Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cum gatim pastele
Last Updated: Feb 20 2019 14:39, Started by
giuliani
, Jun 11 2018 08:56
·
0
#1
Posted 11 June 2018 - 08:56
Ca sa nu poluam un alt topic (cum am inceput deja) consider ca un loc unde se discuta doar despre paste este binevenit.
Ca un fan al pastelor am incercat mai multe retete, nu neaparat dintre cele clasice internationale, iar momentan citesc cartea lui Giorgio Locatelli din care mai tot fur cate o reteta. - Intotdeauna fierb pastele cam cu 1-1,5min mai putin decat scrie pe ambalaj. - sosul in fac intr-un wok/tigaie mai adanga care sa imi permita sa adaug ulterior pastele fara sa curga in exterior - nu intotdeauna trebuie sa ai sos mult in tigaie, pastele nu trebuie sa balteasca in sos in farfurie. - inainte sa scurgi pastele, scoate cu polonicul vreo 50-100 ml de apa din aceea in care au fiert pastele. Cand amesteci pastele cu sosul toarna apa aia, o sa ajute mult la realizarea unui amestec omogen intre sos si paste. Ii da si un gust bun. - cele 1-1,5 minute care s-au pierdut la fierbere le recuperezi in momentul in care combini pastele cu sosul, le mai lasi pe foc mic, le amesteci cam1-1,5min . chiar si fara foc, daca tigaia e calda pastele se mai gatesc in contact cu celelalte elemente calde din sos. - nu spala niciodata pastele in apa rece dupa fierbere, si nu pune ulei in apa in care le fierbi. - o portie de paste inseamna circa 100g de paste uscate. La 100g de paste pune 1l de apa si 10g de sare (asta e de la Locatelli citire, eu pun sare dupa gust). - pastele se mananca imediat dupa ce le iei de pe foc. Respectand chestiile astea mi-au iesit chestii bune. Evident, condimente dupa gust |
#2
Posted 11 June 2018 - 09:12
giuliani, on 11 iunie 2018 - 08:56, said:
cele 1-1,5 minute care s-au pierdut la fierbere le recuperezi in momentul in care combini pastele cu sosul, le mai lasi pe foc mic, le amesteci cam1-1,5min . chiar si fara foc, daca tigaia e calda pastele se mai gatesc in contact cu celelalte elemente calde din sos. Restul din ce spune nenea ala nu prea respect -- trec pastele pe sub cateva jeturi de apa rece ca sa nu ramana baloase. Apa de la ele n-o folosesc (am citit si eu mai demult ca ar fi buna). giuliani, on 11 iunie 2018 - 08:56, said:
- pastele se mananca imediat dupa ce le iei de pe foc. Fac paste simple cu iaurt, cascaval ras si putin piper peste ele si le mananc reci. Racoritoare. De vara. |
#3
Posted 11 June 2018 - 09:21
Atentie, ca sunt paste si paste.
Alea adevarate sunt rare si scumpe. Edited by arab, 11 June 2018 - 09:22. |
#4
Posted 11 June 2018 - 09:23
#6
Posted 11 June 2018 - 09:31
Pastele de grau dur sunt mai bune si nu se lipesc intre ele
|
#7
Posted 11 June 2018 - 09:42
giuliani, on 11 iunie 2018 - 08:56, said:
nu pune ulei in apa in care le fierbi. uite si ce zic altii: Quote When ever I have been out of oil and though eh I will do without I had sticky clumpy pasta, and that was with stirring often. And I find that white crusty foam disgusting.... so I'll continue to add my olive oil. as mai adauga: - apa sa fie foarte sarata - la spaghete pune in apa putin ulei de masline ca sa nu se lipeasca intre ele. Edited by gumball3000, 11 June 2018 - 09:48. |
#8
Posted 11 June 2018 - 09:55
gumball3000, on 11 iunie 2018 - 09:42, said:
de ce? uite si ce zic altii: https://www.smithson...t-pasta-946855/ as mai adauga: - apa sa fie foarte sarata - la spaghete pune in apa putin ulei de masline ca sa nu se lipeasca intre ele. Daca pui ulei ce se intampla? Se combina sau nu cu apa incat sa ajunga la paste? Eu spun ca nu, uleiul va ramane separat iar apa si pastele separat. Daca respecti timpul de coacere "al dente" si nu le lasi mai mult in apa atunci nu se vor lipi. Evident, daca sunt paste de calitate. Daca sunt paste de calitate slaba, tot nu cred ca are niciun efect uleiul ala. Exista o gramada de site-uri de genul, dar cand vine vorba de paste mai degraba ascultam italienii decat americanii. |
#9
Posted 11 June 2018 - 10:00
giuliani, on 11 iunie 2018 - 08:56, said:
- Intotdeauna fierb pastele cam cu 1-1,5min mai putin decat scrie pe ambalaj. Eu de ex cumpar pasta de la un supermarket italian si alea trebuiesc de obicei lasate cam cat scrie si tot ies foarte al dente. Pentru unii musafiri chiar prea al dente. Edited by Passenger001, 11 June 2018 - 10:11. |
#10
Posted 11 June 2018 - 10:05
Bibulus, on 11 iunie 2018 - 09:12, said:
Asta fac si eu la sosurile rosii, pun pastele in tigaie sa intre sosul mai bine in ele. Restul din ce spune nenea ala nu prea respect -- trec pastele pe sub cateva jeturi de apa rece ca sa nu ramana baloase. Apa de la ele n-o folosesc (am citit si eu mai demult ca ar fi buna). Nu se aplica intotdeauna. Fac paste simple cu iaurt, cascaval ras si putin piper peste ele si le mananc reci. Racoritoare. De vara. Eu spun ca uneori daca torni niste apa in care au fiert apele poti face diferenta dintre niste paste ok si niste paste excelente. Evident, se pot face paste in orice mod, atat reci cat si calde. Dar eu ma refeream in special la cele clasice care sunt calde. Passenger001, on 11 iunie 2018 - 10:00, said:
Atentie cu timpul de fiert de pe ambalaj, ptr ca asta poate diferii, depinde ptr ce piata (=tara) sunt produse pastele. Asta am descoperit-o acum cativa ani din intamplare. De ex conteaza daca cumperi Barilla (trebuie sa mentionez ca nu-s fan si cumpar numai de nevoie, dpmdv supraevaluate), conteaza dace sunt ptr Italia sau Germania. Daca respecti timpul de pe ambalaj, alea germane sunt putin peste all dente (in D se prefera pasta mai moale), pe cand cele italiene sunt mai all dente. Si aici depinde foarte mult de firma care face pasta. Firme de traditie italiene, alea chiar ca sunt foarte all dende. Deci daca le scoti pe alea 1,5 min mai repede, le cam rontai... Eu de ex cumpar pasta de la un supermarket italian si alea trebuiesc de obicei lasate cam cat scrie si tot ies foarte all dente. Pentru unii musafiri chiar prea all dente. Eu de obicei cumpar paste in DE, dar am si cateva marketuri italiene prin preajma. Poate gasesc niste Barilla pt italienei acolo, m-ai facut curios ) |
|
#11
Posted 11 June 2018 - 10:07
gumball3000, on 11 iunie 2018 - 09:42, said:
de ce? - la spaghete pune in apa putin ulei de masline ca sa nu se lipeasca intre ele. Atentie cu uleiul pus dupa scos din apa. Nu se mai lipesc intre ele, dar nici sosul nu se prea tine pe ele. |
#12
Posted 11 June 2018 - 10:12
#13
Posted 11 June 2018 - 10:15
#14
Posted 11 June 2018 - 10:17
giulliani, daca tot mergi intr-un market italienesc, nu Barilla, ai multe altele mai bune. De ex Divella, cu un raport pret calitate foarte bun.
In DE in supermarket se mai gasesc Di Martino, Giuseppe Cocco, Rummo, La Molisana (astea le cumpar eu des). |
#15
Posted 11 June 2018 - 10:19
Passenger001, on 11 iunie 2018 - 10:17, said:
nu Barilla, ai multe altele mai bune. De ex Divella, cu un raport pret calitate foarte bun. In DE in supermarket se mai gasesc Di Martino, Giuseppe Cocco, Rummo, La Molisana (astea le cumpar eu des). In ce sens sunt 'mai bune'? Daca sunt din grau dur sunt considerate paste "bune". Mai sunt si alte criterii dupa care te ghidezi tu cand cumperi? Edited by Bibulus, 11 June 2018 - 10:19. |
|
#17
Posted 11 June 2018 - 10:22
Hai ca astazi bag si eu o tura de paste,dar din pacate cu barila ca nu ajung in oras sa caut celelalte doua tipuri...
|
#18
Posted 11 June 2018 - 10:22
Ontopic: nu gătesc paste des. Dar când o fac, le fierb sub timpul de aldente.
Fac sosul și când e spre final, adaug pasta și un polonic de apa in care au fiert (ma rog, dacă e ragu sau alt sos fiert mai mult, folosesc oricum apa respectiva) și le fierb împreuna pana se evapora adaosul de apa și/sau atinge sosul consistenta dorita. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users