Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Momentul Aprilie 1964

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...
 Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 

Muscat Ottonel

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#19
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,573
  • Înscris: 10.01.2019

 unic635, on 27 decembrie 2020 - 14:41, said:

IN fapt sistemul acesta de conducere si taiere este Cazenave sau Lenz Moser(diferenta o face doar inaltimea cordonului), tot cordon este si cordonul speronat sau speroliat doar ca nu foloseste verigade rod. tot cordon este si sylvoiz. Inca un detaliu normarea corecta de ochi se face la suprafata.
La suprafata cui ?

#20
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013
la m2, nu toate plantatiile au aceeasi densitate de butasi

#21
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,573
  • Înscris: 10.01.2019

View Postunic635, on 20 februarie 2021 - 18:27, said:

la m2, nu toate plantatiile au aceeasi densitate de butasi
Teoretic asa este normarea se face la mp. Teoria asta este insa aplicabila la podgorii unde exista parcele cu un singur soi si unde vitele sunt cat de cat uniforme ca si cresteri. In cazuri exceptionale chiar si acolo taierile trebuie facute adaptat la puterea butucului, pentru ca daca la un butuc cu probleme îi lasi incarcatura ca la unul normal este foarte posibil ca sa îl pierzi. In parcelele de pe langa casa unde vitele pot fi diferite una de alta sau in cazul unor butuci izolati pe care omul îi poate avea prin curte, exceptia poate deveni regula si normarea se face tinand cont de specificul butucului.

#22
Amurga46

Amurga46

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 04.03.2022
nu cred ca am nimerit bine , dar totusi il rog pe AlexD2 sa ne spuna care sunt pasii pt a face un bun vin (artizanal) din struguri Muscat Ottonel

#23
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,573
  • Înscris: 10.01.2019

 Amurga46, on 08 iulie 2022 - 12:35, said:

nu cred ca am nimerit bine , dar totusi il rog pe AlexD2 sa ne spuna care sunt pasii pt a face un bun vin (artizanal) din struguri Muscat Ottonel
De la inceput iti spun ca nu am experienta in vinuri de muscat eu avand relativ putin butuci de muscat in vie si fac un vin amestecat din mai multe soiuri. Iti pot spune ce stiu eu din ce am citit si din experienta mea cu vinul meu. La Muscat Otonel dupa zdrobire si preferabil desciorchinare mustuiala(amestecul de must si struguri zdrobiti) se sulfiteaza cu 1ml/litru solutie bioxid de sulf 5-6 % si se lasa 24 de ore la macerat (nu mai mult), dupa care mustul e scurge si se preseaza. Mustul se pune in vasele de fermentatie, se dauga drojdii selectionate pt vinuri aromate si apoi procedura este aceiasi ca pt toate vinurile albe.
Sunt cateva aspecte importante zic eu: mustuiala trebuie neaparat sulfitata altfel poate incepe fermentatia  direct a mustuielii ceea ce la muscat (spre deosebire de tamaioasa) din ce am citit nu este de dorit. Este bine ca tinerea pe bostina sa se faca pe cat posibil la temperaturi cat mai mici (nu la soare) pt a evita intrarea in fermentatie. Atentie si la calitatea strugurilor sa nu fie stricati ca tinerea pe bostina favorizeza actiunea bacteriilor acetice si apoi otetirea vinului (si de asta este neaparat necesara sulfitatea mustuielii). Mustul ar trebui adus la cca 220 gr /l zahar ca sa iasa un vin demisec. La fermentare temperatura la inceput trebuie sa fie in jur de 18-20 gr pt a se amorsa fermentarea bine si repede, apoi poate fi scazuta dar nu mai putin de 15-16 gr ca altfel vinul poate sa ramana dulce. Nu va luati dupa reclame cu drojdii care fermenteaz la 10 gr pt ca nu e sigur si apoi drojdiile au oricum nevoie de temperaturi mai mari pt faza de inmultire, iar efectul cresterii continutului de acool la sfarsitul fermentatiei diminuiaza mult capacitatea de fermentare a drojdiei. Pt mentinerea temperaturii mai ales la sfarsitul fermentatiei cand cel putin la mine timpul e mai rece (sfarsitul lui octombrie) folosesc o aeroterma cu reglare automata.

#24
Amurga46

Amurga46

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 04.03.2022
multumesc mult Alex

#25
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,716
  • Înscris: 11.03.2007

 Amurga46, on 08 iulie 2022 - 12:35, said:

nu cred ca am nimerit bine , dar totusi il rog pe AlexD2 sa ne spuna care sunt pasii pt a face un bun vin (artizanal) din struguri Muscat Ottonel
Nu sunt specialist, dar rețin că este o problemă cu acest soi și cu așteptările de la vinul din el. MO are aciditate mică, prin urmare o capacitate mai mică de păstrare în fermentat a aromelor, de aceea știu că se recomandă combinarea cu struguri cu o aciditate mai mare, pe cât posibil neutri la aromă, ex. Riesling. Dacă poate cineva de specialitate confirma, ar fi perfect, altfel afirmația trebuie luată cu rezervă.

#26
Woodsman

Woodsman

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 20.05.2020
Am făcut in toamna asta vin din muscat ottonel din cca.400 kg.Pur si simplu vinul a iesit contrar așteptărilor un vin f.dulce ca un sirop si prea aromat.In acelasi timp se simte tăria din el.
Credeti ca am gresit cu ceva in prepararea acestuia, nu a fermentat complet de ex, sau pur si simplu asa trebuie sa iasa vinul de muscat ottonel, f.dulce?

#27
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,759
  • Înscris: 07.09.2004
Ai folosit drojdii selectionate, pentru vin?

#28
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005

View PostWoodsman, on 26 decembrie 2022 - 06:27, said:

Am făcut in toamna asta vin din muscat ottonel din cca.400 kg.Pur si simplu vinul a iesit contrar așteptărilor un vin f.dulce ca un sirop si prea aromat.In acelasi timp se simte tăria din el.
Credeti ca am gresit cu ceva in prepararea acestuia, nu a fermentat complet de ex, sau pur si simplu asa trebuie sa iasa vinul de muscat ottonel, f.dulce?

Evident ca ai greșit.


#29
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005

View Postcotzi, on 26 decembrie 2022 - 09:33, said:

Ai folosit drojdii selectionate, pentru vin?
Este oarecum "irelevant".
Drojdiile selecționate nu fac minuni în aceasta privința, nu neapărat pt "robustețe" sunt selecționate, dimpotrivă, salbaticiunile adesea sunt mai puțin oretentioase/aclifosite la condiții și lipsuri.
E drept ca sunt și drojdii selecționate mai puțin pretențioase, care își fac treaba și în condiții neprielnice.. Dar majoritatea sunt selecționate în special pt ce pot scoate dpdv calitativ, aromatic samd și nu ca să facă ele cum necum sa iasă vin, indiferent cât de prost...


Oricum, ca principiu, de la temperaturi la reziduurile de pesticide si pana la alte detalii care țin de compoziția mustului, (nivel de nutrienti și zaharuri), toate 3 necesar sa fie controlate ca să obții un produs ok/bun.

De aceea iei degeaba "drojdii selecționate" dacă nu ai în vedere întreg ansamblul de factori și nu aplici, cât de cât, întreaga tehnologie, atât dpdv al aditivilor necesari(adică sa folosești ceva de genul unui pachet de fermentație) cât și al procedurilor și respectării celorlalți parametri...

De la. Folosirea enzimelor(deși aici nu e critic, ceva faci doar ca nu obțiimaxim din ce poate strugurel sa dea), activatori/nutrienti de fermentație, alegerea unei drojdii potrivite atât pt strugure dat și pt condițiile pe care poți tu sa i le oferi, urmărirea atenta a fermentat iei și aplicarea masurilor necesare, Etcetc..toate contează enorm.


Întrebarea e legitima, ce vreau sa spun este ca și cu drojdii de bogați, și fără, contează o groaza de alte lucruri iar dacă unele scârțâie, dai chica cu tot cu drojdii.
Dacă tot te apuci și mai și lucrezi cu niște struguri relativ scumpicei, ar trebui sa fsci și un minim efort sa înveți despre tehnologia vinificatiei, altfel e păcat de bani și munca.



#30
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,927
  • Înscris: 02.02.2007

View PostWoodsman, on 26 decembrie 2022 - 06:27, said:

Am făcut in toamna asta vin din muscat ottonel din cca.400 kg.Pur si simplu vinul a iesit contrar așteptărilor un vin f.dulce ca un sirop si prea aromat.In acelasi timp se simte tăria din el.
Credeti ca am gresit cu ceva in prepararea acestuia, nu a fermentat complet de ex, sau pur si simplu asa trebuie sa iasa vinul de muscat ottonel, f.dulce?
ca experiment: poti sa lasi o cantitate din vinul actual pe drojdie, in primavara va mai fermenta odata si final  cel ramas va fi un demisec.
fermentatia sa oprit prea devreme, de aceea a ramas dulce!

#31
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
De cât să pierdem timp cu scrierea unui roman, mai bine 3 cuvinte pe scurt, de cum ar trebui făcut vinul din acest soi. O metoda generalistă, pe scurt și la obiect.
La multi ani !


PS. La chestiunile tehnice explicațiile filozofice sunt plictisitoare .

#32
Woodsman

Woodsman

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 20.05.2020

View Postrichi_e, on 26 decembrie 2022 - 13:42, said:


ca experiment: poti sa lasi o cantitate din vinul actual pe drojdie, in primavara va mai fermenta odata si final  cel ramas va fi un demisec.
fermentatia sa oprit prea devreme, de aceea a ramas dulce!
M- am gândit si la varianta asta.

#33
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,759
  • Înscris: 07.09.2004
M-am aflat si eu in discutie parinte, ca tot era liniste pe aici. Eu m-am gandit ca drojdiile astea smechere rezista la o concentratie alcoolica mai mare. Din moment ce colegul nostru zice ca taria vinului se simte dar mai este zahar m-am gandit ca drojdia "salbatica" nu mai poate mai sus de atat si de asta a ramas zahar netransformat in alcool.

Edited by cotzi, 26 December 2022 - 17:50.


#34
gogutu77

gogutu77

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 15.07.2022
Da. drojdiile rezista la alcool in functie de specie intre 6(alea pentru bere)-25grade. Dar si alea salbatice ar trebui sa reziste suficient ca sa-ti iasa vin sec.
Mai trebuie tinut cont si de temperatura. In functie de tenperatura sunt favorizate anumite drojdii in defavoarea altora.

#35
Woodsman

Woodsman

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 20.05.2020

View PostWoodsman, on 26 decembrie 2022 - 16:03, said:


M- am gândit si la varianta asta.
Dar sigur trebuie să-l las in continuare sa fermenteze pe drojdie sau sa-l iau de pe pe drojdie si sa il mut in alt recipient sa fermenteze?

#36
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005

View Postroman_roman, on 26 decembrie 2022 - 13:45, said:

De cât să pierdem timp cu scrierea unui roman, mai bine 3 cuvinte pe scurt, de cum ar trebui făcut vinul din acest soi. O metoda generalistă, pe scurt și la obiect.
La multi ani !


PS. La chestiunile tehnice explicațiile filozofice sunt plictisitoare .
Si te-ai gândit tu sa ma urechezi pe mine ca nu sunt aplicat. Tu, făcând asta, cam cât de aplicat ești? Chibit se cheamă ala care sta pe margine și le spune ălora din teren ce au greșit, ce și cum trebuie făcut.

Ca fapt divers, persoana care a adus subiectul a întrebat dacă a greșit sau 3 normal ce se întâmplă. Răspunsul la întrebare a fost ca a greșit.
Când o sa întrebe ce a greșit, va fi alta discuție.
Eu discutam cu Cotzi, nu ii răspundeam ci mai degrabă comentam întrebarea sa și asta pt un motiv foarte simplu și relevant:
Am constatat, făcând vin și având în jur oameni care fac asta de o viata întreaga dar și tineri care încep sa reia obiceiul asta al bunicilor sau parintilor lor, ca aceasta idee, folosirea "drojdiilor selecționate", apare tot mai des drept soluție pt a rezolva orice nu merge bine/nu a mers bine în anii trecuți.
Asta pt ca oamenii habar nu au sa facă vin, dacă au un minim de cunoștințe și experienta au pe struguri mai puțin pretențioși produși în propria gospodărie, acum însă lucrează cu materie prima cumpărată, produsa cine știe cum și de către cine, care le pune probleme serioase, uneori foarte greu de gestionat și de către cineva cu mai multe cunoștințe și experienta.

Adică nu mai merge cu vrăjeli, pus mustul în vas și așteptat asa cum mergea pe vremuri.


Asta e tot, la asta se referea postul ala, în asemenea consitii nundoar ca trebuie sa știi sa faci vin, trebuie sa știi mai mult decât atât pt ca lucrezi cu necunoscute și trebuie sa fii în stare sa și previi sau sa corectezi lucruri...
Drojdia selecționata în sine nu e suficienta(cel mai frecvent) ba chiar te și minți ca iei drojdie și ai rezolvat cazul...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate