Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'
Last Updated: Feb 26 2024 15:45, Started by
subway_guru
, Feb 10 2012 22:32
·
11
#973
Posted 11 February 2014 - 00:41
Legume rare...anul asta e anul in care sunt chitit sa cultiv cicori, verze chinezesti si ...pak choi.
Mi-a venit pe scafarlie curajul insa m-a bulversat guru cu o afirmatie...ce se gaseste la noi e o gluma proasta, galbejitii au sute de soiuri de toate felurile samd... E normal sa aiba ca doar e a lor dar intreb; ce ati cultivat, care merita si de ce? adica e chestie de gust, textura (cat e petiol/cotor crocant si cat e parte frunzoasa verde fleasca), rezistenta sau productivitate, etc... DAca e vorba ca se fac 3 frunze lesinate si n-are niciun gust, mai bine stau in banca mea, nu prea imi permit sa tin locul ocupat aiurea. |
#974
Posted 15 February 2014 - 23:03
Oxigen1234, on 14 ianuarie 2014 - 16:28, said:
Atentie! Topinamburul (napi porcesti) este extrem de invaziv. De 3 ani ma chinui sa curat un teren si nu se vad sperante sa reusesc. Nu va jucati cu el, mai bine plantati in ghiveci/butoi/ceva inchis. Tuberculii pot ajunge la peste 1 metru andancime si se intind pe lateral pana la 7 metri de planta. Ai mei se inmultesc exact ca si cartofii, unde e tubercului acolo rasare planta....nu emit radacini laterale de 7 metri in nici un caz....ar fi evadat macar unul in atatia ani din coltul de 2/2 metri alocat. Eu zic sa nu speriem cititorii ca si cum topinamburul ar fi mai rai ca nazistii. Oxigen1234, on 16 ianuarie 2014 - 09:36, said:
Daca nu este ingrijit (udat, sapat, mutat din pamantul saracit) topinamburul face tuberculi foarte mici, cam cat un arpagic, improprii consumului - pentru a fi buni acestia ar trebui sa fie cat pumnul (sau cat un cartof mare) ca sa poata fi razuita coaja lemnoasa si sa ramana doar miezul. carprom, on 04 decembrie 2013 - 09:12, said:
Cea din poza din mijloc (cu rotile in linie, tot pentru un singur rand si recomandata pentru terenuri mai bolovanoase), costa "numai" 738 lei. Problemele pe care le-am intampinat sunt la reglajul alimentarii cu seminte din "buncar" in compartimentul de incarcare a cupelor. E destul de greu sa nimeresti pozitia perfecta la fiecare tip de samanta curgerea e alta si trebuie modificat. Ori se incarca prea tare(la porumbul zaharat am avut probleme, avand si semintele mai ciudate, uscate si colturoase...cu o alunecare dificila), ori ramane prea gol si nu se mai alimentau toate cupele. In orice caz, daca inveti un pic sa lucrezi cu ea iti usureaza enorm munca la semanat. Dar trebuie sa ai si suprafata necesara, sa poti sa semeni in linie dreapta randuri ceva mai lungi. Edited by nicoretro, 15 February 2014 - 23:16. |
#975
Posted 16 February 2014 - 20:35
Anul acesta doresc sa sadesc in gradina (500 mp), rosii (inima de bou, roz-de Suceava, trufe, negre, chery negre si rosii), ardei de la banca Suceava, vinete-de unde oi gasi, ardei iute, porumb vanat-Hope, cateva rasaduri de varza, salata si ridichi albe=iuti.
Trebuie sa caut cateva joarde de vita de vie = tamaioasa=parfumata (deja am pe rod 60 butuci). Am stropit pomii cu zeama bordeleza si la sf lunii februarie sa -i tratez cu ulei horticol. Si mai am o multime de treburi prin interiorul casei..... |
#976
Posted 16 February 2014 - 20:43
Spor la treaba Cu mormondica si topinamburul v-ati calmat?
|
#977
Posted 16 February 2014 - 21:34
Seminte de Momordica am pastrat din recolta (mica) din 2013 si plantez in continuare.
Topinamburul a fost scos cu rabdare si am pastrat opt cuiburi care se afla langa gard, departe de gradina, aproape de pomi fructiferi. Dar am probleme cu terenul din fata casei, care se vede in avatar, care trebuie arat usor si nivelat. Desi am doi tractoristi in sat acestia nu vor sa se incurce pe suprafata asa mica = 400mp, cu motosapa mi-ar fi foarte greu. Astept poate se indura unul din tractoristi sa faca treaba Edited by vasilemet, 16 February 2014 - 21:38. |
#978
Posted 25 February 2014 - 22:39
Are cineva idee la ce temperatura minima rezista Pak choi (White stem)?
Le-as scoate afara ca au crescut cam mari dar ma astept sa mai fie cateva nopti cu -2-3 grade...... |
#979
Posted 25 February 2014 - 22:46
la minus nu cred sa reziste(mai ales scoase din casa). faci si tu plimbari (ca mine), ziua afara si noaptea in casa
|
#980
Posted 25 February 2014 - 23:05
Nu-i tocmai raspunsul ce mi-l doream dar cum recuperare pentru spinare nu am mai facut niste drumetii zilnice cu lazile pe afara cred ca sint binevenite. Cat de sigura esti ca nu ii plac negativele?
|
#981
Posted 25 February 2014 - 23:11
la mine au rezistat afara pe la 0, da' erau iesite acolo...pe tarla (in cazul meu=iesite pe balcon). de aia zic ca s-ar supara daca le muti din casa direct la mai racoare.
|
#982
Posted 27 February 2014 - 09:05
|
#983
Posted 27 February 2014 - 09:17
Zona 7 inseamna -12 grade.
Am ceva dubii ca rezista asa de jos...... |
#984
Posted 27 February 2014 - 13:17
Despre cultivarea caperelor aveti idee, se gasesc seminte sau se inmulteste prin butasi sau altfel ?! A adus cineva din Grecia / Spania ?
|
#985
Posted 27 February 2014 - 15:46
Bravo...si eu ma intrebam pentru ca am vazut seminte...stiam ca e o bozie gen boschet dar nevasta a mai citit si zice ca e cataratoare... Care e faza, are cineva?
|
#986
Posted 27 February 2014 - 18:40
E clar, n-aveti destul de lucru cu porodicii, ardeii si altele, de va mai trebuie si bazaconii! Auzi, capere! Mergeti frumos la supermarket si cumparati un borcanel si lasati prostiile
|
#987
Posted 01 March 2014 - 19:30
parintele, on 11 februarie 2014 - 00:41, said:
Legume rare...anul asta e anul in care sunt chitit sa cultiv cicori, verze chinezesti si ...pak choi. Mi-a venit pe scafarlie curajul insa m-a bulversat guru cu o afirmatie...ce se gaseste la noi e o gluma proasta, galbejitii au sute de soiuri de toate felurile samd... E normal sa aiba ca doar e a lor dar intreb; ce ati cultivat, care merita si de ce? adica e chestie de gust, textura (cat e petiol/cotor crocant si cat e parte frunzoasa verde fleasca), rezistenta sau productivitate, etc... DAca e vorba ca se fac 3 frunze lesinate si n-are niciun gust, mai bine stau in banca mea, nu prea imi permit sa tin locul ocupat aiurea. E adevarat ca galbejitii au zeci si sute de soiuri, dar pentru nestiutori ca noi le-as imparti in soiuri cu mai mult petiol si soiuri cu mai multa frunza.E important. pt ca la gatit se pun separat, petiolul fiind mai fibros si necesita sa fie mai mult timp pe foc.Interesante mi s-au parut soiurile mignion, cu petiol f.f. mic, ce seamana mult cu spanacul.Soiurile timpurii dau repede tije florale!In privinta rezistentei la frig sunt surprinzator de rezistente!!!Pun doua poza facute azi la gradina cu niste pakcioaie rasarite spontan asta toamna peste care a trecut iarna fara nicio protectie. Attached Files |
|
#988
Posted 01 March 2014 - 21:20
Brici verzele astea, merita puse in gradina pentru comportamentul asta, daca le mai si protejezi putin peste iarna sunt numai bune de cules ca verdeata proaspata.
Hai sa-ti zic o treaba, ca am tot citit topicul cap coada azi noapte... Vezi ca varza de capatana aia comuna, care se gaseste si prin hipermarket, NU face tija florala atat de usor pe cat pare...nu stiu ce zice cartea dar eu am avut anul trecut in primavara, a facut cocoana rasad la pleneala si au mers brici, ditai capatanile...deci pana prin sfarsit de iunie-jumate de iulie cred, sigur nu fac figuri deci pot constitui o cultura de primavara fara nicio problema. Nu acelasi lucru pot sa spun despre niste cicori asemanatoare ca textura a frunzei si care in toamna plantate au facut direct tije... merg puse tarziu de tot insa nu stiu cum se dezvolta in lipsa unui spatiu protejat...la ger au rezistat, , foarte bine, insa au cam stagnat odata cu venirea frigului... . |
#989
Posted 01 March 2014 - 21:36
La mine au dat destul de repede fusti...e drept ca nu am pus rasad si nici nu am semanat in camp devreme!
Si uite asa, invata oul pe gaina! La pak-choy am sa iau la mana cartea aia de capatai cu legumele orientale sa o bag la 'translate', in masura timpului disponibil... |
#990
Posted 01 March 2014 - 21:46
parintele, on 01 martie 2014 - 21:20, said:
Brici verzele astea, merita puse in gradina pentru comportamentul asta, daca le mai si protejezi putin peste iarna sunt numai bune de cules ca verdeata proaspata. Hai sa-ti zic o treaba, ca am tot citit topicul cap coada azi noapte... Vezi ca varza de capatana aia comuna, care se gaseste si prin hipermarket, NU face tija florala atat de usor pe cat pare...nu stiu ce zice cartea dar eu am avut anul trecut in primavara, a facut cocoana rasad la pleneala si au mers brici, ditai capatanile...deci pana prin sfarsit de iunie-jumate de iulie cred, sigur nu fac figuri deci pot constitui o cultura de primavara fara nicio problema. Nu acelasi lucru pot sa spun despre niste cicori asemanatoare ca textura a frunzei si care in toamna plantate au facut direct tije... merg puse tarziu de tot insa nu stiu cum se dezvolta in lipsa unui spatiu protejat...la ger au rezistat, , foarte bine, insa au cam stagnat odata cu venirea frigului... . varza aia nici nu o sa faca tija florala in primul an, intrucat e bienala. LE: eu nu mai pun nici pak choi nici varza pekin. in primul rand m-au enervat amandoua ca au facut extrem de repede flori si in al doilea rand pt.ca nu prea mi-au placut la gust. sa zicem ca pak choi merge salata, dar cu siguranta salata sau spanacul sunt muuult mai gustoase. varza pekin merge numai gatita si...putin, ca altfel se transforma in mucilagiu. in al treilea rand as putea sa mai adaug ca sunt tinta tuturor bazdaganiilor. raman doar pe varza kale si pe mangold. macar stiu sigur ca dabia in anul 2 fac flori, indiferent cat e de cald sau rece. kale e delicioasa in salata, iar mangoldul ramane ferm la gatit si e si tare gustos. Edited by anknic, 01 March 2014 - 21:51. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users