Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Muscat Ottonel
Last Updated: Dec 27 2022 20:02, Started by
hersorin
, Dec 25 2020 10:03
·
0
#19
Posted 27 December 2020 - 14:49
unic635, on 27 decembrie 2020 - 14:41, said:
IN fapt sistemul acesta de conducere si taiere este Cazenave sau Lenz Moser(diferenta o face doar inaltimea cordonului), tot cordon este si cordonul speronat sau speroliat doar ca nu foloseste verigade rod. tot cordon este si sylvoiz. Inca un detaliu normarea corecta de ochi se face la suprafata. |
#20
Posted 20 February 2021 - 18:27
la m2, nu toate plantatiile au aceeasi densitate de butasi
|
#21
Posted 22 February 2021 - 11:17
unic635, on 20 februarie 2021 - 18:27, said:
la m2, nu toate plantatiile au aceeasi densitate de butasi |
#22
Posted 08 July 2022 - 12:35
nu cred ca am nimerit bine , dar totusi il rog pe AlexD2 sa ne spuna care sunt pasii pt a face un bun vin (artizanal) din struguri Muscat Ottonel
|
#23
Posted 09 July 2022 - 06:07
Amurga46, on 08 iulie 2022 - 12:35, said:
nu cred ca am nimerit bine , dar totusi il rog pe AlexD2 sa ne spuna care sunt pasii pt a face un bun vin (artizanal) din struguri Muscat Ottonel Sunt cateva aspecte importante zic eu: mustuiala trebuie neaparat sulfitata altfel poate incepe fermentatia direct a mustuielii ceea ce la muscat (spre deosebire de tamaioasa) din ce am citit nu este de dorit. Este bine ca tinerea pe bostina sa se faca pe cat posibil la temperaturi cat mai mici (nu la soare) pt a evita intrarea in fermentatie. Atentie si la calitatea strugurilor sa nu fie stricati ca tinerea pe bostina favorizeza actiunea bacteriilor acetice si apoi otetirea vinului (si de asta este neaparat necesara sulfitatea mustuielii). Mustul ar trebui adus la cca 220 gr /l zahar ca sa iasa un vin demisec. La fermentare temperatura la inceput trebuie sa fie in jur de 18-20 gr pt a se amorsa fermentarea bine si repede, apoi poate fi scazuta dar nu mai putin de 15-16 gr ca altfel vinul poate sa ramana dulce. Nu va luati dupa reclame cu drojdii care fermenteaz la 10 gr pt ca nu e sigur si apoi drojdiile au oricum nevoie de temperaturi mai mari pt faza de inmultire, iar efectul cresterii continutului de acool la sfarsitul fermentatiei diminuiaza mult capacitatea de fermentare a drojdiei. Pt mentinerea temperaturii mai ales la sfarsitul fermentatiei cand cel putin la mine timpul e mai rece (sfarsitul lui octombrie) folosesc o aeroterma cu reglare automata. |
#25
Posted 09 July 2022 - 21:38
Amurga46, on 08 iulie 2022 - 12:35, said:
nu cred ca am nimerit bine , dar totusi il rog pe AlexD2 sa ne spuna care sunt pasii pt a face un bun vin (artizanal) din struguri Muscat Ottonel |
#26
Posted 26 December 2022 - 06:27
Am făcut in toamna asta vin din muscat ottonel din cca.400 kg.Pur si simplu vinul a iesit contrar așteptărilor un vin f.dulce ca un sirop si prea aromat.In acelasi timp se simte tăria din el.
Credeti ca am gresit cu ceva in prepararea acestuia, nu a fermentat complet de ex, sau pur si simplu asa trebuie sa iasa vinul de muscat ottonel, f.dulce? |
#28
Posted 26 December 2022 - 10:34
Woodsman, on 26 decembrie 2022 - 06:27, said:
Am făcut in toamna asta vin din muscat ottonel din cca.400 kg.Pur si simplu vinul a iesit contrar așteptărilor un vin f.dulce ca un sirop si prea aromat.In acelasi timp se simte tăria din el. Credeti ca am gresit cu ceva in prepararea acestuia, nu a fermentat complet de ex, sau pur si simplu asa trebuie sa iasa vinul de muscat ottonel, f.dulce? Evident ca ai greșit. |
|
#29
Posted 26 December 2022 - 11:00
cotzi, on 26 decembrie 2022 - 09:33, said:
Ai folosit drojdii selectionate, pentru vin? Drojdiile selecționate nu fac minuni în aceasta privința, nu neapărat pt "robustețe" sunt selecționate, dimpotrivă, salbaticiunile adesea sunt mai puțin oretentioase/aclifosite la condiții și lipsuri. E drept ca sunt și drojdii selecționate mai puțin pretențioase, care își fac treaba și în condiții neprielnice.. Dar majoritatea sunt selecționate în special pt ce pot scoate dpdv calitativ, aromatic samd și nu ca să facă ele cum necum sa iasă vin, indiferent cât de prost... Oricum, ca principiu, de la temperaturi la reziduurile de pesticide si pana la alte detalii care țin de compoziția mustului, (nivel de nutrienti și zaharuri), toate 3 necesar sa fie controlate ca să obții un produs ok/bun. De aceea iei degeaba "drojdii selecționate" dacă nu ai în vedere întreg ansamblul de factori și nu aplici, cât de cât, întreaga tehnologie, atât dpdv al aditivilor necesari(adică sa folosești ceva de genul unui pachet de fermentație) cât și al procedurilor și respectării celorlalți parametri... De la. Folosirea enzimelor(deși aici nu e critic, ceva faci doar ca nu obțiimaxim din ce poate strugurel sa dea), activatori/nutrienti de fermentație, alegerea unei drojdii potrivite atât pt strugure dat și pt condițiile pe care poți tu sa i le oferi, urmărirea atenta a fermentat iei și aplicarea masurilor necesare, Etcetc..toate contează enorm. Întrebarea e legitima, ce vreau sa spun este ca și cu drojdii de bogați, și fără, contează o groaza de alte lucruri iar dacă unele scârțâie, dai chica cu tot cu drojdii. Dacă tot te apuci și mai și lucrezi cu niște struguri relativ scumpicei, ar trebui sa fsci și un minim efort sa înveți despre tehnologia vinificatiei, altfel e păcat de bani și munca. |
#30
Posted 26 December 2022 - 13:42
Woodsman, on 26 decembrie 2022 - 06:27, said:
Am făcut in toamna asta vin din muscat ottonel din cca.400 kg.Pur si simplu vinul a iesit contrar așteptărilor un vin f.dulce ca un sirop si prea aromat.In acelasi timp se simte tăria din el. Credeti ca am gresit cu ceva in prepararea acestuia, nu a fermentat complet de ex, sau pur si simplu asa trebuie sa iasa vinul de muscat ottonel, f.dulce? fermentatia sa oprit prea devreme, de aceea a ramas dulce! |
#31
Posted 26 December 2022 - 13:45
De cât să pierdem timp cu scrierea unui roman, mai bine 3 cuvinte pe scurt, de cum ar trebui făcut vinul din acest soi. O metoda generalistă, pe scurt și la obiect.
La multi ani ! PS. La chestiunile tehnice explicațiile filozofice sunt plictisitoare . |
#32
Posted 26 December 2022 - 16:03
#33
Posted 26 December 2022 - 17:47
M-am aflat si eu in discutie parinte, ca tot era liniste pe aici. Eu m-am gandit ca drojdiile astea smechere rezista la o concentratie alcoolica mai mare. Din moment ce colegul nostru zice ca taria vinului se simte dar mai este zahar m-am gandit ca drojdia "salbatica" nu mai poate mai sus de atat si de asta a ramas zahar netransformat in alcool.
Edited by cotzi, 26 December 2022 - 17:50. |
|
#34
Posted 26 December 2022 - 17:56
Da. drojdiile rezista la alcool in functie de specie intre 6(alea pentru bere)-25grade. Dar si alea salbatice ar trebui sa reziste suficient ca sa-ti iasa vin sec.
Mai trebuie tinut cont si de temperatura. In functie de tenperatura sunt favorizate anumite drojdii in defavoarea altora. |
#35
Posted 26 December 2022 - 18:16
#36
Posted 26 December 2022 - 19:02
roman_roman, on 26 decembrie 2022 - 13:45, said:
De cât să pierdem timp cu scrierea unui roman, mai bine 3 cuvinte pe scurt, de cum ar trebui făcut vinul din acest soi. O metoda generalistă, pe scurt și la obiect. La multi ani ! PS. La chestiunile tehnice explicațiile filozofice sunt plictisitoare . Ca fapt divers, persoana care a adus subiectul a întrebat dacă a greșit sau 3 normal ce se întâmplă. Răspunsul la întrebare a fost ca a greșit. Când o sa întrebe ce a greșit, va fi alta discuție. Eu discutam cu Cotzi, nu ii răspundeam ci mai degrabă comentam întrebarea sa și asta pt un motiv foarte simplu și relevant: Am constatat, făcând vin și având în jur oameni care fac asta de o viata întreaga dar și tineri care încep sa reia obiceiul asta al bunicilor sau parintilor lor, ca aceasta idee, folosirea "drojdiilor selecționate", apare tot mai des drept soluție pt a rezolva orice nu merge bine/nu a mers bine în anii trecuți. Asta pt ca oamenii habar nu au sa facă vin, dacă au un minim de cunoștințe și experienta au pe struguri mai puțin pretențioși produși în propria gospodărie, acum însă lucrează cu materie prima cumpărată, produsa cine știe cum și de către cine, care le pune probleme serioase, uneori foarte greu de gestionat și de către cineva cu mai multe cunoștințe și experienta. Adică nu mai merge cu vrăjeli, pus mustul în vas și așteptat asa cum mergea pe vremuri. Asta e tot, la asta se referea postul ala, în asemenea consitii nundoar ca trebuie sa știi sa faci vin, trebuie sa știi mai mult decât atât pt ca lucrezi cu necunoscute și trebuie sa fii în stare sa și previi sau sa corectezi lucruri... Drojdia selecționata în sine nu e suficienta(cel mai frecvent) ba chiar te și minți ca iei drojdie și ai rezolvat cazul... |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users