Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!

electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...
 Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...

Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint
 Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity
 Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11952 replies to this topic

#5563
andutza15

andutza15

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 562
  • Înscris: 13.09.2014
stie cineva care e dif dintre un hidrofor multietajat si unul normal?
la modelele de la "calpeda" scrie ca sunt multietajate

#5564
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Viceroy56 stai ca nu inteleg niste chestii:
1. Sunt mai multe feluri de vase de expansiune? Adica asta nu e ca ala pus pe hidrofor? La ala cand ii refac presiunea, aerul nu intra in perna? Tu zici ca aerul intra in vas si apa in perna? Pai ventilul ala nu e cuplat la perna/basica si noi nu umflam basica?

2. Cred ca are supapa de sens (nu mai cobor la ora asta in camera tehnica) dar imi dau seama ca are pt ca atunci cand i-am refacut presiunea, a curs apa rece. Cum am facut? Am inchis robinetul de dinainte de vas ca sa nu mai intre apa in el si l-am golit de la supapa asta pusa pe el; daca nu avea supapa de sens, ar fi trebuit sa vina apa fierbinte din boiler si sa curga. Dupa ce l-am golit, am bagat compresorul si l-am facut la 2 bari apoi am deschis inapoi robinetul de dinaintea lui.

3. Boilerul nu am vazut sa aiba o supapa de siguranta. Probabil d-asta e pus vasul asta si supapa asta de 6 bari.

Si acum imi vine in minte si urmatoarea intrebare: daca exista aceasta supapa de sens si deci apa din boiler (incalzita, care isi mareste volumul etc) nu va ajunge niciodata in acest vas......ce rost mai are el?

Edited by Intel, 02 June 2016 - 00:52.


#5565
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Cand faci presiunea in vasul hidrofor de fapt bagi aer intre membrana si peretele metalic. In gol membrana este comprimata de acest volum de aer introdus. In timpul functionarii cand pompa baga presiune apa incepe sa intre in interiorul membranei incercand sa o umfle (umple), iar aerul din spatele acesteia se opune. Cand presostatul da comanda de oprire la o anumita presiune (care este mai mare decat cea a aerului ce inconjoara membrana) apa stocata in aceasta se poate utiliza in continuare ajutata fiind de aceasta data de acel aer, care acum comprimat fiind , incepe sa se extinda si goleste apa din membrana.
Cam asa arata pe scurt un ciclu de functionare.

Ventilul est prins de partea metalica si nu are comunicare cu membrana.

MEMBRANA = burduf, basica, perna

 andutza15, on 01 iunie 2016 - 21:14, said:

stie cineva care e dif dintre un hidrofor multietajat si unul normal?
la modelele de la "calpeda" scrie ca sunt multietajate
Daca este multietajat cu pompa de suprafata, are doar avantajul ca poate asigura o presiune mai mare de lucru si un debit mai bun. Pe partea de aspiratie lucreaza la fel ca un ul obisnuit.

Edited by keta, 02 June 2016 - 01:03.


#5566
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 Intel, on 02 iunie 2016 - 00:43, said:


Daca supapa picura si acum, incearca sa o deschizi de citeva ori ca sa purjezi un pic de apa. Posibil sa fi prins ceva mizerie si daca purjezi sa scapi de ea.
Este posibil si sa fie defecta supapa si sa fie nevoie sa o inlocuiesti.

La intrarea in boiler ar trebui sa ai asa:
- Prima data vine robinetul,
- Apoi supapa de sens
- Dupaia 3 teuri in care vin bagate urmatoarele : robinet golire, supapa se siguranta 6 bar (sau 8 bar) si vasul de expansiune. Ordinea la astea 3 nu conteaza.

In vasul de expansiune nu se baga 2atm de aer si nici nu se baga aer cit scrie pe etichete. Aerul se baga in functie de cu totul alte criteri. Se baga 0,9 din presiunea de lucru.
In cazul tau:
- La ce presiune ai setat sa porneasca hidroforul ?
- Spre exemplu, daca este setat sa plece la 2,5bar , atunci in vas bagi 2,5x0,9=2,25atm aer.
- Probabil ca la tine sa nimerit sa fie bine ca ai bagat 2 atm
- Poti baga si mai mult de 2 atm daca vrei. Dar sa nu depasesti presiunea de pornire a hidroforului. Adica daca hidroforul pleaca la 2,5bar, poti baga in vas maxim 2,4 atm

Posibil sa ai un vas de expansiune prea mic.
- Ce capacitate are boilerul ?
- Ce capacitate are vasul de expansiune ?
- Ce culoare are vasul de expansiune ?
- La citi bari scrie pe eticheta vasului ca rezista ? (undeva pe eticheta vasului scrie PM = .... )

Edited by florin71_skoda, 02 June 2016 - 08:54.


#5567
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Raspund diseara complet ca acum nu am timp si sunt si pe telefon.
Cert e ca de 6 ani de cand am instalatia:
- cum am zis, n-am refacut eu presiunea niciodata pana acum ci doar cei care au venit sa faca revizia la centrala
- si, cu toate ca probabil a fost cam rar adica o data pe an, nu a picurat niciodata si nici nu a inceput sa curga sa ma "inunde" cum s-a intamplat acum o luna
- cand veneau ziceau ca e plin vasul de expansiune si trebuie refacuta perna; o refaceau dar niciodata n-am fost atent si n-am intrebat ce presiune baga
- ultima data au venit in septembrie sau octombrie 2015 si atunci am intrebat daca baga cat scrie adica 2 bari si stiu ca mi-a zis altceva (ca eu eram obisnuit de la cel de la hidrofor unde ii fac la 2 bari, cat scrie pe el)
- la asta nu am facut ca na, nu imi dadeam seama cand se umple pt ca nu se intampla nimic (scaderi de presiune, picurari etc) si faceau cand veneau la centrala
- deci ulrtima data i-a facut presiunea in sept-oct 2015 si acum veeo luna m-am trezit cu inundatia (nu a picurat ci direct curgea pe la supapa)
- asa ca, ce am facut eu acum o luna (ce am zis si mai sus): inchis robinetul de dinainte de vas sa nu mai intre apa in el, scos toata apa din el pe la supapa de 6 bari; umflat perna la 2 bari, dat drumu inapoi la robinet; rezultat: picura cate o picatura la....30 de sec astfel incat se umple o galeata la vreo sapt

Revin pe seara cu raspunsuri la intrebatile tale, Florin.
Multumesc!

#5568
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Florin, revin cu raspunsurile la intrebarile tale:
- hidroforul porneste la 2.7 bari
- boilerul are 500 litri
- da, vasul de expansiune este mic; am inteles ca trebuie sa fie 10% din cate are boilerul (deci 50 litri); imi aduc aminte de poveste, initial in proiect a fost un boiler de 300 litri apoi s-au facut niste modificari in proiect si s-a pus un boiler de 500 dar vasul de expansiune nu l-au mai modificat; o greseala din partea celui care a facut proiectul dar care poate fi oricand rezolvata; in consecinta, vasul are doar 24 litri (vezi poza); dar cum ziceam, 6 ani n-a fost nicio problema
- rosu (vezi poza)
- 8 bari (vezi poza)

Acum vin intrebarile mele:
1. Daca porneste la 2.7 bari inseamna ca eu il pot incarca la 2.4 bari (2.7 x 0.9 = 2.43). Fac asta si cu vasul de expansiune al hidroforului si cu vasul asta de expansiune pus pe boiler/apa calda?
2. Ce se poate intampla ca este asa mic? Se duce presiunea din el mai repede si deci trebuie facuta presiunea de fapt mult mai des? Daca da, cand imi dau seama ca trebuie sa o fac? Exceptand ca ciocan in el, vad ca e greu etc.

Cat despre portiunea de instalatie, este sa zic un pic altfel: pe teava asta de apa rece de alimentare a boilerului este un robinet apoi supapa de sens apoi iar un robinet (probabil au pus asa astfel incat sa inchizi ambele robinete si sa poti umbla la supapa sau cand vrei sa o schimbi), apoi se continua teava si pana sa intre in boiler, se face un T si din teul asta pleaca teava care se duce in fundul vasului de expansiune si pana sa intre in vas mai este un T pe care este pusa supapa de siguranta de 6 bari. Nu stiu la care "robinet golire" te referi dar golirea vasului se face pe la supapa de siguranta iar robinetul de golire a boilerului (la nevoie) il are pe el, pe boiler.

Attached Files



#5569
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Daca vasul rezista la 8 bar, inseamna ca nu poti pune supapa mai mare de 6 bar, (era bine daca vasul rezista la 10 bar)
Nu este bine sa golesti vasul pe la supapa de siguranta. Daca umbli de prea multe ori la ea se strica. Plus ca atunci cind refaci presiunea in vas trebuie sa fi sigur ca este deschisa la maxim si ca nu se inchide din greseala pina ce termini cu vasul.
Vasul intradevar este cam mic. Asa ca baga mai mult aer in el. Baga cam 3 atm. (am uitat sa te intreb la cit se opreste hidroforul)
La hidrofor poti baga 2,5 atm daca zici ca pleaca la 2,7bar

---
- Hidroforul are peste 2,7bar si cind deschizi robinetul boilerului, automat si in boiler ai peste 2,7bar
- Tu in vasul de expansiune a boilerului ai bagat doar 2 atm. Asta inseamna ca atumci cind deschizi robinetul si trece presiunea din teava/boiler de 2bar, automat intra apa in vas.
- Daca hidroforul tau pleaca la 2,7 si se opreste la un 3,5 inseamna ca tu bagi in vasul boilerului intre 4,6 si 8 litri de apa cu hidroforul (daca ai in vas 2atm aer)
- Asta inseamna ca atunci cind te apuci de incalzit boilerul, tu deja ai in vas bagati un aproape 8 litri de apa.
- Apa din boiler prin incalzire o sa-si mareasaca volumul si trebuie sa intre in vasul ala mic care este deja ocupat cu 8 litri de apa.
- Dar daca tu bagi in vas 3 atm aer, atunci o sa intre mai putina apa la rece chind deschizi robinetul de intrare boiler.

-----
Cel mai bine ar fi sa bagi aer in vas, cam cit ai presiunea de oprire a hidroforului ca sa poti folosi cit mai mult din el cind incalzesti boilerul.

Edited by florin71_skoda, 02 June 2016 - 23:14.


#5570
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Hidroforul se opreste la 4.2 bari (daca ti se pare prea mare atunci probabil e pt ca apa trebuie impinsa de la camera tehnica care e la subsol pana la mansarda adica etaj1+mansarda).

Deci sa bag in vasul de expansiune al hidroforului 2,5 bari si in vasul de expansiune al boilerului 4,2 bari?

Cat despre golirea vasului, n-am pe unde s-o fac prin alta parte, doar pe la supapa.
Pai stai, si zici ca atunci cand bag aer in vasul boilerului, trebuie sa tin supapa aia deschisa cu mana?
Corespondent, cand fac presiunea la vasul hidroforului, trebuie sa las un robinet de apa rece deschis? (bineinteles dupa ce am scos toata apa din vas/instalatie adica nu mai curge nimic la robinetul de apa rece)

Edited by Intel, 03 June 2016 - 17:26.


#5571
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
- in vasul de expansiune al hidroforului baga 2,5 atm (daca hidrofoeul pleaca la 2,7 bar)
- in vasul de expansiune al boilerului ajunge un 4 atm ca altfel te apropi prea mult de cei 6 bar ai supapei.

Este cam mult la hidrofor oprirea la 4,2 bar. Deasemenea este mare si ecartul de la 2,7bar pina la 4,2 bar (adica 1,5 bar). Nu te deranjeaza ca tot creste si scade presiunea la robinet ?
Fie scazi presiunea de oprire, fie cresti presiunea de pornire. Eu as incerca un aproape 3bar pornirea cu un 3,5bar oprirea.

Obligatoriu cind refaci presiunea de aer in vas, trebuie sa ai un robinet de golire deschis. Altfel o sa ai citiri false.
Ziceai ca ai robinet de golire la boiler. Fa-i o poza.

Edited by florin71_skoda, 03 June 2016 - 17:31.


#5572
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Pai si ce fac, golesc 500 de litri de apa??? (ca sa nu mai zic ca e si calda/fierbinte)

A fost si mai mica la inceput (acum x ani) presiunea de oprire dar erau probleme din cate tin minte la mansarda, era presiunea  mica parca.
Aaaaaa si nu creste/scade presiunea la robinet atat de mult sa fie deranjant.

Edited by Intel, 03 June 2016 - 22:43.


#5573
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007
@ Moderatori: Propun ștergerea postului lui viceroy56. Nu cred că este nevoie de vreun alt argument decît conținutul postului în sine.


 viceroy56, on 01 iunie 2016 - 20:12, said:

[...] Presiunea in perna de aer este recomandata de producatorul vasului de expansiune [...] Ideea este ca la o instalatie facuta corect, vasul de expansiune trebuie sa se gasesca DUPA BOILER, pe circuitul de apa calda. [...] Intrebare: exista supapa de sens intre vasul de expansiune si boiler? Adica apa sa poata curge numai dinspre vas spre boiler, dar nu si invers! Daca nu ai asa ceva, trebuie montata si cerut banii iinapoi celor care au instalat tot ansamblul!
Afirmații eronate. Dacă primele două pot avea consecințe mai puțin grave, cea de-a treia este o aberație de tip „criminal”. Posted Image
„Dorele”, lasă-te de dat sfaturi în domenii la care nu te pricepi, pentru că vezi că sînt unii care iau de bune „derapajele” tale și nu cred că îți vei asuma răspunderea în caz de evenimente nefericite datorate aplicării „sfaturilor” tale... că doar ești protejat de user name, nu? Posted Image


 Intel, on 03 iunie 2016 - 22:34, said:

Pai si ce fac, golesc 500 de litri de apa??? (ca sa nu mai zic ca e si calda/fierbinte) [...]
Intel, tu nu ai în casă doar vase de expansiune. Vasele de expansiune sînt proiectate, create și utilizate pentru a compensa creșterea volumului unui fluid atunci cînd se încălzește, astfel încît această creștere să nu ducă la deteriorarea instalațiilor. Vasele de la hidrofor nu sînt vase de expansiune, ci acumulatoare hidraulice (adică de presiune și fluid). Deși arată la fel, cele două fac lucruri diferite. În concluzie, cele două vase trebuie „tratate” diferit. Ascultă-l pe florin71_skoda, că știe ce spune. Posted Image

Edited by raduk, 04 June 2016 - 10:34.


#5574
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Stiu ca stie ce zice, m-a mai scos el o data dintr-o "belea". Periodic imi pare extrem de rau ca nu e din bucuresti. E tare de tot, stiu.

#5575
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Si totusi nu inteleg de ce trebuie sa fie un robinet de la o chiuveta deschis (apa calda bineinteles) cand ii bag aer atata timp cat in basica nu mai e apa deloc si nici nu intra in ea pe perioada operatiunii?

#5576
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011
Nu trebuie sa golesti instalatia, trebuie sa ai doar un robinet deschis, preferabil la nivelul hidroforului. Nu se goleste instalatia cu un robinet deschis. Daca presiunea e scazuta tare s-ar putea sa mai fie apa in bazin si trebuie sa aiba pe unde sa iasa cand cresti presiunea.

Edited by adi_stezar, 05 June 2016 - 08:04.


#5577
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Am inteles, ma gandeam ca daca golesc perna si nu mai curge nimic, inseamna ca nu mai are apa in ea.

Edited by Intel, 05 June 2016 - 09:19.


#5578
andutza15

andutza15

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 562
  • Înscris: 13.09.2014
Daca cumpar un vas pentru hidrofor de 24l, cati litri de apa intra in el?
Cineva mi-a zis ca intra doar 2l si ca restul e aer.

#5579
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007

 Intel, on 02 iunie 2016 - 22:32, said:

[...] golirea vasului se face pe la supapa de siguranta [...]
Care dintre cele două supape de siguranță de mai jos arată ca a ta?

Attached Files



#5580
Intel

Intel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,988
  • Înscris: 28.11.2001
Ca prima, aia rosie. Invart de capac si curge apa din el (din perna).
Imi dau seama, fara sa-mi spui, :) ca am modelul mai prost, cealalta fiind clar mai buna pt ca ai separat robinet de golire.

Edited by Intel, 05 June 2016 - 10:33.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate