Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Priza contorizare consum energie

Cat timp purtați o pereche d...

Problema Makita PLM 4628n

Nelamurire sunet navigatie auto
 Ma bate gandul la primul bmw

Cum rezolv o incompatibilitate in...

Despre instaurarea normalitã...

De cate ori purtati o pereche de ...
 "Releu" comandat de la di...

Pe la voi cum mai merg dezmembrar...

Ce sisteme audio ați avut la masi...

Achizitie dubita Stellantis
 Foisor - noi reglementari

Recomandare telefon preț 300...

La Multi ani de ziua noastra a tu...

EURO 24 - Primul meci: Romania - ...
 

sunet analogic cu amplif full tube

* - - - - 5 votes
  • Please log in to reply
65 replies to this topic

#37
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011
faptul ca poti avea o copie perfecta, fara degradare, este un avantaj clar, nu un dezavantaj :)

#38
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 25.01.2007
Eu cred că streamingul rezolva și problema piratării. Cine se mai complica cu fișiere stocate pe telefon când pe streaming poți alege (aproape) orice dorești?

#39
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,373
  • Înscris: 26.02.2008

View Postburebista, on 01 mai 2023 - 07:32, said:

Amen bro.

Da' tre' să recunosc că ai avut o tinerețe frumoasă. Posted Image

Din fericire da. Eram un grup cu frati mai mari împătimiți de rock. Ascultam Phoenix pe combine cu pick-up-uri de mic copil. Apoi cumpăram tet ce găseam de la electrecord. Așa cum am scris primea amicul LP-uri de afară. Erau imediat transferate pe benzi de mag ( tot de afară) „master”  Avea un AKAI foarte bun. Făceam zeci de benzi și casrte ( tot AKAI pe care îl mai are și acum ) și bani grei pe care-i spărgeam vara la Costinești

Deci piratare era și atunci pt ca accesul la muzică era restrâns.

Țin minte că a primit o casetă video originală cu filmul The Wall al celor de la Pink Floyd pe care am pus-o vara într-o curte din fața blocului cu boxele afară pe geam ( stătea la parter) și-l vizionam vre-o 15-20 de persoane. La un moment dat am îngălbenit: în spatele nostru doi milițieni. Am crezut că ne „ saltă” Aiurea, au stat până la sfârșit, au cerut o copie și „ne-au certat ca tulburăm liniștea și se întorc să verifice ( când e gata copia)

Asta era analogicul...era rar și fața de standardele de acum de proastă calitate , dar nouă nu ne păsa. Ceea ce conta era că ...era.

#40
Sasenoua

Sasenoua

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 851
  • Înscris: 16.11.2021
E noaptea mintii cum inca unii cred in balivernele cu analogicul si cu superioritatea magului, casetei, amplificatorului cu tuburi care da, din descrierile inalt sforaitoare "inalte dulci". De parca noi nu avem sau n-am auzit de astea. De parca nici noi nu suntem nostalgici. Dar nostalgia audiofilului impusa tuturor, afisata de 'cunoscatori", discutata in cercuri alese, este sinonima cu prostia.

S-au masurat si rasmasurat aparatele astea vechi, nu au nicio viata in prezent si nici un viitor, pentru ca ele contrazic evolutia. Nici mie nu-mi place streamingul ca nu te lasa sa cumperi melodii pt uz propriu daca tot platesti abonament. Nu mai ai subscriptie, pa pa playlist. Nu-mi plac mincunile de marketing gen MQA. Dar faptul ca ai o biblioteca uriasa la UN CLICK DISTANTA, este ceva.

Pentru puristi va recomand sa cititi aci:
https://www.audiosci...ette-deck.5595/

#41
orlandobarbulescu

orlandobarbulescu

    Craiova

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,373
  • Înscris: 26.02.2008
Da. E o reclamă agresivă pt analog pt că ies foarte multi bani din aparatură cu „ulei de șarpe”. Eu am un DAC cu 32-bit/384kHz PCM. Este de ajuns. Înregistrări flac la aceasta calitate originale sunt mai greu de găsit. Pink Floyd de exemplu, albumele vechi. Majoritatea sunt comprimate după cd-uri.

Edited by orlandobarbulescu, 02 May 2023 - 08:23.


#42
TamtamTicaticaPiupiu

TamtamTicaticaPiupiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,488
  • Înscris: 05.04.2023
Intr-adevar, unii nu pot intelege savoarea in a face deosebirea dintre sunetul produs de un anumit sintetizator (sau clapa, cum i se spune in limbaj de cartier) si un altul, asemanator lui. Fiecare avea tonul lui specific, datorat de defectele de fabricatie.

Sa ma explic putin. Fiecare analogic are sunetul lui caracteristic, in primul rand din cauza limitarilor din proiectare, apoi datorita pieselor folosite la confectionarea concreta a lui (la componentele electronice ma refer). Pana si configuratia cablajului pe care sunt montate acele piese conteaza, impedante parazite, reactante inductive, pierderi in dielectric la condensatori, clase de calitate la tranzistori si circuite integrate si asa mai departe.

Nu e vorba doar de nostalgie, ci de timbrul specific, culoarea sunetului oferit de imperfectiunile fizice si eventual mecanice ale respectabilelor scule analogice. Se poate spune ca aceste stiluri de sunet au fost inventate din greseala. Studiourile de inregistrari (case de discuri) foloseau anumite scule, scule care le-a definit lor astfel amprenta proprie, producand un sunet aparte (alterat?), dat de catre acea configuratie pe care o aveau efectiv la ei acolo.

Digitalul incearca sa reproduca aceste efecte prin software dedicat, pentru a reface atmosfera devenita clasica (conforma cu arealul de raspandire, de fapt) creata de acele jucarii care odata erau varful de gama.

As putea da exemple: fiecare preamplificator de notorietate este emulat in varianta sa digitala, alterandu-se astfel precizia generata de formulele matematice din digital cu tot soiul de saturari ale semnalului, distorsiuni de finete, amplificatoarele pe lampi sunt aproximate cu formule de netezire a dinamicii si tot asa. Dintre cele mecanice, variatia de turatie a casetelor, care este uneori dusa pana la extrem (simuland 'agatarea' benzii :D ), adica tape stop. De zgarieturile de pe placile de pickup s-a pomenit.

#43
Zacopati

Zacopati

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 10.03.2023
Cel mai bine, parerea mea, e sa ai un lant audio transparent si un pc cu care sa emulezi orice vrei. Vrei sunet pe lampi, ai 3 clickuri de facut. Vrei un sunet de camera sau de stadion, la fel, 3-4 click.

#44
Sasenoua

Sasenoua

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 851
  • Înscris: 16.11.2021

View PostManelistDeSuccesMaxim, on 03 mai 2023 - 17:51, said:

Intr-adevar, unii nu pot intelege savoarea ...
Nu e vorba doar de nostalgie, ci de timbrul specific, culoarea sunetului oferit de imperfectiunile fizice si eventual mecanice ale respectabilelor scule analogice. Se poate spune ca aceste stiluri de sunet au fost inventate din greseala.

Eu n-am inteles nimic din demonstratia complexa pe care ai facut-o. Tu ai inteles ceva?
Probabil ca nu e nostalgie ci daca te-ai invatat sa asculti junk, atunci junk sa fie pana la capat.
Ce treaba are masterizarea deficitara in unele cazuri, cu excelenta in cele mai multe cazuri in digital, cu faptul ca unii isi iau dedicat scule care "coloreaza" auditiv sunetul. Sa semene cu ce anume?

Ca sa fie mai simplu iti propun sa ne explici si de ce un televizor cu tub, ia un Diamant sau un Symbol color e mai bun decat un lcd/led sau oled? Mie mi s-a parut intotdeauna ca imaginea e mai "naturala" la tub, mai apropiata de origini. Tie nu?

Edited by Sasenoua, 04 May 2023 - 09:22.


#45
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,833
  • Înscris: 04.10.2014
Din câte observ, totul se reduce la două noțiuni:
1. să fiu cu orice preț diferit de vecinul, să ascult altceva (magnetofonul meu agață în alt fel decât al lui);
2. impresia greșită că la conversia la digital nu se păstrează specificul instrumentelor folosite, în timp ce înregistrarea analogică le menține într-un mod magic și misterios.
(Astea pe lângă faptul că tot mai des constat că aproape nimeni nu înțelege matematica din spatele digitizării și crede în schimb în tot felul de mituri. „Dacă ne mint ăștia și Pământul e totuși plat?”)

#46
TamtamTicaticaPiupiu

TamtamTicaticaPiupiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,488
  • Înscris: 05.04.2023

View PostZacopati, on 03 mai 2023 - 20:05, said:

Cel mai bine, parerea mea, e sa ai un lant audio transparent si un pc cu care sa emulezi orice vrei. Vrei sunet pe lampi, ai 3 clickuri de facut. Vrei un sunet de camera sau de stadion, la fel, 3-4 click.
Tot nu se compara. Fiecare ascultare e o noua experienta, datorita uzurii intrinseci a mediului de stocare sau a celui de redare.

Daca scula agata banda si era facuta ferfenita, pa auditie de calitate! Alta copie la interval, asta daca nu erai multumit de acele 'local fx' produse din cauza morfolirii benzii.

Sau la pickup, in timp, canalele imprimate in placile din pvc se uniformizeaza, auzindu-se din ce in ce mai infundat. Aici e farmecul ascuns, compari cum se auzea acum cativa ani si cum se aude acum (bine, aici intra si alti factori oarecum random, praf, umiditate, lantul audio, starea emotionala si asa mai departe). Nu mai zic de placile din acetat, un mare partz exclusivist (facut din cauza de sarakie, de fapt), pentru colectionari maniaci, care se sparg precum gheata si se pot utiliza maxim de 40-50 de ori, apoi la gunoi cu ele, asa ca fiecare ascultare avea o importanta insutita.

Asadar, ascultarea unei piese muzicale in analogic e o adevarata aventura, care implica atat efort fizic, cat si pshihic, haha, pe cand in digital bagi piesa in bucla si ti se falfaie de cate ori asculti, la aceeasi calitate. O buna analogie ar fi ca sunt oameni si oameni, unii constientizeaza si apreciaza clipa ca pe un lucru distinct si irepetabil, altii se plictisesc repede de rutina zilnica. Fiecare cu pasarelele lui...

#47
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,833
  • Înscris: 04.10.2014
„Fiecare ascultare e o noua experienta”, gradual mai proastă.

#48
Sasenoua

Sasenoua

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 851
  • Înscris: 16.11.2021

View PostJean-Luc_Picard, on 04 mai 2023 - 10:54, said:

„Fiecare ascultare e o noua experienta”, gradual mai proastă.
Nu trebuie totusi neglijat ce zice. Acu parca inteleg. Cumva. Aveam un vecin cu un Kashtan nout cu boxe unitra. Cand isi facea ziua, avea niste manute asa mai bine facute, dadea cu scuipat pe capatul de la banda, ca sa nu iasa de pe mag, care statea vertical, fata de majakul lui tata. N-am inteles de ce, dar facea priza mai buna si se intindea banda mai bine.
Dupa aia m-am prins si eu de poanta, dar parca tot nu-mi venea sa spal capatul benzii in saliva, o prindeam prin rasuciri succesive.

Asa inteleg ce spune colegul nostru, calitatea analogului e data si de alte simturi nonauditive ar putea fi si olfactive, ceea ce explica topicul de fata cat si demonstratia laborioasa. Si ai putea si tu sa fii mai putin drastic cand noi astia mai simpluti descriem auzul folosind notiuni colorate sau bazate pe alte simturi.

#49
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,833
  • Înscris: 04.10.2014
Nu sunt drastic, realitatea este că auzul nu este cel mai bun simț al nostru și nici pe departe atât de precis pe cât ne imaginăm sau ne-am dori. În plus, s-a cercetat în detaliu cum creierul „pune de la el” pentru a completa lipsurile sau corecta erorile din informația recepționată.

Edited by Jean-Luc_Picard, 04 May 2023 - 11:32.


#50
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,417
  • Înscris: 23.05.2003

View PostJean-Luc_Picard, on 04 mai 2023 - 11:32, said:

[...] realitatea este că auzul nu este cel mai bun simț al nostru și nici pe departe atât de precis pe cât ne imaginăm sau ne-am dori. În plus, s-a cercetat în detaliu cum creierul „pune de la el” pentru a completa lipsurile sau corecta erorile din informația recepționată.
Chestia asta trebuie servita oricarui audiofil cu urechi de aur. :D

#51
TamtamTicaticaPiupiu

TamtamTicaticaPiupiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,488
  • Înscris: 05.04.2023

View PostJean-Luc_Picard, on 04 mai 2023 - 10:54, said:

„Fiecare ascultare e o noua experienta”, gradual mai proastă.
Cu siguranta :)


Apropo de ciudatenia creierului nostru, pot da un exemplu concluziv in sensul descris de tine.

Astfel, daca creierul nu percepe un zgomot de fundal in muzica ascultata, imediat imaginea de ansamblu e interpretata ca fiind ceva straniu, artificial, nelalocul lui (asta apropo de acuratetea oferita de digital, aviz celor care mixeaza).

In fapt, este inscris in adnul uman ca la ascultarea oricarui semnal sonor trebuie sa existe si un zgomot de fond (un zumzait, un pitch sustinut, o zbarnaitura ceva).
Stramosii nostri ar fi ingroziti sa intre intr-o camera anecoida (fara ecou), cu siguranta ca ar fugi mancand pamantul de acolo, crezand ca e ceva necurat cu acea incapere.
Acest lucru e implementat in sistemul limbic (partea 'inferioara' a creierului, care e responsabila de instinctele primare, supravietuire, sex, foame etc.).

Armonicile basilor sunt prioritare in acest sens, alaturi de efectele spatiale.

#52
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,719
  • Înscris: 24.10.2015
Nonsens. Daca avem zgomot de fond cand ascultam un instrument live, de ce la redarea unui fisier inregistrat mai ai nevoie de inca un zgomot de fond suplimentar?

View PostManelistDeSuccesMaxim, on 04 mai 2023 - 12:00, said:

Stramosii nostri ar fi ingroziti sa intre intr-o camera anecoida (fara ecou),
Cine asculta muzica in camera anecoida?

Ce spui tu probabil e valabil pentru auditia in casti.

Edited by vinciun, 04 May 2023 - 12:33.


#53
TamtamTicaticaPiupiu

TamtamTicaticaPiupiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,488
  • Înscris: 05.04.2023

View Postvinciun, on 04 mai 2023 - 12:36, said:

Cine asculta muzica in camera anecoida?
Ehehei, daca ai sti cati nu ar vrea lucrul asta :D Este mediul perfect pentru o auditie fara compromisuri, fara vreo interferenta a mediului inconjurator, doar urechile tale si muzica preferata.

#54
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,942
  • Înscris: 13.06.2004
Asta cu lămpile (tuburile) e posibil să fie doar un mit, dar îmi doresc ceva amplificator cu chestii care să dăuneze grav tranzistorilor.   :greedy:
Cum un amplituner de epocă e scump, poate reîncep cu un radio.   :rolleyes:

View Postviceroy56, on 01 mai 2023 - 13:18, said:

Stai ca nu a aparut @djl pe topic!
El e fan Laser Disc!
Normal calitate mai buna decat o caseta VHS sau chiar BetaMax, poate comparativ cu Video 2000 "de studiou", inregistrate "fata/verso"!
Da, nostalgia se poate rasfata cu viniluri, benzi/casete inregistrate in conditii de studio, pe scule PROFI, dar calitatea de pe digital n-o bate niciun analogic. Raportul semnal/zgomot este un prim criteriu.
Dinamica sunetului este mult peste orice inregistrare analogica, profi fiind ea, aceea    Posted Image

Am văzut de ieri, dar azi postez.   :)  
LaserDiscul e interesant că deşi e disc optic, poate avea (şi) sunet analogic.    :)   Interesant ca sursă.
La calitate video, am unul care apropie de D.V.D.    :rolleyes:

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate