Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...
 

Crizele ciclice - prabusirea imperiilor si civilizatiilor

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
redmartian

redmartian

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 177
  • Înscris: 27.07.2020
Din 2001 incoace, cam de cand cu atentatele de la 11 septembrie,  Occidentul se afla intr-o perpetua "criza globalista", fiind afectat de terorism, razboaiele din orient,   criza financiara din 2008 inoace care nu s-a terminat, doar a fost estompata,   dar e inca prezenta,  mai e apoi criza imigrantilor si refugiatiilor , ascensiunea politicienilor nationalisti si populisti,   schimbarile climatice, si acum pandemia de coronavirus care a paralizat intreg sistemul economic mondial.  Ma tot intreb daca aceasta criza se va termina.
Ma uit in trecut sa vad cat au durat celelalte crize anterioare si daca exista vreun ciclu.  Din ce observ, pare-se ca  asa este.  Nu e de natura paranormala sau astrologica, ci mai degraba de natura psihica si genetica.

Sunt generatii care experimenteaza vremuri dificile , iar vremurile dificile modeleaza oameni puternici.
Oamenii puternici cladesc societati si sisteme mai eficiente, rezolva problemele si automat vin vremuri mai bune de prosperitate, progres si pace.
Insa vremurile bune modeleaza oameni slabi incapabili sa gestioneze si sa rezolve probleme.
Si astfel noile generatii de oameni slabi creeaza vremuri dificile.Intr-un fel, chiar exista un ciclu criza-prosperitate, razboi-pace, haos-ordine.

[ https://impossiblehq.com/wp-content/uploads/2019/06/1514597154612.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Crizele  si perioadele de anarhie, razboaie, epidemii si declin economic   pot dura si cativa ani, si cateva decenii, si chiar un secol!
In mileniul I din era noastra de exemplu, dupa doua secole de prosperitate si expansiune,   in secolele III-V  Imperiul Roman a traversat o criza si un declin indelungat , prabusindu-se bastionul vestic din cauza invadatorilor germanici.Apoi a fost invazia arabilor in est care au dus la declinul bastionului estic, al Imperiului Bizantin.
Si la final de mileniu a fost invazia vikingilor.Iar prin antichitatea de dinaintea erei noastre, Egiptul a traversat secole de anarhie si perioade intermediare intre regatul vechi, regatul mijlociu si regatul nou.Orasele-state grecesti ca Atena   a trecut   prin numeroase crize si razboaie de la cele cu persi la cele cu spartani.



Daca luam numai Occidentul din  ultimii 1000 ani:
  • Secolul XI -anii 1054-1099 - Europa de la Marea Schisma dintre catolicism si ortodoxie pana la cucerirea Angliei de catre normanzi  sub William I Cuceritorul  si  declansarea primei cruciade in care crestin-europenii cuceresc Ierusalimul dupa "macelarirea" populatiei arabe.

  • Secolul XII- anii 1185-1199 -  Saladin si armatele sale ayubide cuceresc Ierusalimul, englezii in frunte cu Richard si francezii in frunte cu Filip incearca sa recupereze Ierusalimul prin batalii si asedii dure in cea de-a treia cruciada , dar esueaza. Richard este luat ostatic, se intoarce spre Anglia, dar este omorat intr-o revolta  din Franta. Anglia intra in criza sub conducerea regelui Ioan fara de Tara care pierde posesiunile engleze din Franta dobandite de tatal sau Henry II,  are loc revolta baronilor,  rezulta Magna Carta din 1214. Nu mai spun de ce se intampla in Sfantul Imperiu Romano-German dupa ce Frederick Barbarossa se ineaca in drum spre cruciada.

  • Secolul XIII-  anii 1236-1242 : Marea Invazia Mongola a Europei estice -  mongolii care sub Genghis Han au pricinuit 40 de milioane de morti in Asia prin campanii sangeroase, au incercat sa cucereasca si Europa, insa polonezii, rusii si ungurii au rezistat cu eroism si cu multe sacrificii.  Pana la urma mongolii s-au retras din motive logistice.

  • Secolul XIV- anii 1337-1453 : Ciuma Neagra, izbucnita din Crimeea dupa ce mongolii condusi de Jani Beg au asediat cetatea Kaffa, catapultand cu cadavre ale unor oameni contaminati si ucisi de ciuma bubonica, s-a raspandit in Europa prin corabiile genoveze.  Au murit atunci 25 milioane de europeni. Ciuma Neagra a omorat 100 milioane de oameni din Africa pana in Asia si Europa.Tot atunci a inceput si razboiul de 100 ani dintre Franta si Anglia.

  • Secolul XV- anii 1453-1485 :  are loc marea invazie otomana asupra Europei dupa ce turcii sub Mehmed al II-lea cuceresc Constantinopolul,  iar Anglia, abia iesita din razboiul indelungat cu Franta,   e devastata de razboiul celor doua roze.

  • Secolul XVI - anii 1517-1532- dupa publicarea celor 95 de teze de catre Martin Luther, incepe indelungatul conflict religios dintre protestanti si catolici.  Iar in Lumea Noua, conquistadorii spanioli si portughezi distrug civilizatiile amerindiene, importand bolile din Europa si distrugand orasele prin asedii.  

  • Secolul XVII - anii 1618-1721 - a fost  un secol  oribil-  Razboiul de 30 ani dintre natiunile catolice si protestante care au dus la 8 milioane de morti, apoi asediul otoman asupra Vienei, apoi foametea din Suedia, Razboiul Nordului dintre Rusia  lui Petru cel Mare si Suedia, activitatile piratilor din Caraibe, Marele Incendiu al Londrei  din 1666,  revolutia glorioasa, decapitatea unui rege englez  , Charles I,   razboaiele lui Ludovic al XIV-lea,  Multi istorici cred ca toate astea au pornit de la Mica Era Glaciara  cand iernile erau mai inzapezite si recoltele erau compromise.

  • Secolul XVIII - anii 1740-1815-  un alt secol nasol, plin de razboaie -  tot ciclul inceput de Frederick cel Mare al Prusiei in razboiul cu Imperiul Austriac al Mariei Theresa, a dus la razboiul de 7 ani dintre Anglia si Franta in America de Nord, apoi dupa ce francezii au fost invinsi si britanicii au ocupat America de Nord, a rezultat revolutia americana si razboiul de independenta al americanilor finantati de francezi  impotriva britanicilor . Numai ca francezii au ajuns in colaps financiar si a rezultat revolutia franceza, apoi regele Ludovic al XVI-lea decapitat, si in cele din urma, ascensiunea lui Napoleon si razboaiele sale in care au murit vreo 3-5 milioane de soldati si civili in campaniile sale prin Europa. A fost prima criza solutionatala diplomatic la Congresul de la Viena din 1815 si astfel a inceput Prima Ordine Mondiala. Cam tot atunci au fost si epidemii de variola.  

  • Secolul XIX - anii 1848-1881 - criza a inceput cu niste revolutii din 1848 prin Europa,  a urmat razboiul din Crimeea,  ceva razboaie intre britanici si zulusi prin Africa,  a culminat cu razboiul civil american dintre nordici unionisti care voiau sa aboleasca sclavia  si sudisti confederati   care sustineau sclavia,  si s-a incheiat cu razboiul franco-prusac, razboiul ruso-turc , ascensiunea nationalismului si crearea noilor natiuni independente in Europa. Cam prin perioada aia au fost si numeroase pandemii de holera si turbeculoza.  

  • Secolul XX- anii 1914-1991  - a fost cel mai urat secol din istorie, dar si unul care a  adus cel mai mare salt tehnologic pentru omenire. Criza a inceput cu problemele balcanice ale Austro-Ungariei, a rezultat primul razboi mondial de pe urma carora au murit 20 milioane de soldati si civili,  iar  Imperiul Rus, Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar si Imperiul Rus s-au prabusit,. A  urmat o pandemie de gripa spaniola care a omorat 30 milioane de oameni  si marea depresiune care a lasat zeci de milioane de oameni someri,  apoi ascensiunea regimurilor totalitare in Europa (fascism si comunism) in frunte cu Hitler si Stalin  , ascensiunea Imperiului Japonez,  si a culminat in al doilea razboi mondial, cel mai distructiv razboi din istoria omenirii, incheiat cu niste bombardamente nucleare in Japonia si Holocaustul asupra evreilor, in total murind 70 milioane de soldati si civili.Franta si Marea Britanie si-au pierdut coloniile din Asia si Africa devenind natiuni independente, dar aflate in razboaie civile si sub dictaturi,  practic imperiile anglo-franceze s-au prabusit, odata cu prabusirea regimului nazist, Europa a incetat sa mai fie pol de putere, iar Statele  Unite ale Americii  au devenit  noua superputere globala, dar aflata in confruntare cu Uniunea Sovietica si China Populara  care au deportat , infometat si persecutat populatii intregi din Asia si Europa, Stalin si Mao fiind cei mai cruzi dictatori. SUA si URSS s-au  amenintat reciproc in cursa inarmarii cu arme nucleare capabile sa distruga viata pe pamant. S-a ajuns la confruntari prin Coreea, Vietnam, Africa, Afghanistan si America Latina, dar URSS a pierdut, falimentand din cauza sistemului  socialist ineficient si deloc competitiv cu sistemul capitalisto-consumerist liberal, rezultand prabusirea Uniunii Sovietice.Au murit peste 130 milioane de oameni din cauza crizei din secolul 20.
Si iata-ne in secolul XXI, iar din 2001 suntem in criza continua.
Dat fiind suprapopularea,  poluarea, schimbarile climatice , razboaiele locale, epidemiile si epuizarea resurselor, cand se va termina actuala criza?
Oare America, care a fost condusa prost de la Bush jr  si Trump incoace   se va prabusi? China va deveni noua superputere globala? Va rezulta nasterea unei noi civilizatii?  
Va mai exista vreo revenire, vreo perioada scurta de pace si prosperitate? Va urma o perioada mult mai frumoasa cu tehnologii mult mai avansate ?  


Sau se va ajunge in flnal la un razboi mondial nuclear/chimic  pentru resurse ?
Sau natura ne va veni de hac?
Vom fi ultima generatie de oameni  care  vor  stinge lumina, flacara civilizatiei ?

Sa fie civilizatia moderno-informatica  ultima forma de viata inteligenta din istoria acestei planete?

Suntem cea mai avansata civilizatie din istorie, dar iata ca suntem inca vulnerabili in fata mamei-natura.
Pun inca o data meme-ul asta, dar din perspectiva SUA:  

[ https://starecat.com/content/wp-content/uploads/hard-times-create-strong-men-create-good-times-create-weak-men-create-hard-times.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by redmartian, 05 August 2020 - 04:53.


#2
ioana1973

ioana1973

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,571
  • Înscris: 16.03.2014
Wow, ai descoperit valurile Kondratieff cumva autodidact, fara sa-i citesti lucrarile. https://ro.wikipedia...clul_Kondratiev

#3
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,084
  • Înscris: 23.09.2005
Intr-un documentar despre prabusirea imperiilor, se spunea ca o chestie comuna atunci cand vine declinul, este faptul ca locuitorii imperiului sunt pasionati tot mai mult de arta culinara, bucatarie.

La noi e plin de emisiuni pe tema asta. :)

#4
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,795
  • Înscris: 04.01.2018

View PostPhobos, on 05 august 2020 - 06:39, said:

Intr-un documentar despre prabusirea imperiilor, se spunea ca o chestie comuna atunci cand vine declinul, este faptul ca locuitorii imperiului sunt pasionati tot mai mult de arta culinara, bucatarie.
La noi e plin de emisiuni pe tema asta. Posted Image
Dar noi nu suntem imperiu.

#5
jm2010

jm2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,006
  • Înscris: 14.03.2013

View PostAldulescu, on 05 august 2020 - 07:39, said:

Dar noi nu suntem imperiu.
S-a incurcat in idei :)

#6
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018

View Postredmartian, on 05 august 2020 - 04:53, said:

1Din 2001 incoace, cam de cand cu atentatele de la 11 septembrie,  Occidentul se afla intr-o perpetua "criza globalista", fiind afectat
2Oare America, care a fost condusa prost de la Bush jr  si Trump incoace   se va prabusi?

3Vom fi ultima generatie de oameni  care  vor  stinge lumina, flacara civilizatiei ?

1Zici tu ceva dar le amesteci, ai listat multe chestii triviale la scara istoriei, dar pe care tu pari a le vedea ca fiind epocale.
2Kennedy si Johnson si Clinton au fost cei mai catastrofici.
3Putem spera, specia asta e absolut infecta, iar speranta moare ultima...

#7
AztecWarrior

AztecWarrior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,017
  • Înscris: 17.02.2020
Personal, nu cred in crize ciclice. Crizele ciclice presupun ceva regulat si cu cauze asemanatoare.
Ori din ce ai enumerat mai sus nimic nu este ciclic si nu prea are legatura - ce legatura are marea Epidemie de ciuma cu piratii din caraibe? Nici macar cu marea invazie tatara nu are legatura - aia a fost cu 120 de ani inainte.
Chestia cu ciclurile a fost inventata de teoreticieni istorici si economisti, care nu se pot hotara in schimb, nici ce culoare are kkt-ul.
Resurse sunt inca si in curand resursele cosmosului o sa fie accesibile. Populatia este in proces de stabilizare la nivel mondial. Daca cativa dictatori ar fi eliminati si imigratia ar incetini.

#8
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postredmartian, on 05 august 2020 - 04:53, said:

Din 2001 incoace, cam de cand cu atentatele de la 11 septembrie,  Occidentul se afla intr-o perpetua "criza globalista", fiind afectat de terorism, razboaiele din orient,   criza financiara din 2008

Proabil te-ai nascut tu in 2001, si tot ce e dinainte iti repugna. Nu indraznesc sa-ti explic cu crahu de la 1929.. ar fi nedrept fata de tine.. ai cadea de pe trotineta..

#9
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,760
  • Înscris: 08.10.2004

View PostPhobos, on 05 august 2020 - 06:39, said:

Intr-un documentar despre prabusirea imperiilor, se spunea ca o chestie comuna atunci cand vine declinul, este faptul ca locuitorii imperiului sunt pasionati tot mai mult de arta culinara, bucatarie.

La noi e plin de emisiuni pe tema asta. Posted Image


asta are o explicatie psihologica, din perspectiva manipularii. mancarea e una din activitatile critice pentru supravieturie si ocupa in creier un loc f. important.  daca perceptia e ca ai mancare din belsug, va genera un efect calmant, linistitor, si aditional lene, lancezeala.  oamenii devin mai usor de manipulat, nu ii intereseaza asa mult ce se mai intampla cu adevarat...intelegeti unde bat..

#10
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,076
  • Înscris: 07.11.2006

View PostAldulescu, on 05 august 2020 - 07:39, said:

Dar noi nu suntem imperiu.

Si atunci de ce avem imparat?

#11
jm2010

jm2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,006
  • Înscris: 14.03.2013

View Postadisz, on 05 august 2020 - 11:21, said:

Si atunci de ce avem imparat?
that's a tough one... :)

#12
ioana1973

ioana1973

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,571
  • Înscris: 16.03.2014

View Postadisz, on 05 august 2020 - 11:21, said:

Si atunci de ce avem imparat?

Imparat, rege si presedinte.

#13
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,128
  • Înscris: 17.01.2012
gata nene cu creșteri și căderi...
azi totul e monopol, până și bolile-s comune tuturor

singura chestie care se va cicliza este MENȚINEREA puterii de cumpărare a majorității covârșitoare la nivele modeste!!!
dau ca dovadă „criza” din 2008-2010 și pe cea din ziua de azi: la nivel mondial singurul rezultat negativ al celor 2 crize a fost sărăcirea populațiilor

în rest totul e frumoz!

#14
redmartian

redmartian

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 177
  • Înscris: 27.07.2020

View Postioana1973, on 05 august 2020 - 05:57, said:

Wow, ai descoperit valurile Kondratieff cumva autodidact, fara sa-i citesti lucrarile. https://ro.wikipedia...clul_Kondratiev

Ba tocmai de la ideea lui am pornit.

Dar si de la teoria lui Strauss-Howe:
https://en.wikipedia...rational_theory

#15
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018

View Postredmartian, on 05 august 2020 - 14:45, said:


Ba tocmai de la ideea lui am pornit.


Dar te-ai legat frecvent de detalii triviale cum ar fi razboiul rozelor etc.
Si nu toate razboaiele is semne de criza.

#16
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,084
  • Înscris: 23.09.2005

View PostAldulescu, on 05 august 2020 - 07:39, said:

Dar noi nu suntem imperiu.

Ba suntem. "La noi" nu se referea la Romania ci se referea la occident, sub umbrela caruia suntem si noi in prezent.

La acest imperiu facea referire documentarul, la societatea occidentala.

#17
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,654
  • Înscris: 13.06.2004
Problema unei crize în perioada actuală e că riscă să sape din interior ţările mai mult decât o făcea în trecut, chiar dacă criza nu e la fel de nasoală. Pentru că oamenii au aşteptări mai mari. Şi atunci e mai uşor cu agitatul. Plus globalizare, depinzi prea mult de alţii. Dacă 1929-1933, când nu exista aşa de multă globalizare a produs nasoale, cum va fi acuma? La o criză nasoală ce se va prăbuşi, cât de mult se va prăbuşi şi cum ne vom recupera?

#18
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,291
  • Înscris: 29.12.2006

View Postredmartian, on 05 august 2020 - 04:53, said:

Vom fi ultima generatie de oameni  care  vor  stinge lumina, flacara civilizatiei ?

Sa fie civilizatia moderno-informatica  ultima forma de viata inteligenta din istoria acestei planete?

Omenirea a mai avut "ocazii" să se autodistrugă, cum a fost criza rachetelor cubaneze din 1962, sau incidentul din 26 Septembrie 1983, când Lumea putea intra într-un război nuclear. Însă, de fiecare dată, gândirea a salvat aparențele, și Lumea a mers mai departe. Rațiunea e cea care va salva civilizația.

Poate că nu generația care se naște în acest an 2020, ci poate următoarea, de după 2050, va fi ultima generație de oameni biologici, care își vor mai manifesta natura cu emoțiile, trăirile și gândurile specific umane. Apoi, istoria va intra cel mai probabil într-o nouă fază: postumanismul, Lumea de după oamenii biologici cu un creier ce poate face "doar" 1015 operațiuni pe secundă.

Viitorologul Ray Kurzweil susține ideea că noua etapă a istoriei numită singularitate tehnologică, va începe după anul 2045. În epoca postumanistă, conștiințele se vor putea transfera în alte corpuri, în funcție de necesități, sau în caz că unul se defectează, astfel, moartea și emoțiile vor dispărea din condiția noile ființe care...în raport cu oamenii din trup de carne stricăcioasă din prezent...vor părea "zei" atotputernici.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate