Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

La inceput de drum in construirea unei casute in Bucuresti

- - - - -
  • Please log in to reply
1659 replies to this topic

#55
Daleen

Daleen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 10.10.2013

View Postxjl, on 31 ianuarie 2014 - 09:23, said:

Subzidire trebuie sa faci la garajul vecinului, nu la tine, asta in cazul in care adancimea fundatiei tale depaseste adancimea fundatiei lui. In oricare din situatii trebuie facuta o expertiza a fundatiei vecinului, pentru a stii proiectantul cum sa abordeze problema. Asta poti sa o faci si fara aprobarea lui, pe la tine prin curte. Doar ca trebuie facuta cu atentie. El cand a construit acel garaj nu avea nevoie sa ceara aprobare nimanui pentru ca nu avea nici o constructie pe calcan. Sau poate ca a cerut. Totusi ar trebui sa-l intrebi daca garajul are sigur subsol si unde este pozitionat acesta. Eu unul cred ca daca, totusi, are autorizatie pe garaj, pe subsol sub garaj nu are sigur asa ceva. Oricum ar fii trebuie tratata cu foarte mare atentie problema.

Poate ca nu s-a inteles, stiu ca subzidirea se face la constructia lui. Stiu ca are subsol, i- am vazut intrarea prin garaj dar nu stiu pe ce suprafata (si nu prea pot comunica cu omul, se lauda, are fumuri, genul de om care stie si poate totul). El sustine ca a cerut aprobarea pentru alipirea la calcan, dar eu stiu ca nu putea s-o faca, cel putin nu in forma autentica, la notar, pentru ca cel care locuia la momentul acela in casa nu era proprietarul de drept al imobilului. Si el spune ca lui i-a cerut aprobarea.

In privinta subzidirii, ma gandeam ca nu este nevoie pentru ca eu nu fac subsol, deci, teoretic, nu pot avea fundatia mai jos decat a lui. Este vreo problema, imi poate afecta mie subsolul lui fundatia, structura de rezistenta? A, si mai e o problema...nu are burlan, iar apele pluviale se scurg de pe acoperisul lui, la mine in curte. El spune ca acolo unde se scurg este limita de proprietate, ca are retras garajul cu 20 cm. Are voie sa faca asta? Imi poate asta afecta fundatia, structura de rezistenta in timp? Gardul care despartea proprietatile l-a scos cand si-a construit garajul asa ca nu stiu daca este sau nu asa.

In fine, nu cred nimic din ce spune omul asta pentru ca sustine si ca, casa veche are partea din spate pe proprietatea lui, desi nu poate sa dovedeasca cu nimic asta, eu am cadastru si intabulare, el nu mi-a arat nimic. Acum el vrea sa indrepte gardul dupa ce voi demola constructia veche si sa-si insuseasca acea portiune (acea limita laterala nu este perfect dreapta, formeaza un fel de paranteza). Cum poate sa spuna asta? Casa aia e acolo de 50 de ani, el a construit garajul recent. Eu pot spune ca garajul lui poate fi pe proprietatea mea pentru ca, la masuratorile cadastrale mi-a iesit cu 4 mp mai putin decat am in acte...deci???

Credeti ca ar fi totusi mai bine sa ma retrag pana dupa garajul lui pentru a nu avea probleme cu fundatia? Exista alta solutie?
Multumesc!

#56
xjl

xjl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 778
  • Înscris: 21.07.2013
Fa intarusarea terenului dupa datele cadastrale, impreuna cu vecinul, si vedeti cum sta problema de fapt si da, subsolul lui iti poate influenta casa ta. Cum ti-am spus, trebuie facuta o expertiza tehnica a zonei de contact dintre cele 2 lucrari. Dupa cum expui problema, sigur acel subsol nu este facut asa cum trebuie.

#57
alinaggg

alinaggg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 551
  • Înscris: 06.05.2013
Daleen, prin ce ai trecut tu acum...am trecut si eu. Nu scapi fara sa faci expertiza la calcan (garaj) si cei de la ISC in mod sigur o sa iti ceara.
Se rezolva intr-un final, dar cu muuuullltaa rabdare :)

#58
Daleen

Daleen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 10.10.2013
Multumesc pentru raspunsuri si rabdarea de a citi tot ce am scris.

@xjl - cred ca ai dreptate, va trebui sa aduc un cadastrist pentru trasare/intarusare. Posibil ca vecinul sa nu recunoasca limitele (cadastrul si intabularea au fost facute in 2012 de catre vechiul proprietar dar nu stiu in ce limite s-au facut masuratorile). Sper totusi, ca in urma PV de trasare/intarusare sa nu mai aiba ce face.
Expertiza tehnica o voi face daca este nevoie, dar daca acest subsol nu este facut cum trebuie probabil, asa cum se banuieste, poate ar fi mai bine sa ma retrag dupa garajul lui. Este mai sigur asa?

@alinaggg - este nevoie de expertiza la calcan si in cazul in care construiesc dupa garajul lui? Cei de la ISC cer asa ceva si in cazul in care nu este mentionat in CU?

#59
xjl

xjl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 778
  • Înscris: 21.07.2013
Daca vrei sa pui casa dupa garaj atunci nu mai ai nevoie de expertiza. Dar, ar trebui sa pui in balanta ce-ti doresti, pentru ca acea casa o faci pentru o viata si nu trebuie sa stai in drum de un garaj, care peste cativa ani poate il demoleaza vecinul.Gandeste-te bine. Vorba aceea: ”Masoara de 10 ori si taie odata”.

#60
un_arhitect

un_arhitect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 05.08.2013
Pai...
Sa le luam in ordine:
-Problema subzidirii a expus-o foarte bine @xjl, si are dreptate
-In privinta apelor meteorice (apa de ploaie), ea trebuie sa se scurga IN INCINTA (adica pe proprietatea lui), nu pe a ta. Asta e conform codului civil, si nu incape discutie. Aici il poti prinde, si obliga sa dea panta inversa la acoperisul lui. Il poti reclama la primarie pe faza asta, si ai castig de cauza.
-In privinta constructiei garajului lui, daca are autorizatie pe el, e posibil ca atunci cand l-a construit, primaria sa fi fost de acord cu amplasarea lui pe limita de proprietate la strada, pentru ca e garaj.
-in privinta acordului notarial e simplu: sa ti-l arate...
-cere-i procesul verbal de intarusare, conform caruia s-au respectat limitele proprietatii lui (ma indoiesc ca are) Aici ilpoti prinde iar, si te sfatuiesc si eu sa faci cum a zis @xjl, cu topometristul.
-expertiza tehnica sigur trebuie, presupun ca ti-a fost ceruta prin CU (vezi ca e pe ultima/penultima pagina de la certificat, e o rubrica cu alte avize, unde e trecut si acordul notarial)-posteaza si tu pagina aia,ca aia e cea mai importanta (bine, si prima e , pentru ca e descris regimul tehnic/juridic. Poti posta si prima pagina sau eventual posteaza-l tot, si sterge in paint partea de sus, cu adresa imobilului, numele, etc (daca consideri ca trebuie). O sa-mi arunc un ochipeste el, sa vedem ce zice.
Ca si concluzie, eu as face in felul urmator:
As retrage casa la 6 m (in loc de 3), ca sa evit probleme/complicatii ulterioare. Oricum, din ce inteleg de la tine, casa are in jur de 10-11 m lungime, iar terenul 25. iti raman in spate 7-8 m, suficienti pt o curticica.
Spatiul ala de 6 m il poti folosi si tu ca loc de parcare. Eventual, poti retrage partial casa pe zona aia(aici depinde de solutia arhitectului) Adica sa ai retragere 4m de la strada (opus fata de unde e garajul lui acum) pe o latime de 6 m sa zicem, si apoi retras la 6 m pe o latime de 4 m. repet, aici depinde de soluita arhitecturala.(sper ca ai inteles:D)
-POT inseamna procentul ocupat de amprenta casei tale in raport cu suprafata terenului. De ex, la terenul tau de 233 mp, POT de 60% inseamna 139.8 mp. Asta inseamna ca suprafata la sol (amprenta casei) nu trebuie sa depaseasca 139.8 mp.
-CUT inseamna raportul intre suprafata totala a casei si suprafata terenului. In cazul tau, suprafata totala a casie (Parter +etaj) nu trebuie sa depaseasca  279 mp.
Sper ca te ajuta.
Bafta.

#61
un_arhitect

un_arhitect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 05.08.2013
Cam asta voiam sa zic in ultimul paragraf....Attached File  Plan Situatie Daleen.pdf   50.21K   138 downloads

#62
Daleen

Daleen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 10.10.2013
@xjl - ai mare dreptate, casa pe care o voi construi (sper) nu-mi voi mai permite s-o schimb. Dar nici nu cred ca omul ala are de gand sa-si demoleze garajul, mai ales ca are si subsol...pentru muraturiPosted Image . Si mai ales nu-mi permit afectarea fundatiei casei...am aflat acum ca subsolul este pe toata suprafata garajului, ca are in jur de 2 metri adancime, iar podeaua este de...nisip. Are si rafturi omul, prinse in betonul fundatiei, perimetral. Ai PM cu cateva fotografii ale casei.

un_arhitect - Catalin - excelent, multumesc.
Nu am vazut nici o expertiza tehnica ceruta prin CU, il atasez aici. Si daca nu te superi, iti trimit cateva fotografii ale casei pe PM.

#63
Daleen

Daleen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 10.10.2013
@un_arhitect - Catalin - acum imi pare rau ca nu te-am gasit mai devreme...poate ca altii vor fi mai norocosi. Nu fac reclama, nici nu te cunosc macar, dar imi place tare mult modul organizat si la obiect. Cred ca am fi colaborat excelent...

Edited by Daleen, 01 February 2014 - 01:42.


#64
Daleen

Daleen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 10.10.2013
Buna, din nou,
Va rog sa-mi spuneti daca pentru a depune pentru avize trebuie sa am proiectul finalizat, adica daca am nevoie de proiect atunci cand ma duc dupa avizele cerute prin CU (apa, canal, salubritate, mediu, electicitate, gaze). As vrea sa-mi spuneti daca se poate construi cu un proiect faza DTAC sau imi trebuie un Proiect Tehnic+DDE. Am citit o gramada despre asta si tot nu m-am lamurit pe deplin. Unii spun ca au construit doar cu proiect faza DTAC, altii ca e necesar PT+DDE. Arhitectul meu spune ca e suficient DTAC. Ce parere aveti? Ma adresez celor care sunt in domeniu, dar si celor care au construit deja...

Altceva, prin CU nu mi s-a cerut studiul geo, eu nu l-am vazut...imi dau seama ca e important, dar arhitectul nu mi l-a cerut, tine seama cineva de el? Structuristul?
Astept lamuririle voastre, multumesc...

#65
xjl

xjl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 778
  • Înscris: 21.07.2013
DTAC-ul este suficient pentru a obtine toate avizele, inclusiv Autorizatia de Construire. Proiectul tehnic cu detaliile de executie este necesar pentru un calcul estimativ de materiale si ii este necesar constructorului pentru executarea lucrarii.
Arhitectul n-ar trebui sa-ti recomande neexecutarea PT+DDE, din contra. Mai costa niste bani dar este f.util. Studiul geo. iarasi este necesar si mai mult ca sigur o sa ti-l ceara inginerul de Rezistenta. Iarasi nu stiu de ce Arhitectul spune ca nu este necesar. In general Arhitectii sunt sefii de Proiect si ei vin cu ceilalti specialisti necesari executarii Proiectului.

#66
un_arhitect

un_arhitect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 05.08.2013
Ca sa completez ce a zis @xjl..
Pentru avizele comune (enel, gaze,telefonie, etc) e suficient planul de situatie , cel anexa la CU, stampilat spre neschimbare. In plus de asta iti trebuie un memoriu tehnic, (poate fi cel de la CU, daca ai avut documentatie intocmita de arhitect). Daca ai depus pentru CU singur(a), atunci iti e necesar un memoriu stampilat de arhitect, in care se face descrierea lucrarii.(e memoriul care se depune si la DTAC). Pentru avizul de la mediu, pe care trebuie sa-l obtii primul, iti trebuie si o notificare completata. Iti pot da model daca ai nevoie, dar va trebui completat de arhitect, ca sunt niste parametri pe care nu stiu daca tu poti/stii sa-i completezi. Eu dau ca anexa si o fisa tehnica de fosa, ca uneori sunt mai ciufuti (asta in cazul in care nu ai canalizare).
Concluzie: Poti depune pentru avize (si asa e si normal) inainte de fianlizarea proiectului, si fara el.

Referitor la faza DTAC vs PTH, aici e o discutie mai lunga. Daca arhitectul a vrut sa scape de tine, sa termine mai repede, bineinteles ca ti-a zis ca faza DTAC e suficienta. Eu recomand faza Pth, pentru ca in momentul in care intri in detalii, observi eventuale probleme.
La DTAC ai doar fundatiile la rezistenta, si planurile/fatade/sectiuni la arhitectura. Din punctul meu de vedere nu e suficient ca sa construiesti o casa. Unii constructori ma vor aproba, altii nu (depinde de fiecare)
Faza Pth nu e importanta atat prin listele de cantitati (pe care toti le pun pe primul loc) ci prin coordonarea arhitect/structurist/instalator a intregului proiect.
Arhitectul, fiind sef de proiect trebuie sa coordoneze specialitatile si sa gandeasca in detaliu/profunzime lucrurile (aici o s m blameze iar multa lume..). banii pe care ii dai in plus pe proiectul PTh in asta se reflecat, nu neaparat in listele de cantitati.La noi, din pacate, sunt putini beneficiari care inteleg (cu adevarat) lucrul asta.
Cand vei avea probleme (daca le vei avea), il vei suna pe arhitect, o dat, de doua ori, dupa care iti va spune ca nu ai cerut proiect PTH, cu toate problemele rezolvate, si cu asta basta..(sper sa nu fie cazul de fata, dar stiu foarte multe situatii asemanatoare).

Pe de alta parte, daca nu ai un diriginte de santier care sa consulte proiectul, si sa tina seama de el, il faci/platesti degeaba, pentru ca doreii nu cred ca stiu sa citeasca/coreleze fiecare informatie aflata in proiectul tehnic (sper sa nu supar pe nimeni cu remarca asta).
Arhitectul a gresit cand a zis ca studiul geo nu e necesar, pentru ca acolo sunt informatii care ajuta structuristul (asta daca intra in profunzime, din nou repet ) si nu da armarile "din burta".
Concluzia o tragi singur(a)....
Bafta

LE.
M-am uitat pe certificatul tau, si ai portita de scapare cu alipirea. Faci expertiza din care sa reiasa ca nu trebuie subzidire, si ai scapat.
Problema insa e alta..Daca te lipesti acolo, pe calcan, cum rezolvi cu apele? Ca se vor scurge pe zidul casei tale. Vei avea oricum probleme cu infiltratii pe peretel ala...
Nu mai pui la socoteala ce faci iarna cu zapada (care sigur se va aduna acolo)....:D
Nu stiu daca il poti obliga pe vecin sa schimbe panta in celalata parte.
Doar daca faci reclamatie la primarie, si tot tacamul decris mai sus cu procesul verbal de intarusare, etc...

#67
ticusor

ticusor

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,097
  • Înscris: 25.01.2010

View Postun_arhitect, on 31 ianuarie 2014 - 14:53, said:

-In privinta apelor meteorice (apa de ploaie), ea trebuie sa se scurga IN INCINTA (adica pe proprietatea lui), nu pe a ta. Asta e conform codului civil, si nu incape discutie. Aici il poti prinde, si obliga sa dea panta inversa la acoperisul lui.

Eu zic ca nu-i cazul. E suficienta montarea unui burlan. Cat sa aiba garajul ? Vreo 6m? Sunt burlane de tabla zincata de 4 la 10-12lei/m. Iese la sub 100lei cu tot cu sisteme de prindere.

#68
un_arhitect

un_arhitect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 05.08.2013
@ticusor:
Nu depre asta era vorba, ci despre un comportament de un anume tip, la care trebuie raspuns cu acelasi tip.
In cazul in care nu te lipesti la calcan acolo, o poti lasa asa, (desi e neplacut sa-ti cada toata zapada de pe acoperisul vecinului la tine in curte), dar in cazul in care te lipesti, ce faci? (si mai ai si dreptate).
Asta 1 la mana. Si doi la mana, in contextul in care ceri bani pentru acord, trebuie "sa intorc si obrazul celalalt", in contextul in care tu nu ai dreptate(sau cel putin asa presupun, ca n-am fost la fata locului)?
Citeste tot threadul si ai sa intelegi despre ce vorbesc (no offence meant)

Edited by un_arhitect, 01 February 2014 - 18:32.


#69
ticusor

ticusor

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,097
  • Înscris: 25.01.2010
@un_arhitect
Mda. Deci sfatul cu obligarea de a da panta invers era o metafora.

Imi permit sa dau un sfat pentru initiatoare. Relaxeaza-te. Esti la inceput, de acum urmeaza greul.

Edited by ticusor, 01 February 2014 - 19:28.


#70
Daleen

Daleen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 10.10.2013
@xjl - am inteles.
Si mie mi s-a parut "ciudat" ceea ce mi-a spus arhitectul, de aceea v-am intrebat. A spus si ca a mai facut acest model de casa si nu a intampinat probleme. Si panta de scurgere a acoperisului pe care am considerat-o prea mica a zis ca e conforma cu normele in vigoare. Dar probleme in timp? Nimeni nu stie...

@un _ahitect - ca de obicei raspuns complet si pe intelesul tuturor.
Multumesc pentru sfaturile legate de avize...
Nici nu se pune problema sa nu am un diriginte de santier, ce, ma pricep eu la toate? De fapt, nu ma pricep la nimic Posted Image . Mai ales in acest domeniu...
Doar voiam sa stiu daca el are cu adevarat nevoie de PT. Fiindca stiu si de un caz concret, al unor prieteni carora le-au iesit tevile de la canalizare in...perete. Asa era prevazut. Cu tot cu PT si diriginte de santier. Cine a gresit? Nimeni...Posted Image

Legat de amplasament, nici nu ma gandesc sa am de-a face cu infiltratiile...mai bine ma retrag pana dupa garajul lui si gata. Asta e. Caci daca astept sa se rezolve totul dupa reclamatii, s-ar putea sa construiasca copiii pe acel teren. Insa intarusarea tot am s-o fac, iar daca nu intelege sa faca ceva si in cazul acoperisului am sa ma vad nevoita sa-i fac si reclamatie.


@ticusor - multumesc, nu ma pot relaxa...nu ma lasa prietenii Posted Image
Dar...norocul meu ca mai existati voi Posted Image

#71
xjl

xjl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 778
  • Înscris: 21.07.2013
Zapada si gerul au inghetat si discutiile ?

#72
Daleen

Daleen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 590
  • Înscris: 10.10.2013

View Postxjl, on 07 februarie 2014 - 10:24, said:

Zapada si gerul au inghetat si discutiile ?

Buna,
N-am intrat inca la "hibernare"...suntem la faza - avize -
Ce documentatie trebuie pentru acestea?
Trebuie documentatie de la arhitect sau le pot depune si fara, la fel ca la CU?
Inca ceva: trebuie verificare atestata MLPAT obligatoriu pentru DTAC? Separat si pentru PTh (sunt necesare?)

Multumesc

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate