Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!

electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...
 Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...

Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint
 Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity
 Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day
 

Radio difuziunea romana - cersetorie legala, cu acte !

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
12 replies to this topic

#1
cosmeticiana

cosmeticiana

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 02.04.2010
Buna din nou ... doar ce am aflat porcaria curtii de conturi si cum pot ei sa ceara impozit forfetar si unor firme falimentate dinainte sa existe legea, tot azi am mai aflat o tampenie si mai mare.

Se pare ca legea permite Radio difuziunii romane sa ceara bani pentru radio si televizor de la toate firmele din Romania.

Ce zic ei ? Deoarece nu au alte surse de venit saracutii, s-au gandit sa-si dea o lege prin care sa oblige TOATE firmele din Romania sa-i plateasca. Cersetorie pe fata ? Corect. Majoritatea firmelor nici macar nu au televizor / radio in sediu, dar totusi trebuie sa le dea bani pentru un serviciu de care nu beneficiaza.

Nici la firma unde sunt acum angajata nu avem asa ceva, dar avem internet ... DA! Au zis ca daca avem internet atunci avem acces la radio si tv, prin urmare trebuie sa ii platim si pe ei, desi noi deja platim un abonament internet ... absurd, nu ?

Se pare ca radio difuziunea romana s-a transformat intr-o "La Piovra" care percepe o taxa de protectie anuala ca sa nu te dea in judecata ... Fara sa aibe nici un contract de furnizare cu firma la care lucrez eu, legea le permite totusi sa vina la usa si sa ceara bani ... pentru ceva ce nici nu folosim macar.

Asadar cum sa-i spunem ? Furt cu legea in mana sau cersetorie legalizata, sub protectia guvernului si a statului ?

Ca sa ma intelegeti mai bine, va dau un exemplu :
Aveti deja abonament la Vodafone dar vin si cei de la Orange, Cosmote, Zapp, etc. si va cer sa platiti abonament si la ei, desi nu beneficiati de serviciile lor ... dar trebuie sa platiti ca doar aveti telefon mobil. Cam asa stau lucrurile si aici.

Felicitari guvernanti pentru ca dati toti cu cazmaua la ingroparea firmelor mici din Romania.

O sa-mi schimb in curand motto-ul, cu indemnul sa plecam cu totii din tara asta si sa nu ne mai uitam in urma.
Se pare ca la tot pasul isi bat joc de noi guvernantii nostri. Ar trebui sa afle si Uniunea Europeana ce se petrece la noi si in ce hal a ajuns statul sa-si bata joc de noi si de amarata noastra de economie post-revolutionara.

Nu e de ajuns ca avem preturi mai mari decat in Luxembourg la alimente, combustibil si toate cele, dar trebuie sa mai platim si taxe fara rost din putinii bani pe care ii castigam.

Edited by cosmeticiana, 29 April 2010 - 10:01.


#2
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,626
  • Înscris: 13.06.2004
În Radiodifuziunea Română (cel puțin în București) sunt tot felul de directorași care și-au adus rudele.... și care sunt niște sugative de bani. Desigur, cum să-i dea cineva afară...

#3
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005
Ca și în cazul altor servicii publice, plătești fără să beneficiezi efectiv de serviciul respectiv.

#4
Imperathor

Imperathor

    Dictator perpetuu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,131
  • Înscris: 03.07.2008

View Postcosmeticiana, on 29th April 2010, 10:35, said:

Buna din nou ... doar ce am aflat porcaria curtii de conturi si cum pot ei sa ceara impozit forfetar si unor firme falimentate dinainte sa existe legea, tot azi am mai aflat o tampenie si mai mare.

...

Habar n-ai cu ce se ocupa Curtea de Conturi, nu?  :peacefingers:

#5
gigel de hohențolărn

gigel de hohențolărn

    am merțan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,692
  • Înscris: 07.07.2006
asta cu taxa radio nu e o chestie nouă. țiu minte că am plătit așa ceva și acu țșpe ani, chitcă nu aveam niciun radio pe firmă sau ceva-n genu.

#6
Ballano

Ballano

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,326
  • Înscris: 30.01.2010
Au niste emisiuni de o calitate foarte proasta, si angajatii sant cei care nu au alt loc de munca si paraziteaza Tvr-ul si Radiodifuziunea. Normal ar fi sa functioneze la fel cu celelalte televiziuni si radiouri private, din reclama difuzata si alte actiuni comerciale. Astia, pe langa faptul ca iau bani cu japca de la populatie, mai vand si spatiu de antena pentru reclame. Ne lipseste o organizatie care sa apere interesul cetatenilor, in fata statului mafiot, care ne asupreste ca pe niste sclavi. Da legi impotriva interesului cetateanului si cu incalcarea flagranta a drepturilor omului si noi nu facem nimic. Daca Statul trebuie sa fie in slujba cetatenilor, atunci, noi cetatenii de ce trebuie sa asteptam sa treaca 4-5 ani de suferinte, ca sa-i schimbam? :confuzzled:

View Postdjl, on 29th April 2010, 11:01, said:

În Radiodifuziunea Română (cel puțin în București) sunt tot felul de directorași care și-au adus rudele.... și care sunt niște sugative de bani. Desigur, cum să-i dea cineva afară...


#7
e_bulu

e_bulu

    parabulum

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,352
  • Înscris: 29.12.2009

View PostImperathor, on 29th April 2010, 14:46, said:

Habar n-ai cu ce se ocupa Curtea de Conturi, nu?  :peacefingers:
Evident. Dar noua ne place.

#8
paznicmare

paznicmare

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,450
  • Înscris: 01.02.2010
Si inca ce ne place


Decizia ICCJ nr. 2102/2009 din 9 aprilie, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009.

Prin decizia nr. 2102, in dosarul 1428/33/2008, ICCJ a respins ca nefondat recursul declarat de Guvernul Romaniei si a anulat ca netimbrat recursul formulat de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul prin care o firma din Cluj a cerut anularea taxei radio-TV.

Potrivit articolului 23 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, “hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a anulat, in tot sau in parte, un act administrativ cu caracter normativ sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Sunt astfel anulate prevederile cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararile de Guvern nr. 977 si 978 din 2003, astfel ca persoanele juridice care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV nu vor mai fi obligate sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii.

In motivarea deciziei, ICCJ sustine ca argumentele aduse de Guvern si SRR, in sensul ca taxa radio se regaseste in legislatia si practica europeana in domeniu, fiind cunoscut ca in toate tarile Uniunii Europene, dar si pe plan mondial aceasta taxa reprezinta principala sursa de finantare a activitatii posturilor publice din domeniul audiovizualului, nu pot fi folosite ca argumente in sustinerea legalitatii prevederilor contestate din cele doua hotarari ale Guvernului, intrucat, asa cum s-a retinut anterior, dreptul la informare al cetatenilor, prin mijloacele de informare, radioul si televiziunea publica, nu poate fi transformat intr-o obligatie, cu atat mai mult cu cat dispozitiile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994, impun plata acestor taxe beneficiarilor de aceste servicii.

De fapt, problema care se pune in speta este de a stabili cum a reglementat legiuitorul roman acest domeniu, respectiv daca a intentionat sa instituie taxa pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune in sarcina tuturor persoanelor juridice, indiferent de calitatea lor de beneficiare ale serviciilor, sau, dimpotriva, legiuitorul a inteles sa stabileasca aceasta taxa doar ca o contraprestatie pentru serviciile furnizate de aceste institutii doar persoanelor juridice care detin aparate radio/TV, beneficiind in acest fel de aceste servicii.

Avand in vedere aceste considerente, precum si faptul ca, potrivit art. 108 alin. (2) din Constitutie, hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor, rezulta faptul ca cele doua hotarari ale Guvernului, nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune si, respectiv, nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, nu au aplicat in mod corect in art. 3 alin. (1) dispozitiile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994, care, asa cum s-a mentionat, face distinctie in ceea ce priveste plata taxelor pentru serviciul public de radiodifuziune si televiziune intre persoanele juridice beneficiare si cele care nu au calitatea de beneficiar al acestor servicii.

ICCJ subliniaza ca, a interpreta in sens contrar, fara a se face aceasta distinctie, inseamna a impune plata acestor taxe, spre exemplu, si persoanelor juridice carora legiuitorul le recunoaste dreptul de a-si suspenda temporar activitatea sau de a declara ca nu desfasoara activitate la sediul social, or, acest lucru nu este posibil, aducandu-se prejudicii acestor persoane juridice, acestea fiind vatamate practic in drepturile lor.

Textele normative atacate in instanta

Prin cererea de chemare in judecata, s-a solicitat anularea prevederilor cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararea de Guvern nr. 977 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuzare, avand urmatorul cuprins:
„ persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor potrivit prevederilor O.G. nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuzare "

De asemenea, s-a solicitat si anularea prevederilor cuprinse in art. 3, alin. 1 din Hotararea de Guvern nr. 978 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, avand urmatorul cuprins:
„ persoanele juridice cu sediul in Romania, care se inregistreaza in categoria microintreprinderilor, aprobata cu modificarile si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de televiziune".

Dana Revnic(foto), avocata care s-a ocupat de caz, a declarat pentru Avocatnet.ro ca "aceste prevederi ale HG-urilor citate se vor considera anulate numai in ceea ce priveste obligatia de a achita taxele radio si tv de catre microintreprinderile care nu detin receptoare radio/tv, deoarece acesta a fost obiectul solicitarilor noastre si pe acest temei instanta de judecata ne-a dat castig de cauza".

"Un cetatean poate sa schimbe actele normative, atunci cand sunt neconforme cu legea"

"Credem ca aceasta solutie este una foarte importanta sub aspect juridic si politic, transmitand semnalul ca Romania au fost implementate in mod real valorile statului de drept, atunci cand un simplu cetatean sau o entitate juridica privata poate, intr-adevar, sa schimbe actele normative, atunci cand acestea sunt neconforme cu legea sau cu Constitutia" a declarat avocata Dana Revnic, pentru Avocatnet.ro .

In luna septembrie a anului 2008, firma WEB Consult SRL a apelat la serviciile societatii de avocatura Revnic si Asociatii pentru a contesta in instanta plata taxei radio-TV.

Desi nu desfasura nicio activitate si teoretic nu trebuia sa aiba cheltuieli, pe adresa sediului social au inceput sa soseasca facturi si somatii de plata pentru taxele radio si TV.

In acest context, avocata Dana Revnic a sfatuit clientul sa formuleze in numele lui actiunea de anulare a textului articolelor 3 al. 1 din HG nr. 977/2003 si 978/2003, potrivit carora taxele radio, respectiv TV, se datoreaza de toate persoanele juridice romane, indiferent de faptul daca detin sau nu aparate de receptionare a informatiei radio si TV.

Prin sentintele civile nr. 767/2008 (dosar 1428/33/2008) si nr. 733/2008 (dosar 1426/33/2008), Curtea de Apel Cluj a decis anularea articolelor invocate in cererea de chemare in judecata.

Aceste texte normative au fost considerate nelegale de catre instanta, fiind neconforme cu Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

Conform legii nr. 41/1994, persoanele juridice au obligatia de a achita taxele radio-TV numai in calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele doua Societati.

"Preluand trunchiat textul legal, Hotararile de Guvern atacate au stabilit ca persoanele juridice sunt obligate sa achite taxele radio-tv indiferent de calitatea acestora de beneficiar al serviciilor respective, cu toate ca normele constitutionale nu permit unui act normativ cu rang inferior, cum este o hotarare de guvern, sa depaseasca limitele stabilite de actul normativ superior, si anume legea", a declarat avocata Dana Revnic (foto), pentru Avocatnet.ro, la data pronuntarii celor doua sentinte ale Curtii de Apel Cluj.

#9
denverash

denverash

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 694
  • Înscris: 19.04.2004
taxa radio s-a platit intotdeauna, nu trebuie deschis cate un topic despre ea de fiecare data cand cineva mai afla de existenta acestei taxe. Daca ar fi sa deschidem un topic pentru fiecare taxa si lege idioata..

#10
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
Totusi nu te pot taxa daca asculti cu radio pe baterii ? Singurul mod ca sa ai firma si sa nu platesti taxa radio e sa nu ai contract de curent, ti-l produci la generator, solar, etc ! :coolspeak:

#11
chatnoir401

chatnoir401

    CHAT NOIR - MOTANUL NEGRU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,734
  • Înscris: 28.06.2005
E veche treaba asta cu taxa radio. Fie ca asculti sau nu radio esti bun de plata.

#12
>ficus

>ficus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,455
  • Înscris: 22.06.2007
dar daca s-a desfiinta aceste institutii paguboase?
este obligatia statului sa asigure informarea cetatenilor, nicidecum obligatia cetatenilor de a sponsoriza propaganda politica, afaceri oneroase ori umilirea platitorilor de taxe...
sa-si plateasca boc abonamentul la radio si tv daca are nevoie de acestea

#13
-Dorin-

-Dorin-

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,050
  • Înscris: 22.05.2009

View Postcosmeticiana, on 29th April 2010, 10:35, said:

Buna din nou ... doar ce am aflat porcaria curtii de conturi si cum pot ei sa ceara impozit forfetar si unor firme falimentate dinainte sa existe legea, tot azi am mai aflat o tampenie si mai mare.

Se pare ca legea permite Radio difuziunii romane sa ceara bani pentru radio si televizor de la toate firmele din Romania.

Ce zic ei ? Deoarece nu au alte surse de venit saracutii, s-au gandit sa-si dea o lege prin care sa oblige TOATE firmele din Romania sa-i plateasca. Cersetorie pe fata ? Corect. Majoritatea firmelor nici macar nu au televizor / radio in sediu, dar totusi trebuie sa le dea bani pentru un serviciu de care nu beneficiaza.

Nici la firma unde sunt acum angajata nu avem asa ceva, dar avem internet ... DA! Au zis ca daca avem internet atunci avem acces la radio si tv, prin urmare trebuie sa ii platim si pe ei, desi noi deja platim un abonament internet ... absurd, nu ?

Se pare ca radio difuziunea romana s-a transformat intr-o "La Piovra" care percepe o taxa de protectie anuala ca sa nu te dea in judecata ... Fara sa aibe nici un contract de furnizare cu firma la care lucrez eu, legea le permite totusi sa vina la usa si sa ceara bani ... pentru ceva ce nici nu folosim macar.

Asadar cum sa-i spunem ? Furt cu legea in mana sau cersetorie legalizata, sub protectia guvernului si a statului ?

Ca sa ma intelegeti mai bine, va dau un exemplu :
Aveti deja abonament la Vodafone dar vin si cei de la Orange, Cosmote, Zapp, etc. si va cer sa platiti abonament si la ei, desi nu beneficiati de serviciile lor ... dar trebuie sa platiti ca doar aveti telefon mobil. Cam asa stau lucrurile si aici.

Felicitari guvernanti pentru ca dati toti cu cazmaua la ingroparea firmelor mici din Romania.

O sa-mi schimb in curand motto-ul, cu indemnul sa plecam cu totii din tara asta si sa nu ne mai uitam in urma.
Se pare ca la tot pasul isi bat joc de noi guvernantii nostri. Ar trebui sa afle si Uniunea Europeana ce se petrece la noi si in ce hal a ajuns statul sa-si bata joc de noi si de amarata noastra de economie post-revolutionara.

Nu e de ajuns ca avem preturi mai mari decat in Luxembourg la alimente, combustibil si toate cele, dar trebuie sa mai platim si taxe fara rost din putinii bani pe care ii castigam.

În toate statele lumii civilizate, persoanele fizice sau juridice plătesc taxe către radiodifuzorul și televiziunea națională ! ! ! Că la noi, în înstituțiile respective, sunt o armată de nepoți, e partea a doua ! Asta e, suntem balcanici și să ne mândrim cu asta !  :lol:

Edited by -Dorin-, 01 May 2010 - 10:29.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate