Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea

Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...
 geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...

A fost adoptata legea privind alc...

La multi ani Costi
 Vreau sa ofer imprumut pentru con...

Usa de garaj la o magazie existenta

The worst of evil (2023)

Proiect de lege: Romanii vor achi...
 Dopuri / casti amortizare zgomot ...

Ce componente trebuie sa schimb d...

2 job-uri de 8 ore simultan.

VW e-Up second hand sau alternati...
 

Pseudostiinta de stat si de partid in Romania socialista

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
85 replies to this topic

#1
stilnox

stilnox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 601
  • Înscris: 26.02.2004
Desi se pretindea o cultura science-centrica, in regimul comunist au inflorit cateva industrii psedustiintifice cum ar fi:

- Gerovital
- industria balneo-climaterica
- Plafarul herbalist

In particular in cadrul industriei balneoclimaterice se aplicau si alte tratamente pseduostiintifice, de genul: tratament cu magneti (experimentat pe pielea proprie cand eram mic in multiple randuri).

Un hub de raspandire a junk-science-ului era si porcul national Adrian Paunescu- asta fiind unul din business-urile lui (procent din promovarea de quackery), desi probabil crede sincer in asa ceva.

Aveti cunostiinta si de alte exemple de frauda pseduostiintifica de acest gen? Imi aduc aminte de apa vie a unui anume lunatic Manzatu, dar nu stiu prea multe detalii.

#2
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
dar despre cele enumerate de tine stii detalii?
ce sau cine te face sa crezi ca sunt bulshit-uri sau fraude cum le spui tu... daca ai ce ai cu paunescu asta nu justifica afirmatiile tale... macar mai documenteaza-te inainte de a arunca cu noroi (namol)

#3
madman2711

madman2711

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,134
  • Înscris: 18.12.2003
atat timp cat oamenii vad ca dau rezultate si sunt convinsi de asta e benefic orice tratament
iar indstria balneo climaterica nu este pseudo stiinta ci e chiar terapie medicala

#4
stilnox

stilnox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 601
  • Înscris: 26.02.2004
Toate industriile mentionate de mine sunt faimoase sarlatanii alternative. Documentati-va la www.quackwatch.com

Inainte de a descrie pe scurt fiecare din item-urile acuzate, trebuie sa va spun ca un anumit tratament nu se considera validat stiintifc pana cand nu trece un test placebo (double-blind-control-study).

Necesitatea testului survine din cauza efectului placebo, unul din fenomenele psiho-somatice care il poate face pe pacient sa se simta mai bine doar daca ia o substanta  despre care crede ca il va vindeca.

Acest fenomen este baza unei mega-industrii care este denumita in mod generic "medicina alternativa/complementara" care vinde o variata gama de prostii si tehnici stupide de la ceaiuri de plante la acupunctura pana la retete pe baza de cartilaj de rechin care nu au nici un efect clinic real si traiesc exclusiv pe baza efectului placebo catalizat de marketingul mincinos al lor.

Deci cineva poate sa se duca sa vanda apa chioara (in engleza se zice "snake oil") si va avea parte de un succes fenomenal daca are grija sa nu treaca anumite limite. In fact, una din disciplinele de succes din aceast complex de fraude, homeopatia, exact acest lucru vinde (numarul de diluari a substantei de baza o elimina complet din compozitie).

Si acum, acuzatii:

Gerovitalul  a fost unul din medicamentele-minune din domeniul geriatriei (spatiu in care probabil ca majoritatea demersurilor sunt quackery cu scop lucrativ) care a fost interzis in US.

Industria balneo-climaterica  este un mix intre specia naturopatiei care crede ca baile de un anumit tip au efect curativ si credintele de origine religioasa in izvoare miraculoase (asezonate cu argumentatie pseudo-stiintifica de gen "minerale care vindeca this and that")

Plafarul  era o companie care vindea produse bazate pe fallacy-ul herbalist "puterea miraculoasa de vindecare a naturii"; continuat cu succes de noii herbalisti autohtoni (de gen Cozac) sau importati (HerbaLife)

#5
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
ok... documenteaza-te tu unde vrei... nu ma deranjeaza... se pare ca esti tare pe pozitie si nu esti dispus la dialog... nu ma voi chinui sa-ti schimb viziunea gresita... n-are rost
dar sa bagi si acupunctura in oala fraudei si sarlatanismului... nu stiu de ce dar am impresia ca chiar nu ai habar ce scrii... nu-ti doresc decat sa nu ai nevoie vreodata
si nu ar strica sa verifici niste informatii inainte de a le sustine drept adevaruri...
bafta!

#6
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
>un anumit tratament nu se considera validat stiintifc pana cand nu trece >un test placebo (double-blind-control-study).

Uite, aici putem fi de acord. Istoria Gerovitalului este trista. Practic Gerovitalul nu difera in nici un fel demonstrabil de procaina, care este inrudita cu un compus natural, vitamina H. Are "unele" efecte de regenerare in fenomenele de imbatranire si cam atat. Studiile acad. Balaceanu-Stolnici indicau unele succese DAR practic asta insemna demararea unui studiu subsecvent farmacodinamic asupra eventualelor modificari de structura care ar fi optimizat substanta. Ele au fost blocate (deh, era nomina interdicta omul) si s-a lansat cu mare tam-tam chestia "pe mana altcuiva", nu mai zic cine. That's all. Probabil ca are efecte ceva diferite de placebo, dar nu la nivelul cost-effective. Copil mort pentru ca a fost nascut mult prea prematur.

In privinta geriatriei : geriatria este un domeniu interdisciplinar superpozabil cu medicina interna, neurologia, gerontopsihiatria, endocrinologia varstnicului. De fapt singura legitimitate a unui geriatru deriva din nevoia de expertiza interdisciplinara asupra unui caz in care terapia clasica monosistem se loveste de bias-urile unor "multi-system diseases". Restul sunt stiintele deja consacrate.

In privinta testelor dublu-orb : frecvent ele intra in bias pentru ca nu-si propun sa demonstreze ceea ce trebuie demonstrat.

Exemplu : meridianele de acupunctura au fost obiectivate cu radiotrasori. Este evident ca ele reprezinta zone de migratie a substantelor ionizate in trasee de rezistenta cutanata minima create de interferenta complexa a activitatilor electrice celulare. Problema este ca migrarea substantei este conditionata ca atare de extrem de multe etaje de control. De la un pacient la altul, substanta migreaza pe traiectul meridianului, ok, dar de la un punct incolo se opreste, se disipa sau pur si simplu preia traseul altui meridian si de acolo incolo sunt n variabile. Primele studii la noi au fost facute cu injectie de technetiu pirofosfat pe cazuri relativ putine dar migrarea pe traiectele descrise clasic era sistematica. Au fost reluate si in alte tari. Problema este de a identifica modalitati diagnostice care sa dubleze la maniera obiectiva niste cunostinte empirice.

Diferenta homeopatie-placebo este dificil de demonstrat din cauza unei situatii similare. Metoda trebuie individualizata prin selectia cazurilor sensibile la remediu pentru ca altfel metoda este extrem de specifica (ca si acupunctura) dar foarte putin sensibila (simpla selectie de cazuri de hipertensiune nu va duce la raspunsuri favorabile la un "remediu pentru hipertensiune").

Incercati sa va imaginati homeopatia si acupunctura ca modalitati de a scade pragul de raspuns la ceea ce se numeste "placebo natural" (modalitatile prin care organismul isi faciliteaza vindecarea singur) Tocmai de aceea nu vorbim de un medicament in sine ci de un trigger. Daca nu este ales cel corect, nu se intampla mai nimic. Si mai pe romaneste : medicii prosti fac de rahat metodele pe care le aplica.

Apa vie are efecte placebo si numai placebo. Paunescu este un marketing agent pentru cine pica, buni (rar) si mai ales rai. Cu profitul de rigoare. Am avut cazuri dupa cazuri de insi victimizati de "traumaturgii" marelui profet. Jalnic !

#7
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
Cartilajul de rechin : in primul rand trebuie sa te uiti la cost si te lamuresti cat intra in buzunarele unor insi care se duc pur si simplu la pescariile oceanice si iau cu ridicata ca sa vanda astronomic de scump cu amanuntul. Pentru care nu stiati : rechinii sunt "pesti cartilaginosi" adica tot scheletul lor este cartilaj, cu minime exceptii (dintii, maxilarul, unele parti din craniu, coloana vertebrala). Drept care la un Mako de 2 tone scoti cam 300 kg de cartilaj pe alese. U figure. Efectele in cancer sunt nule, am avut n pacienti care se obstinau sa-si cumpere asa ceva si pe urma nu mai aveau bani de antiemetice in cura de citostatice si-si varsau matzele cu cartilaj cu tot.

Am mai auzit si am mai vazut. Problema este daca cineva doreste sa astupe conducta cu prosti la deversare (believe me, are un debit enorm, si sufoca si unele practici empirice legitime) sau la sursa (identificarea escrocilor, ca astia strica si ce e bun in cate una si alta).

#8
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
Herba Life pare un MLM oarecare drept care bune sau rele costurile adaugate sunt pana la 950% din valoarea reala a componentelor.

Plafar in sine este o afacere prost conceputa si prost condusa. Pe principiul ala clasic de capitalism salbatic MMQ (make money quickly) si pe subsecventa LMAS (let morons assume responsibility) :) :) :)

Exista o multitudine de substante cu efect clar terapeutic in plante si in unele secretii animale, unele au un rafinament de actiune greu de reprodus prin sinteza. Un exemplu clasic : reactiile de tip emetic (varsaturi) la morfina sunt severe la dozele necesare unui canceros terminal. Opiul brut contine "de la mama natura" alcaloizi antispastici si alte componente si mai ales nu este, asa cum se pretinde, chiar asa greu dozabil, cu minime investitii. Dar companiile care produc morfina sintetic allegedly mai ieftina ca opiul nu-s fericite sa vanda numai asta. E bine sa nu se ia in considerare numai tarele medicinei ne-academice. Vezi cartelurile de prescriptie companii-farmacii-medici care au grevat bugetele tarilor mai avansate. Ca de obicei noi repetam cu obstinare lectiile. Au fost scoase de pe piata sau obstructionate in fel si chip unele medicamente autohtone ieftine pentru produse allegedly mult mai perfectionate ... de 10... n ori mai scumpe. Toata lumea de pe lant profita, mai putin pacientii si platitorii de taxe.

De obicei ca sa intelegem natura corecta sau nu a unei afaceri cu produse medicamentoase este de examinat urmatorul lant :

- pacientul : Nevoile pacientului trebuie sa fie suverane si respectate ca atare pe cat posibil. Ideea cost-effectiveness nu trebuie sa impieteze asupra demnitatii umane, facand pacientii nevoiasi obiectul unei oprimari pe considerente venale, chiar daca toata lumea are de inteles (tocmai de aceea) ca platitorii de taxe substantiale trebuie si ei sa-si aiba drepturile respectate
- cercetarea academica : ea trebuie sa fie libera de suspiciunea ca este aservita intereselor unei companii care vrea sa subventioneze "discret" credibilitatea unui produs printr-un studiu clinic. Exista pentru asta ceea ce se numeste GCP (good clinical practice) si principiile in tarile normale sunt litera de lege.
- medicul : trebuie sa fie departe de suspiciunea de a fi contractant al unui farmacist
- farmacistul : etica farmacistului este subiect de dezbatere din ce in ce mai incinsa, pentru ca vrea, nu vrea, farmacistul zilelor de azi nu mai este artistul de pe vremuri, care avea platita priceperea de a compila retete intr-un produs manufacturat, ci un comerciant de medicamente.

Toate verigile sunt greu de impacat chiar si in tari civilizate. Sisteme medicale foarte performante financiar (Germania) au ajuns in iminenta falimentului ... am fost socat sa vad medici de familie care protestau la tv in Germania ca au ajuns sa le scada veniturile "cu sute de mii de euro". U figure. Daca astea erau pierderile, cat Dumnezeu o fi fost castigul ! In alte tari (SUA) medicina foarte supusa protocoalelor a blocat din cauza modului rigid de aplicare a procedurilor GCP medicamente foarte performante (cazul Amiodaronei) si a scos de pe piata pentru criterii allegedly "obiectiv demonstrate" medicamente clasice si ieftine ca fiind obsolete (cazul digitalei, care a urmat mode "in sus" si "in jos").

Cat priveste distinsa noastra tara, este de remarcat ca se repeta cu tenacitate greseli, pe de alta parte sectorul privat incepe sa se detaseze incet si cu pierderi mari, dar destul de clar, de infernul de monopol etatist pus pe concurenta neloiala. Asta incepe sa fie un semn bun. Pe urma insa o sa se bata rechinii intre ei "la liber". Astept semnele societatii civile (asociatiile pacientilor etc). Atunci putem vorbi si de vremuri bune. Ca de obicei, prin separarea flexibila dar operanta a puterilor.

#9
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
>una din disciplinele de succes din aceast complex de fraude, homeopatia,

Homeopatia practicata corect se vinde atat de prost incat crede-ma, iti vine sa te apuci de orice altceva. Ai nevoie de o intreaga stiinta pentru a individualiza cazul, si de inca una pentru a urmari remediul. Dilutiile infinitezimale fac obiectul studiilor cu RMS (rezonanta magnetica de spin), care au demonstrat unele lucruri sugerand validitatea unei metode empirice complexe. Ca exista homeopati escroci ... da, asta e partea trista : sunt mult mai multi decat practicantii corecti. Majoritatea homeopatilor naivi devin victime facile unui sistem de speculatii spirituale de proasta calitate. Mai e si tendinta publicului de a presa medicii in directii total eronate dar ispititoare financiar. Recent au aparut pe piata concerne care vand preparate homeopate. Rezultatul a fost o concurenta teribila facuta farmaciilor mici care vindeau remedii ieftine, pentru ca ok, dilutiile infinitezimale or fi bune sau nu, dar a le vinde cu 10 preturi tocmai pentru ca fiind asa usor de preparat (cel putin formele curente) nu ai valoare adaugata mare este o porcarie.

#10
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
wow!
mai respira...
acum serios... tu chiar intelegi ce ai scris? adica are vreun inteles? nu pierzi ideia?

#11
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
Pai au fost cam 10 itemi majori de discutat. Ce era sa fac, sa zic ok, "e simplu". Eu de mult ma cert cu ideea asta ca simplitatea e simpla.

Hai, recapitulare :

Gerovital : experiment ratat

Industria balneoclimaterica : skip it, ca e mult de zis

Geriatria : stiinta interdisciplinara, e vorba de assessment si case management mai mult decat de terapii minune. Cat de simplu poate fi convins un batran uituc sa-si ia pastilele ca sa nu ajunga paralitic si sa coste societatea, si ce pastile sa ia ca sa nu paralizeze bugetul :)

Double-blind studies : de efectuat asessment al modului de concepere, pentru ca nu se pot concepe ca studiile asupra medicamentelor oarecare. Nu e foarte greu decat din punct de vedere logistic uman (coordonarea observatorilor, selectia cazurilor)

Apa vie, Paunescu, etc : full-option quackery promotion

HebaLife : MLM oarecare. Caveat, ca gasiti aceleasi substante in aceeasi farmacie la 5% din pret. Dar am senzatia ca farmacistul n-o sa va spuna daca nu cereti insistent :)

Cartilaj de rechin : unproven effect + MLM industry

Plafar : prost conceput, prost condus, prost comercializat

Homeopatia : de individualizat metode de cercetare. Homeopatia corecta nu are cum sa fie banoasa decat daca medicul e genial si rezolva in 30 min ce homeopatul mediu purica in 4 ore de consultatie. Remediile ar trebui sa fie ieftinissime. Nu-s pentru ca s-au ginit niste trusturi de afacerea asta.

Acupunctura : medidianele sunt obiectivate dincolo de dubiu, modul de lucru cu ele mai va.

Easier now ?

#12
Diane

Diane

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,799
  • Înscris: 06.12.2003

Quote

Originally posted by stilnox


Plafarul  era o companie care vindea produse bazate pe fallacy-ul herbalist "puterea miraculoasa de vindecare a naturii"; continuat cu succes de noii herbalisti autohtoni (de gen Cozac) sau importati (HerbaLife)



   Puterea de vindecare a naturii poate fi extraordinara, cu conditia ca aceasta putere sa fie folosita cu STIINTA si nu in mod dogmatic, pe sistemul tot ceea ce este natural este obligatoriu si foarte util.Sunt cazuri de pacienti care folosesc ani de zile  "ceaiuri" din auzite sau reviste(...revista "As" , ca-i preferata mea...ahh), posturi de televiziune unde domni ingineri sau avocati deveniti specialisti peste seara impart sfaturi la ore tarzii din noapte in maladii diverse de la hepatita la lupus eritematos sistemic, cu o siguranta care, daca te pricepi un pic, te lasa interzis!Se renunta cu inconstienta la supravegherea medicului specialist  in favorea "tratamentului minune".Rezultatul este ca, nu de putine ori, pacientii se trezesc cu insuficiente renale si hepatice grave ca urmare a efectelor toxice cumulate.Pana atunci insa au avut suficient timp sa promoveze "tratamentul" si altor doritori de "minuni" ieftine(...nu intotdeauna mai au timp! ).Este incontestabila prezenta principiilor active in plante,nenumarati compusi de origine vegetala sunt utilizati in terapie,unii fiind ulterior obtinuti prin sinteza sau semisinteza.In acest context, Plafarul isi are si el rostul lui, in sensul ca ofera anumite garantii demne de luat in seama cum ar fi faptul ca plantele nu sunt impurificate cu specii asemanatoare care pot fi confundate cu usurinta de un culegator neexperimentat-consecinta fiind recoltarea unui produs sarac in principii active sau mai grav, impurificarea cu plante ce contin produsi toxici (un exemplu ar fi cel al clasicului musetel care printre altele poate fi confundat cu romanita de camp sau cu romanita puturoasa, ultimele avand receptacolul plin si nu gol precum musetelul care ne intereseaza), garanteaza recoltarea plantei la momentul in care continutul in principii active este maxim,da garantii de calitate legate de procesele de conditionare, ambalare, transport (etape in care pot apare modificari importante in compozitia chimica daca nu sunt realizate corespunzator) .Desi poate sa para lipsit de importanta, banalul “ceai” nu se cumpara la intamplare de la piata-am vazut ca unii au obiceiul.Ceaiul din te miri ce balarie toxica poate reprezenta picatura care umple paharul la un hepatitic cronic sau renal,cardiac aritmic sau poate interactiona neasteptat cu alte medicamente.Chiar consumul de condimente in mancare trebuie gestionat cu multa atentie, este de evitat sa consumi zilnic acelasi condiment,spre exemplu uleiul volatil din cimbru (vezi minunatul bors de fasole!!) poate sa-ti “irite” binisor ficatul daca nu exista moderatie in consum.

#13
Diane

Diane

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,799
  • Înscris: 06.12.2003
Originally posted by monokeros



Quote

Opiul brut contine "de la mama natura" alcaloizi antispastici si alte componente si mai ales nu este, asa cum se pretinde, chiar asa greu dozabil, cu minime investitii. Dar companiile care produc morfina sintetic allegedly mai ieftina ca opiul nu-s fericite sa vanda numai asta.


Dozarea ca dozarea…cumplita este separarea.Gandeste-te ca separarea in mediu anhidru a  pitofenonei din comprimatul de Piafen, care are in compozitie doar 3 substante mari si late, cu tot cu excipient, dureaza 9 ore in laboratorul de control, iar productia sta in loc pana vine rezultatul favorabil.Imagineaza-ti ce timp si bani pierduti pentru rezultat negativ, cand trebuie sa iei totul de la capat.Cu opiul este o nebunie la ce constelatie de compusi ai acolo.In general cam asta este problema cu toate medicamentele din plante.Sa gasesti formula de extract care sa contina principiul activ care te intereseaza, sau principiile active,intr-un context fitochimic avantajos(prin context fitochimic inteleg restul substantelor prezente in extractul in lucru alaturi de principiul activ urmarit), care sa permita controlul analitic fara costuri mari si sa moduleze adecvat efectul farmacologic al principiului activ.Dupa parerea mea problema cred ca a fost mai ieftin rezolvata cu ajutorul compusilor de semisinteza si sinteza morfinanici, modulandu-se efectele in functie de necesitati: s-au obtinut compusi cu efect analgezic de 40, chiar 400 de ori mai mare decat al morfinei, la unele s-a scazut efectul emetizant,la altele s-a scazut toxicitatea etc.

#14
Diane

Diane

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,799
  • Înscris: 06.12.2003
Originally posted by monokeros

Quote

E bine sa nu se ia in considerare numai tarele medicinei ne-academice. Vezi cartelurile de prescriptie companii-farmacii-medici care au grevat bugetele tarilor mai avansate. Ca de obicei noi repetam cu obstinare lectiile. Au fost scoase de pe piata sau obstructionate in fel si chip unele medicamente autohtone ieftine pentru produse allegedly mult mai perfectionate ... de 10... n ori mai scumpe. Toata lumea de pe lant profita, mai putin pacientii si platitorii de taxe.
  
Apropo de asta vorbeam de curand cu o colega care are mama farmacista-sefa la un spital judetean.Imi povestea ca mama ei este pusa in situatii “delicate” de catre director care o invita sa semneze o lista cu necesarul de medicamente al spitalului fara legatura cu nevoile reale.Medicamentele din lista semnata, cu acordul directorului, farmacistului-sef si consultarea sefilor de sectie, sunt cumparate ulterior de spital prin licitatie electronica.Cum se face ca lista nu este cea care trebuie??Pai simplu: domnul director, eventual sefii de sectii sunt cointeresati in a semna o anumita lista.Companiile multinationale producatoare de medicamente sprijina stiinta si difuzarea ei in lumea medico-farmaceutica: finanteaza prezenta la un congres de profil …sa zicem la Barcelona pentru domnul director (oricand dornic de o excursie in Europa),de ce nu o sponzorizare si pentru vreun sef de sectie mai zbanghiu, doamnei farmaciste-sef  i se poate face cadou un capot de baie si eventual un parfum de calitate( nu va ganditi la Ghivenchy!) sau i se poate sponsoriza sederea la un hotel cu multe stele in Bucuresti, la Congresul de Farmacie.Persoanele astfel “inmuiate” devin mai cooperante.Excelenta afacere facuta de multinationalele astea:investesti cateva sute sau mii de euro si scoti milioane de euro.Romania , super afacere: pretul la medicamente cam tot ca pe afara, fraierii sunt mai ieftini!Am inteles ca bugetul unei companii multinationale poate depasi lejer bugetul unei tari, de aici capacitatea de a corupe, de-a dreptul incredibila.Ma intreb daca este cazul sa ma mai mir ca sunt probleme in Germania…de Romania ce sa mai zic!

#15
Diane

Diane

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,799
  • Înscris: 06.12.2003
Originally posted by monokeros



Quote

- farmacistul : etica farmacistului este subiect de dezbatere din ce in ce mai incinsa, pentru ca vrea, nu vrea, farmacistul zilelor de azi nu mai este artistul de pe vremuri, care avea platita priceperea de a compila retete intr-un produs manufacturat, ci un comerciant de medicamente.
  


Haoleuuu…sa nu spui vreodata unui farmacist ca este vanzator, ca nu te uita nici in mormant, pe bune!!!
Lasand gluma la o parte, probleme mari de etica sunt si la doctori si la farmacisti.Si nu ma refer la sistemul spagilor si al doctorilor care conditioneaza actul medical cat la recomandarea fara discernamant a antibioticelor si din partea doctorilor, cat si a farmacistilor.Am vazut niste statistici europene cu raportarea rezistentei la antibiotice si evolutia este catastrofala.Nu in foarte mult timp ne vom confrunta in clinica cu situatii imposibile din punctul acesta de vedere.Am vazut antibiograme unde microbul nu era sensibil nici macar la unu din 20 de antibiotice!
Meseria de farmacist nu se reduce la eliberarea de medicamente in farmacie sau spital.El este antrenat in timpul facultatii pentru activitati de inalta performanta stiintifica, din pacate multi dintre ei nu realizeaza asta si traiesc toata viata cu un mare complex de inferioritate in fata medicilor…chiar daca nu vor sa recunoasca asta.Apropo de separarile de compusi despre care vorbeam intr-un post anterior, un absolvent  de Farmacie ar fi platit regeste pentru a reduce timpul operatiunii de separare macar cu 2 ore(de la 9 ore)!Ideea este ca am colegi capabili sa conceapa astfel de metode si unii au inceput inca din timpul facultatii sa-si arate valoarea in practica.In Farmacie patul bolnavului este eprubeta, iar pacientul este substanta care se asteapta cautata de unghiile hipocratice.Laboratorul de Analitica era pentru mine un fel de Semiologie.Tin minte ca invatam la Medicina Legala fazele chimice de descompunere e cadavrului si aveam senzatia ca citesc poezie!Substantele alea le vazusem prin laborator si mi se parea extraordinar ca pacientul poate fi regasit intr-un tarziu in eprubeta!!!Cine ar fi crezut?Nu mi-e sila sa ma descompuna viermii si nu o spun din teribilism.Scuze pentru divagatii...m-a cam luat valul ...

#16
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
>recomandarea fara discernamant a antibioticelor si din partea doctorilor, >cat si a farmacistilor

Cumplita ! Pacientii se obisnuiesc prost, asta e cel mai grav. Rezistentii ca rezistentii, dar dupa ce ei au invatat lectia ca "iei pastilele alea si-ti trece febra" se pun pe autoadministrari masive. Am avut cazuri de micoze teribile pentru ca erau generate de dismicrobisme. Mor bacteriile, ok ... trai pe vatrai pentru ciuperci. Cele mai grave la diabetici si in general persoanele cu alte afectiuni care diminua imunitatea.

#17
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
>pentru a reduce timpul operatiunii de separare macar cu 2 ore(de la 9 ore)!

Pai ... daca ar lasa in pace farmaciile private sa-si conceapa propriile laboratoare si sa aplice un protocol de separare, ar fi ok. Dar cine e interesat de asta ? Tinerii aia geniali nu trebuie sa ajunga sa poata lucra pe cont propriu sau ca freelanceri, ei trebuie mentinuti mana de lucru ieftinissima si arondati cui are nevoie de sinteze sofisticate si mai ales generatoare de preturi sofisticate ...

In fine, putem divaga oricat. Ce mi se pare pertinent este ca 1) medicina academica in Ro mai are mult pana la profesionalism 2) invazia de naturisti aberanti ar trebui disciplinata de informarea publicului.

Am avut 6 cazuri grave de naturism aberant in 3 luni, si clientela unde lucrez nu este cine stie ce densa pe serviciul meu.

Am avut si 7 cazuri de iatrogenoze grave sau cu potential de a lasa consecinte pe termen mediu si lung din medicina academica, din care 2 potential fatale.

Discutand cu diversi colegi, concluzia e cam similara: proportia de escroci e generata de societate si mentalitate, cam oriunde s-ar manifesta escrocii aia, metodele sunt similare.

GCP este un guideline excelent pentru a introduce pe piata un medicament cumsecade, dar de acolo inainte depinde de restul lantului.

Informarea consumatorilor si disciplinarea raspandirii de "invataturi" aberante printre medicii naturisti (bleax, ce detest termenul !) este celalalt versant.

Eu cred ca nu trebuie sa uitam ca cel mai comprehensiv concept nu este nici de medicina academica nici naturista. Aceste doua idei se refera la metodica. Cred ca trebuie sa ne referim cu incapatanare si deopotriva cu flexibilitate la medicina umana. Pana si pe frontispiciile facultatilor nu mai scrie de multishor asa ceva.

#18
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
(...revista "As" , ca-i preferata mea...ahh), posturi de televiziune unde domni ingineri sau avocati deveniti specialisti peste seara impart sfaturi la ore tarzii din noapte in maladii diverse de la hepatita la lupus eritematos sistemic

Din lumea celor care aberant cuvanta (cazuri vazute de mine recent) :

Intoxicatie grava cu vasc prin omiterea faptului ca vascul verde este de multe ori mai toxic decat cel uscat. Afectare renala cu albuminurie, agravarea atat a hipertensiunii existente cat si aparitia unei alergii care a necesitat corticoizi si a complicat ipso facto boala de fond.

Sindrom Addison-like prin down-regulation de receptori dupa cura lunga de corticoizi si colaps prin intrerupere brusca a tratamentului la "sfatul unui naturist".

Tratament cu Naposim (pana la aparitia icterului colestatic !) aplicat unui adolescent care (se presupune) nu crestea destul in inaltime (dubla aberatie : toti analogii de testosteron inchid cartilajul de crestere, deci te opresc din cresterea in inaltime, in plus copilul ala "scund" avea la 1 m 50 masura 41 la pantof = organismul lui era intr-o pauza de acumulare si trebuia lasat in pace - a si crescut 10 cm in urmatorul an si inca 14 in urmatorul)

Ulcer gastric florid dupa "ceaiuri naturiste" (scria "pentru afectiuni gastrice" dar continea stimulatori de secretie)

Criza severa de astm (2 paciente) prin administrare de betablocante pentru hipertensiune ignorand total afectiunea coexistenta. Pretextul era ca betablocantele folosite erau selective (haha, ce mit !) In realitate, spitalul aplica un protocol clinic. Una din paciente a intrat in hipoxie/hipercapnie si era in stupor cand am dat de ea.

Intoxicatie cu compusi neidentificati dintr-un ceai "naturist" din (?) China, nu scria nimic pe punga afara de niste hieroglife, dermatita atopica severa cu flictene care a necesitat corticoizi.

Infectie cutanata stafilococica grava dupa obstinarea unui dermatolog de a trata cu corticoizi o dermatoza - era vorba de o alergie la acarieni !

Soc anafilactic la venin de albine (!!) Pacientul s-a lasat muscat de albine pentru ca auzise ca "face bine la dureri reumatice".

Diabet zaharat insulinodependent, obstinarea de a trata cu antibiotice o unghie incarnata, care trebuia rezolvata intai chirurgical, a dus la suprapunerea unei infectii micotice grave cu osteita a halucelui. S-a propus amputare de la glezna. Din fericire nu s-a ajuns. Antibiograma fusese ignorata !

Voila.

Asta-i un bilant scurt a ce era mai nasol. Sper ca s-au spulberat niste iluzii. Si praful de talc luat de 3 ori pe zi cu destula perseverenta ucide :(

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate