Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Denon AVR 1804

Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune
 Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...

PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...
 w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...

Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...

Iphone 13, 14 sau 15?
 Dune: Prophecy (2024 _ ...)

DMSS problema

Montare parchet in balcon

Exista doar ... si restul
 

Unde si cum traiau romanii

- - - - -
  • Please log in to reply
97 replies to this topic

#73
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

 paradigmatic, on 28 octombrie 2014 - 17:44, said:

E pt. vin bre.
În teorie trebuie să stai puțin acolo.
Mă rog...eu și bunicul stăteam mai mult. Posted Image
vinul fara carnatz branza si slanina nu merge.
de aia e bine cu gratii si sarma, sa poti tine si d-altele nu doar vin.

Edited by leogoto, 28 October 2014 - 17:49.


#74
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,125
  • Înscris: 12.12.2006
Am vazut si pivnite uscate frumos, dar si umede.
Ma gandeam ca depinde de locul in care-s facute, dar ar trebui sa intreb pe cineva care stie, batranii le stiau pe astea.

Daca zona nu e apatoasa tare, si o fereastra mica putin deasupra pamantului ar trebui sa fie destul pentru ventilatie.
Dar trebuie descurcata asta cu pivnita :D


Cat priveste carnatii, astia sint in pod. Vinul in pivnita.
Tot undeva la mijloc s-ar face cel mai bine potrivirea :coolspeak:

#75
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Depinde de zona. Si ca sa izolezi o pivnita in anul 2014 este destul de complicat, nici nu vreau sa ma gandesc cum erau bordeiele de acum 100 de ani in zonele umede. Totusi, salbatecii de la tropice, unde ploua mult, nu isi faceau bordeie, ci colibe. Au avantajul ca se usuca rapid. Nici locuitorii din insulele britanice nu cred ca se descurcau cu bordeiele, la cat ploua acolo :).

#76
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,125
  • Înscris: 12.12.2006
Nici in Scandinavia nu exista, cred ca ar fi umblat cu picioarele in apa :)
In Asia de Sud-Est si Amazon le faceau chiar pe piloni, inaltate.

In Nordul Africii insa si romanii aveau adevarate vile subterane, ca e clima uscata si era racoare.

E clar insa ca nu merg oriunde.

#77
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 22.10.2007
Acum 100 de ani ..... Incepea un razbel mondial in care era intr si Romania dupa 2 ani. Cred ca bordeiele de pamant apartin altei epoci.

#78
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

Quote

Olandezul Dausa, călătorind la 1599 spre Ismail, a fost surprins văzând mai multe sate, în care omenii locuiau în locuințe sub pământ, ceea ce nu exista în partea de sus a Moldovei.
P. Avril scrie la 1639 despre casele din  Muntenia, care erau mai mult bordeie subterane, iar în Moldova din pereţi de nuiele lipite cu lut, fără garduri, fără puţuri, fără grădini.
Despre casele din Moldova scrie Paul de Aleppo la 1650 -1660, că sunt de lemn şi de vălătuci, și sunt acoperite. Erau înalte şi oblice ca spatele cămilei, încât ninsorea nu se acumula pe ele. In interior, laviţele sunt aşezate în jur şi o masă în mijloc, ca în casele Francilor. In fiecare casă este câte o sobă, vatră sau cămin, un fel de pătrat de lut verde sau roşu, iar în casele celor bogaţi, de olane lustruite, sprijinită cu doi stâlpi şi având un capac de fier în vîrf. Casele omenilor sunt aci mai calde iarna decât băile la noi.
De DeChiaro la 1718 şi zice că este o plăcere nespusă când intră omul în camerele casei românești, prin care sunt împrăştiate tot felul de ierburi mirositore şi sănătose .
La 1764, chiar în Iaşi erau casele cea mai mare parte niște bordeie acoperite cu paie, puţin diferind de acelea de prin sate.
Generalul Enzenherg scria la 1786 din Bucovina, că toate casele sunt de lemn şi numai ale comercianţilor de piatră. În părţile muntoase sunt mai toate acoperite cu şindrilă, în colo cu trestie şi paie; coşurile sunt numai până sub streşină ori lipsesc de tot; sobele sunt nepotrivite şi în ele se gătesc şi bucatele. Casele sunt cam frigurose. Ţăranii însă iubesc curăţenia.
La 1788 se exprimă Liaiceoich (op. cit.) astfel: «Satele de la câmp sunt în general foarte proaste şi înfăţişează un tablou de delăsare şi mizerie. Casele, care se pot numi mai cu drept vizuini, sunt construite sub pământ şi se chemă bordeie. Din depărtare nu se poate vede decât fumul ce iese pe coşuri, iar de aproape numai acoperişul, care este prea puţin înălţat de la pământ, astfel că iarba crește pe deasupra. Locuitorii fug de drumurile mari şi caută pentru aşezarea satelor vreo vale sau loc înfundat, spre a nu fi văzuți de trecători şi spre a se feri de prădări şi de încălcări. Satele de munte sunt mai vesele, casele înălţate de la pământ şi îndestul de comode, având staule şi magazii pentru păstrarea proviziilor.


Quote

În Monitorul Oficial din 8 August 1886 se arată că numai pe ici pe colo se poate observa câte un mic progres în privinţa locuinţelor, căci ţăranii mai cu dare de mână, şi mai ales foştii militari, obișinuiţi cu o viaţă mai confortabilă decât a consătenilor lor, îşi clădesc case spaţiose, cu ferestre mai mari, şi au locuințele îngrijite.
În Monitorul Oficial, (din 11 Septembrie 1891). La 1893 (Monitorul Oficial, 2 Noiembrie) şi 1894 {Monitorul Oficial, 20 Iulie) locuinţele sătenilor tot aşa, lasă de dorit ca mai înainte, căci din 2 camere cea mai mare este rezervată ca să fie cameră curată, dar adeseori există numai una singură. Regulamentul de construcţii nu se aplică, şi construiesc defectuos, nu atâta din cauza sărăciei, cât a ignoranței. Ocolul de vite este în apropierea casei, adesea în acelaşi perete cu al casei, încât materii organice se infiltreză în solul casei, pe lângă care stau şi bălegarul. Latrine nu sunt. Unele sate sunt aşezate în apropiere de lacuri.
Unele case au ferestrele lipite şi sobe înfundate, care se încălzesc din sală, şi acesta din cauza naturei combustibilului folosit. In lipsa totală de păduri, se întrebuinţeză la ardere trestie, paie şi alte buruieni, dar mai cu seamă tezic, care se face în curte dinaintea casei, din care cauză curăţenia prin curţi lasă de dorit, căci băligarul, ce se întrebuinţeză la facerea tezicului, şede în neregulă prin curte şi împrejurul caselor. Multe din curţi nici nu sunt împrejmuite şi este imposibilă alinierea strazilor Acoperământul caselor este la satele noi de tablă sau de scânduri şi mai rar de trestie, iar în satele vechi în majoritate sunt de trestie și stuf. Sunt puține acoperite cu tablă sau de scânduri şi mai puţine cu coceni de porumb.
Lipsa totală de garduri face să fie  se înlocuite prin şanţurile de îngrădire din jurul curţii, cari sunt foarte obișinuite în acest judeţ. Este neigienic , deoarece  vitele se cresc în curte sau pe stradă. Un alt inconvenient şi gropile de prin curte sau stradă pentru produsele agricole.
In 1895, medicul Gheorghe Crăiniceanu a publicat o lucrare de referință privind habitatul, alimentația, îmbrăcămintea și încălțămintea țăranului român. Lucrarea IGIENA TARANULUI ROMAN: LOCUINȚA, IMBRACAMINTEA ȘI INCALTAMINTEA” a fost deosebit de apreciată la data apariției, fiind premiată de Academia Română.

[ https://harlauletnografie.files.wordpress.com/2013/09/basarabia_casa_taraneasca.jpg?w=490&h=367 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://harlauletnografie.files.wordpress.com/2013/09/casa-botosani.jpg?w=490&h=383 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#79
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,125
  • Înscris: 12.12.2006
Fain !
De unde-s textele ?

#80
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Pai din cartea amintita inaite de cele 2 poze Posted Image .
Acum ca ne-am facut o idee despre locuite, ar fi interesant si sa vedem ce mancau romanii.

#81
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 lucifer76, on 28 octombrie 2014 - 21:26, said:

1''Regulamentul de construcţii nu se aplică, şi construiesc defectuos, nu atâta din cauza sărăciei, cât a ignoranței.''

2.Acum ca ne-am facut o idee despre locuite, ar fi interesant si sa vedem ce mancau romanii.
1Pai cam asa ziceam si io.
2Pai mai mult carne si lactate si tot felul de buruieni de padure in vremurile mai vechi. (In toata Europa se mancau tot felul de buruieni si legume care au disparut odata cu plantele americane si condimentele asiatice.)
Plus peshte si mamaliga de mei. Putine fructe si putine legume, multi struguri si vin.
De pe la 1700 porumbul inlocuieste meiul.
De pe la 1750 incepe sa se reduca si carnea si lactatele.
De pe la 1800 se baga masiv legumele, imigratia bulgara le aduce.
Dupa 1800 apar cartofii.
De pe la 1810 apare holera si 1850 pelagra.
Pe la 1900 mamaliga de porumb e atotstapana, carnea si lactatele muuuult reduse.
In tot acest timp graul e articol de export.

 lucifer76, on 28 octombrie 2014 - 17:45, said:

1Zau? Si atunci ce naiba jefuiau turcii cand treceau Dunarea?

2Pe bune? Un luminis are 200 de hectare? Posted Image Apoi dupa ce erau taiati copacii cu topoarele alea primitive, la cata munca insemna asta, sa il parasesti dupa 20 de ani era prostie curate.

3O fi fost nimica toata, dar nici nu aveai vreun beneficiu de pe urma impozitului. Nu tu drumuri, nu tu scoli, nu tu spitale, de fapt ... nimic.
1Citeste nitel campaniile lui Mehmet 2. Cand Vlad parjoleste tot (de fapt, putinul existent in campii), el isi imbarbateaza ostasii sa reziste pana ajung in zonele de deal unde e cel mai multa prada.
2Zi-la asta irochezilor care exact asta faceau, cu topoare de piatra. Daca citeai materialul meu de pe Precolumbieni, nu puneai asa probleme prost...utze.
3Biserica Catolica a desecat mlastini, a taiat paduri, a deschis mine si ateliere... si da, a mai cladit si niste scoli si spitale, asa cum erau.
Pe langa manastiri traiau puzderie de batrani, orfani si handicapati.
Unul din motivele lui Henric al 8lea sa aboleasca averile manastiresti era ca ''se adunasera prea multi paraziti pe langa manastiri".
Nobilul si-a facut castel in care la o adica se mai refugiau si taranii si avutul lor.
Manastirile si castelele erau surse de munca pentru mestesugari si artisti.
Nimic din astea, sau prea putin, s-au intamplat la noi.

Edited by searcher-star, 29 October 2014 - 09:50.


#82
cris2d2

cris2d2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,903
  • Înscris: 16.03.2007
Extras din "IGIENA ȚERANULUI ROMÂN", de dr. Gheorghe Crăiniceanu.

[ https://farm8.staticflickr.com/7581/15470228629_ec08a24156_o.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#83
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

 leogoto, on 28 octombrie 2014 - 17:39, said:

ce insemna sa-ti ia cineva 10% din venituri *atunci*, si ce inseamna *acuma*.
10% putea fi diferenta intre trai si moarte, ca n-aveai congelator no-frost si Carrefur la coltz de ulitza.
mai ales daca ramanea femeia grea, era bucuria complete.
Pai la vestici s-a tot luat, si tare au mai murit de foame.
Asa de mizerabili au fost ca si-au umplut tarile cu castele si catedrale.
Si-au fost 30-40/kmp fata de 5-6 in Est.
Vezi ce-am zis mai sus cu utilizarea contributiilor.

 cris2d2, on 29 octombrie 2014 - 09:49, said:

Extras din "IGIENA ŢERANULUI ROMÂN", de dr. Gheorghe Crăiniceanu.

Fain, dar asta era pe la 1850 cand inca mai era ceva pamant disponibil si densitatea nu era inca mare si nici exportul de grau asa de atotprezent.
Lucrurile s-au stricat mult intre 1850 si 1900.

Edited by searcher-star, 29 October 2014 - 09:55.


#84
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 lucifer76, on 28 octombrie 2014 - 18:04, said:

Depinde de zona. Si ca sa izolezi o pivnita in anul 2014 este destul de complicat, nici nu vreau sa ma gandesc cum erau bordeiele de acum 100 de ani in zonele umede. Totusi, salbatecii de la tropice, unde ploua mult, nu isi faceau bordeie, ci colibe. Au avantajul ca se usuca rapid. Nici locuitorii din insulele britanice nu cred ca se descurcau cu bordeiele, la cat ploua acolo Posted Image.
Bună observația asta cu primitivii.
Până și ei preferă să-și facă locuințe supraterane deși căldura și precipitațiile sunt o problemă.
Teritoriile de șes, împădurite sau nu, de la noi, sunt umede.
Trăim într-o țară cu precipitații, cu umezeală în sol, etc...de asta spun că bordeiul îngropat nu este fezabil locuirii.
Altceva trebuie să-i fi determinat pe strămoșii noștri să locuiască în bordeie îngropate, în nici un caz ușurința construirii sau condițiile climatice.
Probabil că secolele de jaf și-au pus amprenta în mentalul colectiv și au creat acest obicei de locuire.
Mă refer aici la timpurile vechi, sfârșitul antichității și mai tot evul mediu.

Coșurile duceau până în pod, unde fumul conserva alimentele puse la uscat acolo și se risipea prin învelitoarea de stuf.
Streașina nu era înfundată lăsând aerul să circule prin pod.

Interesantă observația asta.

Quote

Din depărtare nu se poate vede decât fumul ce iese pe coşuri, iar de aproape numai acoperişul, care este prea puţin înălţat de la pământ, astfel că iarba crește pe deasupra. Locuitorii fug de drumurile mari şi caută pentru aşezarea satelor vreo vale sau loc înfundat, spre a nu fi văzuți de trecători şi spre a se feri de prădări şi de încălcări. Satele de munte sunt mai vesele, casele înălţate de la pământ şi îndestul de comode, având staule şi magazii pentru păstrarea proviziilor.

Edited by paradigmatic, 29 October 2014 - 10:12.


#85
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,125
  • Înscris: 12.12.2006
Din marturiile acelea se vede ca experienta a fost diferita pentru cei care aduca marturiile.
Unii au intalnit oameni gospodari, cu case frumoase si curate, altii case mai neingrijite.
Uneori depinzand de zona, alteori si in acelasi sat poti gasi mari diferente.
Sigur e ca au existat si de unele si de altele. De aici si sansa de progres, in momentul cand oamenii au cu ce, au de unde sa ia modelul de mai bine, si deja balanta inclina dincolo. Au exista insa si zone - si vad ca marturiile confirma - in care saracia a degratat atit de mult stilul de viata incat atunci cand a inceput sa fie mai bine nici modele nu mai existau, si asta a incetinit foarte mult schimbarea. Pur si simplu nu stiau cum sa faca sa le fie mai bine.

Mai voiam sa zic ca despre case ar mai fi de discutat, dar poate prea a luat-o discutia spre bordeie, poate pentru ca e un fel mai neobinuit de case.
In Ardeal nu cred ca macar vreun strabunic sa fi prins asa ceva, deci au fost nesemnificative ca proportie probabil de sute de ani.

#86
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 22.10.2007
Termenul de bordei uzitat a uitat de semnificatia primara, de locuinta sapata in pamant.
Are ca obiect o locuinta "saracacioasa".

--------------------

Mamaliga care a explodat in '89.
De cand au inceput romanii sa cultive masiv porumb ?

#87
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,125
  • Înscris: 12.12.2006
Probabil undeva dupa 1850, din moment ce pe la jumatatea sec 18 domnitorii trimiteau circulare sa convinga oamenii sa cultive malai.
Nu stiu insa cat a rezistat meiul. E tare anevoios de obtinut, si... ati incercat careva mamaliga din mei ? Posted Image

 searcher-star, on 29 octombrie 2014 - 09:54, said:

Pai la vestici s-a tot luat, si tare au mai murit de foame.
Asa de mizerabili au fost ca si-au umplut tarile cu castele si catedrale.
Si productivitatea la ei a fost alta, cel putin de la un moment incoace..
Faptul ca exista teren destul e un avantaj numai in anumite conditii, cand ai posibilitaea sa lucri eficient suprafete mari.

Ma uit aici in Suedia in muzeele satului si vad unelte de agricultura de la 1900 pe care la noi nici acum nu le au taranii. Bine, ca au tractorase, dar practic noi am sarit o etapa tehnologica, dela lucratul cu mana direct la masini. Uneletele acelea mecanice trase de cai au fost o raritate.
No, in Anglia astea au aparut si mai repede, in epoca Victoriana.

#88
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 22.10.2007
Cuvioasa wiki spune ca porunbul a fost introdus pe vremea lui Serban Cantacuzino.

#89
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,125
  • Înscris: 12.12.2006
Da, am greșit cu vreun secol.:)

#90
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 Morosanul, on 29 octombrie 2014 - 22:45, said:

Si productivitatea la ei a fost alta, cel putin de la un moment incoace..
Faptul ca exista teren destul e un avantaj numai in anumite conditii, cand ai posibilitaea sa lucri eficient suprafete mari.

Ma uit aici in Suedia in muzeele satului si vad unelte de agricultura de la 1900 pe care la noi nici acum nu le au taranii. Bine, ca au tractorase, dar practic noi am sarit o etapa tehnologica, dela lucratul cu mana direct la masini. Uneletele acelea mecanice trase de cai au fost o raritate.
No, in Anglia astea au aparut si mai repede, in epoca Victoriana.
Am vizionat un documentar despre caii de povară din diferită țări, specializați pt. munci variate.
Mormonii din US, folosesc și azi un tip de plug cu vreo 20 de sape, o chestie uriașă, în mijlocul căreia stă cățărat pe un scaun plugarul, utilaj la care sunt înhămați matricial 10 cai.
Randamentul este același cu al unui tractor puternic.

Utilajele agricole din vest au la bază, în esență, o distribuție a muncii bine segmentată la nivelul societății și principii de organizare capitaliste.
Monedă, mineri, transport, drumuri, cuptoare, ateliere, utilaje, etc...eficiență.
Orânduirea asta se naște natural, vine cu nevoia omului pt. mai bine dar dincolo de orice, în vest au avut libertate și pace.
Nu cred că putem vorbi de același lucru în țările române.
Pus cap la cap, nu cred să avem 50 de ani de libertate și pace.

A încercat ceva Cuza dar l-au mătrășit.

 Morosanul, on 29 octombrie 2014 - 11:55, said:

Din marturiile acelea se vede ca experienta a fost diferita pentru cei care aduca marturiile.
Unii au intalnit oameni gospodari, cu case frumoase si curate, altii case mai neingrijite.
Uneori depinzand de zona, alteori si in acelasi sat poti gasi mari diferente.
Creangă a surprins destul de bine diferențele dintre oamenii de la deal-munte vs cei de la câmpie.

Așa-i viața câmpenească, zise moș Luca, cioșmolindu-se și învârtindu-se ca pe jăratic, de răul țânțărimii. Cum treci Siretul, apa-i rea și lemnele pe sponci; iar vara te înăduși de căldură, și țânțarii te chinuiesc amarnic. N-aș trăi la câmp, Doamne ferește ! Halal pe la noi ! Apele-s dulci, limpezi ca cristalul și reci ca gheața; lemne, de-ajuns; vara, umbră și răcoare în toate părțile; oamenii, mai sănătoși, mai puternici, mai voinici și mai voioși, iar nu ca iști de pe câmp: sarbezi la față și zbârciți, de parcă se hrănesc numai cu ciuperci fripte, în toată viața lor.

Edited by paradigmatic, 30 October 2014 - 09:32.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate