Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

Linux pe celeron 2.4ghz, 1.75Gb Ram, incepator

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#19
paul.bodea

paul.bodea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 17.06.2007
Perfect. Imi rezerv dreptul sa fiu pesimist ca se poate misca bine din cauza procesorului. Esti sigur ca ai adobe flash? Nu prea se instaleaza din prima, nefiind open.  Oricum ma bucur ca iti place. Pentru dual boot instaleaza windows-ul normal pe HDD -ul celalalt, cu HDD cu linux deconectat, sau daca il ai gata instalat pe HDD2 scrie in terminal sudo update-grub si gata ti-l va adauga in lista de pornire. Daca nu deconectezi HDD cu Linux la instalare Win ai grija sa fie HDD secundar cel cu linux, in bios sa fie setat sa booteze de pe HDD pe care ai de gand sa pui WIn ca altfel n-o sa mai porneasca Linux. De obicei se instaleaza primul Windows-ul pentru ca Linux-ul e mai prietenos cu alte SO.

#20
paul.bodea

paul.bodea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 17.06.2007
L.E. Mai amanuntit, poate mai intereseaza pe cineva care nu-i programator.
Daca ai instalat intai Linux cel mai sigur scoate cablurile din HDD cu linux.
Adauga HDD pentru Windows. Instaleaza Windows. Ai terminat instalarea reconecteaza HDD cu linux. Porneste PC de pe HDD cu Linux (alegi din bios daca nu e primul hard).
Actualizeza managerul de pornire
daca ai ceva bazat pe Debian, (ubuntu si mint intra aici) in terminal: sudo update-grub iti cere parola care nu o sa fie vizibila + ENTER. Windows-ul va fi adaugat la lista optiunilor de pornire.
Seteaza in BIOS bootarea de pe HDD cu Linux. Windows-ul va ramane nemodificat. Daca scoti HDD cu linux PC va porni in WIN. Cant te hotarasti sa schimbi distribuitia (de Linux) nu mai trebuie sa faci nimic, doar sa nu te atingi de HDD cu Windows. Atentie ca hdd cu linux sa fie setat in BIOS la boot.
Manvrele cu HDD setat in bios sunt necesare pentru ca Windows-ul va rescrie MBR hard-ului de pe care e setat PC-ul sa porneasca, fara sa te intrebe nimic. Linux-ul te intreaba unde va instala grub dar implicit e HDD de pe care e setat PC sa porneasca, si poate din neatentie instalezi Linux pe HDD2 dar grub-ul pe HDD cu WIN. Nu ar fi o problema, linux-ul va adauga si Windows in optiunile pornire, dar daca scoti un HDD nu mai porneste nici unul dintre ele. Evident se poate repara. Insa cel mai simplu ie sa faci cum am scris mai sus. Fiecare HDD va functiona si singur, iar daca HDD cu Linux e primul la bootare poti porni oricand si win. Renunti de tot la wIn? actualizezi din nou Grub

#21
qwertyuiop123467890

qwertyuiop123467890

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,023
  • Înscris: 08.03.2014
Doar o problema am cu el, la rezolutia 1280x1048 (sau care e aia, ceva de genul e) placa video nu face fata.. dar raman la ceva mai mic :).

#22
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Vezi ce spune, rulezi in Terminal

lspci | grep VGA

#23
Zinus

Zinus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,735
  • Înscris: 23.04.2014


View Postpaul.bodea, on 26 aprilie 2016 - 23:08, said:

Din cate stiu eu Mate e ceva  ce ar trebui sa continue Gnome 2.xx. Sunt destul de multi useri carora nu le-a placut Gnome 3.xx. S-o luam altfel, cand KDE a trecut la 4.xx mie nu mi-a mai placut si am trecut la Gnome. Cand gnome a trecut la randul ei la 3.xx am renuntat si am trecut la XFCE. Toate aceste 3 interfete existau si inca alte "cateva" oarecum. E mai complicat ca nu sunt neaparat acelasi lucru dar ma rog OpenBox, FluxBox, etc, Nemultumirea de directia in care a luat-o KDE a dus la aparitia Trinity care trebuia sa continue KDE 3.xx. Ai auzit ceva de proiect? La fel si in cazul Gnome. Nu stiu care va fi soarta Mate, dar daca ceilalti programatori s-au obisnuit cu trecerea la Gnome 3, si vor scrie pentru aceasta ce vei face daca nu vor fi programe pentru Mate? Cred ca e o alegere proasta. Cei de la Mint, nemultumiti de Gnome3 au creat Cinammon, care pastreaza compatibilitatea cu Gnome3. In opinia mea Mate e o alegere neinspirata. mai bine Cinammon, dar nu pe sistemul acela. Totusi pana la urma e o chestiune de gusturi. In principiu, XFCE poate fi considerata acum o interfata grafica majora din linux, nu se compara cu KDE sau Gnome ca integrare, unele lucruri nu se pot rezolva cu un click (de exemplu sharing fisiere), dar nu se compara nici la consumul de resurse.
Zici ca s-a miscat bine pe web? Actualizeaza navigatorul si (daca te joci farmerama) instaleaza adobe flash si pe urma spune-mi.

Nu exista programe pentru kde, gnome  etc. Acestea sunt DE-uri (desktop environment, adica GUI-uri). Nu exista nici programe pentru Ubuntu, Linux Mint etc., daca merge pe o distributie va merge pe orice alta distributie

#24
paul.bodea

paul.bodea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 17.06.2007

View PostZinus, on 27 aprilie 2016 - 09:48, said:

Nu exista programe pentru kde, gnome  etc. Acestea sunt DE-uri (desktop environment, adica GUI-uri). Nu exista nici programe pentru Ubuntu, Linux Mint etc., daca merge pe o distributie va merge pe orice alta distributie

Cred ca nu ai citit ce am scris. Mai citeste o data. Nu am zis ca nu o să meargă Kopete sau K3b în Gnome, sau XFCE, Dar sincer eu unu nu as folosi. Cauta eventual de ce.
Da, la DE-uri  m-am referit. XFCE, KDE, Gnome mi-am permis sa le consider majore si poftim adaugăm Unity si Cinnamon, daca vrei neaparat, Mai sînt și altele. Eu comparam Mate cu Trinity în sensul de încercare de mentinere a unui DE pentru care a încetat dezvoltarea, după cum ai aflat probabil s-a trecut de ceva timp la Gnome 3.xx. Crezi că dezvoltatorii Mate vor dezvolta compatibilitatea pentru toate aplicațiile care se scriu acum pentru Gnome3.XX? Și fă un test cu XFCE, Cinammon sau Gnome cu Brasero și Pidgin, după aceea înlocuiește-le cu K3b și Kopete, eventual și Amarok. Pe urmă postează cum e cu programele pentru diferite DE-uri Posted Image

#25
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Nu va mai contraziceti inutil, fiecare alege ce vrea si-n plus sunteti la limita flame-ului!
KDE (ca si Gnome) e un mediu desktop complet, vine la pachet cu aplicatii dedicate (amarok, konsole, k3b, kate/ kwrite, samd), aplicatii ce pot fi folosite pe orice alt DE daca esti de acord sa instalezi si dependentele necesare! Problema apare exact cum spune @paul.bodea, la trecerea de la o versiune la alta, de la qt4 la qt5 sau de la gtk2 la gtk3, sunt destule aplicatii pentru Kde4 ce nu functioneaza inca in Plasma5, trebuie rescrise in qt5...
Iar comparatia intre Trinity (fork de Kde3.5/ qt3) cu Mate (fork de Gnome2/ gtk2) e oarecum deplasata, asta deoarece Trinity nu a reusit sa se impuna, Mate vad ca are destui adepti dispusi sa mentina ecosistemul Gnome2/ gtk2 in viata. Nici mie nu-mi place tipul asta de nostalgie, chiar daca am fost un fan al Kde4 iar Plasma5 (Kde5 cum ar veni) nu ma prea incanta, dar daca utilizatorii vor folosi masiv si constant Mate, maintainerii il vor intretine/ dezvolta. Cat timp vor reusi si cu ce costuri ramane de vazut.

Si eu as recomanda DE-uri traditionale, Kde, Xfce, Lxde, Unity, Gnome3 sau WM-uri (Openbox, Fluxbox, i3, awesome, etc) in locul Mate sau Cinnamon, dar e o preferinta personala, subiectiva.

LE: in final as adauga alt lucru, e neclar chiar viitorul gtk3, sa nu uitam ca Unity (Ubuntu) migreaza pe qt, Lxde si RazorQt au fuzionat in Lxqt, chestii interesante,personal n-as paria pe gtk3... Posted Image

Edited by shogun1, 27 April 2016 - 11:42.
Completari


#26
paul.bodea

paul.bodea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 17.06.2007
Nu am contrazis pe nimeni. Mi s-a parut ca cel care ma citeaza nu a citit ce am scris. Si in plus asa cum reiese si din completarea adusa instalarea unor aplicatii KDE in Gnome sau invers vine cu ceva dezavantaje. Faptul ca tipul care ma citeaza nu citeste ce am scris m-a iritat putin. Faptul ca zice ca n-are nici o importanta DE-ul iarasi. Nu vad unde e flame-ul. Ca zic XFCE pentru un incepator cu un Celeron mononucleu? Oricum inainte de a recomada ceva i-am sugerat sa caute macar un dual-core, daca merge pe placa lui de baza.
LE
In ceea ce priveste fuzionarea vom trai si vom vedea. Sunt programe native KDE care mi-au placut mult (de ex K3b) la care am renuntat o data ce am schimbat DE. In fine, Pentru incepator recomandarea mea ar fi minim XFCE. Mai minimalist cred ca ar fi greu. Eu aleg DE-ul in functie de sistemul pe care il am. In nici un caz nu as pune KDE sau Gnome pe un sistem vechi de cativa ani. Am folosit KDE, Gnome, LXDE, openbox, XFCE, (cu OpenSuSE, Debian, Mandrake, RedHat, Ubuntu, Mint, Fedora, etc). Nu sustin superioritatea KDE sau Gnome, nici a XFCE sau a vreunei distributii. Mie-mi plac toate. Interfata grafica trebuie aleasa in functie de PC-ul pe care il ai. Si da, eu personal cred ca fork-urile (ca sunt ele Trinity sau Mate, ofera mai putine certitudini). Din fericire e de unde alege.

Edited by paul.bodea, 27 April 2016 - 12:25.


#27
Werewolfc

Werewolfc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 417
  • Înscris: 13.03.2007

View Postremyyy, on 26 aprilie 2016 - 18:55, said:

Simplu: ca filozofie, n-am placere pentru LTS-uri (am umblat pe Lubuntu ceva timp).
Why? Pentru ca iti ofera stabilitate si pachete testate/re-testate ? Si mie imi placea pe vremuri ca un pacman -Syu sa imi busheasca sistemul (in ultimul an mi s-a intamplat o singura data cu rpi si ArmArch Linux) Posted Image.
@Op: vrei sa "il" inveti (la linux ma refer).... atunci Arch linux - cum ziceau colegii mai sus , e foarte bine documentat. Pt every day ... Ubuntu Mate, Linux Mint, Lubuntu.

#28
qwertyuiop123467890

qwertyuiop123467890

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,023
  • Înscris: 08.03.2014
Acum doar vreau un sistem, vreau să mă obișnuiesc cu linux, apoi voi trece la Arch sau la ceva rpm :-)

#29
qwertyuiop123467890

qwertyuiop123467890

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,023
  • Înscris: 08.03.2014

View Postxxvirusxx, on 27 aprilie 2016 - 08:59, said:

Vezi ce spune, rulezi in Terminal

lspci | grep VGA

Uite rezultatul Attached File  Captură-ecran.png   761.31K   23 downloads

#30
remyyy

remyyy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 365
  • Înscris: 31.08.2011

View PostWerewolfc, on 27 aprilie 2016 - 12:15, said:

Why? Pentru ca iti ofera stabilitate si pachete testate/re-testate ? Si mie imi placea pe vremuri ca un pacman -Syu sa imi busheasca sistemul (in ultimul an mi s-a intamplat o singura data cu rpi si ArmArch Linux) .
Numele de cod ale distributiilor mi se par hidoase, de-a dreptul - aici vorbesc de Ubuntu.
Si apoi, ce preferi? Noul cu posibilitati de a intalni gandaci parosi sau ultra-stabilul, dar ceva versiune mai inapoiata? :notangel:

Dar vad ca deja s-a hotarat... Ce rezolutie vrei sa incerci mai exact?

#31
mfmig200

mfmig200

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,634
  • Înscris: 07.07.2008
http://forum.softped...e-10-si-15-ani/
Poti sa te inspiri si de aici in alegerea sistemului de operare, sa verifici daca Celeron-ul tau duce SSE2 sau doar SSE.
In functie de asta iti poti alege versiunea de Flash Player ca HTML5-ul nu va functiona cum trebuie.
Ca browster recomand SeaMonkey, Firefox o sa mearga dar destul de greoi si cu consum mare de RAM.

#32
paul.bodea

paul.bodea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 17.06.2007

View Postmarius_fenchea, on 28 aprilie 2016 - 13:07, said:

http://forum.softped...e-10-si-15-ani/
Poti sa te inspiri si de aici in alegerea sistemului de operare, sa verifici daca Celeron-ul tau duce SSE2 sau doar SSE.
In functie de asta iti poti alege versiunea de Flash Player ca HTML5-ul nu va functiona cum trebuie.
Ca browster recomand SeaMonkey, Firefox o sa mearga dar destul de greoi si cu consum mare de RAM.
Vad ca s-a hotarat sa incerce Arch, a deschis un nou topic. Initiator, schimbarea distributiilor nu rezolva neaparat problemele cu care te intalnesti. E bine sa vezi mai multe distributii, sa testezi, dar:
da-i si linuxului o sansa - in primul rand un PC cu ceva mai bun, si in al doilea rand un timp rezonabil, macar o saptamana pe distributie. Daca instalezi in fiecare zi alta distributie, cred ca int-o saptamana ajungi inapoi la XP. Si inapoi inseamna inapoi.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate