Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Muscat Ottonel

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#1
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Dupa ce am avut mai multe soiuri de muscat , anul acesta doar Ottonel s-a copt si a fost dulce in Suceava . Tinind cont de acest lucru voi planta acest soi pentru consumul familial de struguri si vin . Am baut de la Recas niste vin demisec de Muscat Ottonel si mi-a placut foarte mult . Exista pe aici cineva care sa ma ajute cu niste scheme de tratamente , fertilizare , forme de taiere pe spalier , prepararea vinului ? Sau poate exista o carte specializata pe acest soi ? Multumesc

Attached Files



#2
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,544
  • Înscris: 10.01.2019

 hersorin, on 25 decembrie 2020 - 10:03, said:

Dupa ce am avut mai multe soiuri de muscat , anul acesta doar Ottonel s-a copt si a fost dulce in Suceava . Tinind cont de acest lucru voi planta acest soi pentru consumul familial de struguri si vin . Am baut de la Recas niste vin demisec de Muscat Ottonel si mi-a placut foarte mult . Exista pe aici cineva care sa ma ajute cu niste scheme de tratamente , fertilizare , forme de taiere pe spalier , prepararea vinului ? Sau poate exista o carte specializata pe acest soi ? Multumesc
Exista un topic dedicat. Citeste-l cu atentie si vei gasii raspunsurile pe care le cauti.

#3
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011

 AlexD2, on 25 decembrie 2020 - 12:22, said:

Exista un topic dedicat. Citeste-l cu atentie si vei gasii raspunsurile pe care le cauti.
Mai nimic despre acest soi , doar unele generalitati . O sa caut in alta parte .

#4
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,755
  • Înscris: 03.02.2007
Ăsta era cel mai căutat soi la soacră-mea în vie. Cel mai gustos și parfumat, o aromă aparte!

#5
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Daca tot am avut timp am studiat putin . Asa cine o sa caute date despre Ottonel o sa gaseasca exact la topic .
ORIGINE
Muscat Ottonel este un soi originar din Franţa, obţinut în anul 1852 de către Robert Moreau, un horticultor din Angers. După ultimele cercetări se pare că soiul Muscat Ottonel este rezultatul hibridării dintre Chasselas doré şi Muscat de Saumur.Face parte din Proles orientalis,subproles caspica.
AREALUL DE CULTURĂ
Soiul Muscat Ottonel are o largă răspândire în cultură, fiind cultivat aproape în toate ţările viticole din Europa.
În România este răspândit în majoritatea podgoriilor, cu deosebire în Transilvania, Muntenia şi Moldova, în special în podgoriile Dealu Mare, Odobeşti şi Drăgăşani.
2.CARACTERE AMPELOGRAFICE
În faza de dezmugurire
La deschiderea mugurilor rozeta este scămoasă, de culoare verde-roşiatică, mai pronunţat colorată spre margini.
În faza de înfrunzire şi creştere a lăstarului
Vârful lăstarului şi prima frunză sunt scămoase, verzi, cu marginile roşcate. Frunzele a doua - patru sunt roşii-arămii, lucioase, cu nervurile şi dinţii verzi, prezentând urme de scame. Frunza a cincea este verde, cu slabe nuanţe arămii, cu liziera roşie şi mucronii gălbui, având urme de scame şi perişori scurţi pe partea inferioară. În general, frunzele au 3 sau 5 lobi, sunt gofrate, iar pe masură ce cresc devin netede. Dinţii lobului terminal sunt simpli şi ascuţiţi, iar cei ai lobilor inferiori sunt neuniformi şi rotunjiţi. Lăstarul este glabru, verde-castaniu, colorat mai intens la noduri.
Inserţia ciorchinilor se face mai frecvent pe nodurile 4/5 sau 5/6.
Inflorescenţa este uniaxială, uneori aripată, de formă cilindrică sau cilindro-conică, având 7-10 cm lungime.
În faza de înflorire
Soiul Muscat Ottonel înfloreşte normal; nu manifestă fenomenul de cleistogamie, frecvent întalnit la soiurile tămâioase.
Floarea este hermafrodită normală, pe tipul 5 sau 6, cu staminele înclinate normal, mai lungi decât pistilul. Ovarul este verde, cu 2-3 loji şi respectiv 4-6 ovule. Lungimea staminelor este de 3,5 mm, cea a pistilului de 2 mm si diametrul ovarului de 1,5 mm. Glandele nectarifere sunt de culoare portocalie.
Polenul are conformaţie normală şi este fertil, soiul fiind autofertil.
În faza de creştere a bobului
Lăstarul în iunie-iulie este glabru, verde-castaniu, cu primele trei frunze verzi-arămii, uşor scămoase, care, pe măsură ce cresc, devin verzi şi glabre. Cârceii sunt bi- si trifurcaţi, verzi, cu urme de scame.
Frunza normală are în general dimensiuni cuprinse între 14-18 cm lungime si 14-16 cm lăţime, fiind glabră şi netedă, în mod frecvent cu 3 sau 5 lobi. Marginea frunzei prezintă dinţi mărunţi, rotunjiţi şi mucronaţi, asezaţi de regulă alternativ, un dinte mare şi unu-doi mici.
Dinţii terminali ai lobilor sunt usor alungiţi şi ascuţiţi. Nervurile, de culoare verde-deschis, sunt proeminente, mai ales pe partea inferioară, pe care prezintă peri scurţi. Sinusurile laterale superioare sunt adânci, de cele mai multe ori închise, elipsoidale, uneori deschise, liriforme, înguste şi ascuţite la bază. Sinusul peţiolar este închis complet, elipsoidal şi mai rar deschis în formă de liră sau V. Peţiolul este verde, cu dungi roşcate, glabru, cu lungimea destul de variabilă.
În faza de maturare a strugurilor
Strugurii sunt de formă cilindrică, uniaxiali, uneori aripaţi, cu boabele dese sau batuţi, având în medie 12-14 cm lungime. Pedunculul este verde, subţire, incomplet lignificat, de 5-6 cm lungime.
Bobul este sferic, de culoare galbenă-aurie, cu diametrul mediu de 12-14 mm, având miezul zemos, cu gust discret de muscat şi caracteristic, foarte plăcut şi mustul necolorat. Pedicelul are în medie 5 mm lungime. Pensula este incoloră de 4 mm lungime. Pieliţa este potrivit de subţire, elastică, rezistentă.
Sămânţa este de 5-6 mm lungime şi 4 mm lăţime, de culoare cafenie, cu chalaza ovală, fosetele mici şi ciocul ascuţit, verde-gălbui.
În faza de maturaţie a lemnului şi de cădere a frunzelor
Spre sfarşitul toamnei, pe frunze apar pete galbene neuniforme, iar dinţii se ingălbenesc.
Coarda este striată, cu caneluri superficiale, rotundă sau uşor turtită în secţiune, de culoare roşie-cafenie, cu nodurile vineţii. Culoarea roşie a coardei este
caracteristică pentru acest soi. Internodiile au lungimea medie de 6,5-11,5 cm, cu diametrele de 6,5/7,5-8/9 mm. Ochii au forma conică cu vârful ascuţit, sunt turtiţi lateral, bine inveliţi în solzi de culoare castanie; prin poziţia lor faţă de coardă, formează un unghi ascuţit. Scoarţa lignificată se exfoliază în fâşii.
CARACTERIZARE AGROBIOLOGICĂ
Soiul Muscat Ottonel se adaptează bine la climatul temperat. Pentru încheierea ciclului de vegetaţie activă necesită 2250-3650° temperatură, pe care o poate acumula în decurs de 166-210 zile.
Fazele de vegetaţie. Dezmugurirea are loc în decursul lunii aprilie la Valea Calugarească şi Drăgăşani iar la Bucureşti, Odobeşti şi Murfatlar poate întârzia până în prima decadă a lunii mai.
Înflorirea se desfaşoară în general, la sfarşitul lunii mai şi în prima jumatate a lunii iunie. În podgoria Dealul Mare, la Valea Calugarească, aceasta are loc de regulă, la sfarşitul lunii mai, iar la Murfatlar în prima jumatate a lunii iunie.
Pârga începe în a doua jumatate a lunii iulie sau în prima jumatate a lunii august.
Coacerea strugurilor se desăvârşeşte de obicei în cursul lunii septembrie sau în prima decadă a lunii octombrie; la Bucureşti şi Valea Calugarească poate avea loc în unii ani, chiar în ultima decadă a lunii august.
Soiul Muscat Ottonel are vigoare mijlocie. În condiţiile de la Bucureşti, lăstarii înaintaşi pot ajunge la înflorire la lungimea de 1,5 m, cu 18-21 frunze, iar până la pargă pot atinge sau depăşi 2,5-3 m lungime. Coarda rămâne relativ subţire.
Afinitate faţă de portaltoi. În general, soiul Muscat Ottonel are afinitate mica faţă de portaltoi. În condiţiile de la Drăgăşani procentul mediu de prindere la altoire este de 24,1, variind între 16,9 pe portaltoiul Riparia Gloire şi 28,1 pe Berlandieri x Riparia Teleki selecţia Buftea. În condiţiile de la Crăciunel, procentul mediu de prindere la altoire este de 34,6, variind între 24,7 pe portaltoiul Chasselas x Berlandieri 41 B si 45,7 pe Berlandieri x Riparia Kober 5 BB selecţia Crăciunel 2.
În plantaţii, pe soluri lipsite de calcar, se comportă bine pe Riparia Gloire, procentul butucilor productivi fiind de 68,4 la Istriţa şi de 82,0 la Valea Calugarescă. Pe solurile care conţin mai mult calcar se comportă bine pe hibrizii Berlandieri x Riparia, Chasselas x Berlandieri 41 B şi Rupestris du Lot.
Scuturarea florilor şi gradul de meiere-mărgeluire. La inflorescenţele în aer liber se înregistrează până la 76,1% flori scuturate, iar la inflorescenţele izolate în pungi, florile scuturate sunt numai de 22,3%. În condiţii de seră, inflorescenţele lăsate liber au 58,1% flori scuturate, iar cele ţinute în pungi 66,8%.
Strugurii de Muscat Ottonel în general, nu meiază şi nu mărgeluiesc.
Polenizatori. Soiul Muscat Ottonel este autofertil şi se cultivă în plantaţii pure, fără să necesite o fecundaţie încrucişată.
Fertilitate şi productivitate. Procentul de lăstari fertili variază între 83 la Bucureşti şi 75,7 la Odobeşti.
Valoarea coeficientului de fertilitate absolut la soiul Muscat Ottonel, altoit pe diferiţi portaltoi, în conditiile de la Murfatlar şi Odobeşti, variaza între 1,6 si 2,1, iar a celui relativ între 1,1 şi 1,7. Indicele de productivitate absolut variază între 92 şi 279, iar cel relativ între 66 şi 211.
Maturarea lemnului. Fiind un soi cu coacere mai timpurie, procesul de maturare a lemnului are loc în bune condiţii, ceea ce îi asigură un grad de fertilitate mai mare şi o rezistenţă relativ bună la ger.
Relaţiile cu factorii ecologici. Cultura soiului Muscat Ottonel reuşeşte în general bine pe toate terenurile. În regiunile secetoase suferă mai ales când este altoit pe portaltoi necorespunzători. În podgoria Murfatlar, în anii cu zile caniculare, işi pierde frunzişul încă din vară. Pe dealuri cu expoziţii favorabile, strugurii acumulează cantităţi însemnate de zaharuri şi au aroma deosebit de pronunţată. În podgoriile aşezate mai la nord, cu temperaturi mai scăzute, strugurii sunt foarte armonic constituiţi, fapt care influenţează în bine calitatea vinurilor.
Rezistenţa la intemperii, boli şi dăunători. Soiul Muscat Ottonel rezistă în general bine la ger şi brumă, dar suferă din cauza secetei. Strugurii nu rezistă la
oidium, însa rezistă la putregaiul cenuşiu şi sunt puţin atacaţi de Cochilis, Eudemis şi Tetranychus.
CARACTERISTICI AGROTEHNICE
Sistemul de tăiere care se aplică soiului Muscat Ottonel este cel mixt, cu coardele la 10-14 ochi lungime.
În condiţiile unui agrofond obişnuit, în podgoria Valea Calugarească, cea mai potrivită sarcină este de 40-50 ochi la butuc, respectiv 225000 ochi la hectar; pe agrofond îmbunătăţit, sarcina poate fi marită.
Producţia soiului Muscat Ottonel se mareşte şi prin aplicarea raţionala a lucrărilor solului. Astfel, în condiţiile de la Crăciunel, două lucrări adânci ale solului executate la 15-20cm, una primavara şi alta toamna şi cinci lucrări superficiale executate la 5-8 cm au dus la obţinerea unui spor de producţie de 1745 kg struguri la hectar.
Operaţiile în verde aplicate raţional contribuie de asemenea la mărirea productivităţii.
Distanţa de plantare recomandată pentru soiul Muscat Ottonel este de 1,60-1,80 m între rânduri pe dealuri, până la 2 m la şes şi de 1,40-1,60 m între butuci pe rând.
CARACTERIZARE TEHNOLOGICĂ
Epoca de coacere. Strugurii soiului Muscat Ottonel intră în pârgă în a doua jumatate a lunii iulie sau în primele zile ale lunii august. Procesul de maturare evoluează rapid, strugurii ajungând la maturitatea deplină aproape o data cu soiurile Chasselas, adică în epocile a III-a – a IV-a, atât în regiunile de stepă şi silvostepă asemănătoare Murfatlarului şi Bucureştiului, cât şi în podgoriile Valea Calugarească, Pietroasa şi Silagiu. În celelalte podgorii strugurii ajung la maturitatea deplină în epocile a IV-a – a V-a, mai rar a VI-a. În anii deosebiţi de reci şi nefavorabili, maturitatea deplină a soiului Muscat Ottonel poate întârzia până în epocile a V-a – a VII-a.
Datorită gustului şi aromei deosebit de plăcute a strugurilor, cât şi faptului că aceştia ajung la maturitate destul de timpuriu, soiul Muscat Ottonel se foloseşte şi pentru consumul în stare proaspătă.
Structura strugurilor. Soiul Muscat Ottonel are strugurii mici,rareori mijlocii, greutatea lor variind între 60 şi 150 g, iar volumul între 55 şi 140 cm3.
Pe categorii, 75 % din recolta acestui soi sunt struguri cu greutate medie de 132 g, iar 255 au greutatea medie de 65 g.
Compoziţie mecanică şi însuşiri tehnologice. Muscat Ottonel are insuşiri caracteristice soiurilor de vin. Greutatea medie a unui bob la cules variază între 0,86 si 2,7 g.
Ciorchinii reprezintă în medie 2,4-5,8 % , iar boabele 94,2-97,6 % din greutatea strugurilor.
Randamentul mediu în must variază între 60,2 % la Huşi şi 83,7 % la Crăciunel. Indicele de randament are valori medii de 1,5-1,7 la Huşi, Teremia şi Silagiu, fiind caracteristic soiurilor de masă, ca de exemplu la Crăciunel.
Compoziţia chimică a mustului. La maturitatea deplină, strugurii soiului Muscat Ottonel conţin în medie 182-230 g/l zaharuri, echivalent cu 10°7 - 13°5 alcool potenţial, iar aciditatea totală este cuprinsă între 2,2 si 5,0 g/l. Cel mai ridicat conţinut în zaharuri, de 271 g/l, s-a înregistrat în anul 1950 la Drăgăşani. Aceste valori sunt caracteristice vinurilor superioare seci sau demiseci.
Creşterea conţinutului în zaharuri după coacerea deplină, se datoreaza supramaturării strugurilor, aceştia pretându-se, în unii ani cu toamne lungi şi uscate, la putrezirea nobilă, care este însoţită în general şi de o scădere pronunţată a aciditaţii în struguri respectiv în must.
Vinul rezultat din strugurii soiului Muscat Ottonel este un vin de calitate superioară, sec sau dulce, chiar licoros, mai ales în anii când acumularea zaharurilor depaşeşte 300 g/l, ca de exemplu la Drăgăşani în anul 1950. Aciditatea însă, destul de scazută la maturitatea deplină, devine prin supracoacere deficitară, trebuind să fie corectată pentru a se asigura un vin echilibrat, în cazul când se vinifică ca soi pur.
Vinul are culoare galben-verzuie ce evoluează spre galben-pai cu gust plăcut, fructuos şi un buchet deosebit la învechire. Muscatul Ottonel obţinut în zonele mai răcoroase este de înaltă calitate, cu aroma placută de muscat.
Soiul Muscat Ottonel se vinifică mai mult în amestec cu alte soiuri care au o aciditate mai ridicată, imprimându-le aromă placută de muscat.
PRODUCŢIA
Soiul Muscat Ottonel dă producţii variate. În condiţiile de la Odobeşti, producţia medie la butuc este de 4,890 kg, iar cea maximă de 5,780 kg, respectiv 15092 şi 17848 kg struguri la hectar. În condiţiile de la Murfatlar, producţia medie la butuc este de 0,556 kg iar cea maximă de 0,680 kg, respectiv 2470 şi 3024 kg struguri la hectar.
În aceleaşi condiţii de mediu, dar altoit pe diverşi portaltoi, producţia soiului Muscat Ottonel înregistrează diferenţe însemnate. Astfel la Pietroasa diferenţa este de 2776 kg struguri, la Odobeşti de 5528 kg struguri, iar la Murfatlar de 1083 kg struguri la hectar.
VARIAŢIUNI ŞI CLONI
În cadrul soiului Muscat Ottonel se întâlnesc variaţiuni care au fost fixate prin selecţie clonală la Staţiunea Crăciunel şi înmulţite în cultură. Dintre acestea cea mai reprezentativă este Muscat Ottonel 12 Blaj, care dă producţii mai mari şi cu concentraţii superioare de zaharuri.

#6
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
O taiere pe cordon orizontala foarte bine explicata . Eu voi forma dublu cordon cu cite 5 verigi de rod , deci aproximativ 30 ochiuri de rod . Voi lasa 3 ochiuri pe coarda de rod . Pe soluri bune Muscat Ottonel duce pina la 50 ochiuri de rod .
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/gZAzW-b0_6Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#7
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,544
  • Înscris: 10.01.2019

 hersorin, on 25 decembrie 2020 - 20:12, said:

O taiere pe cordon orizontala foarte bine explicata . Eu voi forma dublu cordon cu cite 5 verigi de rod , deci aproximativ 30 ochiuri de rod . Voi lasa 3 ochiuri pe coarda de rod . Pe soluri bune Muscat Ottonel duce pina la 50 ochiuri de rod .
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/gZAzW-b0_6Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Daca citesti cu atentie ce ai scris vei vedea ca prezentarea din film nu se potriveste cu taierile recomandate la Muscat Ottonel.  Pentru Muscat Ottonel in zona ta eu îti recomand un sistem tip Guyot  cu brate inlocuite periodic (daca ai posibilitatea protejate prin ingropare peste iarna) cu 2 verigi de rod formate fiecare dintr-un cep de 2 ochi si o coarda medie de 8-10 ochi (viabili) si pt siguranta lasi si un cep de inlocuire jos la baza butucului, cu un total de 20-25 ochi viabili pe butuc.. Intradevar ca in conditii bune Muscat Ottonel poate duce un numar mai mare de ochi dar asta o face in dauna calitatii (aroma si continut de zaharuri). Ca o consideratie generala eu iti recomand sa nu te iei dupa moldovenii de dincolo de Prut ca acolo au ramas la metodele invechite unde taierile se fac in favoarea productiei si in dauna calitatii.

#8
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Si eu ma gindeam la doar 30 ochi pentru calitate . Am intrebat niste persoane din zona de NE a Romaniei  si am primit aceasta recomandare de cordon orizontal simplu sau dublu cu trunchi inalt de 70-80 cm . De ingropat nu cred ca o voi face . La  forma de conducere inca studiez si ma interesez , nu e nimic sigur . Voi tine cont de propunere , multumesc .

#9
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,544
  • Înscris: 10.01.2019

 hersorin, on 25 decembrie 2020 - 22:27, said:

Si eu ma gindeam la doar 30 ochi pentru calitate . Am intrebat niste persoane din zona de NE a Romaniei  si am primit aceasta recomandare de cordon orizontal simplu sau dublu cu trunchi inalt de 70-80 cm . De ingropat nu cred ca o voi face . La  forma de conducere inca studiez si ma interesez , nu e nimic sigur . Voi tine cont de propunere , multumesc .
Daca esti la inceput si vrei sa inveti eu iti recomand sa incerci sa intelegi si apoi sa aplici ce spun despre taierile Guyot oamenii acestia aici

#10
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011

 AlexD2, on 25 decembrie 2020 - 22:59, said:

Daca esti la inceput si vrei sa inveti eu iti recomand sa incerci sa intelegi si apoi sa aplici ce spun despre taierile Guyot oamenii acestia aici
Deci tu mi-ai recomandat de fapt un dublu Guyot cum explica el in video . Din cite inteleg el prefera taieturi/rani putine si lemn vechi mai putin . Asa este ?
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/LvE1NmIHXH4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#11
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,544
  • Înscris: 10.01.2019

 hersorin, on 26 decembrie 2020 - 09:10, said:

Deci tu mi-ai recomandat de fapt un dublu Guyot cum explica el in video . Din cite inteleg el prefera taieturi/rani putine si lemn vechi mai putin . Asa este ?
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/LvE1NmIHXH4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Intradevar ei recomanda taierile in asa fel incat sa nu se faca in lemn mai batran de 2 ani. Sunt 4 principii  mari pe care ei le recomanda la conducerea vitei de vie si la taieri. Le spun in mare, din amintiri posibil sa fi uitat ceva: 1. Ramificarea in asa fel incat corzile sa fie aliniate pe randul de vie si sa poata fi controlata in timp. 2 Continuitatea fluxului de seva - taierile se vor face pe o singura parte in asa fel incat zonele vii sa asigure continuitatea fluxului de seva si zonele moarte cauzate de taieri sa ramana pe partea opusa. 3. Rani cat mai mici - se va taia numai lemn de un an si lemn de doi ani pt a reduce aria taierilor si zonele expuse la agenti patogeni. 4 Taierea "la chistoc" - la taiere se lasa o portiune de lemn mai sus de nod care se va usca si care va oferii o protectie plantei pt ca zona uscata sa patrunda cat mai putin in lemnul principal. Totodata taierea la chistoc va asigura dupa taiere pierderi mai reduse de seva si reintoarcerea a o parte din seva in fluxul principal.
In privinta tipului de taiere ei nu recomanda neaparat un anumit sistem (Guyot unilateral sau bilateral sau cordon speronat), sistemul de conducere fiind functie de specificitatea soiului, ei doar exemplifica cum se aplica principiile de taiere enuntate pt fiecare din aceste sisteme de conducere.

Edited by AlexD2, 26 December 2020 - 11:08.


#12
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Am inteles  . Tinind cont ca eu acum ma interesez exact pentru Muscat Ottonel ,  deci ideal ar fi un dublu Guyot cu cep de rezerva la baza , cu toate ca vad ca iernile nu mai sunt ca alta data .

#13
fum

fum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,608
  • Înscris: 11.03.2007
Nu sunt specialist, pot însă constata că MO m-a dezamăgit dpdv al eficienței. Dacă ai cantitate care bate spre zero, calitatea, de care sunt încântat, este nefolositoare. Napoca a confirmat peste așteptări, Palatina la fel, care este chiar mai timpuriu decât MO, chiar și Tamina, toate fiind soiuri muscat, iar asta nu face decât să scoată din pământ MO și alte câteva eșecuri. Dacă este însă vorba de vin, probabil că aceste soiuri nu se ridică la nivelul de zaharuri cerut. Eu aș miza mai degrabă pe Muscat Bleu, care este un soi de vin, cu o coacere suficient de timpurie, cu o aromă de muscat ceva mai puțin intensă, dar productiv și nepretențios,  însă dacă ești rasist, iarăși nu-i ce vrei...  De văzut dacă acolo în zonă MO are productivitate, că doar nu-i ții de sarmale...

#14
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Am si Muscat Bleau , Muscat de august,  Muscat Poloskei,  Muscat Ottonel , Perla de Csaba , Muscat de Hamburg....dintre toate doar Muscat Ottonel a confirmat anul acesta la calitatea fructelor (gust , zahar , aroma) . MO a fost singurul soi copt in septembrie. Anul trecut si Muscat Bleau a fost bunisor dar nu la fel de dulce ca Muscat Ottonel. Anul acesta nici macar hibrida nu a fost coapta bine , care niciodată nu a dat rateuri.  Deci de 3 ani de cind am Muscat Ottonel,  a fost cel mai bun.

Edited by hersorin, 26 December 2020 - 18:47.


#15
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,544
  • Înscris: 10.01.2019

 fum, on 26 decembrie 2020 - 18:36, said:

Nu sunt specialist, pot însă constata că MO m-a dezamăgit dpdv al eficienței. Dacă ai cantitate care bate spre zero, calitatea, de care sunt încântat, este nefolositoare. Napoca a confirmat peste așteptări, Palatina la fel, care este chiar mai timpuriu decât MO, chiar și Tamina, toate fiind soiuri muscat, iar asta nu face decât să scoată din pământ MO și alte câteva eșecuri. Dacă este însă vorba de vin, probabil că aceste soiuri nu se ridică la nivelul de zaharuri cerut. Eu aș miza mai degrabă pe Muscat Bleu, care este un soi de vin, cu o coacere suficient de timpurie, cu o aromă de muscat ceva mai puțin intensă, dar productiv și nepretențios,  însă dacă ești rasist, iarăși nu-i ce vrei...  De văzut dacă acolo în zonă MO are productivitate, că doar nu-i ții de sarmale...
Fiecare soi are specificul lui cu avantaje si dezavantaje, sigur ca MO nu are rezistenta si productivitatea unui hibrid interspecific cum sunt Palatina si Muscat Bleu dar nici astea n-au calitatea ca si MO. Soiurile nobile in general sunt pretentioase si sensibile, pot fi zone si conditii iunde sa nu functioneze  sau in care doar cu multa munca si pricepere sa le faci sa-ti dea o productie satisfacatoare. la mine in vie cantitativ niciodata MO nu m-a dezamagit au fost insa ani secetosi cand nu a acumulat suficient zahar si nici aroma n-a fost la inaltime, insa cred ca in nordul Moldovei poate merge bine.

#16
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Si pe mine m-a tentat Muscat Ottonel. Nu sunt cunoscator dar imi aduc aminte ca am citit pe undeva ca acest soi merge bine pe solurile sarace, calcaroase. In soluri bogate, fertile, strugurii raman verzi si tari. Sper sa nu gresesc dar asa imi amintesc ca si o caracteristica. Si tot daca imi amintesc bine, acest soi nu prea agreaza seceta, e nevoie de apa in anii secetosi.....
Pe de alta parte pe siteul celor de la 4garden era descris asa (acum au scos informatiile de pe site): "Tehnologic, Muscatul Ottonel, in zonele racoroase este de inalta calitate." [...] "In zonele mai calduroase, soiul are un neajuns major, lipsa de aciditate 3.3 - 3.8 g/l H2SO4 si un continut ridicat in enzime oxidazice, ceea ce face ca vinurile obtinute sa fie usor predispuse la casare (brunificare)." [...] "Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile) si cerinte termice reduse, necesitand 2500-2900C bilant termic activ."
P.S. Vad ca aceste informatii dintre ghilimele sunt disponibile si pe siteul Casa Niculitel...

#17
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Pai eu am o argila galbenă,  foarte saraca si mai tot timpul umedă . Tot ce creste pe acest teren e mai acid decit pe sol fertil.  Terenul este si destul de acid , il mai prefac cu var si delcamag . Dealul din zona aia înainte era numit Dealul Viilor . Cred ca acestui soi ii place pe dealul meu . I-am pregătit niste portaltoi SO4 si anul viitor o sa ii altoiesc.  Am încercat și alte soiuri precum Tannat,  dar nu ajunge sa se coaca . Anul asta am scos in jur de 30 butuci de Tannat. Daca citeam zonarea viei nu mai pierdeam 3 ani.

#18
unic635

unic635

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,529
  • Înscris: 09.07.2013

 hersorin, on 25 decembrie 2020 - 20:12, said:

O taiere pe cordon orizontala foarte bine explicata . Eu voi forma dublu cordon cu cite 5 verigi de rod , deci aproximativ 30 ochiuri de rod . Voi lasa 3 ochiuri pe coarda de rod . Pe soluri bune Muscat Ottonel duce pina la 50 ochiuri de rod .
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/gZAzW-b0_6Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
IN fapt sistemul acesta de conducere si taiere este Cazenave sau Lenz Moser(diferenta o face doar inaltimea cordonului), tot cordon este si cordonul speronat sau speroliat doar ca nu foloseste verigade rod. tot cordon este si sylvoiz. Inca un detaliu normarea corecta de ochi se face la suprafata.

Edited by unic635, 27 December 2020 - 14:41.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate