgheze; proletariatul trebuie să se obişnuiască să muncească numai trei ore pe zi, să trîndăvească şi să chefuiască restul zilei şi al nopţii.

[...]

În cazul în care, dezrădăcinîndu-şi din inimă viciul care îi domină şi urîţeşte firea, clasa muncitoare se va ridica cu teribila sa forţă, nu pentru a cere Drepturile omului, care nu sînt decît drepturile de exploatare capitalistă, nu pentru a cere Dreptul la muncă, acesta fiind în realitate numai dreptul la mizerie, ci pentru a crea o lege statornică prin care să fie interzis oricărui om să muncească mai mult de trei ore pe zi, Pămîntul, bătrînul Pămînt, tremurînd de bucurie, va simţi că tresare în el un nou univers… Dar cum se poate cere unui proletariat corupt de morala capitalistă o decizie bărbătescă...

Aidoma lui Hristos, trista personificare a sclaviei antice, bărbaţii, femeile, copii Proletariatului îndură în mod penibil de un secol greul calvar al durerii: de un secol, munca forţată le rupe oasele, le ucide carnea, le schingiuieşte nervii; de un secol, foametea le chinuieşte măruntaiele şi le provoacă halucinaţii în creier!... O Lene, ai milă de îndelungata noastră mizerie! O Lene, mamă a artelor şi a nobilelor virtuţi, fii balsamul chinurilor omeneşti!


Unde se afla proletariatul astazi? Ei bine, proletariatul se afla la o rascruce de drumuri. Avem ziua de munca de 8 ore, dar conceptul incepe sa devina perimat. Aplicam modul acesta de lucru de un secol. Lucrurile au evoluat semnificativ si incep sa se arate semnele unei schimbari de paradigma in vechea noastra Europa. Exista tot mai multe voci care spun ca nu este normal ca o persoana sa lucreze 8 ore pe zi.

Spoiler


Ba in unele cazuri proletariatul a vrut si a obtinut. Proletariatul iata ca incepe sa-si dea seama de beneficiile Lenei!

Spoiler

Se fac, asadar, pasi spre dezrobirea proletariatului Posted Image

Dar ce ar fi timpul liber fara mancare si bautura? ar fi un chin, in mod clar. Cumva o sa trebuiasca sa fie rezolvat si acest aspect. Cum? prin venitul universal de baza.

Spoiler


Quote

S-a scris cu dispreţ că «prejudiciul sclaviei domina spiritul lui Aristotel şi al lui Pitagora»; dar, Aristotel prevedea că «dacă fiecare instrument ar putea executa fără somaţie, sau din propria sa funcţiune, precum capodoperele lui Dedale se mişcau de la sine sau precum trepiedele zeului Vulcan se puneau la munca lor sacră în mod spontan; dacă, de exemplu, maşinile de ţesut ar ţese singure, şeful de atelier nu ar mai avea nevoie de ajutoare, nici stăpînul de sclavi.»

Visul lui Aristotel este realitatea noastră. Maşinile noastre cu suflu de foc, cu membre de oţel, neobosite, de o fecunditate minunată, inepuizabilă, îndeplinesc de la sine munca lor sacră; în acest timp, geniul marilor filozofi ai capitalismului rămîne dominat de prejudiciul salariatului, cea mai cumplită dintre robii. Ei încă nu înţeleg că maşina este salvatoarea umanităţii, Dumnezeul care va răscumpăra omul din sordidae artes şi de la munca salariată, Dumnezeul care îi va da odihna şi libertatea.

Cum arata lucrurile la 170 de ani de la Manifestul lui Marx? binisor; in mod cert lucrurile au evoluat in bine, socialismul, iar mai apoi social-democratia, au adus proletariatului[si nu numai] drepturi sporite. Se putea si mai mult? categoric. Cum va fi viitorul? nu stiu, dar cu siguranta omul va capata mult mai multa libertate; problema echilibrului dintre viata personala si job capatand o importanta din ce in ce mai semnificativa in randul oamenilor. Poate ca vom ajunge si la cele trei ore de munca/zi Posted Image

Poate ca utopia lui Marx se va transforma in realitate in momentul in care omul se va desprinde de Pamant.

Dar pana atunci sa revenim la meandrele concretului. Senatul ne-a mai dat o zi libera! caci munca-i pentru tractoare! Posted Image

Proletarii n-au de pierdut în această revoluţie decît lanţurile. Ei au o lume de cîştigat. PROLETARI DIN TOATE ŢĂRILE, UNIŢI-VĂ

Edited by Alecsandru010, 21 February 2018 - 19:53.


#2
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Pacat ca dupa 170 de ani inca exista oameni care saliveaza la avutul altuia si nu au macar curajul sa recunoasca. Se ascund dupa criminala ideologie marxista - cea care a ucis cele mai multe fiinte umane din istoria speciei umane.

#3
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011
Nu, nu ideologia a ucis oamenii. Ci oamenii au ucis oamenii. Oameni care au inteles prost ideologia. Daca erau oameni ca mine, lucrurile s-ar fi intamplat altfel. De pilda.. ce vezi gresit in expozeul de mai sus?

Edited by Alecsandru010, 21 February 2018 - 20:09.


#4
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Oamenii au inteles foarte bine ideologia. E o ideologie care prevede sa te indestulezi din ce nu-ti apartine. Expozeul de mai sus e plin de aceasta idee - cum putem primi mai mult de la altii.

Jubilezi ca ai primit o zi libera. Dar ocolesti sa precizezi "platita". Adica actionarii si proprietarii afacerii, ai locului de munca iti dau bani ca sa stai. Adica asta - cum sa primesti de la altii.

Edited by bladhaund, 21 February 2018 - 20:14.


#5
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
mai bine cititi cartea "marx si satan" de RICHARD WURMBRAND ca sa vedeti legatura dintre marxism,satanism si comunism

#6
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011

 bladhaund, on 21 februarie 2018 - 20:10, said:


Redistribuirea veniturilor este o chestie ce precede cu multi, multi ani teoria lui Marx. De pilda.. reformele lui Gaius Gracchus legate de un pret fix al graului. Lucrurile de genul asta exista de cand oamenii au decis sa traiasca laolalta.

Platita, normal ca platita. Si daca, cumva, ma cheama la munca ma plateste dublu fiindca a indraznit sa-mi impieteze lenea.

Edited by Alecsandru010, 21 February 2018 - 20:17.


#7
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Desi poti sa-ti iei cate zile libere doresti, dar neplatite. Deci nu e vorba de lene, ci de indestulat din avutul altuia. Asta fiind teza centrala a marxismului - poti sa te servesti fara jena din ce nu-ti apartine.

Edited by bladhaund, 21 February 2018 - 20:19.


#8
Imperathor

Imperathor

    Dictator perpetuu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,131
  • Înscris: 03.07.2008

 Alecsandru010, on 21 februarie 2018 - 20:08, said:

Nu, nu ideologia a ucis oamenii. Ci oamenii au ucis oamenii. Oameni care au inteles prost ideologia. Daca erau oameni ca mine, lucrurile s-ar fi intamplat altfel. De pilda.. ce vezi gresit in expozeul de mai sus?

In toate tarile unde a ajuns la putere comunismul a facut masacru. E imposibil ca toti cei implicati in genocid (de la Stalin la Pol Pot si de la Mao la Ho si Min) sa fi inteles gresit ideologia

#9
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Chiar dimpotriva, au inteles cat se poate de perfect cum poate fi folosit ideologia pentru a accede la putere, sub aripa ocrotitoare a "democratieie" A puterii votului majoritar, care stim bine ce era in perioada comunista.

Edited by myshyk, 21 February 2018 - 20:27.


#10
Alecsandru010

Alecsandru010

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,227
  • Înscris: 29.06.2011

 Imperathor, on 21 februarie 2018 - 20:18, said:


Ba e f. posibil.

Din Engels citire:

Quote

Totuşi, în momentul apariţiei sale nu l-am putut numi un manifest socialist. Socialişti erau denumiţi în 1847 două feluri de oameni. Pe de o parte, adepţii diferitelor sisteme utopice, mai cu seamă oweniştii în Anglia şi fourieriştii în Franţa, care încă pe atunci ajunseseră şi unii şi alţii să fie simple secte pe cale de dispariţie. Pe de altă parte, şarlatanii sociali de toate soiurile, care voiau să înlăture relele sociale prin diversele lor panacee şi printot felul de cîrpeli, fără a vătăma cîtuşi de puţin capitalul şi profitul.

În ambele cazuri era vorba de oameni care stăteau în afara mişcării muncitoreşti şi care căutau mai curînd sprijin la clasele „culte“. În schimb, acea parte a muncitorilor care era convinsă de insuficienţa unor simple răsturnări politice şi cerea o revoluţionare radicală a societăţii, acea parte îşi zicea pe atunci comunistă. Comunismul acesta era abia schiţat, pur instinctiv şi adesea cam necioplit; dar el a fost destul de puternic pentru a da naştere la două sisteme de comunism utopic: în Franţa — sistemul „icaric“ al lui Cabet, în Germania — sistemul lui Weitling.

Socialism însemna în 1847 o mişcare burgheză, comunism — o mişcare muncitorească. Socialismul, cel puţin pe continent, era admis în saloane, comunismul tocmai dimpotrivă. Şi deoarece noi,
încă de pe atunci, eram categoric de părere că „eliberarea muncitorilor trebuie să fie opera clasei muncitoare însăşi“, nu puteam sta nici un moment la îndoială pe care din cele două denumiri s-o alegem. Nici de atunci încoace nu ne-a trecut vreodată prin minte să ne dezicem de ea.

„Proletari din toate ţările, uniţi-vă!“ — Puţine glasuri ne-au răspuns cînd am lansat aceste cuvinte în lume, acum patruzeci şi doi de ani, în ajunul primei revoluţii pariziene în care proletariatul a păşit în arenă cu revendicări proprii. Dar la 28 septembrie 1864 proletarii din majoritatea ţărilor Europei apusene s-au unit în Asociaţia Internaţională a Muncitorilor de glorioasă amintire. Internaţionala însăşi a trăit, ce-i drept, numai nouă ani.

Dar mărturia cea mai bună că înfrăţirea pe veci a proletarilor din toate ţările, pe care ea a întemeiat-o, trăieşte încă şi a devenit mai puternică ca oricînd, este chiar ziua de azi. Căci astăzi, cînd scriu aceste rînduri, proletariatul din Europa şi din America îşi trece în revistă forţele de luptă mobilizate pentru prima oară, — mobilizate ca o singură armată, sub un singur steag şi pentru un singur ţel imediat: stabilirea, prin lege, a zilei normale de muncă de 8 ore, proclamată încă de Congresul de la Geneva al Internaţionalei din 1866 şi apoi şi de Congresul muncitoresc de la Paris, în 1889.

Şi priveliştea zilei de azi va deschide ochii capitaliştilor şi moşierilor din toate ţările, arătîndu-le că astăzi proletarii din toate ţările sînt într-adevăr uniţi.

De-ar fi şi Marx lîngă mine să vadă toate astea cu ochii lui!

Tu lucrezi astazi 8 ore datorita comunistilor. Tu ai astazi concediu medical/de odihna tot datorita comunistilor. Tu nu tragi la jug 12 ore datorita comunistilor.

Edited by Alecsandru010, 21 February 2018 - 20:38.


#11
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Cand teza centrala a ideologiei este ca poti sa iei ce poftesti, urmarea naturala este aceea ca ies la iveala cele mai urate trasaturi ale fiintei umane. Si negresit se implementeaza un socialism asa cum am vazut.

#12
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

 Alecsandru010, on 21 februarie 2018 - 20:35, said:

Tu lucrezi astazi 8 ore datorita comunistilor. Tu ai astazi concediu medical/de odihna tot datorita comunistilor. Tu nu tragi la jug 12 ore datorita comunistilor.

E vreun tag de sarcasm pe care l-am ratat?

#13
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 bladhaund, on 21 februarie 2018 - 20:18, said:

Desi poti sa-ti iei cate zile libere doresti, dar neplatite. Deci nu e vorba de lene, ci de indestulat din avutul altuia. Asta fiind teza centrala a marxismului - poti sa te servesti fara jena din ce nu-ti apartine.

Teza lu Marx, privind reducerea orelor lucrate, era tocmai in sprijinul ideii reducerii crizelor de supraproductie, nu era o pledoarie pentru lene in sine, desi asa s-ar putea deduce. Intre timp insa, s-au prins capitalistii ca le scad profiturile, de aceea in multe locuri un angajat presteaza munca a 3 angajati timp de 10 ore sau chiar 12 ore in loc de 8 ore, tot acest (presupus) surplus de productivitate regasindu-se direct in conturile capitalistilor.  In privinta redistribuirii, sunt state care la ora actuala cauta diverse metode de asigurare a unui venit minim garantat, ca si venit de baza indiferent de statul ocupational al omului (vezi Suedia).

In America exista un concept numit 'helicopter money" prin care bancile centrale tiparesc bani virtuali (bani falsi, desigur) pe care ii introduc in economie, in beneficiul persoanelor fizice (ca ajutoare directe), acesti oameni ii cheltuie in corporatii, corporatiile ii parcheaza ulterior in paradisuri fiscale, dupa care pierzanduli-se urma, se intorc in economie ca si investitii de portofoliu a acelorasi corporatii dar sub acoperirea unor fonduri obscure de investitii (acest mecanism duduie si in prezent) In acest fel, bancile centrale care nu pot da direct bani oligarhilor pentru achizitii de portofoliu (cumparare de actiuni) o fac indirect prin mijlocirea unui urias mecanism de spalare de bani.  Poporul ar fi multumit cu un astfel de mecanism pentru ca primeste niste bani de manare (asemeni votantilor lul Dragnea) dar ramane treptat fara proprietatea asupra activelor, acestea fiind cumparate treptat de bogatanii lumii prin intermediul unor fonduri de investitii.

Comunismul lu Marx ca si sistem politico-economic e net superior capitalismului - el insa a esuat pentru ca economia nu era suficient de pregatita. Acum insa, se pare ca statele dezvoltate sunt suficient de dezvoltate astfel incat sa puna bazele unui socialsim de tip privat, adica toate corporatiile, bancile, resursele nu mai sunt in mainile statului ci in mainile unor privati, iar poporul ... sclavi, cu proprietati minimale la acei privati, fara loc de intors.

Surse'
https://www.bloomber...n-minimum-wages
https://www.investop...copter-drop.asp
https://www.weforum....licopter-money/
https://eminnetwork....14-final-en.pdf
https://christianeng...sal-for-sweden/

Edited by rosix, 21 February 2018 - 21:45.


#14
g_force

g_force

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,307
  • Înscris: 03.08.2004
Poate in tari din America latina.

In SUA sunt doar doua fabrici care tiparesc bancnote, iar bancnotele tiparite ca atare nu sunt bani pana nu sunt validate de Federal Reserve care ii si pun in circulatie.

Edited by g_force, 21 February 2018 - 21:43.


#15
vlad1102

vlad1102

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,552
  • Înscris: 03.05.2008

 bladhaund, on 21 februarie 2018 - 20:18, said:

. Deci nu e vorba de lene, ci de indestulat din avutul altuia. Asta fiind teza centrala a marxismului - poti sa te servesti fara jena din ce nu-ti apartine.

Avut care poate fi facut numai cu ajutorul altuia -  aici e marea dilema, cum sa faci avut cooperand cu altul si sa devina strict al tau dupa ce l-ai facut Posted Image
Iar socialism sub o forma sau alta am avut de cand s-au intalnit primii 3 oameni intr-o pestera, chair nu-i nevoie de Marx

Edited by vlad1102, 21 February 2018 - 21:46.


#16
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013
Oamenii de stiinta care se ocupa cu natura umana, antropologii, au spus ca omul este o fiinta intr-o permanenta cautare de prosperitate, lucru care ii pune pe oameni intr-o competitie. Rezulta ca implementarea comunismului nu va reusi niciodata si se va lovi permanent de natura umana, cre ii este potrivnica.
https://www.scribd.c...gie-introducere

Edited by Balamache, 21 February 2018 - 21:51.


#17
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
De cand asteptam sa folosesc asta

[ https://pics.me.me/the-communist-manifesto-karl-marx-and-friedrich-engels-why-the-25589188.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

also

[ https://s13.postimg.org/x7myzyo1z/6p_NKig_V.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Alecsandru mama...
[ https://media.giphy.com/media/3o84szW0PrWZyUv0mA/giphy.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

what are you doing fam?

Edited by shefu_de_combinat, 21 February 2018 - 22:04.


#18
Imperathor

Imperathor

    Dictator perpetuu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,131
  • Înscris: 03.07.2008

 Alecsandru010, on 21 februarie 2018 - 20:35, said:

...
Tu lucrezi astazi 8 ore datorita comunistilor. Tu ai astazi concediu medical/de odihna tot datorita comunistilor. Tu nu tragi la jug 12 ore datorita comunistilor.


Robert Owen a propus ziua de lucru de 8 ore cu vreo 30 de ani inaintea Manifestului pc

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate