Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Carnea "in vitro", primul burger în octombrie
Last Updated: Mar 04 2012 17:22, Started by
ageofdark
, Mar 04 2012 16:59
·
0
#1
Posted 04 March 2012 - 16:59
Quote Primul hamburger din carne artificială, obținută în laborator prin creșterea fibrelor musculare din celule stem de bovine, va putea fi preparat în octombrie, a anunțat liderul acestui proiect de la Universitatea din Maastricht, Olanda. Potrivit cercetătorilor, carnea crescută în laborator, spre deosebire de cea provenită de la ferme, va fi mai sustenabilă și o sursă alimentară cu impact mai redus asupra mediului. Bovinele și porcinele au o eficiență de numai 15% în transformarea proteinelor vegetale pe care le consumă în carne. Pornind de la celule stem de bovine, cercetătorii olandezi au crescut fibre musculare de până la trei centimetri lungime și jumătate de centimetru grosime. Fibrele sunt exersate în timpul creșterii, la fel ca mușchii reali, prin îndoire și întindere în vasele de cultură, și se hrănesc dintr-un lichid ce conține proteine vegetale și alți nutrienți, echivalent cu dieta unei bovine. Culoarea actuală a mușchiului crescut în laborator este roz-gălbui palid, întrucât nu conține sânge, dar profesorul Post intenționează să-i îmbunătățească aspectul. Pentru a asigura grăsimea, un element esențial unui burger real, sunt crescute și astfel de celule în laborator, iar ulterior vor fi tocate împreună cu fibrele musculare. "Am început acest proiect în urmă cu circa șase ani și mă aștept să treacă alți 10-20 de ani înainte să putem producem astfel de carne în cantitate mare", a spus Mark Post, care conduce proiectul de obținere de carne artificială, prezent la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Avansul Științei. http://www.realitate...deo_919529.html :puke: |
#2
Posted 04 March 2012 - 17:06
Mai bine ar creste organe ptr transplant prin acea metoda. Ca de mincat se mai gaseste.
|
#3
Posted 04 March 2012 - 17:11
@NASTYPRIMUL, pana la un organ functional ar trebui sa mai dureze, cred ca e mult mai dificil sa creezi asa ceva.
|
#5
Posted 04 March 2012 - 17:22
RandomHero, on 4th March 2012, 17:11, said: @NASTYPRIMUL, pana la un organ functional ar trebui sa mai dureze, cred ca e mult mai dificil sa creezi asa ceva. Bagi celule in alt organism, si astepti....si tot astepti. Dupa care maninci....de draci ca dureaza prea mult. :coolspeak: |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users