Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea

Meserias nu mai vine sa termine l...
 Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...

A fost adoptata legea privind alc...
 La multi ani Costi

Vreau sa ofer imprumut pentru con...

Usa de garaj la o magazie existenta

The worst of evil (2023)
 Proiect de lege: Romanii vor achi...

Dopuri / casti amortizare zgomot ...

Ce componente trebuie sa schimb d...

2 job-uri de 8 ore simultan.
 

Polonia

- - - - -
  • Please log in to reply
290 replies to this topic

#253
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,326
  • Înscris: 17.04.2006
http://www.warsaw-ai...nsportation.php

Eu acum 6 ani am luat bus-ul 175 pana in centru,
intre timp vad ca au facut linie de tren pana la aeroport...bravo lor !!
...lumea se misca, doar noi romanii ramanem intepeniti pe loc, ca sa nu zic ca regresam....

Edited by metalactual, 22 May 2017 - 19:07.


#254
TheGrudge

TheGrudge

    Watcher

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,451
  • Înscris: 25.08.2006
A mai fost cineva de curand prin Varsovia? Am luat biletele de avion pentru sfarsitul lui septembrie si m-ar ajuta cateva recomandari proaspete cu privire la ce nu e de ratat, pe unde se mananca bine, etc.Totodata, exista vreo destinatie de o zi pe langa, usor accesibila cu trenul (la un pret decent si fara sa se piarda 3-4 ore pe drum)?
Mersi !

#255
XL700VA

XL700VA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,123
  • Înscris: 29.04.2014
A fost cineva la Marea Baltica? As dori ceva detalii. Unde se poate face plaja (in ce orase de la Marea Baltica)? Cazarea cum este (ca pret)?

#256
qew

qew

    Tren International

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,752
  • Înscris: 05.11.2010
Eu stiu de Sopot pentru mare, este langa Gdansk.  Dar vezi ca si vara este destul de racoare.

#257
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,335
  • Înscris: 17.09.2008
A fost cineva in ultimul an in Varsovia, cu autoturismul?Niste informatii recente de calatorie ar fi binevenite.
3 zile sunt prea putin pentru a vizita zonele si obiectivele turistice cele mai importante din Polonia?
Cum este traficul rutier in Varsovia?Civilizat?

#258
nniki

nniki

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,980
  • Înscris: 15.05.2009

View PostXL700VA, on 25 decembrie 2017 - 22:24, said:

A fost cineva la Marea Baltica? As dori ceva detalii. Unde se poate face plaja (in ce orase de la Marea Baltica)? Cazarea cum este (ca pret)?
Am fost la Gdansk si Sopot acum....30 ani.
Era destul de rece chiar in plina vara.
Dar poate s-au mai schimbat lucrurile.

#259
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,335
  • Înscris: 17.09.2008
Cică merita mers la mare în Polonia.

,,Țara europeană cu 528 de km de litoral, neexplorată de români: "Altceva, dom'le! Sunt sătulă de Turcia, Grecia și Mamaia"
Polonia o țară bogată în peisaje frumoase, situată pe coasta Mării Baltice. cu un litoral de 528 km. Cu stațiuni curate, frumoase, preferate de turiștii care nu suportă căldura și fug de orașele aglomerate.

Aproape toate plajele sunt înconjurate de păduri, ceea ce oferă o oportunitate în plus pentru plimbări cu bicicleta sau picnicuri.

Cum sunt plajele
Plajele sunt de regulă acoperite cu nisip foarte fin, pietricelele și nisipul grosier sunt foarte rar întâlnite. Plajele sunt curate și curățate în mod regulat. Există o mulțime de coșuri de gunoi pe plajă, posturi pentru salvamari și toalete publice, atât cu plată, cât și din plastic tip ToiToi foarte curate (acestea se găsesc la fiecare ieșire numerotată de pe plajă).

Ads

Temperaturile din zonă
Temperaturile nu sunt caniculare, astfel încât lunile bune pentru înnot sunt iulie și august, însă litoralul este aglomerat în tot sezonul estival.

Cea mai faimoasă stațiune
Șopot este cea mai faimoasa stațiune (un fel de Mamaia, dar fără comparație). Zona nordică de la mare poartă numele de TriCity: Gdans, Șopot, Gdynia.

Strada principala din Șopot, numită Monte Cassino, se termină într-un baraj din lemn lung de 511 m, numit Molo Șopot, care duce în mare.

Foarte multe restaurante și magazine cu suveniruri, dar și tarabe cu bijuterii din Ambră (știm că această se extrage din Marea Baltică).

Ads

"Ce îmi place mie aici"
Faptul că ajungi repede cu trenul de oriunde (ex din Vrasovia 400 km faci cam 3h). Este o țară cu extrem de multe autostrăzi, deci mersul cu mașina este o joacă, se ajunge repede și sigur. Autostrada Ambrei este cu plat[.

Plajele sunt curate, curățate și fără alge (în 3 ani o singură algă am văzut și aia după furtună). Extrem de multe toalete publice, piste tip deck pe plajă pentru a facilita accesul celor cu dizabilități, mame cu cărucioare sau biciclete.

Plajele sunt pentru toată lumea! Nu există plaje cu șezlong și umbrela. Fiecare vine de acasă cu pătură, cort de vara, paravan, umbrela. Foarte rar se închiriază șezlong și costă cam 18ron pe zi.

Ads

Litoralul este pentru toți. Diferite forme de cazare: hotel all inclusive, vile, cabane lemn, căsuțe de vacanță, campinguri pentru cort și autorulote.

Poți aduce animalul de companie. Sunt foarte deschiși și ai voie cu patruped mai peste tot. Plătești poate pentru ei o extra taxă la hotel, iar la restaurant, de regulă când îți servesc masa îți aduc și bol curat cu apă pentru câine.

Faptul că lumea este relaxată. Petrec timp de calitate împreună, biciclesc (bine aici există mii de km de piste pentru bicicliști), a scris românca pe pagina Am fost acolo, de pe Facebook.

Prețurile din zonă
"Prețurile sunt pentru toate buzunarele. Există atât all inclusive, cât și cazare separat. Există hoteluri de lux și foarte scumpe, dar te poți caza și cu cortul sau căsuțe din lemn, vile, case de vacanță. Există și cazare ieftină dar și scumpă (depinde ce înțelegem fiecare din asta), depinde când închiriezi, cu cât timp înainte, tipul de hotel etc.

La mâncare prețurile sunt ok. Poți găși o terasă unde o ciorbă și fel principal plus compot de fructe ca băutură să coste în total 30 zloti (30 ron), sau restaurante unde doar peștele prăjit cu cartofi și salată să fie 30 ron. O cafea pornește de la 4 zloti, o înghețată la dozator 5 zl, o înghețată artizanală 10 zloti, un Goffre de la 5-20 zloti, depinde de topping.

Există foarte multe aprozare cu legume și fructe de sezon, locuri de unde se cumpără pește afumat, magazine și supermarketuri, dacă dorești o vacanță să îți gătești la cazare", a precizat autoarea postării într-un comentariu.

Mulți români nu au luat în calcul litoralul din Polonia
În comentarii, mulți își exprimă recunoștința pentru informații și mărturisesc că vor lua în calcul o vacanță în Polonia.

"Nici nu știam ca exista, spre rușinea mea!"

"Am vizitat câteva locuri din Polonia, dar de litoralul lor nu știam."

"Wow, mi-ati pus o destinatie pe lista de dorinte!"

"Pentru viitor, e o idee buna! Multumim pentru review!"

"De ce nu este popularizat? Nu am auzit nicio agenție sa aibă oferte in aceasta destinație. Toate ne bombardează cu Grecia și Turcia."

"Sătulă de Turcia, Grecia si Mamaia, altceva dom'le!"

https://m.ziare.com/...-paduri-1754715

View PostXL700VA, on 25 decembrie 2017 - 22:24, said:

A fost cineva la Marea Baltica? As dori ceva detalii. Unde se poate face plaja (in ce orase de la Marea Baltica)? Cazarea cum este (ca pret)?

https://m.ziare.com/...-paduri-1754715

Edited by dennis_2005, 05 August 2022 - 15:50.


#260
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Tocmai m-am intors din concediul petrecut la Cracovia.

Traseul a fost pe ruta Craiova-Oradea-Miskolc-Casovia-Poprad-Cracovia. Taxele de drum pentru Ungaria si Slovacia le-am achitat online (https://eznamka.sk/selfcare/purchase, respectiv https://ematrica.nemzetiutdij.hu/). Drumul a fost ok, dupa ce am iesit din tara pe la Bord II circulatia a devenit civilizata (respectat vitezele legale de catre toti soferii, drumurile de buna calitate, etc)

Cazare in Cracovia am avut la Krakow Riverside Aparthotel (https://riversideaparthotel.com/en/), rezervare facuta prin Booking. Costul pe noapte pentru un apartament cu 2 camere a fost de ~95 euro. La aceasta suma s-a adaugat taxa de parcare in parcarea interioara de 40 zloti pe noapte (1 zlot = 1.13 lei la cursul de schimb perceput de ING la plata cu cardul). Suplimentar am mai achitat 50 zloti pentru cazarea cainelui pe toate cele 8 nopti. Taxa de parcare pe strada in intervalul 8-18 este de 6 zloti pe ora, deci am iesit mai bine cu plata acesteia la hotel. Apartamentul dotat cu toate cele necesare pentru cine simte nevoia (masina de spalat, fier de calcat, microunde, plita cu inductie, vesela, tacamuri, etc). Am ales cazarea aici deoarece este foarte aproape de castelul Wavel si asezarii pe malul Vistulei (pentru plimbarile de dimineata/seara cu cainele din dotare). De aici am ajuns usor oriunde am dorit.

Platile le-am facut cam peste tot cu cardul. Exceptiile au fost la vanzatorii stradali de covrigi care acceptau doar cash, la Auschwitz unde parcarea se achita doar cash si in momentele in care aplicatia vietii de la ING era indisponibila. Am plecat de acasa cu toti banii pe card (lei). Platile se decontau la un curs de ~1.13 lei/zlot vs cursul BNR de ~1.12 lei/zlot. Rezonabil. Cand am dorit sa scot zloti de pe card din motivele de mai sus am apelat la Millenium Bank la recomandarea colegului Lex404 (caruia ii multumessc din nou pentru sfaturi si ajutor). Am incercat sa scot bani initial de la ING, dar pentru 100 de zloti (care ar fi insemnta debitarea cardului cu 113 lei) imi cereau fie 130 lei cu conversie la euro, fie 135 lei fara conversie.

Ca prima impresie Polonia m-a surprins prin curatenie. Peste tot curat, nu vezi hartii, ambalaje, etc aruncate peste tot in bunul stil romanesc. Prin toate orasele/satele prin care am trecut casele ingrijite, zugravite, cele mai cazute erau exceptia. Curatenia se vedea imediat ce am iesit din Romania si am intrat in Ungaria. Avem multe de invatat de la ei. In al doilea rand civilizatia din trafic. Daca era trecere de pietoni primeai prioritate de la toate masinile. Nu mai vorbesc de intersectiile semaforizate unde toti respectau semaforul si nu blocau intersectiile. Nu cred ca stiu de regula aia romaneasca cu "galben inseamna sa o calci sa nu te prinda rosu"Posted Image

Masina mea este cu GPL. De la Oradea pana la Cracovia nu am alimentat, dar din fuga masinii preturile in Ungaria mi s-au parut mai mari decat la noi, iar in Slovacia aproximativ la fel. In Polonia in schimb preturile sunt mai mici, aproximativ 3.1-3.2 lei/litru (am alimentat doar la BP). Am vazut si preturi mai mici, dar erau la statii Dorel SRL si nu m-a interesat.

Am iesit cu masina de 2 ori din oras, o data la la Auschwitz si o data la Czêstochowa pentru manastirea Jasna Góra.

Revin cu detalii si poze despre timpul petrecut in Cracovia si pe langa.

Completare: conform informațiilor de aici https://ec.europa.eu...ia/other_ro.htm am mers cu luminile de drum aprinse și în Ungaria, și în Slovacia, doar în cazul Poloniei fiind menționat DRL-urile ca fiind acceptate. Nu știu dacă este așa (dacă se poate merge doar cu Drl și în Ungaria / Slovacia), dar nu am avut probleme.

Attached Files


Edited by bikermanro, 01 July 2023 - 17:41.


#261
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Tarife vizitare:
- Catedrala Wavel = 22 zloti de adult
- Bazilica Fecioarei Maria din Stare Miasto (Bazylika Mariacka) = 15 zloti adult, 8 zloti copil
- Gradina Zoologica = 38 zloti adult, 32 zloti copil
- Auschwitz = fara ghid este intrarea gratuita, dar se achita parcarea 22 zloti. Chiar daca se alege tur fara ghid trebuie facuta programare pe site (https://visit.auschwitz.org/?lang=en). Locurile sunt limitate (25 locuri). Dupa finalizarea rezervarii se primeste un bilet cu numele pe el. La intrare trebuie prezentat impreuna cu actul de identitate.
- Ko¶ciuszko Mound = 24 zloti de adult

Nu am ratat o zapiekanka din Plac Nowy (intre 17 si 21 zloti una mare), pierogi (intre 18 si 35 zloti pe kg, depinde de unde iei), inghetata (intre 7 si 12 zloti cupa).

Berea la supermarket se invarte de la 3.50 pana pe 6.50 zloti pe doza, iar oferta este bogata. In plus exista oricand varianta unei beri la terasa.

Revin cu poze de la obiectivele turistice.

Attached Files



#262
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,540
  • Înscris: 19.04.2009
Ma bucur ca ti-a placut :) La faza cu curatenia a fost invers la mine, am fost in RO dupa 2 ani de PL si m-a socat mizeria omniprezenta peste tot si toti ghertoii si cefele late. M-a socat atat de tare incat am zis ca mai bine raman naibii in PL :lol: Si mai am o colega care la fel o patit, o fost in Romania dupa cativa ani si dupa n-o mai fost deloc :lol:

Si o alta chestie pe care probabil ai vazut-o: nu avem balcoane inchise ca la circ in 7 culori, izolatii facute de fiecare in marimi si culori diferite, reclame pe cladiri, pacanele, amaneturi, etc :D

La faza cu balcoanele/ izolatiile, Polonia a luat exemplul vestic cand vine vorba de apartamente: ca proprietar tu detii doar locuinta in sine, nu si peretii. Asta inseamna ca nici geamurile nu le schimbi singur, le schimba administratia ca sa se asigure ca sunt la fel ca la toata lumea nu in alte culori/ modele. In Romania e dezastru pe subiectul asta.

La faza cu reclamele, (la pacanele nu cred ca am avut din 2019 de cand am vint eu aci), relcamele luminoase, reclamele pe cladiri, au fost interzise acum vreo 2 ani. Cica deranjeaza pasarile. Amaneturi sunt dar sunt foarte rare si discrete, nu o sa iti urle AMANET (se numesc Lombard). Pacanele nu vezi, nu stiu daca nu exista deloc sau sunt ascunse. Reclame la pacanele nici atat, nici pe strada, nici la TV, nicaieri.

#263
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Mizeria si ghiolbanismul din Romania m-a socat cand am intrat inapoi in RO. Am trecut de vama, eram in Bors si am luat primul claxon ca merg cu viteza legala. Pana la Craiova mi s-a umplut frigiderul de carne :D Din pacate suntem cu macar 50 de ani in urma lor. Si tinand cont ca primii din cei 50 sunt cei 7 de acasa nu cred ca ii vom prinde din urma.

In alta ordine de idei, recomand celor care ajung in Cracovia o vizita la zoo. Noua ne-a placut mult. Asteptam sa o vedem pe cea din Wroclaw in anii ce vin. Am inteles ca ar fi si mai faina.

De ajuns la zoo am ajuns usor cu autobuzul 134 de la stadionul Cracovia. Biletele sunt 4 zloti de caciula de adult si 2 zloti de copil (valabilitate 20 minute, pana la zoo sunt 11 statii, iar autobuzul face 16 minute). Atentie la cumpararea biletelor din autobuz. Nu toate autobuzele au automate de bilete care accepta si plata cu cardul. Unele sunt doar cu monede. Noi aveam doar bancnote si am avut putine emotii. Noroc cu oamenii din autobuz care au fost amabili si ne-au schimbat. In autobuz am avut o alta dovada de civilizatie si amabilitate cand un cetatean cu 2 copii s-a prins ca suntem turisti si nu mai stia cum sa ne ajute. Intai mi-a spus ce aplicatii sa instalez, nu am avut succes pentru ca cea aleasa cerea un cod Blik pentru a incarca contul cu bani de pe card. Cand a vazut ca nu am succes cu aplicatia m-a dus la alt autobuz oprit in statie care era mai nou si puteai lua bilete si cu cardul (avea automat de bilete model nou). Problema era ca acel autobuz trebuia sa plece in cursa (ciudat, la ei se respecta orele de plecare pe traseu). Pana la urma a vorbit cu calatorii si mi-a schimbat 2 bancnote de cate 10 zloti, sa avem si la intoarcere. Deci de preferat sa aveti monede la voi.

Revin.

Attached Files



#264
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,540
  • Înscris: 19.04.2009
Ah, Jakdojade pentru bilete de transport in Polonia. E in engleză și poți plăti cu cardul/ Apple Pay/ google.

Doar ca de vreun an, când iei bilete online, trebuie sa pui numărul vehiculului (de ex HY925). Sunt afișate numerele in interior.

Data viitoare sa te dai cu trenul Krakow - Warszawa, za vezi ce frumix e cu trenul :D 2 ore jumate pentru 300km; curat, frumos. Același tren pana la Gdansk face 5 ore din krakow. La Gdansk nu am ajuns, dar e pe lista. Cică și acolo e frumos.

#265
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Avem în plan și Gdansk, și Varșovia. Peste 2 ani vrem să facem circuit : Cracovia - Wroclaw - Gdansk - Varșovia - Cracovia. Deși la cât ne-a plăcut anul ăsta parcă văd că la anul venim la Wroclaw și Cracovia.

Pentru bilete am încercat moBilet, dar cerea cod blik. https://blik.com/ro Încă nu au aprobare BNR.

#266
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,540
  • Înscris: 19.04.2009
Blik e foarte popular aici deși eu il folosesc destul de rar.
Nu stiam ca au de gând sa între și pe piața din România

#267
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Așa am văzut la ei pe site. Am vrut să mă lămuresc ce este, iar Gogu m-a dus la ei pe site.

#268
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Czêstochowa, manastirea Jasna Góra

Attached Files



#269
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Prin Cracovia.

P.S. Nu inteleg de ce unele poze sunt intoarse. Pe PC le vad cum trebuie pe toate.

Attached Files



#270
bikermanro

bikermanro

    Vitezoman pe internet

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,497
  • Înscris: 29.10.2007
Ayschwitz I

Attached Files



Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate