Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Filtru sedimente inainte de pompa?

Paște fericit!

electrician constructor video curs

Cum pot bloca transferul de date ...
 Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...

Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint
 Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity
 Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day
 

Distributie Linux si partitionare HDD

- - - - -
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#19
Huza

Huza

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,417
  • Înscris: 07.11.2006
Se presupune? unde se presupune ca update-urile sunt bune tot timpul (mai ales cand e vb de Windows sau Ubuntu)?
Are rost sa ne amintim ca versiunea 7.10 zbura, dupa update la 8.04 trebuiau lopeti de carbuni ca sa "miste"?
Tot in zona aia update-ul a adus si migrarea catre porcaria de Unity, mama ce improvement, mai ales cand e vb de performanta.
Ca sa atraga userii, developerii incep sa-si bata joc de filozofia din spatele UNIX/Linux, tot din cauza asta a aparut si CRAPsystemd, piata cere, facem brizz-brizz-uri. UbuntuOne deja s-a dus, sa vad cand crapa si marketul lor.

#20
takillya

takillya

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,125
  • Înscris: 03.12.2005

View Postxyz1, on 21 iulie 2014 - 17:32, said:

Aici era vorba de Ubuntu si de useri normali ai acestei distributii. Cel ce a postat chiar a specificat acest lucru, Ubuntu 12.04 LTS
Ma indoiesc ca sunt prea multi sysadmini care folosesc asa ceva.
De ce nu as accepta tot ce vine ca update, atat timp cat scopul este sa faca sistemul sa mearga mai bine, nu sa-l strice?
"if it works, don't FIX IT" are si alta versiune "daca merge, poate sa mearga si mai bine de atat"
Un server trebuie doar sa stie sa "mestece" constant si neintrerupt aceleasi cateva lucruri in timp ce un sistem desktop este folosit in mult mai multe scopuri, si deci implica mult mai multe aplicatii ce solicita diverse librarii si dependinte care trebuie sa functioneze corect, daca nu chiar optim. Am  niste mari indoieli ca in acest caz este bine sa ne abtinem de la a accepta toate update-urile care vin.

cu ubuntu trebuie sa fii ceva mai circumspect cand vine vorba de updates (chiar si pt LTS)
tu crezi ca politica asta de a da drumu' pe piata la o noua versiune odata la 6 luni le da timp sa produca ceva cu adevarat solid de fiecare data?
cel mai inteligent lucru pe care poti sa-l faci e sa astepti cateva luni pana treci la o noua versiune pana rezolva astia toate bugurile.

#21
xyz1

xyz1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 21.07.2014
Trecerea la o versiune superioara a unei distributii se numeste upgrade, daca nu ma insel eu, si nu a intrebat nimeni despre asa ceva aici.
Eu l-am intrebat pe userul iulian_1976 de ce afirma atat de raspicat ceva ce mie imi pare a fi o ineptie si nu am primit ca raspuns decat un singur lucru concret, si anume ca are o experienta redusa in Linux si in rest mi-a povestit multe...vorbe.
@iulian_1976
Te felicit ca in scurta perioada de cand practici Linux ai reusit sa acumulezi atata experienta incat sa intelegi rostul si sensul tutror fisierelor care vin la update.
Eu, de pe la sfarsitul anului 2006, de cand am inceput sa fiu pasionat de Linux, fara sa imi dau seama ce pericol ma paste am tot dat ca prostu' "accept" la toate updates ce mi-au venit, indiferent de distributia folosita.
Acum imi dau seama cat am gresit ca in atat timp nu m-a interesat sa stiu si eu ce e aia "initramfs-tools" sau "libpam-systemd" si altele de acest fel si daca e bine sa inlocuiesc versiunile anterioare ale acestora sau nu.
Cum in ultimele trei zile nu am mai pornit Ubuntu 14.04 pe care il folosesc acum, aseara cand l-am pornit am observat ca am de facut o gramada de updates
Attached File  a.png   62.05K   8 downloadsAttached File  b.png   65.83K   7 downloadsAttached File  c.png   64.97K   9 downloads
Vad ca nu ma lasa sa redimensionez fereastra, asa ca am sa ti le arat altfel
Attached File  1.png   294.3K   10 downloadsAttached File  2.png   299.56K   10 downloadsAttached File  3.png   271.8K   5 downloadsAttached File  4.png   297.74K   4 downloadsAttached File  5.png   305.21K   2 downloadsAttached File  6.png   283K   2 downloadsAttached File  7.png   276.3K   3 downloadsAttached File  8.png   289.07K   3 downloadsAttached File  9.png   283.48K   8 downloads
Deoarece, din ceea ce ai afirmat tu pana acum, deduc ca esti un mare expert in Linux, poate cel mai mare de pe aici, te rog sa-mi explici si mie punctual la fiecare fisier in parte ce face, daca e bine sa-l accept sau nu si care este motivul pentru care ar trebui sa fac asta.
Astept urgent raspuns deoarece nu pot sa stau cu sistemul asa, imi bat updates alea la usa si trebuie sa stiu daca le dau drumu' in casa sau nu!

@Huza daca ti-a placut asa mult Ubuntu 7.10 de ce nu ai ramas pe el si esti acum pe Fedora Mate. Sau, si mai bine toti ar fi trebuit sa ramanem pe distributiile linux din 2007...ever, ca de "if it works, don't FIX IT"

LE: vrei sa-ti arat cate sute de updates mi-au venit pa Fedora Mate pe care o tot lauzi si recomanzi tu de cate ori ai ocazia? (desi din punctul meu de vedere nu merita atatea laude. Chiar deloc!)
Attached File  fedora update.jpg   375K   9 downloads
Nici alea nu trebuiau facute, sau alea trebuiau ca nu e Ubuntu ci Fedora?

Edited by xyz1, 22 July 2014 - 09:35.


#22
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
E vorba mai mult de diferente de utilizare/ abordare (una-i un server, alta-i un sistem "casnic") si de preferinte. De exemplu eu folosesc Arch tocmai pentru a avea ultimele noutati, de ce-as folosi un rolling release bleeding edge daca m-as multumi cu versiuni vechi de pachete???
Oricum nimic nu-i batut in cuie, am auzit multi useri de Ubuntu (si nu numai) plangand dupa ceva update-uri cu probleme...

Edited by shogun1, 22 July 2014 - 09:44.


#23
Mihai_3

Mihai_3

    我會回來的...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 26.04.2007
xyz1 avand in vedere ca vad briz-biriz-uri ...compiz, photo organizer....iti recoamnd sa le deschizi usa.
Rar un update aduce dezavantaje. Daca este un IT guru...i-a la pieptanat totul de acolo folosind SECUNIA si o sa vezi ce si cum !

Backup-ul intr-un cloud cume ste cel de la BOX (de 50Gb) ar fi o idee intotdeauna asta daca crezi ca se intampla sa iti pierzi pozele, filmele, muzica sau torentele

Edited by Mihai_3, 22 July 2014 - 09:59.


#24
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
xyz

Daca la Updates nu ai bifat si ultimele optiuni :pre-released si unsupported  nu cred ca o sa ai probleme.

#25
xyz1

xyz1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 21.07.2014
@Mihai_3
@xxvirusxx
Incercam doar sa fiu ironic.Posted Image

@shogun1
Sunt in totalitate de acord cu ceea ce ai afirmat dar, privitor la acele asa-zise update cu probleme, multi se mai si inseala.
Chiar aseara dupa ce am facut update-urile de mai sus, dupa restart am constatat ca o aplicatie meteo (facuta in python) o luase rau pe aratura. Cauta de nebuna serverele, era asa de blocata incat nici macar nu mai puteam s-o inchid. Multi ar fi spus ca update-urile sunt de vina (erau acolo si cateva pentru python).
Cum intotdeauna am facuta o imagine de backup (reinnoita de regula saptamanal atunci cand e cazul), nu am stat sa mai sap, sa vad care e motivul exact al acestei probleme ci am procedat la un restore (dureaza doar 5 minute la mine)  si dupa accea am procedat din nou la instalarea acelor update. De data asta nu a mai fost nicio problema.
Concluzia? Nu erau acele update de vina ci o eroare survenita in cursul instalarii acestora.
Altul care nu ar fi procedat ca mine, ar fi inceput imediat sa se planga pe diverse forumuri ca acele update sunt cu probleme si i-au stricat aplicatiile prin sistem.

Edited by xyz1, 22 July 2014 - 10:55.


#26
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Acum conteaza de persoane.
Eu unul nu ma obosesc cu back-up la sistem. In caz de ceva si pica, sap (caut pe net) pănă aflu ce a cauzat si de ce nu merge.

#27
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008

View Postxyz1, on 22 iulie 2014 - 09:07, said:

Te felicit ca in scurta perioada de cand practici Linux ai reusit sa acumulezi atata experienta incat sa intelegi rostul si sensul tutror fisierelor care vin la update.

Este dreptul tau sa gandesti diferit si chiar sa fii ironic Posted Image


Este extrem de simplu cateva ex: update de bluetooth,update de grub,update pentru laptop,update pentru recunoasterea tastaturii.
O analza simpla:
Folosesc bluetooth?  Eu nu.
Update grub? Ok. o facem si la restartare  surpriza nu incarca ? Ok nu este nimic il restaurez din terminal de pe stick-ul bootabil.
Update recunoasterea tastaturii?Ok. Surpriza sistemul a uitat setarea anterioara tastaturii? Nu este nimic o refacem manual etc;
Am destule exemple in scurta mea expierenta.

Imi permit sa analizez un pic acele updateuri apoi dau drumul la ce imi pare pertinent;poti sa inghiti tot fara sa te intrebi si asta este o optiune.Posted Image
Totul este explicabil chiar si in linux ,depinde de capacitatea de analiza Posted Image

Edited by iulian_1976, 22 July 2014 - 18:31.


#28
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Și eu sunt un fan al backup-ului, îmi fac lunar backup partiției /. E adevărat că n-am avut nevoie până acum decât o singură dată (eram în criză de timp, îmi trebuia sistemul funcțional ”ieri”), și eu caut pe net rezolvarea problemelor ipotetice, dar este extrem de liniștitor/ relaxant să te știi cu spatele asigurat...

În privința update-urilor cu probleme, abundența acestora pe Ubuntu poate fi legată de procentul foarte mare de începători sau ne-interesați (habarniști).

#29
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008

View Postxyz1, on 22 iulie 2014 - 09:07, said:

te rog sa-mi explici si mie punctual la fiecare fisier in parte ce face, daca e bine sa-l accept sau nu si care este motivul pentru care ar trebui sa fac asta

Fiecare update este descris destul de clar,vrei sa inghiti totul  esti liber.
Backup nu este prieten cu cei ce sunt conditionati de timp si spatiu,este una din solutiile finale;ideia este de optimizare nu de a update de dragul updateului.
Intrebarea ramane: De ce fac update la bluetooth ?  Daca eu nu am asa ceva in sistem. Posted Image


Testez sisteme,dorec ceva nou tot timpul,imi asum riscuri insa nu pui un invatacel sa inoate in furtuna.
Suna a ceva logic si pertinent?: :)














In locurile unde locuiesc eu lucrurile astea se platesc se taie facura,

Edited by iulian_1976, 22 July 2014 - 21:01.


#30
xyz1

xyz1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 21.07.2014

View Postxxvirusxx, on 22 iulie 2014 - 11:18, said:

Acum conteaza de persoane.
Eu unul nu ma obosesc cu back-up la sistem. In caz de ceva si pica, sap (caut pe net) pănă aflu ce a cauzat si de ce nu merge.

Pana acum vreo doi ani si eu procedam la fel. Din pacate s-au erodat atat elanul cat si curiozitatea. Acum prefer un sistem cat mai friendly, care sa-mi ofere cat mai putine surprize si pe care sa le rezolv cat mai usor. Singurele curozitati pe care mi le mai permit este migrarea la o alta distributie (indiferent ca e vorba de Ubuntu, OpenSuSE, Arch, Fedora, mandriva etc) cand ma plictisesc de cea veche si depistarea de aplicatii noi.

@iulian_1976
Pentru ca nu vreau sa te jignesc am sa-ti atrag atentia doar asupra a doua aspecte:
1. Nu este corect sa sa incerci sa acorzi conotatie de regula generala unor concluzii trase doar in urma unor probleme aparute ca urmare a putinei tale experiente in domeniu.
2.In IT in general, si in Linux in particular, domenii in permanenta dezvoltare, notiunea de "update de dragul update-lui" este la fel de falsa si fortata ca si cea enuntata mai inainte de ea "Backup nu este prieten cu cei ce sunt conditionati de timp si spatiu,este una din solutiile finale"
Din contra upadate inseamna permanenta optimizare si imbunatatire iar backup-ul este chiar cel mai bun prieten al celor ce sunt in criza de timp (pe aia cu spatiul n-am inteles-o) si lipsiti de cheful de a-si mai bate capul prea mult.

LE:Poate imi explici si mie sensul frazei "In locurile unde locuiesc eu lucrurile astea se platesc se taie facura,"

Edited by xyz1, 23 July 2014 - 06:01.


#31
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
Apreciez felul in care te asezi in pagina,scrii corect gramatical , stiu sa apreciez calitatea oriunde se afla Posted Image  
Nu trage concluzii pripite in ceea ce priveste nivelul meu de cunostine IT, colegul meu cu Red Hat Certified Engineer spunea sa iti tai facura inainte sa dau explicatii :)

Backup la nivel amator  este ok,la nivel profi cu cat mai des cu atat mai rau.
Update-ramane ca tine.Posted Image

#32
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005
Am o noua problema si cred ca tine de modul in care am facut partitionarea HDD-ului: cand pornesc laptop-ul imi intra Grub si in fereastra de selectie am urmatoarele optiuni

Attached File  20140815_112253.jpg   243.1K   9 downloads

Problema mea era ca nu-mi aparea Windows 7 in lista. Vrand sa intru in FreeDOS, am avut surpriza sa-mi porneasca Win7.

HDD-ul meu e partitionat astfel:

Attached File  Capture.JPG   94.62K   10 downloads

Zona Unallocated o voi uni cu D, partitie care va fi folosita la comun de Win si Linux.
Cele 3 partitii Other sunt folosite in Linux pt /, /home si swap (in aceasta ordine).
Ce am facut gresit? Cum pot repara fara reinstalari, astfel incat totul sa fie "curat"?

Partitia de 1GB este cea pe care se afla FreeDOS. O pastrez sau o sterg?
Partitia de la sfarsit teoretic e pt Win recovery, dar laptop-ul a venit fara win. Mai am nevoie de ea sau pot s-o sterg?

Multumesc pt ajutor!

#33
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Ai ceva de munca si e cam riscant daca o sa faci ce spun eu Posted Image

1. Stergi partitia FAT32 si o unesti cu C-ul.
2. Partitia Unllocated 44,93 o unesti cu D apoi cu PBR_DRV dupa ce ii dai delete mai intai

Daca ai date, e bine sa faci un back-up.

PS. Laptopul a venit cu FreeDos nu?

PS. Partitionarea pentru linux e facuta naspa (cam mare swapul)

#34
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005
Da, a venit cu FreeDOS.
Delete ii dau partitiei PBR_DRV, nu?
Back-up-ul e facut deja.
Am facut swap-ul asa de mare pt ca am vazut ca rule of thumb spune ca ar trebui sa fie minim cat Ram ai (am vazut si recomandari de 1.5-2 xRAM). Momentan am 4GB Ram, dar in curand voi face upgrade pana la 16GB. Sa-l fac mai mic?

#35
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
2GB swap pentru hibernare..iti ajunge

PS. Daca ai facut back-up iti recomand sa refaci totul de la 0 :)

#36
Lowrider

Lowrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,439
  • Înscris: 22.05.2005
Am refacut totul de la 0, repartitionat, reinstalat, etc.
Acum totul e asa cum trebuie. Multumesc pt ajutor Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate