Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare bec far VW Touran 1T3

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 

Stații epurare, fose septice, ecologice

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
2909 replies to this topic

#2899
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,097
  • Înscris: 28.02.2006

View Postaliency, on 10 august 2023 - 16:18, said:


  2  Aici m-ai pierdut Probabil te gindeai la posibile scenarii-ei bine ambele sint posibile, si crede-ma ca am vazut si muuuuulte altele, de m-am crucit.


Nu nu, intrebarea a fost foarte clara: Care probabilitate este mai mare, sa ajunga namol in tub din fosa (trecand prin camera 2/3 la o eventuara suprasolicitare a statiei/fosei) sau sa ajunga ind ren la o ploaie?
Iti spun eu, sansele sa iti ajunga namol in tubul de dren din aluviuni in urma unei sesiuni de ploi, topire de zapezi etc sunt infinit mai mari decat sa iti de-a fosa pe afara si sa impinga namol pe tub si sa colmateze drenul.

Sunt de acord cu tine ca sistemele trebuie intretinute, dar inainte de a fi intretinute ele trebuie construite corect. Si am vazut zeci de sisteme montate cu drenul fara ventilatie, fara piese de curatare, fara geotextil, cu nisip in loc de pietris etc etc etc.

#2900
aliency

aliency

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 20.08.2014

View PostMirceaDWC, on 10 august 2023 - 08:47, said:

Oare care este cea mai posibila cauza, sa ajunga namol in camera 2/3 a fosei si de acolo in dren sau sa ajunga din sol prin fante in dren?

Aici zici altfel.Dar da, fara geotextil deloc, la o ploaie sanatoasa tubul se poate bloca din exterior cu noroi si nisip; si atunci, adio.De asta se pune pe exteriorul si lateralele santului,si NU si

infasurat pe tub

.

View PostRitter, on 11 august 2023 - 06:51, said:

Una e sa fi tu de acord cu ceva, alta e ca nu ai dreptate si lucrurile se fac intr-un anumit fel Posted Image

PPS Discutia era despre infasurarea drenului[tubul]  in geotextil pentru disiparea apei in sol-daca e corect sau nu.

Da,de multe ori lucrurile se fac gresit.Ai dreptate.


Case closed.

Edited by aliency, 11 August 2023 - 17:24.


#2901
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,097
  • Înscris: 28.02.2006

View Postaliency, on 11 august 2023 - 17:22, said:

Aici zici altfel.Dar da, fara geotextil deloc, la o ploaie sanatoasa tubul se poate bloca din exterior cu noroi si nisip; si atunci, adio.De asta se pune pe exteriorul si lateralele santului,si NU si

infasurat pe tub


Nu am zis altfel de loc. Te-am intrebat care este cea mai posibila cauza de infundare a drenului. Eviti intrebarea. Cum eviti de altfel sa si dai o explicatie logica (nu pe principiul "case closed") de ce nu se pone geotextil in jurul drenului. Ai spus ca nu se pune pentru ca se poate colmata cu namol ajuns din camera 2/3/. Te-am intrebat ce este mai posibil, sa ajunga namol din camera 2/3 (unde teoretic se afla in cantitate extrem de mica spre nimic) sau din sol in dren. Ai evitat raspunsul. Evident, pentru cine analizeaza, este mai mare sansa sa ajunga de la ploi. La fel cum este mai mare sansa sa treaca de / printre stratul superior de geotextil al santului, care este facut din straturi suprapuse de geotextil si care poate fi si pe zone de trafic, deci se mai si misca uneori. Si intrebarea ramane, cum protejezi drenul astfel inca sa nu ajunga noroi din sol in fante?

#2902
aliency

aliency

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 20.08.2014
Si intrebarea ramane, cum protejezi drenul astfel inca sa nu ajunga noroi din sol in fante?



Simplu-nu trebuie protejat.Daca ai geotextil dar nu pe tub,in acesta ajunge apa filtrata prin material-asta in caz de ploi.Chiar daca ajunge accidental noroi,datorita fluxului din statie catre exterior,fantele se curata, si sistemul ramine functional.

Dar daca infasori tubul in geotextil-care este practic un filtru-in cazul in care acesta se blocheaza cu namol sau suspensii solide din efluent, atunci sistemul se blocheaza ,iar apa epurata nu mai poate ajunge in zona de disipare pentru a fi absorbita de sol.

Nu incerc sa dau lectii nimanui,ci doar sfaturi utile.Si cred ca 20 de ani in domeniul epurarii apei imi dau dreptul sa dau sfaturi.

Sanatate !

Edited by aliency, 15 August 2023 - 09:05.


#2903
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,097
  • Înscris: 28.02.2006
Adica pe scurt, apa care iese din efluent poate sa spele noroiul din fante, provenit fie de la ploaie fie din fosa/statie, dar nu poate spala noroiul care ramane pe geotextilul in care este infasurat tubul. Interesanta opinie.
Ok, let's agree to disagree pe chestia asta :)

#2904
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,195
  • Înscris: 09.01.2008
Ai dreptul sa dezaprobi cele scrise mai sus. Colegul are dreptate 100%. Ceea ce ar ajunge din ext la fante poate fi impins inapoi, catre pietris, de presiunea fluxului din interior. Avand certitudinea ca in dren scapa si altceva decat lichid, membrana infasurata pe tub ar bloca fantele in primul an de utilizare. Presiunea din amonte nu ar fi capabila sa "strecoare" depunerile prin geotextil.

#2905
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,097
  • Înscris: 28.02.2006
Pai de aceea ai piesa de curatare la capat si tub liber, ca sa impinga acolo eventuala mizerie care ajunge accidental in dren. Ce zic eu este ca, daca mizeria ajunge in dren din fosa, o face accidental si putin probabil, comparat cu noroiul care poate ajunge din sol in dren la ploi. Iar rolul geotextilului din dren fix asta e, sa impiedice aluviunile din sol sa ajunga in dren. Dar fiecare face cum considera.

#2906
aliency

aliency

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 20.08.2014
Prin piesa de curatare se curata doar tubul.Mizeria care trece prin fante si ramine in materialul infasurat pe tub,nu o poti curata;nici potopul nu o curata-in ideea ca face un backwash.

Precizari :

  1  Apa nu iese din efluent,ci este efluentul adica lichidul care iese din statie/fosa.

2   Face fiecare cum considera--da dar la el acasa.Pentru client facem ceea ce e corect si conform normelor meseriei/domeniului in care activam.      

Sanatate !

#2907
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
Salutare! Construiesc o casa si am ajus la etapa in care trebuie sa execut canalizarea exterioara. Cum in zona nu am acces la canalizarea municipala la costuri decente am decis sa ma indrept spre o fosa septica cu camp de dren. Canalizarea va fi folosita de 8 persoane (3 bai, 1 bucatarie). Conductele de canalizare ies din fundatie la aproximat 100cm fata de CTA iar intrarea lor in fosa septica va fi in jurul a 120cm fata de CTA pentru a respecta inclinarea de 1-2%. Ca fosa am ales o solutie din fibra de sticla tricamerala de la Criber de 5mc ranforsata pentru adancime de ingropare la 1.5m. Ca solutie de drenaj voi folosii 10 tuneluri de percolare care vor fi ingopate la aproximativ 1.4m fata de CTA.

Attached File  WhatsApp Image 2023-08-22 at 17.59.18.jpg   119.47K   24 downloads
Attached File  Fose septice.pdf   3.47MB   3 downloads

Atasez o schita a ceea ce vreau sa execut:
Attached File  Untitled.png   36.82K   34 downloads

Legat de campul de dren voi exacuta o groapa de aproximat 10m (L) x 1.5m (l) x 3.5m (i), asa incat sa ajung in stratul de pietris. O voi tapeta cu geotextil, o voi completa cu sort 16/32 asa incat sa pot monta tunelul de percolare la 1.4m fata de CTA, tunel de percolare care va fi si el invelit in geotextil, ulterior voi acoperii tunelul cu sort 16/32 dupa care vom inchide toata piatra in geotextil, acoperim cu folie PVC si completam pana la CTA cu pamant. Am mai executat un camp de dren asemanator (groapa de 3m adancime; 4 tuneluri) in spatele casei, pe care il folosesc pentru apele pluviale si functioneaza la mai bine de 1 an de la executie fara nici o problema.

Attached File  6.jpeg   147.7K   41 downloadsAttached File  8.jpeg   51.77K   36 downloadsAttached File  0.jpeg   345.21K   44 downloadsAttached File  2.jpeg   351.82K   40 downloadsAttached File  7.jpeg   683.84K   36 downloadsAttached File  9.jpeg   360.49K   34 downloadsAttached File  10.jpeg   655.16K   35 downloadsAttached File  12.jpeg   579.99K   32 downloads

Si acum intrebari/discutii:
-Sa montez camine de vizitare la fiecare schimbare de directie a canalizarii, sau la punctele de confluenta? Ar fi suficiente niste piese T cu o conducta verticala de 110 cu capac la extremitatea superioara in loc de aceste camine de vizitare?
https://www.emag.ro/...1/pd/DV2K9YMBM/
https://www.emag.ro/...1/pd/DQ8QYTMBM/
-Sa montez sifonare pe conducta de canalizare inainte de intrare in fosa? Si daca da cum pot sa fac acest sistem vizitabil tinand cont de adancimea de montaj?
https://www.emag.ro/...0/pd/DQQW5KMBM/
-Sa montez clapeta de sens pe traseul canalizarii inainte de intrare in fosa? Sa montez clapeta de sens pe traseul dintre fosa si dren? Si daca da, cum le fac vizitabile?
https://www.emag.ro/...8/pd/DXRZZ5BBM/
- Exista vre-un filtru sau vre-o modalitate suplimentara de filtrare/decantare ce o pot folosii inainte de a intra cu apa menajera in campul de dren in asa fel incat sa ma asigur ca el ramane curat pentru o perioada cat mai mare de timp?
- Daca aveti si alte sugestii sunt bine venite.

Edited by angajatul_anonim, 24 August 2023 - 09:52.


#2908
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,195
  • Înscris: 09.01.2008
Nu asa se executa campul de drenaj. Apa cu caca nu e apa de ploaie. Nu are ce cauta geotextilul pe tunele de percolare.
Ideal este sa ai cat mai putine schimbari de directie si camin la fiecare. Nu cred insa ca e cazul sa umplii curtea de camine, faci curba cu raza mai mare si ar trebui sa mearga. La iesirile din casa trebuie neaparat camin.
Sifonarea in cazul asta e prostie si se va colmata rapid.
Clapeta antiretur la fel.
Spor!

#2909
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012
1.ai pus geotextil pe fundul gropii? :o
2.zona auto s-o pavezi, nu o betona; să ai acces ușor la țevi...

#2910
Ritter

Ritter

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 02.12.2006
Clapeta antiretur se pune la iesirea din casa, inainte de intrarea in fosa. In felul asta, casa este protejata de un retur de mizerie, nedorit.



Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate