Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Declarație primar

Contestare amenda politia locala

PC se restarteaza cu erori ecran ...

Mercedes atego 815 oprire motor
 Ce contine Creion rani dupa ras?

Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!

electrician constructor video curs
 Cum pot bloca transferul de date ...

Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...

Kia Picanto 2022 - Problema motor?
 Durere umar AC Joint

Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?
 

Muscat Ottonel

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#37
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Nu s-a dorit o urecheala. Pur și simplu la un fapt consumat trebuie găsită o soluție. Că știm metode de cum se face dar nu vrem sa le spunem ,iar nu ajuta pe cei care întreabă.

#38
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005

View PostWoodsman, on 26 decembrie 2022 - 18:16, said:


Dar sigur trebuie să-l las in continuare sa fermenteze pe drojdie sau sa-l iau de pe pe drojdie si sa il mut in alt recipient sa fermenteze?

Faptul ca sta pe drojdie normal ca nu e în regula.... Pentru un vin.
Gândește te că drojdia aia depusa nu repezi ta altceva decât... cadavre.
După cum știi, cadavrele se descompun în timp, și put.
Ceea ce rezulta în urma descompunerii nunare cum sa nu afecteze calitatea vinului, nu?

Problema este ca tu nu ai un vin, încă.
Iar acel sediment numit "drojdie" conține pe lângă "mortaciuni" și drojdii încă vii dar inactive, "amorțite", care așteaptă condiții prielnice, sau dispariția factorilor inhibitori, după caz, sa înceapă din nou sa consume zaharul existent încă în acel "vin".

Dacă tragi vinul, elimini o mare parte a acelei populații de drojdii, adică îngreunezi fermentația.


Nesounandu-ne nimic despre ce și cum ai făcut, despre parametri procesului, nu avem noi cum sa indica nici probleme nici posibile soluții pt acestea asa ca vorbim pe lângă subiect.

Simplist ai 2 variante, total aproximative/general valabile dar care pot sa nu fie neapărat tratamentul ideal pt situația ta:

1. Sa încerci sa folosești drojdii le actuale și sa le creezi condiții puțin mai bune pt a lucra.
Asta dacă problema e ca le-au lipsit acele aconditii și de aia au mers prost.
Adică în primul rand temperatura.
Baga vinul undeva mai la căldură.
Al doilea lucru cuc are sa le ajuți este utilizarea unui nutrient de fermentație.
În principiu e azot cu vitamina B, fie simplu, anorganic, fie un produs mai complex, care conține și forme organice și în plus poate sa ajute prin formularea sa și la eliminarea unor posibile resturi de pesticide prezente în vinul ala... În esenta acest tip de produs conține resturi de drojdii inactive.

Cu 20-40 lei rezolvi grosier problema asta pt 100-200l de vin sau chiar mai bine.

2. Varianta asta implica sa tragi vinul de pe sedimente și sa insamantezi cu o cultura selectionata aleasa pt a putea lucra în condiții grele.
Implicit, inclusiv folosirea nutrienti lor e recomandata.
Implicit, când folosești drojdii, când insamantezi, va trebui sa și încălzești vinul pt ca nu are sens sa insamantezi vin la 8 grade, nu exista drojdii care sa lucreze la asemenea temperaturi sau dacă /cele care pot fa e astea oricum nu îți sunt accesibile ție și ele pot "misca" la temperaturi mai joase însă după un anumit moment, nu sa le insamantezi la temperaturile astea.

Ca idee, tu activezi drojdia la 37grade, apoi o bagi în vin mai rece fără sa ii produci un soc dar are nevoie o vreme(relativ acurta"sa se poată totuși înmulți...
Tu bagi 100 oi la păscut pe pășune, ele se înmulțesc pana la 10 grade însă că sa tunzi iarba de pe pășune întrgun timp rezonabil ai nevoie de 10000 oi, trebuie o vreme sa aibă condiții bune sa se înmulțească și abia apoi ele pasc încet și pe frig... De înmulțit pe frig mai greu sau deloc.


Așadar ai nevoie. Variante, posibil cauzele eșecului sa fie și altele dar în principiu ai șanse ca alegând una din variante(a doua e mai indicata) sa rezolvi 90% din problema.
E la fel de posibil sa fie mai complicat de atât... Cine știe ce ai tu acolo și ce se întâmplă? Mama omidă...

PS. Un activator simplu e Actipasa.. Unul nițel mai pricopsit e Actimaxx ferm...
O drojdie simpla, decenta, nepretențios, care merge de pe la 10C e VinifermBY..
Cele mai ieftine și mai simple, nu vei face tu avioane cu ele dar nici nu ai cum, ari irosi banii mai ales în aceste condiții pe lucruri mai bune.
Le găsești la utilvinificatie.
Sunt și alte magazine de profil, găsești în multe locuri materiale....







View Postroman_roman, on 26 decembrie 2022 - 19:13, said:

Nu s-a dorit o urecheala. Pur și simplu la un fapt consumat trebuie găsită o soluție. Că știm metode de cum se face dar nu vrem sa le spunem ,iar nu ajuta pe cei care întreabă.

Tu refuzi sa itelegi ca producerea vinului înseamnă să lucrezi cu niște ființe, vii, care, ca toate organismele vii, au nevoi, boli, probleme?
E greu și cand știi și ai cu ce, când habar nu ai de nimic însă e imposibil sa ajuți. Sa începi sa pui oamenii sa facă lucruri degeaba e o aiureala.

Si omul nu întrebase ce sa facă, despre detalii nici vorba.. A întrebat doar dacă asa e ottonelul sau ceva a mers prost. Iar la ce a întrebat i s-a răspuns.




#39
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,582
  • Înscris: 10.01.2019
Pt a evita un esec in corectarea situatiei eu as recomanda sa faci cateva experimente pe o cantitate de cca 1 l de vin. Primul este sa tragi 1 l din vinul tau avand grija ca o data cu vinul sa scoti si ceva drojdie , il pui intr-un recipient de 2 l (poti folosi un pet pt asta) si il duci la caldura unei camere incalzite. Il urmaresti atent 2-3 zile sa vezi ce se intampla . Daca intra in fermentatie viguroasa insemna ca inca ai suficiente drojdii vii care in mod normal ar trebui ca la acesta temperatura(20-22 gr) in cateva zile sa finalizeze fermentatia. iIn acest caz solutia in continuare este sa incalzesti incinta unde sta vinul sau chiar vinul daca il ai in recipiente care rezistra la asa ceva (nu sunt din sticla) si sunt izolate.
Daca nu intra in fermentatie atunci vinul ar trebui tras imediat de pe drojdie. In continuare poti sa incerci sa repornesti fermentatia cu drojdii selectionate pt refermentare asta implicand incalzirea, utilizarea de activatori si nutrienti sau, daca nu poti sa asiguri incalzirea, sa il lasi pana in primavara cand temperatura este mai potrivita (atunci la o temperatura de peste 15 gr in incinta este relativ usor sa faci si sa mentii cateva zile 20 gr ca sa porneasca fermentatia). Daca optezi pt refermentare in primavara vinul trebuie neaparat sulfitat odata cu tragerea de pe drojdie. Functie de cum a fost sulfitat pana acum adaugi  0,2- 1 ml solutie SO2 5% / litru de vin (1ml daca nu a fost sulfitat de loc).

Necazul este ca noi nu stim de la ce ai pornit si cum ai procedat pana acum, ca este posibuil sa fi adaugat prea mult zahar la inceput si vinul tau sa aiba acum alcool suficient sau chiar sa fi adaugat SO2 prea mult, cazuri in care capacitatea de refermentare este aproape nula.

#40
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Eu nu cred ca are alcool suficient și nici nu cred ca a pus sulf, cel mai probabil, asa cum se întâmplă extrem de frecvent la foarte mulți care cumpără struguri nobili de relativ putina vreme, i-a tratat ca pe hibrizii cu care probabil era familiarizat cât de cât....
Putin frig, drojdii alese prost sau deloc, nimic altceva, strugurii și ei cu probleme, ca pentru vânzare....
A bâlbâit lent   s-a chinuit și când sga mai și răcit pare ca a stat... De fapt el fermentează foarte încet și o sa o tina asa pana se schimba banii...


#41
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Cunosc persoane care după ce zdrobesc strugurii lasă într-un butoi 2-3 zile și mai apoi trag mustul in damigene, prin furtun, direct in beci. De pitrocire nu se pune vorba. Am gustat și eu de câteva ori "licoarea" de curiozitate. Dulce și cu gust anemic. Culmea că lor le place și lauda rezultatul, deși nu conștientizează că beau o poșircă de doi lei. Degeaba am incercat sa le explic că nu prea fac bine prin aceasta metoda. Ei așa s-au obișnuit și așa merg in continuare .


E vorba de struguri /vita de vie nobila ,nu hibrida de casa.

#42
scania_delfin

scania_delfin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,133
  • Înscris: 25.01.2015

View Postroman_roman, on 27 decembrie 2022 - 16:44, said:

Cunosc persoane care după ce zdrobesc strugurii lasă într-un butoi 2-3 zile și mai apoi trag mustul in damigene, prin furtun, direct in beci. De pitrocire nu se pune vorba. Am gustat și eu de câteva ori "licoarea" de curiozitate. Dulce și cu gust anemic. Culmea că lor le place și lauda rezultatul, deși nu conștientizează că beau o poșircă de doi lei. Degeaba am incercat sa le explic că nu prea fac bine prin aceasta metoda. Ei așa s-au obișnuit și așa merg in continuare .


E vorba de struguri /vita de vie nobila ,nu hibrida de casa.
Poate ai gustat din licoare toamna tarziu ,mustul nu a fermentat suficient, atunci este dulce.Daca lor le place este bine,este vinul lor.

#43
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
M-am nimerit cam in perioadele de vară pentru că atunci încingem gratarul. Așa că merg pe scuza că merge mai bine berea :)



#44
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
În funcție de struguri asta e o metoda care poate fi ok, inclusiv pe cozi prefera unii sa vinifice anumite varietăți.
Oricum, dacă se deciorchienaza, la varietățile aromate și roșii, când se doreste extracția aromelor și pigmenților, boabele se macereaza inclusiv astfel, în mod natural(se pot folosi și enzime altfel)

Nu e deci în principiu greșit. Evident ca toate aceste metode de a face vin depind de mai multe lucruri, începând cu soiul, dacă are nevoie sau permite asemenea lucruri, apoi de ceea ce vrei sa obții, apoi dacă ambele puncte duc în aceasta direcție evident ca macerarea nu se face oricât, oricum....
În principiu macerarea se face mai degrabă la rece, nu se suprapune de obicei cu începerea fermentației( atât temperatura cât și sulfitarea inițială ajuta la treaba asta)

Insa în metodele mai rustice/tradiționale se practica inclusiv o macerare mai puțin controlata și nu neapărat rezultatul e o posirca.

Sa nu confundăm vinul asta "superior" făcut de către specialiști, cu sau fără ghilimele la acești specialiști, cu vinul făcut în gospodărie de foarte multa lume de peste tot de prin lume.

Am văzut personal și la italieni și la francezi, chiar în zone viticole consacrate, asemenea practici.... Sa nu credeți ca dowr omul simplu din România "încalcă" tehnologia lu peste prăjit, nici chiar ca doar la noi se face vin din struguri mai puțin "de figuri"....

Oamenii beau și se bucura de vin iar noțiunea de vin nu se refera doar la ce știm noi ca se vinde azi, mai mult sau mai outin scump, prin magazine...
Ba chiar de multe ori   mulți dintre noi prefera un vin mai simplu făcut acasă poate nu senzațional de riguros unor posirci cu pretenții și uneori și cu oarecare nume...

Si mai e ceva, dincolo de toate acestea.... Vinul e viu, de la strugure sau mai devreme chiar pana la pahar el e permanent într-o evoluție influențat de o groaza de lucruri... Uneori abaterile duc la lucruri foarte interesante.

Eu evident ca sunt adeptul caii bătute, indicate de oamenii care chiar știu ce fac și studiază toate treburile astea... Însă pe de alta parte am văzut și gustat destule încât sa îmi dau seama ca nu exista alb și negru și ca în fond vinul exista pt a crea oamenilor o mica plăcere, o mica bucurie unora.

Apai dacă oamenii sunt "prosti" și nu știu probabil la ce sa se bucure, cine sunt eu sa ii judec?
Într-o oarecare măsură lucrurile sunt relative, subiective, și e bune ca e asa.
Ar fi trist dacă fructele sau vinul ori țuica ar fi toate la fel, de parca ar fi create într-un laborator după aceeași rețetă standard... Asta e împotriva ideii de vin în sine...




#45
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 30.03.2024
Hersorin, ce-ai mai facut cu MO?
Pana la urma cum l-ai condus?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate