Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De unde cumparați legume si fructe?

Samsung S21 ultra

Site-uri matrimoniale serioase

Plasa de umbrire peste gard de pl...
 O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 

Samsung OLED (QD-OLED)

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
595 replies to this topic

#1
dba

dba

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,223
  • Înscris: 06.12.2006
Anul 2022 a insemnat revenirea celor de la Samsung pe segmentul OLED cu modelul S95B.
Tocmai ei, cei care aveau cel mai agresiv mkt impotriva OLED, dedicand un intreg website cat si reclame in care remanenta permanenta era zmeul zmeilor iar QLED Praslea cel voinic..."Fortunately, Samsung QLED TVs are some of the most durable displays on the market and have been certified burn-in free.".

1. De ce am ales Samsung
De BF am plasat comanda pentru 55C2 la un retailer din RO. Recunosc ca a fost un impuls de moment si pentru ca vanzatorul mi-a oferit 2 saptamani de "repaus" am inceput sa ma documentez. Convins ca panoul EVO aduce un plus de 20% la luminozitate - conform reclamei LG "Brightness Booster for up to 20% brighter picture" - ma gandeam ca C2 va avea undeva pe la 850 niti. Surpriza a venit cand am citit recenzia FlatPanelsHD in care luminozitatea nu trecea de 740 niti, adica identic cu C1 ba chiar mai slab decat C1 pe anumite ferestre (25-100%). Si cum C1 s-a dat cu 4000 lei de BF n-am avut chef sa decartez 1400 lei in plus.
Ca tot am vorbit de mkt agresiv al celor de la Samsung, abia anul asta LG a oferit si raspunsul cu cresterile de luminozitate de 20-30% in 2022, respectiv 70% in 2023. Toate valorile sunt raportate la seria B din anul corespondent cresterii valorice. Ce mi-e Samsung, ce mi-e LG cand vine vorba de mkt!

Pe lista mea se afla si SonyA83J, dar care cu 680 niti s-a descalificat singur. La o luminozitate de 750 niti ar fi fost alegerea perfecta avand in vedere pasiunea mea pentru sistemului de operare Google TV.

Un alt motiv pentru care nu am luat televizor cu panou WOLED a fost stresul cu panoul - uniformitate, tenta roz samd. Nu dau o poala de bani ca sa fac teste de uniformitate. E ca si cum iti cumperi masina noua si ii faci geometria pentru ca in fabrica n-au avut timp sau chef.

Si pentru ca una zic, doua fac, am ales Samsung 55S95B.
Daca la inceput televizorul avea undeva peste 1000 niti (1200 mai exact), dupa actualizari succesive l-au tras in zona 950-1000 niti.
Un alt motiv pentru care am ales QD OLED a fost declaratia producatorului ca panoul duce - "Earlier reports have indicated that Samsung’s QD-OLED panels have a lifespan of 1 million hours, significantly longer than OLEDs" - si ca sunt mai putin afectate de remanenta permanenta - "They’re also less susceptible to burn-in.".
Valorile sunt pur informative si trebuie luate cu inghitituri mici, in timp ce povestea cu remanenta ramane sa fie probata in timp.

2. Despre televizor
E clar ca startul le-a cam dat batai de cap si productia nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. Prima porecla venita din piata - in mod special pentru diagonala de 65" - a fost S95B(end), de la panourile indoite. Au fost voci care sustin ca si amabalajul a condus catre problemele respective, nu de multe ori polistirenul de pe lateral era deplasat. Ca fapt divers, curierul a venit cu cutia pusa pe cap, exact cum transporta bunica-mea de la tara cosul cu porumb. Cand l-am vazut, pac la razboiu' o poza si i-am spus duios: daca l-ai strambat ai cacarisit-o. Ferice de el dar si de mine, ambalajul era trainic si televizorul n-a avut nicio problema.

Asa cum am mai spus, eu tin televizorul pe filmmaker mode si reglajele sunt preluate (orientativ) dupa recenzia HDTVtest.
Totodata, trebuie sa fim sinceri ca maleficii de la Samsung au incercat sa faca o nefacuta si sa triseze. Noroc cu vigilenta HDTVtest.

Mai sunt persoane care spun ca Samsung are culorile suprasaturate (pe galben in mod special).
Da, dar in mod magazin si pe Dinamic. In rest, in comparatiile vazute pe web QD-OLED este in fata WOLED pe scenele luminoase la modul cum afiseaza culorile, si WOLED in fata QD OLED pe scenele intunecate. QD OLED are tendinta de a mari luminozitatea pe portiunile de langa zonele intunecate. La modul concret, in utilizarea zilnica, doar daca esti antrenat si pasionat si ai ambele dispozitive unul langa altul poti face diferentele. Pentru un utilizator obisnuit este frectie cu carmol.

O alta speritoare prezentata pe net este - color fringe artifacts - datorata structurii triunghiulare a pixelilor.
Daca stai la 20-30 cm de ecran marginile subtitrarii albe apar colorate, lucru neobservabil la distanta normala de vizionare, incepand chiar de la 1 metru in sus.

Sistemul de operare este Tizen. Plusurile acestui sistem de operare sunt: disponibilitatea tuturor aplicatiilor de streaming si integrarea cu alte dispozitive mobile. Daca e sa-l compar cu android TV, dupa ce m-am chinuit cu reclame la 3 minute pe YT, am fost nevoit sa cumpar un Mi Stick TV 4K.
Altfel, trebuia sa bag in lista de excludere din router o serie de siteuri - detalii aici.
"O jena-n dos" mai sunt aplicatiile preinstalate si pentru care faci teza de doctorat ca sa scapi de ele. O solutie este prezentata aici - sincer, n-am ajuns pana la capat.
Mediaplayer-ul integrat este bun (lipseste DTS) avand multe optiuni pentru subtitrare. Totusi, ramane departe de ce poate oferi un mediaplayer pe android TV.

Telecomanda cu care vine este foarte ergonomica, are dimensiunea si greutatea potrivita, iar dispunerea butoanelor este bine gandita.
Pare fragila si folosirea unui acumulator lasa impresia de produs cu o durata finita de viata.
Pentru ca sunt adeptul telecomenzii clasice am cumparat modelul livrat impreuna cu televizorul in alte tari, BN59 01315N. Un mic bustean facut sa reziste.

Parea ca S95B nu are racire pasiva. Spatele este metalic si televizorul este absolut rece in modul de functionare, chiar si dupa 6-8 ore. La concurenta, modelele fara gratarul de copt vinete, vin cu spatele din material compozit - un plastic mai fancy si care nu disipa uniform caldura.
Sunetul este bun, spre foarte bun si incomparabil fata de un Sony 55XG9505 care nu avea decat medii si inalte.
Versiunea actuala de firmware este 1420.9 si poate fi descarcata de pe site-ul Samsung, in caz ca nu-l conectezi la net.

Eu nu l-am auzit pana acum cand isi face ciclurile de curatare, dar conform informatiilor transmise de Samsung are cicluri la 4 ore sau in timpul vizionarii (daca depasesti 4 ore) cand reduce/mareste voltajul pe zone de pixeli (daca am inteles eu bine).

3. Concluzii
Incep cu ce ma ingrijoreaza:
-fiabilitatea produsului. Am fost detinator de 2 televizoare Samsung CRT (cumparate in 1993 si 1996) si n-am avut probleme, dar cu timpul fiabilitatea marcilor coreene cam lasa de dorit. Din sursele mele din service, fiabile raman marcile japoneze, marcile coreene fiind la capitolul "Sa moara Romeo (film din 2000)" daca mai cumpar.
-valoarea de revanzare. Fata de Sony sau Panasonic (pe probate si nu pe vorbe), trebuie sa alegi momentul potrivit cand vrei sa "mariti" un televizor Samsung. Deprecierea la coreene este foarte abrupta.

Neutru
-lipsa Dolby Vision. Este decizia Samsung, fie ca-mi place, fie ca nu. Iar batalia formatelor este in detrimentul consumatorilor.
Taberele sunt impartite: Netflix, Disney+ si HBO Max sunt doar cu Dolby si HDR10, in timp Amazon, Apple TV+, Paramount si Google Film folosesc si HDR10+.
Daca Samsung atrage un nume greu de partea sa - fie Disney+, fie Netflix - HDR10+ va intra si in schema lor.
Google a anuntat folosirea HDR10+ pe platforma Youtube, un mic pas fiind facut.
Sigur va conta cum va evolua Samsung pe piata OLED.

Pe plus
Este un televizor cu imagine buna. Nu este referinta, dar imaginea este buna pentru categoria mea de utilizator: cablu TV, streaming, Blu Ray, HDD/stick.
Televizorul este amplasat pe peretele cu geam (1.2m latime / 1.4 m inaltime) pozitionat pe est si luminozitatea exterioara nu influenteaza imaginea.
La plasma sau la LCD eram nevoit sa trag jaluzelele in timpul zilei. Sotia, care n-a fost defel multumita de plasma, n-a avut de facut niciun repros la adresa luminozitatii.
Plasma o gaseam de nenumarate ori pe Dinamic pentru ca ea nu suporta modurile Cinema sau THX.

Nota:
Nu-mi puneti intrebari pentru ca nu va raspund.
Nu ma luati la misto pentru ca altfel va bat.

In rest, sunteti bineveniti la o discutie libera despre Samsung, tendintele pietei de televizoare,  cat si despre astrofizica, spectroscopie nucleara,
prospectiuni intergalactice, studiul quasarilor si determinarea universurilor ciclice cu structura toroidala.

Edited by dba, 25 January 2023 - 23:27.


#2
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,695
  • Înscris: 04.10.2014
Dacă tot se făcu sfârșit de ianuarie 2023, eu unul aș fi așteptat iterația a doua de panouri QD-OLED (în caz că nu ardea procurarea unui nou televizor), ar putea să aibă îmbunătățiri/corecții semnificative și nu mă refer la numărul de niți „advertised” (nu-mi vine acum în minte echivalența perfectă în română).

#3
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,843
  • Înscris: 04.10.2007
Salutare si felicitari pentru achizitie....

Si eu am avut in plan sa imi iau pe fratele mai mare Samsung 65S95B, dar nu am prins de BF la pretul de 7500RON cat a fost pe Emag, si sa inlocuiesc Samsung 65Q6FN-ul din living.
Foarte suparat am fost atunci ca nu l-am prins la banii aia. Acum sincer si daca ar scadea pretul la 7500 RON pentru moment nu l-as cumpara, nu ca nu ar fi ok TV-ul, ci pur si simplu am inceput din ce in ce sa folosesc tot mai putin TV-ul

#4
dba

dba

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,223
  • Înscris: 06.12.2006

View PostJean-Luc_Picard, on 26 ianuarie 2023 - 08:31, said:

Dacă tot se făcu sfârșit de ianuarie 2023, eu unul aș fi așteptat iterația a doua de panouri QD-OLED (în caz că nu ardea procurarea unui nou televizor), ar putea să aibă îmbunătățiri/corecții semnificative și nu mă refer la numărul de niți „advertised” (nu-mi vine acum în minte echivalența perfectă în română).

Ai dreptate.
Am fost ca-n bancul cu tipul cu mana rupta care vine la doctor si primeste pastile pentru viermi intestinali. Daca l-a mancat undeva sa se urce in copac...
Tinand cont ca valoarea de revanzare dupa iesirea din garantie ar putea fi cam mica, ma bate gandul sa fac schimbarea de generatie la final de an.
Am cateva luni bune de pregatire, mai exact de convingere a "sufletului pereche" si daca trec de etapa respectiva, "gentlemen start your engines"
Faptul ca Sony 55XG9505 l-am dat cu cat l-am luat s-ar putea dovedi asul din maneca.

View Postmirel3003, on 26 ianuarie 2023 - 08:55, said:

Foarte suparat am fost atunci ca nu l-am prins la banii aia. Acum sincer si daca ar scadea pretul la 7500 RON pentru moment nu l-as cumpara, nu ca nu ar fi ok TV-ul, ci pur si simplu am inceput din ce in ce sa folosesc tot mai putin TV-ul

Sa fiu sincer cu tine, daca as fi dorit sa cumpar un televizor de 1500 EUR+, as fi luat Panasonic (seria 1000, ideal minim 1500), sau Sony A90.
Eu mi-am impus un buget de 5000 lei (1000 EUR) si n-am vrut - citeste n-am fost lasat - sa-l depasesc.
La banii alocati optiunile erau LG C2, Sony A83J, Philips OLED 807 (daca il vindeau cu 5000 lei) si Samsung.
Eu nu fac clasamente, dar televizoarele de la competitie nu m-au convins.
La fel de adevarat este ca eu nu sunt un specialist in domeniu si selectia s-a pliat pe recenzia HDTVtest, cat si informatiile de pe FlatPanelsHD.

Edited by dba, 26 January 2023 - 09:05.


#5
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,696
  • Înscris: 25.04.2016
Felicitari pentru deschiderea topicului :)
Pentru tv, asa cum a zis si jlp, ai fi putut sa astepti generaria a doua.

P.S. Poate ii ajuti pe cei cu philips sa le deschizi un topic, ca au ramas codasi :)

#6
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

View PostMMike, on 26 ianuarie 2023 - 13:03, said:

Pentru tv, asa cum a zis si jlp, ai fi putut sa astepti generaria a doua.
Și la a 2-a i s-ar fi spus ca mai bine sa aștepte a 3-a, și tot asa.
Cel mai bine e sa îți iei hardware atunci când îți trebuie.
Se mai pune și problema de preț.
Eu de exemplu, ca sa iau un qd-oled gen 2 de 65" la 1700euro ar fi trebuit sa astept muuuult și bine tinand cont de prețul de lansare pe la 3500-4000 euro.

#7
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,696
  • Înscris: 25.04.2016
Gen 2 nu e chiar ca prima. Mai sunt eliminate din problemele inerente.
Normal ca Samsung va scumpi noile modele....

#8
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

View PostMMike, on 26 ianuarie 2023 - 14:54, said:

Mai sunt eliminate din problemele inerente.
Corect, dar depinde de probleme. Eu zic ca dacă pe mine m-a ținut un lg b6 6 ani fără probleme mari (ala fiind un panou încă tânăr dpdv tehnologic și din gama low-tier) s95b-ul asta o sa tina cel puțin tot atât. Nu am ce sa ii reproșez imaginii (încă).

#9
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,626
  • Înscris: 07.10.2005
Este adevarat si ca samsung a mai corectat pe parcurs din unele probleme de la lansare si pana acum.

#10
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,695
  • Înscris: 04.10.2014

View Postro_explorer, on 26 ianuarie 2023 - 14:47, said:

Și la a 2-a i s-ar fi spus ca mai bine sa aștepte a 3-a, și tot asa.
Nu este deloc așa sau, cum îți place ție să spui, exagerezi grav. Prima (nu a suta) serie a oricărui produs are probleme, e foarte greu să te gândești la toate apectele înainte de lansarea a ceva total nou. Se observă numai pe un număr mare de unități în exploatare și pe o durată de timp suficient de mare. Cum era o replică într-un film, prima clătită nu iese niciodată bună, nu sunt întrunite toate condițiile.

#11
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009
Da, dar tehnologia nu e deloc noua la Samsung. Oleduri ei fac cu mult înainte ca lg sa se fi apucat de ele iar tehnologia QD o au pe piața de mult prea mult timp ca să mai fie probleme. Dpdv tehnologic doar au combinat 2 câmpuri în unul singur și le-a ieșit de minune.

Eu unul am aruncat întâi cu bani (full price) în qd-oled în monitorul de la alienware (cu panou Samsung) după ce am văzut review-uri ca la 6 luni după lansare, în condiții de utilizare zilnica, unitățile nu aveau deloc burn-in, plus garanție de producător de 3 ani ptr retenție, asta la un monitor de pc.
Pasul spre TV a fost dictat doar de prețul bun, căci pentru mine tehnologia era deja dovedita ca fiabila. Am luat și garanție extinsa pentru TV doar ca să stau liniștit pe partea asta.

Gen 2 la tv oferă practic strălucire mai mare, atât. Pot trai cu 1000 nits în loc de 2000 :D

#12
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,695
  • Înscris: 04.10.2014
Ce fac de mult, AMOLED-uri pentru telefoane? Nu au nicio legătură. (Plus că se ard și alea, vrei să-ți pun poză de la Galaxy S6 din dotare?) Cât despre experiența Quantum Dot în combinație cu LCD, o știu prea bine, nu m-am gândit nicio secundă să dau vreodată banii pe așa ceva.
Dacă-s atât de bune, de ce au redus luminozitatea maximă printr-un update?
Cât despre minuni, am văzut cu ochii mei minunea (în variantă Sony) și m-am cam lămurit pentru moment.

#13
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

View PostJean-Luc_Picard, on 26 ianuarie 2023 - 17:06, said:

Ce fac de mult, AMOLED-uri pentru telefoane? Nu au nicio legătură.
Desigur, ca doar studiul materialelor electroluminescente este altul. Cum sa nu aibă legătură?

View PostJean-Luc_Picard, on 26 ianuarie 2023 - 17:06, said:

Cât despre minuni, am văzut cu ochii mei minunea (în variantă Sony) și m-am cam lămurit pentru moment.
Asta e părerea ta. Alții tind sa nu fie de acord.

#14
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,695
  • Înscris: 04.10.2014
Normal că e a mea, nu împrumut păreri de la alții (cel mult cu precizarea sursei). Părerea mea e fundamentată pe lucruri concrete, demonstrabile. Alții au și ei argumente solide, științific verificabile?

#15
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,369
  • Înscris: 30.08.2006
Nu neaparat generatiile urmatoare sunt mai bune. Primele generatii sunt mai robuste la hardware, dupa care incep sa le simplifice ca sa ramana competitive la pret.

#16
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

View PostJean-Luc_Picard, on 26 ianuarie 2023 - 17:29, said:

Părerea mea e fundamentată pe lucruri concrete, demonstrabile.
La fel ca tine sunt mulți pe aria auto care susțin sus și tare ca mașinile electrice sunt de cacat, pe baza de "lucruri concrete, demonstrabile". Asta nu ii face sa aibă dreptate decât strict ptr ei, realitatea fiind mult mai complexa.

Acum.sa revenim la panourile Samsung, în opinia mea, o tehnologie cu potențial superior woled-ului de la lg, deja peste din anumite puncte de vedere (cum ar fi uniformitatea de exemplu).

#17
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,695
  • Înscris: 04.10.2014

View Postro_explorer, on 26 ianuarie 2023 - 17:37, said:

La fel ca tine sunt mulți pe aria auto care susțin sus și tare ca mașinile electrice sunt de cacat, pe baza de "lucruri concrete, demonstrabile".
Au măsurat parametrii mașinilor electrice? Nu știu de ce pui ghilimele, de citat sau de îndoială? Nu avem cum, dar refăceam măsurătorile cu tine de față, să nu mai ai îndoieli.

View Postro_explorer, on 26 ianuarie 2023 - 17:37, said:

Acum.sa revenim la panourile Samsung, în opinia mea, o tehnologie cu potențial superior woled-ului de la lg, deja peste din anumite puncte de vedere (cum ar fi uniformitatea de exemplu).
Eu nu am intrat în nicio comparație cu nimic și nici nu inteționez la subiectul acesta. Am constatat însă o instabilitate a panoului în timp sau cu temperatura, la fiecare măsurătoare îmi dădea alt balans de alb, l-am calibrat de vreo patru ori într-o lună.

#18
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,644
  • Înscris: 15.12.2009

View PostJean-Luc_Picard, on 26 ianuarie 2023 - 17:50, said:

la fiecare măsurătoare îmi dădea alt balans de alb, l-am calibrat de vreo patru ori într-o lună.
Nu neg asta, dar cred ca are relevanta doar daca vezi vreo diferenta a balansului de alb in utilizarea normala, de zi cu zi. Eu unul nu vad nici o diferenta. Il am de o saptamana pus pe perete - se vede identic, ca in prima zi dupa ce l-am calibrat cu aplicatia aia la lui.
Ca o fi 1-2% aiurea fata de nus'ce standard? Mi se rupe ca sa fiu sincer. Dupa cum am mai spus: eu apreciez uniformitatea panelului, unghiurile mai largi de vizualizare fara shift de culoare, stralucirea extra, saturatia de culoare in HDR - toate astea fiind peste WOLED-ul de pret echivalent. Altfel spus: este suficient de bun pentru mine (si pentru multi experti aparent, care nu au sesizat 4 devieri ale balansului de alb int-o saptamana).

Daca banii nu sunt o problema si daca stai mereu cu monitor de referinta langa OLED, atunci da, poti sa vii cu "lucruri concrete, demonstrabile" (pentru tine, dupa cum spuneam) si sa dai reject unui panel QD-OLED gen 1, alegand altceva.

Trebuie sa fii constient de nisa de activitate in care performezi si de numarul de oameni real interesati de acele chestii specifice.

Daca tii mortis sa ai ultimul cuvant, ca specialist in calibrari de OLED-uri, esti invitatul meu - dar, repet, trebuie sa fii constient ce impact real are acel cuvant in lumea reala.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate