Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Pomi fructiferi si altele
Ultima postare: mai 13 2024 08:37, Inițiat de
supilica_de_caramele
, oct 23 2007 03:38
·
96
#3567
Publicat: 26 august 2017 - 18:49
ionathan, on 25 august 2017 - 21:05, said:
pentru tuica de pere 'regele' este Wiliams, Interesanta si parerea cu Williams, sincer sunteti primul care recomanda soiul respectiv. Si dupa ce experienta aveti dvs eu va cred pe cuvant. Aici ar fi multe de spus deoarece eu cred ca, Wiliams la dvs are alt gust si alta concentratie de zaharuri decat Wiliams-ul la mine. Iar eu in lista mea l-as pune undeva pe 4 sau 5. Mai astept propuneri! Cu stima. |
#3569
Publicat: 27 august 2017 - 11:55
Parerea mea e simpla, nu degeaba williamsul e jonathanul perelor, in sensul ca e cel mai cunoscut soi clasic si este genitor pentru atatea soiuri devenite la fel de cunoscute.
Problema cu williamsul e ca in afara de calitati are si slabiciuni si in vremurile noastre, cand bolile si daunatorii sunt mai agresivi decat in trecut, e putin mai complicat sa obtii rezultate excelente cu acest soi. Calitativ clar e un etalon dpdv al fructului si are si multe avantaje practice atat de cultura cat si de valorificare dar si daca ai probleme cu el...sa zicem ca scapi repede de el din livada,e totusi pretentios si implicit relativ costisitor. Pt familie merge sa ai cativa si sa faci si tuica, dealtfel e cam greu sa nu ai williams daca ai peri pt ca alaturi de conference e necesarnca si polenizator |
#3570
Publicat: 27 august 2017 - 14:44
Pai o regula simpla ar fi ca e bun orice soi de par zemos, dulce si care se coace cam in aceasi perioada cu corcodusii/prunii de tzuica, nu?
Daca punem pe doua coloane prunii apti si perii apti cred ca ne lamurim imediat...despre dotarea minima in afara de cazanel ceva 'indicatii'? Editat de subway_guru, 27 august 2017 - 14:47. |
#3572
Publicat: 27 august 2017 - 20:09
subway_guru, on 27 august 2017 - 14:44, said:
...despre dotarea minima in afara de cazanel ceva 'indicatii'? 1. un butoias de salcam, dar aici facut cu dibacie si de meserias, nu cumparat din piata; 2. o sursa de apa de izvor pentru domolit din grade, asta doar daca-l transpiri si a doua oara. Parere personala > este musai! 3. tot la minim as spune si un "mini" tocator de fructe. Stiu ca folclorul spune ca ele se moaie/flecuie in butoi oricum. Eu spun sa e mai indicat cu decat fara. 4. o rezerva acolo undeva tinuta de zahar, cand gasiti oferta pe la depozit/market. Nu se pune dar cu 1-2kg la butoi eu zic ca-i mai caldut. Depinde si de fructe ca daca faci din lamai... 5. asta as pune-o prima: livada cu 20 gutui, 20 caisi si 20 peri pe rod, dar nu din aia mari sa nu-i poti culege sau sa n-ai ce face cu fructele... 6. ficatul bun...ca daca nu gusti risti sa-ti iese acru...si apoi cautati solutii sa-l "bicarbonizati". 7. razvan_mereu, on 27 august 2017 - 16:49, said:
O parere legata de problema cu prunii care e putin mai inainte? Domnul Razvan va dati seama ca cineva nu cred ca se va risca pe forum sa va dea un sfat sa scoateti toti pomii plantati doar ca asa spune el, reper fiind 2-3 fotografii?! Eu am 80% din pruni cu plum-pox. Lepotica anul acesta mi-a dat rod 4 ladite per pom. Nu stiu daca e mult sau putin. Sunt in anul 7 sau 8. Nu i-am lasat sa se rupa crengile ca altfel cred ca scoteam chiar mai multe. Stanley are plum-pox si el si se rup crengile de fructe. Si asta in conditiile in care am colegi pe la Focsani care spun ca este un an prost pentru prun. Credeti ca eu o sa-i tai? Nu stiu dar deocamdata am vazut ca in zona mea e full de plum-pox. Ceea ce stiu este ca ma indrept deja spre alte soiuri, primul vizat este Jojo de la care am feedback ca merge foarte ok in aceasta zona si este mai rezistent la plum. Nu stiu ce inseamna rezistenta asta, daca nu se infecteaza sau este tolerant. Dar mai studiez si eu. Incercati sa mai puneti cateva fotografii din mai multe unghiuri si cu copaceii. Poate veti primii mai multe pareri. Succes! |
#3573
Publicat: 27 august 2017 - 20:47
sebybastian, on 27 august 2017 - 20:09, said:
Ohooo pai sa vedem: 1. un butoias de salcam, dar aici facut cu dibacie si de meserias, nu cumparat din piata; 2. o sursa de apa de izvor pentru domolit din grade, asta doar daca-l transpiri si a doua oara. Parere personala > este musai! 3. tot la minim as spune si un "mini" tocator de fructe. Stiu ca folclorul spune ca ele se moaie/flecuie in butoi oricum. Eu spun sa e mai indicat cu decat fara. 4. o rezerva acolo undeva tinuta de zahar, cand gasiti oferta pe la depozit/market. Nu se pune dar cu 1-2kg la butoi eu zic ca-i mai caldut. Depinde si de fructe ca daca faci din lamai... 5. asta as pune-o prima: livada cu 20 gutui, 20 caisi si 20 peri pe rod, dar nu din aia mari sa nu-i poti culege sau sa n-ai ce face cu fructele... 6. ficatul bun...ca daca nu gusti risti sa-ti iese acru...si apoi cautati solutii sa-l "bicarbonizati". 7. Butoiasul e de plastic pentru 'verze'...baricele doar la viticultori! Apa de la fantana ca pentru tzuicomicina nu cred ca trebe apa distilata...e suficient sa distilezi alcohoolul! Punctul trei da, da, da!!!...un storcitor mi se pare musai... Patru...nu, ca nu vreu sa ma ia de cap si sa se lase cu boraturi urate... La cinci chiar nu am inteles...gutuii se fac mult prea tarziu (or fi doar pentru 'arome exotice'???), caisii se flescaie mult prea devreme, perele doar cele 'just in time' Sase si sapte...mai vedem! Oricum multzam de sfaturi, orice sugestie e binevenita!
Editat de scaiba, 27 august 2017 - 22:09.
|
#3574
Publicat: 28 august 2017 - 10:14
Scuze de insistenta , da inca nu am destula experienta (mai ales practica )desi am livada de cca 3 ani si tot citesc peste tot ca cel mai bine e sa tai pomii (cel putin asa zic astia de pe la universitati ). Dar cred ca o sa ii las asa , eventual mai revin cu niste poze . Apropo de unde cumperi soiul asta jojo ca mai am si eu de plantat vre-o 50 pomi si poate il pun si eu.
Multumesc de sfaturi |
|
#3576
Publicat: 28 august 2017 - 19:02
subway_guru, on 27 august 2017 - 14:44, said:
Pai o regula simpla ar fi ca e bun orice soi de par zemos, dulce si care se coace cam in aceasi perioada cu corcodusii/prunii de tzuica, nu? Daca punem pe doua coloane prunii apti si perii apti cred ca ne lamurim imediat...despre dotarea minima in afara de cazanel ceva 'indicatii'? Mai asteptam mult 'provincia'??? E chiar asa de greu de intocmit o lista? Sau vreti sa va bazati doar pe bucurestenii astia hobisti cu trei 'perisori' pe langa casa? Editat de subway_guru, 28 august 2017 - 19:10. |
#3577
Publicat: 29 august 2017 - 00:05
Sa stiti ca nu-i nici usor sa faci o asemenea lista si cine si-o asuma e posibil sa fie contrazis destul de serios...
Oricum astept si eu! Cat despre pere, in fiecare an gasesc din ce in ce mai greu ceva de luat in considerare prin piete, iar pe la oameni prin livezi nici nu mai vorbesc. Care livezi!? subway_guru, on 27 august 2017 - 20:47, said:
La cinci chiar nu am inteles...gutuii se fac mult prea tarziu (or fi doar pentru 'arome exotice'???), caisii se flescaie mult prea devreme, perele doar cele 'just in time' ........................... Ca tot vorbiram de gutui: nu mai stiu daca se mai vad prin zona, nici nu mai vorbesc de vandut! Cat despre tuica din ele... Cu stima! |
#3580
Publicat: 31 august 2017 - 13:31
Va cer un sfat:
In aceasta primavara am plantat 8 corcodusi cu scopul sa ii altoiesc cu prun gras romanesc. Ideea e ca nu as mai respecta planul si as pune in locul corcodusilor prun D'agen sau Jojo(daca e bun pt tuica) sau par Wiliams. Voi ce parere aveti? Editat de livyu_s, 31 august 2017 - 13:32. |
#3581
Publicat: 31 august 2017 - 18:17
Jojo(tolerant,nu rezistent la varsat ) nu e prea dulce si nici zemos.Daca tot ai plantat corcodusii,altoieste-i cu D,agen sau Ana Spath;nu e tirziu!
Daca vrei sa faci rachiu de pere ,pune soiuri de vara cu comportament mai bunicel la boli;Daciana,Carpica,Getica. |
Anunturi
▶ Utilizatori activi: 1
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi