Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La mulți ani @driftking91!

Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?
 Reparare "șanțuri&#...

De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...
 Share abonament Netflix

Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy
 ATS din contactor modular

Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație
 

Plante medicinale

- - - - -
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#19
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Nici nu-mi vine sa cred asta! Mai ca imi vine sa zic ca e manipulare!

#20
mihaionescu

mihaionescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 20.07.2006

View Postdorel232004, on 20th January 2011, 18:42, said:

Nici nu-mi vine sa cred asta! Mai ca imi vine sa zic ca e manipulare!

Da se pare ca e adevarat: http://en.wikipedia....icinal_Products

#21
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Daca veti cauta atent pe cutiile cu ceaiuri medicinale comercializate prin magazinele de specialitate (cunoscute dupa denumirea "plafar"), veti vedea ca au un numar de autorizatie emisa de Ministerul Sanatatii.

Ce vor disparea de pe piata ? Manunchiurile de plante medicinale vandute la taraba sau la colt de strada, intr-o stare de "aproximativa" puritate sau igiena, despre care nu putem baga mana in foc ca n-a facut pe ele pishu catelul sau pisica ...

Pentru cine vrea sa ia la cunostinta foarte exact despre "urgia" ce ni se pregateste din partea UE la adresa sarmanei nostre tarisoare, pentru a ne "ingenunchia si a ne face iobagi", ca altminteri eram noi cei mai tari din europa ... ca ce industrie si agricultura aveam dom'ne... acu' 25 de ani, dar din'adins ne fac asa, ca le e frica de noi, ca suntem fata de ei mai harnici, mai productivi, mai curati, mai punctuali, mai eficienti, mai ... etc, etc, etc... - poate sa citeasca aici:

Attached File  Medicamente_din_plante_directiva_EU.pdf   491.67K   107 downloads

#22
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Bravo horia!
Sunt de acord cu tine!

Dan-de profesie medic

#23
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008
Inca odata intram in contact cu o situatie similara OMG-urilor. Si anume doua tabere, din pacate dezechilibrate.
In una suntem noi consumatorii, prostimea, masele, iar in cealalta sunt ei, producatorii, propagandistii.
Companiile farmaceutice nu au nici cel mai mic interes ca remediile naturile sa mai fie in legalitate! Dar nici unul!

Oricum Romania are o traditie in domeniul asta de respectat fata de multe tari din Europa, vesticii si remediile naturiste...mai rar. Cu toate astea fac turism medical in Romania si se trateaza naturist cat pot de mult.

La englezi un ceai nu inseamna nimic cu toata traditia lor de "ceai de la ora cinci"- care oricum mai exista doar in cartile de istorie. Daca ceri aici un ceai nu te intreaba din ce planta sa fie ceaiul, te intreaba daca sa fie cu lapte sau fara :)

Lucram cu ceva timp in urma la dezvoltarea unui aditiv furajer bazat pe niste extracte din plante si in divizia de cercetare lucram la conceperea altor noi. Ca idee aveti idee cam cat costa in SUA aprobarea unui astfel de extract? Cu aproximatie - un aditiv furajer = aprox. 300.000 USD iar un produc destinat oamenilor (de exemplu un simplu extract de usturoi) = 1.000.000 USD (un milion).

View Posthoria66, on 21st January 2011, 15:52, said:

veti vedea ca au un numar de autorizatie emisa de Ministerul Sanatatii.
Da, acum il vedem, dar Ministerul poate ca nu mai emite autorizatii dupa intrarea in vigoare a respectivei directive.....

Din pacate directiva asta noua e posibil sa ia o turnura serioasa si sa se extinda la producatorii existenti gen "Plafar" si nu la cei de la tarabe care oricum erau in ilegalitate! Si daca la nivel national nu se face ceva organizat, nu e nimic care ii poate opri!

Edited by Akomar, 21 January 2011 - 21:47.


#24
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Directiva in sine nu doreste altceva decat ca plantele respective sa fie culese, uscate, maruntite, cantarite, divizate, ambalate, depozitate, transportate, comercializate ... etc. conform normelor GMP.

Avem destui producatori in Romania care sunt pusi la punct cu normele GMP, se pot gasi destul de usor in rafturile farmaciilor.

Legislatia roma^na in privinta autorizarii produselor medicinale din plante - perfect armonizata cu cea a UE - are niste conditii de bun simt, si dupa aceasta legislatie s-au obtinut toate avizele respective de care vorbeam - cele care sunt inscriptionate pe "fundul" cutiei cu ceai ... Nu vad de ce nu s-ar mai putea obtine acele avize acum, in fond directiva cu pricina e din 2004

Quote

DIRECTIVA 2004/24/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN Ș􀀍 I A CONSILIULUI
din 31 martie 2004
iar la noi nu s-a aplicat inca pentru ca eram asa... un pic mai retardati. Iar avizele (la cei care le solicitau) erau eliberate chiar in conformitate cu acea directiva.

Aaaa, alta va fi "problema": din aprilie (sau cand o fi ...) se vor gasi in raft numai produse avizate, nu se vor mai gasi cele facute pe genunchi...

Chestiunea asta incepe sa semene cu cea referitoare la "codex alimentarius", pe care toata lumea il blestema, dar pe care nimeni nu l-a citit...

Iar referitor la costurile inregistrarii unui produs medicinal veterinar la EMEA (pentru cine nu stie, agentia europeana a medicamentului), pentru intreg teritoriul UE (se elibereaza certificat european de inregistrare), acestea se ridicau in 2007 la suma de 156.000 lire sterline. Si nu era vorba de produse pe baza de plante, ci produse de sinteza, injectabile...

Dar cred ca, daca sapam binisor pe net, gasim si tarifele oficiale.

#25
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

View Posthoria66, on 21st January 2011, 20:52, said:

Iar referitor la costurile inregistrarii unui produs medicinal veterinar la EMEA (pentru cine nu stie, agentia europeana a medicamentului), pentru intreg teritoriul UE (se elibereaza certificat european de inregistrare), acestea se ridicau in 2007 la suma de 156.000 lire sterline. Si nu era vorba de produse pe baza de plante, ci produse de sinteza, injectabile...

Dar cred ca, daca sapam binisor pe net, gasim si tarifele oficiale.

In EU e alta treaba, este cam asa in mare cam de 10 ori mai ieftin. Eu acolo ziceam de SUA ca de regula cam de acolo pleaca "buba", cum tuseste SUA putin cum avem noi gripa :)
si sa vezi ca la alea din plante e mai greu ca la cele de sinteza...

Edited by Akomar, 21 January 2011 - 23:33.


#26
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Fratilor, puneti punctul pe "i":
preparatele din plante medicinale (plicuri de ceai/decoct/infuzie, aditivi alimentari, etc)
trebuie sa fie standardizate, titrate (ca si concentratie) si igenice! Punct!
Simplul fapt ca o persoana prepara acasa, pentru uz strict personal, un ceai de menta
si trece de la boala diareica acuta la constipatie reprezinta o greseala de doza (de titru, de concentratie)!
Doza a fost mai mare si a trecut spre constipatie nu spre un tranzit intestinal normal!
Cand se pune pe piata un produs naturist, trebuie respectate niste conditii!
Daca "nea caisa, fara multa scoala" comenteaza este treaba lui!
Oamenii cu minimum 4 clase trebuie sa inteleaga ca sanatatea lor este importanta!

PS: sanatatea costa multi bani! atentie la sanatatea dvs!

#27
use_le_ss

use_le_ss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 153
  • Înscris: 15.01.2009
in romania, plantele medicinale si aromatice sunt guvernate de legea 491/2004, modificata prin 239/2010. o puteti gasi aici

directia in europa este sa se standardizeze totul, pe modelul american. o parere personala, dupa ce m-am documentat ultimii 2 ani: marii producatori de medicamente fac lobby pentru introduce orice afirmatie despre un produs prin acelasi proces foarte scump prin care trece un medicament. si primul pas asta e: directiva europeana prin care se introduce "notificarea unei plante medicinale traditionale", adica o procedura simplificata. dupa care, se va introduce standardizarea, prin care sa se raspunda la intrebarile: ce continut de substanta activa are produsul, care este doza recomandata, care sunt efectele secundare si cum poti certifica faptul ca are efect terapeutic. toate acestea costa si doar marii giganti au bani sa faca astfel de studii clinice.

a fost un caz la americani in care niste oameni de la un ong au fost arestati pentru ca au afirmat ca legumele ( in general, ei nu vindeau ) contin vitamine. au fost arestati pentru afirmatii nesustinute de studii ( adica: cate vitamine, de care, in ce proportie ... etc )

au avut loc de curand niste discutii la minister intre niste "jucatori" majori din romania si minister prin care s-a hotarat sa fie scosi ceilalti de pe piata, prin aplicarea unor taxe imense la "notificarea" ceaiului. drept urmare, au inceput deja sa se inchida ( de ex fitoterapia o sa inchida portile, dar si altii )

mai revin cu amanunte pe masura ce le aflu.

andrei
http://consuseco.wordpress.com

#28
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

View Postuse_le_ss, on 28th January 2011, 09:59, said:

( de ex fitoterapia o sa inchida portile, dar si altii )

daca te referi la Fitoterapia S.A. nu e de mirare. Am avut ocazia sa intru in contact cu sistemul lor de management...directia era clara ca acolo se indreapta, daca isi inchide portile acum este datorat lipsei de competivitate pe piata in care odata demult de tot, o controlau.

Edited by Akomar, 28 January 2011 - 12:26.


#29
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postuse_le_ss, on 28th January 2011, 11:59, said:

a fost un caz la americani in care niste oameni de la un ong au fost arestati pentru ca au afirmat ca legumele ( in general, ei nu vindeau ) contin vitamine. au fost arestati pentru afirmatii nesustinute de studii ( adica: cate vitamine, de care, in ce proportie ... etc )

Stimate coleg de forum, obisnuiesc sa-ti citesc blogul si am un mare respect pentru parerile matale si pentru comentariile foarte la obiect, pertinente, documentate, avizate si profesioniste.

Ceea ce face ca dezamagirea produsa de paragraful de mai sus sa fie si mai mare ...

Adica matale sustii ca in SUA (asta inteleg prin "la americani", ca banuiesc ca nu te-ai referit la Nicaragua sau San Salvador...), stat in care democratia si libertatea cuvantului au fost la ele acasa cu mult inainte de a fi acceptate in multe colturi ale Europei, tara in care henri ford inventa noi concepte in tehnologia constructiei de automobile - in timp ce noi omoram boieri, violam boieroace si dadeam foc la conace ... etc, etc, etc - sa revin: matale sustii ca membrii unui ONG au fost arestati pentru ca au afirmat ce legumele contin vitamine ?

Adica acolo unde libertatea cuvantului este fundamental la ea acasa, acolo unde alte sute de ONG-uri ne spun ca tin legatura cu extraterestrii si se infiinteaza zilnic secte religioase care propovaduiesc toate aberatiile din lume, membrii acestui ONG au fost arestati pentru o afirmatie care este detaliata si sustinuta cu date exacte in manualele oricarei facultati de horticultura sau chimie alimentara, de pe cuprinsul SUA ? Deci, sa ne-ntelegem, arestati, asta inseamna ca au incalcat un articol al codului penal american - nu doar dati in judecata de vreun ONG rival sau vreo asociatie de producatori pentru ca ar fi afirmat ca "legumele contin mai multe vitamine decat laptele, ouale de prepelita sau mierea" ?

Poate ne dai si ceva argumente ale arestarii cu pricina - sper NU din "click" sau "can-can", si eventual cate milioane de dolari au castigat drept despagubiri in urma acestei arestari...

Inteleg ca pot exista sentimente anti-americane oricat de ferme si categorice, dar de aici pana la a ne lasa sa intelegem ce dictatorial este statul federal american si cat de oropsiti sunt cetatenii americani care n-au voie nici macar sa se exprime ca "legumele contin vitamine" fiindca risca sa fie arestati - e cale lunga... cam ca de la CNN si Euronews la OTV.

Quote

...
sa se raspunda la intrebarile: ce continut de substanta activa are produsul, care este doza recomandata, care sunt efectele secundare si cum poti certifica faptul ca are efect terapeutic. toate acestea costa si doar marii giganti au bani sa faca astfel de studii clinice.

Exista mii, zeci de mii de studii clinice facute asupra plantelor medicinale si a componentelor lor - de catre colective de cercetare de renume din facultati din lumea intreaga, inclusiv - cu voia matale - si din Statele Unite. Exista rapoarte ale acestor cercetari. Sunt mii, zeci de mii de raportari in revistele de specialitate, in lumea intreaga.

Iar referitor la comparatia cu inregistrarea medicamentelor, acolo cel mai greu este sa descoperi si mai ales sa cuantifici efectele secundare, adverse - si sa stabilesti foarte clar de unde si pana unde doza este terapeutica si unde incepe sa devina toxica.

Pentru ca cele mai periculoase medicamente sunt cele la care doza terapeutica este foarte aproape de doza toxica. De aceea si unele medicamente se scot de pe piata. Nu pentru ca nu ar fi bune, sau pentru a ar fi omorat sau nenorocit nu stiu cate mii de oameni, ci pentru ca utilizarea este foarte riscanta. Doza administrata nu tine doar de cate pastile iei din tub, tine de multi (foarte multi) alti factori, care variaza in functie de varsta, sex, stare fiziologica, medicatie simultana etc.

Intorcandu-ne inapoi la ale noastre "ceaiuri", eu prefer sa existe un sistem bine pus la punct de trasabilitate, care sa-mi asigure provenienta musetelului de la o ferma autorizata si inregistrata, producatoare de plante medicinale, nu de pe un maidan unde au ars "minoritarii" cateva anvelope ca sa se incalzeasca si, implicit, au produs si o gramada de dioxina - care se va regasi in ceaiul meu ...

Sau florile de tei pe care le cumpar, sa provina dintr-o plantatie de tei (sunt dispus sa platesc pentru produse eco, certificate), nu din curtea combinatului chimic de la Isalnita ...

Quote

...
drept urmare, au inceput deja sa se inchida ( de ex fitoterapia o sa inchida portile, dar si altii )
Avem multi alti producatori f. performanti si bine pusi la punct cu tehnologia. Fares, hofigal, favisan sunt doar cativa dintre acestia ...

#30
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Si inca ceva, pentru cei speriati ca vom fi vaduviti de ceaiurile noastre, cele de toate zilele: cine si ce ii va impiedica pe producatori sa le vanda sub forma de condimente alimentare ? da, musetel pulbere. Pentru cocktail-uri ...

#31
use_le_ss

use_le_ss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 153
  • Înscris: 15.01.2009

View Posthoria66, on 29th January 2011, 14:05, said:

Stimate coleg de forum, obisnuiesc sa-ti citesc blogul si am un mare respect pentru parerile matale si pentru comentariile foarte la obiect, pertinente, documentate, avizate si profesioniste.

Ceea ce face ca dezamagirea produsa de paragraful de mai sus sa fie si mai mare ...

in general incerc sa ma feresc sa fac afirmatii fara acoperire, adica fara sa aduc un link, o lege, o intamplare. din pacate, in privinta arestarii chiar nu imi mai aduc aminte unde am vazut filmul ( e vorba de un documentar pe google video ). retrag afirmatia facuta pana in momentul in care gasesc iar filmul



View Posthoria66, on 29th January 2011, 14:05, said:

Exista mii, zeci de mii de studii clinice facute asupra plantelor medicinale si a componentelor lor - de catre colective de cercetare de renume din facultati din lumea intreaga, inclusiv - cu voia matale - si din Statele Unite. Exista rapoarte ale acestor cercetari. Sunt mii, zeci de mii de raportari in revistele de specialitate, in lumea intreaga.

Iar referitor la comparatia cu inregistrarea medicamentelor, acolo cel mai greu este sa descoperi si mai ales sa cuantifici efectele secundare, adverse - si sa stabilesti foarte clar de unde si pana unde doza este terapeutica si unde incepe sa devina toxica.

o diferenta destul de clara intre un supliment nutritiv pe baza de plante ( extract, concetrat sa ) si o planta medicinala in stare naturala ( adica uscata si conditionata ) este ca in cazul suplimentului, in general, se poate standardiza cantitatea de substanta activa. nu se poate spune acest lucru despre plante. este oarecum natural, tinand cont de gama variata de soiuri si hibrizi folositi, de diferentele foarte mari de clima, sol, aport de apa, perioada de solarizare, tip de uscare, maturitate de recoltare samd. in sensul asta, experienta mea este ca in 2009 am produs un busuioc foarte bun ( cu miros puternic, adica mult ulei volatil ) in timp ce in 2010, din cauza ploilor abundente din timpul recoltarii si uscarii am obtinut un busuioc cu un continut mai slab. ambele sunt din acelasi soi, uscate in aceeasi hala, recoltate la maturitatea optima dar cu rezultate diferite. eu pe plic spun ca este recoltat in ani diferiti, insa nu pot sa cuantific cata substanta activa contine pe suta de grame. nu am laborator sa fac astfel de determinari.

mai mult, in cazul mentei, mi s-a intamplat sa recoltez in perioade diferite ale zilei ( dimineata vs. seara ) si sa am clienti care au observat o diferenta in privinta intensitatii aromei.

avand in vedere aceste lucruri care vin de la natura, cum pot sa ii spun unui client, cand cumpara un plic de menta, care este doza care ii face bine si la ce gramaj devine aceasta doza toxica ( sau aduce efecte adverse nedorite ) ?

in acest moment, pe plan european, se incearca sa se introduca o modalitate simplificata pentru a putea pune pe piata un produs bazat pe plante medicinale pentru plantele medicinale traditionale. adica, daca se foloseste de peste 30 de ani, poti sa notifici produsul intr-un mod simplificat. daca nu a ajuns sa fie folosit de 30 de ani, pentru a putea pune pe piata un produs care are in spate si o indicatie terapeutica, sau mai corect spus, daca producatorul face afirmatii despre efectele acestui produs ( planta sau combinatie de plante ), el trebuie sa treaca prin niste studii clinice pe care nu si le vor putea permite decat cei de calibrul lui weleda, martin bauer sau dirk mueggenburg.

mai mult, motivul pentru care delegatia germana a fost cea care a tras foarte mult in aceasta directie a standardizarii produselor pe baza de plante, dar si a ceaiurilor simple si combinate cu indicatii terapeutice, este pentru ca ei sunt cei care au industria cea mai puternica. ei au capacitatea sa ia o planta ( menta sa zicem ) sa ii faca pe fiecare lot determinare de substanta activa, sa o deprafuiasca, sa o macine, sa o combine ( mai multe soiuri si loturi ) pentru a obtine un produs standard, apoi sa o vanda lui x si y si z ( fabricanti de ceaiuri din romania ). la noi nu are nimeni aceasta infrastructura.

nu am spus niciodata ca nu trebuie implementat, peste o anumita dimensiune, haccp sau gmp sau alt mod de asigurare a consumatorului de corectitudinea produsului, a trasabilitatii si altele. astea deja sunt puse in practica prin ansvsa. ceea ce ma deranjeaza este sa vina un grup de te miri cine, sa se autointituleze grupul principalilor producatori de plante medicinale si aromatice din romania si sa decida, la o intalnire restransa cu ministrul, in spatele usilor inchise, ce se intampla cu modalitatea de aplicare in romania a directivelor europene. in mod evident, nu am participat la intalnire :) dar am inteles, la mana a doua, ca in principiu taxele pentru punerea pe piata a unui ceai combinat va pleca din 10.000 ron "upfront", astfel incat cei cu 20-30 de ceaiuri in portofoliu sa aiba o nota de plata, doar pentru a ramane pe piata de 100-200.000 ron. cine credeti ca vor avea aceste lichiditati? stiti raspunsul...

deocamdata eu personal nu sunt afectat de lege pentru ca nu produc ceaiuri si pentru plantele uscate pe care le vand, nu am nici un fel de indicatie terapeutica. dar imi pare rau sa vad ca un producator ceva mai etic, care are un depozit cu plante proaspete si bune iese de pe piata si raman unii care vand macinatura de planta veche de 10 ani, ambalata la predozate... pentru ca dintre cei care raman pe piata, nu as recomanda nici la un dusman sa consume.


View Posthoria66, on 29th January 2011, 15:08, said:

Si inca ceva, pentru cei speriati ca vom fi vaduviti de ceaiurile noastre, cele de toate zilele: cine si ce ii va impiedica pe producatori sa le vanda sub forma de condimente alimentare ? da, musetel pulbere. Pentru cocktail-uri ...

deocamdata poti sa faci asta pentru ca in norme se face vorbire despre o comisie care nu functioneaza, din care fac parte tot felul de "somitati", care ar trebui sa scoata un nomenclator national cu toate plantele medicinale folosite. si ar trebui sa treaca prin procesul de notificare orice produs care contine, in orice forma, bruta sau procesata, o planta ( fara sa se specifice partea plantei care se foloseste ) de pe lista.

de ex: zea mays ( porumbul comun ) este o planta medicinala :) pentru ca o parte a plantei, mateasa de porumb, are efecte terapeutice. legea din romania nu face nici o diferenta intre mateasa de porumb, faci ceai din ea si te tratezi si samanta de porumb, o dai la suine puse la ingrasat =))

#32
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postuse_le_ss, on 29th January 2011, 16:39, said:

...
o diferenta destul de clara intre un supliment nutritiv pe baza de plante ( extract, concetrat sa ) si o planta medicinala in stare naturala ( adica uscata si conditionata ) este ca in cazul suplimentului, in general, se poate standardiza cantitatea de substanta activa. nu se poate spune acest lucru despre plante. este oarecum natural, tinand cont de gama variata de soiuri si hibrizi folositi, de diferentele foarte mari de clima, sol, aport de apa, perioada de solarizare, tip de uscare, maturitate de recoltare samd. ...

Este foarte adevarat ceea ce spui.

Numai ca aici va veni aceasta legislatie sa faca precizarile necesare: ce inseamna planta si ce inseamna preparat pe baza de plante.

Quote

avand in vedere aceste lucruri care vin de la natura, cum pot sa ii spun unui client, cand cumpara un plic de menta, care este doza care ii face bine si la ce gramaj devine aceasta doza toxica ( sau aduce efecte adverse nedorite ) ?

Acel plic cu menta maruntita, cantarita etc. este de fapt, un preparat pe baza de plante. Si se poate mentiona pe cutie de la cate plicuri (sau grame) in sus, produsul nu mai este doar anti-diareic, ci constipant cronic...

Quote

in acest moment, pe plan european, se incearca sa se introduca o modalitate simplificata pentru a putea pune pe piata un produs bazat pe plante medicinale pentru plantele medicinale traditionale. adica, daca se foloseste de peste 30 de ani, poti sa notifici produsul intr-un mod simplificat. daca nu a ajuns sa fie folosit de 30 de ani, pentru a putea pune pe piata un produs care are in spate si o indicatie terapeutica, sau mai corect spus, daca producatorul face afirmatii despre efectele acestui produs ( planta sau combinatie de plante ), el trebuie sa treaca prin niste studii clinice pe care nu si le vor putea permite decat cei de calibrul lui weleda, martin bauer sau dirk mueggenburg.

Repet: exista enorm de multe studii clinice facute in lumea intreaga, referitor la plantele cu indicatie fito-terapeutica. Si acele studii se pot cita - nu e nevoie sa re-descoperim apa calda...

Quote

...au capacitatea sa ia o planta ( menta sa zicem ) sa ii faca pe fiecare lot determinare de substanta activa, sa o deprafuiasca, sa o macine, sa o combine ( mai multe soiuri si loturi ) pentru a obtine un produs standard, apoi sa o vanda lui x si y si z ( fabricanti de ceaiuri din romania ). la noi nu are nimeni aceasta infrastructura.

Nu-i nevoie de atata infrastructura. Se pot face analize la laboratoare acreditate.

Quote

...
am inteles, la mana a doua, ca in principiu taxele pentru punerea pe piata a unui ceai combinat va pleca din 10.000 ron "upfront", astfel incat cei cu 20-30 de ceaiuri in portofoliu sa aiba o nota de plata, doar pentru a ramane pe piata de 100-200.000 ron. cine credeti ca vor avea aceste lichiditati? stiti raspunsul...

Pentru un producator cu HACCP si GMP, 10.000 ron nu este o suma fantastica pentru omologarea unui ceai combinat.

Quote

deocamdata eu personal nu sunt afectat de lege pentru ca nu produc ceaiuri si pentru plantele uscate pe care le vand, nu am nici un fel de indicatie terapeutica.

Vei fi avantajat de legislatia care se pregateste. Pentru ca se vor face analize la materia prima si se va prefera calitatea. Nu se vor mai achizitiona buruieni de pe maidane, de la "persoane fizice".

Quote

...in norme se face vorbire despre o comisie care nu functioneaza, din care fac parte tot felul de "somitati", care ar trebui sa scoata un nomenclator national cu toate plantele medicinale folosite. si ar trebui sa treaca prin procesul de notificare orice produs care contine, in orice forma, bruta sau procesata, o planta ( fara sa se specifice partea plantei care se foloseste ) de pe lista.

de ex: zea mays ( porumbul comun ) este o planta medicinala :) pentru ca o parte a plantei, mateasa de porumb, are efecte terapeutice. legea din romania nu face nici o diferenta intre mateasa de porumb, faci ceai din ea si te tratezi si samanta de porumb, o dai la suine puse la ingrasat =))

Au lasat-o balta cu legislatia in domeniu in Romania, pentru ca se pregateste acest tip de legislatie la nivel european - care oricum se va implementa in toate tarile membre. Deci, nu avea rost sa munceasca degeaba la legislatia nationala.

Edited by horia66, 29 January 2011 - 18:58.


#33
carjilai

carjilai

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 23.12.2008
Asa cum spunea si Akomar nu e in interesul companiilor farmaceutice ca plantele medicinale sa ia locul medicamentelor. De fapt nu e usor sa vinzi plantele medicinale firmelor ce ambaleaza plantele medicinale.  As mai mentiona si faptul ca  semintele de in si taratele de psyllium care sunt componentele de baza ale colonhelp costa in jur de 10 lei fata de 129 lei cat este preparatul. Asadar e de preferat sa cumparam direct plante care daca cunoastem beneficiile lor ne va costa mai putin.  :coolspeak: 101 plantelor medicinale

#34
liana_i27

liana_i27

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 04.04.2012
E cel mai tare forum care l-am gasit pana acum.Stiam eu k'romanii au talent' : http://forum.softped...humbup.gif.Inca ceva:puteti sa cautati informatii si  facandu-va un cont la" Scribd"!Multa bafta!mie mi-au fost de folos informatiile de pe acel site.Si eu am multe idei de afaceri pe care asi vrea macar una sau doua sa le pun in aplicatie in Romania noastra cea draga.Deocamdata sunt in strainatate ....ma documentez...nu stiu ce sa aleg ce ar fi mai bun,in ce sa investesc.oricum am deja 3 capre mame si inca ceva.....Bafta!

#35
emmaanuel

emmaanuel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 131
  • Înscris: 29.06.2010

View PostDorin1987, on 28 aprilie 2010 - 16:27, said:

Buna ziua.

Detin 1 hectar de pamant,si as dori sa cultiv plante medicinale,in speta :menta,ma puteti ajuta cu ceva materiale informative in legatura cu aceasta cultura? ca eu am tot cautat pe internet dar nu am gasit.O a doua intrebare este: cunoasteti ceva firme care sa preia menta de la producatori.
Va multumesc.

Cine a initiat acest subiect (care apropo este foarte interesant) are nevoie de alte informatii.....Cred ca v-ati abatut de la subiectul topicului.

#36
mc_agri

mc_agri

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 19.03.2013

View Postemmaanuel, on 27 martie 2013 - 07:53, said:


Cine a initiat acest subiect (care apropo este foarte interesant) are nevoie de alte informatii.....Cred ca v-ati abatut de la subiectul topicului.

poate de asta a initiat subiectul ca sa aiba mai multe info. corect?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate