Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O mostenire cu (o mica )problema

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus
 Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane
 Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa

Un sunet pronuntat la BMW e90 318i

Caut sugestii pentru achizitionar...
 Acest LNB......

Salarii compensatorii?

Recomandare service in Slatina pe...

De unde cumparati piese de schimb...
 

Stații epurare, fose septice, ecologice

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
2909 replies to this topic

#2323
relu11051

relu11051

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,281
  • Înscris: 02.05.2008
Atunci nu ai nevoie de aerisire, doar un punct inalt la capat de coloana cu piesa de ventilatie sa nu faca vid cand tragi apa la toaleta

#2324
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
E cineva avizat sa ma lamureasca in privinta dimensiunilor unei micro statii de epurare pentru un restaurant cu o capacitate de 50 de locuri?

M-ar interesa ce costuri anuale presupune (energie, vidanjare etc) in detrimentul unei fose septice?

Daca e cineva pe forum care si-a instalat o astfel de micro statie si ce parere are despre fiablitatea ei

Multumesc

#2325
roni01

roni01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 170
  • Înscris: 23.09.2005
Daca 50 de persoane vor folosi toaleta in decurs 2-3 ore, in mod repetat de 3-4 ori pe timpul programului ar rezulta un volum de apa de aproximativ 1000 litri/zi. Am socotit ca un vas wc are cam 6 litri apa. Daca adaugi si alte consumuri, de la bucatarie de exemplu, cred ca vei depasi 1500 litri apa/zi. In aceste conditii cred ca microstatia ar trebui sa fie o Statie de epurare serioasa pentru a putea drena un asemenea volum de apa zilnic. Nu sunt de meserie dar din experienta pot spune ca atunci cand ma duc la carciuma si beau 2-3 beri ajung cel putin odata la toaleta sa fac loc la altele.

#2326
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
Am gasit online o micro statie de epurare de 12mc, dar nu stiu exact daca acesti 12mc ar face fata unui flux mai mare de clienti. Eu am pus numarul 50 ca si cum ar locui 50 de persoane in acea locatie. Dar intr-un restaurant se poate sa am si un flux de 200 de persoane pe toata durata zilei si aici nu mai stiu cum se socoteste; ar insemna sa iau in calcul o micro statie pentru 200 de persoane in acest caz?
Vanzatorii de astfel de micro statii promit multe, ca merge, ca functioneaza, ca duce ca etc dar eu vreau sa aud si alte pareri (de preferabil de la cineva care a optat pentru una) pentru ca doresc sa iau una exact pe cerintele mele, sa nu fie nici sub si nici supradimensionata si sa stiu ca pe viitor nu voi avea cine stie ce probleme neplacute.

#2327
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008
In curand o sa trebuiasca sa iau o decizie in legatura cu sistemul de canalizare pentru casa in curs de finalizare. Ca mai mult de jumate din locuitori acestei frumoase tarii, canalizarea nu exista sau este greu accesibila. In cazul meu este la 80 m distanta si trebuie proiect pentru bransament deoarece gura de vizitare principala unde ma leg e la mai mult de 5 m de drumul de servitute pe care se face traseul si astfel trebuie o alta gura de canal facuta in capul drumului si de acolo traseul spre mine. Daca gura de vizitare ar fi in acei 5 m atunci ar fi mult mai simplu, dar ar costa in jur de ~100 RON per metru deci un total 8000 RON.

Am sondat piata de fose, statii epurare etc. si mi-am facut un calcul din care reiese ca o fosa de 3000 l tricamerala plus dren + montaj + materiale ma costa undeva la 4000-4500 RON. Deci la jumate de pret si mult mai putina birocratie. Problema este alta si anume drenul si nivelul panzei freatice din zona. Mai exact cand am facut studiul geotehnic pentru fundare(20 Dec 2016) s-a sapat pana la 5 m din care reiese 40 cm de pamant vegetal, urmat de 1 m de pietris cu nisip prafos galben cafeniu si 3.5 m de pietris cu nisip mare cafeniu in care luciul apei a fost intalnit la -2.1 m cu observatia ca sunt asteptate variati pe verticala de 1-1.5 m in functie de regim pluviometric.

Drenul se ingropa la minim 1 m de CTN si la prima vedere nisipul si pietrisul e numai bun ca tip de sol pentru dren. Problema este ca daca e drenul la -1 m de CTN in acelasi timp va fi la 1 m de nivelul apei din studiu geo si stiu ca se recomanda ca drenul sa fie la minim 2 m distanta de panza freatica.
Acesta poate oscila in sus sau in jos dar studiul fiind facut iarna ma gandesc ca luciul apei este sus iar primavara-vara oscileaza in jos, deci sa zicem ca 6 luni drenul ar fi la 1 m de panza freatica si 6 luni la 2 m. Ce se poate face in acest caz, cum se procedeaza?

O alta problema este cea prezentata aici la mine pe jurnal. In urma ploilor abundente din ultima saptamana, solul fiiind suprasaturat de apa am descoperit apa in put datorita a mici izvoare. Exact la fel este si la wc-ul tip hazna din curte, nivelul apei este la fel, haznaua e aproape plina de apa si luciul apei e la ~ -40 cm de CTN. Problema se rezolva la put, scot apa si hiroizolez dar ma gandesc ca aceasta problema poate avea efecte grave asupra drenului deoarece unde este o cavitate sapata cum e wc-ul de santier din curte si caminul putului acolo se strange apa din pamantul suprasaturat de ploi.

Daca eu fac doua drenuri de 10 m lungime fiecare, paralele la 2 m distanta si santurile la 1 m adancime de 0.5m  latime inseamna ca o s am un volum de 0.5m*0.5m*10m*2= 5 m3 de capacitate dren, plin cu piatra drenaj si invelita piatra in geotextil. Intrebarea mea este daca precum in studiul geo atasat si in pozele la solul de pietris cu nisip este suficient de bun pentru drenare? Daca da, ce se intampla cand sunt cateva zile consecutive de ploaie si solul se satureaza cu apa, se va umple cavitatea drenului cu apa exact ca haznaua wc-ului si caminul putului?

Daca se umple cu apa drenul atunci cum si cand se devarsa apa aia, face fata solul nisipos cu pietris la o cantitate asa mare de apa si de la ploaie si de la dren si se poate face drenajul? Sau in acele zile saptamani in care drenul e plin de apa de ploi voi avea probleme si va refula apa in casa? Ce solutii exista, ce se poate face? Daca nu este dren din furtun gofrat si este din tunel Graf ajuta la ceva. E mai bun tunelul Graff pentru situatia in care am panza freatica sus si solul e suprasaturat de apa? Ce solutie sa aleg tub gofrat sau tunel Graff?

Attached Files



#2328
relu11051

relu11051

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,281
  • Înscris: 02.05.2008
Mirel_85 eu zic sa te bransezi la canalizare, un pic de birocratie acum te scuteste de batai de cap in viitor

#2329
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

View Postrelu11051, on 21 februarie 2018 - 14:33, said:

Mirel_85 eu zic sa te bransezi la canalizare, un pic de birocratie acum te scuteste de batai de cap in viitor
sau nu mai face baie cand ploua ..........

#2330
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008

View Postrelu11051, on 21 februarie 2018 - 14:33, said:

Mirel_85 eu zic sa te bransezi la canalizare, un pic de birocratie acum te scuteste de batai de cap in viitor

Costul de bransare este dublu fata de al unei fose la gata. Plus ca dupa platesc si apa si canalul, cu fosa si apa de la put nu platesc nimic, doar curentul electric al pompei din put.

View PostTheWarrior, on 22 februarie 2018 - 08:38, said:

sau nu mai face baie cand ploua ..........
Mdeaa.. ma asteptam la astfel de raspunsuri...


Acum pe bune chiar nu s-a lovit nimeni de problema asta. E bun solul compus din nisip si pietris pentru deren,(mie asa imi pare, chiar recomandat) dar aici intra si problema solului suprasaturat si/sau cu panza freatica sus, nimeni nu a auzit vazut sau a patit pe pielea lui?

Cum e comporta drenul in cazul asta? Daca maresc lungimea drenului, sa zicem ca am un necesar de 15 m si eu il fac de 20 m (10 +10), doua santuri paralele, ba chiar pun doua tuburi gofrate lipite in aceasi sant deci 4x10 m in total, ajuta la ceva? Ce dren e mai bun in cazul asta, tub gofrat sau tunel Graff?

Imi poate recomanda cineva o firma care se pricepe, nu doar vinde ci si monteaza fose, dar monteaza in sensul profesionist, studiaza solul, face studiu geotehnic, face test de percolare, si in functie de asta calculeaza adancimea si lungime drenului si a cavitatii de umplut cu piatra.

Eu am dat cateva telefoane la firme dar toti vand si cand le spun problema zic ca e OK si ca face fata, dar nu-mi inspira incredere a zice din gura ca va fi functional cand ei nu au cerut o poza a soului excavat, un studiu geotehnic, un test de percolare, toti sunt niste vanzatori care isi vand marfa si dupa ii doare undeva de eventualele probleme ce pot aparea in uz.

Edited by Mirel_85, 22 February 2018 - 09:29.


#2331
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

View PostMirel_85, on 22 februarie 2018 - 09:23, said:

Mdeaa.. ma asteptam la astfel de raspunsuri...
A fost o gluma ce mi-a venit imediat in minte.
Mi-am adus aminte ca in urma cu cativa ani, posta cineva ca a patit exact ce spuneam eu mai sus.
Adica avea acelasi sol si panza freatica ridicata, iar cand ploua nu mai spala rufe si nu mai facea dus.
Era vorba de ploaie de cateva zile si avea fosa si dren.

Dupa ce se tragea apa functiona bine merci.
Deci acesta ar fi riscul.
Poti face tu drenul de 100m, daca spui ca apa in hazna e la -40cm, nu prea ai ce face.
E suficient o data pe an sa se intample.

#2332
relu11051

relu11051

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,281
  • Înscris: 02.05.2008
Mirel_85 asculta ce iti zic eu, eu am panza la 12m si tot aveam probleme cand ploua si am 30m de dren la 3 persoane.
Problema este ca iti deranjeaza materia din fosa, apa se duce greu... ca si rezolvare temporara eu am facut un camin basa  intre fosa si dren unde curge liber din fosa si mai departe iming apa pe dren cu o pompa de ape murdare, costul acelui camin m-a costat aproape cat fosa

Maine daca aduc canalizarea ma bransez, scap de griji

#2333
sg_solei

sg_solei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 01.08.2006
salutare,

vreau in urmatoarea perioada vreau achizitionez o fosa si m-am oprit la 2 modele:
1. fosa seprica eco sept 10(tricamerala)
2. fosa septica 10 tip imhoff

care dintre cele 2 modele recomandati?
in zona unde am casa, se estimeaza ca in 2-3 ani... se va treage canalizare si apa.in acel moment as vrea sa ransform fosa intr-un tanc de ape pluviale.

multumesc.

#2334
RodicaaaIV

RodicaaaIV

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 16.03.2018
vreau in urmatoarea perioada vreau achizitionez o fosa si m-am oprit la 2 modele:
1. fosa seprica eco sept 10(tricamerala)
2. fosa septica 10 tip imhoff

Salut,
De ce fosa septica si nu staie de epurare(pe principiul "zona umeda construita")?

#2335
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016
Imhoff ar scoate apa tratata mai curata datorita constructiei. Nu cu mult, dar oarecum sesizabil.
Ca si idee, indiferent de model, ca sa folosesti in viitor pt pluvial, volumele sunt prea mici pt a le lua lua in considerare. 1MC de apa se umple de pe un acoperis de 100mp la o mica ploaie de 10l/mp.
Daca te gandesti ca ulterior sa scoti apa pluviala din fosa cu o pompa, la modelul imhoff nu prea poti, ca nu ai access in bazinul cu apa decantata, decat sus unde e un bazin mic, asta inseamna ca pompa o sa mearga 2-3 minute, se opreste, porneste iar, etc.

#2336
sg_solei

sg_solei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 01.08.2006

View PostRodicaaaIV, on 16 martie 2018 - 10:43, said:

vreau in urmatoarea perioada vreau achizitionez o fosa si m-am oprit la 2 modele:
1. fosa seprica eco sept 10(tricamerala)
2. fosa septica 10 tip imhoff

Salut,
De ce fosa septica si nu staie de epurare(pe principiul "zona umeda construita")?

nu cred ca ma avantajeaza o statie de epurare, 1 din cazua pretului si 2 nu am ce sa fac cu acesta dupa bransarea la canalizare.

#2337
horohaidan

horohaidan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 19.03.2006
Stie cineva care este diferenta intre statia de epurare FA5 si GV6. Par sa fie 2 tipuri diferite dar nu am gasit o explicatie in ceea ce priveste diferentele intre cele doua.

#2338
horohaidan

horohaidan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 19.03.2006
A folosit cineva o fosa/statie de epurare impreuna cu un dedurizator?
Sunt probleme in functionarea fosei/satiei? Poate prelua drenul apa eliminata de dedurizator?

#2339
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,197
  • Înscris: 09.01.2008
Da, eu sunt unul care foloseste combinatia aia de 6 ani. Pana acum nu sunt probleme desi deversarea solutiei de regenerare se face in fosa. Cantitatea de lichid e prea mica sa puna probleme.

#2340
horohaidan

horohaidan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 19.03.2006
Poti sa imi spui, te rog, pentru cate persoane este dimensionata fosa, cata apa elimina dedurizatorul la regenerare si daca solul are proprietati absorbante bune?
Pe site-urile unde se vand fose scrie trebuie acordata atentie la ce se deverseaza in fosa pentru a nu distruge culturile de bacterii.
Printre substantele mentionate erau si sarurile.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate