Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

Madrid

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1017 replies to this topic

#883
nniki

nniki

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,980
  • Înscris: 15.05.2009

 MembruAnonim, on 11 martie 2018 - 19:10, said:

So, 3 zile in madrid. Frumos.

E un oras de trait bunicel dar nimic spectaculos. Piata Spaniei, Plaza Mayor subt pierdere de timp.
Care din cele doua afirmatii este impresia ta ultima despre Madrid? Probabil sinteza finala: nimic spectaculos.
As spune ca si acest spectaculos depinde de asteptarile fiecaruia. E adevarat, Madrid-ul nu are Alhambra, Mezquita, Sagrada, Alcazar sau alte unicate de acest gen din Spania.
Insa mai gasim in alta parte a Spaniei patrimoniul de picturi existent in muzeele Prado, Thiessen sau Reina Sofia?
As spune ca si parcul Retiro e foarte frumos, cu a sa poarta Alcala, ca si Palatul Regal si Catedrala Almudena.
Mi-au placut si Plaza Mayor si apusul superb din Puerta del Sol.

Tot 3 zile de tranzit am avut si eu, insa am ramas cu impresia ca trebuie sa ma intorc, sa savurez mai pe indelete Madridul. Care are si o atmosfera plina de viata si o gastronomie diversa. Si in plus zonele adiacente care detin cateva obiective exceptionale.
De gustibus.....

Edited by nniki, 11 March 2018 - 20:02.


#884
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,554
  • Înscris: 08.10.2015
Exact... Nimic spectaculos. Un oras frumos, centrul, restul cam comunisto-socialist.

Drumuri bune... Spania Frumoasa e in sud. De ex sevilla si malaga sunt top pt mine. N-am fost inca la Barcelona dar nu ratez in curand. E cam departe de noi Madrid, 4 ore cu low cost e cam aiurea.



#885
aky_bm

aky_bm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 03.10.2010
Buna,am citit topicul cap coada de doua ori si m am zapacit de tot.Plec la Madrid in perioada 26-31 martie...o zi la Toledo si mai raman 4 zile , ma poate ajuta cineva cu un program pe zile ca nici nu stiu de unde sa incep cand vad cate sunt de vizitat. Plec cu Ryan air si vad ca au o noua politica la bagaje, eu calatoresc cu un ruccsac simplu si nu stiu daca ma lasa cu el sau trebuie sa platesc cala. Cu ce ajung de la aeroport in centrul Madridului unde am cazare?...cum este timpul in general in perioada asta( stiu ca i chestie de bafta...dar cat de cat) Prind saptamana mare a pastelui catolic si nu stiu daca muzeele au program normal sau o parte sunt inchise. Am ceva dileme dupa cate vedeti si mi ar fi de ajutor cateva raspunsuri de la cei cu mai multa experienta sau mai inspirati ca eu m am pierdut de tot cu capul.....multumesc.

#886
jonnie007

jonnie007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 678
  • Înscris: 22.02.2009
Din aeroport ajungi in centru fie cu metroul, fie cu linia de autobus speciala aeoropuerto. Transportul in comun este foarte bine pus la punct si nu ai cum sa te “ratacesti”. Basca acum cu internetul si in roaming, gps-ul te ajuta foarte mult.

#887
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,554
  • Înscris: 08.10.2015
fie cu masina. 3 zile costa 53 euro la hertz si iti dau un audi a1 f bun.
parcarea e moka seara si in weekend... motorina inca 30 euro si vezi si toledo.

#888
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,865
  • Înscris: 04.07.2010

 aky_bm, on 11 martie 2018 - 23:43, said:

... Cu ce ajung de la aeroport in centrul Madridului unde am cazare? ...

Am înţeles că e 5 euro autobuzul expres (de culoare galbenă) care are capătul la gara Atocha. Şi taxiul e fix, mi-a spus doamna de la cazare că e stabilt tariful prin lege. Nu-mi amintesc exact dacă e 25 sau 30 de euro, fiindcă noi vom fi 3 şi vom folosi autobuzul expres.
Nu am început încă să caut ultimele detalii, mai e până la finele lui aprilie, când vom fi noi acolo. Şi nici nu am scris încă pe hârtie toate obiectivele pe care vreau să le văd.
Nu ştiu cum e-n săptămâna lor mare, dar vremea nu are cum să fie altfel decât excelentă. Şi spun asta pt. că vorbim de Madrid.

Sunt prea puţine 4 zile în Madrid ca să te mai duci şi la Toledo, zic eu. Noi vom avea 6 zile pline + prima seară şi ultima zi (avionul pleacă pe la orele 19 spre România), şi tot mă mai gândesc să renunţ şi la Escorial, chit că vom sta în apropiere de gara Atocha (de unde se ajunge la El Escorial cu trenul C8).
Nu înţeleg ce caută lumea cu Ryanair, când au şi ore proaste şi rişti şi să pui bagajul de mână la cală. Noi am ales BlueAir, datorită orarului de zbor pe placul nostru.
La Toledo m-am gândit să luăm ceva excursie organizată în caz că se plictiseşte nevastă-mea, fiindcă pe cont propriu habar n-am cum se ajunge, pe hartă nu figurează nicăieri pe unde se iese către Toledo. În fine, nu-mi fac griji, ştiu că sunt informaţii destule pe-aici pe Forum, o să citesc din nou topicul şi sigur mă descurc. Dar vom vedea la faţa locului dacă vom merge la Toledo sau nu.

O zi sigur va fi dedicată grădinii zoologice (+ acvariu/delfinariu) şi parcului de distracţii, cu care ocazie vom folosi telefericul. Ce-mi pare mie rău este că în acea zi nu rămâne deloc timp pt. Muzeul Ceralbo, care e extrem de aproape de staţia telefericului.

Trebuie să mă dumiresc cum se intră la Palatul Regal (dacă e necesară rezervare sau nu), şi să văd cum cuplez multitudinea de muzee de vizitat, fiindcă sunt extrem de multe (comparativ cu Barcelona, de exemplu).
În afară de palat, aş vrea să văd în primul rând Prado într-o zi normală + în ultimele 2 ore când e gratis şi se aglomerează. Ideea e că nu ai voie să faci poze, şi pe înghesuială voi putea să-mi exercit puţin acest drept fundamental al omului.
Apoi neapărat vreau Lazaro Galdiano, Thijssen-Bornemisza, Sorolla, Academia de Bellas Artes, mânăstirea Descalzas reales, mânăstirea Encarnacion, Muzeul de Artă Decorativă, Muzeul Aheologic, Muzeul Americii, Muzeul Romantic, Muzeul Naval, Grădina Botanică.
Şi mai sunt destule biserici şi pieţe unde vreau neapărat să ajung (Piaţa San Miguel e un must, ca şi Plaza Mayor dealtfel).
Iar duminică până-n pânz mă bate gândul să bănănăim prin El Rastro, deşi suprafaţa e imensă şi sunt multe străduţe în perimetrul acela.
Mă bate gândul să vizitez, totuşi, şi Reina Sofia, pentru că, deşi pe mine mă interesează arta adevărată şi nu scălâmbăielile contemporane, totuşi apartamentul nostru va fi la cca. 200 de metri de staţia de metrou Delicias, iar Reina Sofia e cel mai aproape muzeu, aşa încât parcă nu se face să nu intru şi-n el.

Deci, fă ca mine, pune pe hârtie şi apoi, ţinînd seama în primul rând la orele de vizitare, grupează obiectivele goegrafic sau în fucţie de rutele metroului, ca să minimizezi timpul de mers de la un obiectiv la altul.
Bine, eu trebuie să ţin seama şi de soţie, care mai vrea să caşte gura şi prin magazine, să mai bea câte o cafea unde i se pare ei că e romantic, chestii d-astea, aşa încât eu nu pot vizita prea multe obiective în fiecare zi, cum aş face dacă aş fi singur. Şi mai există şi a 3-a persoană, care-i şi mai în vârstă ca noi.


Sănătate şi toate cele bune !

Edited by OvidiuNS, 12 March 2018 - 20:45.


#889
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,554
  • Înscris: 08.10.2015
Frate, ia masina. In we parcarea e moka cam peste tot... Si seara fel.
La toledo pui pe waze toledo si te lasa direct in centru. Ai grija sa iei bilet, eu am luat amenda acolo :) ca am stat peste 1 ora fara sa platesc.

Dupa toledo te duci cu sotia la rozas village, un designer outlet sa isi clateasca si ea okii si sa iti sparga buzunarul/cardul.

La prado iti iei bilet de pe net cand stai la coada la intrare, ca e coada mare. La bilete coada e de 10 ori mai mare...  Si acolo o sa iti placa daca iti place arta, si ai chiar ce vedea. Peste 90 picturi de rafael, etc etc...

La palatul regal se intră repede chair si fata bilete luate in avans. Nu e cine stie ce desi cateva sali sunt spectaculoase. Armureria e misto dar daca ai vazut-o pe aia de la malta e mai slaba. Oricum e misto ca vezi cateva picturi la el prado si apoi vezi armurile live. Recomand sa vezi el prado primul ca dupa la cele 2 se repeta multe picturi si regi si ii recunosti. E interesant asa...

Plaza mayor e  mai naspa ca sibiul care e mai plin de istorie :))) iar la plaza spaniei e cam jeg si plin de cacati pe scari. Dar in schimb pe la bodegile de pe langa se mănâncă bine dar tre sa te departezi putin ca pe langa e scump si fara motiv.

Plaza cibeles e o fantana parca si frumos e cand castiga real... Am mancat bine fde tot la o bofega langa hotel, tapas si bere de 20 euro dupa care a comandat sotia o portie de sparanghel si una de ciuperci pleurotos care au costat 28 euro. Aia a fost singura tzeapa luata ceea ce e ok...

#890
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,865
  • Înscris: 04.07.2010

 MembruAnonim, on 12 martie 2018 - 21:10, said:

... La palatul regal se intră repede chair si fara bilete luate in avans ...

E bine de ştiut.

În ce priveşte maşina, aşa cum stăm noi de luni până luni doar în oraş, sunt sigur că nu va fi nevoie de maşină. Cum nu e nevoie de ea nici pt. Toledo sau El Escorial.
Dacă aş fi planificat să mergem şi prin alte împrejurimi, atunci era clar că iau maşină, dar acum nu e cazul.
În ce priveşte cumpărăturile, nu e problemă, ei îi place doar să caşte gura prin magazine, rar îşi cumpără câte ceva. Probabil că vor fi momente când fiecare va face ce vrea, urmînd ca după un timp să ne regrupăm, cum facem de obicei şi toată lumea e fericită.


Sănătate şi mulţumiri !

#891
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,569
  • Înscris: 14.04.2008
da Ovidiu, autobuzul express e 5 euro. cel putin in decembrie atat era. atocha e ultima statie, piata cibeles penultima.
despre orarul avioaneleor nu comentez, fiecare zboara cu ce crede ca il avantajeaza, atat financiar cat si ca orar.
4 zile sunt oricum putine, daca cineva vrea sa vada toledo nu are de pierdut, oricum ar fi necesar sa revina in madrid. pe de alta parte toledo merita mai mult de o iesire de-o zi din madrid. parere personala! totusi, decat deloc, e f bine si asa! cel mai ieftin si cu frecventa f mare e plecarea cu bus din piata eliptica. sunt autobuze din juma' in juma' de ora. atentie sa le luati pe cele directe! se pot luat bilete dus-intors, returul e ''open'', adica la ora cand iti pofteste inima. sotia nu are cum sa se plictiseasca, au avut grija sa puna magazine mai peste tot.
palatul regal l-am vazut free (tot ce am vizitat am vazut free), e coada dar se intra f repede, max 10'.  la fel si la prado. nu stiu de unde ideea ca nu se pot face foto, n-a fost o problema si n-as pune-o pe seama aglomeratiei. nici la muzul academiei de arte frumoase (idem, free) nu  e problema cu foto.
piata san miguel- sigur un ''must'', preturi la standarde ridicate, mai ieftin mananci la botin ca tot e in zona. plaza mayor mi-ar fi placut sa o prind fara casutele de craciun unde se vindeau cele mai mari porcarii- o dezamagire de targ cu ieftinaciuni oribile din china. prin comparatie, in plaza nueva din sevilla iti goleai buzunarele la ce vindeau artizanii. cum avem de gand sa revenim in madrid, te astept cu impresii despre el rasto.

si da,  nu e nevoie de masina in madrid, chiar daca vrei sa vizitezi imprejurimile.

Edited by dariuscha, 12 March 2018 - 22:03.


#892
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,554
  • Înscris: 08.10.2015
Eh, atunci daca e cuminte poate sa isi clateasca okii in il corte ingles. E unul mare langa Marriott in centru. La window shopping e bun orice magazin, oricum e f scump acolo dupa mine.

Oricun sunt multe il corte...

La reina sofia nu am intrat, am vrut tot asa sa merg cand era liber dar era coada si am plecat.

#893
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,865
  • Înscris: 04.07.2010

 dariuscha, on 12 martie 2018 - 22:01, said:

... daca cineva vrea sa vada toledo nu are de pierdut ...

Aşa e, pentru Toledo eu mă gândeam la cel puţin 3 nopţi, de aceea zic că nu merită excursia de o zi, dar în fine, sunt de acord că "decat deloc, e f bine si asa".


 dariuscha, on 12 martie 2018 - 22:01, said:

... nu stiu de unde ideea ca nu se pot face foto, n-a fost o problema si n-as pune-o pe seama aglomeratiei. nici la muzul academiei de arte frumoase (idem, free) nu  e problema cu foto ...

Ideea e de pe site-ul oficial - Apasă aici.

Iar aglomeraţia doar mă ajută pe mine să mă ascund mai uşor când fac poze pe şest. Asta am vrut să spun.

Dar dacă spui tu că nu se pune problema de interdicţie la fotografiat, atunci e super-ok. E drept că o îndoială aveam şi eu, dar mă gândesc că nu e atât de "liber" ca la Luvru, nu ? Acolo toată lumea făcea poze, chiar şi cu flash.


 dariuscha, on 12 martie 2018 - 22:01, said:

... fiecare zboara cu ce crede ca il avantajeaza, atat financiar cat si ca orar ...

Păi şi financiar BlueAir e ok, era printre primele variante pe mai multe motoare de căutare. Apoi am intrat direct pe site-ul lor şi mi-am ales orele cele mai convenabile pt. cineva care vrea să aibă cât mai mult timp în Madrid.


 dariuscha, on 12 martie 2018 - 22:01, said:

... mai ieftin mananci la botin ca tot e in zona ...

Mi-ai dat o idee, mulţumesc, o să caut să văd ce e cu "botin"-ul ăsta de care n-aveam habar.
Oricum avem lângă apartament un magazin Mercadona şi găsisem şi un "All you can eat" în spatele pieţei Sol. Nu-mi fac griji cu mâncarea, tu ştii că pe mine nu mă interesează specialităţile locale, mă orientez mai repede către alte "bucătării" (adu-ţi aminte de Roma şi indienii ei, sau de Berlin şi vietnamezii lui).


 dariuscha, on 12 martie 2018 - 22:01, said:

... nu e nevoie de masina in madrid, chiar daca vrei sa vizitezi imprejurimile.

Eee, aici e discutabil. Depinde cât de departe sunt împrejurimile şi ce anume se doreşte. Pentru Guadalajara şi împrejurimi, pt. Sierra de Guadarrama, pt. Sierra de Gredos, sau pt. Cuenca eu zic că e nevoie de maşină, şi dacă tot închiriezi poţi cupla şi Segovia cu Avila, Toledo cu Aranjuez etc.

 MembruAnonim, on 12 martie 2018 - 22:07, said:

... sunt multe il corte...

E discutabil, fiindcă ştie ce înseamnă El Corte Ingles şi nu prea mai e interesată de multă vreme.
Dar, cum există unul chiar pe lângă acel "All you can eat" de la piaţa Sol, e posibil să-şi reconsidere opţiunile până vizitez eu Academia de Arte Frumoase.


LE: mi-am adus aminte şi de un alt "must-see" al Madridului, muzeul de Istorie Naturală, pe care iarăşi vreau să-l văd pt. minerale.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 12 March 2018 - 22:51.


#894
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,569
  • Înscris: 14.04.2008
uite, cu fotografiile la prado nu ne-am omorat. am avut doar telefoanele si cum nu sunt un talent in domeniu, am renuntat de mult sa mai pierd timpul (in cazul de fata oricum putin pt cat ne-ar fi trebuit). insa cateva fotografii am facut: fara fereala, ''la liber''. ei, in palatul regal NU ai voie. as fi vrut sa stiu asta inainte de a ma tot chinui sa prind o imagine buna in armurerie si de a ma vedea supraveghetorul. da, e semn la intare, trebuia doar sa il observ!
hai sa ne-ntelegem, botin nu e ieftin! deloc! insa daca facem un calcul, eu zic ca tot la banii aia iesi. daca va tenteaza, e cazul sa faci rezervare. merita? eu zic ca da. macar o data in viata...
ce spui tu despre imprejurimi, deja intra il alta discutie. eu ma refeream strict la madrid si 2-3 iesiri in locatii bine atinse de transportul in comun.
pt asteptare ii recomand sotiei ''gourmet experience'' de la el corte ingles, piata callao. cumparaturi poate face si de acasa, pantofi, rochii si altele livreaza si in Ro.
alta recomandare: casa-muzeu lope de vega. ne-a placut.

#895
aky_bm

aky_bm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 03.10.2010

 OvidiuNS, on 12 martie 2018 - 20:37, said:

Am înţeles că e 5 euro autobuzul expres (de culoare galbenă) care are capătul la gara Atocha. Şi taxiul e fix, mi-a spus doamna de la cazare că e stabilt tariful prin lege. Nu-mi amintesc exact dacă e 25 sau 30 de euro, fiindcă noi vom fi 3 şi vom folosi autobuzul expres.
Nu am început încă să caut ultimele detalii, mai e până la finele lui aprilie, când vom fi noi acolo. Şi nici nu am scris încă pe hârtie toate obiectivele pe care vreau să le văd.
Nu ştiu cum e-n săptămâna lor mare, dar vremea nu are cum să fie altfel decât excelentă. Şi spun asta pt. că vorbim de Madrid.

Sunt prea puţine 4 zile în Madrid ca să te mai duci şi la Toledo, zic eu. Noi vom avea 6 zile pline + prima seară şi ultima zi (avionul pleacă pe la orele 19 spre România), şi tot mă mai gândesc să renunţ şi la Escorial, chit că vom sta în apropiere de gara Atocha (de unde se ajunge la El Escorial cu trenul C8).
Nu înţeleg ce caută lumea cu Ryanair, când au şi ore proaste şi rişti şi să pui bagajul de mână la cală. Noi am ales BlueAir, datorită orarului de zbor pe placul nostru.
La Toledo m-am gândit să luăm ceva excursie organizată în caz că se plictiseşte nevastă-mea, fiindcă pe cont propriu habar n-am cum se ajunge, pe hartă nu figurează nicăieri pe unde se iese către Toledo. În fine, nu-mi fac griji, ştiu că sunt informaţii destule pe-aici pe Forum, o să citesc din nou topicul şi sigur mă descurc. Dar vom vedea la faţa locului dacă vom merge la Toledo sau nu.

O zi sigur va fi dedicată grădinii zoologice (+ acvariu/delfinariu) şi parcului de distracţii, cu care ocazie vom folosi telefericul. Ce-mi pare mie rău este că în acea zi nu rămâne deloc timp pt. Muzeul Ceralbo, care e extrem de aproape de staţia telefericului.

Trebuie să mă dumiresc cum se intră la Palatul Regal (dacă e necesară rezervare sau nu), şi să văd cum cuplez multitudinea de muzee de vizitat, fiindcă sunt extrem de multe (comparativ cu Barcelona, de exemplu).
În afară de palat, aş vrea să văd în primul rând Prado într-o zi normală + în ultimele 2 ore când e gratis şi se aglomerează. Ideea e că nu ai voie să faci poze, şi pe înghesuială voi putea să-mi exercit puţin acest drept fundamental al omului.
Apoi neapărat vreau Lazaro Galdiano, Thijssen-Bornemisza, Sorolla, Academia de Bellas Artes, mânăstirea Descalzas reales, mânăstirea Encarnacion, Muzeul de Artă Decorativă, Muzeul Aheologic, Muzeul Americii, Muzeul Romantic, Muzeul Naval, Grădina Botanică.
Şi mai sunt destule biserici şi pieţe unde vreau neapărat să ajung (Piaţa San Miguel e un must, ca şi Plaza Mayor dealtfel).
Iar duminică până-n pânz mă bate gândul să bănănăim prin El Rastro, deşi suprafaţa e imensă şi sunt multe străduţe în perimetrul acela.
Mă bate gândul să vizitez, totuşi, şi Reina Sofia, pentru că, deşi pe mine mă interesează arta adevărată şi nu scălâmbăielile contemporane, totuşi apartamentul nostru va fi la cca. 200 de metri de staţia de metrou Delicias, iar Reina Sofia e cel mai aproape muzeu, aşa încât parcă nu se face să nu intru şi-n el.

Deci, fă ca mine, pune pe hârtie şi apoi, ţinînd seama în primul rând la orele de vizitare, grupează obiectivele goegrafic sau în fucţie de rutele metroului, ca să minimizezi timpul de mers de la un obiectiv la altul.
Bine, eu trebuie să ţin seama şi de soţie, care mai vrea să caşte gura şi prin magazine, să mai bea câte o cafea unde i se pare ei că e romantic, chestii d-astea, aşa încât eu nu pot vizita prea multe obiective în fiecare zi, cum aş face dacă aş fi singur. Şi mai există şi a 3-a persoană, care-i şi mai în vârstă ca noi.


Sănătate şi toate cele bune !
Multumesc OvidiuNS, am retinut ce mi ai spus si o scriu tot ce vreau sa vad dupa care le grupez pe zile.Orarul de zbor e foarte prost,practic pierd aproape doua zile....sau mai exact o zi jumatate, acum asta este si trebuie sa joc cu cartile pe care le am si mai mult ca sigur vor fi obiective pe care le voi rata. Sunt pe graba ca mai am o saptamana si ceva si plec si nu mi am facut temele.Am noroc ca nu ma intereseaza magazinele si am sa fiu focusata pe ce am de vazut.Cand ma intorc am sa ti scriu ce am reusit sa vad....inca o data multumesc

#896
Nefertiti_02

Nefertiti_02

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 145
  • Înscris: 25.04.2008
Madrid

Calatorie planificata intr-o doara, gen last–minute. Initial ne-am gandit la Bruges, dar pentru ca excursia avea loc la sfarsitul iernii, ne-am propus o tara mai calda. Si a fost Spania, cu Madrid.
Am gasit imediat bilete la Wizz, doar la hotel ne-am balbait putin: ne doream un bun hotel/hostal pozitionat cat mai central. Gaseam cate unul convenabil, dar citeam ca e … prea galagios, sau nu prea curat si, anulam rezervarea si faceam alta. Pana la urma hostal Abadia a parut a fi pe gustul nostru. Era cel mai scump. Si chiar a fost o alegere fericita!

24 februarie 2018

Am ajuns devreme in Otopeni si am avut timp sa luam pranzul in aeroport. Apoi, un avion plin, cu oameni care nu pareau a pleca in vacanta, ci mai mult sa munceasca in Spania. Peste 3 ore si jumatate a durat calatoria, ceea ce mi s-a parut destul de mult.

La aeroportul Barajas, foarte usor ne-am vazut soferul de taxi: mititel, zambaret si cu pancarda cu numele meu. La cate taxiuri am vazut in Madrid (parcari intregi) cred ca era fericit ca avea clienti. Si s-a straduit sa ne faca sa ne simtim bine: ne-a pus muzica romaneasca. Usoara, pentru ca manelele le-am refuzat (spre uimirea lui)! Era sambata seara si orasul era foarte aglomerat. Reamintindu-mi drumul, imi dau seama ca nu era mare distanta, dar in prima noapte, cel putin prin centrul orasului (ca stateam in centru-centru) ne-am deplasat greu. Genul acela de bara la bara, in panta, si porniri–opriri la fiecare metru.

Cand am ajuns la hostal, receptia era la etajul 2. Am intrat noi cumva pana acolo. Un lift de acum 70-80 de ani, asa cum am mai intalnit si in alte orase, in care cladirile erau vechi si centrale.  Dar era putin inspaimantator sa intri in cusca aia…

Baiatul de la receptie, foarte tanar si simpatic, a facut o pasiune pentru numele meu. Probabil ca nu-l mai intalnise, si-l spunea cat mai des incercand sa-si imbunatateasca accentul. Dupa fiecare pronuntare, se uita zambind la mine sa vada daca a nimerit-o!

Eram cazati la etajul 6. Ni s-a dat si o cheie pentru lift (?) dar cam sumare explicatii. Intram in liftul cosciug si …surpriza, avea butoane numai pana la erajul 4. Urcam pana acolo (cu bagaje, noroc ca nu multe), ne oprim si incercam sa o luam pe scari ultimele doua etaje. Ciudat! Usa de trecere dintre etaje era incuiata. Ne intoarcem in lift… ne uitam in toate partile si gasim vreo doua yale, in care se putea pune cheia. Si da, acesta era mecanismul, urcai pana la 4, puneai cheia in broasca si, automat liftul mai urca 2 etaje. Mai sa fie!

Apartamentul e foarte dragut. Era cam frig cand am intrat (statuse fereastra deschisa) dar avea de toate: dormitor mare cu paturi uriase, living, bucatarie dotata si utilata, doar chiuveta din baie era cam micuta.

Ne-am lasat bagajele, si repede in oras sa luam pulsul. Era trecut de ora 21, dar strazile full. Tineri, foarte multi tineri. Am mers cateva strazi in cautarea unui restaurant care sa aiba mese libere. Pana la urma, mergand spre Plaza Tirso de Molina, am gasit o braserie/cafeterie (4 D Fuen), chiar langa mai celebra Sobrino de Botin, unde am luat preparate locale. Mama... coastele la cuptor aratau pur si simplu demential! Se pare ca in Spania ne astepta o contra-dieta!

Dupa masa, am inceput sa bantuim pe stradele. Nu era frig, doar cateva grade C peste 0. De fapt o caracteristica a orasului Madrid era diferenta mare de temperatura intre zi si noapte.

Un grup de fete (englezoaice, toate ametite) erau asa de usor imbracate.. cu rochii de seara si cu sandale pe piciorul gol, incat mi se facea frig numai cand ma uitam la ele. Erau tinere, aveau sangele fierbinte! Si mult alcool in sange…

La un moment dat, am dat peste Mercado de San Miguel, unul din obiectivele pe care ni-l propusesem si in care sa mancam. Cea mai veche piață din Madrid, are cea mai bună ofertă alimentară, unde se pot servi produsele specifice madrilene. Buna... e un fel de a spune pentru ca e o piață predominant turistică. Caracteristica principală a pieței este că se conservă structura originală din fier de la începutul secolului al XX-lea. Era spectaculoasa cladirea din sticla, oferta de sandwicuri, dulciurile, pestii, atmosfera… oarecum echivalentul Bocheriei barceloneze.

In drumul de intoarcere... problema. Ne invartisem mult in zona (era si ora 23:30) si nu ne mai aduceam aminte unde era hotelul. Sotul nu descarcase hartile pe telefonul lui, iar telefonul meu, care in aceasta calatorie a fost destul de “prezent”… la acea ora murise. In fine, am reusit sa ajungem la hotel.

Acesta nu avea incalzire centrala, numai instalatia de aer conditionat. Am crezut ca va fi zgomotoasa, si in prima noapte nu am lasat-o sa mearga. Poate de aceea ne-a fost putin cam frig.

25 februarie 2018

Ziua principala de vizita. Facusem planurile, aveam harti listate, totul pregatit... Oricum nu am urmarit intru totul planurile.

Micul dejun la un restaurant alaturat de hotel care, desi a avut in fiecare zi acelasi meniu, era destul de bogat si aveai de unde alege. Inainte de a pleca, am admirat orasul de la inaltime, din terasa de pe palierul nostru. Dragut si nu parea asa de frig. Cand am coborat ne-am dat seama ca era doar o impresie… in umbra zidurilor era frig si eu am avut nevoie de toate accesoriile pe care le luasem cu mine: manusi, caciula, fular.

Construit pe ruinele unui fort maur, orașul a devenit capitală în timpul domniei lui Filip al II-lea.

Legat de istoria orasului: Domnia Habsburgilor a inceput in 1516 cand Carlos I (cunoscut si drept Carol al V-lea in afara Spaniei sau Carol Quintul) a venit pe tron. Succesorul sau, Filip al II-lea, a mutat capitala la Madrid in anul 1561. Aceasta dominatie a dinastiei de Habsburg s-a sfarsit in 1700 cand familia franceza de Bourbon a preluat controlul Spaniei. Centrul istoric inca poarta numele de Madrid-ul Habsburgic, in timp ce partea de est este Madrid-ul de Bourbon.

Orasul pastreaza peste tot urmele pasiunii pentru tauri… si visele lui Don Quijote de la Mancha!

Am revazut mai cu atentie Piata Puerta del Sol, inima centrului istoric. In mijlocul pietei se gaseste o statuie ecvestra a Regelui Carlos al III-lea. Puerta del Sol este si locul in care se gaseste simbolul orasului Madrid: o statuie de 20 de tone a unui urs ce mananca fructe dintr-un copac. Numele oficial al statuii este ‘El Oso y El Madrono’. Madrono este o specie de copac inrudit cu capsunul, cu flori albe și fructe roșii care se găsea în pădurile de la marginea Madridului. Ursul era simbolul forței și al puterii. Legenda spune că s-a ales un urs în onoarea regelui Alfonso al XI-lea care a vânat unul în munții din apropierea orașului.

Intre Plaza Puerta del Sol si Plaza Mayor era o distanta asa de mica, incat acum, in amintirile mele, par a fi un singur loc. Dar daca Puerta del Sol dadea senzatia de deschidere, in Plaza Mayor, cladirile care inchideau orizontul aminteau de orasele din Belgia, cu tot felul de case specifice … Casa de la Panaderia (a pâinii), Casa de la Carniceria (a cărnii). Ghidurile o compara cu piata Vosgilor din Paris. De cand a fost facuta, Plaza Mayor a fost centrul multor festivitati, lupte cu tauri, incoronari si executii. La aceste evenimente asistau chiar si peste 50.000 de spectatori. Este folosita si in zilele noastre pentru anumite evenimente (cred ca nu executii!)

In drumul spre vest, pe Calle Mayor, dupa ce am trecut de Plaza de la Villa...  primul popas la Iglesia Catedral de las Fuerzas Armadas, o biserica in stil baroc construita in secolul al XVII-lea.  Cochetuta! Mi-au placut bancile din ea, care aveau prevazute pernite pentru momentul in care stai in genunchi!

Apoi am deviat putin de la traseu, pentru ca absolut totul se deschidea la ora 10 si era inca 8:30. Frig.. frig. In toate pozele aveam nasul rosu. Am luat-o pe Calle de Bailen, am traversat Viaducto de Segovia, am stat in micutul parc Dalieda de San Francisco, admirand peisajul. Apoi am vizitat Basilica San Francisco el Grande. Aici, orga rasuna de ne ridica parul pe sira spinarii. Cupola, asemanatoare cu cea din Panteonul roman sau cel din Ierusalim (Biserica Sfanta) merita mentionata.

Dupa ce ne-am obisnuit cu atmosfera religioasa … am intrat in principala biserica din Madrid, Catedrala Almudena.

Catedrala Almudena construita in mai bine de 100 de ani, a fost sfintita de Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1993. La putin timp dupa ce Regele Filip al II-lea a facut Madrid-ul capitala Spaniei, in anul 1561, a dorit sa construiasca o catedrala pentru noua capitala. Din cauza turbulentelor politice si opozitiei puternice din partea arhiepiscopiei orasului Toledo, care atunci era un oras mult mai mare, constructia a tot fost amanata. In cele din urma, in anul 1868 o congregatie devotata Fecioarei Almudena, sfanta care patroneaza Madridul, a primit permisiunea arhiepiscopiei din Toledo pentru a construi o noua biserica dedicata patroanei orasului.
In anul 1883 constructia a inceput si un an mai tarziu Madrid devine episcopie datorita Papei. Acest lucru a permis construirea unei catedrale in locul unei simple biserici. In consecinta, proiectul a fost actualizat pentru a reflecta statutul mai important al cladirii. Noul proiect al lui Marques de Cubas a prevazut o catedrala neogotica cu o amprenta la sol in forma unei cruci latine. Constructia a progresat intr-un ritm foarte lent si a fost complet oprita in timpul razboiului civil din anii 1930. In 1944 proiectul catedralei este abandonat datorita faptului ca stilul sau neogotic contrasta puternic cu cel al vecinului sau celebru, Palatul Regal. Este ales un nou proiect, cel al arhitectilor Fernando Chueca Goitia si Carlos Sidro. Acestia au venit cu o propunere ce includea mai multe elemente clasice. Catedrala Almudena a fost oficial declarata terminata in anul 1993. In acelasi an Papa Ioan Paul al II-lea a sacralizat-o. Catedrala are 104 metri lungime si 76 latime. Domul central are un diametru de 20 de metri. Interiorul Catedralei Almudena este mai modern si mult mai modest fata de cel al concurentei sale din Toledo..


Era slujba de duminica si in biserica destui enoriasi. Portile cu basoreliefuri din fier … Preotii, imbracati in mov, foarte festivi…  Si in general totul avea un aer de bogatie, inclusiv faptul ca in biserica era WI-fi gratuit!

Alaturi de catedrala am dat de Palacio Real (cunoscut și sub numele de Palatul din Orient) un palat impresionant. Aducea cu Versailles, doar ca acesta nu se gasea la distanta de oras, ci in mijlocul Madridului. Palatul Regal a fost construit în secolul al XVIII-lea pe locul vechiului Alcazar și este rezidența oficială a regilor Spaniei. Este înconjurat de gradini (Gradinile Sabatini și Campo del Morro) si considerat ca cel mai mare palat regal din Europa, desi regele și familia regală nu locuiesc în el, ci într-unul mai modest, Palacio de la Zarzuela, de la marginea Madridului. In 2014 regele Juan Carlos I al Spaniei a abdicat în favoarea lui Felipe, fiul sau, care a fost înscăunat rege al Spaniei în aceeași zi.

Am avut noroc, pentru ca ajungand foarte devreme, nu am stat la cozile impresionante care se fac aici. La intrare, o rromca batrana cersea in picioarele goale, amintindu-ne (din nefericire!) de “romanii” care au speriat Europa.

Inainte de a intra in palat, ne-am insorit in vasta curte. Iesise soarele si, mai ales ca stiam ca in tara sunt minus 10-15 grade, parea si mai incredibil pentru noi.

Printre camerele somptuoase am retinut Camera Galbena, Capela Regala, Sala de Porcelana (camera chinezeasca) si Salon del Trono (camera tronului) cu pereti din matase rosie. Peste tot gardienii erau foarte vigilenti sa nu se fotografieze, dar am luat cateva instantanee (neclare) cu telefonul meu. Oricum, palatul mi-a placut foarte mult. Si a fost unul dintre putinile obiective in care am platit, ca in rest alergam numai dupa gratuitati. Tavanele inalte, picturile de pe pereti si de pe plafon apartinand unor nume celebre ca Francisco Goya, Caravaggio, Velazquez si altii, arhitectura, materialele, tesaturile, covoarele, marmura si lemnul, obiectele care se afla in camere, de la piese de portelan si instrumente rare pana la armament autentic, mobila luxoasa si vesela. Totul era coplesitor de frumos. Am ratat cele două statui în mărime naturală care onorau doi împărați nativi din America, Moctezuma, împăratul aztec și Atahualpa, împărat al incașilor.

In piata Spania (o piata foarte mare dominata de doi zgarie-nori) am dat peste o fantana mare cu o statuie care-l onoreaza pe scriitorul spaniol Cervantes, dar totul era umbrit de o mare de oameni, comunitatea chineza din Madrid, care sarbatorea inceperea anului nou chinezesc. Umbrelute roz, culori, chimonouri, muzica stridenta, aglomeratie, balauri, mancaruri picante, fete frumoase … Si foarte mare agitatie!

Am plecat spre Templul (Templo de Debod) pe care-l vazusem in niste poze inainte de a pleca in Madrid si culorile trandafirii m-au facut sa-l includ in lista obiectivelor “must see”.

Acest templu, autentic egiptean, a fost construit in secolul IV i.Ch. in satul Debod, aflat la 15 km de Aswan. Templul era dedicat zeilor Amon si Isis. Dupa constructia marelui baraj de la Aswan, intre 1960 si 1970, multe monumente istorice urmau a fi inundate. Inginerii spanioli au ajutat guvernul egiptean sa mute aceste monumente in zone sigure. In 1968 Egiptul a donat unul dintre aceste monumente, Templul din Debod, Spaniei, ca recunostinta pentru sprijinul oferit. Templul a fost mutat la Madrid si reconstruit in Parcul Montana, oficial deschis in 1972.

Era foarte cald afara si am profitat de liniste si de soare ca sa facem niste poze de primavara si sa le trimitem in tara, unde continua sa fie destul de frig.

Am pornit apoi pe Gran Via, o strada frumoasa ca o expozitie de arhitectura din secolul 20. Ceea ce face aceasta strada deosebita este design-ul arhitectural al cladirilor mari si decoratiile generoase ale celor mai importante "edificios".

Era timpul sa mai luam o pauza de vizitat obiective istorice, religioase, artistice si sa mai facem si putin shoping. Am intrat in Primark, asa cum ne recomandasera cei ce mai fusesera la cumparaturi in Madrid. Prima impresie … sunt la Galeriile La Fayette in Paris? Al doilea soc a fost cel al preturilor (erau reduceri de 70%)… erau asa de mici, mai mici decat in Romania, nu mai vorbesc de occident. Doua ore a durat “vizitarea” magazinului. Dar am plecat multumiti de acolo.

Masa de pranz am luat-o intr-un local, 100 Montaditos (100 de sandwich-uri). Ieftin si bun!

Am ajuns acasa sa lasam cumparaturile. Hotelul nostru era destul de usor de gasit, pentru ca in zona era un paianjen urias (din baloane) pe fatada teatrului Calderon ceea ce reprezenta un reper infailibil.

Desi vizita la Prado era programata pentru a doua zi, cum duminica de la ora 17 era free, ne-am invins oboseala si am fugit la muzeu. Am cam intrarziat putin si am ajuns aproape de 18. Era un rand infernal, dar a mers incredibil de repede.

Dupa verificarea obisnuita la intrare, am luat planul muzeului si am inceput vizita. Mi-am dat seama ca, fiind un muzeu asa de mare (colectia permanenta cuprinde aproximativ 9000 de tablouri, 5000 de desene), nu avem cum sa vedem tot, si mai ales in timpul asa de scurt si asa de obositi cum eram. Deja imi stabilisem cateva tablouri pe care sa le vad si anume: Goya cu “Saturn devorandu-si copii” si “Maja imbracata/dezbracata”, Rubens cu “Cele 3 gratii”, El Greco, Veronese, Velasquez (pe acesta din urma nu l-am gasit).

Am gasit un Goya senin, in prima perioada a vietii, dar perioada intunecata, cinica si cruda, era inspaimantatoare.

La ora 19 (neasteptata pentru noi, care credeam ca muzeul e deschis pana la ora 20) personalul muzeului ne-a adunat “ca pe o turma” (nu glumesc, asa ne-am simtit) si ne-a dat afara.

In drum spre muzeu ochisem un restaurant care-mi inspirase incredere – Los Chanquetes,  ce avea un meniu cu 11 euro - trei feluri de mancare + o bautura. In interior s-a dovedit a fi un local matadoresc… cu poze pe pereti, cap impaiat de taur… ”o lume apusa” cum s-ar spune. Dar mancarea destul de buna!

26 februarie 2018

Am luat micul dejun, am facut bagajele si le-am depus la receptie si ... “la picior”. Primul drum l-am facut spre gara Atocha.

Am intrat sa vedem gradina botanica improvizata, dar a meritat efortul. Palmieri, fel si fel de verdeturi imense, plante uriase, toate si-au gasit sa rasara acolo. Si tot in gara si-au gasit adapost si multe broaste testoase ca sa fie meniul complet.

Ne-am continuat drumul catre Parcul Retiro, despre care citisem si de bine si de rau. Am gasit un parc urias, cu copaci infloriti, absolut superb! Retiro inseamna retragere, de aici venind si numele parcului si al palatului care initial era cu mult in afara zidurilor orasului, dar acum orasul Madrid a inconjurat complet parcul. Isi merita numele!

Una dintre cele mai ciudate statui din parcul Retiro este cea numita El Angel Caido. Statuia este dedicata lui Satana si este probabil singura astfel de statuie din Europa.

Era o zi insorita si frumoasa si plimbarea era relaxanta. In parc erau doua lacuri: unul mai mare, care in aceea zi era plin de barci, si altul mai mititel, langa Palatul de Cristal, pe care am vazut o pereche de lebede negre.

Am intrat in Palatul de Cristal o cladire superba din sticla, asteptand cuminti sa se elibereze niste papuci (ca nu intrai altfel). Inauntru nu ne lamuream ce erau cristalele ce urmareau contururile unor litere… pana am avut o revelatie: erau picaturi de apa care straluceau ca niste cristale.

Palatul Velasquez era inchis si incet incet am ajuns la Poarta Alcala (Puerta de Alcala)

Regele Carol al III-lea, l-a platit pe arhitectul italian Sabatini pentru acest proiect. Aceasta era o poarta in stil neoclasic din granit cu trei arcade mari si doua treceri rectangulare mai mici. Fiecare dintre arcade este decorata cu un cap de leu. Partea de sus a portii este decorata cu statui. Poarta a devenit foarte repede unul dintre simbolurile Madridului.

Trecand printr-o zona de cladiri frumoase si elegante pe Calle de Alcala am ajuns in Plaza de Cibeles. In centru se afla Fuente de la Diosa Cibeles. Aceasta fantana numita dupa Cibele (sau Ceres), zeita romana a naturii, este unul dintre cele mai importante simboluri ale Madridului. Fantana Cibeles o reprezinta pe zeita intr-un car tras de doi lei.

“De fiecare data cand echipa Real Madrid castiga cate un trofeu, suporterii se aduna in jurul fantanii pentru a se bucura impreuna de succesul echipei”.

De jur imprejur se afla Palacio de Comunicaciones (Palatul Comunicatiilor), Banco de Espana, Palacio de Linares (despre care se spune ca e bantuit de spiritul primului sau proprietar care si-a facut averea in Lumea Noua).

Am servit cafeaua intr-o eleganta locatie – Hontanares, pe Calle de Sevilla, dupa care am iesit si, de la reconstructia palatelor din zona, ne-am umplut de praf din cap pana in picioare.

Se facuse teribil de cald, si pe langa ca eram inbracati cam gros, am si dat peste o serie de magazine de firma, care aveau reduceri serioase (70%) si imbracatul-dezbracatul + nervii ca suntem plinuti… ne-au molesit de tot. Dar chiar si asa, tot ne-am facut probleme ca vom avea bagaj excedentar.

Pranzul l-am luat in “all you can eat” in apropiere de Puerta del Sol, si astfel am avut ocazia sa gustam din supa de linte, din peste (dorada), si mai ales, o incredibil de buna inghetata.

Dupa ce am facut ultimele cumparaturi, ne-am recuperat bagajele si am plecat la aeroport cu autobuzul rapid. Aveam avionul la ora 21, dar ne-am gandit ca daca suntem acolo la ora 18, e numai bine. Pe cand ne aflam in autobuz (prevazut special cu locuri de tinut bagaje, in special trolere), am primit mesaj pe telefon ca avionul nostru are 2 ore intarziere. Ajunsi in aeroport, am trecut de control si ne-am pus pe asteptat. La aceeasi ora plecau doua curse Wizz, una la Timisoara, alta la Bucuresti. Cei de la Timisoara au fost norocosi, cursa lor a plecat la timp. La noi intarzierea crestea si crestea… din 2 ore s-au facut trei.. apoi patru… patru jumatate…. Si la un moment dat primesc mesajul pe telefon: “Cursa dumneavoastra a fost anulata. Ne cerem scuze!”
Bine, si? Adica ramanem acolo? Era tarziu si nu stiam pe cine sa intrebam… in plus lumea era atat de nervoasa si de nepoliticoasa!! Romani amestecati cu rromi (si cu bulgari, care patisera si ei acelasi lucru) bantuiam prin aeroport cautand.. iesirea, bagajele depuse, informatii. In sfarsit, am gasit un ghiseu (aflat in zona in care se facea check-in) care se ocupa de noi. Cu nici un chip romanii nu s-au asezat pe un singur rand. Noi reuseam sa vorbim frumos si politicos cu toata lumea (mai ales ca stiam engleza) dar cei din jur…
Ajunsi in fata, fiecare pasager era intrebat ce vrea sa faca: vrea banii inapoi (la alt curs, dar ca sa pleci cu urmatoarea cursa Tarom mai scoteam 30 euro/pers. din buzunar), sau sta pana la prima cursa Wizz la care se gasesc bilete. Noi am ales a doua varianta. Cei mai in fata au gasit bilete la acelasi avion peste doua zile, noi peste trei.

Nu stiam in ce hotel vom sta, eram obositi, flamanzi si descurajati. Am trimis mesaj catre firma de transport (la care aveam deja bilete si care trebuia sa ne duca acasa) ca nu ajungem si sa nu ne astepte, si raspunsul primit era descurajator: oricum sunt inchise drumurile si nu se circula.
Deci si daca ajungeam la Bucuresti, ramaneam acolo.

Ne-au cazat la Marriott Auditorium!!! Waw… Un hotel (destul de aproape de aeroport) cat un mini-orasel. Erau patru turnuri in care ajungeai prin patru lifturi si, ca sa ajungi de la primul la ultimul, mergeai vreo 200 metri prin hotel.. de o parte si de alta: sali de restaurant, cafenele, sali de conferinte (multe), magazine si altele.

Desi era trecut de ora 1 noaptea, personalul de la hotel ramasese pentru masa noastra. Bufet suedez...  In intelegerea cu Wizz intra cazarea pe trei zile, trei mese pe zi, transportul spre si de la hotel.. deci o mica vacanta de lux gratis.

27 februarie 2018

Dupa stress-ul din ziua precedenta, am dormit mai mult, mai ales ca micul dejun era intre orele 6:30 si 10.
Eram departe de centrul orasului si ca sa ajungem acolo, am luat shuttle-ul hotelului pana la aeroport si de acolo autobuzul rapid pana in centru.

Dupa ce finalizasem programul de vizite in Madrid in primele doua zile, aruncasem toate hartile, toate notitele, absolut tot. Deci acum ne astepta un Madrid hai-hui. Din nefericire era o zi mai ploioasa. Am incercat sa vizitam muzeul Reina Sofia dar ghinion… martea era inchis, asa ca am luat-o pe stradele, ne-am rasfatat intr-un bar cu vermut si cafea - La Maripepa, pe Calle de Jesus… ne-am plimbat incolo si incoace.

Cand vorbisem cu o prietena, imi povestise ca cel mai mult in Madrid o impresionase personalitatea lui Don Quijote, prezenta peste tot. Asa ca a fost un impuls sa vizitam Institutul Cervantes, unde erau diferite expozitii temporare – noi am prins una cu fotografii din America de Sud din perioada 1960-1970.

Am mancat la un restaurant mic, tinut de un sud-american, si acolo la o cafea am primit din partea casei o placinta tipic spaniola (cu cartofi, dar foarte gustoasa). Dar nu vroiam sa mancam prea mult, sa ne pastram pentru masa de la Marriott.

Am planificat pentru a doua zi o excursie la Toledo, si am adunat diverse informatii apropo de cel mai convenabil mod de a ajunge acolo: excursie organizata (de la 26 euro), tren, (26 euro dus-intors din gara Atocha), cursa auto locala (5,27 euro un drum, doar ca trebuia sa ajungem la statia Eliptica).

Am mai facut cumparaturi suplimentare printre care si costume de baie, pentru ca in ultima zi intentionam sa lenevim la piscina hotelului.

28 februarie 2018

A fost bine ca sotul a citit mai multe (si a si retinut!) despre Madrid si imprejurimi. Numai asa i-a putut veni ideea grozava de a vizita Toledo. Care, mie cel putin, mi s-a parut cel mai grozav oras in care am fost. S-a lipit de sufletul meu!

Am hotarat ca din aeroportul din Madrid sa plecam cu metroul. Citind pe net modul de functionare, de cumparare a tichetelor, parea complicat rau. Era cap de linie (am plecat din terminalul T4) si am gasit o doamna care ne-a ajutat sa luam un card si biletele pana la autogara Eliptica, doar ca s-a miscat asa de repede incat, la intoarcere am avut probleme ca nu retinusem ce si cum. In fine, dupa o calatorie de aproape o ora, am ajuns in autogara (care e in statia de metrou) si, dupa indicatiile din statie, am nimerit exact unde trebuia. Autobuzul direct (care facea mai putin de o ora) inca era in statie, dar noua nu ne-au ajuns 3 minute sa folosim automatul de bilete (pana la urma ne-a ajutat un baietan), dar autobuzul plecase. Am haladuit noi printre autobuze (era total interzis, dar nu stiam asta) pana ne-a recuperat un paznic si ne-a dus la peronul unde urma sa-l asteptam pe urmatorul.

Asa cum stiam si noi si asa cum arata si tabela, urmatorul (la acelasi pret, dar care facea o ora si jumatate) era peste o ora. Eu am plecat in plimbare prin centrul comercial din statie, si in cele 10-15  minute cat am lipsit, a mai venit un autobuz pentru Toledo, a luat calatorii care erau (sotul a ramas totusi…!) si a plecat. M-am hotarat sa nu mai plec nicaieri, pentru ca dupa alte 15 minute a mai venit unul, a luat cei 10-12 calatori care se stransesera si am pornit direct. In Madrid ploua (a plouat aproape tot drumul), dar spre Toledo era soare. Frumoasa zona, mai ales in perioada asta a anului.

In autogara din Toledo am cumparat o harta a cetatii si nenea de acolo ne-a explicat pe unde sa urcam, pe unde sa intram in catedrala fara sa platim, unde e zona crestina, zona araba si zona evreeasca.

Dupa ce am trecut de La Muralia (zidul de aparare) am luat-o voiniceste .... pe treptele rulante!

Era soare, dar se vedea ca abia se oprise ploaia. Am reusit sa localizam (dupa harta)  fluviul Tajo (care urma sa ajunga in Lisabona… hei o sa ajungem si noi acolo dupa 3 luni!)

Toledo a servit drept capitală vizigotă a Spaniei, până ce maurii au cucerit Iberia în secolul al VIII-lea. Sub Califatul din Cordoba, Toledo s-a bucurat de o epocă de aur. Această perioadă extinsă este cunoscută sub numele de La Convivencia, adică de co-existența unor evrei, creștini și musulmani. In 1085 Alfonso al VII-lea de Castilla a recucerit Toledo și a stabilit un control personal asupra orașului maur, ceea ce a reprezentat sfârșitul Regatului Medieval Taifa de Toledo.

Dupa ce am trecut de Plaza de Zocodover si am admirat Alcazar de Toledo din Mirador del Azor, am intrat in Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo, acolo unde ne spusese nenea (adica free), dar era intrarea pentru credinciosi (era ingradita) si nu puteam vedea catedrala in intregime.

Am vizitat un muzeu de ciudatenii (Muzeul Spaniei Magice, cu niste galerii vechi pe sub strazi), dar pana la urma am hotarat sa intram corect si in Catedrala. Adica sa platim! Evident nu ne-a parut rau, desi o parte era in renovare si nici nu am gasit tezaurul (poate pentru ca nu am stiut cum sa cautam aceasta comoara numita nonstranta). Am vazut in schimb muzeul in care se aflau picturi superbe semnate de El Greco, Goya, Rubens.

Ne-a placut, ce mai! La iesire, aveam noi idee de directia in care trebuia sa mergem, dar atat de inselatoare si de intortocheate erau stradutele incat ne tot trezeam singuri, fara alti turisti in jur. Si nici nu prea stiam pe unde suntem, eram rataciti. Am profitat ca eram in cartierul arab si am luat un ceai la o cafenea foarte … musulmana (sotul ar fi vrut bere, dar nu era posibil), un amestec de stil, forme, mirosuri, gusturi...

Am gasit si sinagoga, una dintre cele mai vechi din Europa, fiind un exemplu viu al cooperarii dintre cele 3 culturi: iudaica, araba si crestina. Ne-am strecurat cu un grup si … ne-am fofilat de la plata, dar nu m-a impresionat cine stie ce.

Dar in Toledo, in general erau deosebite atmosfera, strazile si magazinele cu suveniruri pline de sabii, cutite, pumnale si armuri si… simbolul principal: Don Quijote. Cu Sancho!

Drumul de intoarcere nu a fost spectaculos, exceptand balbaiala de la cumpararea biletelor de metrou. Cand am ajuns in Madrid era o ploaie vijelioasa de “vara” de nu-mi venea sa cred. Cel putin in aeroport (care e pe trei etaje) era o bubuiala pe acoperis!!

1 martie  2018

Relash… Micul dejun de voie….

A urmat apoi echiparea de sport sau de bazin… si piscina era aproape a noastra. Doar trei perechi de romani (tot clienti Wizz) mai bantuiau pe acolo. Si sala de sport ultraechipata era cam goala. La sauna am mai intalnit pe cativa… dar nu multi!

Spre seara, cand sa ajungem la aeroport… incepuse din nou… intarziere de o ora… De acum ne si bucuram, poate mai avem noroc de o prelungire. Nu a fost asa, dar in Otopeni am ajuns sa luam microbuzul in ultimul minut (sunasem ca venim). Drumul era incredibil de greu… iarna adevarata!!

Frumoasa Spania, cand mergi in vacanta!

Attached Files



#897
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,865
  • Înscris: 04.07.2010
Salutare !

M-am tot documentat în legătură cu apropiata călătorie la Madrid. Vom ateriza într-o luni la 17.50 şi vom pleca spre Ro lunea următoare la 18.55 (ambele - la terminal 1).
În principiu am cam înţeles cum e cu transportul cu metroul/autobuzele.
Totuşi, încă nu mă dumiresc asupra unor aspecte ce ar trebui să fie simple, aşa încât le expun aici în speranţa că prin răspunsurile colegilor le voi clarifica şi pe astea.

1. încă nu sunt hotărât dacă să folosim autobuzul expres sau nu, pt. că apartamentul în care vom sta e pe Calle Embajadores, adică destul de departe de capătul de la Atocha al autobuzului. În schimb, staţia de metrou 3 Delicias e la cca. 100 de metri de blocul respectiv dacă trec printre blocuri. Cu 2 bagaje de cală nu prea mă încântă să fac pe jos prea mult, iar cu metroul înseamnă să ne achiziţionăm deja Multi Card-urile (tarjeta multi). Se pot procura din aeroport, sau direct de la automatele din staţia de metrou ? Sau cel mai simplu este să folosim un taxi măcar la sosirea la Madrid ? Ca preţ nu e mare diferenţa, însă nu ştiu cât se taxează bagajele la taxi (ca nr. de persoane cred că e-n regulă, adică şoferul şi noi 3, dar ştiu că aşa se procedează când există şi bagaje). Cum credeţi că ar fi mai comod şi mai rapid, cu taxiul ?

2. în ce priveşte Tarjeta multi, cică  de la 1 noiembrie e obligatorie şi costă 2,50 euro, dar cică ar fi gratis dacă se cumpără împreună cu Public Transport Personal Card măcar pe o zi. Şi din a doua zi se poate încărca cu până la 3 tichete de câte 10 călătorii. Putem lua un singur card personal dacă venim cu taxiul de la aeroport, ca să luăm o singură tarjeta multi şi s-o folosim toţi 3, nefiind personală. Dar cred că ne complicăm. Nu mai bine ne luăm din prima o tarjeta cu 2,50 şi o încărcăm 3 tichete de câte 10 călătorii ?

3. nu m-am dumirit cum se socoteşte preţul unei călătorii în cazul tichetului de 10. Preţul e fix (12,20 euro), aşadar nu se mai aplică sistemul cu preţ în funcţie de nr. de staţii ?
Şi dacă schimbăm linia de metrou în cazul unei singure călătorii, cum procedăm, validăm din nou tarjeta la schimbarea metroului ? Mă gândesc să nu mănânce alte 3 călătorii (noi fiind 3 persoane). Sau la schimbare nu există aparate de validare (ca la noi, unde nu sunt porţi când schimbi metroul) ?
Cum e ?

4. în ce priveşte Madrid Card - am cochetat cu ideea de a cumpăra pe 7 zile, mai ales că soţia şi-a exprimat dorinţa să folosească un pic şi sistemul hop-on/hop-off, iar eu voi face un maraton prin muzee. Însă suntem 3 adulţi cu dorinţe diferite, sunt destule gratuităţi la diversele obiective miercuri, joi (după-amiază), sâmbătă (după-amiază) şi duminică, iar site-ul oficial nu merge neam şi habar n-am cât costă pe 1, 2, 3, 5, sau 7 zile, iar informaţiile de pe net sunt vechi (apar diverse preţuri). Pe de altă parte, iau în calcul tot mai serios o excursie de o zi la Toledo (probabil vineri) şi una de juma' de zi la El Escorial (probabil marţi), iar transportul e inclus în Madrid card. Aşa că nu ştiu încă cum vom proceda. Întrebarea este de unde se cumpără ? Se poate cumpăra din Madrid dacă ne hotărâm acolo ?

Cam atât îmi vine acum în minte.


Sănătate şi mulţumiri anticipate !.

Edited by OvidiuNS, 10 April 2018 - 20:34.


#898
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 02.10.2008

 OvidiuNS, on 10 aprilie 2018 - 20:34, said:

(...) Cum credeţi că ar fi mai comod şi mai rapid, cu taxiul ?
Daca nu e mare diferenta de pret ia taxiul pentru ca e mult mai comod. Daca incap toate bagajele in portbagaj nu-i problema, nu se taxeaza la numar. Ai verificat cat e pretul de la aeroport pana in oras? Vad ca e Tarifa 4, 30 de euro indiferent de destinatie (in interiorul centurii M-30): http://www.aeropuert...xis-barajas.htm

#899
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,569
  • Înscris: 14.04.2008
1. evident ca taxi e varianta cea mai comoda si rapida (zic!). nu stiu cum e cu plata, ma abtin.   in T1 noi n-am reusit sa descoperim unde se vinde tarjeta de transport, insa nici nu ne-am straduit. am platit soferului de la bus 200 1,5 euro/bilet. si asta a fost. la canillejas (prima statie adica) am coborat si am luat metroul nr 5. tarjeta am luat-o de la automatul din statie si am incarcat-o cu optiunea 10 calatorii.  am coborat la gran via, unde aveam cazarea.
2. cred ca mai bine va luati 2 sau chiar 3 tarjete. de ce? pai ai zis mai departe ca sunteti 3 adulti cu dorinte diferite. daca va imprastiati prin madrid sau imprejurimi, cine ia tarjeta?
3. cand schimbi linia de metrou nu sunt porti, se considera o singura calatorie. nu stiu cum se taxeaza in functie de nr de statii, insa noua o calatorie de la gran via la eliptica cu schimbare la oporto ne-a fost considerata ca ok cu T10.
4. Madrid card chiar nu ne-a interesat acum, n-am avut timp nici macar sa epuizam gratuitatile.

#900
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,865
  • Înscris: 04.07.2010
@soarce: doamna care administrează apartamentul mi-a zis că e tarif fix 25 de euro, dar probabil că între timp s-a făcut 30. Nu e mare diferenţa, fiindcă suntem 3 persoane. Cu metroul ar fi 12,66 euro dacă ne luăm tarjeta când intrăm la metrou (cu tot cu suplimente), iar cu autobuzul 200 vine 15 euro. Dacă punem în balanţă trambalatul bagajelor prin metrou (trebuie schimbat metroul de 2 ori) sau tras de bagaje pe stradă mai bine de 1 km de la gara Atocha, atunci taxiul la 30 de euro e parfum, mai ales că nu mai plătim nimic pt. bagaje (avem dreptul la 3 bagaje de cală şi 3 de mână, dar vom avea doar 2 de cală, unul de mână şi două mici, de umăr, care nici nu contează - deci zic eu că intră în portbagaj). Eu făcusem calculul cu 25 de euro, dar ce mai contează 5 euro în plus ...
Mulţumesc pt. informaţia cu bagajele !

@dariuscha: în legătură cu tarjeta, m-am mai uitat între timp şi pare că numai de la automate şi de la tutungerii se poate cumpăra. În fine, cred că m-am hotărât la taxi, aşa încât nu mai e grabă. În prima seară ne vom învârti în zona apartamentului, am văzut un market Mercadona în apropiere, aşa că abia de marţi se pare că vom începe aventura.
Apropo, luni seară cam până la ce oră sunt deschise marketurile ?

La mine va sta tarjeta, dar ai dreptate, sunt bune 2, poate are şi ea nevoie de metrou. Mă mai gândesc. De obicei, în vacanţă, când ne separăm şi fiecare face ce-şi doreşte, ne dăm punct de întâlnire tot în apropierea locului de unde am plecat. Adică mă duc cu ea în zona de shopping, o las acolo, eu mă duc şi văd un obiectiv - două, apoi mă întorc. Cel mult eu să merg cu vreun mijloc de transport. Iar cumnată-miu vrea să vadă doar muzee de artă, adică n-o să ne împărţim în 3 niciodată. Probabil va fi suficientă o singură tarjetă.
Merçi pt. confirmarea că nu există porţi, am înţeles cum e.
Plata în funcţie de nr de staţii este doar în cazul biletelor simple, de o singură călătorie. În acel caz o călătorie poate costa 1,50, 1,60, 1,70, 1,80, 1,90 sau 2 euro, în funcţie de nr. de staţii (1,50 euro este pentru o călătorie de 1 - 5 staţii de metrou, iar 2 euro de la 10 staţii în sus. Uite sursa.
Dar cu tichet de 10 călătorii cursa va costa fix 1,22 euro, indiferent cât de lungă e călătoria cu trenurile de metrou. Acum sunt lămurit deplin.
Mulţumesc mult !


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 10 April 2018 - 23:06.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate