Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea

Meserias nu mai vine sa termine l...
 Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...

A fost adoptata legea privind alc...
 La multi ani Costi

Vreau sa ofer imprumut pentru con...

Usa de garaj la o magazie existenta

The worst of evil (2023)
 Proiect de lege: Romanii vor achi...

Dopuri / casti amortizare zgomot ...

Ce componente trebuie sa schimb d...

2 job-uri de 8 ore simultan.
 

Dezastru în România

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
68 replies to this topic

Poll: Care este cauza dezastrului? (45 member(s) have cast votes)

Care este cauza dezastrului?

  1. Ineficienta autoritatilor (foste si actuale) (15 votes [33.33%])

    Percentage of vote: 33.33%

  2. Fenomene meteo extreme (6 votes [13.33%])

    Percentage of vote: 13.33%

  3. Fenomene meteo extreme + ineficienta autoritatilor (23 votes [51.11%])

    Percentage of vote: 51.11%

  4. Nu stiu (1 votes [2.22%])

    Percentage of vote: 2.22%

Vote Guests cannot vote

#1
Radu161

Radu161

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 344
  • Înscris: 14.03.2005
Articol preluat de pe www.kappa.ro.

Romania, maturata de ape dintr-o granita in alta
  
Prognoza meteo pentru urmatoarele zile este alarmanta. Ploile torentiale vor traversa Romania de la Vest la Est. Directorul ANMH, Ion Sandu, a anuntat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca se vor inregistra cantitati de apa cuprinse intre 10 si 15 litri pe metru patrat. Raul Timis este deja cu 91 de centimetri peste cota de atentie si are tendinte de crestere continua. Autoritatile asteptau ca nivelul raului sa scada cu cel putin 30 de centimetri, pentru a crea unele brese in in baraje si a permite astfel apei sa iasa din zona inundata.

Aici, 2.359 de case au avut deja de suferit. 650 dintre acestea sunt distruse in intregime, dar numarul lor creste de la ora la ora, pentru ca zidurile nu mai rezista apei. Construite din chirpici, ele se darama ca niste castele de nisip, sub ochii ingroziti ai sinistratilor. Nivelul apei este in crestere la fel de alarmanta si pe raurile Olt, Jiu, Ialomita, Prahova, Buzau, Siret, Trotus, Bahlui sau Barlad.

Un week-end de cosmar

Doua vieti pierdute, sate izolate de lume, case luate de ape, oameni ramasi fara adapost, poduri distruse, terenuri agricole inundate, alunecari de pamant, drumuri inchise. Toate aceste revarsari au lovit in week-end Romania. In judetul Buzau, au cazut 128 de litri de ploaie pe metru patrat si s-au creat viituri care au distrus totul in calea lor.

Orasul Sulina poate fi inundat in orice moment

Ruperile de nori care au avut loc acum doua zile au facut sa creasca alarmant nivelul Dunarii. O viitura formata pe parcursul extern al Dunarii, care deja a intrat in tara, pe 13 mai va depasi cota maxima cu 15 centimetri, ameninta orasul Sulina. La aceasta se vor adauga debitele raurilor interioare care vor creste in urma ploilor torentiale din zilele urmatoare, ceea ce va face ca in zona judetului Tulcea nivelul fluviului sa depaseasca cota de pericol.

Podul "european" de la Maracineni sta sa pice in raul Buzau

Podul de la Maracineni, din municipiul Buzau, atrage in permanenta cateva zeci de curiosi, care stau pe diguri de o parte si de alta a raului si se uita la cei doi piloni inclinati. Pronosticurile pe care le dau cei stransi pe marginea podului nu sunt optimiste. "Piciorul ala pica. Nu din cauza viiturii, ci pentru ca avea o groapa de vreo 15 metri la baza. Cand eram mic veneam si faceam baie aici. Inainte era o statie de pompare care tragea apa. Dupa 1992, statia nu a mai functionat, dar nimeni nu a venit sa intareasca piciorul podului", ne-a spus un localnic.

Cateva minute, ieri seara, prefectul judetului si un reprezentant al Ministerului Transporturilor si Constructiilor s-au oprit sa evalueze situatia: au coborat din masinile luxoase, au urcat pe dig, si-au bagat mainile in buzunar si au privit in zare cateva minute, s-au urcat in masini si au plecat mai departe. Cele doua picioare ale podului care face legatura intre Muntenia si Moldova s-au inclinat sambata seara in urma viiturii. Acum, circulatia pe pod a fost oprita, iar politistii postati la ambele capete ii indruma pe soferi pe rute ocolitoare. Oamenii sunt nevoiti sa se intoarca din drum, iar ocolul e mai lung cu o ora si jumatate.

Dupa cum declara directorul Administratiei Nationale "Apele Romane", podul de la Maracineni trebuia sa reziste la 2.000 metri cubi de apa, dar nu a facut fata nici la cei aproape 700 metri cubi cati au fost in noaptea de sambata. Podul se afla pe un coridor paneuropean de trafic si suporta, zilnic, 16.000 de autovehicule. Prefectura a cerut Armatei sa construiasca un pod de pontoane in zona.

"Aversa" avea pe stoc pompe pentru evacuarea apei, dar au fost preferate cele din Ungaria

Autoritatile din judetul Timis au asteptat mai bine de trei saptamani pentru a incepe operatiunile de evacuare a apei din zonele inundate, pana cand au venit pompele din Ungaria, in ciuda faptului ca astfel de utilaje exista si in Romania, transmite corespondentul Rompres. Vicepremierul Gheorghe Seculici a declarat luni, la Timisoara, ca intreprinderea Aversa din Bucuresti produce si chiar are pe stoc pompe de dimensiunile celor 20 aduse duminica din Ungaria, firma fiind dispusa sa puna la dispozitie aceste utilaje.

Sinistratilor din Timis li se ofera 1.100 de locuinte

Aproximativ 1.100 de locuinte vor fi construite pentru sinistratii din judetul Timis, a anuntat Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul MTCT. Modelul standard va fi prezentat saptamana viitoare. Casele vor fi ridicate de catre ANL din fondurile de 20 milioane euro alocate de catre Executiv. Alte 2.000 de case avariate partial urmeaza sa fie reparate din aceleasi fonduri. Termenele prevazute pentru predarea "la cheie" curg din 30 octombrie.

Refacerea zonelor inundate - numai cu materiale de constructii certificate

Materialele de constructii donate de diverse firme pentru refacerea zonelor afectate de inundatii vor putea fi folosite pentru ridicarea de noi case numai daca detin certificate de calitate. Cele pentru care nu exista asemenea certificate vor fi utilizate in anexele gospodaresti, a anuntat Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului (MTCT). Valoarea materialelor de constructii folosite pentru reconstruirea si repararea locuintelor afectate de ape urmeaza sa fie scazuta din devizul lucrarii.

Ajutor american pentru sinistrati

Ambasada Statelor Unite a acordat 550.000 de dolari pentru ajutorarea victimelor inundatiilor "si va continua sa colaboreze cu Guvernul pentru a-i ajuta pe cei afectati", a anuntat ieri Roger Garner, directorul misiunii USAID in Romania. Sprijinul american s-a concretizat in prima instanta in ajutoare de urgenta in valoare de 50.000 de dolari si a constat din apa si filtre de purificare a apei, articole de igiena personala, hrana si dispozitive de incalzire. "Ulterior am mai gasit 500.000 de dolari, care vor insemna ajutoare directe pentru fermierii afectati". Banca Mondiala va acorda 11 milioane de dolari pentru refacerea infrastructurilor distruse de inundatii, a anuntat luni, la Palatul Victoria, vicepresedintele regional al BM, Shigeo Katsu, dupa o intrevedere cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Judetul Alba are doar trei barci de salvare in caz de inundatii

Doar trei barci sunt disponibile in judetul Alba pentru interventie in cazul unor inundatii puternice, si anume doua ale Politiei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si una a Primariei municipiului Alba Iulia, transmite corespondentul Mediafax. Subprefectul de Alba, Clement Negrut, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca a cerut o analiza ampla privind pericolul producerii unor inundatii in judet, precum si o verificare a barajelor de pe lacurile de acumulare. Lacurile de acumulare din Alba au inca rezerve suficiente pentru evitarea unor calamitati in cazul unor ploi puternice in perioada imediat urmatoare.

La inceputul primaverii, inundatiile au produs pagube de peste 31 miliarde de lei in judetul Alba, cea mai afectata fiind infrastructura rutiera, valoarea pagubelor facute de ape drumurilor judetene si locale fiind de peste 24 miliarde de lei. In judetul Alba au fost inundate peste 1.300 de hectare de culturi agricole si pasuni, peste 20 de kilometri de drumuri judetene, 800 de metri de drumuri comunale, precum si mai multe gospodarii si strazi.

Sursa: Adevarul

Concluziile le trageți singuri.

#2
Adonis

Adonis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 806
  • Înscris: 13.03.2004
salutare,


multumim pentru straduinta lu matale de a ne pune in fata ceea ce antena 1 maninca de 2 saptamani. insa chestionarul nu cred ca este complet. ca dupa cum s-a dat "shara in tara" prin presa.. faptul ca o parte din "caramizi" (de bani sau de ce-o fi) in loc sa se duca la diguri s0au dus la vilele fostilor grei ai tarii.

Deci la prima optiune ar trebui facut un spil si bagat: ineficianta fostilor guvernanti, optiunea 2: ineficienta actualilor guvernanti.

Eu cred ca cel PSD atat de avid de banet e vinvot in procent de 80%. 10% autoritatile locale si 10% actualii guvernanti. Parerea mea.

#3
add

add

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,146
  • Înscris: 09.09.2003
ce tare: "cine e vinovat?"

bunul Dumnezeu, cine sa fie...  Tu esti vinovat ca ai marita gaura de ozon!

#4
Pollux

Pollux

    Mandru ca sunt barbat alb, crestin, heterosexual si liberal-cons

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,339
  • Înscris: 28.02.2005
Prost facut poolul. Nu am avut ce vota. Vorba lui add, vinovati suntem toti pentru ca poluam.

Intrebarea corecta era: Cum trebuia actionat dupa dezastru de catre autoritatile statului si de catre societatea civila?

#5
Radu161

Radu161

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 344
  • Înscris: 14.03.2005
Recunosc, nu prea am avut inspirație. L-am făcut în graba.
Totuși, eu propuneam o altă idee: dacă astea au fost fenomene extreme sau dacă dezastrul s-a produs din cauza neglijenței oamenilor. și dacă e din cauza neglijenței oamenilor, a cui este vina.
Mai vroiam să aduc în discuție subiectul tornadei de la Movilești. Până acum câțiva ani, fenomenul era necunoscut la noi în țară. Totuși, în ultimii 3 ani s-au produs 3 astfel de evenimente, parcă din ce în ce mai grave (ca distrugeri).

#6
shobi

shobi

    dabăl iu ti ef?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,945
  • Înscris: 18.01.2005
ciudat totusi de unde e atata apa ...
o fi de la cutremurul produs destul de recent in zona banatului ??  :huh:
nu putem decat sa ne dam cu parerea ... -_-

#7
Radu161

Radu161

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 344
  • Înscris: 14.03.2005

shobi, on May 10 2005, 22:55, said:

ciudat totusi de unde e atata apa ...
o fi de la cutremurul produs destul de recent in zona banatului ??  :huh:
nu putem decat sa ne dam cu parerea ... -_-

<{POST_SNAPBACK}>


Care cutremur?
Ultimul cutremur care a fost în România, s-a produs în Vrancea acum câteva zile și a avut magnitudinea de 4.3 pe scara Richter.
Oricum, nu cred că un cutremur ar putea produce o astfel de inundație.
Singura explicație ar fi că după cutremur apa freatică a ajuns mai aproape de suprafață, iar pământul nu a mai putut absorbi apa din precipitații. Dar asta e teorie făcută acum, în 2 minute, așa că nu trebuie neapărat să-i dați crezare.
Totuși, eu n-am auzit de nici un cutremur în zona Banatului.

#8
Skodaru

Skodaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,058
  • Înscris: 02.02.2005
end of the world, I tell you! this is a sign!!!

#9
mufa

mufa

    Porc misogin

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,799
  • Înscris: 13.01.2005
Inginerii de poduri sunt vinovati :D

#10
Cimpoaca

Cimpoaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 778
  • Înscris: 24.02.2005

Skodaru, on May 11 2005, 09:14, said:

end of the world, I tell you! this is a sign!!!

<{POST_SNAPBACK}>


Eventually stupidity kills!
Ultimul copac de pe Insula Paștelui a fost doborât de un om care știa că taie ultimul copac...
Probabil că proverbul cu tăiatul crăcii de sub fund de acolo își are originea.

#11
Adonis

Adonis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 806
  • Înscris: 13.03.2004

add, on May 10 2005, 19:49, said:

Tu esti vinovat ca ai marita gaura de ozon!

<{POST_SNAPBACK}>



  :lol:   Nu ma ca tu nu folosesti instalatii de aer conditionat sau nu te plimbi cu masina. :D

#12
Cimpoaca

Cimpoaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 778
  • Înscris: 24.02.2005
edit:
Cea mai mare dovadă de imbecilitate mi se pare că dacă un prost își dă foc la casă, dacă își bate nevasta și copiii și-și aruncă la tomberon avortonul, dacă alt cretin își rupe piciorul sau naște copii cu etilism fetal etc dă vina pe blestemele strămoșilor, pe Dumnezeu and all that shit!
Dacă ia potul la poker sau la 6 din 49, tot Dumnezeu e de vină. Dacă pierde Steaua, tot Dumnezeu e de vină, dacă câștigă Rapidul, evident tot Dumnezeu...
E incredibil cât de preocupat e Dumnezeu să fie român și cât de insensibil e Diavolul la propriile noastre greșeli...

#13
bb_dima

bb_dima

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,300
  • Înscris: 12.04.2005
Nu inteleg... Pe topicul asta se discuta ce masuri ar trebui sa ia autoritatile centrale si locale pentru ca de astazi inainte sa nu se mai produca nici o calamitate naturala?
Sau masurile necesare ca de azi inainte calamitatile naturale sa nu mai duca la moartea/ranirea nimanui, precum si la pagube materiale zero?

#14
Cimpoaca

Cimpoaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 778
  • Înscris: 24.02.2005

bb_dima, on May 11 2005, 10:12, said:

Nu inteleg... Pe topicul asta se discuta ce masuri ar trebui sa ia autoritatile centrale si locale pentru ca de astazi inainte sa nu se mai produca nici o calamitate naturala?
Sau masurile necesare ca de azi inainte calamitatile naturale sa nu mai duca la moartea/ranirea nimanui, precum si la pagube materiale zero?

<{POST_SNAPBACK}>


Calamități naturale se vor mai produce și din păcate cu tot mai mare amploare, nu asta e problema, problema e că în timp ce unii își smulg părul din cap, alții se epilează la coaie...

#15
bb_dima

bb_dima

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,300
  • Înscris: 12.04.2005

prostulplanetei, on May 11 2005, 09:17, said:

Calamități naturale se vor mai produce și din păcate cu tot mai mare amploare, nu asta e problema, problema e că în timp ce unii își smulg părul din cap, alții se epilează la coaie...

<{POST_SNAPBACK}>

Imi place de tine cand esti serios si amuzant in acelasi timp...  :lol:
A fost prin 2001 sau 2002 un uragan teribil in Florida, a nivelat toate casele de pe coasta, iar reporterii NBC au filmat oamenii iesind de sub subsoluri zambind si facand semnul victoriei cu mana, fiindca erau in viata. Tu stii de ce nu-si smulgeau parul din cap?

#16
mufa

mufa

    Porc misogin

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,799
  • Înscris: 13.01.2005

bb_dima, on May 11 2005, 10:31, said:

Tu stii de ce nu-si smulgeau parul din cap?

<{POST_SNAPBACK}>

Ca aveau asigurare ? :D

#17
Radu161

Radu161

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 344
  • Înscris: 14.03.2005

bb_dima, on May 11 2005, 09:31, said:

Imi place de tine cand esti serios si amuzant in acelasi timp...  :lol:
A fost prin 2001 sau 2002 un uragan teribil in Florida, a nivelat toate casele de pe coasta, iar reporterii NBC au filmat oamenii iesind de sub subsoluri zambind si facand semnul victoriei cu mana, fiindca erau in viata. Tu stii de ce nu-si smulgeau parul din cap?

<{POST_SNAPBACK}>

Aveau asigurări la case. Așa că a doua zi venea inspectorul de la asigurări, evalua pagubele (daca avea ce să evalueze), banca le dădea banii și a treia zi deja începeau reconstrucția casei.
La noi, oamenii nu sunt obișnuiți cu astfel de sisteme. Astfel, în loc să se ducă să-și ia banii de la bancă, ei așteaptă ajutoarele de la stat (pentru că de 60 de ani se procedează așa) și plâng după "agoniseala de o viață".

#18
Cimpoaca

Cimpoaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 778
  • Înscris: 24.02.2005

Radu161, on May 11 2005, 10:37, said:

Aveau asigurări la case. Așa că a doua zi venea inspectorul de la asigurări, evalua pagubele (daca avea ce să evalueze), banca le dădea banii și a treia zi deja începeau reconstrucția casei.
La noi, oamenii nu sunt obișnuiți cu astfel de sisteme. Astfel, în loc să se ducă să-și ia banii de la bancă, ei așteaptă ajutoarele de la stat (pentru că de 60 de ani se procedează așa) și plâng după "agoniseala de o viață".

<{POST_SNAPBACK}>


Dragă Radu, nu cumva la noi oamenii nu prea sunt obișnuiți să aibă bani, ca să economisească sau să pună deoparte sau să se asigure?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate