Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Import china alibaba

Facultate
 Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...

Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta
 alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...

Descifrare reteta

Zapp fix
 Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea

Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...
 

distanțare mică cabluri forță/date... implicații legale?

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
21 răspunsuri în acest subiect

#1
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.442
  • Înscris: 27.05.2006
Scuze dacă s-a mai discutat, nu am găsit exact răspunsul la întrebare.

Se dă o clădire de birouri mai veche, în care s-au tras niște canale de cablu (uneori metalice, alteori de plastic) aparente pe pereți . De-a lungul timpului diverși "locatari", respectiv firme, au tot adăugat cabluri, fie de 220V/380V pt a alimenta cîte un tablouaș electric nou într-o sală proaspăt amenajată, fie, evident, de rețea (ethernet). Și de multe ori s-au adăugat la grămadă în aceleași canale: azi X îsi trage cablu de date, mîine Y își trage de putere, etc.

Știu foarte bine că cf. normativului nu-mai-știu-care, cablurile de date și cele de fortă tb. distanțate la 30cm, puse în canale separate etc etc. Citind însă normativul (și fiind de profesie ing. electronist deci înțeleg care-i treaba), înțeleg că a fost scris mai mult pt. a garanta protecția la perturbații (interferență). Dar normativul nu spune ce se întîmplă dacă nu-l respecți, mai ales fiind vorba de lucrări adăugate pe parcurs.

Există acum niște discuții "aprinse" despre legalitatea acestor lucrări între diverși "locatari". Adică, dacă să zicem, beneficiarii își asumă riscul că rețelele de date ar fi perturbate prin ne-respectarea normativului, e suficient, sau în cazul vreunui control apare și vreun risc de amendă ? deci, implicații LEGALE, nu TEHNICE.

DPDV tehnic, experiența ultimilor ani de funcționare a arătat că nu a fost nici o problemă de interferență, cablurile CAT5 și mai noi fiind suficient de bine protejate prin torsadare, și chiar ecranare la cele mai scumpe. Rețeaua a mers foarte bine și merge în continuare, de asta nimeni nu se plînge. Vreau doar să știu doar aspectul legal. Lucrările electrice de 220V au fost bine executate (cabluri izolate, fără înădiri în canalul de cablu, etc), doar că apare această proximitate cu cele de rețea.

#2
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.032
  • Înscris: 21.08.2005
Orice firma isi emite propiile instructiuni interne pe care le respecta sau nu, cine e propietarul cladirii?
Pe cei de la Electrica de exemplu nu ii deranjeaza cablurile de date puse alaturi, asa cum ai spus cei care isi pun cablurile de date langa cabluri de forta pot fi deranjati, la socuri de tensiune se mai ard porturi in switch sau placi de retea, nu conteaza are toata lumea de lucru.
Din experienta am observat ca intotdeauna IT-stii , sau cablistii sunt specialisti in improvizatii, cei de la telefoane, ma refer la generatia veche, lucrau mai ingrijit.

#3
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.815
  • Înscris: 19.12.2011
Nu poate nimeni sa condamne aceste incalcari ale normativului, pana in momentul in care ia foc ceva sau moare cineva (Doamne fereste!). Singurul inconvenient este ca provoaca bruiaje, sau supratensiuni de inductie in cablurile de curenti slabi. Aceste bruiaje duc la functionarea defectuoasa a echipamentelor de curenti slabi (TV, internet, alarma, etc), care in final duc la distrugerea echipamentelor respective.
Tocmai din cauza asta se prevede prin normativ ca acele cabluri de curenti slabi sa fie pozate la o distanta de min. 25 cm fata de cablurile de forta (230/400V) ca sa nu faca inductie in cele de curenti slabi. Singurul cablu care rezista la aceste bruiaje este FTP cat6. Nenorocirea e ca ex: nu se potrivesc conectorii cat6 cu cat5. Astea se monteaza in cazuri speciale (pt. IPTV cu FTPcat6 Gigabyte). In plus ar putea functiona fara probleme, daca in acele jgheaburi metalice ar fi prevazute cu ecran de protectie.
In rest nu exista un pericol de incalzire sau mai stiu eu ce alte minuni.

Editat de GeorgeTrisina, 05 martie 2014 - 18:18.


#4
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.442
  • Înscris: 27.05.2006
Toţi cei care am avut telefon pe vremea lui Ceaşcă ştim cît era de sensibil la perturbaţii, cît de uşor auzeai tot felul de zgomote, pîrîituri, fîsîituri etc, care uneori făceau convorbirea aproape ininteligibilă. Deci probabil că cablorii erau bine "instruiţi" ştiind cît de pretenţios e sistemul. Acum însă dacă se respectă lungimile de 100m la cabluri ethernet, rar se întîmplă să nu meargă din cauza perturbaţiilor (şi şi atunci, dacă nu foloseşti un analizor de reţea, nu prea-ţi dai seama, că de obicei gîtuirea de viteză nu de acolo vine).

În cazul ăsta însă mă interesează strict aspectul legal, dacă există. Proprietarul clădirii a zis că pt el e OK atîta vreme cît nu riscă să ia vreo amendă de la autorităţile statului. Adică vreunul din locatari mai "maniac" să cheme vreun organism de inspecţie doar pt că se teme el de electrocutare. Poate să facă asta ?

#5
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.032
  • Înscris: 21.08.2005
Pe parte electrica la eventuala inspectie trebuie sa fie in regula masuratorile de prize de pamant, si mai nou trebuie sa existe un tabel cu rezistenta electrica a pamantarii pana la priza la fiecare motor electric trifazic, PV de verificare anuale pot fi emise de orice electrician autorizat ANRE cel putin gradul IIB, iar in statii/ posturi de transformare trebuie sa existe mijloace de protectie (covoare electroizolante, podete, cizme, manusi, indicatoare lipsa tensiune, etc) cu verificare la 6 luni.

#6
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.442
  • Înscris: 27.05.2006
Mulţumesc; nu avem motoare trifazate, sîntem o clădire de birouri. Deci nu e nici o ***altă*** problemă cu distanţele ?

#7
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 11.298
  • Înscris: 17.03.2009
Exista o probleme de legalitate  atata timp cat nu exista proiecte pr toate instalatiile de curenti tari sau slabi,si la o prima verificare de la pompieri sau de la ministerul muncii in legatura cu NTSM,sunteti pasibili de sanctiuni.

#8
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.032
  • Înscris: 21.08.2005
ANRE emite reglementarile in domeniu, in I7 pe 2011 gasesti reglementarile respective, nu stiu sa spun care sunt contraventiile, trebuie cautat pe site la ei.

#9
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.815
  • Înscris: 19.12.2011
Problema cu distantele nu face parte din siguranta cetateanului ci pt buna functionare. Daca zici ca merge, atunci, nu e nici o problema.
Atentie!!!
In momentul in care ia foc ceva din cauza instalatiei electrice, sau cum ti-am mai spus daca cineva e electrocutat cu totul dintr-o alta cauza, chiar daca nu are treaba cu distantele cablurilor, atunci se declansaza ancheta si se leaga de toate neajunsurile. Articolul cu pastrarea distantelor din normativul I7/2011 nu s-a abrogat inca, este valabil chiar la nivel european.
Colegul nostru eugeniusro a postat exact ce scrisesem eu in postul #3 cu ecran de protectie in jgheaburi metalice.

Editat de GeorgeTrisina, 05 martie 2014 - 20:06.


#10
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 11.298
  • Înscris: 17.03.2009
Ca sa fie clar,intr- o cladire in care se desfasoara o activitate de interes public, in momentul unui control se cere documentatia in baza careia au fost executate instalatiile,certificate de conformitate,buletine de incercari,etc,lipsa acestora si constatarea unor executii gresite ,atrag sanctiuni.

#11
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.658
  • Înscris: 07.11.2007

 eugeniusro, on 05 martie 2014 - 18:04, said:

........ cei de la telefoane, ma refer la generatia veche, lucrau mai ingrijit.
Pe vremuri , cind telefonia fixa era la mare cautare , nu aveam concurenta pe scarile blocurilor . Daca nu exista circuit intre cutia terminala si apartament , sau era defect , se tragea circuit pe scara , la " incheietura " tavanului , ingrijit , curat ...Era un STAS . Si la exterior , sau pe stilpi se lucra dupa STAS , ba mai mult , la o perioada de timp ,cind din cauza lucrarilor se ajungea la o anume " debandada " in circuite , intrau echipe speciale de - reconditionari - care aduceau totul la STAS . Nu veti vedea azi pe cineva sa-si intretina retele in asa mod .
Ca fapt divers , normativul dupa care lucram era american , mostenit ....

#12
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.815
  • Înscris: 19.12.2011
Ai perfecta dreptate. In ziua de azi, .... liniorii de la telecomunicatii, pozeaza cabluri pe unde apuca, nici macar pe stalpii de energie nu respecta distantele, dar sa mai respecte in instalatiile interioare. Asa ca.... lasa de dorit. In cazul in care se intampla vreo avarie... toti se eschiveaza si dau unii vina pe altii, asa ca... traim in Romania si ne putem astepta la orice.

#13
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.442
  • Înscris: 27.05.2006

 maximg, on 05 martie 2014 - 20:43, said:

Pe vremuri , cind telefonia fixa era la mare cautare , nu aveam concurenta pe scarile blocurilor . Daca nu exista circuit intre cutia terminala si apartament , sau era defect , se

da... dar atunci, lipsa concurenţei se traducea în posibilitatea de a nu face nimic. Erau nenumăraţi care nu aveau telef. chiar în Bucureşti ! o invenţie din anii 1900 şi un pic, nu era disponibilă în Bucureşti în 1980. Sau alţii (cum eram eu) erau "cuplaţi", 2 abonaţi pe un singur circuit. Şi cînd cereai să te "decupleze" sau să-ţi pună telefon cînd nu aveai deja, ţi se spunea că "nu sînt condiţii tehnice". Adică, nu sînt destule cabluri/circuite în centrale, şi nu merită să tragem altele noi pt orice amărăştean.

Firmele de azi poate că nu trag ca la carte, dar nu lasă un potenţial client plătitor pe dinafară invocînd "lipsa condiţiilor"...

Aşa că sincer nu mi-e dor de vremurile alea...

#14
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 7.032
  • Înscris: 21.08.2005
Se reglementeaza incet incet si domeniul asta, fenomenul retelelor de cartier a fost unic in lume si sa intamplat in Romania, intradevar datorita "libertatii" de a se cabla in orice conditii am ajuns sa avem intr-un timp scurt peste 50% din populatie conectata la internet si deasemenea sa fim in top si ca viteze de acces, dar cu ce costuri, cu paduri de cabluri care cocoseaza stalpii, instalatii improvizate care se defecteaza foarte des, cele mai multe reclamatii la OPC sunt in domeniile serviciilor de internet si cablu. Cat priveste rezistenta acestor instalatii la dezastre, e zero, majoritatea retelelor de cartier devin inoperabile dupa o simpla furtuna de vara cu descarcari electrice, acum incep sa se aseze lucrurile, incet incet trebuiesc ingropate instalatiile, si operatorii respectivi trebuie sa utilizeze personal autorizat pentru acces pe stalpii electrica, sau dat mai demult spagile de rigoare si din acest motiv se misca greu treaba.
Din aprilie devine operational impozitul pe constructii speciale, atunci electrica va incepe sa inventarieze la sange stalpii si chiriasii de pe ei pentru a isi scoate impozitul pe stalpi de la acestia. Cablistii mari deja pe multe zone au trecut la ingroparea retelelor, pana acum costa cam 1 E/ metrul de retea cablata pe stalpi si 10 E/ metrul retea ingropata.

#15
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.442
  • Înscris: 27.05.2006
@anaki: îmi vine greu să cred că te poate amenda cineva pt cablarea de reţea (ethernet), dacă la asta te referi prin curenţi slabi. Dacă e vorba de sistemul de semnalizare anti-incendiu, da, dar pt reţeaua de calculatoare, nu cred (strict pt. asta nu mă refer... pt partea de 220V, nu ştiu, de aia întreb)

#16
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.815
  • Înscris: 19.12.2011
Pe cladirea ta, poti sa faci ce vrei, numai sa nu se intample evenimente tragice (incendiu, electrocutari, etc). Ex: ENEL nu permite pozarea cablurilor de curenti slabi in mod haotic fara aprobare, dezordonat si fara a respecta distantele, pe stalpii lor. Eu am vazut cu ochii mei cand a venit ENEL sa branseze o vila si fara drept de apel, le-a taiat cablul de telefon fix, deoarece nu era pozat corespunzator pe stalp.

Editat de GeorgeTrisina, 06 martie 2014 - 22:15.


#17
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 19.987
  • Înscris: 01.03.2013
Stiu ca titlul intreaba despre implicatii legale, stiu ca o sa fiu putin off-topic, dar nu sunt nici primul si nici ultimul.

Reglementarea privind distanta dintre circuitele de date si cele de forta nu are la baza doar problema cu interferentele.

Mai exista problema de siguranta:  echipamentele de retea (switch-uri, placi de retea din calculatoare) nu au gradul de izolare necesar sa asigure protectia utilizatorilor, poti sa mori electrocutat cand bagi un stick USB in calculator daca pe cablul de retea vine 220V sau cand bagi cablul de retea intr-un calculator.

Iar tensiunile periculoase pot ajunge in reteaua de date pe mai multe cai:
- cuplaj capacitiv
- cuplaj inductiv
- contact fizic ca urmare a unei defectiuni de izolatie, de ex. s-a ciupit izolatia cand au fost trase firele sau ca urmare a supraincalzirii si topirii izolatiei

Circuitele de date nu sunt echipate cu protectii la suprasarcina si scurt-circuit si de aceea n-au ce cauta langa circuitele de forta.

Apoi, normativul nu se refera doar la cabluri UTP. Poti sa ai circuite "de date", de alarma sau care duc diverse comenzi si semnalizari folosind cabluri si conductori obisnuiti. Si vine un Dorel sa depaneze sistemul de alarma care merge la 12V dar este cablat cu conductor litat de 0.75mmp si nu stie ca in acel canal de cablu exista si conductori la 220V si nu-si ia masurile necesare de precautie...

#18
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.442
  • Înscris: 27.05.2006
aşa e, dar dpdv tehnic se pot face lucruri care să minimizeze riscul:
- canalul metalic legat la pămînt
- cablurile legate cu bride de plastic de canal pe părţi opuse a.î. să nu intre în contact, existînd între ele cîţiva cm distanţă (dar nu 30)
- în mare parte, cablurile sînt ecranate, uneori şi cele de 220V sînt blindate
- cablurile de date respective sînt uplinkuri între switchuri şi userii nu le ating direct
- etc

deci lucrările sînt făcute cu simţ de răspundere, dar, în continuare, nu satisfac normativul.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate