Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Ciorba ca la munte
Last Updated: Oct 29 2017 15:17, Started by
brusli
, Oct 22 2017 19:25
·
0
#19
Posted 22 October 2017 - 20:09
brusli, on 22 octombrie 2017 - 19:25, said:
Salut, De fiecare data cand ajung la munte (zona Brasov) mananc ciorba. Asta pt ca are un gust si o culoare aparte, pe care l-am gasit doar in zona de munte si cam la toate restaurantele. Presupun ca este de la zarzavat. Aveti o reteta de ciorba sau zarzavat din zonele montane? Poate e de la rantas ... la munte se mananca mult cu rantas ... nu borsuri si acreli ca mai la campie ... |
#20
Posted 22 October 2017 - 20:11
Pana una alta, am gasit ceva ce macar seamana (vizual) cu ce imi amintesc: http://www.retete-on...iorba-de-vacuta
|
#21
Posted 22 October 2017 - 20:15
Conteaza cam toate: calitatea si felul ingrendientelor, cum e preparata, daca e facuta la ceaun de fonta la foc de lemne, etc.
|
#22
Posted 22 October 2017 - 20:23
În Ardeal, se cultivă destul de mult rubarba, folosita la gemuri dar și la acrit ciobele. Poate că asta să dea un gusl mai aparte
|
#23
Posted 22 October 2017 - 20:27
Nu cred că ciorba de la munte este mai gustoasă decât cea de la câmpie.
Poate ai schimbat aerul, poate are ciorba aceea ceva găină naturală sau purcel crescut în adevărata gospodărie țărănească. |
#24
Posted 22 October 2017 - 20:27
brusli, on 22 octombrie 2017 - 20:11, said:
Pana una alta, am gasit ceva ce macar seamana (vizual) cu ce imi amintesc: http://www.retete-on...iorba-de-vacuta Daca vrei sa incerci, ai nevoie de carne de vacutza, putin mai grasa, plus zarzavat verde, proaspat din piata (4 cartofi mari, 1 telina cu tot cu frunza, 3 morcovi, 3 rosii, ceapa verde, pastarnac, 2 ardei). Mai trebuie putin orez, sare, ceva condimente (daca iti place). Tehnica NASA e urmatoarea: se bucateste carnea, se pune la fiert, se spumeaza, apoi se fierbe la foc moderat (mijlociu) cca. 2 ore. Cand carnea e aproape fiarta se adauga cartofii. ceapa, morcov, pastarnac, telina radacina (timp fierbere 20-30min) intre timp se maruntesc restul de zarzavaturi: rosiile, telina frunza, ceapa verde, ardei si se adauga, toate cand cartofii sunt deja aproape fierti si se mai clocoteste la foc mic 5-10 min. Dupa ce ciorba se opreste de pe foc, se lasa 30 min sa se raceasca dupa care se adauga patrunjel, leustean si ceva condimente (fara a se exagera). Eu pun tarhon taiat marunt odata cu patrunjel si leustean. In concluzie: la o ciorba reusita, totul e de respectarea unui timing in adaugarea legumelor in functie de timpul lor de fierbere, astfel incat sa nu fiarba prea mult. Poti incerca, nu ai ce sa strici. |
#25
Posted 22 October 2017 - 21:32
de ce-ti place ciorba mai mult la munte? only daredevils know....
ciorbita cu afumatura imi place oriunde 23f95e84d49152806246055f651f983c--tent-camping-trail.jpg 16.14K 43 downloads Edited by zyppster, 22 October 2017 - 21:33. |
#26
Posted 22 October 2017 - 21:57
brusli, on 22 octombrie 2017 - 20:11, said:
Pana una alta, am gasit ceva ce macar seamana (vizual) cu ce imi amintesc: http://www.retete-on...iorba-de-vacuta |
#27
Posted 22 October 2017 - 22:51
brusli, on 22 octombrie 2017 - 19:59, said:
Cum in ciorba de burta nu se pune zarzavat, nu vorbeam despre ea. De obicei mananc de vaca, uneori de pui. Au in comun uleiul rosiatic si gustul asemanator. Nu tine de bucatar pt ca retele par foarte asemanatoare. Si apa nu stiu sa aibe un asa impact. In Bucuresti nu am gasit gustul asta. Deci am raspuns la toate intrebarile rotunde? Edited by irina2014, 22 October 2017 - 22:54. |
#28
Posted 23 October 2017 - 03:25
Exact, asta vroiam sa'i spun. Sunt calite legumele, de unde si uleiul rosu, cat si gustul mai deosebit.iese ciorba super, pe termen lung, daca obisnuiesti des, loveste naprasnic in ficat/stomac.
Uleiul rosu iese de la gogosar prajit, nu neaparat de la boia. |
|
#29
Posted 23 October 2017 - 07:31
argentum, on 23 octombrie 2017 - 03:25, said:
Exact, asta vroiam sa'i spun. Sunt calite legumele, de unde si uleiul rosu, cat si gustul mai deosebit.iese ciorba super, pe termen lung, daca obisnuiesti des, loveste naprasnic in ficat/stomac. Uleiul rosu iese de la gogosar prajit, nu neaparat de la boia. Ia, ca mi-a venit ideea de un paricas |
#30
Posted 23 October 2017 - 09:17
Oameni buni, legumele, apa, mana bucatarului tot alea-s, diferenta la culoare si gust fata de ciorbele obisnuite o face rantasul (grasime+faina+ceapa+altele).
Sau poate n-o fi rantas clasic, dar grasime mai multa sigur e in ciorbele ardelenesti, de la munte ... Edited by tablagiu_xxx, 23 October 2017 - 09:32. |
#31
Posted 23 October 2017 - 10:52
brusli, on 22 octombrie 2017 - 19:59, said:
Cum in ciorba de burta nu se pune zarzavat, nu vorbeam despre ea. De obicei mananc de vaca, uneori de pui. Au in comun uleiul rosiatic si gustul asemanator. Nu tine de bucatar pt ca retele par foarte asemanatoare. Si apa nu stiu sa aibe un asa impact. In Bucuresti nu am gasit gustul asta. Deci am raspuns la toate intrebarile rotunde? |
#32
Posted 23 October 2017 - 12:55
Conteaza si carnea. In zonele de munte sunt foarte multe animale crescute in gospodarii si duse la pasunat. Eu cred ca acesta e secretul, nu zarzavaturile. Si laptele de la vaci de munte e delicios comparativ cu laptele vacilor de la ses care mananca porumb insilozat si nutreturi combinate. Am luat si eu niste carne de vitel de la un taran din zona mea(ses) si n-avea nici un gust. Am luat asta vara din Rasnov niste carnati preparati la Poiana Marului. Au fost excelenti comparativ cu carnatii cumparati din zona mea.
|
#33
Posted 23 October 2017 - 13:08
Gustul si culoare deosebite sunt date de morcov. Este binecunoscut faptul ca morcovul de munte este total diferit de cel de câmpie si de cel de deal.
Acest lucru e foarte evident la iepurii de munte, care sunt diferiți de iepurii de câmpie si de deal. O ciorba asemănătoare poți găsi si la câmpie, acolo unde se folosește morcovul de munte. |
|
#34
Posted 23 October 2017 - 13:22
DJPocaitul, on 22 octombrie 2017 - 19:59, said:
Si borsul de peste e bun ! La munte nu prea se mananca bors de peste. brusli, on 22 octombrie 2017 - 19:25, said:
Salut, De fiecare data cand ajung la munte (zona Brasov) mananc ciorba. Asta pt ca are un gust si o culoare aparte, pe care l-am gasit doar in zona de munte si cam la toate restaurantele. Presupun ca este de la zarzavat. Aveti o reteta de ciorba sau zarzavat din zonele montane? Ciorba-i ciorba,fie la munte fie la ses.Dar important este bucatarul,aaaa,scuze,cheful.Sau cheflia,depinde. De asemenea,este importanta si traditia,adica ingredientele folosite. Apa?Este posibil,dar apa prin fierbere elimina gustul initial,daca ar avea asa ceva. Edited by adisz, 23 October 2017 - 13:23. |
#35
Posted 23 October 2017 - 14:10
brusli, on 22 octombrie 2017 - 19:59, said: Cum in ciorba de burta nu se pune zarzavat, nu vorbeam despre ea. De obicei mananc de vaca, uneori de pui. Au in comun uleiul rosiatic si gustul asemanator. Nu tine de bucatar pt ca retele par foarte asemanatoare. Si apa nu stiu sa aibe un asa impact. In Bucuresti nu am gasit gustul asta. Deci am raspuns la toate intrebarile rotunde? |
#36
Posted 23 October 2017 - 14:27
cica daca morcovul e tanar, gaina poa sa fie cat de batrina, zama iese buna ....
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users