Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care din urmatoarele optiuni este...

Distante etrieri

Fisier corupt reapare in galeria ...

Ce condensator ar putea fi? TV Vo...
 Problema droguri

Soldat gradat profesionist - dipl...

Eroare incarcare formular

merita upgrade de la Ryzen 5 2600...
 Intel i9 14900K cooler air Deepco...

Curațare disc vinil

Atentie la site-ul FixShop.ro - p...

Display cu culori neuniforme
 Despre Laborator Defectoscopie Ca...

Mama Clopoțel

Windows 11 si boxa portabila - de...

Angajarea unei persoane de 18 ani...
 

Recomandari pomi pentru o suprafata mica de teren in Iasi

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
OanaMirela

OanaMirela

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 07.03.2020
Buna ziua,

Citesc pe diferite topicuri de ieri, dar este atat de multa informatie, ca am mai multe intrebari decat cand m-am apucat, asa ca iertare ca incerc sa merg pe scurtatura si sa intreb cateva sfaturi directe.

Am cumparat un mic teren langa Iasi (600 mp) si deocamdata vrem sa punem doar pomi pe el, si probabil vor mai fi cateva legume de hobby. Nu cautam sa facem o afacere din asta, totul va fi doar pentru consum propriu, in speranta ca vom avea ceva mai bun decat gasim in supermarket - deci cautam pomi care sa faca fructe gustoase si sa nu necesite multa ingrijire mai degraba decat productie serioasa.

Cateva date despre teren: e pe varful dealului, deci apa nu e foarte sus - studiul geo spune sub 7 m. Acelasi studiu geo ne spune ca avem un metru de teren vegetal, si dupa aia argila galbena cafenie cu nisip. Respectivul studiu a fost facut pentru o constructie de precedentii proprietari, deci nu s-a uitat la calitatea solului pentru culturi. PE teren a fost livada - dupa samburii de pe jos, a fost de pruni. In jur celelalte curti au tot pruni si vie.

Vrem sa punem vreo 10-14 copaci de diferite soiuri: cires si mar, zarzar, cais, par, piersic, prun - cam in ordinea asta. Daca nu incap toti, renuntam la ce e in coada.

Intrebari:
1. "Vigoarea" se refera la dimensiunea copacului? Asa am dedus in urma lecturilor, dar nu am gasit nicaieri clar explicat. Daca da, ne uitam la niste copaci cu talie nu foarte mare, ca n-or sa mai incapa, si nici nu vrem macara sa culegem. De ce depinde vigoarea - de portaltoi sau...? Ce ar trebui sa cerem specific in privinta asta?
2. Mere: Sotul are nostalgii cu soiurile vechi, "traditionale". Isi doreste un mar Renet si unul domnesc. Pana ieri traiam in ideea ca astia vechi ar fi mai rezistenti la boli, azi nu mai suntem siguri. Ce slabiciuni au speciile astea? Necesita ceva special ca si conditii (distanta intre copaci?)? Eu personal as prefera un Starkinson, ca alea imi plac, dar ma impac cu toate, mai putin Goldenul mult laudat de toata lumea, pe care il gasesc neplacut de dulce.
3. Cirese: astia ii vreau eu. Mi-ar place unul timpuriu si unul mai tarziu (Boamba de Cotnari).
4. Piersic: n-am vazut nicaieri in zona noastra piersici calumea, dar din cand in cand am mai prins niste piersici mici si paroase, destul de verzulii la culoare - dar culmea, dulci si zemoase, spre deosebire de fructele alea rosii, mari si perfecte in care iti raman dintii.
5. Pentru toti pomii: sa fie rezistenti la inghet, seceta si boli-daunatori. O sa ii stropim daca trebuie, dar am prefera sa gasim ceva mai eco, ca chimicale gasim ieftin in supermarket.
6.Distantele intre pomi sunt diferite de la o specie la alta? Am citit ca intre ciresi trebuie 5 m, de ex, este valabil pentru orice cires?
7. Vreo recomandare de pepiniera? La Iasi avem una la Sarca, dar nu mai au ciresi, si nici n-am vazut la ei soiurile de mere pe care le cautam. Am gasit pe net o pepiniera la Botosani (http://pomifructiferibt.ro, scuze daca fac reclama) care ar avea si soiurile pe care le vrem, a avut cineva de-a face cu ei?

Multumesc!

#2
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,515
  • Înscris: 28.12.2010
Cu caisii pe varful dealului la Iasi e greu spre imposibil cred. Vigoarea se refera intr-adevar la dimensiunea pomului la forta cu care creste si este o combinatie intre vigoarea soiului si vigoarea portaltoiului. La mere nu ma pricep si nici la cirese. Piersicul nici ala nu cred ca o va duce bine acolo si mai ales in varful dealului. Sunt mai multi baieti din Moldova pe aici ei iti vor da indicatii mai precise. Eu va doresc mult succes Posted Image) Iar distantele depind si ele de vigoarea pomilor ciresii fiind in general pomi de vigoare mare mai ales daca sunt pe portaltoi mahaleb se lasa distnte mai mari intre ei.

Edited by gabiroa, 08 March 2020 - 15:05.


#3
OanaMirela

OanaMirela

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 07.03.2020
Daca vreun soi nu e potrivit, nu o sa insistam. Care ar fi aspectul care dauneaza caisilor?

#4
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
In ziua de azi, daca nu stropesti pomii, inseamna ca-i pui doar pentru umbra.

#5
OanaMirela

OanaMirela

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 07.03.2020
Inca un aspect pe care am uitat sa il intreb - partea cu polenizarea. Vad ca la unii pomi scrie ca sunt autofertili, la altii nu. Ce inseamna? Trebuie sa luam macar doi la fel?

Intre timp am mai sapat pe forum dupa pepiniera de la Botosani si am descoperit ca au aparut prin niste postari cu reclama cam gresit plasata si fara raspuns cu poze la intrebarile colegilor. Nu e un punct grozav, asa ca probabil ne vom orienta spre o pepiniera mai "consacrata". Fara a avea mari pretentii, am vrea totusi sa nu pierdem timpul aiurea.

La partea cu stropitul - nu zic ca refuzam orice stropit, dar preferam soiuri care sa necesite mai putine si in perioade mai "safe".

#6
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,515
  • Înscris: 28.12.2010
Aspectul este ca acesti caisi au prostul obicei de a inflorii primii. Si in aceasta perioada cand sunt in floare in zona voastra acolo este mare posibilitatea de a mai fi inca nopti geroase sub -6 grade care pot compromite rodul pana la 100%
Uite un link despre asta.
https://www.paradisv...milor-primavara
Acum eu nu cunosc exact cum e clima la voi acolo dar trebuie tinut cont serios de chestiile astea pentru ca e pacat sa pui niste pomi si sa nu beneficiezi de pe urma lor.

#7
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,582
  • Înscris: 27.01.2012
Daca nu sunt autofertili trebuie doua soiuri diferite...

#8
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,152
  • Înscris: 17.01.2012
-păi dacă-i pui la 4 metri, vei pune cam 30 de pomi (zic io 3 rânduri x 10 pomi)
-asta dacă ocupi toată suprafața, dar voi vreți și legume, deci vei rămâne cu 20 de pomi
ȘTII câte fructe dau 20 de pomi? ai cazan de țuică?

io-ți recomand să vă axați pe doar 2 sortimente de pomi, astfel tratamentele vor fi eficace, iar culesul se va face doar în 2 etape!
dacă pui 5 sortimente, amestecat sâmburoase și semințoase, atunci ele vor înflori diferit, vor rodi diferit (în timp, evident!), deci vă veți chinui cu alegerea momentelor propice de aplicare stropiri, precum și cu alegerea chimicalelor!

un NU hotărât piersicului! e al drakului de sensibil...

#9
OanaMirela

OanaMirela

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 07.03.2020
N-o sa punem 100% din suprafata, ca nu se stie cand ne loveste si de vreo casuta, si n-as vrea sa tai nimic. Pana atunci, un pic de iarba de venit la un gratar nu strica. Ma gandesc la vreo 15 pomi - si o sa renuntam la piersic, cel putin pana gasim unul din ala mic si paros - oricum si piersicul si caisul le-am taiat de pe lista deocamdata. Ramanem cu meri, ciresi, peri, pruni si zarzari (oricum prefer zarzarele caiselor), si daca merg la 4 metri intre ei, o sa punem cate 2-4 din fiecare. Or sa mai ramana loc ca nu stii cand dai peste un pom de-ti place si il vrei.
Vrem mai multe specii ca sa avem ce manca mai toata vara. Altfel, tuica nu bem nici unul (noi scoatem via din Vaslui, ca nu bea nimeni in familie). Om manca ce mancam noi, parintii, prietenii si cine o mai fi prin jur, restul dulceturi, gemuri, compoturi si deshidratate se fac. Daca or fi asa de multe, probabil vecinii fac tuica (la atatia pruni, sigur sunt...), dar sa ajungem noi acolo, ca vorbim de cativa ani buni.

Vorbind de tratamente, exista vreun topic pe forum unde pot vedea un "program" mai pentru incepatori? Mai citesc eu, dar e mare forumul, si offtopicuri cu duiumul, asa ca apreciez orice mura in gura.

Terenul in prezent are destul de multe cioate de la pruni, trebuie musai scoase, sau le putem lasa sa putrezeasca in legea lor? Ar fi bine sa il aram?

Una din cioate se pare ca a fost de la un nuc, care a dat un lastar - are cam un metru inaltime. Merita lasat? Ne-am dat seama ca are o frunzulita mica in varf si mirosea a iod.

Asta e marele teren: https://i.imgur.com/HfwCMim.jpg . Ne-am gandit sa punem copacii la 2.5 m de gard - e ok? Pe langa gard o sa punem zmeura si alte asemeni.

Multumesc mult pentru sfaturi!

#10
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,515
  • Înscris: 28.12.2010
Acu parca imi pare rau ca te-am descurajat cu caisii. Mi-am adus aminte de un baiat de pe YouTube care are o proprietate destul de mare tot prin Iasi si tot pe niste dealuri. Uite un link unde vorbeste despre caisi:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/zvfzHlnJ0LE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Acum eu nu stiu exact daca sunteti cam la aceeasi altitudine cu el daca difera conditiile de clima. El are si caisi si ciresi. Eu ti-as sugera sa iei legatura cu el am observat ca este pasionat si ajuta lumea cu sfaturi. El este foarte pasionat de vita de vie de masa dar se pricepe in mod sigur sa va indrume. Adica eu cred ca e important sa vorbiti cu cineva care se pricepe de acolo de la fata locului. Eu de aici de la Constanta imi dau cu presupusul si poate o fac aiurea nu vreau sa va influentez in vreun fel si pe urma sa se dovedeasca ca nu am avut dreptate si caisii o duc bine merci pe-acolo.

#11
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,152
  • Înscris: 17.01.2012

 OanaMirela, on 09 martie 2020 - 21:01, said:

...
Multumesc mult pentru sfaturi!

pune a adresă de email pe privat și-ți trimit un program de stopiri pe care-l fac io de 11 ani
(trebe prin email că nu mă lasă să pun aici documente word și mi-e lene să-l scanez Posted Image )
...

io aș zice să nu renunți la caiși - 2 ar fi buni, dar să nu te atașezi de ei că au prostul obicei ca pe la 8...10 ani să o mierlească!

Attached Files



#12
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,769
  • Înscris: 07.09.2004
Nu e o problema cu altitudinea in acea zona ci mai degraba e mai bine ca terenul se afla mai sus. Daca terenul ar fi la baza pantei e o problema cu aerul rece care se lasa in vai si se produc des brume tarzii care sunt foarte daunatoare. Asta e si unul din motivele pentru care in zonele de deal vita de vie nu se cultiva "la ses" , la baza pantei ci mai sus pe pantele insorite.
Zarzarul are vigoare mare, trebuie lasat spatiu mai mare in jurul lui, 5 m ar fi ok De nuc nu mai zic, minim 7-8 m, in plus, in functie de pozitionarea lui in teren e posibil sa umbreasca o mare parte din livada, asa ca eu va recomand sa va mai ganditi daca il lasati sa creasca.. Ciresul pe mahaleb e ok la 5 m eu i-am pus la 6m. Nu e vorba de incaput cat e vorba si de faptul ca trebuie un pic de soare si sa circule aerul, daca-s inghesuiti nu e ok. Dar se pot pune foarte bine ciresi pe portaltoi Gisela 6 si atunci se pot planta mai apropiati, pe la 3 m, un alt avantaj fiind posibilitatea de a pune plasa anti-pasari mai usor pe ei fiind mai mici. Prunul altoit pe mirobolan e si el destul de viguros asa ca e bine de luat in calcul si in cazul lor o distanta de minim 4m. La amplasarea pomilor in teren sa tineti cont ca pomii vigurosi sa fie amplasati spre nord, nord est sau nord vest in functie de cum este orientat terenul pentru a nu umbri pomii cu talie mai mica.  E bine de stiut, totusi ca daca se doresc mai multi pomi se poate opta pentru pomi altoiti pe portaltoi care imprima o vigoare slaba acestora.
In rest, la alegerea soiurilor trebuie sa vedeti voi ce va doriti. Eu as merge cu 3 soiuri cu perioada de coacere diferita pe fiecare specie. Daca vreti mar, par, cires, prun, deja aveti 12 pomi. Am inteles ca vreti zarzar in loc de caisi, desi, eu as incerca si caisi si macar un piersic in locul vostru. Evitati soiurile timpurii. Eu as mai pune si un visin. Si in felul asta aveti 15 pomi. Daca nu vor merge caisul si piersicul, asta e, ati pierdut 30 lei si ati tinut ocupate locurile cativa ani dar macar ati incercat. Eu am avut caisi si mai am (langa Suceava, langa lunca raului Suceava, la baza unui deal deci zona defavorabila) dar trebuie inlocuiti 3 dintre ei dar nu ma descurajez, tot cais bag in locul lor. Pentru trei ani din sase in care au rodit foarte bine eu sunt multumit. Piersicii au mers mai binisor, ei infloresc dupa cais, fac fructe, problema lor e basicarea frunzelor in perioada de inceput de vara cand ploua mult si e mai rece.
Eu as evita acea pepiniera. Am luat de la ei o singura data si nu a fost ce am cerut prin telefon. Daca altii au fost multumiti sa o spuna aici si atunci o sa admit ca a fost ghinionul meu. Ca sa va faceti o idee despre soiuri, perioada de coacere, eventuale rezistente la boli puteti consulta siteul pepinierei de la Afumati a d=lui ing. Roman sau pepinierele din zona Alba, si nu numai. Mai sunt si alte pepiniere bune dar informatii = zero (Mitreni). Cu pomii din supermarket aveti mare grija. Exista multa marfa depreciata, trebuie sa recunoasteti un pom uscat ca pe cei plecati deja in vegetatie ii veti recunoaste sigur.
Si nu in ultimul rand, daca vreti zmeura si mure pe langa gard trebuie sa faceti cumva ca acestea sa nu fie umbrite excesiv de pomi sau sa umbreasca ele pomii sau alte culturi de ex. gradina.
Si un alt sfat, nu lasati livada sa se faca jungla! Cositi iarba pentru ca in caz contrar veti avea de furca cu plosnitele si va veti intreba de ce scoarta pomilor e plina de cicatrici ca niste taieturi mici, care sunt porti de intrare pentru boli iar pomii stagneaza....

Si asa cum a zis colegul gabiroa, luati legatura cu d-l Ursu de pe Youtube (canal Gradina Ursilor). E in zona voastra si va poate ajuta cu informatii utile.

Edited by cotzi, 10 March 2020 - 11:04.


#13
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,085
  • Înscris: 17.03.2005
Am vazut intamplator cateva clipuri ale domnului in cauza, nu am observat sa bata campii, in ce am vazut eu avea pareri chiar de bun simt, pertinente.

#14
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 gushpi, on 10 martie 2020 - 08:33, said:

pune a adresă de email pe privat și-ți trimit un program de stopiri pe care-l fac io de 11 ani
(trebe prin email că nu mă lasă să pun aici documente word și mi-e lene să-l scanez Posted Image )
...
Nu trebuie sa-l scanezi.

Ai optiune la documente word la "File" >>> "Export as pdf" si il salvezi ca .pdf.
Si dupa aia, il pui aici.
:)

 cotzi, on 10 martie 2020 - 11:00, said:

De nuc nu mai zic, minim 7-8 m, in plus, in functie de pozitionarea lui in teren e posibil sa umbreasca o mare parte din livada, asa ca eu va recomand sa va mai ganditi daca il lasati sa creasca..
Nucul ar fi fain la vreo 6-7 m in fata viitoarei casute (catre Sud, Sud-Vest de casuta), face umbra, nu creste iarba si alunga si insectele.

#15
mirel81gl

mirel81gl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 585
  • Înscris: 07.03.2012
"Terenul in prezent are destul de multe cioate de la pruni, trebuie musai scoase, sau le putem lasa sa putrezeasca in legea lor? Ar fi bine sa il aram?"
Parerea mea este sa scoateti toate radacinile si sa arati terenul. Vara asta as pune fasole sau mazare, apoi pomii plantati in toamna.
Eu am optat pentru pomi cu vigoare mare pentru ca nu am posibilitatea sa ii irig.
Pentru polenizare am alternat 2-3 soiuri din fiecare speciale, nu prea am incredere in autofertilitate.
Achizitionati pomii de la pepiniere cunoscute, din piata aveti ocazia sa cumparati cu totul altceva decat ce vi se spune

Edited by mirel81gl, 31 March 2020 - 08:24.


#16
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Si atrage ciorile.

 Hunor_66, on 30 martie 2020 - 11:26, said:

Nu trebuie sa-l scanezi.

Ai optiune la documente word la "File" >>> "Export as pdf" si il salvezi ca .pdf.
Si dupa aia, il pui aici.
Posted Image


Nucul ar fi fain la vreo 6-7 m in fata viitoarei casute (catre Sud, Sud-Vest de casuta), face umbra, nu creste iarba si alunga si insectele.


#17
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,769
  • Înscris: 07.09.2004

 mirel81gl, on 31 martie 2020 - 08:22, said:

Parerea mea este sa scoateti toate radacinile si sa arati terenul. Vara asta as pune fasole sau mazare,

Mazare vara? Mazarea trebuia semanata deja....

#18
Black66

Black66

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 10.05.2019
A vrut sa spuna mazariche sau mazare furajera pt substantele nutriente ce raman in sol atat prin cosirea si incorporarea masei verzi cat si prin radacinile ramase. In plus si fasolea are aceeasi menire.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate