Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Taxa RAR pt motor 2.0 diesel Euro...

Radio Aftermarket Golf 5

Renault Kadjar serie motor neconf...

Anulare Planului Urbanistic Zonal...
 Flicker expunere drona noua

Corectare barem Tudor Vianu

Dji mini 4 pro si limita de inalt...

Masinile cu volan pe dreapta - de...
 Harta - apa minerala naturala

Recomandari forum Softpedia pentr...

Este TeamViewer o aplicatie cu cr...

RCS-RDS devine Digi Romania
 Problema monitor

Ce software secure folositi pentr...

Tub flexibil retur combustibil tr...

La multi ani @iogamac!
 

plata in strainatate

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
iooo

iooo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 01.07.2003
salut
vreau sa platesc si eu intr-un cont in rotterdam o suma modica: 21 de euro. m-am iinteresat la mai multe banci si m-ar costa inca cel putin 20 de euro (nu a putut nimeni sa-mi spuna exact).
Am inteles ca ar mai fi o varianta cu un card de credit in euro dar nu posed asa ceva.
Intrebare: 1) mai sunt si alte modalitati de plata (contul din olanda este din abn amro si are si cod swift) dar care sa nu includa comisioane asa de mari (nu de alta dar sunt in UE la naiba)?
2) care ar fi comisioanele daca transferul de bani se face de pe un card de credit bcr in euro (poate gasesc pe cineva care sa-mi faca transferul)?

#2
costaan

costaan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,683
  • Înscris: 04.01.2005
Prin transfer, oriunde vei plăti peste 20 ioroi tu + 20 cel care primește în contul swift(dacă este de acord), indiferent de tipul contului, lei sau valută.
De unde știi că suntem în ioropa?

#3
iooo

iooo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 01.07.2003
intre timp am gasit un card care se preteaza la plati in strainatate.
Ca informatie: daca s-a acceptat pe site plata dar eu a doua zi vreau sa anulez comanda, se poate ?

#4
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
O sa scriu aici ca sa nu deschid un nou thread. Exista un regulament al Uniunii Europene, (nr. 2560/2001/EC), care spune clar ca un transfer in euro in interiorul UE nu poate costa mai mult cat un transfer in euro local (in tara). Este is un memoriu despre acest lucru pe siteul comisiei europene, in care regulamentul e descris in asa fel ca toata lumea sa inteleaga: http://europa.eu/rap...;guiLanguage=en .
Nu am gasit nici un document care sa spuna ca bancile romane nu trebuie sa se aplice acest lucru, si totusi in zilele trecute am auzit de doua banci (BRD si Raiffeisen) care aplica o suma mai mare pentru transferuri in strainatate, nefacand diferenta dintre transferuri in interior sau exteriorul UE.

Am doua intrebari/cereri:
1) As vrea sa stiu care e situatia la alte banci (intrebati pe ei daca sunteti clienti). Din pacate e greu de gasit comisionale practicate de banci. BRD are pe o pagina "ascunsa" (http://www.brd.ro/brd-net/Ghid_PF.pdf), dar e greu de gasit si acolo ce trebuie platit: Simplis Debit Plati (0,15%, min. 2 Euro) plus Speeze Swift (5 euro in tara si 15 in starinatate, si aici e problema).

2) Unde am putea sa reclamam atitudinea - posibil ilegala - a bancilor de a cere bani in plus pentru transferuri in UE?

#5
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
Raspunsul oficial de la comisia europeana:
[ http://kdewebdev.org/~amantia/other/europayment1.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://kdewebdev.org/~amantia/other/europayment2.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Deci bancile romane au comisioane ilegale si abuzive. Acolo gasiti adresa BNR unde putem trimite reclamatii.

#6
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
ma baiatule...nu te mai hazarda in asemenea afirmatii...
ca bnr-ul si bancile comerciale nu sunt buticuri de la coltul strazii...
si pe langa asta sa stii ca nu-si permite nicio tara proaspat aderata sa se comporte ilegal si abuziv, mai alesi n preajma rapoartelor de tara si in perspectiva aderarii la euro...
dar ce sa-i faci, unde nu e minte, e gura mare !
ti-am expus regulamentul corect, si-o sa-l postez si aici, unde se stipuleaza clar ca daca limitele profitabilitatii sunt amenintate, bancile pot opta pentru propria politica de preturi !

dezinformezi lumea si te hazardezi in acuzatii grave si nefondate orientate foarte sus...

pe langa asta, esti afon ! exista un program pe termen lung, 2001-2010, Sistemul European al Platilor Armonizate, plus inca alte cateva programe adiacente ce privesc eliminarea barierelor comerciale de natura financiara, libera circulatie a capitalurilor, bunurilor si serviciilor, si porcaria asta de regulament de care te agati tu e un simplu pion in cadrul fazei de implementare a sistemului !

abtine-te de la asemenea prostii si vezi-ti de ale tale sau macar documenteaza-te inainte !

#7
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005

Quote

Majoritatea europenilor nu stiu ca nu exista taxe suplimentare in cazul retragerilor de bani de la bancomate, a platilor cu cardul sau transferurilor de bani in tarile membre ale Uniunii Europene, se arata intr-un sondaj dat publicitatii de Comisia Europeana. Ingrijorator este faptul ca numarul celor care nu stiu despre inexistenta taxelor bancare in spatiul european a crescut in 2006 fata de anul precedent.

Doar un sfert dintre europeni stiu ca nu exista taxe suplimentare la retragerea banilor de la bancomatele dintr-o alta tara din Uniunea Europeana sau pentru platile cu un card bancar, se arata in sondajul dat publicitatii de Comisia Europeana. Si mai putini europeni, doar 16%, stiu ca nu trebuie sa plateasca taxe suplimentare in cazul transferurilor de bani in alta tara europeana.

Majoritatea cetatenilor din zona primelor 12 tari europene nu au raspuns corect cu privire la intrebarile legate de taxele bancare. Mai mult de jumatate (51%) nu stiu daca au de platit taxe suplimentare atunci cand utilizeaza cardul bancar pentru retragerea banilor in alta tara din Uniunea Europeana iar 53% nu stiu daca au de platit taxe suplimentare la plata cu cardul in alta zona europeana. De asemenea, 59% dintre europeni nu au idee daca exista taxe suplimentare atunci cand au de facut un transfer bancar intr-o alta tara din zona europeana.

Jumatate dintre cei care se aventureaza sa-si exprime opinia cred in mod gresit ca exista taxe suplimentare atunci cand utilizeaza cardul in alta tara europeana sau pentru transferul de bani in alta zona din Europa. Fata de sondajele efectuate in anii anteriori, nu exista o schimbare in bine in acest sens, se mentioneaza in raportul Comisiei Europene.

Doar o minoritate a cetatenilor europeni stiu ca nu exista taxe pentru utilizarea cardului in alte tari din zona europeana sau pentru transferul de bani dintre doua tari europene.

Sistemul unic de plati european (SEPA)

Sistemele de plati bancare din Uniunea Europeana urmeaza a fi integrate, obiectivul fiind crearea unui sistem unic de plati, Single Euro Payments Area (SEPA) ce urmeaza a functiona din 2010, se arata in raportul Comisiei Europene.

In acest sens a fost adoptat Regulamentul Parlamentului si Consiliului European nr. 2560/2001, care stabileste principiul egalitatii taxelor pentru platile efectuate in statele membre UE precum si intre statele membre (cross-border).

Regulamentul a fost aplicat din 2002 in cazul retragerilor de bani de la ATM-uri (bancomate) si platilor cu carduri iar din iulie 2003 in cazul transferurilor bancare (credit transfers).

Aceasta inseamna ca, in cazul platilor cu carduri si transferurilor bancare, cetatenii statelor membre UE platesc aceleasi tarife (fara taxe suplimentare) atat pentru platile bancare din tara de rezidenta cat si pentru platile in alte tari membre UE.

Transferurile internaționale (intre tari) în spațiul euro reprezintă in prezent doar 5% din totalul plăților la scara continentală.

Când vor beneficia și românii de avantajele SEPA?

Pe scurt, abia dupa adoptarea monedei europene.

Mai detaliat, raspunde Ionel Dumitru, seful serviciului Sent din cadrul TransFonD, compania românească de procesare a plăților interbancare:

“Avantajele pentru oameni si pentru companii sunt acelea că vor putea transfera fonduri în euro, către cineva (persoana sau companie) din spațiul euro utilizând aceleași instrumente și plătind același preț ca pentru o plată locală (ceea ce nu înseamnă neapărat comisioane mai mici, uneori comisioanele se egalizează la nivelul de sus).

Și corespunzător, vom putea primi fonduri din spațiul euro ca și cum le-am primi de la un rezident. Pentru publicul larg, SEPA doar va pune semnul egal între o plată în euro destinată unei bănci din Romania și una –tot în euro- destinată unei bănci din altă țară. Și asta atunci când Romania va adopta euro.

Bancile romanesti trebuie sa se pregateasca de SEPA

Că noi, cetațenii și companiile românești, va trebui să avem la îndemână (adică băncile noastre, din România, să ne ofere pentru a le utiliza) instrumente de plată pe care „SEPA” le recunoaște ca fiind conforme cu standardele stabilite de EPC (SEPA compliant instruments).

Am spus că o plată inițiată de la București pentru un client al unei bănci din Paris trebuie să fie procesată ca orice plată interbancară inițiată de la o bancă din Pantelimon pentru un client al unei bănci din Drumul Taberei, cu aceleași comisioane, termene etc...

De aici rezultă că trebuie să avem același formular (dacă ni se oferă un ordin de plată pe suport hârtie) sau același „template” de format de mesaj de plată de completat (dacă vom avea, acasă sau la firmă, o aplicație cu introducere manuală de tip internet banking sau multicash sau home banking etc) fie (dacă suntem una dintre companiile mari și medii, cu multe tranzacții generate automat de un sistem informatic) să avem o unică aplicație de procesare automată de plăți într-un unic format, indiferent de țara destinatarului și cu aceleași așteptări privind durata execuției și securitatea tranzacției.

Vor fi deci standarde pentru instrumentele de plată, unice din punctul de vedere al conținutului și al formatului.

Schemele acestor instrumente vor fi unificate. Prin schemă se înțelege ceea ce noi consideram până acum reglementarea circuitelor, drumul normat al plății. Pentru orice debit direct sau ordin de plată inițiat sau de primit se așteaptă un tratament egal, indiferent de unde și către cine a fost inițiat.”

Europenii folosesc tot mai multi bani cash

Faptul ca nu mai exista taxe bancare suplimentare la platile cu carduri si la transferuri bancare in tarile din spatiul european nu a impiedicat cresterea constanta a volumului de bani cash in circulatie, care se ridica in prezent la peste 600 de miliarde de euro, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

Numarul bancnotelor in circulatie aproape s-a triplat, de la 221 miliare euro la 595 miliarde. Cresterea numarului de monede este mai mica, de la 13 miliarde euro la 17,6 miliarde.

Sondajul mai arata ca nu toti europenii s-au obisnuit sa gandeasca in noua moneda europeana. In timp ce 57% dintre europeni spun ca fac calcule in euro pentru nevoile zilnice, 22% faca inca calcule in vechea moneda nationala, in timp ce 21% spun ca fac calcule in ambele monede.

Cifrele mai arata ca moneda euro este folosita intr-un procent mare in afara Europei. Conform datelor Bancii Centrale Europene, 10-20% din valoarea totala a bancnotelor euro in circulatie sunt folosite in afara zonei euro.


#8
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
(Raspuns la http://forum.softped...t...&p=2951967)

Sincer, daca ai dat licenta pe euro, ar trebui sa intelegi ce am scris eu si ce am primit ca raspuns.
Si nu ai cita un articol dintr-un ziar care spune aberatii multiple (nu exista comision la retragere e NEREAL si nu este obiectul regulamentului, sistemul SEPA e independent de ce spune regulamentul, etc.).

EDIT: cele doua linkuri catre .eu sunt cele la care fac referire si eu. Acum nu stiu ce sa spun. Nu ai citit? Nu ai inteles? Esti angajat/actionar al unei banci de aici si protejezi cu orice banca? Subliniaza de acolo (si nu din linkul din .ro) articolele care atesta ca Romania nu trebuie sa se conformeze inca regulamentului si ca bancile romane pot cere mai mult pentru transferuri inter-ue si atunci putem continua discutia.

Edited by amandigi, 11 June 2007 - 12:15.


#9
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
ti-am subliniat foarte clar "Bancile isi pot stabili propria politica de preturi"
end of story...mai informeaza-te

#10
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
ma enervezi teribil ca ma pui intr-o postura de cacao ca pe ultimii prosti fara sa ai cel mai mic habar despre ce vorbesti !!!!
imagineaza-ti ca daca am dat licenta pe euro nu stiu tot pe loc, dar stiu programele europene si ce prevad ele.
vrei dovezi ? poftim ! dupa acest post astept sa-ti ceri scuze public pentru prostiile pe care le-ai aberat ! si aici si pe topicul celalalt !

SEPA, o piata unica pentru serviciile de plati in Europa  

Cetațenii și companiile vor putea face plăți în euro, oriunde în Europa, având aceleași drepturi și în aceleași condiții, indiferent de țara de unde se face plata. Zona unică de plăți a primit, recent, undă verde din partea Parlamentului European, ceea ce înseamnă că proiectul va fi funcțional începând cu 2008.

Zona unică de plăți, sau SEPA, este ambiția Băncii Centrale Europene de a crea o piață unică pentru serviciile de plăți pe întreg continentul european. "Este una din ultimele inițiative de integrare europeană, care are ca intenție unificarea standardelor legislației și practicilor în cazul plăților în euro. Plăți care sunt reglementate, în acest moment, parțial, de un regulament emis de UE dar nu există o practică comună pentru țările din zona euro sau din afara ei", a declarat, pentru The Money Channel, Codrina Pătru, director Alpha Bnak România.

Pe scurt, avantajele pentru populație și companii sunt acelea că vor putea transfera fonduri în spațiul euro, utilizând aceleași instrumente, la același preț, ca pentru o plată locală. "Cel mai mare avantaj pe care îl aduce SEPA este că un client își poate folosi un singur cont pe întreg spațiul european. El poate dispune tranzacții numai din acest cont. Apoi, SEPA aduce un element nou, debitul direct pan-european. În al treilea rând, cardurile vor putea fi folosite fără nicio restricție, atât de către clienți cât și de către firme", a precizat Codrina Pătru.

Sursa: The Money Channel

La sfarsitul lunii aprilie, Parlamentul European a adoptat Directiva Serviciilor de Plati, procedura legislativa incepand in urma cu un an si jumatate. Dupa aprobarea sa definitorie de catre Consiliul UE, statele membre, inclusiv Romania, vor fi obligate sa transpuna directiva in legislatia nationala cat mai curand. Termenul-limita pentru implementare este 1 noiembrie 2009

Quote

Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) au solicitat bancilor sa accelereze adoptarea standardelor pentru efectuarea de plati oriunde in Europa, dintr-un singur cont bancar, de debit sau de credit, pentru implementarea la timp a sistemului de plati unice.
BCE si CE au avertizat ca termenul de lansare a ambitiosului proiect, ianuarie 2008, ar putea fi intarziat, in cazul in care standardele nu sunt adoptate mai repede. Comisarul european pentru piete interne, Charlie McCreevy, a declarat, cu ocazia unei conferinte dedicate zonei unice de plati, ca spera ca industria bancara va face demersurile necesare cat mai curand posibil, pentru crearea zonei unice de plati (Single European Payments Area -SEPA-) - NewsIn

Guvernele nationale vor trebui sa implementeze rapid o directiva a Uniunii Europene prin care se fixeaza cadrul operational pentru o zona unica de plati, fara modificari substantiale. in cazul contrar, entitatile economice si bancile nu isi pot construi, la timp, pentru respectarea termenului de ianuarie 2008, infrastructura necesara.

"Solicit statelor membre sa depaseasca micile interese sectoriale si sa aiba in vedere obiectivul economiei largite. Ar fi un dezastru ca statele membre sa dezamageasca industriile sau clientii", a declarat McCreevy. Mai mult decat atat, Uniunea Europeana nu va ezita sa intervina in cazul in care companiile emitente de carti de credit se angajeaza in practici monopolistice, in timp ce sunt introduse metode unice de plata, la nivel UE, a mai precizat oficialul european.


Quote

Termenul limita stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru infiintarea sistemului unic de plati la nivelul Uniunii Europene, pana in 2010, este nerealist, potrivit companiei de carduri de credit Visa. Banca centrala si Comisia Europeana exercita presiuni asupra bancilor comerciale pentru crearea unei zone unice a platilor pentru transferuri de credite si carduri de debit si de credit pana la sfarsitul deceniului. Cele doua institutii europene doresc un sistem facil si ieftin prin care cetatenii Uniunii sa-si poata plati facturile indiferent de tara in care se gasesc. "Exista un decalaj intre teorie si realitatea de pe piata", a declarat vicepresedintele executiv al companiei Visa, Marc Temmerman, care considera ca sistemul nu va fi gata pana la termenul stabilit.

Quote

Introducerea pana in 2010 a Sistemului european unificat de plati SEPA (Single euro payments area) va duce la o scadere a tuturor tarifelor aferente platilor bancare cu 40-60%, in Europa, afectand si Romania- intr-o masura ceva mai redusa, insa - sustine compania de consultanta Capgemini - dat fiind faptul ca romanii platesc deja mai putin pentru aceste servicii, si le utilizeaza mai putin decat europenii, de exemplu.

Quote

Studiul arată că termenele limită pentru SEPA, respectiv 2008 și 2010 reprezintă o provocare majoră pentru industria plăților electronice. Deși preferă în general auto-reglementarea, multe dintre principalele bănci europene așteaptă implicarea Comisiei Europene la nivel legislativ pentru a se asigura crearea SEPA până în 2010.


Comandat de First Data și derulat de PSE Consulting, acest studiu se concentrează în special asupra cardurilor de plată, explorând opiniile și punctele de vedere ale principalilor factori de decizie din 30 de mari bănci europene, din 15 țări.

Chris Skinner, director al TowerGroup, companie lider în domeniul serviciilor de analiză și consultanță în domeniul serviciilor financiare, comentează: “Acest studiu aduce o contribuție importantă la dezbaterea privind SEPA, în special datorită faptului că implică bancheri europeni care dețin poziții de decizie, care își exprimă părerile în mod individual. Este încurajator să vedem că unele bănci încep acum să evolueze de la stadiul de discuție “există un caz de business?” la planificarea implementării și la eforturi de a exploata beneficiile SEPA. Oricum, reiese clar din raport că mai este mult de lucru pentru a asigura o transpunere fidelă a intențiilor inițiale ale Comisiei Europene în implementarea SEPA.”

Edited by spare-me, 11 June 2007 - 12:33.


#11
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
Nu am de ce sa cer scuze. N-am jignit pe nimeni personal (in contrast cu tine), am prezentat pur si simplu legislatia europeana cum este in momentul prezent si care se refera la tranzactiile inter-europene in euro cu restrictiile mentionate (iban, suportarea cosutirlor, etc.) si faptul ca eu consider ca bancile romane incalca prezentul regulament in vigoare, care este in vigoare de ani buni si care conform raspunsului UE este valabil si pentru bancile din Romania.
Sistemul SEPA este mult mai mult decat cea ce "cer" eu acum, ca cetatean al uniunii. Tot ce vreau e sa nu sa fiu discriminat si sa ma bucur de avantajele integrarii.
  Dar daca nu poti continua discutia la subiect si in ton civilizat, eu ma retrag.

Edited by amandigi, 11 June 2007 - 13:24.


#12
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
e ultimul lucru pe care-l mai spun
acea porcarie de regulament da care tragi ca de-un cal mort este PARTE INTEGRANTA A SEPA !
fiecare tara adopta dupa bunul plac directivele intr-un termen limita, care pentru romania e 1 ianuarie 2009
vrei sa pricepi bine, nu, du-te si urla ca cotoiul la luna pe la bnr

#13
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
Sper ca un moderator va citi acest topic si te va sanctiona pentru tonul total necevilizat folosit.

#14
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
un moderator a citit acest topic si a sanctionat ce era de sanctionat.
pacat ca un singur lucru nu se poate sanctiona pe forumul asta reavointa...
eu iti explic cu argumente cum sta treaba, ce e sepa, ce directive sunt
ca spui numai aberatii si jignesti lume, faci acuzatii nefondate si induci lumea
in eroare, si tu nimic !

repet...tu crezi ca brd-ul e buticul din coltul strazii ? tu crezi ca brd-ul comitea o
ilegalitate si comisia europeana te indruma spre bnr ? care bnr n-a zis nimic !?
doamne cat de pueril esti...

#15
amandigi

amandigi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,114
  • Înscris: 13.12.2006
Eu am citit urmatoarele documente (unele inainte de posta intrebarea mea la UE, altele recent):
1. Regulamentul respectiv: http://ec.europa.eu/...er/index_en.htm . Este din 19.12.2001, este baza argumentarii mele, el fiind valabil din 2003 pentru toate tarile member, deci implicit si Romaniei. Faptul ca n-am gasit nici un document referitor ca Romania are o clauza de neimplementare imediata a acestui regulament, m-a dus sa intreb pe UE cum stau lucrurile. Raspunsul primit e postat aici: regulamentul e valabil si pentru Romania.

2. http://ec.europa.eu/...islation_en.htm : o sumarizare a legislatiei in domeniu. Citit partial.

3. http://europa.eu/rap...;guiLanguage=en : un raport despre efectul regulamentului de mai sus, unde scrie printre altele: The banks' reaction has been very positive – they have set up an ambitious project to create a Single Euro Payments Area (SEPA) that will treat all euro payments as though they were domestic. (Argument ca ideea SEPA a inceput dupa ce acest regulament a fost introdus.)

4. http://www.ecb.int/p...ther/sepaen.pdf . Prezentarea SEPA in format de brosura. Si acolo e mentionat ca SEPA aduce plusuri fata de ce e in regulament si corecteaza unele neajunsuri din el.

5. http://ec.europa.eu/...sepa/faq_en.htm - intrebari despre SEPA.

Chiar si dupa citirea acestor documente, nu am gasit nici un motiv sa schimb parerea.
In caz ca parerile sunt diferite, de obicei oamenii apeleaza la un for superior (de pilda instanta) pentru lamurirea situatiei. Forul in acest caz era comisia europeana, cel care mi-a dat raspunsul care dovedeste ca am avut dreptate si m-a anuntat ca pentru aplicarea regulamentului e responsabil BNR si chiar mi-au oferit o adresa de mail. BNR a luat in serios sesizarea si mi-a trimis raspunsurile de mai sus.
Daca nu accepti ce am scris, esti liber sa faci acest lucru, cum esti liber sa demari propria ta investigatie apaland la aceste foruri.

Despre publicul indus in eroare: eu cred ca am prezentat toate informatiile necesare ca cineva sa traga o concluzie corecta (care nu trebuie neaparat sa coincida cu parerea mea!).

#16
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
post inutil, rog stergere...

Edited by spare-me, 12 June 2007 - 00:15.


#17
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
end of story...

Edited by spare-me, 12 June 2007 - 00:15.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate