Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Sosuri diverse
Ultima postare: aug 22 2009 16:47, Inițiat de
Dari@
, aug 07 2009 13:44
·
0
#1
Publicat: 07 august 2009 - 13:44
Sos tango
Se face o maioneza deasa. Se adauga mult piper, boia de ardei iute, zeama de la 2 lamai. se oparesc 2 rosii si se curata de pielite si se taie pe lat in doua. se scot semintele si se pun intr-o sita sa se scurga apa. Se amesteca pulpa rosiilor cu maioneza. Nu am cantitatile pentru ca reteta e copiata dintr-o carte de pe la inceputul secolului. :P |
#3
Publicat: 07 august 2009 - 18:41
Sos italian
Se pun la fiert o legatura de patrunjel, o ceapa, o capatana de usturoi, o mana de ciuperci - totul taiat marunt. Se fierbe la foc mic cu un pahar de vin alb. Dupa 20 de minute se adauga sare, piper, o lingurita de ulei. Cand se serveste se leaga cu putin unt. Merge la aperitive pe baza de ou umplut, la fripturi de pasare, la peste prajit. |
#4
Publicat: 09 august 2009 - 13:24
Sos ravigot
500 g maioneza, o mana de patrunjel verde, cateva fire de tarhon, 3-4 castraveti murati, o ceapa mica. Castravetii se toaca marunt si se storc de zeama apoi se adauga la maioneza. Dupa aceea se incorporeaza patrunjelul tocat, tarhonul si ceapa taiata fin. Se foloseste la preparate din oua si peste, dar este si sosul de baza la un fel de mancare numit salata frantuzeasca, la care pe langa acest sos se adauga o mana de ciuperci din conserva fierte si taiate cubulete mici plus piept de pasare la gratar taiat de asemenea bucatele mici. Salata se orneaza cu cateva jumatati de maslina. |
#5
Publicat: 09 august 2009 - 17:59
Sos olandez
500 g unt, 20 ml suc de lamaie, piper, sare, 4 oua. Se bat galbenusurile cu putina apa rece. Se adauga untul topit si clarificat (se scoate spuma alba de deasupra), sarea, piperul, si zeama de lamaie, amestecandu-se mereu. Se serveste imediat la preparate din peste. (recunosc ca nu am facut niciodata aceasta reteta; mi se pare mult prea mult unt, dar asa am copiat-o dintr-o carte de bucate mai veche) |
#6
Publicat: 11 august 2009 - 20:53
Mă miluiește și pe mine careva cu o rețetă de sos pentru creveți? Am păpat mai demult ceva cu sos alb, cu bucățele mici de șuncă și cu ananas și a fost bun. Din câte îmi amintesc, vinul alb l-am servit separat, din pahar, dar nu bag mâna în foc că nu a intrat și în sos un pic. Desigur, mă refer numai la rețete testate și aprobate, că de gugăleală m-am săturat.
|
#10
Publicat: 12 august 2009 - 17:41
Merzel, on 11th August 2009, 21:53, said: Mă miluiește și pe mine careva cu o rețetă de sos pentru creveți? Sos remulad (corect se scrie remoulade, cred) 400 g maioneza, 2 oua, 200 g castraveti murati, 15 ml otet, mustar, o leg. de patrujel verde, una de tarhon, piper. Castravetii murati se toaca marunt. Se fierb ouale tari, se curata si se maruntesc si ele. Tarhonul si patrunjelul se spala si se taie marunt. Toate ingredientele se incorporeaza usor la maioneza. Se recomanda la mancaruri din oua si peste. Cu asta sper ca am terminat cu sosurile cu maioneza :rolleyes: trec la celelalte. Am o reteta de sos aperitiv in care se pun chiftelute. O nebunie, nu alta [ http://www.thescubasite.com/smile/tongue/tongue0022.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
|
#12
Publicat: 14 august 2009 - 10:48
ziceam de o salata berlineza (asa mi-a spus persoana de la care am reteta ca se numeste, insa vad ca pe net salata berlineza apare altfel) in varianta personalizata.
reteta standard: pentru o persoana se considera 4-5 chiftelute si o ceapa de marime mijlocie. se fac chiftelute mici, fiecare dupa gust. cam 20 de bucati pentru 4 persoane. apoi se taie fideluta 4-5 cepe mijlocii si un gogosar sau un ardei rosu si se dau cateva clocote intr-un amestec de apa cu otet (de preferinta jumatate apa/jumatate otet) si sare pana cand ceapa se moaie. dupa asta se scurge apa si se lasa ceapa si ardeiul la scurs bine intr-o strecuratoare sau pe un fund de lemn. intre timp se face o maioneza (fiecare cum stie, de exemplu unii fac dintr-un galbenus fiert si unul crud, altii doar din galbenus crud), cam cateva linguri pline, cu care se amesteca ceapa si ardeiul fierte si scurse, se adauga sare si piper dupa gust si se incorporeaza usor cu chiftelele. cu cat ceapa este mai bine scursa, cu atat sosul iese mai vartos. varianta mea: eu nu mai faceam maioneza ci un sos alb (roux, cum ii zice iordake :D ) din putin ulei cu o jumatate de lingurita rasă de faina stins cu o ceasca din zeama in care a fiert ceapa. iese un amestec mai zemos, dar nu atat de gras, si la fel de gustos. |
#13
Publicat: 14 august 2009 - 22:27
lucifer00, on 12th August 2009, 18:44, said: Super merci, Daca imi ziceai pe scurt UZO , acea bautura specifica grecilor, te scuteam de cautari :)) E cam tare in esenta. Dar cred ca iese un sos super. Scuze de offtopic. Continuati cu sosurile sa mai invatam si noi cate ceva :D |
#14
Publicat: 15 august 2009 - 10:32
sos pt gratar
ingrediente 2-3 rosii potrivite 1 capatana de usturoi busuioc ulei sare piper eventual un ardei iute pt cine prefera sosurile mai iuti se pun rosiile, ardeiul si capatana de usturoi pe gratar si se coc uniform (atentie la usturoi sa nu il areti prea tare) dupa care se despieliteaza rosiile si se toaca marunt impreuna cu usturoiul intr-un castron cu putin ulei, sare, piper, busuioc dupa gust si ardeiul iute. se poate face si acasa caz in care se poate drege si cu un pic de smantana si un strop de mustar cu boabe in el. |
#15
Publicat: 15 august 2009 - 21:00
sos dobrogean (pentru ca l-am invatat de la o batrana din Dobrogea cand eram stagiara) picant
intr-o tigaie cu coada, si capac, se pun cateva rosii spalate sa se prajeasca in ulei, cu capacul pe ele, pana se innegreste coaja. separat se curata un catel de usturoi (sau dupa gust cat de mult sau de putin picant vreti sa fie sosul) si se toaca bine bine cu putina sare. cand rosiile s-au prajit, se iau cu grija din tigaie - uleiul se pastreaza - se curata de pielitele innegrite, se zdrobesc cu furculita si se paseaza ca un piure prin strecuratoare pana se separa de seminte. sosul astfel obtinut se sareaza, se pune si un praf de piper daca vreti, se amesteca in el usturoiul si uleiul din tigaie in care au fost prajite rosiile. este ceva nemaipomenit de gustos. :greedy: se foloseste la friptura de pui, dar se poate manca exact asa cum se prezinta, cu paine, ca mancare de post. |
|
#18
Publicat: 17 august 2009 - 16:50
alexpet, on 16th August 2009, 12:51, said: rosiile se prajesc intregi? da. si daca le speli (batrana mea gazda nu le spala) trebuie sa le stergi foarte bine de apa. on: sos de marar: se prajeste usor in ulei o ceapa taiata marunt. se stinge cu o ceasca sau doua de apa si se adauga o legatura de marar tocat si sare sau delikat, dupa gust. se lasa sa fiarba mararul in cateva clocote, cu un capac pe tigaie. se foloseste cu pui fiert sau prajit. Editat de Dari@, 17 august 2009 - 16:52. |
Anunturi
▶ Utilizatori activi: 1
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi