Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce este instalatia asta? (Valea B...

BD-R Verbatim 25gb salvare Fisier

Lupte WW2

Achizitie SUV, buget 17k euro
 Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...

Sunt noile generatii care se nasc...
 Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube

Nu iese laptopul din sleep mode.
 Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...

Card de debit virtual emis de India
 

Sistem pausal cu repartitor?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
542 replies to this topic

#217
adrian8080

adrian8080

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 453
  • Înscris: 12.12.2010

View PostAstrul, on 07 februarie 2014 - 14:18, said:

Daca spatiul este ventilat nu sunt probleme. Eu am izolat peretii care dau spre exterior inaibte de anveloparea blocului si sunt ok. Dar aerisesc zilnic sa iasa vaporii de apa din casa si sa nu condenseze pe pereti.
Primele condenseaza geamurile, cand apare fenomenul e clar ca aerul este suprasaturat de vapori si este necesar sa ventilezi camerele.
Dar eu stau intre oameni normali la cap si nu am problema vecinilor cu apartamente bocna.
Ba chiar avem incalzire si in holurile blocului si lumea plateste la comun. Si ni se pare normal. Si exista si multi pensionari care inteleg pe deplin ca a face parte dintr-o comunitate te obliga la a face niste compromisuri financiare.
In octombrie tremuram de frig pentru ca o parte din pensionari n-au fost de acord cu livrarea agentului termic in calorifere. S-a facut sedinta, s-a votat si s-a dat drumul la caldura, subt familii cu copii mici care nu pot sta cu suba pe ei in casa.
Cat despre nesimtiti...ma bucur ca nu-s vecin cu ei. Daca as avea unul sub mine care nu incalzeste, as da o gaura in pardosea, as trage un furtun si i-as umple casa cu apa. Dupa care tot eu, culmea nesimtirii, l-as da in judecata ca mi-a spart tevile cu apa din cauza ca in apartamentul lui e sloi. Iarna urmatoare garantez ca va incalzi casa.
dar oare tu ce cauti intre ei? la ce spui mi-e greu sa cred ca te incadrezi.

#218
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,563
  • Înscris: 10.05.2007
Relax, sunt mult mai pasnic decat ma dau. Nu am fost pus in asemenea situatii sa stiu cum as reactiona, insa cu siguranta as gasi metode prin care sa traiesc civilizat.
Una ar fi gasirea unei zone cu oameni respectabili. Nu m-as muta in Ferentari ca apoi sa ma mir ca-s rufe la uscat pe balustrada scarii de la bloc.

#219
DANANDREI2001

DANANDREI2001

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,655
  • Înscris: 10.08.2009

View Postbenis, on 07 februarie 2014 - 12:59, said:

Problema e că nu poți da o lege să se măsoare ceva ce nu se poate măsura. Tehnic vorbind.

Zi zau minitehnicus ca nu se poate masura.Posted Image
Esti specialist de esti asa sigur ?
De camera termografica ai auzit ? Sunt de 4-5 ori mai ieftine ca acum 8 ani.
O simpla masurare a temperaturilor pe suprafete si un calcul simplu si iti ia temperatura in incinta la fel de repede cum iti ia doctorul tensiunea.Posted Image

Din acest motiv subiectul trebuia mutat pe aria tehnica.

Edited by DANANDREI2001, 07 February 2014 - 16:12.


#220
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,977
  • Înscris: 03.12.2005
Nu e suficient, pentru ca pot varia constant conditiile, dar solutia e mult mai simpla de atat.
Logger de temperatura, altfel zis, termograf. Ai nevoie de patru parametri: Temperatura in spatiul propriu, temperatura exterioara, temperatura in spatiul invecinat spre care se poate ceda sau primi caldura si repartitia de cost. Astea ar fi variabile, singurele care pot varia.
Dincolo de asta, e nevoie de suprafata puntilor termice (peretii comuni) si de rezistenta lor termica. Astea se calculeaza o singura data.
Avand toate astea se poate calcula per unitatea de timp cata caldura s-a cedat si catre ce, si apoi rezultatele calculului se insumeaza pentru o luna intreaga (sau cat e perioada de facturare).

#221
DANANDREI2001

DANANDREI2001

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,655
  • Înscris: 10.08.2009
Eu intelegeam printr-un calcul simplu un program de calculare automata a tot ce spui tu acolo (practic calculul din spatele certificatului energetic).
Variabilele sunt masurabile cu exceptia aluia care apartine celor ce isi ascutesc toporul sa nu le intre lumea in case.Posted Image
Si atunci variabila "ascunsa" o calculezi simplu cum am descris mai sus.
O masori de 2 ori si extrapolezi la luna.

Edited by DANANDREI2001, 07 February 2014 - 16:24.


#222
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,977
  • Înscris: 03.12.2005
Nu merge asa, odata pentru ca termocamera nu-ti masoara in unitati de masura pentru energie, a doua pentru ca granularitatea e mult mai mica de atat. Trebuie sa tii cont de ala care opreste caloriferele ca lucreaza zi lumina, de ala care pleaca in weekend, de ala care sta noaptea la amanta, de ala care nu porneste caldura decat cand il invinge gerul, si asa mai departe.
De altfel, nu e nici o problema, un logger banal costa atat de putin ca uneori le gasesti in lazile de peste proaspat ca sa urmareasca in ce conditii de temperatura s-a transportat marfa. Doar ca manopera e ceva mai multa, trebuie ori telemetrie, ori downloadare inainte de calcularea fiecarei facturi. Softul pentru chestia asta il poate scrie si un licean de a10-a, sau poate fi cumparat pe multe zerouri de la firma cui trebuie. El aplica doar o banala formula.

#223
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Eu am CT si intotdeauna am caldura mai mare decat au vecinii in casa (nici unul n-are CT) plus ca toamna eu dau drumul la caldura cu mult inainte de a le da lor CET-ul si primavara eu opresc caldura ultimul cu mult dupa ce nu le mai da CET-ul. Ia sa puna mana vecinii sa imi plateasca diferenta de temperatura.
Ah, sa nu uit ca tevile CET-ului trec fix prin casa mea, CET-ul sa plateasca chirie. Oricum ei nu imi cedeaza nimic mie caci tevile le-am izolat. Sa imi mai plateasca si izolatia caci eu am grija de eficienta tevilor lor.

Totusi nu imi e clar cum se va aplica legea in orasele care nu mai au de foarte mult timp CET-uri si care sunt o gramada mai ales alea mici. Cei care nu au avut bani de centrala cum o sa fie penalizati? O sa le cumpere statul centrala si apoi o sa ii oblige sa respecte legea?
Alta chestie: aia care stau in frig nu cred ca stau de placere ci de nevoie pentru ca NU AU BANI, deci cum o sa incaseze statul banii de la ei? Posted Image

Edited by Friskey, 07 February 2014 - 16:44.


#224
ugrukk

ugrukk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 22.07.2009
Ce imi plac mie astia care vorbesc din carti.

Realitatea simpla in Romania e ca SE FURA.

De la vecinul de bloc care "aranjeaza" repartitorul sa citeasca mai putin, la baba care sta cu caloriferele inchise si cu aragazul pornit (ca gazele sunt la comun), la administratorul de bloc care e "prieten" cu cei de la firma de repartitoare care ii repartizeaza mai putin in fiecare luna, la firma de repartitoare care nu a efectuat lucrarile necesare pe reteaua blocului inainte de montarea repartitoarelor, la ANRSC care da un ordin intr-un domeniu pentru care nu are de fapt competenta prin care obliga oamenii sa foloseasca pentru contorizarea energiei un aparat care nu este un contor ci un repartitor.

In Romania, din pacate, nici un sistem nu va functiona, pentru ca prea multi oameni sunt "smecheri" si incearca cu fiecare ocazie sa fenteze legile / regulile de bun simt

#225
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,081
  • Înscris: 23.09.2005

View Postkolfleading, on 06 februarie 2014 - 11:40, said:

1. Oare cum am putea sa-i transmitem acestui imbecil faptul ca impunerea unei temperaturi de confort NU VA REDUCE CONSUMUL DE ENERGIE TERMICA?

Nu stiu de ce ai ideea asta gresita, cum ca cineva in afara de proprietarul apartamentului ar dori reducerea consumului de energie. Chiar nu ai auzit de "societatea de consum"?

Nu stiai ca daca tu, zilnic, cumperi de la magazin 50 de bibelouri de portelan, dupa care le duci acasa si le spargi cu bâta in gradina, ajuti societatea sa "progreseze", sa "mearga inainte"!? Totul este demonstrat si calculat de economisti, politicieni, si de alti experti in domeniul vietii si bunastarii omului pe planeta. Posted Image

Edited by Phobos, 07 February 2014 - 16:53.


#226
ugrukk

ugrukk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 22.07.2009

View PostFriskey, on 07 februarie 2014 - 16:44, said:

Alta chestie: aia care stau in frig nu cred ca stau de placere ci de nevoie pentru ca NU AU BANI, deci cum o sa incaseze statul banii de la ei? Posted Image

Nu ai bani, vinzi apartamentul si te muti la garsoniera / la periferie / la tara
Ia ia-ti tu o casa in Franta/Germania/Uk/etc. si mentine-o in conditii improprii (cum sunt la noi nenumarate cladiri pericol public, ca oamenii au senzatia ca exteriorul blocului trebuie sa-l repare "statul", doar interiorul apartamentului e al lor si fac ce vor muschii lor inauntru). Vezi ce se intampla intr-o tara normala ca-ti iei amenzi de vinzi casa sa le platesti si mai ramai si dator.

Si la noi exista o gramada de legi, doar ca nu se aplica, pe principiul ca primarul nu-l amendeaza pe Gheorghe care nu-si repara fatada, iar Gheorghe se face ca nu vede ca primarul planteaza panselute cu de 10 ori pretul. Suntem o tara de "smecherasi" din pacate.

Edited by ugrukk, 07 February 2014 - 16:53.


#227
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd eºti condus de proºti, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
bă, ce să zic?
cît timp au tăntălăi să le plătească serviciile, păcat ar fi să nu-i jupoaie!
În de 25 de ani, jupeala, minciuna şi hoţia au ajuns la rang de artă şi guvernare!
cît boul doarme şi plăteşte fără să-ntrebe măcar, ăsta-i viitorul!
Acu' întreb şi eu ca prostu', cine te obligă să iei dă la ei căldură?
bă, sunteţi 20 apartamente pă scară? Mînă dă la mînă la o centrală proprie şi papapa!
aaa...e scumpe...

Edited by sarac.lipit, 07 February 2014 - 17:33.


#228
adrian8080

adrian8080

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 453
  • Înscris: 12.12.2010

View Postsarac.lipit, on 07 februarie 2014 - 17:30, said:

bă, ce să zic?
cît timp au tăntălăi să le plătească serviciile, păcat ar fi să nu-i jupoaie!
În de 25 de ani, jupeala, minciuna şi hoţia au ajuns la rang de artă şi guvernare!
cît boul doarme şi plăteşte fără să-ntrebe măcar, ăsta-i viitorul!
Acu' întreb şi eu ca prostu', cine te obligă să iei dă la ei căldură?
bă, sunteţi 20 apartamente pă scară? Mînă dă la mînă la o centrală proprie şi papapa!
aaa...e scumpe...
pai din aia 20, 15 sunt niste pensionari hapsani care nu fac de cat sa stranga robinetul cat pot de tare cand vine vorba de bani. plus ca sa obti debransarea nu mai e chiar asa de usor. si dupa ce legi dau astia, se pare ca si daca esti independent de serviciile publice tot trebuie sa contribui luna de luna.

#229
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,977
  • Înscris: 03.12.2005
Te muti tu, se muta ei.. Asta nu e un lucru rau, oricum. Societatea trebuie sa se stratifice. Ma umplu de draci cand inca vad in centru blocuri fara termopane, cu spatii verzi parasite si casa scarilor darapanata. In acelasi timp, daca vrei sa stai intre oameni de aproximativ aceeasi varsta si/sau conditie sociala ajungi pe la vreo margine de oras, cu vedere la boscheti si la multi kilometri de scolile bune unde ai vrea sa-ti duci odrasla.

#230
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007
Se pare ca este greu de citit citeva postari in urma asa ca repostez articolul in intregime :
"
Cum s-au reabilitat termic cehii, pe banii lor


Autor: Dollores Benezic
Blocurile comuniste, risipitoare de energie, au fost refăcute şi contorizate în ultimii 13 ani, pe cheltuiala locatarilor, fără ajutor de la stat sau subvenţii la căldură.



1 /2.
O legislaţie simplă şi fermă, implementată din timp, a stat la baza democratizării cu succes a sistemului centralizat de încălzire din blocurile comuniste. Oamenii au fost obligaţi să-şi reabiliteze termic blocurile, să-şi pună contoare şi repartitoare de costuri, pe banii lor, iar azi nu beneficiază de niciun ajutor de încălzire de la stat.  Cum au reuşit cehii şi noi nu? Prin disciplină şi educaţie.




Nimeni nu şi-a pus centrală proprie în bloc, rău-platnicii nu pun în primejdie încălzirea sau duşurile vecinilor cu datoriile lor, iar cei care vor să trişeze sistemul sunt rapid descurajaţi de aceeaşi legislaţie cuprinzătoare.

Cooperativa de locatari

Asociaţia de locatari, în Cehia, se cheamă „cooperativă“. În anii de glorie ai socialismului, oamenii se asociau în cooperative, puneau la un loc nişte avansuri şi începeau să-şi construiască blocuri. După ce se mutau, cooperativa trăia în continuare pentru administrarea noilor imobile. După căderea comunismului, cooperativele au supravieţuit, adaptându- se la piaţă. La fel şi conducă torii lor. Vaclav Kapsa este preşedintele unei astfel de organizaţ ii, din oraşul Plzen, cunoscut mai ales pentru cea mai bună bere cehească, fabricată chiar în oraş. Kapsa e un bărbat în vârstă, care în România ar fi trecut cu siguranţă pe la ghişeele caselor de pensii în aşteptarea taloanelor de pensie. În Plzen, însă, Kapsa vorbeşte fluent engleza şi e capabil să susţină o prezentare în Power Point despre cooperativa pe care o conduce, în faţa unor străini.

Nu te poţi baza pe banii de la stat

Au 13.000 de apartamente în administrare, adică un sfert din populaţia oraşului. Toate beneficiază de încălzire centrală. În perioada 1995-1996 au instalat repartitoare de costuri pentru căldură şi contoare de apă. Erau obligaţi prin lege. În 2001 au început să schimbe ferestrele cu geamuri termopan şi să izoleze termic blocurile. Deocamdată, n-au reuşit decât cu 10% din clădiri. Între 2003 şi 2006 au desăvârşit transformările prin montarea robineţilor termostatici şi a vanelor de echilibrare termică, adică acei robineţi ce reglează şi menţin constantă temperatura în cameră, în funcţie de sursele de frig sau căldură care ar putea influenţa radiatorul. Costurile se învârt în jurul a 8.000 de euro de apartament pentru aceste transformări, bani proveniţi din credite şi din fondurile cooperativei. Nimic de la stat. De ce? „Nu te poţi baza pe asta! Când plănuieşti ceva nu te poţi baza pe ceva care e doar promis, cum ar fi bugetul primăriei...“, explică cu un zâmbet în colţul gurii, Vaclav Kapsa. Reabilitarea termică a unui bloc durează cam un an în Cehia. Cel mai greu de convins au fost bătrânii, care erau sceptici la început, deoarece aveau experienţa promisiunilor neonorate din vremea comuniştilor. Kapsa spune că munca de lămurire n-a fost floare la ureche, mai ales că nici la ei băncile nu dau credite cu uşurinţă vârstnicilor, iar promisiunea că după această investiţie le va fi mai cald pe bani puţini venea fără vreun exemplu concret.

Abia după ce primii curajoşi şi-au călcat pe inimă şi au acceptat, exemplul lor a fost urmat şi de alţii când au văzut primele facturi.

Facturi la jumătate

Preşedintele cooperativei admite că întreaga reabilitare a dus la scăderea la jumătate a consumului. Ce părere au locatarii? Nu sunt daţi pe spate, deoarece „noi economisim căldura, dar ei măresc preţul, deci facturile rămân cam la fel“, recunoaşte zâmbind Kapsa. Totuşi, regia lor de termoficare, rămasă neprivatizată, spre deosebire de alte oraşe, practică preţuri ceva mai mici decât altele. Cam 12 euro/- lună, faţă de 20 de euro cât e prin alte oraşe. Modalitatea de plată a întreţinerii într-o cooperativă este diferită de cea practicată în România. Acolo, locatarii dintr-o cooperativă decid de comun acord ce sumă fixă să plătească lunar ca întreţinere. Din acea sumă cooperativa plăteşte lunar facturile la utilităţi, apoi, dacă mai rămân bani, îi capitalizează în folosul cooperativei.

[ http://www.evz.ro/uploads/pics/10bloc_.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
FINAL. Unul dintre blocurile reabilitate din oraşul Plzen

COSTURI

5.000-6.000 de euro/apartament

Un bloc cu 46 de apartamente, construit în 1970, a fost reabilitat cu 5,8 milioane de coroane (cam 230.000 de euro), adică 126.000 de coroane/- apartament (cam 5.000 de euro). Au primit de la stat numai dobânda subvenţionată. Reabilitarea unui bloc cu 60 de apartamente, din 1961, a costat 8 milioane de coroane (peste 320.000 de euro), 130.000 de coroane/apartament (cam 5.200 de euro). Un bloc cu 80 de apartamente, din 1963, a costat 13 milioane de coroane (peste 520.000 de euro), adică 160.000 coroane- /apartament (aproape 6.500 de euro). În preţuri nu intră contoarele sau repartitoarele.

UN ORĂŞEL MINIER ALTFEL

Când primarul e ales de partidul locatarilor

[ http://www.evz.ro/uploads/pics/10presedintemost.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]În oraşul Most, la 40 de km de graniţa de nord a Cehiei, preşedintele Frantisek Ryba conduce Krusnohor, o cooperativă de 17.500 de apartamente. A doua ca mărime din ţară. Most e un oraş minier. Nu-l trădează nimic în afară de şomajul mare - 20% - generat de închiderea minei. Străzile sunt curate, clădirile frumoase, nimic care să semene măcar un pic cu Valea Jiului.

Krusnohor e o cooperativă atipică. Din banii capitalizaţi de-a lungul timpului a făcut investiţii de succes. Aşa că acum le oferă locatarilor televiziune cu circuit închis, fribă optică, internet, internet banking. Cooperativa are un RADET al ei şi mici puncte termice de bloc, astfel că-şi permite să negocieze direct cu producătorul de energie termică preţul de achiziţie.

„Pentru că aveam dese neînţelegeri cu primăria şi cu primarul, am decis să constituim un fel de partid cu care am participat la alegeri. Am câştigat 18 locuri de consilieri din 45 şi postul de primar. Pentru că au fost ceva probleme şi cu finanţările de la judeţ, pentru Most, am decis să candidăm şi la judeţ“, arată Frantisek Ryba, mândru, ziarul cooperativei, în care-şi face reclamă partidul cooperativei.

Şomajul şi datornicii

Ryba a făcut pentru cooperativa pe care o conduce un program pe zece ani de „energy saving“ care include şi izolarea termică a clădirilor. Din 1998-2002 au început să instaleze repartitoare şi contoare. Ca şi cooperativa din Plzen, locuitorii din Most au preferat firmele Danfoss şi Techem. De la Danfoss au pus senzorii de căldură - fixaţi la 15 grade - pe fiecare calorifer. De ce a fost nevoie de asta? „Pentru că, la început, unii au închis robinetul la calorifer şi au încercat să se încălzească de la vecini. Au făcut igrasie. De aceea am instalat robineţii termostataţi care nu le permit locatarilor să închidă caloriferele mai jos de 15 grade“, explică Ryba. Mai târziu au aderat şi alte blocuri la sistem. Chiar dacă pare, situaţia nu e roz nici în Most. Cooperativa are liste de datornici, pentru că mai ales şomerii nu şi-au permis să plătească cele 11.000 de euro de apartament, cât a fost reabilitarea termică. Cooperativa încasează anual 1 miliard de coroane. Cam 20 de milioane de coroane sunt datoriile, adică exact fondul de rezervă. Când cineva nu plăteşte întreţinerea e dat în judecată şi i se ia apartamentul. După instalarea contoarelor s-au făcut economii de 17% la plata facturilor.

De ce ei nu fură contorul

Încercări de fraudă au avut şi cehii. E în natura umană să încerce să păcălească sistemul, recunosc preşedinţii de cooperative. „Am avut un administrator care era nemulţumit de facturile mari la încălzire, şi s-a gândit să aplatizeze ţeava de căldură cu ciocanul, ca să vină mai puţină căldură. Dacă a văzut că n-a mers, a închis vana de la subsolul blocului. Când veneau vecinii la el să reclame că e frig, el se dezbrăca în maieu şi le spunea: da? Cum e frig, că la mine nu e!“, povesteşte amuzat Ryba din peripeţiile cooperativei.

Legislativul din Cehia a gândit, însă, înainte, astfel de scenarii, aşa că a prevăzut şi antidotul.

Dacă încerci să păcăleşti repartitorul sau contorul, legea spune că vei plăti cu 60% mai mult decât factura medie de cădură, pe apartament, din blocul tău, şi de trei ori mai mult decât consumul maxim înregistrat în bloc, la apă. „În primul an, după ce le-am instalat, au fost câteva zeci de încercări de fraudare, dar s-au lăsat păgubaşi când au văzut că sunt prinşi şi puşi să plătească“, explică preşedintele Kapsa.

DEOSEBIRI LEGISLATIVE

Legea lor are 10 pagini, a noastră 89, la ei a mers, la noi nu

Circulara 372/2001 a Ministerului pentru Dezvoltare Locală din Cehia reglementează sistemul de calcul şi plată a energiei termice la ei. La noi există o legislaţie stufoasă, nişte norme ale ANRSC, dar multe dintre situaţii sunt nereglementate.

> Perioada de calcul a facturii la căldură: la ei 12 luni, la noi lunar. Practic, facturile mari de iarnă sunt diminuate prin împărţirea costurilor pe toate cele 12 luni. - Cota comună este la ei de 40-50%, ca şi în legislaţia germană, deoarece se consideră că această prevedere descurajează eventualele tentaţii de fraudare a sistemului. La noi, din cauza apartamentelor cu centrală proprie, cota comună este de maximum 10-15%, restul de 90% din cheltuieli fiind împărţite pe apartamente.

> Metoda de verificare a repartizării costurilor la consumatorii finali cu contoare sau repartitoare la noi nu e reglementată. În schimb, la ei diferenţele de costuri între apartamente, ce revin pe metru pătrat, nu au voie să depăşească valoarea de 40% faţă de media de calcul dintr-o perioadă stabilită prin lege. Dacă apar astfel de diferenţe înseamnă că cineva fraudează sistemul.

> Citirea contoarelor şi a repartitoarelor se face la ei cel puţin o dată pe an, la sfârşitul perioadei de calcul, la noi se face lunar, în sezonul de încălzire.

> Plata anticipată la noi nu există, în timp ce la ei consumatorul plăteşte lunar o cotă egală, iar la finele perioadei de calcul plăteşte sau primeşte diferenţele.

> Separarea pauşală a facturilor pe costuri de încălzire şi costuri de apă caldă, atunci când nu există contoare, se face la ei astfel: 60% costuri de încălzire, 40% de apă caldă. La noi sunt 80% costuri de încălzire şi 20% de apă caldă.

> Repartizarea costurilor e trimisă direct către consumatorul final la ei, iar la noi ajunge la administratorul blocului.

> Termenul de înaintare a reclamaţiilor referitoare la calculele de repartizare e de maximum 21 de zile la ei. La noi unii reclamă şi după doi ani.

> Legislaţia lor e extrem de concisă şi simplă, are 9 articole şi 3 anexe pe 10 pagini. La noi legislaţia e stufoasă, cu formule fără rost, are 89 de articole şi 3 anexe care se întind pe 89 de pagini.


Citiţi mai mult: Cum s-au reabilitat termic cehii, pe banii lor > EVZ.ro http://www.evz.ro/de...l#ixzz2seka3YCX
EVZ.ro


Pierdeti ceva timp si veti intelege ideea si faptul ca noi nu inventam mersul pe jos .


Indiferent cite comentarii de proprietari cu muschi mai apar , ramin simple prostii .


.........


Greseala a inceput atunci cind s-a permis debransarea si instalarea de sisteme de incalzire individuala , aparind sistemul mixt sau chiar fara incalzire .


Trebuia ca de la inceput sa se faca clar stiut ca blocul este gindit in sistem unitar si nu poate exista decit un singur sistem de incalzire centralizat .


Si blocurile noi " moderne " care au exclusiv centrale proprii sint proiectate gresit , caci nu s-a luat in calcul la un perete interior aparitia a 0 grC pe partea cealalta ...


Din cite stiu , si un constructor poate confirma sau nu , temperatura luata in calcul la proiectare , este de 20grC.


..........


Daca se va intelege notiunea de apartament la comun , cu drepturile si obligatiile ce decurg din asta , totul va fi ok . Aici trebuie " umblat " putin si la psihic . Atitudinea asta permanent in razboi cu toti , rautatea , minciuna , izolarea fata de semeni si societate , nu face decit rau .



#231
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013

View Postugrukk, on 07 februarie 2014 - 16:51, said:

Ia ia-ti tu o casa in Franta/Germania/Uk/
Daca ai bani de casa in tarile alea clar ai bani sa platesti si incalzirea care e mai ieftina decat la noi asta in conditiile in care salariile sunt de 10 ori mai mari. Si ajutoarele sociale sunt foarte mari. Acolo nimeni nu are nici o scuza ca n-are bani cand pana si tiganii care n-au muncit o secunda in viata lor primesc acolo ajutoare sociale cat sa le ajunga sa traiasca decent plus sa isi faca o casa la ei in tiganie.
Eu sunt de acord ca oamenii trebuie sa se stranga acolo unde le este locul dar si la tara te trezesti ca vine statul maine poimane si iti cere bani pe soare si daca n-ai bani vine unul ca tine iti zice muta-te pe alta planeta.

Cred ca Termoficarea ar trebui sa fure mai putin, mult mai putin. Brusc o sa vedeti oameni si apartamente care nu mai stau in frig. Deja preturile la gigacalorie sunt super aberante mai ales ca termoficarea doar incaseaza banii caci combustibilul e subventionat de stat/primarie/consiliile judetene, reparatiile, cheltuielile, pana si salariile tot la fel. Termoficarea doar incaseaza o groza de bani si ghici ce, tot in faliment este.

Edited by Friskey, 07 February 2014 - 19:34.


#232
anto84

anto84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,435
  • Înscris: 08.09.2012
@maximg: Nene, la noi problemele-s mult mai mari. Degeaba reabilitezi blocurile, daca conductele sistemului de termoficare sunt praf, si plimba agentul pe zeci de km cu pierderi imense. Ca sa nu mai zic ca instalatiile prin care se produce/livreaza agentul termic si conductele sunt vechi, nemodernizate din anii '60.
Incalzirea centralizaa in Romania, la nivel de oras se indreapta pe buna dreptate catre faliment.
Da, se pot face centrale la nivel de cartier/bloc, dar lasati-o moarta cu sistemul pe intreg orasul, asta n-are cum sa mai fie eficient in veci.
Iar centrala de apartament are atata succes la noi deoarece nu te poti lasa pe mana rau-platnicilor.
Gandeste-te ca daca instalezi centrala de bloc, la toate apartamentele, si 2-3 nu vor sau nu au cu ce sa plateasca, acumulezi restante vreo 2 luni, furnizorul ti-a taiat gazul . Situatia e reala, aparuta pe la blocuri ANL.
De aia proprietarul roman prefera sa fie separat cu toate utilitatile, ca sa nu ramana fara ele din cauza vecinilor.
Si oricum cehii aia o duc mult mai bine ca noi, sunt cu ani inaintea noastra!
Nu stiu care e chestia cu aceasta lege a caloriferului.
Proprietarul cu centrala si acum plateste, in multe cazuri, tevile ramase de la sistemul centralizat. Se presupune ca tevile alea dau si ceva caldura, deci poate pleca de acasa si inchide centrala, nu? Sau astia vor sa-l mai puna sa plateasca si alta suma, in afara de asa-zisa caldura "din parti" data de tevi??
E exact ce au punctat multi foarte bine mai sus: sistemele de termoficare centralizate sunt pe faliment, cei care au mai ramas abonati la ele primesc facturi imense datorita ineficientei totale a sistemului, facturi pe care nu le mai pot plati,  iar hotii care conduc aceste harburi de sisteme ramase s-au gandit sa mai scoata niste bani de la cei cu centrale. Ca da-i dreaq, daca si-au pus centrala, inseamna ca au bani, ia sa-i jumulim noi bine ca sa ne mai taram de azi pe maine.

#233
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,123
  • Înscris: 25.02.2007

View Postadrian8080, on 07 februarie 2014 - 18:52, said:

si dupa ce legi dau astia, se pare ca si daca esti independent de serviciile publice tot trebuie sa contribui luna de luna.
Adica eu cu centrala mea pe gaz in provincie o sa subventionez caldura comunista a bucurestenilor ?
La noi centralele comune au fost furate absolut cu totul (nu-ti dai seama ca a fost construit ceva acolo vreodata).

#234
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,977
  • Înscris: 03.12.2005
O gcal este echivalentul a 1160kWh. Daca am arde gaz la pretul pentru consumatori casnici, la randament ipotetic 100% ar costa gcal obtinuta pe cont propriu circa 130 lei. Asta aplicand un tarif fixat favorabil ca masura de protectie sociala, pe o piata care nu e libera.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate