Monoglutamatul de Sodiu - E 621
Last Updated: Jul 26 2019 08:26, Started by
PsY2005
, Aug 10 2011 11:52
·
0
#19
Posted 18 August 2011 - 16:04
O idee foarte bună, dar din păcate nu pot face același lucru și cu grăsimile saturate la modul general (uleiul de palmier, de ex.), care sunt aproape la fel de nocive ca trans fat-urile. Dacă le-ar interzice, ar muri jumătate din industria alimentară.
|
#20
Posted 18 August 2011 - 20:05
Rabbit, on 18th August 2011, 16:04, said: O idee foarte bună, dar din păcate nu pot face același lucru și cu grăsimile saturate la modul general (uleiul de palmier, de ex.), care sunt aproape la fel de nocive ca trans fat-urile. Dacă le-ar interzice, ar muri jumătate din industria alimentară. |
#21
Posted 18 August 2011 - 21:23
Rabbit, on 18th August 2011, 17:04, said: O idee foarte bună, dar din păcate nu pot face același lucru și cu grăsimile saturate la modul general (uleiul de palmier, de ex.), care sunt aproape la fel de nocive ca trans fat-urile. Dacă le-ar interzice, ar muri jumătate din industria alimentară. |
#22
Posted 18 August 2011 - 21:56
opop, on 18th August 2011, 21:05, said: *uleiul ars/prajit |
#23
Posted 19 August 2011 - 11:33
Povesti.
In industria fast-foodului nu grasimile saturate sunt problema (ba ce bine ar fi sa fie totul prajit in grasime de vaca/rata sau in ulei de cocos, din pacate au fost niste destepti acum vreo 40 de ani care i-au obligat pe cei de la mcdonalds & co sa nu mai foloseasca grasime animala ca sa-si prajeasca cartofii; vedem unde s-a ajuns cu recomandarile astea...) ci transfat-urile, uleiurile din seminte de orice, painea in exces, sosurile cu polonicul, lipsa legumelor, "carnea" falsa, excesurile de omega-6, individual si luate la un loc. Sa zici ca pe termen lung (sau scurt) e mai bine sa mananci margarina decat unt mi se pare atac la sanatatea populatiei ;). |
#24
Posted 19 August 2011 - 14:23
Nu sunt deloc povești. Excesul de grăsimi și o dietă foarte calorică sunt marile probleme, alături de consumul de zahăr care facilitează instalarea diabetului de tip II pe terenul deja pregătit (pentru că oamenii sunt supraponderali). Trans fat-urile sunt, într-adevăr, cea mai nocivă chestie, dar pe locul doi se află, după părerea mea și poate la egalitate cu zahărul, grăsimile saturate. Slana aceea minunată pe care o înfulecă ardelenii le scurtează simțitor viața, producând accidente vasculare și boli de inimă. Sunt de acord cu tot ce ai spus și mă doare sufletul să văd copii mâncând un McWhatever cu o foiță infimă de salată, în rest totul fiind rău: pâinea din făină super-albă, carnea gătită în cine știe ce grăsime, sosurile din belșug, cartofii prăjiți etc. Însă nu aș scoate din discuție grăsimile saturate, care cresc colesterolul LDL și te ucid lent, dar sigur.
|
#25
Posted 19 August 2011 - 16:03
Dar daca arunc uleiul de palmier dupa fiecare folosire tot nu e bine?
Si de ce dracu' e asa de scump daca e mai naspa decat uleiul de masline, de exemplu? |
#26
Posted 19 August 2011 - 16:18
Te referi la ulei de palmier (din fruct) sau ulei din sambure de palmier (palm kernel oil)? Daca-i vorba de primul, il poti folosi linistit. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci orice deep-fried :D. Ce prajesti de obicei?
|
#27
Posted 19 August 2011 - 17:28
De unde se poate cumpara o cantitate mica de monoglutamat de sodiu?
Edited by Quantum, 19 August 2011 - 17:29. |
#28
Posted 19 August 2011 - 19:00
m-am uitat pe etichete in supermarket la salamuri, marea majoritate contin monoglutamat. n-am reusit sa gasesc un salam fiert care sa nu-l contina. numai salamuri crud-uscate (ca de exemplu salamul de sibiu) am gasit fara.
|
|
#29
Posted 19 August 2011 - 19:14
Dev, on 19th August 2011, 17:18, said: Te referi la ulei de palmier (din fruct) sau ulei din sambure de palmier (palm kernel oil)? Daca-i vorba de primul, il poti folosi linistit. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci orice deep-fried :D. Ce prajesti de obicei? Nu stiu exact din ce e facut ca am aruncat recipientul. Era o canistra galbena de 2 litri, producator: Cargill. Stiu ca per litru a fost mai scump decat uleiul de masline presat la rece. L-am luat doar asa, sa-l incerc si mi se pare foarte misto. Nu are gust, miros si nu scoate fum. De folosit eu folosesc ulei doar pentru prajit carne si pun putin doar cat sa nu fie seaca. |
#30
Posted 19 August 2011 - 21:42
Eu, desi am mancat multi cartofi prajiti in ulei de floarea soarelui, am colesterolul prea mic. Doctorita care mi-a interpretat analizele a spus sa mananc mai mult ulei de peste si ulei de masline. No.
Referitor la monoglutamat: eu folosesc Fuchs Mirodenia. Fara monoglutamat. Cel putin asa scrie. :D |
#31
Posted 19 August 2011 - 22:11
Există două feluri de colesterol: HDL și LDL. Primul trebuie să fie mare, al doilea mic. Pe scurt, grăsimile saturate (grăsime animală de orice fel, anumite uleiuri vegetale) cresc LDL, cele nesaturate (prezente în majoritatea plantelor uleioase) cresc HDL, iar trans fat-urile (margarina) atât cresc LDL, cât și scad HDL, deci fac rău în două direcții.
Edited by Rabbit, 19 August 2011 - 22:12. |
#32
Posted 19 August 2011 - 22:23
Rabbit, on 19th August 2011, 22:11, said: Pe scurt, grăsimile saturate (grăsime animală de orice fel, anumite uleiuri vegetale) cresc LDL Gresit, cresc si HDL si LDL. In plus, de obicei creste putin numarul particulelor LDL mari care sunt nepericuloase si nu al celor mici (small density) care blocheaza arterele ;). Si uite asa, daca nu faci VAP test ci doar masurarea colesterolului in mod traditional te sperii ca ai LDL mare si blamezi grasimile saturate ;) |
#33
Posted 19 August 2011 - 22:27
Al meu e sub limita inferioara. Da' tre sa ma uit care, LDL sau HDL.
|
|
#34
Posted 19 August 2011 - 22:29
Probabil HDL-ul si e asa din cauza ca esti vegetariana si iti lipsesc omega-3-urile esentiale ;).
|
#35
Posted 19 August 2011 - 22:37
#36
Posted 19 August 2011 - 23:23
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users