Naga,Multumesc pentru detalii, chiar am ce comenta, din proprie experienta.
Mai ales experimentul cu ridicarea temperaturii corpului mi se pare foarte relevanta. Cred ca ai auzit de tehnica numita biofeedback. Pe scurt: esti conectat cu ajutorul unor electrozi la un aparat care masoara rezistenta electrica a pielii, temperatura, pulsul, undele creierului (alfa, beta,theta si delta). Toate acestea sunt afisate pe monitorul calculatorului. Asa ca, folosind tehnici de yoga poti vedea
in mod real cum ti se shimba acesti parametrii. Eu detin un astfel de aparat (cand ajung acasa, daca esti interesat iti dau screenshot cu el) si in cativa ani am ajuns la ceva performante cum ar fi: imi pot ridica temperatura unui membru ales de mine cu cateva grade (mana, picior, etc), la fel, o pot scadea cu cateva grade, imi pot ridica cat se poate de mult rezistenta pielii la biocurenti (cu cat rezistenta este mai mare cu atat esti mai relaxat si calm), pot intra in starea alfa dupa dorinta. Din experienta personala antrenamentul autogen al dr. Schultz este mult mai eficient decat practica yoga (am practicat hatha yoga, pe barba mea, ca si tine, concominent cu arte martiale).
Unii vad astfel de fenomene ca pe ceva inexplicabil, paranormal, cand de fapt ele sunt fenomene pur explicabile fiziologic. Sa iti dau un exemplu:
Cel mai simplu aparat de comunicatie prin unde radio are in componenta sa un oscilator. Acesta este format dintr-o bobina si un condensator. Condensatorul se descarca in bobina, generand astfel un camp magnetic, iar la randul lui campul magnetic astfel generat da nastere unui curent electric care incarca iar condensatorul. Ciclul se reia pana cand datorita rezistentei materialelor, curentul electric se epuizeaza si oscilatorul "moare". Cineva din afara care priveste acest fenomen in nestiinta de cauza nu poate explica miscarea oscilatorie si ar trage concluzia eronata ca acel camp magnetic format este o sursa vitala pentru bobina si condensator.
Analogia cu fiintele vii: fiecare fiinta vie este alcatuita dintr-o multitudine de sisteme oscilante interconectate intre ele, foarte greu de inteles cum functioneaza un intreg. Dar mai e ceva: nici o fiinta vie nu poate supravietui fara energia pe care si-o ia din hrana, apa, lumina solara, etc, la fel cum nici un oscilator nu poate supravietui fara bateria de 9V care incarca periodic condensatorul. Deci teoria vitalista pica de la sine, cel putin in faza actuala a cunoasterii. Voi reveni in cursul zilei de azi cu amanunte, si eu sunt destul de ocupat la servici.
Te-as ruga, daca poti, si daca vrei (pe PM), sa imi dai ceva detalii despre experientele tale privitor la visele lucide si controlate, precum si la tehnicile aferente. Daca nu sunt chiar nesimtit, imi poti spune care erau efectele? (te simteai odihnit, obosit, etc)